Liian lyhyt ja liian vanha?

19.8.2011
Presidenttiehdokkaita vertaillaan monin tavoin. Omalta osaltani olen yrittänyt keventää muutoin kovin vakavaksi äityvää keskustelua.
Viime kevääseen saakka pyrin kiertämään toimittajien kysymykset viittaamalla Viivi Avellánin vastaukseen japanilaisena TV-toimittajana Norikona esiintyneelle Outi Mäenpäälle.
Noriko kysyi, aikooko Avellán ryhtyä malliksi. Viivi vastasi, että hän siihen liian lyhyt ja liian vanha. Sanoin ajattelevani samoin omasta presidenttiehdokkuudestani.
Olin eilen Muhoksen ABC-huoltoaseman baarissa YLE:n Pohjois-Suomen uutisten haastateltavana. Kerroin taas Noriko-jutun. Totesin tilanteen kuitenkin nyt muuttuneen, kun olen ilmeisesti hieman pidempi kuin Sauli Niinistö ja paljon nuorempi kuin Paavo Lipponen.
Lipposen ehdokkuuden myötä keskustelu ehdokkaiden iästä on saanut uuden suunnan. Kun minua – 64-vuotiasta nuorukaista – pidettiin vielä äskettäin liian vanhana, 70-vuotias Lipponen onkin iältään sopivaa eurooppalaista tasoa.
Minähän olen Lipposen nykyisessä iässä vasta harkitessani mahdollista ehdokkuuttani jatkokaudelle!
Lipposen ehdokkuus on nostanut esiin myös ulkopoliittisen kokemuksen merkityksen. Presidentin tärkein tehtävähän on johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Julkisessa keskustelussa on huomattu, ettei Sauli Niinistöllä ole lainkaan kokemusta Suomen ulkopolitiikan hoitamisesta. Pekka Haavistolla sitä on kehityspolitiikan osalta.
Paavo Lipposen kokemus koostuu kahdesta pääministerikaudesta, joiden aikana ulkopolitiikkaa ovat johtaneet presidentti Martti Ahtisaari ulkoministerinään Tarja Halonen ja presidentti Tarja Halonen ulkoministerinään Erkki Tuomioja.
Keskustan piirissä käytävässä ehdokaskeskustelussa ulkopolitiikan merkitys on unohdettu kokonaan.
Käytettävissä on Suomen ylivoimaisesti pitkäaikaisin ulkoministeri, joka toimi ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä viimeisten neljän vuoden ajan. Tämä mies on väitellyt valtiotieteen tohtoriksi Suomen ulkopolitiikasta ja on Lapin ylipiston kansainvälisten suhteiden dosentti. Hänen ammattitaitoaan ulko-, ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä ei ole asetettu kyseenalaiseksi.
Tämä mies ei kuitenkaan joillekuille kelpaa. Vastaehdokkaaksi jäsenvaaliin haetaan ketä tahansa naista tai miestä ulkopoliittista kokemusta kyselemättä.
Keskustalla on vahva perinne puolueena, joka on ymmärtänyt ulkopolitiikan tärkeyden ja joka on huolehtinut siitä, että Suomen linja säilyy vakaana ja turvallisena. Keskusta tunnetaan puolueena, joka on luonut Suomelle kestävän ihmiskuntapolitiikan linjaa.
Aiotaanko tämä perintö nyt hukata sen vuoksi, että käytettävissä oleva ehdokas on liian lyhyt, liian vanha tai muutoin sopimaton?
Paavo Väyrynen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu