Puolueettomiin mielipidetutkimuksiin
Poliittisilla mielipidetutkimuksilla voidaan vaikuttaa vaalien tuloksiin. Monessa maassa mielipidetutkimusten tekeminen on tästä syystä kielletty juuri ennen vaaleja.
Meillä ei tähän pidä mennä, mutta olisi harkittava, voitaisiinko tutkimusten luotettavuutta, puolueettomuutta ja vastuuntuntoista käyttöä edistää alan itsesääntelyllä samaan tapaan kuin media-ala toimii Julkisen sanan neuvoston puitteissa. Mukana voisivat olla mielipidetutkimuksia tekevät yritykset, johtavat tiedostusvälineet ja yliopistoissa työskentelevät politiikan tutkijat.
Mielipidetutkimusten vaikutus äänestyskäyttäytymiseen nousee taas esille presidentinvaalien yhteydessä.
Kaksivaiheisessa kansanvaalissa suurin merkitys on tutkimuksilla, jotka tehdään ja julkistetaan juuri ennen ensimmäisen kierroksen äänestystä. Ne vaikuttavat siihen, kenen äänestäjät uskovat voivan päästä toiselle kierrokselle. Tästä minulla on henkilökohtaista kokemusta vuosien 1994 ja 2012 presidentinvaaleista.
Vuonna 1994 MTV julkaisi juuri ennen vaaleja tutkimuksen jonka mukaan Elisabeth Rehn olisi ollut Martti Ahtisaaren jälkeen toisena, Raimo Ilaskivi kolmantena ja minä vain runsaan 16 prosentin kannatuksella vasta neljäntenä. Tutkimus oli tehty ennakkoäänestyksen aikana. Siinä kannatukseni oli 21,8 prosenttia, Ilaskiven 17.0 % ja Rehnin 15.5 %.
Vuonna 2012 Yle julkaisi suuren vaalikeskustelun yhteydessä mielipidetutkimuksen, jonka mukaan Pekka Haavisto olisi ollut kakkosena 12 prosentin ja minä kolmantena 10 prosentin kannatuksella. Samaan aikaan suoritetussa ennakkoäänestyksessä minun kannatukseni oli kuitenkin noin kahdeksan prosenttiyksikköä korkeampi ja neljä prosenttiyksikköä suurempi kuin Haaviston.
Tällä kertaa hämmennystä herättävät hyvissä ajoin ennen vaaleja tehdyt ja julkistetut tutkimukset. Niilläkin voi olla vaikutusta vaalitulokseen siinä mielessä, että osa äänestäjistä alkaa jo ennakkoon sitoutua ehdokkaisiin heidän gallup-suosionsa perusteella.
Tästäkin minulla on omakohtaista kokemusta. Syksyllä 1987 Yleisradio jätti julkaisematta ensimmäisen mielipidetutkimuksen, joka osoitti, että kannatukseni oli noussut suuremmaksi kuin Harri Holkerin suosio. Totuus tuli kuitenkin julki ja löin vaaleissa selvästi Holkerin.
Tällä kertaa hämmennystä herättää se, että julkistetuissa mielipidetutkimuksissa Sauli Niinistön kannatus olisi vielä joulukuussa jopa noussut ja muiden ehdokkaiden suosio aivan olematonta.
Pyrimme tilaamaan Taloustutkimukselta oman presidentinvaaleihin liittyvän mielipidetutkimuksen, mutta saimme vastaukseksi, että yritys on sitoutunut yhteistyöhön vain Ylen kanssa. TNS -gallupilla on samankaltainen sopimus Helsingin Sanomien kanssa. Nämä mediatalot siis päättävät, milloin tutkimuksia tehdään ja miten niitä tehdään. Ne ratkaisevat, kuinka tutkimustuloksia julkistetaan ja kuinka niitä tulkitaan.
Tämä tilanne on epäterve. Olisi pohdittava, kuinka voitaisiin katkaista tämä kytkös johtavien mediatalojen ja mielipidetutkimuksia tekevien yritysten väliltä ja turvata siten mielipidetutkimusten tekemisen ja niiden julkaisemisen puolueettomuus.
Kun olen vuoden lopulla tavannut äänestäjiä kaikissa Suomen maakunnissa, tiedän varmuudella, että esimerkiksi HS:n ennen joulua julkistamat gallup-luvut ovat pahasti pielessä.
Sauli Niinistön gallup-luvut ovat epäuskottavia senkin vuoksi, että suuri enemmistö suomalaisista vastustaa hänen ajamaansa poliittista linjaa: syvenevää EU-integraatiota, sotilaallista liittoutumista ja avointen rajojen politiikkaa.
On kansan aliarvioimista uskoa siihen, että julkisuudessa syntyneet mielikuvat ratkaisisivat presidentinvaalit. Vaalien lähestyessä äänestäjät tulevat tietoisiksi siitä, että vaalien kautta on mahdollisuus muuttaa Suomen suuntaa – vahvistaa Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta, palauttaa ulkorajojen valvonta ja siirtyä kestävään kehitykseen myös oman maamme sisällä.
Paavo,
on selvää, ettei kannatusta mittaavia gallupeja saisi tehdä lainkaan, koska ne ohjaavat äänestyspäätöksiä ja ihmiset laumaeläiminä seuraavat muiden käytöstä. Tämä vähentää myös halua tutkia tarkemmin poliitikkojen taustaa ja agendaa.
Ilmoita asiaton viesti
Accuscore on ollut monesti luotettavin ennustaja. Kannatukset Accuscoren mukaan: Niinistö 52,4, Haavisto 15,1, Huhtasaari 7,9 ja Väyrynen 7,7.
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712232200626…
Ilmoita asiaton viesti
Paavo, nyt ei tuijotella galluppeihin, vaan keskitytään omaan vahvuuteen.
Kun Niinistöllä on 1,5 miljoonan budjetti, niin sillä mellestetään.
Mutta, ei ne budjetit mitään kerro.
Tärkeintä on usko siihen, mistä puhuu.
Kansa on merkittävä vaikuttaja.
Isolla rahalla ostetaan mainosaikaa.
Mutta isolla rahalla ei osteta kansan luottamusta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo mediatalojen ja tutkimusfirmojen sitoutuminen toisiinsa pitäisi ehdottomasti purkaa. YLE ja HS ovat selityksen velkaa mihin tuollaisella yksinoikeussopimuksella pyritään? Paljonko esim YLE:n on maksettava saadakseen varattua Taloustutkimus itselleen? Taloustutkimus ja TNS vaarantavat oman puolueettomuutensa, joten rahaa täytyy liikkua paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Toki mielipidemittausmarkkinat Suomessa ovat kapeat eikä tuollaiset monopolisopimukset ole siksi sopivia. Mutta toisaalta Hesari polttaa vain omistajiensa rahoja sopimuksiinsa. Sen sijaan YLE käyttää YLE-verolla kerättyjä kansalaisten varoja jotka on tarkoitettu n.s. julkisen palvelun tiedonlevitykseen. Heidän osaltaan tilanne on kaksinverroin sopimatonta.
Ilmoita asiaton viesti
Paavolle Hyvää Uutta Vuotta!
Suurin osa meistä ei jää historian kirjoihin, mutta Paavo valtiomiehenä jää.
Elämää suurempi saavutus.
Presidenttinä hänellä olisi vielä tilaisuus näyttää mihin hänen sydämensä kuuluu, koko Suomen kansan kanssa yhdessä nousemiseen suuruuteen (, josta kaikki grynderit ja kusipäiset uusliberaalit sitten ottavat kaiken hyödyn irti hölmön kansan katsellessa vierestä)…
Ilmoita asiaton viesti
” … Pyrimme tilaamaan Taloustutkimukselta oman presidentinvaaleihin liittyvän mielipidetutkimuksen, mutta saimme vastaukseksi, että yritys on sitoutunut yhteistyöhön vain Ylen kanssa. TNS -gallupilla on samankaltainen sopimus Helsingin Sanomien kanssa. Nämä mediatalot siis päättävät, milloin tutkimuksia tehdään ja miten niitä tehdään. Ne ratkaisevat, kuinka tutkimustuloksia julkistetaan ja kuinka niitä tulkitaan. … ” -Väyrynen
…
Hämmästyttävää jos näin, olisiko tässä a-studion paikka keskustella mielipidemittauksista? Ja vieläpä pikaisesti – aihe on tuon tiedon jälkeen hyvin kuuma, ja sen ymmärtää äänestävä kansa erinomaisesti!
…
[2012!]
” … [ … haastateltava pohtii mitä vastaa puhelinkyselyssä suosikkipresidenttiehdokkaastaan; syntyy oivallus – vastaan ”väärin ja teen jytkykällin koko medialle” ja äänestyksessä tunnustankin vain itselleni todellisen suosikkini! Heh, heh – hytkyilee haastateltu – ohjasinpa harhaan ja näytin pitkän nenän kaikkeen tarttuvalle manipulaatiomedialle …]
Sähköinen media on nopea tapa viedä uutinen, huhu, juoru tai tahallaan ohjaava vaikute kansalaisille. Presidentinvaaleissa on milloin mitäkin nimitetty presidentintekijäksi. Kallupit vaikuttavat äänestäjiin. Vastavoimaksi äänestävä ja äänestämätön kansa kehitti sattuma-anarkiassaan källin koko tiedonvälityskoneistolle. Kallupeissa ei voi valehdella, koska mielipide voi muuttua – montakin kertaa ja jokainen kerta on tosi – yhtä tosia kuin monet heitot mediasta ja yhtälailla kuin monien poliitikkojen takinkäännökset.
Jytkykälli napsahtaa tietoisuuteemme, kun todelliset äänet on laskettu
Kallupeissa on erottunut kolmen kärki – joka kuvastaakin todellista tilannetta. Kuinka mitalikolmikko jakaantuu lopulta, onkin äänestävän ja äänestämättömän kansan käsissä. Pronssilla keikkuu sukupuolivähemmistö, humanisti ja pehmeiden arvojen sala-natottaja – jolle ei koskaan muodostunut sitä todellista vihreyttä – kun Koijärvikin oli Ville Komsin näkyvyyskäsialaa – Pekka Haavisto [Vihr.]
Hopealle ensimmäisellä kierroksella nousee tohtori itsensä armosta. Kakkossijalle EU-vastaisuustaistelija reaaliaatoksilla ja markka-kruunu-euron kombinoija, Urho Kekkosen perinnön kantajana viiniyrittäjä Keminmaalta. Ylivoimaisella ulkopolitiikan kokemuksella varustettu ilmekuosinsa muuttanut ikitaistelija ja kaikissa kassakaappiliemissä keitetty tanhuaja – Paavo Väyrynen [Kesk.]
Ensimmäisen kierroksen voittaja on vähin sisältösanoin paisteeseen noussut tsunamin järkytykset kokenut pankkimies ilman pankkia. Entinen valtiovarainministeri, entisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen opein ja puolisala-natottaja eurooppalaisin menetelmin ja vireysnaimakaupan tehnyt lakiakin tunteva tupakki hampaissa rullaluistelija – Sauli Niinistö [Kok.]
Miksi kansalaiskälli erikoisjytkynä?
Kansa on kyllästynyt median ohjailuun. Lehdistö yrittää kukin tarpeidensa mukaan ajaa omia näkökulmiaan ja näin hamuta presidentintekijän manttelia. Ennen Helsingin Sanomilla oli pöydän kattajan rooli ja presidentintekijän virka – mm. Mauno Koiviston buffaus juonikkaasti isoine käsineen kirveen varressa. Tänään HS ei ole enää tekijä – Natossakin se on saanut pahasti siipeensä kansalaismielipidettä halveksivine lausuntoineen nato-kansalaisymmärryksestä, usein kolumnisti Olli Kivisen kynällä.
Jytkykälli valmistuu hyvää vauhtia –
Väyrynenkin on kertonut kannatuslukujen olevan eri tasolla kuin kallupit antavat ymmärtää. Haavisto kertoo suosionsa olevan laajaa ja näyttäisi siltä, että ääniä tulee arvioitua enemmän. Niiinistö on viisasti todennut, että ääniä ei varmasti tule ”49 kalluppien” mukaisesti – vaan todellisuuden olevan likempänä Kokoomuksen perinteellisiä äänestysmääriä – btw. Kokoomuksen äänisaalis viimeisissa eduskuntavaaleissa oli todellisuudessa reilu 13 prosenttia, kaikista äänioikeutetuista! Niinistöllä on runsaasti äänestäjiä myös Kokoomuksen ulkopuolelta.
Kansakunta on ottanut puristusotteen mm. sosiaalisessa mediassa
– tänään monet kertovat suoraan ehdokasnumeronsa ja kannustavat muitakin omaan yhteenkuuluvuusryhmäänsä. Nyt käydään vaalikamppailua todella ehdokkaille ilmaiseksi, kun aktiivikansalaiset levittävät kukin omaa hyvää sanomaansa ”frendiryhmilleen”. Kansalaistoiminta puree ja tulokset näkyvät jo ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen. Kansa jameloi tavallansa. … ”
Jatkuu linkin ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/01/kansa-jarje… – alta.
.
Ilmoita asiaton viesti
”Väyrynenkin on kertonut kannatuslukujen olevan eri tasolla kuin kallupit antavat ymmärtää. ”
Mihin Väyrynen sitten tarvitsee gallupfirmojen palveluja, jos hän itse tietää paremmin?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi niitä galluppeja tilaisi erikseen, 2012 vaaleissa TNS gallupin viimeisin tekemä osui lähimmäksi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinva…
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1994 MTV:n uutiset haastatteli pressan vaalien alla ”Paavon tilaamasta nootista” asiantuntijana erästä tamperelaista ”maahanmuuttokriittistä historijoitsijaa”, jonka hengenheimolaisten ja opetuslasten kanssa Paavo tekee nyt vaalikampanjaa. Ympyrä on sulkeutunut.
Ilmoita asiaton viesti
Ei anna uskottavaa kuvaa tutkimuslaitoksesta, joka on sitoutunut toimeksiantajaansa. Muita vaihtoehtoja on kyllä.
Ruotsissa puoluekannatusmittauksia tekevä Yougov toimii myös Suomessa. Tutkimus perustuu verkkopaneeliin. Se on nopeampi ja edullisempi, ja se on osoittautunut jopa luotettavammaksi kuin haastattelemalla tehdyt ”utelut”. Tiedot löytyvät tästä: https://yougov.fi/
Jos Suomen Yougovilla ei ole sopivaa paneelia, niin joku asian osaava nörtti voisi polkaista sellaisen pystyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Nettipaneleista tuskin saa äänestäjäkuntaa kuvaavia otoksia. Niiden jäsenet ovat omanlaatuistansa nettikansaa, tiedän kertoa parinkin sellaisen jäsenyyskokemuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla fakta-tietoa nettipaneelien vs. Taloustutkimuksen ja TNS-gallupin otoksista ja niiden edustavuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole. Mutta he tekevät käsittääkseni otoksia väestötietojärjestelmästä pyrkien edustavuuteen ja kattavuuteen. Nettipaneelit taas koostetaan mainoksilla ja palkintolupauksilla mukaan houkutelluista halukkaista. Ensinmainittu tapa mahdollistaa lähtökohtaisesti paremman edustavuuden kuin jälkimmäinen. Ensinmainittu, siis oikein käytettynä mahdollistaa, jälkimmäinen taas suorastaan estää sen.
Jälkimmäinen sopii markkinatutkimuksiin kun ensinmainittu poliittisten ja yheiskunnallisten mielipiteiden kattavaan kartoittamiseen. Molemmat onnistuakseen vaativat ammattitaitoa ja objektiivista sekä neutraalia mieltä. Korkean moraalin tulisi kummassakin tapauksessa karsia yleisöön vaikattumisyritykset mutta niinhan ei rupisessa maailmassa aina tapahdu.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen ja Hesarin tutkimuksissa ei ole edustavaa satunnaisotantaa väestötietojärjestelmästä. Se tulisi kalliiksi, ja niinpä tutkimusfirmat ”etsivät” vastaajia:
”Tutkimuslaitos yrittää varmistaa, että otos on edustava eli pienoismalli koko tutkittavasta väestöstä. Tämän saavuttamiseksi laitokset etsivät tietyt kriteerit täyttäviä ihmisiä vastaajiksi. Vastauksia voidaan myös painottaa, jotta edustavuus toteutuisi. Otoksen edustavuudessa otetaan huomioon esimerkiksi ikä, sukupuoli, asuinpaikka, ja sosiaaliset tunnusmerkit. Puhelinhaastatteluissa otoksen laatimiseen vaikuttaa esimerkiksi kenen tiedot saadaan numerotiedustelusta ja ketkä ovat kieltäneet puhelinmarkkinoinnin.” (Yle: ”Näin puoluekannatusarvio tehdään”)
Puhelinhaastatteluissa on vääristymää, kun jotkut vastaavat siten kuin kokevat, että puhelimessa on korrektia vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Saarikolle tarkennuksesta.
Minulla on siis, taas, ollut yltiöpositiivinen kuva yksityisten yritysten kyvystä ja halusta pyrkiä objektiivisuuteen ja neutraliteettiin sekä niin totuutta läheteleviin tuloksiin kuin mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Gallupit tulisi kieltää siitä päivästä kun ehdokkaat julkaistaan vaalien loppuun asti….
Ilmoita asiaton viesti
Kompromissina voitaisiin julkaista negatiivisia gallupeja, joissa kansalaiset kertoisivat ketä ehdokasta he eivät missään nimessä äänestäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Galluppien kyselyjen optimaalista kohderyhmää ei kerrota. Vaikuttamista voidaan tehdä myös maksamalla.
Ajan kuvassa on selkeästi nähtävissä, miten valtaa etsitään hinnalla millä hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhan testamentin alkuteksteissäkin kerrotaan naisten niiavan vieraskielistä puhetta kuullessaan. Ei olekaan sattuma että ”parlamentarismin slummissa” isoja rahanjakoja ovat piikkipaikalla tekemässä hartaina kristittyinä esiintyvät Päivi Nerg ja Annika Saarikko, Paavo Väyrysen opetuslapsi.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä taaskaan yllätä, että aina kun Väyrynen ei menesty, niin vika on mediassa tai gallupeissa.
Olin aivan varma, että taas löytyy joku tekosyy.
Syy on ihan selvä, kansa ei halua Väyrysestä presidenttiä, ei tämä asia sen kummempi ole.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin. Eikä kysymys ole linjasta vaan henkilöstä. Ei varsinkaan menneisyyden linjasta tai kaksikymmentä vuotta sitten tehdyistä poliittisista ratkaisuista.
Ilmoita asiaton viesti
Ritala on huomannut, ettei ”kansa” halua Väyrystä presidentiksi. Jos Ritala katselisi ympärilleen niin hän ei löytäisi myöskään ”kansaa” joka haluaisi Niinistöä, Huhtasaarta tai ketään muutakaan presidentiksi. Kansalla nimittäin ei ole yhtä halua, mieltä tai tahtoa vaan osa haluaa esillä olevista jonkun ja jotkut muut jonkun toisen sekä osa, kuten minä, ei halua tyrkyllä olevista ketään. Ei siis kannattaisi puhua niin suurella äänellä kansan tahdosta kun sellaista ei oikeasti ole olemassa (paitsi Oulussa ilmestyvä entinen sanoma-, nykyinen aikakaus- ja nettilehti).
Ilmoita asiaton viesti
Oliko kyseessä ”internal poll”,jolloin julkistus olisi jäänyt Paavon harkintaan.Näitä ei esim Nat Silver (538) noteeraa.
Ilmoita asiaton viesti
***
Katso taaksesi ja kiitä.
Katso eteenpäin ja luota.
Katso ylöspäin ja usko.
Katso ympärillesi ja rakasta.
Hyvää Uutta Vuotta!
Tsemppiä Paavo
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen,
kyllä sinun pitäisi tietää ja ymmärtää, että olet aina ollut ennakkoäänten kruunaamaton kuningas. Vaalipäivän äänet eivät ole sitten sinulle voittoja tuoneet. Syyt ovat selvät, jopa sinulle. Kovasti tunnet tosin tarvetta syiden vääristelemiseen.
Gallup-tutkimuksissa haastatellaan valikoitua haastateltavien joukkoa. Näiden antamia vastauksia painotetaan sitten painoarvonsa mukaan. Kaupunkilaisten vastausten määrä kerrotaan kaupunkilaisten määrällä ja maalaisten antamien vastausten keskiarvo maalaisten määrällä. Yksinkertaistettuna näin, toki alueellisia eroja otetaan laskennassa huomioon vielä erikseen.
Ennakkoäänestyksissä äänensä antavat ne, jotka eivät äänestyspäivänä halua tai jaksa tai pysty äänestämään. Maalla äänestyspaikoille on pitkiä matkoja. Tästä syystä erityisesti maaseudulla ihmiset äänestävät sankoin joukoin ennakkoon. Keskusta johtaa jokaista eduskuntavaaliäänestystä ennakkoäänten jälkeen. Tämä on ollut vakio. Tilanne muuttuu äänestyspäivänä. Gallupit ovat sen kertoneet kaikille, vain sinä väität sitä peliksi.
Presidenttiehdokas Väyrynen, en ole koskaan käynyt vaalitilaisuuksissasi. Et ole voinutkaan siis tietää, että Helsingissä on äänestäjä, joka ei aio sinua äänestää. Et tiedä kaikkea, mitä gallupien tekijät tietävät.
Älä usko siihen mitä itse olet näkemässä. Sinua käyvät katsomassa ainoastaan ihmiset, jotka sinusta ovat kiinnostuneita. Ja heistäkin monet valehtelevat sinulle päin naamaa. Ne ovat valkoisia valheita. Rehellisyys voi satuttaa.
Ilmoita asiaton viesti