Taitetusta liukuvaan indeksiin

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toisti vappupuheessaan lupauksensa, että pieniä työeläkkeitä korotetaan 100 eurolla. Tarkkaavaiset kuulijat tosin huomasivat, että Rinne ei nyt antanut lupausta, vaan puhui vain tavoitteesta.

Olen ihmetellyt, kuinka Rinne lupauksensa tai tavoitteensa teknisesti toteuttaisi. Tarjoan hänelle tässä apua.

Työeläkkeiden korottamisessa siirryttiin 1990-luvun puolivälissä niin sanottuun taitettuun indeksiin.

Aikaisemmin työeläkkeitä korotettiin indeksillä, jossa otettiin puoliksi huomioon elinkustannusten nousu ja puoliksi palkkojen nousu. Uudessa järjestelmässä eläkkeitä korotetaan indeksillä, jossa elinkustannusten nousulla on 80 prosentin painarvo ja palkkojen nousulla 20 prosentin painoarvo.

Taitetun indeksin vuoksi työeläkkeiden kehitys jää entistä enemmän jälkeen palkkojen kehityksestä. Lisäksi euromääräiset eläke-erot kasvavat, kun kaikkia eläkkeitä korotetaan samalla prosentilla.

Eläkeläiset ovat vaatineet paluuta aikaisempaan indeksiin, jossa elinkustannusten ja palkkojen nousulla oli sama painoarvo. Tätä eläkeyhtiöt ja useimmat eläkeasiantuntijat ovat vastustaneet sanomalla, että tämä muutos vaarantaisi tulevien eläkkeiden rahoituksen.

Hyvä kompromissi voisi olla, että siirryttäisiin taitetusta liukuvaan indeksiin. Tällöin pienimpiä työeläkkeitä korotettaisiin nykyistä edullisemmalla indeksillä, mutta suurimpien eläkkeiden korotuksissa siirryttäisiin kansaneläkeindeksiin. 

Edellä esitetty muutos eläkeindeksiin korottaisi vähitellen pienimpiä eläkkeitä Rinteen lupaamalla tavalla. Samalla eläke-erot kaventuisivat.

Kelpaisiko tämä Sinulle, Antti Rinne?

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu