Liian lyhyt ja liian vanha?
19.8.2011
Presidenttiehdokkaita vertaillaan monin tavoin. Omalta osaltani olen yrittänyt keventää muutoin kovin vakavaksi äityvää keskustelua.
Viime kevääseen saakka pyrin kiertämään toimittajien kysymykset viittaamalla Viivi Avellánin vastaukseen japanilaisena TV-toimittajana Norikona esiintyneelle Outi Mäenpäälle.
Noriko kysyi, aikooko Avellán ryhtyä malliksi. Viivi vastasi, että hän siihen liian lyhyt ja liian vanha. Sanoin ajattelevani samoin omasta presidenttiehdokkuudestani.
Olin eilen Muhoksen ABC-huoltoaseman baarissa YLE:n Pohjois-Suomen uutisten haastateltavana. Kerroin taas Noriko-jutun. Totesin tilanteen kuitenkin nyt muuttuneen, kun olen ilmeisesti hieman pidempi kuin Sauli Niinistö ja paljon nuorempi kuin Paavo Lipponen.
Lipposen ehdokkuuden myötä keskustelu ehdokkaiden iästä on saanut uuden suunnan. Kun minua – 64-vuotiasta nuorukaista – pidettiin vielä äskettäin liian vanhana, 70-vuotias Lipponen onkin iältään sopivaa eurooppalaista tasoa.
Minähän olen Lipposen nykyisessä iässä vasta harkitessani mahdollista ehdokkuuttani jatkokaudelle!
Lipposen ehdokkuus on nostanut esiin myös ulkopoliittisen kokemuksen merkityksen. Presidentin tärkein tehtävähän on johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Julkisessa keskustelussa on huomattu, ettei Sauli Niinistöllä ole lainkaan kokemusta Suomen ulkopolitiikan hoitamisesta. Pekka Haavistolla sitä on kehityspolitiikan osalta.
Paavo Lipposen kokemus koostuu kahdesta pääministerikaudesta, joiden aikana ulkopolitiikkaa ovat johtaneet presidentti Martti Ahtisaari ulkoministerinään Tarja Halonen ja presidentti Tarja Halonen ulkoministerinään Erkki Tuomioja.
Keskustan piirissä käytävässä ehdokaskeskustelussa ulkopolitiikan merkitys on unohdettu kokonaan.
Käytettävissä on Suomen ylivoimaisesti pitkäaikaisin ulkoministeri, joka toimi ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä viimeisten neljän vuoden ajan. Tämä mies on väitellyt valtiotieteen tohtoriksi Suomen ulkopolitiikasta ja on Lapin ylipiston kansainvälisten suhteiden dosentti. Hänen ammattitaitoaan ulko-, ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä ei ole asetettu kyseenalaiseksi.
Tämä mies ei kuitenkaan joillekuille kelpaa. Vastaehdokkaaksi jäsenvaaliin haetaan ketä tahansa naista tai miestä ulkopoliittista kokemusta kyselemättä.
Keskustalla on vahva perinne puolueena, joka on ymmärtänyt ulkopolitiikan tärkeyden ja joka on huolehtinut siitä, että Suomen linja säilyy vakaana ja turvallisena. Keskusta tunnetaan puolueena, joka on luonut Suomelle kestävän ihmiskuntapolitiikan linjaa.
Aiotaanko tämä perintö nyt hukata sen vuoksi, että käytettävissä oleva ehdokas on liian lyhyt, liian vanha tai muutoin sopimaton?
Paavo Väyrynen
Ikäkysymys on noussut tärkeäksi.
Aiemminkin kysymys lienee ollut tärkeä, mutta ehkä hieman toisin päin kuin nykyisin.
Ei esimerkiksi muistettane, että Mannerheim oli yli 70 vastaanottaessaan ylipäällikön tehtävät talvisodan alussa. Presidenttikautensa alkaessa Mannerheim oli 77.
Eikä Paasikivikään ollut enää teinipoika presidentiksi tulleessaan, ikää oli lähempänä 80.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö > Väyrynen > Muut > Lipponen
En ymmärrä mikä ihmeen epäsuosio Väyrysellä oikein oman puolueensa sisällä on. Mies on kuitenkin ollut ulkoministerinä jo Kekkosen aikaan. Kokemusta ja pätevyyttä löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
”En ymmärrä mikä ihmeen epäsuosio Väyrysellä oikein oman puolueensa sisällä on.”
Omat tuntevat Paten parhaiten.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä epäsuosio johtuu puutteellisesta osaamisesta/viitseliäisyydestä tekstin jakamisessa kappaleisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten olen kirjoittanut aiemmin, niin Väyrysen omassa blogissa olevassa alkuperäisessä tekstissä on kappalejako paikallaan, mutta Uuteesen Suomeen siirrettynä siitä tulee yhtä pötköä.
Olen kirjoittanut tästä ongelmasta Väyryselle. Täytyy näemmä kirjoittaa uudestaan. Jonkun joka laittaa tekstin tänne Uuteen Suomeen pitäisi nimittäin käydä tsekkaamassa teksti jälkeenpäin ja korjata se, jos se ei näy oikein.
Ilmoita asiaton viesti
”Väyrynen etsi myös oikeutusta väitöskirjalleen. Vuonna 1988 julkaistu väitös perustui vakaumukseen, että Neuvostoliitto on ikuinen ja Euroopan kahtiajako säilyy entisellään. Sitä ajatusta hän seurasi silloinkin, kun Neuvostoliitto alkoi 1990-alussa luhistua. EU-jäsenyyden sijasta hän haikailee vieläkin Euroopan talousaluetta ETA:aa. Kaukana ei ole ajatus, että hän uskoo vieläkin väitöskirjansa dispositioon. Edes Väyryseltä ei kuitenkaan onnistu sellainen historian hallinta, että menneisyyden saisi takaisin.”
näin kirjoitti professori Jarmo Virmavirta 11.06.2008. Menneisyyden mies Paavo Väyrynen haluaa menneisyyden takaisin! Neuvostoliitto ei kuitenkaan ollut ikuinen.
Paavo Väyrynen kirjoitti väitöskirjansa vuonna 1988, siis muutaman vuoden ennen NL:n hajoamista!
Ilmoita asiaton viesti
Paavon pitää tietysti saada mahdollisuus, paitsi, jos Anneli Jäätteenmäki nousisi ohitse. Monet haluavat, että näin purettaisiin hänen väärä ”lipposoikeuden” tuomio.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt tarvitaan koko kansaa yhdistävä presidentti. Kansahan presidentin valitsee.
Mikäli pitäisi valita Väyrysen ja Lipposen väliltä, molemmathan ovat kokeneita valtiomiehiä, vaaka kallistuu ilman muuta Väyrysen suuntaan.
Jokaisen suomalaisen arvostaminen puoluekantaan katsomatta on se tärkein presidentin ominaisuus. Omassa maassakin täytyy olla viisautta rakentaa siltoja erilaisten mielipiteitten ja käytäntöjen välille ei repiä niitä!!
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysestä on sukeutunut aikaa myöten huomattava humoristi. Pitempi kuin Niinistö, nuorempi kuin Lipponen, hoikempi kuin Soini ja sievempi kuin Haatainen – eihän tuollaista suvereniteettia voi sivuuttaa!
Mutta kokemus jostain vuodesta mummo ja muumio, jolloin Euroopan kartalta löytyivät Jugoslavia, Tsekkoslovakia, DDR ja Neuvostoliitto; onko sillä todellista käyttöä? Ja nyt siteeraan häntä jonka kanssa en ole ikinä joutunut ikäviin jälkipuheisiin – itseäni: ”useinmainittu ´pitkä ja laaja kokemus ulkopolitiikasta´ saattaa merkitä vanhanaikaisuutta. Kuka haluaisi esimerkiksi taistella ratsuväenkenraalin johdolla nettihakkereita vastaan?”
Minun on tehtävä ekskursio Muhoksen ABC:lle. Hauskimmat jutut taitaa nykyään kuulla siellä.
Ilmoita asiaton viesti
” Kun minua – 64-vuotiasta nuorukaista – pidettiin vielä äskettäin liian vanhana, 70-vuotias Lipponen onkin iältään sopivaa eurooppalaista tasoa. Minähän olen Lipposen nykyisessä iässä vasta harkitessani mahdollista ehdokkuuttani jatkokaudelle!”
Hyvä Pate! Huumorintaju höystettynä vahvalla itseluottamuksella on aina kovaa valuuttaa tekipä maailmassa mitä tahansa.
Mutta etenkin jos pyrkii presidentiksi.
Miettikääpä muiden ehdokkaiden huumorintajukykyä…nahkurin orsilla tavataan…jep,jep.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä mies ei kuitenkaan joillekuille kelpaa.”
Kuulun tuohon kyseiseen ”joidenkuiden” joukkoon, joita uutisoidaan olevan noin 98% mielipidekyselyyn vastanneista.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo,olet tosi nuori verrattuna isääsi, joka on sata vuotias muistaakseni ja Eemeli nimeltään.Toivotan teille molemmille hyviä vuosia.
Enkä pidä lainkaan epätodennäköisenä,etteikö sinusta voisi tulla Presidenttiä.
Mikäli onnistut päämäärässäsi,niin ole sitten hyvällä tavalla jääräpää kansan parhaaksi ja pidä huolta siitä,että vähän isommillakin pojilla on kylmä rinki takalistossa kun joutuvat kanssasi kahden kesken.
Riittää kun olet täysin erilainen kuin Tarja ja sitä sinä oletkin.
Onnea ja menestystä !
Ilmoita asiaton viesti
”Aiotaanko tämä perintö nyt hukata sen vuoksi, että käytettävissä oleva ehdokas on liian lyhyt, liian vanha tai muutoin sopimaton?”
On monenmoisia perintöjä, perinteita ja muuta painolastia, jotka todellakin kannattaa hukata. Historian roskakori kutsuu, ja sinne kuuluisi vielä koko joukko muitakin brezhnevin ajan pelureita.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo presidentiksi! Siinä on kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo, kyllä sinä olet kehityskelpoinen. Mutta miksi tuhlata rahaa? Usko itseesi on vahva, ja minä en aio äänestää meitä Euroopan unioniin viemiä ehdokkaita , kenties sinua vielä kerran. Todennäköisesti joku muu kuin sinä olet Suomen seuraava presidentti. Hienoa on kuitenkin se, että jaksat vielä yrittää. Norja ja Ruotsi pärjäävät hyvin ilman euroaluetta.
Ilmoita asiaton viesti