Todistajani on Sauli Niinistö itse

Alma-median ”faktantarkastaja” leimasi taruksi väitteeni, että ”Sauli Niinistö on myöntänyt, että euroon siirtyminen ja Suomen jäsenyys euroalueessa oli virhe”. Faktantarkastaja perusti kirjoituksensa 21.12. julkaisemaani blogikirjoitukseen.

Lähetin Ilta-lehden kautta faktantarkastajalle vastineen, mutta sitä ei julkaistu.

Faktantarkastajan mukaan ”Väyrynen ei esitä väitteensä tueksi mitään lähdettä”. Siinä on kuitenkin lähdeviittaus teokseni ”Suomen linja 2017” sivuille 313-314.

Kerron teoksessani sähköpostiviestistä, jonka sain Sauli Niinistöltä 5.8.2015. Niinistö reagoi Ilta-Sanomien uutiseen, jonka mukaan olin sanonut:

”Panin kyllä merkille, että jossain haastattelussa Sauli Niinistö sanoi, että nykytiedoilla hän ei olisi kannattanut yhtenäisvaluuttaa. Minä voin huomauttaa, että nykytiedot olivat 1997 olemassa, että jos oltaisiin vain kuunneltu oikeita asiantuntijoita ja tahoja, niin ei oltaisi tehty tuota virhettä.”

Teoksessani kerron Niinistön sähköpostista vain sen, että hän muistutti mieleen vakaus- ja kasvusopimuksen olleen ehdoton edellytys euroalueen syntymiselle. Ongelmat johtuivat hänen mukaansa siitä, että sopimusta ei ollut noudatettu.

Lähettämässään sähköpostissa Niinistö ei kiistänyt sanoneensa, ettei olisi silloisilla tiedoilla kannattanut yhtenäisvaluuttaa. Viestinsä alussa hän kommentoi Ilta-Sanomien juttua vain toteamalla, että olin tehnyt hänen mielipiteistään ”kovin vapaan tulkinnan”. Hän myönsi viestissä virheekseen sen, että oli ollut liian luottavainen sen suhteen, että sopimuksia noudatettaisiin.

Vastasin tuoreeltaan, että minulla oli ollut aivan oikea käsitys siitä, millä perusteella hän oli todennut, että nykytiedoilla hän ei olisi tukenut yhtenäisvaluuttaa.

Kirjoitin:

”Omalta osaltani kuuntelin ennen muuta niitä asiantuntijoita, jotka katsoivat, että laaja euroalue ei olisi ns. optimaalinen valuutta-alue, kun se koostuisi liian erilaisista kansantalouksista. Tällä perusteella oli mahdollista ennustaa, että sen toteuttaminen johtaisi suuriin ongelmiin, joita olisi mahdotonta hallita.”

Tähän viestiin Sauli ei enää vastannut.

Esittämäni väite ei ole tarua, vaan täyttä totta. On turhanaikaista saivartelua väitellä siitä, onko Sauli Niinistö myöntänyt tehneensä virheen, kun hän on kertonut olleensa liian luottavainen sen suhteen, että vakaus- ja kasvusopimusta noudatettaisiin. Ylen haastattelussakin hän  vuonna 2015 myönsi, ettei euroa olisi syntynyt, jos vakaus- ja kasvusopimuksen pitävyydestä olisi ollut realistinen arvio.

Nyt Sauli Niinistön ja muiden presidenttiehdokkaiden tulisi ottaa kantaa siihen, kuinka torjumme euroalueen muuttumisen yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi ja kuinka estämme Suomen joutumisen niiden osaksi. Tämä on keskeinen vaalikysymys.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu