Alkiolaisuuden alennustila
Vaalikampanjan loppusuoralla tapasin Espoossa Risto Uimosen, joka neljä vuotta sitten julkaisi kirjan Juha Sipilästä. Hän kiitteli minun olleen oikeassa ennustaessani Sipilän johtaman Keskustan alamäen. Kiitin ja korostin ennakoineeni romahduksen jo heti hänen johtamansa hallituksen muodostamisen jälkeen.
Ei Keskustan romahdus siitä johtunut, että puolue on kantanut hallitusvastuuta. Syy oli sama kuin edelliseen vuoden 2011 murskatappioon: Keskustan äänestäjäkunnan enemmistölle täysin vieras aatteellinen ja poliittinen linja.
Keskusta nousi vuoden 1970 murskatappion jälkeen aatteellisella tahtopolitiikalla 1980-luvun lopulla Suomen suurimmaksi puolueeksi. Kannoin tästä päävastuun ensin varapuheenjohtajana ja sitten puheenjohtajana.
Puolue toteutti talonpoikaisiin juuriinsa nojautuvaa alkiolaista ihmisyysaatetta. Politiikassa oli kekkoslainen linja.
Samaan aikaan mukaan tuli uusi nuorten sukupolvi, jonka johtajat – Olli Rehn, Mari Kiviniemi ja Anu Vehviläinen – kutsuivat itseään keskustaliberaaleiksi ja ryhtyivät muuttamaan Keskustaa liberaalipuolueeksi.
Liberaalit saivat ensimmäisen kerran yliotteen vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa, jossa Mari Kiviniemi valittiin puheenjohtajaksi ja Timo Laaninen puoluesihteeriksi. Liberaalin linjansa vuoksi puolue menetti äänestäjien luottamuksen, ja koki vielä suuremman tappion kuin vuonna 1970.
Luottamus palautettiin vuoden 2012 presidentinvaaleissa, joihin tulin ehdolle puolueen johdon tiukasta vastustuksesta huolimatta.
Olin hyvin tyytyväinen Juha Sipilän valintaan puolueen puheenjohtajaksi seuraavan kesän puoluekokouksessa. Olin keskustellut hänen kanssaan ja saanut sen käsityksen, että meillä oli samanlainen aatteellinen näkemys ja sama poliittinen linja.
Vuoden 2015 vaalitaistelu käytiin perinteisen keskustapolitiikan linjalla. Puolue oli EU- ja eurokriittinen. Puolustimme Kekkosen linjaa ulkopolitiikassa, muistimme köyhän asian ja lupasimme luopua keskittävästä metropolipolitiikasta.
Koin syvän pettymyksen, kun Sipilä eduskuntavaalien jälkeen muodosti hallituksen. Hän halusi välttämättä hallitukseen Kokoomuksen, vaikka puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän enemmistö kannatti yhteistyötä SDP:n kanssa. Omaan hallitusryhmäänsä Sipilä valitsi vain Kokoomusta lähellä olevia liberaaleja, joukkoon yhden kokoomuslaisenkin.
Oli heti nähtävissä, että puolueen ja hallituksen linja olisi oikeistoliberaali ja aivan muuta kuin mitä vaalikampanjassa oli luvattu. Eurooppa-politiikassa omaksuttiin federalistinen linja, Suomea ryhdyttiin viemään kohti sotilaallista liittoutumista, perusturvaa ryhdyttiin leikkaamaan ja keskittävää metropolipolitiikkaa entisestään vahvistettiin. Maahanmuuttoon suhtauduttiin holtittomasti.
Yritin vaikuttaa puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan kautta, mutta mielipiteilleni ei annettu mitään arvoa. Marraskuussa katkesi yhteys puheenjohtajaan.
Jos olisin ollut kymmenen vuotta nuorempi, olisin voinut antaa Sipilän ajaa puolueen karille ja ryhtyä sen jälkeen sitä jälleen nostamaan. Toisaalta edessä oli vielä lähes neljä vuotta politiikkaa, joka veisi Suomea aivan väärään suuntaan.
Yritin herättää puolueen johtoa ilmoittamalla vuoden 2016 alussa, että jättäydyn sivuun puolue-elinten työskentelystä. Kun tämäkään ei herättänyt vastakaikua, perustin Kansalaispuolueen toteuttamaan perinteistä alkiolaista politiikkaa toteuttamaan.
Tarkoitukseni oli vaikuttaa välillisesti Keskustan linjaan. Kannattajiani kehotin pysymään Keskustassa ja vaikuttamaan sen politiikkaan. Puolueen perustamisen taustoista kerroin kirjassani ”Eihän tässä näin pitänyt käydä” (Sähkökirja).
Viime huhtikuussa tein vielä yrityksen voimien kokoamiseksi. Ilmoitin olevani valmis palaamaan Keskustan toimintaan, jos minulle turvattaisiin mahdollisuudet vaikuttaa puolueen politiikkaan. Tämän puoluetta johtavat liberaalit torjuivat.
Valitettavasti Kansalaispuolue kaapattiin ja tuhottiin. Voidakseni osallistua kannattajieni kanssa vaaleihin, jouduimme viime kesänä perustamaan toisen uuden puolueen, Seitsemän tähden liikkeen.
Tähtiliike kokoaa yhteen samoin ajattelevia ihmisiä yli puoluerajojen. Emme tehneet emmekä tee vaaliliittoja, mutta hyväksyimme ja hyväksymme ehdokkaiksemme myös muiden puolueiden jäseniä. Tähtiliikkeen 175 kansanedustajaehdokkaan lista osoittaa, kuinka laajaa suomalaisten keskuudessa on sen perinteisen alkiolaisen politiikan kannatus, josta Keskustan johtama Sipilä on luopunut.
Äänestäjien keskuudessa Tähtiliikkeen politiikan kannatusta ei päästy mittaamaan sen vuoksi, että meidät suljettiin eduskuntapuolueena kokonaan niille järjestettyjen vaalikeskustelujen ja -ohjelmien ulkopuolelle. Emme päässeet esille edes television uutislähetyksissä.
Suuri osa Keskustaan pettyneistä alkiolaisen aatemaailman kannattajista jätti eduskuntavaaleissa äänestämättä tai antoi tukensa Perussuomalaisille. Keskusta voi nousta nykyisestä alennustilastaan vain palaamalla talonpoikaisille ja alkiolaisille juurilleen.
Tähtiliike teki vaikeissa oloissa upean kampanjan. Suuri kiitos siitä ehdokkaillemme ja heidän tukijoukoilleen!
Tähtiliike jatkaa toimintaansa ja on mukana tulevissa vaaleissa.
Eurovaaleihin osallistuminen mietityttää. Yleisradiolla on kuulemma sama linja kuin eduskuntavaaleissa. Vaalikeskusteluihin pääsevät puolueet, joilla on enemmän kuin yksi kansanedustaja. Kun meillä ei ole nyt ainuttakaan, jäisimme taas täysin TV-julkisuuden ulkopuolelle. Eduskuntavaalien tulos osoittaa, kuinka tämä vaikuttaisi vaalien tulokseen.
Pohdimme asiaa.
Hellitä hyvä mies jo, ja ala nauttia elämästä ennenkuin on myöhäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä sinä tiedät, mistä Paavo nauttii elämässä? Minä luulen, että hän nauttii eniten politiikan teosta, joten annetaan hänen itse päättää mitä tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tuosta ruikuttamisesta nauttiminen kuulijoille ja lukijoille välity. Näyttää kovin katkeralta ja kyllästyneeltä koko touhuun. Ja syyllisiä Paavo etsii kaikkialta muualta kuin sieltä, mistä se syntipukki löytyy: peilistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt ihan heti tule mieleen yhtään politiikkoa joka omasta mielestään olisi ollut koskaan väärässä (paitsi kuulemma Väyrynen kun epäili erehtyneensä). Enpä usko Sipilänkään paljon peiliin vilkuilevan, edes taustasellaiseen, kun kurvaa ”akkujenlataamisen” jälkeen uusiin seikkailuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin Ylen ruotsinkielisen radio Vegan aamuhartautta. Puhuttiin hyvin kauniisti totuuden puhuja Jeesuksesta ihmisen vapahtajana. Onko jotain tekemistä kielen kanssa?
Suomenkielisiä valmennetaan omakielisissä hartauksissaan kohtaamaan Jumalan valtakunta isänmaan sankarikummuissa.
SDP:n arvopohja liittyy tähän. Tässä on pelastus, se pitää vaan löytää. Antti Rinne tietää kokemuksesta. Tämä myös selittää miksi ei puhuta julkisesti. Hyvää pohdittavaa pääsiäisenä.
Mauno Koivisto eli todeksi työmiehen unelman, on kirjoitettu. Kirkkoslaavin tohtori Halla-aholle vapaana paikka seuraajana, puhua käsittämätöntä. Kansa vaietkoon seurakunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Työläisen unelma koivistolaisittain: Törnin pk-miehestä sataman ”huutokonttoriin” ja palkaksi työnantajat maksoivat opiskelut. Eikä senkään jälkeen unohtanut kenen asialla oikeasti on.
Halla-aho on ampumista harrastava eiralainen virkaheitto hevirockkitaristi. Jatkumo vetää todellakin sanattomaksi vaikka ei seurakuntiin kuulukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos samassa liemessä keitetyn Paavo Väyrysen näytelmiä ”Minä ja UKK” tai ”Minä ja Manu” esitetään uusintana Keminmaan kesäteatterissa, harkitsen vakavasti mennä katsomaan, mutta en lupaa olla nauramatta katsomossa.
Ilmoita asiaton viesti
Puskafarssi on kesäteattereiden tyylilaji — väliajalla kahvia ja pullaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Keskusta korjaa toimintaansa ilman Sipilän johtoa tai sen kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Jos Ilja Janitskin tapaiset hahmot edustavat nykypäivän alkiolaisuutta niin vikaa voisi etsiä myös peilistä.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen että Ilja Janitskin liittyy suomalaisen mielipiteen ilmaisuun tänä päivänä. Hänen saamansa tuomiot liittyvät sananvapauteen. Mielipiteitä ei tässä nykyisessä korruptoituneessa poliitikkojen, valtamedioiden ja hämäräliikemiesten verkostossa saa enää vapaasti esittää. Puhutaan sitten vaikka Mediapoolista jos sinua asia kiinnostaa?
Ilmoita asiaton viesti
Jos Janitskin on tehnyt mitä tehnyt vain puolustaakseen sananvapauttaan, niin sitten koulu- ja työpaikkakiusaaminenkin on vain sananvapauden puolustamista.
Ilmoita asiaton viesti
Martti, Jos olet tuota mieltä niin mikä sitten oli Tähtiliikkeen ja ennen kaikkea Paavon häviön syy? Paavon äänikatoa ei selitä pelkkä mediaboikotti, sillä hän on yksi Suomen tunnetuimmista henkilöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo, tässä oma arvioni keskustan vaalitappion syistä:
http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27…
Ilmoita asiaton viesti
”Eurovaaleihin osallistuminen mietityttää. Yleisradiolla on kuulemma sama linja kuin eduskuntavaaleissa. Vaalikeskusteluihin pääsevät puolueet, joilla on enemmän kuin yksi kansanedustaja. Kun meillä ei ole nyt ainuttakaan, jäisimme taas täysin TV-julkisuuden ulkopuolelle. Eduskuntavaalien tulos osoittaa, kuinka tämä vaikuttaisi vaalien tulokseen.”
Tämä on tärkeä huomio. Jos Tähtiliike ja ehdokkaamme eivät saa näkyvyyttä Ylellä tai muualla mediassa, niin tehtävä vaatisi erittäin paljon rahaa ja merkittäviä tukijoita, jotta sanomamme tuominen esille onnistuisi.
Ei se tietenkään mahdotonta ole, mutta panee varmasti miettimään.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilä ajoi keskustan kumoon, eikä maan asiatkaan juuri kuntoon tulleet. Ennusteet näyttävät kovin alavireisiltä. Jos asiat olisivat kunnossa, tulevaisuuden odotukset olisivat valoisammat.
Ei voi välttyä vaikutelmalta, että Sipilä haaveilee edelleen hallitikseen ja päästä jatkamaan kesken jäänyttä julkisen omaisuuden yksityistämisprojektiaan. Toivotaan, että jää haaveeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen kirjoittaa alkiolaisuuden alennustilasta kun voisi kirjoittaa omasta alennustilastaan. Reilut 1200 ääntä 😀
Ilmoita asiaton viesti
Älä Pekka ihan oikeasti viitsi irviä. Kyllä se tiedetään, että vaaleissa meni surkeasti muutenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ritva, sinulle en kuitenkaan halua irviä. Seitsemän tähden liikkeen ja Väyrysen venäläismielistä agendaa en hyväksy ollenkaan, mutta sinun omaa agendaasi, tekijänoikeuslakifirmojen saalistamisen kohteeksi joutuneiden ihmisten puolustamista arvostan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin muuten suositellut kommenttiasi, mutta tuosta venäläismielisestä agendasta en ole samaa mieltä.
Kiitos kuitenkin Pekka kauniista sanoistasi, että arvostat minua siinä, että puolustan näiden tekijänoikeustrollien uhreja!<3
Ilmoita asiaton viesti
Sitä arvostetaan kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Ero on siinä, että näiden vaalien jälkeen Sipilän poliittinen ura jatkaa laskuaan, mutta Väyrynen vielä nousee.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei Keskustan romahdus siitä johtunut, että puolue on kantanut hallitusvastuuta. Syy oli sama kuin edelliseen vuoden 2011 murskatappioon: Keskustan äänestäjäkunnan enemmistölle täysin vieras aatteellinen ja poliittinen linja.
”
Tuossa Väyrynen on pitkälti oikeassakin. Bernerit sun muut mukaan päätöksiä tekemään, niin olihan siinä varmasti monella kepulaisella menossa ihmettelemistä.
+++++
En nyt jaksa kirjoittaa mistä olen eri mieltä. Turha liikaa kettuilla häviön kokeneille. Häviää sitä joskus itse kukin.
Ilmoita asiaton viesti
Asioista voi tietenkin olla eri mieltä, mutta turha lyöminen lyötyä kohtaan ei ole mitenkään kunniakasta toimintaa.
Tämä oli harmittava takaisku, mutta kyllä tästä vielä noustaan. Katsotaan nyt ensin minkälaisen hallituksen saavat kasaan ja minkälaista politiikkaa alkavat tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
Älä huoli, Paavo.
Sipilän piilokokoomuslaisuus oli harhapolku, virhe, joka notkautti puoluetta niin rankasti, että sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin palata juurilleen.
Silloin sillä on edes jonkinlaiset eloonjäämismahdollisuudet. Nykylinjalla jatkettaessa kepulla on edessä sininen tulevaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Se vain on niin, että pelkkä Sipilän lähtö ei tarkoita yhtään mitään keskustan linjalle. Pitäisi tapahtua samanlainen puhdistus kuin perussuomalaisilla. Sellaista ei ole näköpiirissä. Ne jotka ovat tyytymättömiä, saavat lähteä ja asia on sillä selvä. Oppositiossa voi puhua mitä tahansa. Hallituksessa todellisuus paljastuu.
Ilmoita asiaton viesti
1980- luvun Suomi oli pikkuisen eri paikka kuin 2020 – luvun Suomi. 1980 – luvulla oli otettava huomioon Neuvostoliitto, suomalaisia asui ympäri maata, Kekkonen oli voimissaan. Ei siinä Keskustalta ja aikansa tuote Väyryseltä ihmeitä tarvittu suurimman puolueen paikkaan.
kolmisen kymmentä vuotta myöhemmin tilanne on täysin eri ja 1980 – kluvun agendalla ei saa ääniä eikä edustajia. Eilinen meni jo. Väyrysen uudistumisessa alkiolaisuus oli vain keppihevonen. todellinen agenda oli yrittää hyötyä janitskeneista, pihoista ja muista ääripopulisteista, jotka tuskin edes tietävät mitä alkiolaisuus koskaan oli. Väyrysen on vaan mahdotonta itse tunnustaa, että vika oli hänen agendassaan ja valitettavasti myös riitaa haastavassa persoonassa ja toimintatavassa. pahaa pelkään kuitenkin, että ei tämä tähän(kään) vielä lopu…
Ilmoita asiaton viesti
”Perinteisen alkiolaisen politiikan kannattajista” Ilja Janitskin lienee sieltä tunnetuimmasta päästä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Paavo Väyrynen,
jo bloginne ensimmäinen kappale on niin negatiivinen ja hyvin lähellä vainoharhaisuutta, että lukemisen jatkaminen tuntui lähes yököttävältä – en jatkanut. En ihme kyllä tunne myötätuntoa, mutta jokseenkin empaattisena ihmisenä suosittelen terapiaan hakeutumista – vaikka korkea matemaattisen kronologinen ikä voikin olla este.
Iloa ja valoisaa kevättä!
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se kannatus laskenut: vuonna 2011 Väyrynen sai Uudellamaalla lähes 3000 ääntä – nyt noin 1200.
Lopputulos oli 2011 ja nyt sama: ei valittu.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo hyvä. Blogissasi toteat seuraavaa ”Vaalikeskusteluihin pääsevät puolueet, joilla on enemmän kuin yksi kansanedustaja. Kun meillä ei ole nyt ainuttakaan, jäisimme taas täysin TV-julkisuuden ulkopuolelle.” Nyt taitaa muisti olla lyhyt. Ylen pienpuolueiden vaalitentinssä edustettuina olivat useat pienpuolueet, joilla ei ollut yhtään kansanedustajaa. Jos et nyt kuitenkaan mediaa syyllistäisi huonosta vaalimenestyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä ei olisi tapahtunut, jos Pave olisi ollut puheenjohtajana.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Paavo ole puheenjohtaja?
Ilmoita asiaton viesti
K.N:”Eikös Paavo ole puheenjohtaja?”
Hitaammalla käyville vitsiniekoille tarkennuksena sen verta, että tarkoitin ”jos olisi ollut Keskustan puheenjohtaja”.
Ilmoita asiaton viesti
Synnyin 1941. Muistan harmittavan hyvin Paavo Väyrysen uran. Tekemistä on aina ohjannut erinomaisesti kehittynyt narsismi ja Neuvostoliiton mielistely. Mitään rehellistä aikaansaannosta ei ole jäänyt mieleen. Kävin kerran 70-luvulla Tuusulassa Väyrysen vaalitilaisuudessa. Se oli kammottava kokemus.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhana, mutta jo lopettaneena blogistin fanittajana kehotan blogistia katsomaan useammin peiliin, kun alkaa hakemaan syyllisiä.
1) Kannatuspotentiaalin arviointi presidentinvaaleista loi toki myönteisen mielialan eduskuntavaaleihinkin. Tuossa vaalivoitossa oli blogisti Väyrysellä paljon ansiota. Voittohan tuli mm. Keskustapuolueesta.
2) Toimiminen ketjuyrittäjänä puolueiden perustamisessa tuskin loi nyt luottamusta äänestäjiin. Itselläni fanituskuppi meni nurin, kun koin, että rehellisiä suomalaisia Kansalaispuolueen toimihenkilöitä blogisti Väyrynen syytteli aiheetta.
3) Börje Börlesson viimeistään osoitti, ettei 7*-liike ole mitenkään erityisesti alkiolainen. Niinpä blogissa sinänsä oikealta kuulostava alkiolaisuuden puuttumisen kritiikki Sipilää kohtaan ei kuitenkaan saa juuri ketään suuntamaan tämän uuden liikkeen puoleen.
4) KP ja 7* saivat yhteensä 0,7%. Jos blogisti ei olisi sotkenut asioitaan, kannatusta yhdelle puolueelle olisi tod. näk. tullut jotain puolet pressavaalikannatuksesta, eli sellaiset kolmisen prosenttia. Sillä olisi jo saanut jonkun läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Markus Kuotesaho repii 3983 ääntä ja Paavo Väyrynen 1235 ääntä, niin tekee hyvää kävellä peilin eteen ja kysyä: ”Mites niinkuin meni, noin omasta mielestä?”
Ilmoita asiaton viesti