Kuinka päästä eroon Väyrysestä?

26.7.2011
Kun olin viime toukokuussa YLE:n Kuopion aluetoimituksen haastateltavana, toimittaja ihmetteli, miksi puolueet tekevät niin kovasti työtä päästäkseen eroon yhdestä jäsenestään. Tämä oli savolaisen huumorin sävyttämä arvio presidentinvaalien merkityksestä.
Kuopiossa kuulemani sutkaus on tullut mieleeni, kun olen lukenut viime päivienkin lehdistökirjoittelua Suomen Keskusta rp:n presidenttiehdokkaan valinnasta.
Kiinnitin jo muutama viikko sitten kirjoittamassani blogissa huomion lehdistön uutisointiin, jonka mukaan puolue hakemalla hakee itselleen ketä tahansa muuta ehdokasta kuin Paavo Väyrynen. Huomautin, ettei julkisuudessa ole kerrottu kuka tai ketkä ovat ”puolue”. Perustelujakaan ei ollut esitetty.
Helsingin Sanomat kertoi viime torstain pääkirjoituksessaan ”Keskusta etsii Väyryselle haastajaa” sekä perustelut että niiden esittäjät. Lehden mukaan ”puoluejohdolle” Väyrysen ehdokkuus ei sovi, sillä hän ”hakee poliittista paluuta pesäerolla nykyjohtoon, jota hän kutsuu ääriliberaaliksi”.
Puoluejohdon kerrotaan etsivän ehdokasta, joka voisi yhdistää puolueen. Tällaista ehdokasta haetaan puoluejohdosta ja sen lähipiiristä.
Viimeisimmätkin mielipidemittaukset osoittavat, että Keskustan asema on äärimmäisen tukala. Kannatus on edelleen alentunut, ja virta on vienyt perussuomalaisiin.
Presidentinvaaleissa puolueella on mahdollisuus koota rivinsä, kohottaa kannatustaan ja palata suurten puolueiden joukkoon. Tähän tarvitaan kuitenkin ehdokas, joka nauttii myös ja erityisesti niiden luottamusta, joiden usko puolueeseen on horjunut.
Puheet Väyrysen ”poliittisesta paluusta” vievät ajatuksen harhaan. Ei hän ole politiikasta poistunut. Väyrynen on päinvastoin pyrkimässä pois puoluepolitiikan piiristä virkaan, johon valittava eroaa puolueestaan.
Keskustan nykyjohto ei siis pääse eroon Väyrysestä estämällä hänen pääsynsä presidenttiehdokkaaksi, vaan tukemalla hänen valintaansa tasavallan presidentiksi.
Paavo Väyrynen

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu