Ilmastopolitiikka osaksi kestävää kehitystä
Ilmastopolitiikka on saanut liian keskeisen osan kansainvälisessä kehityspolitiikassa. Sen ylivalta uhkaa kääntyä sitä itseään vastaan. Tuloksellinen ilmastopolitiikka on mahdollista vain osana laajempaa kestävän kehityksen politiikkaa.
Kehitys kohti nykyaikaista kestävän kehityksen politiikkaa käynnistyi Tukholmassa vuonna 1972 järjestetyssä YK:n ympäristökonferenssissa. Tuohon aikaan ihmiskunnan ympäristötietoisuutta synnytti ja vahvisti Rooman klubin raportti ”Kasvun rajat”.
Se vaikutti vavahduttavalla tavalla meidän silloisten nuorten ajatteluun ja toimintaan. Omalta osaltani nousin kapinaan Keskustapuolueen silloista politiikkaa vastaan ja julkaisin siihen liittyen keväällä 1974 kirjan ”On muutoksen aika”. Sen vuonna 1994 ilmestynyt uusintapainos on luettavissa kotisivuni sähkökirja-arkistosta (https://www.paavovayrynen.fi/sahkokirjat/).
Seuraava ratkaiseva askel kansainvälisessä ympäristöpolitiikassa oli Riossa vuonna 1992 järjestetty YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssi. Sen valmisteluissa ratkaisevassa asemassa oli Gro Harlem Brundtlandin johdolla työskennellyt komissio, joka laati laajan raportin ”Yhteinen tulevaisuutemme”. Siinä yhdistettiin toisiinsa ympäristö ja kehitys. Siinä ensimmäisen kerran määriteltiin kestävän kehityksen käsite.
Käytin Brundtlandin komission raporttia keskeisenä aineistona vuonna 1988 valmistuneessa väitöskirjassani, jossa käsittelin Suomen tulevaa ihmiskuntapolitiikkaa.
Rion konferenssissa toimin Suomen valtuuskunnan johtajana. Siellä hyväksyttiin tulevan kehityspolitiikan suuntaviivat ja käynnistettiin erilliset prosessit ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Kestävän kehityksen tavoitteiksi asetettiin köyhyyden poistaminen ja ympäristöllisesti, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti kestävän kehityksen edistäminen kaikkialla maailmassa. Perusajatus oli, että kestävän kehityksen kaikkia tavoitteita on toteutettava rinta rinnan ja kokonaisvaltaisesti.
Kansainväliseen kehityspolitiikkaan pyrittiin saamaan vauhtia hyväksymällä vuoden 2000 YK:n huippukokouksessa vuosituhattavoitteet (Millenium Development Goals, MDG). Niiden valmistelemisessa keskeisessä asemassa oli pääsihteeri Kofi Annan. Afrikan edustajana hän antoi tavoitteissa keskeisen sijan köyhyyden poistamiselle.
Kun kahdeksasta päämäärästä kuusi koostui nimenomaan mitattavissa olevista tavoitteista köyhyyden poistamiseksi, kansainvälinen kehitysrahoitus suuntautui niiden rahoittamiseen julkisen sektorin kautta. Muut kestävän kehityksen tavoitteet – ympäristöllisesti, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti kestävän kehityksen edistäminen – jäivät lähes tyystin sivuun. Tämä merkitsi mm. sitä, että maatalouden kehittäminen laiminlyötiin, vaikka yksi tärkeimmistä tavoitteista oli nälän poistaminen.
Keskittyminen vain köyhyyden poistamiseen ja miltei pelkästään julkisen sektorin kautta heikensi ratkaisevalla tavalla kehityspolitiikan tuloksellisuutta.
Kun tulin ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi vuonna 2007, jouduinkin kysymään, minne kestävän kehityksen tavoitteet olivat kadonneet. Suomessa kehityspolitiikan yksipuolisuutta oli ollut omiaan edistämään sekin, että englanninkielinen käsite ”social sustainability” oli käännetty sanoiksi ”sosiaalinen kestävyys”, vaikka sanalla social on laajempi merkitys. Oikea käännös on yhteiskunnallinen kestävyys, mikä pitää sisällään myös mm. demokratian, hyvän hallinnon ja ihmisoikeudet.
Laadimme kehityspoliittisen ohjelman ”Kohti kestävää ihmiskuntapolitiikkaa”, jossa linja ja käsitteet olivat kohdallaan.
Samaan päätyivät vuosien varrella muutkin, ja vuonna 2015 hyväksytyt kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, SDG) palauttivat kehityspolitiikkaan sen laajan ajattelun, johon Rion konferenssin työ oli perustunut.
Nyt ongelmaksi on muodostumassa se, että ilmastopolitiikka on irrottautunut muista kestävän kehityksen tavoitteista ja jopa muusta toiminnasta ympäristöllisesti kestävän kehityksen edistämiseksi.
Ilmastopolitiikan eriytyminen muusta ympäristöpolitiikasta on ollut ongelma alusta alkaen, mutta nyt se on saavuttanut aivan uudet mittasuhteet. Samalla ilmastopolitiikka on supistunut vain toimintaan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja hiilinielujen vahvistamiseksi. Lisäksi tämä politiikka on perustunut kapeaan tieteelliseen pohjaan.
On ilmeistä, että ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt aiheuttavat ilmakehän lämpenemistä, mutta ilmastonmuutokseen vaikuttavat myös monet muut tekijät. Jotkut niistä ovat omiaan viilentämään ilmastoa. On mahdotonta tarkkaan laskea tai arvioida, mikä vaikutus tietyillä hiilidioksidipäästöillä on ilmakehän lämpenemiseen.
Vain hiilidioksidiin keskittyvä ilmastopolitiikka on monessa suhteessa ristiriidassa muiden ympäristötavoitteiden kanssa ja lopulta se saattaa heikentää myös hiilineutraaliuden saavuttamista. Lisäksi yksipuolinen ympäristöpolitiikka on ristiriidassa muiden kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.
Otan tästä kaksi esimerkkiä.
Hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja muiden ympäristötavoitteiden saavuttamista ajatellen pitäisi suunnata tuntuvat voimavarat syntyvyyden vähentämiseen kehitysmaissa. On väärin vähätellä väestönkasvun aiheuttamaa ongelmaa sanomalla, että kehitysmaiden väestön päästöt ovat vähäiset. Ne kasvavat nopeasti, kun elintaso näissä maissa kohoaa. Meillä taas väestön määrää tasapainottava syntyvyys on kestävän kehityksen periaatteiden mukaista.
Suomessa on syntynyt omituinen tilanne, kun maaseudun ihmisten elämää pyritään ilmastopolitiikan nimissä vaikeuttamaan ja samaan aikaan pyritään kiihdyttämään keskittymistä suurimpiin kaupunkeihin. Tämä on varmasti vahingollista sekä ilmastonmuutosta että muita ympäristötavoitteita ajatellen. Alueellisesti hajautettu yhteiskuntarakenne on ympäristöllisesti kestävä, mutta se on kestävä myös sekä yhteiskunnallisesti että taloudellisesti.
Suomi taitaa olla kyseenalaisessa kärkijoukossa edistämässä kehityspolitiikan vinoutumista. Tämä on nähtävissä myös nykyhallituksen ministereiden titteleistä.
Suomen hallituksessa on vakiintuneen tavan mukaan ollut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri. Kehitysministeri on vastannut kehityspolitiikasta kokonaisuudessaan ja siihen liittyen myös kansainvälisestä ilmastopolitiikasta.
Rinteen hallituksessa on kehitysyhteistyö– ja ulkomaankauppaministeri. Ainakin ministerin virkanimikkeessä kehityspolitiikka on kapeutettu pelkäksi kehitysyhteistyöksi. Ilmastopolitiikka on puolestaan kytketty ympäristöpolitiikkaan, kun hallituksessa on ympäristö- ja ilmastoministeri.
Ilmastopolitiikka on palautettava osaksi kehityspolitiikkaa ja sen puitteissa toteutettavaa työtä köyhyyden poistamiseksi ja ympäristöllisesti, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti kestävän kehityksen edistämiseksi kaikkialla maailmassa.
Mr. Väyrynen pukkaa kyllä hengityksessa ilmaan vuorokaudessa hiilidioksidia 288 litraa ja sillai Väyrynen osallistuu hiilidioksidin päästöihin kuten muutkin osallistuu.Hengittää kun on jokaisen pakko
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ikiväyry on ollut aina tilanteen tasalla, niin nytkin.
Ilmasto ja yhteinen tellus on tärkeä asia.
Nyt viimeistään, on aika herätä.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymmärrä mihin Paavo pyrit kirjoituksellasi. Siinä ei ollut mitään uutta vaan sitä samaa mitä hallituksemme jauhaa ymmärtämättä yhtään, etteivät Suomen toimet ilmastopolitiikassa vaikuta millään merkityksellisellä tavalla ongelmien globaaliin ratkaisuun. Ongelmahan on nimenomaan globaali eikä paikallinen, samoin on sen ratkaisun laita.
Ne maat, jotka ovat suurimmat ilmaston muuttajat päästöillään, eivät korvaansa lotkauta Suomen toimista tai huolehtimisista. Pääosiltaan maailman väestö ei tiedä mitä täällä puuhataan eikä tiedä edes missä Suomi on. Kaikkein vähiten maailmaa kiinnostaa kuulla, että lisääntymistä tulee rajoittaa.
Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen on täysin pragmaattinen asia eikä eettinen tai moraalinen esimerkkinä toimiminen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ymmärrän loistavasti Paavo Väyrysen tarkoituksen.
On oltava kokonaiskuva, iso visio mitä kohti mennä.
Tämä on systeemiajattelun päätarkoitus:muodostaa suunnitelmat monia skenaarioita ja näkökantoja yhdistellen.
Ei ilmasto voi olla Jumala tai epäjumala palvottavaksi, kuten se tuhansia vuosia sitten oli.
Kestävä kehitys on hyvä teema. Kybernetiikassa puhutaan homeostaasista.
Olen kirjoittanut systeemiajattelusta enemmän kuin Aalto yliopisto kymmenissä vuosissa teki. Nyt se on hiipunut. Yliopistot eivät ole osanneet edistää tätä jaloa taitoa. Siksi politiikkakin on niin sotkuista.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen sanoo: ilmastopolitiikka on irrottautunut, eriytynyt, supistunut… ”Lisäksi tämä politiikka on perustunut kapeaan tieteelliseen pohjaan”.
Tieteellisen pohjan kapeudessa on vahvaa perää. Ilmaston tutkimus Suomessa ja maailmallakin on painottunut luonnontieteellis-teknisesti. Tämä painotus näkyy ja tuntuu esim. Helsingin yliopistossa vahvasti. Helsuksen tutkimusintressi, kestävä kehitys yms nähdään vain luonnontieteellisenä. Tilastoja ja lukuja päästöistä, hiilestä, nieluista ym pyöritellään loputtomiin. Pelkistetyistä luvuista johdellaan kylmänviileästi milloin mitäkin vaateita jotka usein kohdistetaan sopivan kauaksi, toisaalle: ”ei saa raivata, pienet pellot tai turvepellot metsitettävä heti, lihantuotanto kiellettävä, saat syödä vain sitä tai tätä” ja monenlaista muuta. Toisaalle kohdistaminen on suoraa jatkoa Suomeen 1960-luvulta alkaen pesiytyneelle maaseutuvihalle tai ’pieneläjien’ syrjään sysäämiselle. Kuolkoot.
Sosiaalista, sosiologista, antropologista tai vastaavaa painottumista on lähes turha etsiä nykyisestä ilmastotutkimuksesta. Tämä koskee myös Helsinkiin keskittyneitä säätiöitä ja tietenkin Suomen Akatemiaa, sen poliittista siipeä (STN) sekä rahaan hukkuvaa Sitraa. Mikäli yhteiskunnallinen kysymyksenasettelu kytketään mukaan, se muokataan ja rajataan poliittis-ideologiseksi, käytännössä kaupungistumisen mainostamiseksi. ”Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa”, he julistavat, demokset ja muut, tarkoittaen että kaikki ihmiset on pakattava kaupunkeihin.
Erittäin ilahduttava poikkeus ympäristötutkimuksen ja -politiikan analyysistä löytyy uusimmasta Tiede&Edistys -lehdestä, numero 2/2019. Lehdessä availlaan ympäristötutkimuksen käsitteellistä perustaa ja sosiaalista merkitystä. Lehteä kannattaa lueskella. (Itse kirjoitin aiheesta Uuden Suomen blogissani 11.8.2019 otsikolla ”..hiljaisen kansan maaginen realismi – eväitä IPCC:lle”.)
Ilmoita asiaton viesti
Kiertotaloutta korostavan Jyrki Kataisen ohella pitää kiittää Erkki Tuomiojaa ja Kimmo Sasia käyttökelpoisen termin uusiokäytöstä.
Kuka sitten lieneekään keksinyt alkuperäisellä Ribbentropilla tarkoitettavan suurelta osin luku-ja kirjoitustaidottoman Suomen kansan yläpuolelta 1918 tehtyä sopimusta kaksikielisyydestä, jolla muutaman prosentin vähemmistön kieli saatiin kansalliskieleksi.
Viime vuosien Sipilä – Soini – Väyrynen show on tuon maailmanihmeen seurausta. Tuomioja, ulkoministeri hänkin, on selostanut ajattelukykyä parhain päin, toimihan hänen isoisänsä HS:n päätoimittajana itsenäisen Suomen alkuvuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Nii, lääkäri Nienstedt kertoo kirjassa, että hiilidioksidi siirtyy verestä ulkoilmaan noin 200ml/ minuutti eli 1dl= 100 ml, väestöä on 7.6 miljardia ja nyt lisääntyy 80 milj/ vuosi
Ilmoita asiaton viesti
”Minä ymmärrän loistavasti Paavo Väyrysen tarkoituksen.
On oltava kokonaiskuva, iso visio mitä kohti mennä.
Tämä on systeemiajattelun päätarkoitus:muodostaa suunnitelmat monia skenaarioita ja näkökantoja yhdistellen.” Tässä on jotenkin olennaista, ketkä tuollaista puhuu. Väyrynenhän on polittisissa toimissaan joutunut syrjäytettyjen asemaan ja se on nyt merkittävä syy sille, että viisaita ajatusrakennelmia häviää infoähkyyn ja bittiavaruuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen kuvittelee olevansa niin viisas että se pystyy hallitsemaan maailmaa? – Ei pysty..! Maapallon lämpötilan suuriin vaihteluihin vaikuttaa auringossa tapahtuvat muutokset ja maapallon akselikulman liike. Samoin maan kiertoradassa tapahtuvat muutokset. Jääkausia tulee ja menee säännöllisin välein, viimeksi n.10 000 vuotta sitten? Lapissa järvien pohjasta saattaa löytyä paksuja tukkirunkoja puuttomilla alueilla. Ja Suomen metsissä elävät hirvet aiheuttavat enemmän päästöjä kuin kaikki Suomen lehmät ja lihakarja yhteensä..??? Suuruuden hullut johtajat ja asiantuntijat ovat aiheuttaneet sotineen kaikkineen itse enemmän tuhoa ihmiskunnalle kuin tavallisten ihmisten kulutuskäyttäytyminen..! Repikää siitä sitten huumoria.
Ilmoita asiaton viesti