Keskusta putoaa viidenneksi
Tänään julkistetut gallup-tulokset osoittavat, että olin oikeassa, kun vetäydyin vuoden 2016 alussa Keskustan puolue-elinten työstä ja perustin hieman myöhemmin uuden puolueen. Tuolloin arvioin, että Juha Sipilän johtamalla politiikalla Keskusta putoaa puolueiden suuruusjärjestyksessä neljänneksi tai jopa viidenneksi.
Viisi vuosikymmentä kestäneellä urallani olen pelastanut Keskustan kaksi kertaa.
Tulin valituksi eduskuntaan ensimmäisen kerran 49 vuotta sitten vuoden 1970 eduskuntavaaleissa. Keskusta kärsi siihenastisen historiansa suurimman vaalitappion. Ennen vaaleja puolueella oli 50 kansanedustajaa, vaalien jälkeen 36.
Me silloiset nuorkeskustalaiset ryhdyimme nostamaan Keskustaa takaisin suurten puolueiden joukkoon. Löysimme uudelleen alkiolaisen ihmisyysaatteen. Yhdistimme siihen vihreät ympäristöarvot ja hajauttamisen, desentralisaation, jotka tulivat Suomeen Ruotsista. Aluepolitiikalla oli keskeinen sija hajautetun ja luonnonmukaisen ihmisyyden yhteiskunnan rakentamisessa. Olimme vankasti Urho Kekkosen viitoittamalla poliittisella linjalla.
1980-luvun lopulla Keskusta nousi jälleen Suomen suurimmaksi puolueeksi.
Samaan aikaan puolueen toimintaan tuli mukaan uusi nuorten sukupolvi, jonka johdossa olivat Mari Kiviniemi, Olli Rehn ja Anu Vehviläinen. He kutsuivat itseään keskustaliberaaleiksi ja ottivat tavoitteekseen muuttaa Keskusta liberaalipuolueeksi.
Vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa liberaalit saivat Mari Kiviniemen johdolla puolueen määräysvaltaansa. Timo Laaninen syrjäytti Jarmo Korhosen puoluesihteerin paikalta. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Keskusta koki vielä pahemman tappion kuin vuonna 1970.
Vaalien jälkeen liberaalit jatkoivat sanelulinjaa.
Mauri Pekkarista ei kelpuutettu eduskuntaryhmän johtoon, vaikka hänellä oli enemmistö tuki. Mari halusi ryhmän johtoon Kimmo Tiilikaisen. Ylivoimaisesti pätevin ja kokenein Mauri yritettiin syrjäyttää jopa talousvaliokunnan puheenjohtajan paikalta, mihin piti valita Paula Lehtomäki. Tästä sentään peräännyttiin.
Minua puolueen johto ei suurin surminkaan hyväksynyt Keskustan presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 vaaleihin. Kun kukaan ei tohtinut lähteä jäsenvaaliin, minut kuitenkin asetettiin ehdokkaaksi. Hyvällä kampanjalla palautimme luottamuksen Keskustaan, ja saimme nostetuksi puolueen takaisin suurten joukkoon.
Vuoden 2012 puoluekokouksessa Keskustan johtoon valittiin Juha Sipilä. Olin tähän tyytyväinen. Olin keskustellut Juhan kanssa ja saanut sen käsityksen, että olisimme aatteellisesti ja poliittisesti samalla linjalla.
Kesällä 2015 koin raskaan pettymyksen. Juha Sipilä muodosti hallituksen, jossa oli aivan vääränlainen joukkue. Vaikka keskustaväen laaja enemmistö toivoi yhteistyötä SDP:n kanssa, Juha veti hallitukseen Kokoomuksen. Keskustan ministeriryhmään tuli pelkästään lähellä Kokoomusta olevia liberaaleja.
Mukaan tuli yksi kokoomuslainenkin, Anne Berner. Hän oli jo lupautunut Kokoomuksen ehdokkaaksi, mutta Juha houkutteli hänet keskustan listalle ja antoi hänelle ministerinpaikan.
Yksi vanhemman polven kansanedustaja sanoikin valintakokouksen jälkeen, ettei ministereiden joukossa ollut yhtään ”kepulaista”, poliitikkoa, jonka perinteisen keskustapolitiikan kannattajat olisivat tunteneet omakseen.
Oli heti nähtävissä, että Keskustan ja keskustajohtoisen hallituksen politiikka olisi kaukana siitä juuriltaan talonpoikaisesta, alkiolaisesta ja kekkoslaisesta linjasta, jonka puolesta olin jo lähes viiden vuosikymmenen ajan ponnistellut.
Yritin kaikin voimin vaikuttaa puolueen ja hallituksen politiikkaan. Olin puoluehallituksen ja puoluehallituksen työvaliokunnan jäsen, mutta minua ei kuunneltu eikä mielipiteilleni annettu mitään arvoa. Marraskuussa katkesi yhteys puolueen puheenjohtajaan.
Jos olisin ollut kymmenen vuotta nuorempi, olisin voinut antaa Sipilän ajaa puolueen karille ja yrittänyt pelastaa sen vielä kerran. Vuoden 2016 alussa näköpiirissä oli yli kolme pitkää vuotta väärää politiikkaa, joka tuhoaisi elämäntyötäni. En voinut antaa tämän tapahtua. Perustin uuden puolueen alkiolaista ihmisyysaatetta ajamaan ja kekkoslaista politiikkaa toteuttamaan.
Arvioin vuoden 2016 alussa, että Sipilän linjalla Keskusta putoaisi puolueiden suuruusjärjestyksessä viidenneksi. Näin näyttää nyt käyvän. Loppusuoralla Vihreätkin ohittavat Keskustan.
Tähtiliikkeen kannatus ei näy mielipidemittauksissa. Ne ohjaavat vastaajia tukemaan niitä puolueita, jotka olivat mukana edellisissä eduskuntavaaleissa.
Meidän kampanjaamme vaikeuttaa se, että valtakunnalliset tiedotusvälineet syrjivät meitä. Yleisradio ja MTV ovat jättäneet meidät eduskuntapuolueille järjestettävien vaalikeskustelujen ja –ohjelmien ulkopuolelle, vaikka olemme eduskuntapuolue ja muodollisesti täsmälleen samassa asemassa kuin Siniset. Kumpikaan puolue ei ollut mukana viime eduskuntavaaleissa. Tähtiliikkeellä on enemmän kuin ehdokkaita kuin Sinisillä.
Suomen valtapuolueet ja valtamedia haluavat jatkaa viime vuosien politiikkaa. Suomea viedään sotilasliitto Natoon ja EU-liittovaltioon, maahanmuuttopolitiikka on holtitonta, köyhiä kyykytetään ja Helsingin seutua ruuhkautetaan maakuntia tyhjentämällä.
Tähtiliike on ainoa vastavoima tälle politiikalle. Siksi meidät pyritään vaientamaan.
Onneksi alkiolaista, juuriltaan talonpoikaista ja linjaltaan kekkoslaista politiikkaa kannattavilla on vaaleissa vaihtoehto nykymenolle, Tähtiliike ja meidän 175 ehdokastamme.
…Saattaa jopa pudota-toiminnalla ei näytä olleen ”siunausta?”
MUTTA sen sijaan kaikkia, KD:tä pienempiä puolueita-ja liikkeitä näyttäisi odottavan lähes totaalinen konkurssi!?
– Yhteensäkään korkeintaan 1-3 paikkaa.
Keskustan tippuminen ei ole vähääkään tähtiliikkeen ”ansiota”, vaan Sipilä, Berner ja kumppanit tekivät sen ihan itse!
Ilmoita asiaton viesti
No toivottavasti saat tyydytystä ollessasi (toivottavasti) oikeassa Kepun osalta.
Ja edelleen yhtä toivottavasti olisi oikein hyvä ettet sinä tai kukaan muukaan heitä tällä kertaa pelastaisi.
Toivotan huonoa onnea myös mielestäni turhan venäläismieliselle Tähtiliikkeellenne. Sorry siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Se että Sipilä ei ”itseoikeutetusti” ottanut hallitukseensa, tais olla viimeinen sauma ja mahdollisuus enää edes haaveilla ministerin salkusta?
– Mutta onhan sitä uraa-ja salkkuja ollut, toisin kuin toisella veteraanipoliitikolla, Soinilla, jolla oli ensimmäinen, ainutkertainen ja viimeinen mahdollisuus ja tilaisuus ”intohimosalkkunsa” kahvaan, paikkaan ministeriauton takapenkillä ja rukousaamiaisten lennoilla bisnesluokassa!
Olisi ollut 40-vuotisen, poliittisen uran katastrofi, ellei haave olisi toteutunut.
Ilmoita asiaton viesti
Olinkin jo unohtanut Väyrysen presidenttiehdokkuuden 2012. Sillä oli merkittävä vaikutus Keskustan selviytymiseen 2011 vaalitappiosta.
Ilmoita asiaton viesti
…mutta nyt on edessä vain loistava menneisyys, kuten Timo Soinillakin.
– Sinisillä ei ole menneisyyttä ollutkaan-kuten ei tulevaisuuttakaan…
Ilmoita asiaton viesti
Seppo Kääriäistä haastatteli eilen aamulla Maikkarissa Vesa Kallionpää, jolla on kiinteä suhde Maarit Feldt-Rantaan joka pyrki 2017 sdp:n presidenttiehdokkaaksi sanoen olevansa ”kaivattu tarina”.
Olin kirjoittanut 2015 kirjani ”Rooma opettaa” omana tarinana.
Suuren säätäjän voi löytää ajatushautomoista jotka valuttavat magmaa suomenkielisten käsiin ja kyniin. Eläessäni vuosikausia apumiehenä raksoilla minut vietiin kerran 2006 käymään eräässä huoneistossa Ullanlinnassa ilman asiallista syytä, ellei sellaiseksi lueta ovikylttiä: Ehrnrooth. Julkisuuden hellimä Mikael, ”niinkuin Jumala” voi tietää enemmän.
Mauno Koivisto varoitteli lukemasta vanhan testamentin tekstejä omin päin ilman asiantuntijoiden opastusta sillä paikka paikoin ”hiukset saattavat nousta pystyyn”. Kuten nyttemmin tiedetään, sieltä löytyy karmeita ennustuksia juutalaisten kohtalon toteutumisesta, odottamassa ihmisen täytäntöönpanoa.
Mikael on miehen etunimi. Se johtuu Raamatunarkkienkeli Mikaelin nimestä, joka on hepreaa ja merkitsee ”Kuka on Jumalan kaltainen?”[ (Wikipedia)
Ilmoita asiaton viesti
…Ei Paavo kuulunut keskustassakaan raamattusiipeen, koska kainenlaiset ”Kekkosteatteritkin” ovat oikiauskoisten miellestä syntiä?!
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysellä on selkeä virhekin:
”Mukaan tuli yksi kokoomuslainenkin, Anne Berner. Hän oli jo lupautunut Kokoomuksen ehdokkaaksi, mutta Juha houkutteli hänet keskustan listalle ja antoi hänelle ministerinpaikan.”
Taisi olla Timo Haapala, joka kutsui kolmen puolueen Berneriksi syystä että Berner oli ennen kokoomusta antanut RKP:n ymmärtää että olisi heidän ehdokkaansa, mutta ruokahalu kaiketi kasvoi syödessä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä virhe?
Jos Haapala on kertonut samansuuntaista ja jopa laajenpanakin, se ei tee tuosta Väyrysen kertomasta virheellistä. Ainakaan tähän asti julkisuudessa olleiden tietojen mukaan. Pikemminkin vahvistaa Väyrysen viestiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tapaus Berner: Ja jäljet näkyvät: ”Taksiuudistus”, joka tarkoitti tietysti taksipalvelujen huonontamista ja rahastuksen tehostamista. Kelakyytien suoranaista katasrofia. Hänen yrityksensä yhtiöittää maantiet, josta kuitenkin luovuttiin voimakkaan vastustuksen vuoksi. Nyt seuraa sitten Vr:n pilkkkominen ja lopuksi yksityistäminen. Ruotsalainen pankki, jonka johtokuntaan hänet on nimitetty ollessaan edelleen Suomen valtion ministerinä, on ilmoittanut olevansa mielellään mukana rahoittamassa ratahankkeita. Ei kai noissa toimissa voi mitenkään olla korruptatiivista vaihtoehtoa. Kannattaa muuten tutkia näille uusille taksiyhtiöille määrättyjen mittarien välittäjäyhtiöiden omistajat.
Ilmoita asiaton viesti