Eduskunnan euro-elefantti
Kun eduskunta käsitteli juhannuksen jälkeen julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2019-2012, SDP:n ryhmäpuhuja Timo Harakka arvosteli hallitusta siitä, ettei mukana ollut arvioita sote-uudistuksen kustannuksista. Sote oli hänen mielestään istuntosalin elefantti, josta ei puhuta.
Omassa puheenvuorossani totesin, että eduskunnassa on paljon sotea suurempi julkiseen talouteen vaikuttava elefantti, josta ei haluta puhua – Suomen jäsenyys euroalueessa. (Talouselämä 25.6.2018 ja Demokraatti 25.6.2018).
Sanoin, että lähivuosien julkisen talouden suunnitelmat ovat täysin huteralla pohjalla sen vuoksi, että Suomelta puuttuu euroalueen jäsenenä taloudellinen ja talouspoliittinen itsenäisyys.
Julkisen talouden viime vuosien vaikeudet ovat johtuneet eurosta, kuten vertailu Ruotsiin osoittaa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Ruotsin kansantalous on kasvanut noin 25 prosentilla, kun taas Suomen talous on vasta nyt palaamassa kymmenen vuoden takaiselle tasolle.
Jos Suomessa olisi ollut samanlainen kasvuvauhti kuin Ruotsissa, vuotuinen kansantulomme olisi noin 50 miljardia euroa nykyistä suurempi, ja julkisen talouden käytössä olisi vuosittain noin 25 miljardia euroa enemmän kuin nyt.
Sanoin, etteivät nykyinen hallitus ja edelliset hallitukset ole ilkeyttään menoja leikanneet. Tähän on jouduttu sen vuoksi, että talous ei ole eurojäsenyyden vuoksi kasvanut.
Kysyin valtiovarainministeri Petteri Orpolta, millä tavalla on varauduttu seuraavaan euroalueen kriisiin, joka todennäköisesti johtaa jonkinlaiseen euroalueen hajoamiseen. Kysyin: ”Mennäänkö yleisesti takaisin kansallisiin valuuttoihin vai palaako ainoastaan osa jäsenmaista käyttämään kansallista valuuttaa euron rinnalla?”.
Orpo vastasi:
”Kun Euroopan vakausmekanismia ja pankkiunionia syvennetään ja vahvistetaan, niin niistä löytyvät ne työvälineet, millä seuraavat mahdolliset kriisit pystytään ratkaisemaan. Paljon on työtä tehtävänä. Esimerkiksi Italian pankkisektorin ongelmat ovat meillä hyvin tiedossa.”
Vastasin puolestani Orpolle, että hänen mainitsemansa toimenpiteet euroalueen vahvistamiseksi eivät toteudu sen vuoksi, että ylikansallinen yhdentyminen on joutunut voimakkaaseen vastatuuleen. Tästä syystä Euroopassa on jo yleisesti alettu varautua euroalueen hajoamiseen.
Paineita euroaluetta kohtaan synnyttää myös Yhdysvaltain muuttunut kauppapolitiikka, jonka yhtenä silmätikkuna on Saksan suuri maakohtainen vientiylijäämä. Eilisessä blogissani (Donald Trumpin ”Big Deal” etenee) kirjoitin:
”Saksan suuri vientiylijäämä johtuu ennen muuta siitä, että yhtenäisvaluutta euro on sen taloutta ajatellen liian heikko. Jos Saksalla olisi oma valuutta, se olisi merkittävästi euroa vahvempi. Jos USA asettaa Saksan vientiylijäämän vuoksi EU:lle tuontitulleja, ne kohdistuvat myös niihin maihin, jotka ovat kärsineet jäsenyydestään euroalueessa.”
On siis varauduttava korjaamaan euroalueen vakava valuvika. Yhtenäisvaluutassa on mukana liian erilaisia kansantalouksia. Omia ajatuksiani valuvian korjaamiseksi esitin muun muassa 17.5.2018 julkaisemassani blogissa ”Valuvian voi korjata vain uudella valulla”.
Eduskunnassa euro-elefantista ei todellakaan ole haluttu keskustella. Tämän osoittaa sekin, että laatimani kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa haudattiin poliittisella päätöksellä eduskunnan perustuslakivalokuntaan. Asiasta ei haluttu suuressa salissa keskustella eikä äänestää.
Muistutin tästä eduskuntaa ja lupasin, että kansanedustajana pidän sisältäpäin yllä keskustelua eurosta ja Suomen jäsenyydestä euroalueessa.
Kannattaisi lukea tämä:
Ruotsin hirmukasvu silmänlumetta
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsin-hirmuka…
Ilmoita asiaton viesti
Jossain vaiheessahan se on tuo maahanmuutto isku kasvoille siinäkin mielessä, jos nämä maahanmuuttajat eivät työllistykään. Kalliiksi käy nk. ilmaisten lounaiden jakaminen. Ruotsin maahanmuuttohan on jo aiheuttanut muutenkin ongelmia, kun katsoo mitä kaikkea tuolla naapurimaassa tapahtuu ja valtapoliitikot alkavat olla hermostuksissaan, suorastaan kauhuissaan, kun pommit paukkuu. Ruotsidemokraatit eivät ole syyttä suotta nostaneet kannatustaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsin bkt-kasvun asukasta kohden ennustetaan olevan tältä vuodelta vain puolet bkt-kasvusta, eli 1,4 prosenttia.” Jos väkiluku pysyy ennallaan, kasvaa BKT ja BKT asukasta kohden yhtä paljon prosentuaalisesti.
Sekavalta vaikuttava kirjoitus. Tuossa siis oletetaan että Ruotsin väkiluku kaksinkertaistuisi? Joku viisaampi voisi nyt auttaa ymmärtämään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Petteri Orpon vastaus kuvastaa sitä, miten heikkoa tämä keskustelu Paavon kirjoittamasta aiheesta on ja miten sinisilmäisesti uskotaan asioiden järjestyvän sillä, että vakausmekanismia ja pankkiunionia vahvistamalla ja syventämällä asiat järjestyisivät aivan kuin itsestään. Tämä on minun mielestäni harhaluulo.
Euro pitäisi uudistaa hallitusti ja sen rinnalle olisi otettava kansalliset valuutat, johon talous sidottaisiin. Euro toimisi ns. yleisvaluuttana. Tällöin ei syntyisi kansallisten valuuttojen käyttöön ottamisesta shokkeja, jotka saisivat aikaan kaaosta markkinoille siinä vaiheessa, kun kansalliset valuutat otettaisiin myös käyttöön. Ja ne, jotka niin tykkäävät eurosta, saisivat sitä jatkossakin käyttää eikä tarvitsisi vaihtaa valuuttaa matkustettaessa euroalueen sisällä.
Esimerkiksi Ruotsi ei enää hyötyisi omasta valuutastaan samalla tavalla kuin aikaisemmin ja euromaiden kilpailukyky paranisi. Näitä asioita pitäisi nyt uskaltaa rohkeasti pohdiskella. Keinoja mahdolliseen uuteen kriisiin varautumiseksi ja sen ennaltaehkäisemiseksi on olemassa, mutta tahtotila puuttuu, kun asioita tuijotetaan vain yhdestä putkesta ja tuo putki näyttää olevan juuri se, mitä Orpo vastasi.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se typeristä vaihtoehdoista kaikkein typerin olisi siirtyminen kahden valuutan järjestelmään. Siinä neuvostoliittolaisessa pelleilyssä ei olisi päätä eikä häntää.
Ilmoita asiaton viesti
#12. Me olemme yhtä monen valuutan järjestelmässä kuin valuuttoja käytämme ulkomaankaupassa. Emme edes voi olla yhden valuutan systeemissä.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä voi myös kummastella, miksi Saksan annetaan niin vahvasti dominoida euroalueella, kun nyt olisi mahdollista tasoittaa puntteja ottamalla kansalliset valuutat euron rinnalle? Se antaisi myös näille heikoimmille euromaille mahdollisuuden parantaa omalla rahapolitiikallaan kilpailukykyä ja laittaa talouttaan kuntoon. Eihän se voi olla kenenkään etujen vastaista, että nämä maat pääsisivät paremmin jaloilleen. Viime kädessä se on Saksankin etu, että nämä maat hoitaa velvoitteensa, kun Saksa lienee edelleen suurimpia velkojia mitä tulee esimerkiksi Kreikkaan.
Silloin ei olisi sitä vaaraa, että joku maa uhittelisi eurosta eroamisella (kuten Italia on nyt tehnyt) ja voisi tehdä sen yllättäen niin, että koko euroalue olisi kaaoksessa.
Ihmettelen suuresti, kun näistä asioista ei edes keskustella, saati tehtäisiin suunnitelmia miten tällainen voitaisiin toteuttaa. Jahkaillaan ja annetaan asioiden kehittyä siihen pisteeseen, että sitten ollaan taas kriisin keskellä ja mietitään kuumeisesti hätäratkaisuja kuten jo kerran kävi näin. Nyt olisi tuhannen taalan paikka toimia niin, ettei eurotalouden sisällä jouduttaisi ennalta arvaamattomiin ja äkillisiin vaikeuksiin toistamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Umpikujassa ollaan, eurovirhettä ei haluta myöntää vaikka liittovaltio ja yhteinen budjetti on taakse jäänyttä unelmaa. Uusi kriisi tulee vääjäämättä ja selityksenä taas, ei voinut ennakoida.
Ilmoita asiaton viesti
Väyyrynen käyttää usein sanaa ”Jos” Väyrynen tietää tasan tarkkaan, ettei Suomen viennin ongelmat johdu eurosta vaan vientisektorimme rakenteesta Ruotsiin verrattuna, Vientimme perustuu pääosin investointitavaroiden valmistamiseen, meiltä puuttuu Ikean ja M&H tapaiset kulutustavaroita tuottavat yriykset jotka työllisävät maailmalla satojatuhansia ihmisiä, molemmilla pääkonttorit Ruotsissa. Väyyrsen kohdalle sopii sanonta ”Jos tätillä olisi munat, tätisi olisikin setä”
Ilmoita asiaton viesti
Euro-elefantin sijaan olisi ehkä syytä keskustella ”velka-elefantista”, joka estää siirtymisen eurosta markkaan. Tässä on huomioitava myös kotitalouksien velkaantuminen, jota pankit ym. ovat olleet voimakkaasti lisäämässä. On hyvä muistaa, että markan arvoa suhteessa muihin valuuttoihin ei määrättäisi tämän maan rajojen sisäpuolella, vaan rajojen ulkopuolella.
Siirtyminen linkin osoittamalla velkataakalla markkaan on puhdasta utopiaa. Se aiheuttaisi täyden kaaoksen kansantalouteen.
https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/finland
Ilmoita asiaton viesti
Rahan arvo suhteessa muihin valuuttoihin määräytyy todellakin rajojen ulkopuolella. Tilanne on sama myös euron kohdalla. Euron arvo on osalle mukana oleville valtioille liian korkea ja osalle liian matala. Nykyisellä politiikalla pyritään vahvoja tukemaan, jolloin heikommat ovat kärsijöinä. Sama tilanne tulee vastaan, kun USA asettaa tuontitulleja. Ne maat, joille euro on liian heikko, eivät kärsi tulleista samalla tavalla kuin ne maat, joille euro on liian vahva. EU ja euroalue eivät ole juuri tästä syystä yhtenäisiä, sillä alueen sisällä jokainen maa elää kuin se olisi edelleen itsenäinen valtio, kun vaadittaisiin ajattelua, että EU on yksi maa, joka pitää huolen omista kansalaisistaan. Tässä tullaan siihen liittovaltio-asiaan.
Poliitikot ovat vastuussa äänestäjilleen, eli oman maansa kansalaisille. Liittovaltio ei liene saanut kovin hyvää vastaanottoa kansalaisilta? Tästä seuraa ongelmia, kun suuret maat pitävät oman maansa kansalaiset uskollisina äänestäjinä. Kreikan oliiviöljy ei kiinnosta samalla tavalla kuin Saksan autot. Sitten tuetaan Saksan autoteollisuutta ja Kreikan oliivinviljelijät pärjätkööt omillaan. Jokainen voi asettaa kaavaan myös Suomen edut, jos nyt Suomen edut ovat tärkeämmät kuin EU:n edut. Tästä pitää jo huomata, että kuinka ongelmallinen nykyinen EU euroineen on. Koska EU ei pidä yhdenvertaisesti huolta kansalaisistaan, niin onko ihme, että EU:n ja euron vastustus lisääntyy?
Euro on velan suhteen paljon ongelmallisempi kuin oma valuutta, sillä nyt ollaan liikepankkien ja Euroopan keskuspankin talutusnuorassa. Korot valuvat ulos maastamme. Meillä ei ole otetta rahaan vaan muut vievät ja me vikisemme. Omalla keskuspankilla voimme itse toteuttaa politiikkaa, jota haluamme. Toinen asia onkin sitten, että mitä haluamme? Asenteiden pitää kyllä muuttua koko EU:ssa, jos haluamme yhtenäisen EU:n. Tuolloin minun etuni pitää olla sinunkin etusi ja tietenkin myös päinvastoin. Keskuspankin mielenkiinto muutaman maan hyvinvoinnista ei ole oikea tapa ohjata kehitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Yhä vahvemmkin näyttää siltä,että eurokokeilu on tulossa tiensä päähän.Poliittisella päätöksellä luodusta eurosta kuviteltiin muodostuvan EU:ta yhdistävä liima,joka vahvistaisi integraatiota. Siitä tulikin betoni, joka jäykisti koko rakennelman. Nyt mureneminen on täydessä vauhdissa. Ikävä vaan, että Suomen johtavat poliitikot ei sitä näe( lue eivät halua nähdä).
Siksi uutta poliittista suuntaa tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat ovat pahoja elefantteja.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo on taas oikessa euron suhteen.
Euro pysyy kasassa enää vain EKP:n korkosupression ansiosta, joka sekin loppuu joulukuussa. Kohta sen jälkeen olemme uudessa eurokriisissä.
Ilmoita asiaton viesti
Todella uhkaavaa kun muistaa, että EKP on pumpannut pankeille halpaa rahaa 60 miljardin kuukausivauhdilla. Tosin se loppuu pian. Entä sitten kun talous menee alamäkeen kenties jo 2019? Elvytys varat on käytetty. Sillon euroalue repeää lopullisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Näin ennustit 08.06.2011.
http://marttiissakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/75363-talouden-romahdus-lähestyy
Vieläkö seitsemän vuoden jälkeen tästä eteenpäin ennustat samaa?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tässä ole kuin potkittu tölkkiä eteenpäin, velat ovat kasvaneet tasolle joita ei kukaan voi maksaa takaisin, romahdus on edessä väistämättä. Kyse on vain kuinka pitkälle väistämätöntä viivytetään.
Ilmoita asiaton viesti
Valtionvelkaa on kasvatettu ihan tahallaan. Jos hyvätuloisilla olisi säilytetty korkeampi veroaste ja valtion tuloa tuottava omaisuus olisi säilytetty valtion hallussa, niin millään tulevaisuuden katastrofilla, vajeella, ei voitaisi pelotella. Ja tietenkin velkaa tarvitaan myös juuri siksi, jotta eurosta eroaminen voitaisiin sanoa vaikeaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoituksena oli rakentaa mahtava Euroopan Unioni eli liittovaltio ja nähtävästi jo lähtökohtaisesti tiedettiin etteivät eurooppalaiset suostuisi luopumaan kansallisvaltioistaan helpolla. Nyt integraatio on ainakin väliaikaisesti jäissä, mutta samalla pyritään ottamaan lisää työkaluja eurooppalaisten sitouttamiseksi liittovaltioon. Työtä tehdään kiristyksellä ja lahjonnalla sekä hajottamalla kansallisvaltioden yhtenäisyyttä massiivisella maahanmuutolla kulttuureista jotka tunnetusti eivät sopeudu Eurooppaan. Ylivoimainen valtaosa suomalaisista ei halua luopua Suomen itsenäisyydestä, siksi poliitikot ja valtamedia eivät halua kertoa EU-politiikkasta yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Olen edelleen samaa mieltä, mutta mitä kauemmin saamme talouden romahdusta odottaa, sitä rajumpi se tulee olemaan. Hoitele sinäkin ajoissa taloutesi velattomaksi, niin nukut yösi paremmin. Jos olet jo velaton, niin lämpimät onnittelut.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päivän Aamulehdessä IMF:n Christine Lagarde on ehdottanut EU:n yhteistä budjettia joka kuulemma toimisi jos euromaat noudattaisivat yhteisiä sääntöjä. Eikö Lagarde tiedä että EU:ssa on sääntö ettei EU:ssa kukaan noudata yhteisiä sääntöjä. EU:sa on myös monta maata joilla on onnekseen oma valuutta, miten näitä kohdellaan vai pakotetaanko ruotuun?
Ilmoita asiaton viesti