Markka ja itsenäisyys takaisin
Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alussa, menetimme olennaisen osan itsenäisyydestämme. Taistelin tätä vastaan, sillä meille oli tarjolla parempi vaihtoehto: Euroopan talousalue (ETA) ja Pohjolan yhteisö.
Suomi oli jo ETA:n jäsen, ja sen kautta olimme päässeet EU:n sisämarkkinoille. Jos Suomi ei olisi liittynyt unioniin, ei olisi liittynyt Ruotsikaan. Silloin olisimme voineet ryhtyä rakentamaan Pohjolan Yhteisöä. Olisimme säilyttäneet itsenäisyytemme: oman ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikan ja kansallisen maatalous- ja aluepolitiikan, emmekä olisi joutuneet mukaan ylikansalliseen päätöksentekoon.
EU:n jäsenenä Suomi on menettänyt edelleen itsenäisyyttään. Pahinta on, että Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö veivät Suomen jopa perustuslakia rikkoen euroalueeseen. Euroon siirtymisestä ei järjestetty kansanäänestystä eikä siitä annettu eduskunnalle edes lakiesitystä, vaan ainoastaan tiedonanto.
Ainoana Pohjoismaana Suomi luopui omasta rahastaan ja samalla taloudellisesta itsenäisyydestään. Tästä olemme maksaneet kovan hinnan, kuten vertailu Ruotsiin osoittaa.
Kun Suomen kansantalous ei ole kymmeneen vuoteen lainkaan kasvanut, meillä on ollut jättityöttömyys ja alhainen työllisyysaste. Valtio ja kunnat ovat saaneet liian vähän verotuloja, ja menoja on jouduttu kovalla kädellä leikkaamaan. Silti valtio ja kunnat ovat pahasti velkaantuneet. Olemme joutuneet ottamaan velkaa myös tukeaksemme Kreikkaa ja muita euroalueen kriisimaita.
Ruotsin kansantalous on samaan aikaan kasvanut noin neljänneksen ja kansan elintaso on noussut. Valtio ja kunnat ovat saaneet lisää verotuloja ja ovat voineet kehittää toimintaansa. Ruotsin ei ole ollut tarpeen tukea euroalueen kriisimaita.
Nyt euroalueella varaudutaan uusiin kriiseihin muuttamalla Euroopan vakausmekanismia siten, että jäsenmaiden taloudellista yhteisvastuuta lisättäisiin ja pienten maiden vaikutusvaltaa vähennettäisiin. Sipilän hallitus lykkäsi päätöksentekoa yli vaalien, mutta niiden jälkeen se aiotaan tehdä.
Tähtiliike suljettiin eduskuntapuolueiden vaalikeskustelujen ja -ohjelmien ulkopuolelle sen vuoksi, että niissä ei haluttu keskustella Suomen Nato-jäsenyydestä ja EU:n kehittämisestä sotilasliitoksi. Samalla vältettiin keskustelu myös Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Tämä olisi ollut kiusallista kaikille muille puolueille.
Markasta luovuttiin kaikkien muiden puolueiden paitsi Keskustan voimin. Keskusta taas ei halua muistuttaa siitä, että se vastusti euroon siirtymistä.
Liikemiehenä Juha Sipilä kannatti markasta luopumista. Poliitikkona hän ei salli edes keskusteltavan euron aiheuttamista vahingoista eikä mahdollisuudesta, että euroalueesta erottaisiin. Hänen mahtikäskystään eduskunnan perustuslakivaliokunta hautasi tekaistuin perustein minun kansalaisaloitteeni kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.
Tähtiliike ei hyväksy Euroopan vakausmekanismiin suunniteltuja muutoksia. Me pyrimme siihen, että Suomi voisi irrottautua euroalueesta.
Suurta vahinkoa jäsenmaille ja koko EU:lle aiheuttanut euroalue tulisi purkaa. Tähän on kaksi mahdollisuutta, joita professori Vesa Kanniaisen työryhmä on ehdottanut: joko kaikki jäsenmaat ottaisivat euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan tai osa niistä eroaisi. Jos tällainen mahdollisuus avautuu, Suomen tulisi Tähtiliikkeen mielestä ottaa käyttöön oma raha ja palauttaa taloudellinen itsenäisyytensä.
Muut puolueet eivät ole ottaneet kantaa Suomen euroeroon eivätkä edes Euroopan vakausmekanismin muuttamiseen.
Kun kansalaisaloitettani käsiteltiin eduskunnan talousvaliokunnassa, OP-ryhmän entinen pääjohtaja professori Antti Tanskanen sanoi, että vaihtoehdot ovat euro ja liittovaltio tai markka ja itsenäisyys.
Juuri tästä on kysymys.
”Markka ja itsenäisyys takaisin”
Varmaan vielä Kekkonenkin!
Ilmoita asiaton viesti
Kekkosta ei valitettavasti voi palauttaa, koska hän on kuollut. Markka ja itsenäisyys sen sijaan ovat ihan mahdollisia. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Höpsistä! Ne ovat juurikin yhtä mahdollisia kuin Kekkosen paluu…
Ilmoita asiaton viesti
http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273744-eu…
Ilmoita asiaton viesti
Malinen blogissaan peräänkuuluttaa keskustelua Euroopan rahaliitosta, ei suinkaan ottamaan käyttöön markkaa. Meidän pitää varautua, juuri niin kuin Malinenkin totesi, siihen että euroalueen yhteiset vastuut ja pelisäännöt saadaan sovittua. Tämä tietenkin tarkoittaa yhteistä raha- ja talouspolitiikkaa ja vastuunkantoa.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteinen vastuunkanto suomalaisten verovaroilla tai euron hajoittaminen. Tähän olisi jokaisen vastattava ennen äänestämistä. Itse valitsen jälkimmäisen.
Ilmoita asiaton viesti
Uusimaa nro 120. ’Kekkonen is back’. Ilmari Kekkonen.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-ahon aselaukunkantaja Matti Putkonen on samanlainen vanhalipposlainen ”nahkurin orsilla tavataan” tyyppi kuin Paavo Väyrynen. Turpeeseen sidottuina eivät voi muuttua, sen sijaan rajojansa rikkovat, uusia maailmoja suunnittelevat näkevät tulevaisuuteen. Valta on kielessä, ei maan omistuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma muuttui jo.
Ilmoita asiaton viesti
Niinkö?: http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273744-eu…
Ilmoita asiaton viesti
Petra ihanainen Petra. Miksi sinä ja Vehkoo valehtelette niin paljon?
Et ole vastannut:
http://maarittuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273462…
Kerrot itsestäsi että : ”faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja.” 😀
Ja Vehkoo faktantarkistaja, opettaa ihmisiä/toimittajia tunnistamaan valeita 😀
Ja te kummatkin olette jääneet ties kuinka monesta törkeästä valeesta kiinni 😀 😀
Ilmoita asiaton viesti
Maailma muuttuu oikeasti kovin hitaasti. Taivaankappaleet kulkevat edelleenkin samoja ratoja kuin koko ihmiskunnan historian on tehnyt. Maapallo pyörii akselinsa ympäri. Päivät ja yöt sekä vuodenajat vaihtelevat kuten ennenkin, mitä nyt ilmasto lämpenee. Meillä vallitsee edelleenkin kapitalismi ja olemme jo pitkällä sen finanssikapitalistisessa vaiheessa. Työ ja pääomat ovat edelleenkin ristiriidassa keskeneenään.
Mutta totta on, että siihen valuuttaan ja siihen itsenäisyyteen, joista EU:lle olemme luopuneet, ei ole paluuta. Historiassa ei voi palata takaisin.
Voisimme kuitenkin ottaa uudelleen itsellemme itsenäisyyden joka kuitenkin olisi toisenlainen kuin entinen vaikka toivottavasti olisi edelleenkin tasavalta ja ehkä jopa mahdollisesti valta kansalla jota edustaisi valtiopäiville kokoontunut eduskunta.
Samaten oma valuuttakaan ei olisi sama markka josta aiemmin menimme luopumaan (hieman epäilyttävällä proseduurilla ja valtaapitävien harjoittaman harhaanjohtamisen säestämänä). Se olisi ihan uusi valuutta jonka arvo määräytyisi uudessa tilanteessa riippuen siitä kuinka moni muu €-alueesta samalla eroaisi tai olisi jo ennen sitä eronnut sekä kansainvälisen talouden konjuktuureista. Vaikka nimi voisikin olla tutusti ja turvalliselta kalskahtavasti markka ja penni ellemme valitsisi jotain muuta nimeä vaikkapa aikoinaan ehdolla olleista: sataikko ja äyri, sampo ja muru sekä suomo ja rahtu. Voisihan nimen keksiä innovatiivisesti vaikka ihan uudenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomo ja rahtu kuulostavat kieleemme sopivilta.
Kun siirryimme euroon, kansa puhui ’mummon markasta’! Jotenkin kalskahti, että markka on sitten haudattu, kun mummo kuolee.
Markka eli kuitenkin pitkään kansalaisten mielessä ja kielessä – siitä ei ollut helppoa eurolle siirtyä.
Todellisuudessa, omaan alkuperäisvaluuttaan palaaminen, on talouden hallinnan ohella myös identiteettikysymys.
Tavallaan ikävöin myös liiraa, drakhmaa ja frangia, vaikka niiden arvon suhteuttaminen oli aika ajoin työlästäkin.
Olisivatko mummot nyt nousemassa haudoistaan?
Ilmoita asiaton viesti
Pohojan talousalue – tiivis vapaakauppa-alue itsenäisten valtioiden välillä, voisi olla vaikka vaihtoehto koko Euroaueelle.
Yhteinen valuutta voisi olla pohjolan kruunu ( PRK ).
Se olisi riittävän vahva jopa euron vastineeksi.
Euron käyttöä voitaisiin jatkaa rinnakkaisvaluuttana kuten muut pohjoismaat tekevät tällä hetkellä Ruotsi ja Tanska hyvinä esimerkkeinä.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppahan on jo vapaata Pohjoismaiden välillä ja sen lisäksi on monenmoista yhteistyötä. On Pohjoismaiden neuvostoa, Pohjola-Norden, Pohjoismainen puolustusalan yhteistyö (Nordic Defence Cooperation, Nordefco ja työvoimakin on liikkunut maiden välillä vapaasti puoli vuosisataa.
Skandinavian maiden kruunut periytyvät 1800-luvun lopun rahaliitosta, joka loppui ensimmäiseen maailmansotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiokonttorin sivulta ilmenee, että valtion velka oli helmikuussa 2019 yli 106 miljardia euroa. Se on vertauskuvallisesti yli 106 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.
Moottoritien oikeassa reunassa olevalle jatkuvalle valkoiselle viivalle kantilleen poikittain asetettuina seteliniput ulottuisivat Helsingistä vähän Lahden pohjoispuolelle. Ajomatka Helsingistä Lahteen on 99 kilometriä. Tämä luku markaksi muutettuna vanhalla vaihtosuhteella 5,94573 johtaisi pitempään ajomatkaan. Silloin matkaa tulisi 633 kilometriä. Ajomatka Helsingistä Ouluun on 606 kilometriä. Vaihtosuhteella 5 ajomatkaa tulisi 533 kilometriä.
Jo pelkästään tätä taustaa vasten eurosta luopuminen johtaisi ensin taloudelliseen ja sitten yhteiskunnalliseen perikatoon.
