Kyllä minä niin mieleni pahoitin…

21.8.2011
 
Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun kuulin Timo Kauniston eilisestä kannanotosta.
 
Itseni vuoksi en mieltäni pahoittanut, kun Kauniston väitteet olivat niin älyttömiä. Kuinka kukaan voi syyttää minua populismista ja jälkiviisaudesta tai esittää epäilyn, etten olisi aatteeltani keskustalainen?
 
Kunniapuheenjohtajana pahoitin mieleni siitä, kuinka surkea on tämän minulle niin rakkaan puolueen tila.
 
Keskusta koki viime eduskuntavaaleissa yli satavuotisen historiansa pahimman vaalitappion. Olemme menettäneet kannatustamme erityisesti Perussuomalaisille. Viimeisissä mielipidemittauksissa jopa 200 000 aiemmin Keskustaa äänestänyttä on ilmoittanut tukevansa nyt Soinin puoluetta.
 
Luottamusta puolueeseen olisi pitänyt ryhtyä palauttamaan heti vaalien jälkeen. Tässä suhteessa on petytty pahasti. Puolueen kannatus on alentunut edelleen.
 
Sama meno jatkuu presidentinvaaleihin valmistauduttaessa.
 
Vaaleja varten on vahvistettu pelisäännöt. Ehdokkuutta tavoittelevien on ilmoittauduttava 9.9. mennessä. Jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi, toimitetaan jäsenvaali.
 
Kun halukkaita ei näytä olevan yhtä enempää, puolueen johto on lähestynyt viime päivinäkin kaikkia mahdollisia ehdokkaita houkutellen heitä jäsenvaaliin.
 
Olen ihmetellyt, miksi puolueen johdolla ei ole mitään myönteistä sanottavaa ehdokkaaksi jo asettuneesta puolueen kunniapuheenjohtajasta ja Suomen pitkäaikaisimmasta ulkoministeristä. Kaikkia muita mahdollisia ehdokasehdokkaita sen sijaan kilvan kiitellään.
 
Tässä suhteessa tilanne on aivan erilainen kuin SDP:ssa ja Kokoomuksessa, joiden johtajat ovat ylistäneet ehdokasehdokkaaksi asettautunutta puolueensa vanhempaa valtiomiestä, vaikka kumpikaan heistä ei nauti omassa puolueessaan jakamatonta kannatusta. Paavo Lipponen on kiistelty mies, ja Sauli Niinistö potki puhemiehenä jatkuvasti nilkkoihin oman puolueensa puheenjohtajaa ja valtiovarainministeriä.
 
En pyydä puoluejohdolta rakkaudentunnustuksia, mutta ehdokasehdokkaaseen liittyviä tosiasioita he voisivat tuoda esille. Sanoisivat vaikka näin: ”Keskustan tilanne on presidentinvaaleja ajatellen loistava, kun käytettävissä on Suomen ylivoimaisesti pitkäaikaisin ulkoministeri, joka hoiti edellisessä hallituksessa ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävää. Meillä on kuitenkin muitakin hyviä naisia ja miehiä, jotka saattavat haluta ehdokkaaksi. Jos useampia ehdokkaita ilmaantuu, toimitamme jäsenvaalin.”        
 
Tällaista emme ole kuulleet. Sen sijaan puoluetoimiston julkisuuteen välittämässä puolueen varapuheenjohtajan lehdistötiedotteessa (katso liite alla) minua moititaan siitä, että en radiohaastattelussa torjunut Perussuomalaisten tukea presidentinvaaleissa. Kauniston mielestä minun olisi kai pitänyt sanoa, että tuki ei kelpaa, kun puolue on ”aatteeltaan populismin ja henkilöpalvonnan läpitunkema”. Huhhuh!
 
Kansanedustaja Mauri Pekkarinen sanoi äskettäin radiohaastattelussa, että puoluejohdolla on pikkuisen pallo hukassa. Näyttää olevan kokonaan.
 
Paavo Väyrynen

 
x x x
 
From: ”Matti Mönttinen”
Sent 8/20/2011 10:53:58 AM
To:
Subject: Tiedote: Keskustan vpj Timo Kaunisto: Keskustan ehdokkaan oltava
myös aatteeltaan keskustalainen
 
Tiedote
20.8.2011
 
Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto:
Keskustan ehdokkaan oltava myös aatteeltaan keskustalainen
 
Keskustan kunniapuheenjohtaja, puolueemme presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Paavo Väyrynen on ilmoittanut valmiudestaan myös perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi. Väyrynen korostaa erityisesti ulkopoliittisia ansioitaan ja arvostelee Keskustan johtoa yhdessä asetettujen presidenttivaalin pelisääntöjen tiukasta noudattamisesta.
 
Edellytän Keskustan presidenttiehdokkaalta paitsi vastuullista poliittista kokemusta myös vahvaa ja vakaata ideologista keskustalaisuutta. Keskustalla on vankat, edistyksen ja sivistyksen juuret. Ne ovat luoneet perintömme yhteiskunnan eheyttäjänä ja ääri-ilmiöiden tasoittajana. Juuri tällaista keskustalaisuutta tarvitsemme erityisesti tässä ajassa.
 
Tasavallan presidentti on aiempaa korostetummin arvojohtaja. Olen yllättynyt ja pettynyt siitä, että kansanliikkeestään ylpeän Keskustan kunniapuheenjohtaja on valmis jo esivaalissa tukeutumaan aatteeltaan populismin ja henkilöpalvonnan läpitunkemaan perussuomalaiseen puolueeseen.
 
Presidentinvaali ei voi olla itsekästä kisailua vallasta menneen ajan tapahtumien säestäminä. Suomen EU-jäsenyyttä vastustaneena – silloin kun sen aika oli – minua hävettää erityisesti perussuomalaisten ja Paavo Väyrysen tässä viljelemä jälkiviisaus ja populismi.
 
Lisätietoja: Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto, puhelin 050 512 1886
 
Matti Mönttinen
Tiedottaja, Keskusta.fi:n päätoimittaja
 
Suomen Keskusta rp.
Keskustan puoluetoimisto
Apollonkatu 11 a, 00100 HELSINKI
Puhelin 010 289 7009, gsm 050 388 0009, faksi 010 289 7240
matti.monttinen@keskusta.fi
www.keskusta.fi
 
Asiaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu