Suomi tarvitsee vahvan presidentin
Kesäkuun 9. päivänä järjestämässäni tiedotustilaisuudessa kerroin, että aloitan presidentinvaalikampanjani heti kun uusi hallitus on saatu muodostetuksi. Totesin, että kampanja tähtää aluksi Keskustan jäsenvaalin voittoon ja ehdokkuuteen. Huomautin, että kaikki tässä vaiheessa tehtävä työ palvelee toisaalta myös menestymistä itse vaalissa.
Kerroin, että otan mahdollisuuksien mukaan vastaan kutsuja tilaisuuksiin, joissa voin tavata ihmisiä ja keskustella heidän kanssaan Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Lupasin kertoa ajatuksistani myös kirjoittamalla ja antamalla haastatteluja
Nyt uusi hallitus on saatu aikaan. On aika aloittaa kampanja. Käynnistän sen virittelemällä keskustelua tasavallan presidentin asemasta ja tehtävistä.
Kun olen toiminut yli 41 vuoden ajan parlamentaarikkona, saatan olla sopiva henkilö toteamaan, että Suomen perustuslain ja sen tulkintojen parlamentaarisuudessa on ehkä menty jo liian pitkälle. Tämä on käynyt ilmi muun muassa juuri käydyissä hallitusneuvotteluissa.
Perustuslain 61§:ssä säädetään valtioneuvoston muodostamisesta:
”Ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta. Näiden neuvottelujen tuloksen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä on kannattanut hänen valitsemistaan.
Jos ehdokas ei saa vaadittavaa enemmistöä, asetetaan samassa järjestyksessä uusi pääministeriehdokas. Jollei uusikaan ehdokas saa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan eduskunnassa avoimena äänestyksenä pääministerin vaali. Valituksi tulee tällöin eniten ääniä saanut ehdokas.”
Tätä perustuslain säädöstä on tulkittu eduskuntaryhmien sopimuksella siten, että suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja aloittaa hallitustunnustelut. Nyt käydyissä neuvotteluissa syntyi tulkinta, jonka mukaan suurimman puolueen puheenjohtajalla on oikeus muodostaa millainen tahansa enemmistöhallitus, josta puolueiden kesken voidaan hänen johdollaan sopia.
Suurimman puolueen asemalle annettiin tällä tulkinnalla liian keskeinen merkitys. Kokoomuksella on vain kaksi eduskuntapaikkaa enemmän kuin SDP:lla, ja se oli paikoilla mitaten Keskustan jälkeen vaalien toiseksi suurin häviäjä.
Kun suurimman puolueen puheenjohtajalle annettiin valta muodostaa mikä tahansa kokoomusjohtoinen hallitus, neuvotteluissa jäi selvittämättä mahdollisuus koota SDP:n johdolla hallitus, jossa myös vaalien ainoa voittaja Perussuomalaiset olisi ollut mukana. Tämä olisi hyvinkin saattanut olla mahdollista.
Nyt syntyi hallitus joka edustaa monessa suhteessa poliittisen kentän äärilaitoja. Kokoomusjohtoisella hallituksella on vasemmistolainen linja. Julkisen talouden tasapainottamisessa jouduttiin tyytymään kestämättömään lopputulokseen, kun politiikan äärilaitoja edustavat puolueet torjuivat toistensa esittämät ratkaisut. Yhteisymmärrykseen puolueet pääsivät äärimmilleen viedystä keskittämispolitiikasta.
2000-luvun hallitusneuvotteluissa nykyinen perustuslaki toimi hyvin eikä sen tulkinnasta syntynyt ongelmia, kun vaalitulos osoitti suoralta kädeltä hallituspohjan. Nyt puolueiden sopima menettely johti hallitusratkaisuun, joka ei vastaa eduskuntavaalien tulosta.
Perustuslain tulkintaa tulisi kehittää siihen suuntaan, että tasavallan presidentti voisi puolueiden ulko- ja yläpuolella olevana valtioelimenä tarvittaessa edesauttaa eduskuntavaalien tuloksen toteutumista hallitusta muodostettaessa.
Tasavallan presidentin asemaa ja tehtäviä ajatellen nyt syntynyt hallitusratkaisu antaa myös muuta ajattelemisen aihetta.
Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Hallitusohjelman mukaan hallitus ylläpitää Suomen mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Seuraavan virkkeen mukaan hallitus ei valmistele jäsenyyden hakemista. Nämä kannanotot ovat ristiriidassa keskenään. Ensi vuoden alussa valittavan tasavallan presidentin tulee huolehtia siitä, ettei jäsenyyttä todellakaan haeta – ei nykyisen eikä seuraavankaan eduskunnan toimikaudella.
Hallitusohjelman Eurooppa-politiikkaa käsittelevä osio on laaja ja hengeltään federalistinen. Uusi Eurooppa-ministeri on uhonnut vievänsä Suomen Euroopan ytimeen. Vaikka Eurooppa-politiikka kuuluu valtioneuvoston toimivaltaan, tasavallan presidentin on pidettävä käsissään sellaiset Eurooppa-politiikan ratkaisut, joilla on merkitystä Suomen itsenäisyyttä ja kansainvälistä asemaa ajatellen. Tätä johtajuutta saatetaan tarvita uuden presidentin toimikaudella.
Sisäpolitiikan osalta tasavallan presidentin valtaoikeudet ovat hyvin rajalliset. Tasavallan presidentti on sidottu valtioneuvoston ratkaisuehdotuksiin, mutta hänellä on niihin palautusoikeus. Sitä olisi käytettävä etenkin tilanteissa, joissa valtioneuvoston ehdotus rikkoo kansalaisten tasavertaisuutta ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Sinipunahallituksen kaudella valtioneuvostolle saatetaan tarvita vastapainoa, joka huolehtii vallankäytön ulkopuolelle jääneiden oikeuksista.
Eurooppa ja maailma ovat muuttuneet tavalla, joka pakottaa meitä punnitsemaan tarkkaan tasavallan presidentin asemaa maamme valtiollisessa johdossa. Suomen kansainvälinen asema on jatkuvasti vaakalaudalla ja meidänkin poliittisen järjestelmämme kestävyys on koetuksella. Näissä oloissa on syytä vielä harkita luopumista lepäämässä olevasta perustuslain muutoksesta. Toisaalta nykyisen perustuslain tulkintoja on arvioitava uudelleen.
Lähimmät viikot aion käyttää tasavallan presidentin asemaa ja tehtäviä koskevaan keskusteluun. Sen tuloksena saattaa syntyä esseitä, ehkä kirjakin.
Pate
Tulikin kirjoituksestasi mieleen, että miten ystävänne persujen kanssa yhteistyö ja ystävyys sujuu siellä vilttiketjussa?
Ja Niinistöstä se presidentti tulee, joten ei kannata rahoja kampanjaan laittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa rakentava kommentti. No, onneksi demokratiassa on mahdollisuuksia eikä vaalituloksia ole päätetty etukäteen.
6 vuotta sitten Tarja Halonen sanoi, että olisi veronmaksajien rahojen haaskausta kansalta viedä presidentivaalit toiselle kierrokselle. Tämä johtikin sitten tiukkaan kisaan, jonka lopputulos oli tosin silloin itselleni pettymys.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä olet saanut sellaisen kuvitelman, että kommenttien pitää olla rakentavia?
Ilmoita asiaton viesti
Tällä kertaa lopputulos ei tule olemaan pettymys. Siitä meidän on pidettävä huolta. Äänet on keskitettävä oppositiopuoleiden ehdokkaille, PerusSuomalaisten ehdokkaalle kuka se sitten onkaan tai Keskustan ehdokkaalle jos se on Väyrynen tai joku muu NATO/EU -kriittinen henkilö.
Suomalaisten lypsämiselle on kerta kaikkiaan pantava piste.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistöllä ei ole enää virtaa ja yritystä. Edustava, mutta ei saisi mitään aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Soini ei lähde ehdolle, olet oikeassa. PerusSuomalaisten Jussi Niinistöstä tulee presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tietää sinipunavihreiden rötöspuolueiden vihaavan Paavo Väyrystä kuin hullu puuroa, olisin hänen valinnastaan aidosti vahingoniloinen. Ja kun tiedämme samojen konnapuolueiden yrittävän eristää PerusSuomalaiset vallan kahvasta, Pave on PerSujen kanssa samassa veneessä. Häntä voidaan siinä mielessä pitää eräänlaisena ”kunniapersuna”.
Ilmoita asiaton viesti
Totta on, että Suomi tarvitsisi vahvan presidentin, mutta sellaista ei voida saada, koska valtaoikeudet lähinnä porvaripuolueiden taholta on viety.
Ei ole kysymys presidentin-henkilön persoonasta. Olkoon kuinka vahva tahansa, mutta, kun virka on vain seremoniaalinen,- niin se on vain seremoniaalinen.
Teidänkin siellä keskustapuolueessa olisi pitänyt ajatella aikaisemmin, eikä tehdä ratkaisuja vain siltä pohjalta, että vihasitte/vihaatte sosiaalidemokraattista Tarja Halosta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarpeeksi vahva pressa pitänee huolen, että tarvittavat valtaoikeudet hänelle ”annetaan”. Ei ole olemassa luonnonlakia, että pressan valtaoikeudet vain vähenevät, ne voivat myös kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitsemme osaavan ja pystyvän presidentin huonon hallituksen vastapainoksi. Väyrynen olisi hyvä valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Ennemmin näet sialla peltoa kynnettävän, kuin paten presidenttinä. Pressa on jo valittu ja se on Sauli Niinistö. Timo Soini kyllä yrittää sutkautella, mutta niin tyhmä Suomen kansa ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ainakin Timo Soini sopisi hyvin Suomen seuraavaksi presidentiksi.
Väyrysen Paavo olisi sitten toisisparas ehdokas heti Soinin jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Haluan kuulla, kun Väyrynen nöyryyttää Niinistöä presidenttitentissä. Niinistön järki kulkee nykyään niin hitaasti, että ei enää pärjää tiukassa väittelyssä.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein usko että Niinistöllä on kauheasti intoa Presidentiksi enää. Sen verran turha homma nykypäivänä se on etää periaatteessa voisi lakkauttaa.
Nykyisillä valtuuksilla Presidentin pitäisi olla mielipide vaikuttaja mutta Halonen ei käyttänyt sitä valtaa ja Väyrynen nykyisillä meriiteillä jakaisi kansaa vaan lisää.
Jos Niinistö päättää lähteä hakemaan tuota jobia voisi se olla kansaa yhdistävä tekijä. Niinistö käytti jo mielipide valtaa puhemiehenä ja sen verran mies taitaa valtaa rakastaa että käyttää sitä myöskin tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Haluan kuulla, kun Väyrynen nöyryyttää Niinistöä presidenttitentissä. Niinistön järki kulkee nykyään niin hitaasti, että ei enää pärjää tiukassa väittelyssä.”
Tämä muuten on totta. En ole koskaan ymmärtänyt Niinistön ympärillä pyörivää hypetystä. Ihkuttajat eivät ole esittäneet ainuttakaan esimerkkiä jossa mies olisi tehnyt tai sanonut jotain muihin poliitikkoihin verrattuna kovinkaan viisasta. Ainoa tapaus taitaa olla kevään eduskuntavaalien ajalta jolloin Niinistö kritisoi eurotukia, ja sekin oli lausunto joka vasemmistolaisen tai persun (tai Väyrysen) suusta olisi ollut vain normaalia puhetta, Niinistön sanomana se oli heti ”waauuu, onpas fiksu mies”.
Niinistö ollut politiikan huipulla 90-luvun alusta lähtien ja heti jo vuonna 2011 tuli ensimmäinen järkevä lausunto. 😀
Mutta kyllähän idols- ja bb-kansa tuon pressaksi äänestää, jos vain ehdolle lähtee. Itse asiassa kieltäytyminen ehdokkuudesta olisi Niinistöltä ehkä se ensimmäinen kunnon näyttö joka osoittaisi että miehessä on jotain itua.
Ilmoita asiaton viesti
Soini nyt tuskin on persujen kirkkain kynttilä, kokenein ehkä.
Niinistö on, kuten A. Laitinen sanoo ”kamreerisielu”.
Ei tyhmä, häikäise älyllään, pääasiassa siksi, ettei edes yritä, tai vielä paremmin, viitsi edes yrittää.
Ylimielinen, etäinen, eli kansanmies, just herranoloisen me paskahousut haluamme.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää juhannusta!
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinistö Kataisen kyytipoikana ei käy. Hänellä on mahdollisuuksia vain ja jos vain hän selkeästi sanoutuu irti Kataisen hallituksen toilailuista. Toisekseen jos SDP valitsee ehdokkaaseen aidon työväen presidentin Lauri Ihalaisen, ”työväen presidentti” Sauli Niinistö jää auttamattomasti kakkoseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Työväen presidentti Niinistö? He he. Äijä-kulttuurin kannattajat äänestävät Niinistöä. Kokoomus bisnessmiesten puolueena saa vaipua jo unholaan.
Toivottavasti tulee joku ihan uusi ehdokas.
Kun kysyttiin viime vaaleissa, mikä selittää sen, että lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvussa?
Niinistö sanoi, että joillakin on enemmän leluja kuin toisilla.
(Eli: mielenterveyden ongelmat johtuvat pelimerkkien vähyydestä!)
En ole kuullut ikinä tyhmempää kommenttia, mutta olin hokannut jo aiemmin, ettei Niinistö osaa muuta kuin + ja – laskuja.
Ilmoita asiaton viesti
Laitakko linkin tuohon juttuun.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Viittasin edellisten presidentinvaalien Kokoomus teemaan: ”Vastakkain asettelun aika on ohi – työväen presidentti Sauli Niinistö”.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin.
”Sisäpolitiikan osalta tasavallan presidentin valtaoikeudet ovat hyvin rajalliset. Tasavallan presidentti on sidottu valtioneuvoston ratkaisuehdotuksiin, mutta hänellä on niihin palautusoikeus. Sitä olisi käytettävä etenkin tilanteissa, joissa valtioneuvoston ehdotus rikkoo kansalaisten tasavertaisuutta ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Sinipunahallituksen kaudella valtioneuvostolle saatetaan tarvita vastapainoa, joka huolehtii vallankäytön ulkopuolelle jääneiden oikeuksista.”
– Tuon kun kaikki muistaisivat. Tarja Halosta on viime vuosina syytetty lähes kaikesta mikä Suomessa on vinksallaan. En ihan usko, että nämä syyttelijät eivät tietäisi presidentin vallan olemattomuudesta, vaan syynä on se, että he inhoavat Halosta. Suurin syy lienee Halosen persoona ja se että hän on nainen.
Mitä tuohon palautusoikeuteen tulee, niin en tiedä kuinka paljon sitä on käytetty ennen ja kuinka paljon Halosen aikana.
Vaikka olenkin viime vuosina suorastaan tykästynyt sinuun Pave, niin silti aion äänestää Haavistoa, sori vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä Haavistolle myös ääni. Vaan voi olla, ettei se valitettavasti riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun sillä Haavistolla on se poikuli vaimona!
Ilmoita asiaton viesti
Tapio. Voi olla ettei meidän kahden äänet riitä, mutta tuskinpa se niihin jää. Kun pressalla nyt ei sisäpolitiikassa juuri mitään valtaa enää ole, niin juuri siksi kannatankin Haavistoa, koska hän on ulkomailla paljon reissannut ja toiminut välittäjänä ties millaisissa konflikteissa, ymmärtää diplomatian merkityksen jne.
Niin ja ihan symppis tyyppi muutenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Pertti Väänänen
Kuvassa näytät aiukuiselta??
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomi on saanut olla maahanmuuttajille ”haavisto” auki tarpeeksi ilman Haavistoakin.
Ilmoita asiaton viesti
Suahan hiertää persut -vai!?
Haavisto on todennut, että pakolaiset tulisi auttaa lähialueille, 100 kertaa kustannustehokkaampaa (kuin rahdata napapiirille opettamaan ihmisille moraalia jota ei tietenkään sanonut).
Haaviston kommentti olisi voinut olla halla-ahon kynästä, jos lopussa olisi ollut huumoripläjys.
Ei joutunut Pekka raastupaan.
Sulle kelpaa1
Mikä persuissa saikaan anuksen kutiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Pertti. Sinua se ehkä haittaa, minua ei. Ei puoliso pesidentinvirkaa hoida. Tosin väitetään, että Sylvi vaikutti aikoinaan paljonkin Urkin toimintaan. Tiedä sitten siitä, mutta päiväkirjoista on ainakin selvinnyt miten paljon Urkki arvosti Sylvin mielipiteitä ja keskustelivat hyvinkin tiiviisti politiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Halonen on itse vetänyt arvovaltansa lokaan pitämällä makuukamari-asioita presidentin tärkeimpänä tehtävänä, mitä ei olisi Kekkoselta tai Koivistolta voinut kuvitellakaan.
Kansallisvihamielisen politiikan aika tässä maassa on auttamattomasti ohi. Seuraava presidentti tulee olemaan kaikkea muuta kuin suomivastainen.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan eduskunta oli pääsääntöisesti vasemmistolaisempi ja presidentti yleensä ”ei-sosialisti”. Silloin vasemmisto kannatti presidentin vallan pienentämistä ja sitä, että presidentti valitaan eduskunnan toimesta.
Nyt asetelma on mennyt lähes 180 astetta toiseen suuntaan. Perinteinen vasemmisto on suopeampi presidentin vallan säilyttämiselle tai lisäämiselle ja Kokoomus on eniten puhumassa parlamentarismin puolesta.
Kyllä Pave on oikeassa siinä, että on olemassa tilanteita, joissa tarvittaisiin presidenttiä, joka voi ottaa ohjat käsiinsä, jos jokin asia kotimaan poliittisella kentällä ei kerta kaikkiaan etene. Ollessaan suoraan kansan valitsema, hän joka tapauksessa toimii kansan mandaatilla.
Ei ole kuitenkaan syytä mennä niin laajaan presidentin valtaan kuin Kekkosella aikoinaan oli, mutta suurinpiirtein sille tasolle, jolle Koivisto presidentin vallan aikoinaan jätti.
Ilmoita asiaton viesti
Erityisesti Muutoslaiset ovat kovasti korostaneet suoraa demokratiaa. Tässä olisi tilaisuus kehittää myös sitä. Esimerkiksi presidentti voisi kieltäytyä allekirjoittamasta lakia eli käyttää jonkinlaista veto -oikeutta, mikä automaattisesti veisi lain kansanäänestykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen avaus. Itse aloin miettimään sitä, että joko viimein Suomessa vakaan vaikenemisen Berliinin muurit ovat alkamassa murtumaan.
Etenen lainauksen kautta linkitykseen, joka myös enteilee sitä, että mediasensuuri EU-liittovaltioon ajamisessa on viime hetkillä nousemassa julkisuuteen. Tai sitten kyseessä on vain julkisen keskustelun aloitus ja samalla lopetus.
Paavon mainitsemaan perustuslain ”uudistamiseen” liittyvät vaikuttavuusarviot (HE 60/2010) on jätetty kokonaan kertomatta. Ainakin täällä ruohonjuuri- ja katutason kansalaisten joukossa.
Lainaus alkaa.
”Sisäpolitiikan osalta tasavallan presidentin valtaoikeudet ovat hyvin rajalliset. Tasavallan presidentti on sidottu valtioneuvoston ratkaisuehdotuksiin, mutta hänellä on niihin palautusoikeus. Sitä olisi käytettävä etenkin tilanteissa, joissa valtioneuvoston ehdotus rikkoo kansalaisten tasavertaisuutta ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.
Sinipunahallituksen kaudella valtioneuvostolle saatetaan tarvita vastapainoa, joka huolehtii vallankäytön ulkopuolelle jääneiden oikeuksista.
Eurooppa ja maailma ovat muuttuneet tavalla, joka pakottaa meitä punnitsemaan tarkkaan tasavallan presidentin asemaa maamme valtiollisessa johdossa. Suomen kansainvälinen asema on jatkuvasti vaakalaudalla ja meidänkin poliittisen järjestelmämme kestävyys on koetuksella.
Näissä oloissa on syytä vielä harkita luopumista lepäämässä olevasta perustuslain muutoksesta.
Toisaalta nykyisen perustuslain tulkintoja on arvioitava uudelleen.”
Lainaus loppuu.
”Joko liittovaltio häämöttää?” – Hannu Virtanen | Pääkirjoitukset – Savon Sanomat: http://t.co/q0pEU91 | Kts. lisää netistä – HE 60/2010 94
Muuten.
Tässä yhteydessä tulee mieliini hauska tarina yhdestä Paavon ”Huonomminkin olisi voinut käydä” – kirjasta kaikkeen positiivisesti suhtautuvasta sepästä. Se on opettavainen tarina myös suhtautumisessa tällä tavalla ahnaasti ajettavaan EU-liittovaltiomalliin.
Hyvää juhannusta kaikille!
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kansa tarvitsee Vapahtajaa, joka vapauttaa meidän Kataisen ja muiden eu-uskovaisten synneistä.
Ilmoita asiaton viesti
ONNEA matkhaan ja mie äänestän sinua ja tervetuloa vaan Uuensuomen plokistiksi ja naamakirjassahan sullonki sivut ja Twitterhiin kans!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomen itsenäisyydelle ja vapaudelle – ehdoton ei Natolle ja EU:lle. Irtiottosi EU:sta, Paavo, tulisi olla syvempi. Liitovaltiokehityksen arvostelu ei riitä.
Kolmikannan turmiollisuutta myös S. Niinistö on arvostellut. Sinun on otettava etäisyyttä työmarkkinajärjestöjen lisäksi myös MTK:hon.
Sinun on selkeästi otettava kantaa myös suomenkielisten oikeuksien puolesta.
Keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaan – ja mainittujen puoluekoneistojen – on tehtävä yhteistyötä. Sinä ja Soini täydennätte toisianne malliin amerikkalainen ”presidentti/varapresidentti” -parivaljakko.
Toivotan onnea ja menestystä Keskustan jäsenvaalissa.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen on minusta aika hyvä vaihtoehto pressaksi. Kannatan.
Ilmoita asiaton viesti
Siis tämä kaveri on sinun mielestäsi patas vaihtoehto Suomen Tasavallan Presidentiksi?
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Jalasm%C3%B6…
Ilmoita asiaton viesti
Tuo nyt on lievästi sanottuna kaukaa tai ainakin kaukaisuudesta haettu.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo Tuokko
Ja sinun mielestäsi rötösherra pääsee raidoistaan?
Ilmoita asiaton viesti
Rötösherra ei pääse raidoistaan, mutta Paavo Väyrystä on pidä rötösherrana, vaikka hän ei täysin pulmunen ole. Virheitä tekee jokainen. Näkemykseni mukaan Paavo Väyrynen kuitenkin on syvästi isänmaallinen mies, joka aidosti haluaa toimia Suomen hyväksi, maanläheinen ihminen. Hänen kypsymättömyytensä on johtunut siitä, että hän sai liikaa ja liian varhain. Toivottavasti elämä on opettanut, kuten Niinistöäkin.
Pahimpia rötösherroja ovat maansamyyjät, tekivät ne sen sitten ahneuttaan tai tyhmyyttään. Ja tietenkin kansallisomaisuuden myyjät, jotka ”laillisesti” siirtelivät suomalaisten omaisuutta muiden taskuun.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo Tuokko
Rötösherrana et siis pidä kaveria joka aivan tahallaan laskutti matkakulut lappiin, vaikka asui eduskuntarakennuksen vieressä?
Ilmoita asiaton viesti
En pidä. Kaikki on pientä verrattuna nykyisiin rötösherroihin ja -rouviin, jotka ahneuttaan nakertavat suomalaisuuden sydäntä kuin rotat; jotka rahojen lisäksi vievät ja pyrkivät tuhoamaan vapauden, isänmaan ja äidinkielen; jotka haluavat orjuuttaa ja alistaa meidät vieraan ikeen alle.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo Tuokko
Siis sinun mukaan Suomen tasavallan presidentiksi voi valita kaverin, joka kusettaa veronmaksajia matkalaskuissa? Olen jyrkästi eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
noo, jos rokkarit saa heitellä telvisioita alas hotellien parvekkeilta ja ovat silti kaikkien mielestä hienoa väkeä, niin kyllä Väyryselläkin saa olla ollut yksi jalasmökki 80-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
”Rikos” joka tapauksessa on jo vanhentunut ja poliittinen tuomio siitä moneen kertaan kärsitty. Annas kun hieman valotan ajatteluani: Kekkosen ajassa parasta oli että hän piti pienet koirat kurissa. Minulle on yksi lysti jos hän joillakin Imatran voiman osuuksilla teki itselleen ”hieman” ylimääräistä. Kunkku voi niin tehdä jos hän on sen ansainnut ja pysyy kohtuudessa. En tiedä, kuinka paljon perää moisissa väitteissä on, mutta jos ne on tosia, ei ne Kekkosen arvoa silmissäni alenna lainkaan. Olen verrannut Kekkosen aikaa vahvan kuningasvallan aikaan, jolloin aatelisto pysyi kurissa; heikon kuningasvallan aikana aatelisto (eliitti) pääsi ryöväämään ja kiusaamaan kansaa. Näin on ollut Kekkosen jälkeen, roistot ovat päässeet irti mellastamaan tavallisten ihmisten kiusaksi.
Väyrysen menneisyydellä ei ole väliä, tärkeintä on se, mitä hän aikoo tehdä tulevaisuudessa. Mieluummin Väyrynen kuin Stasin tai CIA:n listoilla oleva kätyri.
Ilmoita asiaton viesti
Aika kiero kieltämättä. Paavo Väyrysessä on se rehellinen puoli, että on olla kiero kierosti (kiero-kertaa-kiero on yhtäkuin suora-toiseen).
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo Tuokko: ”Virheitä tekee jokainen.”
Vai että ihan virheitä. Samaa ”kaikki tekevät joskus virheitä” -retoriikkaa käyttävät myös kaikki tuomitut talousrikolliset, joiden ainoa todellinen ”virhe” oli jäädä kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Taavi. Tarkennettuna vanha sanonta kuuluu: ”Kaikki tekevät virheitä, mutta tyhmä ei virheistään opiksi ota.” Tuoreempia juoruja, kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Presidentin asema Suomessa, etenkin jos perustuslakiin kirjataan että olemme EU:n osavaltio, on hyvin seremoniallinen. En tiedä haluaako aktiivipoliitikko sille paikalle.
Kuitenkin Tasavallan presidentti on kansan ja kansanvallan etuvartio suhteessa EU:hun, vaikka presidentiltä on viety oikeudet valvoa hallituksen tekemisiä.
Hallitus ei ole kansan valitsema vaan nauttii Eduskunnan enemmistön luottamusta. Tuntuu siltä, että hallitus on itse asiassa komission jatke Suomessa. Komissio nauttii hallituksen luottamusta ja hallitus osallistuu Eurooppa-neuvostoon, joka tekee Eurooppa-päätökset, joissa mm. päätetään komission jäsenten lukumäärästä.
Valta on viety kovin kauas kansalta, joka oman perustuslakimme mukaan on korkeimman vallan käyttäjä tasavallassamme.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin Suomessa ei ole säädetty lakia, joka estää presidenttiä avaamasta suutaan, presidentillä on valtaa ja se valta kannattaa ottaa mieluummin kuin jättää. Presidentin vaalit ovat myös protesti ja voimannäyttö nykyistä läpimätää valtaan epätoivoisesti takertunutta hallitusta ja siihen osallistuneita puolueita vastaan (johan uutissa väitettiin hallitusneuvotteluissa sovitun Stubbille suojatyöpaikka komissaarina eu:ssa kolmen vuoden päähän!).
Kansan on käytettävä valtaansa, palauttaakseen vallan itselleen.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Mikään ei estä presidenttiä kasaamasta työryhmiä selvittämään esimerkiksi talouden ja yhteiskunnan kehityssuuntia ja luovuttamasta työn tuloksia Eduskunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Jos meillä olisi ollut ”koko kansan” presidentti nyt, hän olisi jo toiminut. ”Koko kansa” on mahdollisimman monelle kansalaiselle mahdollisimman hyvin asiat ja Suomen etu ennen muiden maiden etua.
Ilmoita asiaton viesti
Urpilainen nousee kuin raketti pressaksi. Valitsijoina vasemmisto ja naiset.
Ilmoita asiaton viesti
Jutta ei pure kättä, joka hänet puoluejohtajaksi nosti.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin. Kyllä Tarja Halosen valinta jotain opetti, uskon.
Kokoomuslaisten naisten feminismi hänet tehtävään nosti, ainakin siihen voimakkaasti vaikutti.
Ilmiö ei toistune.
Ilmoita asiaton viesti
Historia ei toista itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Harmi, että Väyrynen putosi eduskunnasta; hän oli yksi ministerintoimissaan onnistuneimpia kiistettyään muiden muassa Stubbin ja Thorsin innokkaimmat ja samalla ajattelemattomimmat toimet UM:ssa.
Väyrynen on presidentin tehtäviä koskevassa kannanotossaan oikeassa; asiantuntemus ja kokemus näkyvät.
Joko TP:n valtaoikeuksia kavennettiin jo alun perin liikaa tai perustuslakia ei ole haluttu tulkita tarpeeksi joustavasti.
Hallitustunnustelijan (ja pääministeriehdokkaan) nimeäminen ei nyt välttämättä myötäile poliittisissa kannatussuhteissa tapahtuneita muutoksia. Presidentin rooli voisi siksi olla nykyistä suurempi, kun hallitusta muodostetaan.
Myös TP:n vaikutusvaltaa ulkopolitiikassa on kavennettu liikaa. ”Huonoa on moniherraisuus, yks herrana olkoon”, sanoi jo Aristoteles. Silti olisi paikallaan, että presidentti voisi vaikuttaa asioihin omalla alueellaan, ulkopolitiikassa. Ei ole järkevää keskittää kaikkea valtaa pääministerin käsiin.
Nykyisen ja seuraavien hallitusten kaudella Suomi saatetaan joutua johtamaan pois eurosta, ja on mahdollista, että EU kavennetaan takaisin EEC:n kaltaiseksi talous- ja vapaakauppaliitoksi. Tämä edellyttää jämäkkää johtajuutta.
Väyrysen tavoin toimin jo itse vuonna 1994 EU:hun liittymistä vastaan, koska arvasin, että samaan kauppaan sisältyy myös päätös EMU:uun ja euroon liittymisestä. Esko Aho lupasi, että näitä asioita ei kytketä yhteen ja että kansanvaalissa ei päätetä rahaunioniin liittymisestä. Hänen seuraajansa Paavo Lipponen katsoi olevansa lupauksesta vapaa, ja euroon liityttiin ilman uutta kansanäänestystä.
Tulokset ovat käsillä. Suomen nimi on niin monessa EU-sopimuksessa, ettemme ole nähneet vielä puoliakaan siitä, mitä kaikista sitoumuksista voi seurata. Nyt dominopalikat ovat alkaneet kaatua. Toivottavasti Paavo Väyrynen ripittää esimerkiksi Olli Rehniä EU:ssa niin, että tämä ymmärtäisi painaa EU:n laajentumishankkeissa jarrua eikä kaasua.
Väyrynen aikoo kirjoittaa presidentin asemasta kirjan; antoisaa kesää kaikille myös oman poliittisen tuotantoni parissa. Muun muassa Kansallisfilosofista manifestia (2011) on luettu yli puoluerajojen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni oli hyvä, että Väyrynen putosi eduskunnasta. Se oli miehelle hyvää poliittista uudelleenkoulutusta ja se, että hän nousee taistelemaan presidentin virasta, osoittaa todellista suomalaista sisua. Kyllä se siitä (ja käden heilautus).
Ilmoita asiaton viesti
Jos menet Paavo tuomaroimaan pituushyppykilpailuja, niin julistatko voittajaksi sen joka hyppää kaikkein pisimälle vaiko sen, joka on parantanut eniten henkilökohtaista tulostaan viime hypystä?
Tällä kysymyksellä viittaan väittämääsi jonka mukaan Perussuomalaiset oli vaalien ainoa voittaja. Ei ollut. Perussuomalaiset ei ollu vaalien voittaja, vaan jäi kilpailussa kolmanneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkki pitää hakea pyöräilystä, ei pituushypystä. Pyöräilyssä on etappeja, kirikierroksia ja takaa-ajoja. Vaalit ovat kuin ikuisesti jatkuva Suomen ympäriajo. Suurimmalla puolueella on johtajan keltainen paita, mutta jokainen vaali on uusi kisa, jossa verailukohtana on edellisen maalin tilanne.
Nyt kävi siten, että tämän eduskuntavaalikisan persut ainoina ja selkeästi voittivat, Kokoomus hävisi sen verran vähän verrattuna rökäletappion kärsineeseen Keskustaan, että Keskusta joutui luvuttamaan keltaisen paidan Kokoomukselle.
Miten selität, Juho, logiikallasi, että vihonviimeinen hännänhuippu RKP on hallituksessa; jumbo joka jäi kärjestä yhä lisää?
Ilmoita asiaton viesti
Vaalit ovat olympialaiset, jollaiset on luvassa neljän vuoden välein. Väliaikoja ei muistele kukaan, vaan lopputuloksia. Esimerkiksi vuoden 2007 vaalien jälkeen pidettiin itsestään selvyytenä, että kaksi suurinta puoluetta ovat hallituksessa ja hallituksen muodostaa suurimman puolueen puheenjohtaja.
Ps. RKP ei ollut vaaleissa jumbo, vaan kiilasi äänimäärässäkin Kristillisten ohitse. Vai pitäisikö sanoa, että Kristilliset jäivät sen taakse.
Ilmoita asiaton viesti
KD ei ole oikea puolue, muttei oikeastaan RKP:kään. Molemmat kuitenkin selkeitä jumbofinalisteja.
Voimme verrata vaaleihin osallistuvia puolueita urheilijaan, jonka enkka on edellisten vaalien tulos. Parantaako urheilija suoritustaan (vaali)kauden tärkeimmässä kisassa vai epäonnistuuko tavoitteissaan, määrittelee sen, onko tyytyväinen suoritukseensa vai ei.
Kysymys kuitenkin on äänestäjien tahdosta, vaikka se käsitteenä on tulkinnanvarainen, ja siksi ei herkästi tappiota tunnusteta. Puhutaan ”torjuntavoitoista” jne. Poliittiset puolueet eivät voi kuitenkaan kauan pettää itseään, vastareaktio tulee varmasti. Liikaa käsitteitä ei voi venyttää ja tulkita niitä kansan mielialan vastaisesti. Rehellisyys Isänmaan perii.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotan sinulle onnea ja menestystä presidentinvaaleja ajatellen. Tai ainakin ensialkuun Keskustan esivaaleihin tsemppiä.
Jos KD ei aseta omaa ehdokasta ja Niinistö ei asetu ehdolle on minulla mielenkiintoinen tilanne edessä ketä äänestää. Sinuako vai Soinia? Molemmat olette perinteisten arvojen vaalijoita, joskin sinulla on paljon enemmän kokemusta politiikasta kuin Soinilla.
Ilmoita asiaton viesti
On tulossa mielenkiintoiset presidentinvaalit, ja on jännää nähdä valitaanko ko. blogisti Keskustan ehdokkaaksi, itse olen aina tuntenut symbatiaa keminmaalaiseen asenneilmastoon, historia muistaa kuinka Paavo Väyrynen jätti ulkoministeriön voidakseen kokopäiväisesti olla presidettiehdokkaana, ilman ulkoministerin karriaariä, (mitä taasen ei Tarja Halonen huomannut l. erota ulkoministerin pallilta, kun vaaleihin lähti)…
Vaikken olekaan itse kepulainen toivotan silti paljon onnea ja menestystä presidettiehdokkuuden kivikossa…!…
Ilmoita asiaton viesti
Keminmaan historiasta muistuu mieleeni muumioitunut kirkkoherra Rungius. Onko hän asettunut Paavon puolelle?
Ilmoita asiaton viesti
Paavo, Paavo…eikö nyt olisi jo hyvä aika ja ansaittuakin jäädä eläkepäiville. Presidenttiä sinusta ei koskaan tullut, mutta älä välitä: Ei minustakaan. Olet jotenkin surullinen hahmo ja toivon, että lasket itsesi vapaaksi. Tsemppiä kuitenkin, jos et ota neuvostani vaarin.
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin, että Pate ei olis huono presidentti. Ainakin huomattavasti parempi kuin tämä nykyinen ällötys.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Pate huono pressana olisi, se on totta. Kaksi viimeisintä ovat kyllä olleet aika poikkeavia, vaikka toinen noopelin pokkasikin.
Ilmoita asiaton viesti
Pahinta asiassa on se että on mahdollista että pate on ehdokkaista paras.
Ilmoita asiaton viesti
1. Paavo Lipponen julisti taannoin eduskuntavaalit pääministerivaaleiksi. Tämä halvensi eduskuntaa ja osoitti Lipposen egoismia, mikä saikin nolon kolauksen kepun voitettua vaalit.
2. On luontevaa, että suurin puolue johtaa hallitusneuvotteluja. Mikään ei pakota osapuolia lomittumaan suurimman puolueen pirtaan vaan jos sopiva enemmistö löytyy voivat eduskuntaryhmät helposti osoittaa tahtonsa. Mm. nyt olisivat kepu, sdp ja ps hyvinkin voineet heivata Kataisen syrjään jos yhteisymmärrys olisi löytynyt. – Aiemmin pääministeri oli usein edistyspuolueesta kuten Ryti; valitettavasti edistyspuoluetta ei enää ole, mutta tasapainotilanteessa esimerkiksi vihreä pääministeri olisi vieläkin mahdollinen.
3. Saavutettu hallitusneuvottelujen tulos on demokratian juhlaa. Vaikeasta vaalituloksesta huolimatta enemmistö sai aikaan hallitusohjelman, jota selvästikin vakavasti aiotaan noudattaa. Aitoon demokratiaan kuuluu tietty kompromissitappio diktatuuriin tai kaksi- tai yksipuoluemaiden feikkidemokratiaan verrattuna. Aito demokratia tuottaa kestävämpiä ja kansalaisten tahdon mukaisia tuloksia.
4. Presidentinvirka olisi lakkautettava. Mm. Ruotsi, Norja ja Tanska pärjäävät ilman. Kaksivaiheinen järjestelmämme tuottaa vähemmistön sattumapresidenttejä, kun ensimmäisellä kierroksella on useita tasavahvoja ehdokkaita. Muistellaanpa niitäkin vaaleja, joissa Paavon ohittanut Lillan oli tulla valituksi mutta Martti ratsasti voittoon lenkkimakkaralausunnollaan television viihdeohjelmassa puolisonsa todetessa ”yritänhän minä tuota salaattiakin tuputtaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Elähtäneet kuningaskunnat eivät sovi Suomelle viiteryhmäksi. Presidenttijärjestelmä sopii Suomelle hyvin. Jos se sopii ydinasevalloille, jotka hullun presidentin toimesta voivat tuhota koko maapallon, kyllä kallistuisin pitämään sitä melko vaarattomana järjestelmänä Suomelle. Mahdollista olisi ratkaista kysymys siten, että presidentti instituutio korvattaisiin vaalikuninkuudella, jolloin mikään ei tosiasiallisesti muuttuisi, mutta tarjoaisia vaalikuninkaalle (presidentti) mahdollisuuden pistää Suomen talous kuntoon myymällä tittelinkipeille suomalaisille aatelisarvoja kovaan hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudelta ei kannata sulkea silmiään. Pohjoismaat ovat varsin hyvin toimivia demokratioita presidentittäkin. Presidentinkaipuu on jonkinmoista isänkaipuuta ja tulisi käsitellä psykoanalyyttisen historismin anakronismina.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi tarvitsee Saulin, han on se vahva presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-Saulia Suomi ei tarvitse, Kansanedustajien kuritaja-Saulia kylläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Paavon ajatukset nykyisen valtiosäännön huonoudesta ovat totta. Suomi tosiaan tarvitsisi vahvan presidentin, jolla on sekä juuret isänmaan mullassa että pää riittävän korkealla pilvissä, jotta hän osaa visioida kansamme tulevaisuuden. Nykyiset pojanklopit ja punamuumi ovat työntäneet armasta isänmaatamme suoraan suohon.
Mutta onko Paavo Väyrynen tällainen johtaja?
Sinusta, Paavo, ei kukaan oikein tunnu tietävän, mitä Sinä ajattelet. Olet vastustanut Euroopan unionia, mutta olet ollut europarlamentissa. Olet lappilainen ja uusmaalainen. Puolisoasi Vuokkoa lukuunottamatta perhettäsi ei oikein tunneta, ja mikä oli Pohjantähti?
Jos Sinulla on ”munaa” samalla tavoin kuin Kekkosella, ja isänmaanrakkaus kaiken toiminnan motiivina, kuten Kekkosella pohjimmiltaan, voit olla oikea mies. Mutta sitä ei vielä oikein kukaan tiedä. Se pitäisi nyt kertoa.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo haluaisi olla kuin Kekkonen, mutta Kekkosen saappaat ovat hänelle liian isot. Pyrkimys hyvään on kuitenkin olemassa, ja kuten tilaisuus tekee varkaan, se tekee myös suurmiehen. Vara-Kekkosen, Paavo Väyrysen, rinnalla toisena ehdokkaana toisena tulee olemaan vara-Veikko Vennamo alias Timo Soini. Kekkosen ja Vennamon molempien juuret olivat maalaisliittolaisuudessa, alkiolaisuudessa. Ehkä he ovat vastakkain toisella kierroksella! Toistaiseksi ei parempia vaihtoehtoja ole esitetty muista puolueista.
Entä Muutos? Aikooko Muutos puolueena tulla peliin mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ainakaan nyt ole tiedossa ketään sellaista ehdokasta, joka olisi tunnettu, arvostettu ja henkisesti muutoslainen. 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Eikö ne pässinpäät Muutoksessa ole vieläkään tajunneet, että sinusta, pyhää Järnefeltien nimeä kantavasta kaverista he saisivat loistavan ehdokkaan, jonka avulla nostaisivat puolueen profiilia ja kannatusta kuntavaaleja ajatellen? Mistä tietää, vaikka toteuttaisit suomalaisen unelman tulemalla valituksi?
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista tekstiä. Tosin minulle ei ole vieläkään selvinnyt että mikä siinä NATO:ssa on sellaista että on joko ehdoton ei tai tinkimätön ”ehkä” mitä suurin osa poliitikoista esittää. Kukaan ei suoranaisesti puutu siihen mitä NATO on tai ei ole ja ainakin kansalaiskeskustelun puitteissa näyttää aika ajaneen sen NATO:n ohi jota siellä vuoroin kannatetaan tai vastustetaan.
Olli Saarinen ilmeisesti viittaa parlamentaariseen monarkiaan jossa on eduskunta ja valtioneuvosto, mutta sitten yksi suku siellä läsii hovinarreina jonkin fossiilisen perinteen vuoksi, jonka menneisiin saavutuksiin heillä ei ole ollut enää moneen sukupolveen minkäänlaisia edellytyksiä. No, ehkä se jostain kuulostaa sitten kovinkin viisaalta. Presidentin Suomessa valitsee kansa ja jos kansaa kiinnostaa äänestää sinne makkaraa syövä karjalanpoika, niin hehän äänestävät ja elävät seurausten kanssa. Niin se vaan on parempi.
Paavolle tsemppiä Presidenttikisaan. Kirjoittelin omaa arviotani aiheesta blogissani, tervetuloa lukemaan. Kommentointi on tosin suljettu, kun keskustelu blogissani alkoi hiipua ja tilalle astuivat rasittavat jankuttajat joille puoluetaustani on jonkinlainen ykkösasia ainoaksi käsiteltäväksi (henkilööni liittyvien oletusten rinnalla) riippumatta mistä aiheesta kirjoitan.
Ilmoita asiaton viesti
Natosta: Jos ei ole näkyvissä todellisia uhkia, vain keinotekoisia uhkakuvia, ei liittoutumisessa ole mitään mieltä. Liittoutuminen tarkoittaa aina itsenäisyyden kaventumista ja erityisen vaarallista on sovittaa asevoimat vieraiden valtioiden asevoimiin itselle epäedullisin komentosuhteineen. Pienempi yksikkö aina menettää liittyessään suurempaan. Maailma muuttuu, kun Varsovan liitto perustettiin, ei kukaan ajatellut, että se antaisi ”veljesapua” jäsenvaltiolleen; kun EU perustettiin ei kukaan ajatellut, että se tulisi laittamaan oman jäsenvaltionsa boikottiin; kun Nato perustettiin puolustusliitoksi, ei kukaan ajatellut, että se hyökkää milloin minkäkin valtion kimppuun maailmassa.
Suomella on karvaita kokemuksia olla lännen etuvartio itää vastaan. Itä ei ole hyvä, länsi ei ole hyvä. Vain Suomi on hyvä. Tuliko ymmärrettäväksi?
Ilmoita asiaton viesti
”Paavolle tsemppiä Presidenttikisaan. Kirjoittelin omaa arviotani aiheesta blogissani, tervetuloa lukemaan. Kommentointi on tosin suljettu, kun keskustelu blogissani alkoi hiipua ja tilalle astuivat rasittavat jankuttajat joille puoluetaustani on jonkinlainen ykkösasia ainoaksi käsiteltäväksi (henkilööni liittyvien oletusten rinnalla) riippumatta mistä aiheesta kirjoitan.”
Lopeta jo tuo lapsellinen valittaminen.
Tosiasia on, että et kestä foorumissa käytävää kskustelua. Tämä hiekkalaatikko on selvästikin liian haastava sinulle.
Naiivia kuvitellakaan, että kanssakeskustelijat olisivat ainoastaan nyökyttelijöitä,- varsinkin, kun Partanen esiintyy avoimena kokoomuksen äänitorvena.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi oikeasti tarvitsee vahvan presidentin! Se siis ei ole ainakaan Paavo Väyrynen!
Ilmoita asiaton viesti
Suomi tarvitsee presidentin, jolla on moraalista selkärankaa ja oikeaa arvovaltaa.
Presidentillä on todellakin vähemmän reaalivaltaa, mutta sitäkin enemmän hänellä tulee olla henkistä valtaa eli kaikinpuolista johtajuutta.
Presidentti ei ole eikä saa olla lavakoomikko eikä kansankosiskelija, vaan aidosti arvojohtaja, ei mikään pyrkyri.
Mistähän sellainen löytyisi?
Kannattaa katsella ympärille.
Ilmoita asiaton viesti
Ympärille katseleminen ei auta. Puolueet valitsevat ehdokkaat, niistä huonoista meidän on kyettävä valitsemaan paras – tai ainakin vähiten vahingollinen.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotan menestystä ja onnittelen linjakkaasta ratkaisusta. (Se kirjanne, jonka Hervannan DUOssa seurakunnan kuppilassa ostin, on kyllä vieläkin lukematta, mutta nousi nyt pari pykälää pinnemmalle luettavien pinossa.)
Otan myös osaa siihen: kehitysyhteistyöministerin persoonan kohdalla tapahtui yksi Suomen historian karmaisevimmista ministerin tason pudotuksista, ja mahdollisesti myös karmaisevimmista virheratkaisuista… Kohta rupeaa solisemaan ja kilisemään al-Qaidalle…
Palaan keskusteluumme: Mitä mieltä olette Maailmanvaluuttaneuvostosta?
http://ristokoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68438…
(Idea on bongattu Saksan porvareiden keskustelusta.)
Kieltäydyttekö presidenttinä allekirjoittamsta perustuslakia (laittomasti säädettyä), jossa on Suomen EU-jäsenyys, vain perustuslain säätämisjärjestyksessä kumottavissa?
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysellä on kyllä enemmän sitkeyttä kuin yhdelläkään tuntemallani poliitikolla. Ei kukaan muu kaiken sen vuosikymmenien ryöpytyksen jälkeen, jonka hän on kokenut, enää tässä vaiheessa olisi presidenttipelissä mukana.
Tuo presidenttiys on kaiketikin jäänyt hänelle fix ideeksi siitä lähtien, kun hän ensimmäisen kerran pääsi Kekkosen syleilyyn reilut parikymppisenä koltiaisena. Sen jälkeen on ollut jalasmökkiä, Vladimirovia, Neuvostoliiton jatkuvuutta ylistävää tohtorinväitöskirjaa ja vaikka mitä.
Mutta siinä vaan kaveri seisoo ja ilmoittaa pyrkivänsä presidentiksi armon vuonna 2011 KEPU:n ennätyssuuren vaalitappion jälkeen. Jossain mielessä on pakko nostaa hattua.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen vahvan presidentin kannalla. Vanha systeemi osoitti vahvuutensa myös vaikeina aikoina. Siksi se olisi pelannut myös jatkossa.
Mihin me tarvitsemme lähinnä seremoniallista presidenttiä? Yhtä vähän kuin tarvitsemme kuningastakin…
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kansanedustaja Tossavaisen sympatiat Paavo Väyrystä ja etenkin hänen jalasmökki-suhmurointia kohtaan. Tossavainen vaihtoi asuinkuntaansa heti vaalien jälkeen Kouvolasta Savitaipaleelle erehdyttäen samalla äänestäjiään.
Tossavainen, kuinka paljon enemmän nostatte kulukorvauksia Savitaipaleelta käsin verrattuna Kouvolaan?
Ilmoita asiaton viesti
Voin kehua, että minulla on vanhempi ”jalasmökki” kuin Paavolla. Ostin nimittäin noin 15 vuotta sitten vanhan ladon, josta tein kesämökille autokatoksen. Sen alimmassa hirressä lukee ”Paavo, 1881”.
Ilmoita asiaton viesti