Itse olen aina ollut markan kannattaja, mutta sen suhteen ei ole enää mitään tehtävissä. Sen estävät myös ERVV- ja EVM-sidonnaisuudet. Suomi on EU:n ulkopuolisen rahoitusyhtiön EVM:n osakas ja sieltä ei lähdetä kuin ”havumajasta.”
Suomen vastuut ovat 13,974 miljardia euroa ERVV:ssä ja alkupääomana 1,44 miljardia euroa EVM:ssä, jossa ne tarvittaessa lisääntyvät aina 12,6 miljardiin euroon saakka.
Wikipedia:
”Suomen osuus EVM:n pääomasta on noin 1,8 prosenttia, mikä vastaa noin 12,6 miljardin euron osuutta. Vastuu voi nousta, jos eduskunta hyväksyy EVM:n osakepääoman korotuksen. EVM voi vaatia Suomea maksamaan 11,14 miljardia euroa EVM:n tappioiden kattamiseksi tai sen maksukyvyttömyyden välttämiseksi.”
https://www.valtionvelka.fi/fi-FI
Ilmoita asiaton viesti
Lue:
http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273744-eu…
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen yrittää vängätä samoilla vaaliteemoilla kuin Perussuomalaiset: Suomi takaisin!
Suomi takaisin 1970-luvulle, markka- ja YYA-aikaan. Kiltiksi Venäjän sylikoiraksi ja lännen riepottelemaksi. Onneksi Perussuomalaiset eivät sentään EU:sta irti enää pyri. On Britannian taistelu jotain opettanut.
Itse muistan markka-ajan viimeiset kouraisut kovin hyvin: Hallitus yritti pitää markkaa pystyssä ja Väyrynen keikutti venettä ja usutti Suomea kohti uusia devalvaatioita. Poliitikoista ainoana devalvaatiota vaati maisteri Väyrynen. Väyrynen tuki elinkeinoelämämme vahvoja vaikuttajia ja tämä sai aikaan valuuttapaon kaksi kertaa muutaman kuukauden välein.
Miljardeja paloi ja pienyrittäjät ja kotimaiset pankkimme valuuttalainoineen ajautuivat ahdinkoon. Väyrysellä on markan painolasti niskassaan. En koskaan halua markkaa enkä Paavon kaltaista poliittista peluria talouspolitiikkaamme ohjaamaan.
Mutta siis, eurossa pysytään jo siitäkin syystä, mitä Mikkola jo kertoi: meillä on euromääräisiä lainoja 106 miljardin edestä. Meillä on käsissämme eläkepommi ja sotekranaatti. Maksamme suurten ikäluokkien huoltovelkaa vielä reilusti yli kymmenen vuoden ajan. Emme voi heittäytyä markkinoiden repimäksi emmekä voi ottaa sitä riskiä, että suuryhtiömme tekisivät joukkopaon euroalueelle.
Paavo Väyrynen, epäilen vahvasti harkintakykyänne: Eivät suomalaiset halua eroon Euroopan Unionista. Maailma muuttui ja me suomalaiset olemme muuttuneet mukana itse valitsemallamme tiellä. Keskusta on tullut lopulta Suomen linjalle. Sinua tuo linja ei ole saanut omakseen. Olet ollut oman tiesi kulkija aina.
Vaikka omasta mielestäsi olet ollut aina oikeassa, onneksi suomen kansa on valinnut omasta näkökulmastaan toisenlaisen valinnan. Ja tällä valitsemallamme tiellä jatketaan vaalienkin jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Jatketaan keskustelua kun olet lukenut tämän:
http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273744-eu…
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Leppälahti itse hallitse nettikeskustelua vaatiessaan toistuvasti lukemaan jonkun toisen henkilön mielipidekirjoituksia täysin ilman omia kommentteja?
Trollit käyttävät juuri tuota taktiikkaa kun eivät muuhun pysty. Idea on horjuttaa esitettyä kommenttia lyhyellä hokemalla, jonka yhteyteen on linkitetty kirjoitus tai video, jossa muka ”totuus” piilee. Trolli ei missään tapauksessa kerro omaa mielipidettään vaan pyrkii kyseenalaistamaan muiden esittämiä asioita. Myöhemmässä keskustelussa trolli vetoaa sitten tuon kirjoituksen ”totuuteen”, jota muut eivät muka ole ymmärtäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kommenteista paistoi niin suuri tietämättömyys, että keskustelussa eteenpäin pääseminen edellyttää perusasioiden hallitsemista. Helpoimmin onnistuu tuosta kirjoituksesta. Harmillisen vähiin on asiakommentit jäänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Leppälahden kommentointi on ollut aina saman jankkaamista.
Asiakommentointiin Leppälahti ei ole kyennyt perustuslain uudistuksestä käydyn keskustelun yhteydessä. Ei Leppälahti pysty asialliseen keskusteluun siinäkään, miten kehittäisimme yhteistä eurooppalaista rahajärjestelmäämme. Yhden teeman jutustelijat eivät osaa ottaa huomioon vallitsevien elementtien vaikutusta.
Kellon kääntäminen taaksepäin onnistuu kyllä. Leppälahti tai Väyrynenkään eivät ymmärrä, ettei ajan kääntäminen taaksepäin onnistu millään keinoin.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen ja Malisen blogin pääkysymys on miksi suhteestamme eurojärjestelmään ei puhuta? Vaalien jälkeen on kaksi mahdollisuutta. Euron hajoittaminen tai liittovaltio. Tämä on se tietämättömyys, johon viittasin, koska keskustelu jatkuvasti harhautuu detaljeihin tai henkilöille irvailuun. Minutkin jo ehdittiin julistaa trolliksi :).
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kieltäydyt keskustelemasta euroalueen yhteisestä talouspolitiikasta? Miksi menet keskustelussasi niihin Malisen kuvaamiin detaljeihin.
Sinä haluaisit keskustella siitä, mitä voisi tapahtua, jollemme pyrkisi euroalueen yhteiseen talouspolitiikkaan. Miksi ihmeessä keskustelisimme moisesta, kun voisimme keskustella, miten toteutamme euroalueen yhteisen talouspolitiikan.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka Leppälahti
Suomen kuuluminen eurojärjestelmään on koko Suomen kohtalonkysymys !
Euro on maailman toiseksi vaihdetuin valuutta. Euron voi vaihtaa jokaiseen maailman valuuttaan sen ollessa tarpeellista.
Euron kurssi on suhteellisen vakaa muihin valuuttoihin verrattuna. Eräisiin valuuttoihin nähden täysin ylivoimainen. Tietenkin on selvää, että myös euron valuuttakurssin vakaus vaihtelee samoin kuin kaikkien maailman valuuttojen, mutta euron arvonmuutoksen vaikutus käsittää lähes kolmasosaa maailman kaupasta.
Eurolla voi euroalueen ulkopuolelta ostaa mitä tahansa joutumattä tunneittain vertaamaan valuuttojen välistä vaihtosuhdetta ja niistä aiheutuvia vaihtokuluja. Pysyvästi matalat korot, ei valuutanvaihtokustannuksia, valuuttakurssien vakaus, rahoitusmarkkinoiden toiminnan helpottuminen. Tämä on kaikki se jota vientiteollisuus tarvitsee.
Kaikille maailman euroalueen ulkopuolella oleville valtioille euro kelpaa sellaisenaan ja on jopa haluttu tai edellytys kaupan syntymiselle.
Suomen vientiteollisuuden ostoista joutuvat euroalueen ulkopuoliset maat tekemään valuutanvaihdon transaktiot.
Suomen markka olisi, yhtenä maailman pieninpänä valuuttana ja Suomen heikon talouden takia, keinottelijoiden ensisijainen hyökkäyksen kohde. Suomessa elää yleinen harha, että oma valuutta voitaisiin devalvoida sormia napsauttamalla. Ei se niin mene. Valuuttakurssia ei voi määrätä. Sen määrittelevät ulkopuoliset markkinavoimat.
Esimerkiksi 15 % markan devalvoituminen tarkoittaisi lyhyesti Suomen ulkomaisen velan kasvua 15 prosentilla, korkojen voimakasta nousua, tuontitavaroiden ja teollisuuden tarvitseman raaka-aineen hinnan nousua, kuluttahintojen nousua, palkkojen, eläkkeiden ja ostovoiman reaalista laskua.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa varsinainen kansainvälisen kaupan valuutta on $. Monet €-alueenkaan valtiot eivät suostu käymään esimerkiksi öljykauppaa omalla valuutallaan vaan pyrkivät pitäytymään $:eissa. Jopa niin, että muuta haluavat joutuvat kohtaamaan heidän vihansa. Sen ovat saaneet kokea m.m. Irak, Libya, Venezuela ja Iran. Myöskään Venäjä ja Kiina eivät ole saaneet EU:lta myötätuntoa halutessaan käydä kauppaa €:a vaihdannan välineenä käyttäen.
Ilmoita asiaton viesti
Jorma Myyryläinen
Kai sinäkin Myyryläinen ymmärrät, että täällä ei kannata mitään tilastotiedettä harrastaa. Pitäisi ymmärtää pysyä yleisellä tasolla puuttumatta joka pilkun paikkaan.
Sen voin sinulle sanoa, että maailmaa seilatessani dollari oli valuutta joka kelåpasi kaikessa ja missä tahansa maassa. Sillä sai mitä tahansa ja mihinkä vuorokauden aikana tahansa. Dollariviha on valtion harrastamaa propagandaa kansalle se kyllä kiihkeydellä aina käy kaikissa mainitsemissasi maissa.
Venäjälle ja Kiinalle käyvät euro ja dollari kaikessa kaupassa. Aina kun Venäjän taloudessa ja ruplassa ilmenee heikkenemisen merkkejä Venäjä turvautuu dollariin. Uutisointia muutaman vuoden takaa:
Venäjän keskuspankki on ostanut ruplia valuuttamarkkinoilta jo yli 4,7 miljardilla eurolla. Silti rupla jatkaa heikentymistään. Tavalliset venäläiset vaihtavat vauhdilla säästöjään dollareihin ja euroihin.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa olin aika kaukana tilastotieteen syövereistä ihan maailmanpolitiikan arkipäivässä.
Lisäksi yksityisen Varsion seilaamiset maailmalla ovat ihan ”lillukanvarsia” maailman globaaliin talouteen nähden.
P.s. Mitä ruplan kurssiin tulee niin se on viime kuukaudet ollut jokseenkin vakaa ja pikemminkin heikosti vahvistuva jota Venäjän keskuspankki yrittää estellä. Tällä hetkellä Venäjä pyrkii siirtämään $-riippuvaisia sijoituksiaan kultaan ja muihin valuuttoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Jorma Myyryläinen
Kiitos. Mukavaahan siellä oli.
Sä Tornatorin matkassa näit Rion kuumat yöt
Ja tutkin tarkkaan kauniit
Honolulun kaislavyöt
Minä jatkoin lyseossa
Sitten kunnanvirastossa
Ei kutsumuksen mukaan
Satu jokaiselle työt
Ja töiden jälkeen yhä useammin iltaisin
Mä kapakassa istuin
Lasin pohjaan tuijotin
Miksen lähtenyt sun mukaan
Mua ymmärrä ei kukaan
Mä elämältä olin odottanut muutakin
Albatrossi joka lepäämättä liitää
Se sinun sielusi on juuri kukaties
Taivaan sinessä saat vapaana sä kiitää
Lapsuustoverini vanha merimies (merimies)
Lapsuustoverini vanha merimies
Sain kuulla että Tornator jo romutettu on
Mä itse tunsin kokeneeni saman kohtalon
Eipä ollut virkaa enää
Tumma puna peitti nenää
Ja rannalla mä yksin istuin nousuun Auringon
Kun lähelleni näin mä naurulokin kaartavan
Niin tiesin että jotakin nyt vihdoin oivallan:
Siinä sielu on sen miehen
Jonka työt jää puolitiehen
Ja joka kaiken rakentaa vain varaan unelman
Albatrossi
Juha Vainio
Ilmoita asiaton viesti
Pystytkö itse kertomaan miten tuo väittämäsi ”tietämättömyys” ilmenee ettei jäisi tyhjäksi puheeksi?
Tuota mielipidekirjoitusta olet jo linkittänyt neljästi tässä ketjussa eri yhteyksiin edelleenkään kertomatta minkä vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä mittakaavaharha näillä ”Pohjolan talousalueesta” lässyttäjillä on? Miksi rikkaat Norja, Tanska ja Ruotsi haluaisivat olla rutiköyhän Suomen kanssa jossain talousliitossa? Neuvostokauppa yksipuolisti Suomen teollisuuden niin, että se kykenee tuottamaan ainoastaan investointitavaroita. Mikä valtio sellaisen kanssa haluaa olla yhteistyössä? Lama rankaisee Suomea aina Pohjoismaista ankarimmin juuri tuosta syystä: laman aikana koneet ja laitteet (=investointitavarat) eivät käy kaupaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys miksi nuo vauraan euroalueen ulkopuoliset tekisivät yhteistyötä Suomen kanssa? Paljon pohjoismaista yhteistyötä kuitenkin on. Syitä on varmaan monia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Suomen työttömistä Ruotsi huolehti vielä 1970-80 -luvuille saakka ja nytkin sinne näyttää suomalaisia hakeutuvan, pakkoruotsista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen viennin ongelmana ei ole euro vaan poikkeuksellisen yksipuolinen rakenne, kuten Jussila hyvin asian kuvaa, pelkästään kulutustavaroita tuottavat IKea ja H&M työllistävät maailmalla molemmat, yli 100.000 työntekijää, pääkonttorit molemmilla Ruotsissa. Mitään näyttöä siitä, ettei Ruotsi olisi liittynyt EU:n mikäli Suomi olisi jäänyt EU:n ulkopuolelle, kuten Väyrynen väittää, varsinkin kun muistaa, että suomalaiset politiikot, presidenttiä myöden, yllätettiin ns. ”housut kintuissa” Ruotsin haettua EU-jäsenyyttä informoimatta siitä lainkaan Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Mietin mitä kaikkia maailmanlaajuisia kulutustavara- tai -hyödyketuottajia Ruotsissa pitää pääkonttoriaan, mutta eihän siitä listasta loppua tulisi:
Ikea, H&M, Tetra Pak, Abloy, Electrolux, Ericsson, Spotify, Abba (sekä sillit että bändi), Astra, Brio, Ellos, Arla, Hästens, Marabou, Jysk, Husquarna, Swedish Match, Volvo …
On siellä tosin pari kertaa enemmän kyllä niitä investointihyödykkeitäkin tuottavia yhtiöitä Suomeen verrattuna. Muistan lukeneeni joitakin vuosia sitten, että viidenkymmenen arvokkaimman pohjoismaisen tuotemerkin joukosta 35 on ruotsalaisia ja seitsemän suomalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Itysenäisyyden aikana, ennen EU:ta Suomen vienti oli monipuolista, euro ja EU sekä globalisaatio jota EU tukee aiheuttivat viennin surkastumisen ja meille jäi lähinnä bulkkituotanto. Ruotsi teki viisaasti kun tuki omaa teollisuuttaan eikä liittynyt euroon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen vienti on ollut koko itsenäisyytemme ajan ollut ja on edelleen varsin yksipuolista. Ns. kylmän sodan aikana Suomesta kyllä vietiin kulutustavaroita, kuten asusteita, entiseen NL:n, mutta sen romahduttua näiden tuotanto hiipui lähes kokonaan. Vuorineuvos Tauno Matomäen toteamus ettei ”Hevosta pienempää tuotetta kannata Suomesta ulos viedä” kuvaa hyvin sitä asennetta miksi kulutustavaroiden tuottamiseen ja niiden vientiin ei Suomessa aikoinaan ole panostettu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen vienti on pohjannut hyviin YYA-sopimuksiin. Veimme tuotteitamme Neuvostoliittoon ja saimme tilalle energiaa ja öljyä. Tuotteemme kelpasivat hyvin neuvostomarkkinoille, kuluttajien laatutietoisuus oli vähäistä ja makumieltymykset vaatimattomia. Saimme bulkkituotannostamme vielä hyvän katteen, kun öljyn jalostaminen saatiin kotimaiseksi toiminnaksemme. Tuota Fortumin kautta valtiolle tuloutettua katetta jaettiin sitten tuotanto- ja vientitukina vientiyrityksille.
Neuvostoliiton talousromahduksen myötä monipuolinen vientimme osoittautui harhaksi. Meidän monipuolisen viennin arsenaali oli neuvostokauppaa. Vientituotteemme eivät kestäneet laatuvertailua. Hinta oli noussut tuotantomme heikkoon laatuun nähden poskettoman kovaksi. Bilateraalikauppa oli tuhonnut kokonaan kilpailukykymme.
Ilmoita asiaton viesti
Niemeläinen kirjoitti: ”Tuotteemme kelpasivat hyvin neuvostomarkkinoille, kuluttajien laatutietoisuus oli vähäistä ja makumieltymykset vaatimattomia.”
Itse asiassa jo 1960-luvulta lähtien sieltä tuli palautetta m.m. vaatteiden huonosta laadusta ja suunnittelun puutteista. Siitä eivät täkäläiset n.s. ”punaiset vuorineuvokset” (joissa punaista ei ollut kuin nenät ja neuvottelujen jälkeisinä aamuina silmät) ottaneet opikseen vaan ajoivat tuotantoa vielä huonompaan jamaan maksimoidakseen lyhyen tähtäyksen voitot. He ilmeisesti ottivat todesta NL-laisen osapuolen halun luopua bilateraalikaupasta ja siirtyä vaihdettavilla valuutoilla käytävään. Tietäen siten helpon rahan päivien olevan joka tapauksessa pian ohi.
He itse siirtyivät neuvostokaupan boomin taituttua finanssikapitalismiin. Ja sillä tiellä olemme nytkin.
Ilmoita asiaton viesti
Myös persut ajavat Venäjän asiaa: vartin päästä alkaa putinisti Matteo Salvinin Facebook-sivuilla lähetys kokouksesta persujen ja muiden populistien kanssa. Salvini hehkuttaa jo sivuillaan ”uusia liittolaisiaan” persuja.
https://www.facebook.com/salviniofficial/
Ilmoita asiaton viesti
Persu Olli Kotro mainitsi avauspuheenvuorossaan ainoana tärkeänä asiana uuden liittouman toiminnassa muslimien vainon! Sai taas hävetä silmät päästään kaikkien suomalaisten puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi et kerro samalla, että yhteistyö tuskin onnistuu kun persut on kriittisempiä Venäjänsuhteen, etpä tietenkään, harrastat juuri sitä vasemmistolaista tiedotuspolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Katso kuva, se kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ja lue vähintään otsikko, jossa sanotaan persujen menneen mukaan uuteen liittoumaan.
https://www.reuters.com/article/us-eu-election-ita…
Ilmoita asiaton viesti
Eikö ketään kiinnosta Malisen kuvaamat vaihtoehdot euroalueessa?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan Malisen mielipidekirjoituksessa kommentteja, mutta mistä ihmeen vaihtoehdoista puhut? Ei Malinen mitään selkeitä vaihtoehtoja esitä.
Malinen maalailee ensin demonisen kuvan ja viimeisessä kappaleessa esittää bestwisser -tasoisia kysymyksiä ilman vastauksia.
Viimeisen virkkeen yleistys ”uhat pitäisi tunnistaa nyt, eikä jälleen ajaa sammutetuin lyhdyin jyrkänteeltä alas, kuten meillä on niin usein ollut tapana” on harvinaisen typerä.
Ilmoita asiaton viesti
”Euroalueen jäsenenä Suomen on varauduttava lähivuosina kantamaan osaansa näistä todennäköisesti erittäin merkittävistä kustannuksista. Samoin on ratkaistava kanta euroalueen budjettiin, suhdannetasausrahastoihin ja EU-tason veroihin.”
Malinen toteaa ihan oikein, mitä Suomen on tehtävä. Malinen ei missään kohdin totea, että Suomen olisi otettava uudelleen käyttöön sen kansallinen valuutta.
Malinen kuvaa osuvasti valuuttaunionin haasteet. Malisella on myös vastaukset valmiina. Yhteinen talouspolitiikka on ratkaisu haasteisiin.
Malinen on valmistellut uhkakuvaskenaariot valmistautumiseen siihen, jos yhteinen talouspolitiikka ei olisi kaikkien valuuttaunionin jäsenmaiden tavoitteena.
Uhkakuvaskenaarioissaan Malinen toteaa, että voidaan joutua tilanteeseen, jossa joudutaan järjestämään eromahdollisuuksia valtioille, jotka eivät pysty yhteistä talouspolitiikkaa noudattamaan. Pahimmassa skenaariossa ennakoidaan sitä, miten menetellään siinä tapauksessa, että eroaminen ja erottaminen estetään viimeiseen asti ja koko valuuttaunioni hajoaisi.
Malisen uhkakuvat olisi hyvä ottaa vakavasti. Yhteisön ja valuuttaunionin kehittäminen on koko maanosamme etu.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjää on kaikissa yhteyksissä syytä muistuttaa siitä, että Suomi on EU:n jäsenenä sitoutunut läntiseen yhteisöön ja sen arvoihin.
Tästä ei ole eikä saa tulla mitään epäselvyyttä. Kaikki muu pohdiskelu on vain Venäjän tavoitteiden tukemista. Pahimmat signaali täällä heitetään ilmaan jostakin menneestä valuutasta ja epäilystä Suomen itsenäisyydestä !
Näiden puheiden perusteella olemme todella menettämässä itsenäisyyttämme.
On myös huolellisesti painotettava, mikä viesti kirjataan suhteestamme Venäjään. Aivan keskeistä on viestiä Suomen kansainvälinen puolustuspoliittinen yhteistyö erityisesti Naton, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa
Kremlin tarkoitushan on yrittää pirstoa Suomen itsenäisyys, levittää epäuskoa, luottamusta demokratiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Leppälahti, nyt moni kommentoija on kommentoinut myös Malisen-Koskenkylän-Nybergin kirjoitukseen.
Itse kiinnitin huomioni siihen, että kirjoituksessa painokkaasti kritisoitiin Suomea siitä, että Suomi yhdessä Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Itävallan kanssa estimme euroalueen yhteisen budjetin laatimisen. Malinen toisteli monesti, että valuuttaunioni vaatii yhteisen talouspolitiikan. Olen Malisen kanssa täsmälleen samaa mieltä.
Malinen ei antanut vaihtoehtoja. Yhteinen talouspolitiikka ja lama-aikana myös tulonsiirrot ovat välttämätöntä kun olemme euroalueessa. Suomea seuraava lama kouraisee syvältä jo oman eläkepommimme ja sotekranaattimme johdosta.
Emme enää ole nettomaksajina, oma talouskuntomme on kovin heikoilla. Ei kannata talouskuntoamme entisestään heikentää Väyrysen omien valtapyrkimysten johdosta.
Ilmoita asiaton viesti
No päästiinhän itse asiaan. Ihmettelinkin jo millä perusteilla heittäisit Malisenkin kirjoituksen roskikseen. Mutta tuostahan ollaan samoilla linjoilla!
Päälinjat ovat valuuttaunioni tai eurosta eroaminen sopivalla hetkellä. Nämä on jos ei nyt Malisen tiukat vaihtoehdot niin analyysistä pääteltävissä.
Malinen vaatii keskustelua kuten Väyrynen. Näin isosta kysymyksestä meillä ollaan luvattoman hiljaa.
Itse en usko valuuttaunionista koituvan mitään hyvää. Eurooppa on liian hajanainen, jolloin moraalikato on liian vahva, johon Malinenkin taisi viitata, Tämä on myös nähtävissä Euron ja eu:n historiassa. Väyrynen meneekin pidemmälle kuin Malinen koska esittää omaa ratkaisuaan eurosta eroamiseksi.
On aika luonnollista, että vaikka hyväksyy Malisen analyysin, voi päätyä kukin erilaisiin ratkaisuihin. Mutta tämä hiljaisuus ennen vaaleja on luonnotonta.
Ilmoita asiaton viesti
Mä jo odotinkin, että koska tulee tältä promillepuolueelta ehdotus, että markka takaisin.
Kyllä Paavo tietää. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Onko Ruotsissa jotakin vikaa? Valtakunnan itsenäinen keskuspankki laskee liikkeelle kelluvan kruunun.
Onko Tanskassa jotakin vikaa? Valtakunnan itsenäinen keskuspankki laskee liikkeelle euron kurssiin sidotun kruunun.
Kumpikaan Unionin jäsenvaltio, ei Ruotsi eikä Tanska, osallistu euron pystyssä pitämisen mittaviin kustannuksiin, kuten Suomi tekee. Asiasta näennäisesti kuudenteen, vaan edelleen olemme samassa, eli miten talous voi vaikuttaa tulevaisuuteemme: syntyvyydestä on viime aikoina keskusteltu ja tarjottu erilaisia selityksiä, kuten kulttuurin muutos. Tiedämme, että toteutunut lapsiluku maassamme poikkeaa toivotusta ja että syntyvyys putosi nopeasti noin vuodesta 2015 (sitä ennen viitisen vuotta vähäistä laskua) – aktiivimalli ja kiky ovat hyviä pelotteita jollekin osalle väestöä. Ruotsissa ja Tanskassa syntyvyys ei ole pudonnut kuten Suomessa ja kulttuureissamme on paljon samaa. Ero on juuri se, että molemmat verrokkimme Pohjoismaista, nuo Unionin jäsenvaltiot omaavat talouskoneensa venttiilijärjestelmän. Oma keskuspankki ja oma valuutta ovat tuo venttiilijärjestelmä, jolla omaa taloutta voi (ja viisaan pitääkin) säätää. Suomessa vain viisautta on puuttunut ja tässä ollaan.
Itse aiheutettua.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Leppälahti tuossa sanoi, vaihtoehtoina on vain yhteisvaluutan purkaminen tai täysi liittovaltio tulontasauksineen ja liittovaltion verotus.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen ikäpolvi kaipaa markkaa takaisin, vaikka Suomea jo johtaa osittain sukupolvi, jolla ei ole siitä minkäänlaista kokemusta. On korkea aika vaihtaa päättäjät sellaisiin, jotka osaavat elää euron kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvastasi päätellen sinä olet Väyrysen sukupolvea. Minä en ole, ja katson omasta valuutasta luopumisen virheeksi.
Tiedustapa muuten ruotsalaisilta ja tanskalaisilta ystäviltäsi/tuttaviltasi, mitä he tuumaavat maansa valuutasta, kruunusta, ja hyvinvoinnistaan sekä tulevaisuudesta. Kummastakaan maasta ei lapsia puutu – luottamus tulevaisuuteen molemmissa maissa on siten olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti Euron vika kun syntyvyys Suomessa laskee.
Ilmoita asiaton viesti
Sillä siis ei mielestäsi ole mitään tekemistä asian kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Ööh, toivoin sinun osoittavan korrelaation euron ja syntyvyyden suhteen. Syntyvyys Suomessa romahti 1960-luvulla ja sen jälkeen on ollut aika tasaista. Alimmillaan se on ollut 1973. Viimeinen loiva nousu tapahtui 1990-luvun lopulla noin vuoteen 2010.
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.I…
Ilmoita asiaton viesti
Tossa vielä Jounille Suomi/Tanska -vertailu.
Kerrotko nyt miten euroon liittyminen näkyy juuri Suomen syntyvyysluvuissa?
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.I…
Ilmoita asiaton viesti
Vanhan markan aikana sodan jälkeisessä Suomessa oli syntyvyys kohdillaan, sitten poistettiin markan arvosta kaksi nollaa ja syntyvyys laski. Muistan nuo ajat oikein hyvin
Ilmoita asiaton viesti
Se oli kauheata. Olin saanut sata markkaa viikkorahaa ja sitten eräänä päivänä äitini kertoi, että tästä lähtien saan vain yhden markan. No, onneksi se oli ensin samanlainen keltainen seteli tähkäkuvineen, mutta pian sen jälkeen en enää saanut kuin yhden lantin.
Ilmoita asiaton viesti
Hanki siinä sitten lapsia, kun viikkorahoista höylätään melkein 100 %.
Ilmoita asiaton viesti
Linkkaamani käppyrä osoittaa epäilykset todeksi, syntyvyys romahti juuri kun markasta poistettiin pari nollaa.
Toivottavasti Väyrynen lukee blogiinsa tulleet kommentit ja ryhtyy, markan sijaan, vaatimaan vanhaa markkaa takaisin.
Tuosta syntyy toki seuraava dilemma: Voiko Kekkosen kuvaa painaa vanhaan markkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Senkin varmaan muistetaan kuinka tuon jälkeen tulot taas kasvoivat entistä suuremmaksi. Ihan maailman kärkiporukkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tulojen puolesta Suomi ei kuulu minkään maailman kärkiporukkaan. Ostovoima taitaa olla aika heikko?
Ilmoita asiaton viesti
Markka ajasta muistan toteamuksen, ettei Suomessa ole muuta halpaa, kuin Ruotsin kruunu. Tuntuu oudolta, että jotkut vielä haikailevat markan perään. Onneksi nämä ovat enimmäkseen eläkeläisikäpolvea.
Ilmoita asiaton viesti
No nyt euroaikana on otettu pahasti takapakkia mutta ennen sitä oltiin kyllä rikkaimpien maiden joukossa sitä tämän tarkemmin määrittelemättä mutta varmaan ymmärrät mitä tarkoitan.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka Leppälahti
Markka-aikana Suomen Pankki pyrki pitämään markan ulkoisen arvon vakaana siinä onnistumatta. Ongelmana oli mm. kauppataseen alijäämä. Ongelma johti toistuviin devalvointeihin, joilla laskettiin markan arvoa.
Vuoden 1960 jälkeen vuoteen vuoteen 1998 jolloin tehtiin Euron muuntokurssin vahvistaminen markkaa devalvoitiin yhdeksän kertaa. Pahimmillaan devalvaatio oli 28 %, mutta markkinat heikensivät markan arvoa 39 %. Seuraava rankka devalvaatio tehtiin 1967 jolloin devalvointi oli 24 %, mutta kansainväliset keinottelijat saivat markan devalvoitumaan 31 prosenttiin.
Devalvoinnit olivat tulonsiirto palkansaajilta ja Suomen taloudelta ulkomaisten diilereiden taskuihin. Noiden devalvaatioiden johdosta Suomen kansa oli todella köyhää. Väitteesi mukaan Suomi ei ole ollut koskaan rikas.
Ilmoita asiaton viesti
Markka pitää laittaa kellumaan kuten kruunu, jolloin kurssi on aina oikea.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka Leppälahti
Euro kelluu samoin kuin muutkin valuutat. Eurojärjestelmän rahapolitiikan ensisijainen tavoite on hintavakaus, eikä eurojärjestelmällä ole valuuttakurssitavoitetta. Euro kelluu, eli sen valuuttakurssi määräytyy vapaasti markkinoilla.
Eurojärjestelmän on mahdollista vaimentaa kurssivaihteluja ostamalla tai myymällä euroja suhteessa muihin valuuttoihin. Mahdolliset valuuttainterventiot toteutetaan hajautetusti kansallisissa keskuspankeissa valuuttakauppavastapuolten kanssa.
Ruotsi valuutta kelluu juuri samassa tahdissa kuin euro. Seuraa kuin hai laivaa ! EKP:n Yleisneuvostossa ovat edustettuina sekä euroalueen 19 maata että euroalueeseen kuulumattomat 9 maata.
Siellä istuu myös Ruotsin keskuspankin pääjohtaja.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä federalistit edes halua keskustella täydestä liittovaltiosta ja sen mahdollisuuksista tai mahdottomuuksista. Vaihtoehdot on esitetty mutta eurointoilijat vain pelleilevät epäolennaisilla asioilla.
Ilmoita asiaton viesti
Silmiini sattui seuraava juttu: http://talousdemokratia.fi/eduskuntavaaliehdokkaid…. Se perustuu nykyisille edustajille tehtyyn kyselyyn. En usko tulevien edustajienkaan pystyvän parempaan. Jos tuollaiset perusasiat eivät ole hallussa, miten voisi silloin miettiä käytettävien valuuttojenkaan paremmuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Suoritet markka-aikaiset devalvaatiot olivat myös osasyynä siihen, että kilpailuetua haettiin valuutan arvoa laskemalla ja samalla laiminlyötiin tuotekehittely johon panostamisen tuloksena olisi ollut jalostusasteen nousu ja näin olisimme kilpailleet vientituotteidemme laaduilla, ei hinnoilla. No, onneksi tästä on oppia otettu ja mm. metsäteollisuus panostaa vahvasti uuteen tuotekehittelyyn eikä haikaile omaa valuuttaa takaisin, kuten ei tee muukaan vientiteollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, nuo taannoiset devalvaatiot kuvastavat käskytyssuhteita elinkeinoelämän huipulta suorittavalle hallinnolliselle portaalle. vaikka keinovalikoima onkin muuttunut valuutan ulkoisen arvon muuttamisesta ”sisäiseen devalvaatioon”, eivät valtasuhteet ole muuttuneet.
Granlundin esille ottama on toki mahdollinen riski oman valuutan suhteen. Onko se pienempi harmi kuin nykyinen leikkaus- ja kikytyspolitiikka? Vai voisimmeko päästä siihen, että demokraattiset voimat veisivät ja talouselämän johto sopeuttaisi johtamansa eikä päinvastoin?
Ilmoita asiaton viesti