Varaedustajia ja varsinaisia

Poliittiseen kielenkäyttöön on tullut uudissana ”varakansanedustaja”. Ensimmäisenä sitä taisi käyttää vaalikauden 2011-2015 aikana Katri Kulmuni. Tällä kaudella varakansanedustajana on esiintynyt Mikko Kärnä. Muuallekin tämä kielenkäyttö näyttää levinneen.

Varakansanedustajuuden käsite lienee peräisin kuntapolitiikasta, jossa valtuutettujen poissaolojen varalta valitaan varavaltuutetut. He voivat tulla tuuraamaan varsinaista valtuutettua jopa kesken kokouksen.

Varakansanedustajuudesta puhuminen on jotenkin perusteltua niiden osalta, jotka tulevat tai voivat tulla sijaistamaan samasta vaalipiiristä valittua Euroopan parlamentin jäsentä. Tällaisena varakansanedustajana toimi vuosina 1995-2003 minua Uudellamaalla tuurannut Tero Mölsä. Tällä vaalikaudella minua sijaisti Lapin vaalipiirissä Mikko Kärnä.

Tänä keväänä on ilmeisesti runsaasti niitä, jotka asettuvat ehdolle sekä eduskuntaan että Euroopan parlamenttiin. Tätä mahdollisuutta voi harkita vielä eduskuntavaalien jälkeen, kun eurovaalien ehdokaslistat on jätettävä vasta 18.4.

Tähtiliikkeellä on mahdollisuus saada Euroopan parlamenttiin ainakin kaksi paikkaa. Eurovaalit ovat valtakunnalliset, ja ne henkilöityvät voimakkaasti.

Tähtiliikkeen Eurooppa-politiikka erottautuu kaikkien muiden puolueiden linjasta. Puolustamme selkeästi Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta. Ajamme hallittua maahanmuuttopolitiikkaa.

Tähtiliike on keskustavasemmistolainen voima, joka toteuttaa edistyksellistä ihmiskuntapolitiikkaa. Työskentelemme kestävän kehityksen puolesta

Eurovaaleista tulee vuoden takaisten presidentinvaalien toisinto – tosin ilman Sauli Niinistöä. Mahtavaa!

Johdan Tähtiliikkeen puheenjohtajana sen kampanjaa molemmissa vaaleissa. Jos tulisin valituksi molempiin parlamentteihin, hoitaisin osan aikaa kumpaakin tehtävää.

Kun työskentelisin aluksi Euroopan parlamentissa, eduskuntaan pääsisi uusmaalainen varakansanedustajamme. Eduskuntaan palattuani Euroopan parlamenttiin nousisi varasijalle noussut eurovaaliehdokkaamme.

Sama koskee myös muita Tähtiehdokkaita, jotka pyrkivät molempiin parlamentteihin. Tarjolla on siis kansanedustajuuksien ja Euroopan parlamentin jäsenyyksien lisäksi varaedustajan tehtäviä.

Tähtiliike lähtee siitä, että osa ehdokkaistamme on mukana molemmissa vaaleissa. Tätä kautta saamme myös vetoapua eduskuntavaaleihin, joissa vaalityötämme vaikeuttaa valtamedian räikeä yksipuolisuus.

Eilen Tähtiliike sai tärkeän vahvistuksen, kun entinen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Pirkko Turpeinen-Saari päätti tulla ehdokkaaksemme sekä eduskuntavaaleihin että eurovaaleihin. Eduskuntaan Pirkko pyrkii Helsingin vaalipiirissä.

Pirkolla on erinomaiset mahdollisuudet tulla valituksi molempiin. Hän on ahkera ja rohkea yhteiskunnallinen keskustelija, kirjoittaja ja kirjailija.

Jos Pirkko valittaisiin molempiin parlamentteihin ja jos hän päättäisi ryhtyä hoitamaan europarlamentaarikon tehtävää, varakansanedustajaksi pääsisi joku muu Helsingin vaalipiiristä eduskuntaan pyrkinyt ehdokkaamme. Jos hän palaisi kauden mittaan eduskuntaan, Euroopan parlamenttiin nousisi sinne valittu varaedustaja.

Pirkko on sopivan ikäinen. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on hänen ikäisensä. En minäkään sentään aivan poikanen ole, vaikka olenkin hieman nuorempi kuin Donald Trump.

Tähtiliikkeen kautta avautuu väylä vaikuttaa myös paikalliseen ja maakuntapolitiikkaan. Olemme mukana kunta- ja maakuntavaaleissa.

Kannattaa lähteä Tähtiliikkeen ehdokkaaksi kevään vaaleihin! Täytä ehdokashakemus kotisivullamme seitsemäntähdenliike.fi.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu