Suruviesti

Isäni Juho Eemeli Väyrynen siirtyi viime yönä ajasta iäisyyteen. Hän kuoli Eemelin päivänä 101 vuoden 8 kuukauden ja 19 päivän ikäisenä. 
 
Vielä kesäkuun puoliväliin saakka isä oli hyvässä kunnossa ja kykeni huolehtimaan itsestään. Ruokansakin hän laittoi itse. Omalla vuorollaan isä tarjosi sunnuntailounaan myös Vuokolle ja minulle.   Ennen juhannusta isä kaatui kotonaan ja loukkasi päänsä. Parin viikon ajan hän oli hoidettavana Kemin keskussairaalassa ja Keminmaan terveyskeskuksessa. Syyksi kaatumiseen todettiin lievä aivoinfarkti.  

Kotiin päästyään isä tarvitsi jatkuvaa huolenpitoa. Aluksi hänen kuntonsa alkoi lupaavasti kohota, mutta pian se alkoi uudelleen heikentyä.  

Kolme viikkoa sitten isä otettiin terveyskeskuksen vuodeosastolle tutkimuksia varten. Siellä hän kaatui jälleen ja loukkasi uudelleen päänsä. Tämä tapaturma ja siihen liittyneet hoidot nopeuttivat hänen pois menoaan.  

Olen iloinen siitä, että saatoin olla isän lähellä hänen elämänsä viimeisinä viikkoina. Isän ollessa kotona toimin yhdessä Riitta-sisareni kanssa hänen omaishoitajanaan. Sairaalassa ja terveyskeskuksessa kävimme häntä säännöllisesti tapaamassa.  

Parin viimeisen viikon aikana isään ei saatu enää yhteyttä. Viimeisen viikon jouduin olemaan poissa, mutta eilen illalla ehdin vielä hyvästelemään isän.  

Isällä oli poikkeuksellisen pitkä ja rikas elämä.  

Isän täyttäessä sata vuotta julkaisin hänen elämästään kirjan ”Eemeli Väyrysen vuosisata”. Vielä teoksen julkaisemisen jälkeenkin isän ansioluettelo kasvoi, kun hän sai kehittämälleen perunanistutuskoneelle patentin. Isä on vanhin patentin saaja Euroopassa, ehkä koko maailmassa.  

Kirjaan voi tutustua kotisivullani (www.vayrynen.com).  

Paavo Väyrynen

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu