Vastuussa on koko hallitus – myös tasavallan presidentti

Viime päivien kuumentuneessa maahanmuuttokeskustelussa on ollut ikävää vastuun pakoilua.

Perussuomalaiset ovat puolueena täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta sekä Euroopan unionissa että Suomen kansallisessa päätöksenteossa. Puolue ei voi  myöskään vedota tietämättömyyteen.

Lähetin vuonna 2015 Timo Soinille kaikki tärkeimmät maahanmuuttoon liittyneet kannanottoni, ja Jussi Halla-aho on ollut Euroopan parlamentin jäsenenä tapahtumien ytimessä. Koko puolue vastaa Sipilän hallituksen toteuttamasta politiikasta. 

Vastuussa Suomen politiikasta on koko Suomen hallitus – sekä valtioneuvoston jäsenenet että tasavallan presidentti.

Tämän päivän uutisten mukaan YK:n ihmisoikeuskomissaari arvostelee Euroopan unionia siitä, että se kääntää selkänsä julmuuksille, joita siirtolaiset kohtaavat Libyan ylläpitämillä vastaanottoleireillä.

Tässä ei ole mitään uutta. Luin tästä jo keväällä 2015 Finacial Times -lehdestä. Tämä oli kimmokkeena siihen, että ehdotin jo tuolloin hyvin hoidettujen UNHCR:n pakolaisleirien perustamista Pohjois-Afrikan rannikolle. Niillä olisi selvitetty Eurooppaan pyrkivien oikeus turvapaikkaan ja otettu vastaan kiintiöpakolaisina niitä, jotka turvapaikan saavat.

Keväällä kirjoitin kaksi blogia, joissa esitin Välimeren yli suuntautuvan muuttoliikkeen pysäyttämistä (http://www.paavovayrynen.fi/2015/05/19/valimeren-pakolaisongelmaan-on-sa… ja http://www.paavovayrynen.fi/2015/05/26/komissio-on-harhateilla/).

Samat ajatukset esitin jo aikaisemmin – 14.5. ja 17.5. – hallitusneuvotteluja vetäneelle Juha Sipilälle lähettämissäni sähköpostiviesteissä (Ss. 101-104 teoksessa ”Eihän tässä näin pitänyt käydä”).  

Ensinmainitun viestin lähetin myös tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Tähän hän ei reagoinut.

Syksyllä 17.9. julkaisin blogina ALDE-rymälle laatimani muistion ”Kohti kestävää maahanmuuttopolitiikkaa”. Lähetin tekstin Juha Sipilälle, Timo Soinille ja Sauli Niinistölle. Muutamaa päivää myöhemmin otin blogissani kantaa Suomeen suuntautuneeseen muuttoliikkeeseen (http://www.paavovayrynen.fi/2015/09/20/jarjestys-on-palautettava/). Esitin rajavalvonnan osittaista palauttamista, kuten Itävalta ja Saksa olivat jo tehneet.

Lokakuun 1. päivänä sain Sauli Niinistöltä sähköpostia. Hän oli lukenut muistioni ja myös nähnyt haastatteluni Marja Sannikan Kioski-ohjelmassa (https://areena.yle.fi/1-2773893). Hän pyysi täsmennyksiä ajatuksiini ja kantaani Suomen mahdollisuuksiin saada omat rajat valvontaansa.

Vastauksena lähetin uusimman 28.9. julkaisemanani blogin (www.paavovayrynen.fi/2015/09/28/suomen-on-palautettava-rajavalvonta-torn…). Vastasin siinä myös Sannikalle, joka haastattelussa oli väittänyt, että rajatarkastuksia ei ollut mahdollista palauttaa eikä Suomeen pyrkiviä käännyttää.

Yhteydenpitoni valtioneuvoston jäseniin ja tasavallan presidenttiin ei tuottanut tulosta.

Päävastuussa oli silloinen sisäministeri Petteri Orpo. Hän väitti viimeksi Paasikivi-seuran kokouksessa viime keskiviikkona, ettei hallituksella ollut keinoja pysäyttää muuttoliikettä Ruotsista Suomeen. Tämä ei ole totta. Suomi olisi voinut palauttaa rajatarkastukset. Tämänhän Ruotsi, Tanska ja Norja hieman myöhemmin tekivät.

Euroopan tuomioistuimen äskettäinen ratkaisu osoittaa, että Ruotsista Suomeen pyrkineiden käännyttämiseenkin olisi ollut lailliset perusteet (https://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/eu%20tuomioistuin%20dublin%20asetu…)

Koko Suomen hallituksen on tunnustettava vastuunsa niistä ongelmista, joita hallitsematon muuttoliike on Suomessa aiheuttanut. Parasta vastuun kantamista on toimia tehokkaasti uusien ongelmien välttämiseksi ja aiemmin syntyneiden korjaamiseksi.

Suomenkin tulisi naapurimaiden tapaan palauttaa osittaiset rajatarkastukset. Tämähän ei tarkoittaisi rajojen sulkemista, kuten on väitetty.

Myös toimintaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamiseksi on tehostettava. Tarvittaessa on lainsäädäntöä muutettava.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu