Luetun ymmärtämisestä
Kirjoitin eilen blogin ”Sipilän on peruutettava eronpyyntönsä”. Se herätti vilkasta keskustelua sekä Uudessa Suomessa (Sipilän on peruttava eronpyyntönsä) että Facebook-sivullani (Facebook). Monet kommentit osoittavat, että kirjoitukseni oli huonosti luettu ja heikosti ymmärretty.
Kirjoitin vakavasta perustuslaillisesta ongelmasta, jonka pääministeri Juha Sipilän tasavallan presidentille esittämä eronpyyntö on saanut aikaan.
Sipilän eronpyyntöä on pidetty nerokkaana taktisena vetona, jota – Timo Soinin kieltä käyttääkseni – kukaan pässinpää ei ollut ymmärtänyt ottaa huomioon.
Sipilän ihaillaan käyttäneen taitavasti hyväkseen asemaansa pääministerinä, jolla on yksinään oikeus pyytää hallituksensa eroa tasavallan presidentiltä. Tasavallan presidentillä puolestaan ei ole perustuslain mukaan muuta mahdollisuutta kuin myöntää ero.
Perustuslain 64 §:n mukaan (Valtioneuvoston ja ministerin ero):
”Tasavallan presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille. Ministerille presidentti voi myöntää eron myös pääministerin aloitteesta.”
Sipilä neuvonantajineen näyttää jättäneen huomiotta perustuslain 61 §:n (Valtioneuvoston muodostaminen) määräykset, joiden mukaan:
”Eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.
Ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta. Näiden neuvottelujen tuloksen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä on kannattanut hänen valitsemistaan.”
Antti Kaikkosen eduskuntaryhmille osoittama neuvottelukutsu osoittaa perustuslain edellyttävän, että maassa tulee olla poliittisesti vastuunalainen hallitus. Kun Juha Sipilän johtama valtioneuvosto muuttui toimitusministeristöksi, oli käynnistettävä perustuslain 61§:n mukainen menettely uuden hallituksen muodostamiseksi.
Kaikkosen kaikille eduskuntaryhmille osoittama kutsu on sanasta sanaan tällainen:
”Kutsu eduskuntaryhmille hallituksen muodostamista koskevaan neuvotteluun
Juha Sipilän hallitus jätti eronpyyntönsä 8.3.2019. Tasavallan presidentti myönsi eron ja pyysi hallitusta toimimaan toimitusministeristönä.
Perustuslakiin viitaten kutsun eduskuntaryhmät neuvottelemaan hallituksen muodostamisesta.
Neuvottelu pidetään 12.3. klo 14.30 eduskunnassa, Pikkuparlamentissa, ulkoasiainvaliokunnan huoneessa.
Kutsun neuvotteluun kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja pääsihteerit.
Tulen ehdottamaan eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä. Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta.
Toimitusministeristö jatkaa, kunnes vaalien jälkeen uusi hallitus on muodostettu perustuslain määrittelemällä tavalla.
Prosessista on konsultoitu oikeuskansleria.
Olen keskustellut asiasta myös tasavallan presidentin kanssa.”
Tiistain neuvottelussa Kaikkonen yrittää saada eduskuntaryhmät siunaamaan pääministerin tasavallan presidentille jättämän eronpyynnön.
Eilisessä blogissani kirjoitin:
”Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan hallituspuolueista vain Keskusta on hyväksynyt Sipilän menettelyn. Muut kaksi olivat sitä vastaan. Myös suurimmat oppositioryhmät ovat arvostelleet pääministerin jättämää eronpyyntöä. Sipilän menettelyllä ei siis näytä olevan eduskunnan enemmistön tukea.”
Eduskuntaryhmien ei tule hyväksyä Kaikkosen ehdotusta. Ne voivat kehottaa ja niiden tulee kehottaa Juha Sipilää peruuttamaan hallituksensa eronpyynnön.
Hyvä, kun laitoit selventävän kirjoituksen.
Antti Kaikkonen kirjoittaa kutsussaan: ”Tulen ehdottamaan eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä. Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta.
Toimitusministeristö jatkaa, kunnes vaalien jälkeen uusi hallitus on muodostettu perustuslain määrittelemällä tavalla.
Prosessista on konsultoitu oikeuskansleria.
Olen keskustellut asiasta myös tasavallan presidentin kanssa.”
Mielestäni Kaikkosen kutsu on aivan järkevästi muotoiltu eduskuntavaalien läheisyys huomioiden ja kun asian laillisuus on tarkastettu oikeuskanslerilta.
Jos asiassa on jotakin perustuslaillisia ongelmia, niin silloin tietenkin asiasta pitää keskustella. Itse kuitenkin ymmärrän niin, että mahdolliset perustuslailliset ongelmat olisi otettu huomioon jo etukäteen. http://www.okv.fi/fi/lausunnot/id/110/
Ilmoita asiaton viesti
”Te ette vain ymmärrä mitä MINÄ sanon, senkin tyhmät.”
Siinä blogin viesti pähkinänkuoressa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi Janne rakas, oliko pakko ääneen sanoa..?:D
”Monet kommentit osoittavat, että kirjoitukseni oli huonosti luettu ja heikosti ymmärretty.”
Tuon kohdan nyt olisi voinut jättää pois, koska jos ei saa sanomaansa perille, niin sitten on ehkä ilmaissut itseään huonosti. Huomaan nimittäin itsekin monta kertaa, että asiaa on tarkennettava, jotta viestini menee lukijalle perille.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei selittelemällä parane. Eduskunta ei voi pakottaa Sipilää jatkamaan poliittisesti vastuunalaisen hallituksen pääministerinä. Olette edelleen ihan metsässä väittäessänne, että eduskunta voisi kehottaa hallitusta jatkamaan. No, voittehan te jutustella ja pyytää, mutta eduskunnalla ei ole keinoja vaatia tai painostaa pääministeriä jatkamaan poliittisella vastuulla.
Ehdotin edellisessä blogissasi, että te, tohtori Väyrynen, voisitte astua tiistain palaverissa esiin ja ilmoittautua poliittisesti vastuunalaisen hallituksen tunnustelijaksi. Vaikka vähemmistöhallituksen muodostettuanne voisitte saavuttaa pääministerin aseman kuukaudeksi. Olisihan se jo jotain! Lehdistökin noteeraisi tempauksenne!
Ilmoita asiaton viesti
Ei tule tuohesta tappia, eikä Paavosta ministeriä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ei tuolle oletetulle pikkuiselle hallituskaudelle, mutta mistäpä me tiedämme mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eilisen Uutisvuodon jälkeen Väyrysestä on tullut loppuun kulunut vitsi. Se ei naurata, vaan säälittää.
Sorry, Ritva!
Ilmoita asiaton viesti
En illalla katsonut Uutisvuotoa, mutta katson sen kunhan ehdin. Eilisen päivän perusteella sain kyllä Paavosta tosi hyvän kuvan, joten en häntä missään nimessä kuluneena vitsinä pidä, päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Harri, katsoin nyt Uutisvuodon ja Paavohan oli aivan mahtava tuossa. En ole pitkään aikaan katsonut Uutisvuotoa, eli näyttää että Peter Nyman on tullut takaisin ja sekin oli hyvä juttu.
Paavollahan on hyvä huumorintaju! Erittäin viihdyttävä ohjelma, eli ihan kuin oltaisiin katsottu eri ohjelmaa.. https://www.mtv.fi/sarja/uutisvuoto-33006320001/ja…
Ilmoita asiaton viesti
Makuasia, sanoi….
Ilmoita asiaton viesti
Ei ehkä, mutta saisihan Paavo nimensä lehtiin. Sitähän hän kitisee kaiken aikaa, ettei hänestä kirjoiteta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Paavo, kun koetit valaista asiaa, mutta tärkein seikka, eli miksi haluatte Sipilän jatkavan pääministerinä? jäi vielä epäselväksi, kun tuskin pelkkien lakipykälien takia sinänsä – nimittäin, jos pääministeri ei noudattanut lakeja, niin hänen on sitä suuremmalla syyllä erottava.
Ilmoita asiaton viesti
Valtionpäämies on myöntänyt pyynnöstä eron pääministerin hallitukselle Perustuslain 5. luvun 64 §:n mukaisesti. Suora ja luonnollinen jatkumo siihen on presidentin pyyntö eronneelle hallitukselle toimia toimitusministeriönä. Maa ei voi olla ilman hallitusta.
Toimitusministeriö on täysin verrattavissa virkamieshallitukseen, joita on ollut yhdeksän kappaletta tämän tasavallan historiassa. Reino Lehdon johtama hallitus istui lähes yhdeksän kuukautta.
Perustuslain 3. luvun 26 §:n mukaan presidentti ”voi”, mutta ei ole pakotettu määräämään ennen aikaisia eduskuntavaaleja, jotka muutoinkin ovat jo tulossa. Verbi ”voi” ei pakota mihinkään.
Pääministeri ei ole myöskään antanut mitään perusteltua aloitetta ennen aikaisiin eduskuntavaaleihin presidentille.
Pääministeri määrittää oman hallituksensa toimintakyvyn, joka on aina kulloisenkin pääministerin hallitus.
Käsitykseni mukaan tässä asiassa on toimittu perustuslain mukaisesti.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Virkamieshallitus
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkonenhan ei sellaista ehdota, mutta eräs yhden hengen ryhmä voi tietysti sellaista ehdotusta yrittää 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Turha tästä on enää tehdä suurempaa numeroa. 14.3.2019 saadaan vaalinumerot ja 14.4.2019 on jo vaalit. Antaa uppoavan laivan kellua pinnalla sen aikaa, kun voi vielä pysyä pinnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätpä pääse ainakaan salassa suurempia suhmuroimaan. ”Ulkoministeri Soinin salainen hanke törmäsi hallituksen eroon – ajanut palkkakohusta tuttua kabinettipäällikköään suurlähettilääksi” https://www.is.fi/politiikka/art-2000006030287.html
Ilmoita asiaton viesti
Entä mitä kohtaa Paavo ei ymmärtänyt siitä lauseesta, että jotkut haluavat Sipilän hallituksen eroa?!
Jos Sipi peruisi eronsa ja jatkaisi, kutsuisi hän uuden pakolaisaallon kotiinsa, ja työkkärin torppareille lisää taksvärkkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä siirtomaassa tapahtuu? Vad händer i kolonin?
Suomessa ei ymmärretä kuinka iso asia tämä on tuolla Keski-Euroopassa. Se että lähdetään tällä lailla vetämään maton selvityksen alta, herättää jo kansainvälistä huomiota.
”Minä olen niitä harvoja henkilöitä Suomessa, jolla on edellytyksiä käydä tällaisia keskusteluja. Medioissa ei osata edes englantia, kun näitä käsitellään”. Valtiomiehen ajatonta viisautta. Retorista taitoa.
Media oli tapansa mukaan pihalla kuin lintulauta. Toimittajat toistavat tokaisua kuin papukaijat. Niinhän papukaijat tekevät. Eikä yksikään pässinpää ymmärtänyt.
Entäs sitten muut? Petteri oli yllättynyt kuin tarhapöllö. Antti oli aivan kuin täh ja häh.
Olen iloinen, että Tienhaarassa, Talissa ja Ihantalassa vallitsi eri näkemys johtamisesta vastoinkäymisten edessä.
Nimim. Valta on kielessä
Ilmoita asiaton viesti
Valoa pimeyden lähteille:
Mitä siirtomaassa tapahtuu? Vad händer i kolonin?
Suomessa ei ymmärretä kuinka iso asia tämä on tuolla Keski-Euroopassa. Se että lähdetään tällä lailla vetämään maton selvityksen alta, herättää jo kansainvälistä huomiota. (ET)
”Minä olen niitä harvoja henkilöitä Suomessa, jolla on edellytyksiä käydä tällaisia keskusteluja. Medioissa ei osata edes englantia, kun näitä käsitellään”. Valtiomiehen ajatonta viisautta. Retorista taitoa. (PL)
Media oli tapansa mukaan pihalla kuin lintulauta. Toimittajat toistavat tokaisua kuin papukaijat. Niinhän papukaijat tekevät. Eikä yksikään pässinpää ymmärtänyt. Entäs sitten muut? Petteri oli yllättynyt kuin tarhapöllö. Antti oli aivan kuin täh ja häh. (TS)
Olen iloinen, että Tienhaarassa, Talissa ja Ihantalassa vallitsi eri näkemys johtamisesta vastoinkäymisten edessä. (UPI)
Nimim. Valta on kielessä
ET= Erkki Tuomioja
PL= Paavo Lipponen
TS= Timo Soini
UPI= Charly Salonius-Pasternak
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea se ”Sipilän on peruutettava eronilmoituksensa” muuten oli ymmärtää kuin voimakkaaksi tueksi pääministerille, hallitukselle ja näiden harjoittamalle politiikalle. 🙂
No, OK, kun ei se kai aivan niin ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä nyt on tekeillä, kun Tähtiliikkeestä ja Paavosta ei ole kuulunut mitään sen jälkeen, kun Väyrynen oli sitä mieltä, että pääministeri Sipilän olisi peruttava eronanomuksensa. Sitäkö nyt vain odotellaan tapahtuvaksi?!
Ilmoita asiaton viesti