Yhteinen työ alkaa

Perjantaina 9. syyskuuta Suomen Keskustan puoluehallitus päätti yksimielisesti ehdottaa lokakuun lopulla kokoontuvalle puoluevaltuustolle ja puoluekokoukselle, että allekirjoittanut nimetään puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaalissa.

Kiitän luottamuksesta.

Kun jäsenvaalia ei ollut tarpeen toimittaa, pääsemme aloittamaan yhteisen vaalityömme välittömästi.

Lähdemme vaaliin vaikeassa tilanteessa. Viimeisin mielipidemittaus osoittaa, että Keskustan kannatus on edelleen alentunut, ja olemme nyt alle 13 prosentin tasolla.

Ehdokkaana en pidä tilannetta toivottamana. Aikaisemminkin olen noussut kärkikamppailuun äärimmäisen hankalassa tilanteessa sekä vuoden 1988 että vuoden 1994 presidentinvaaleissa.

Nyt minulla on mielestäni erinomaiset mahdollisuudet nousta toiselle kierrokselle ja voittaa se.

Presidentinvaaleissa taistellaan Suomen sisä-, ulko-, Eurooppa- ja ihmiskuntapolitiikan tulevasta suunnasta. Kysymyksessä on sama syvästi periaatteellinen vastakkainasettelu, joka oli vallalla Harri Holkerin ja Paavo Lipposen johtamien sinipunahallitusten ja keskustaopposition välillä.

Nyt maata johtaa eduskuntavaalien häviäjistä kokoonpantu Jyrki Kataisen johtama sinipuna, joka vie Suomen kehitystä juuri päinvastaiseen suuntaan kuin eduskuntavaalien tulos olisi edellyttänyt.

Kokoomuksen ja SDP:n presidenttiehdokkaina ovat miehet, jotka vuosina 1995-2003 harjoittivat oikeistolaista talous- ja sosiaalipolitiikkaa ja keskittävää aluepolitiikkaa, ja jotka veivät perustuslakia rikkoen ilman kansanäänestystä ja vain eduskunnalle annetulla tiedonannolla Suomen EU:n ytimeen, euroalueeseen.

Luin pari päivää sitten vuonna 1989 kirjoittamaani kirjaa ”Yhteinen tehtävämme – Kansanvaltaisen muutoksen strategia”. Kiteytin silloisen poliittisen asetelman näin:

”Vaihtoehdot voidaan esittää laajempina: materialistisiin arvoihin nojautuva, luontoa tuhoava, keskittynyt ja eriarvoinen yhteiskunta ja toisaalta ihmisyyttä korostava, luonnonmukainen, rakenteeltaan hajautettu ja tasa-arvoinen yhteiskunta.”

Kirja on hätkähdyttävän ajankohtainen. Sama on asetelma nytkin.

Ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikassa vaihtoehtoina ovat yhtäältä Nato-jäsenyys ja federalismi ja toisaalta Suomen itsenäisyyden ja sotilaallisen liittoutumattomuuden, puolueettomuuden, vaaliminen.

Globaalissa kehityspolitiikassa vaihtoehtoina ovat joko nykyisen kestämättömän menon jatkaminen tai siirtyminen kestävään kehitykseen, jonka periaatteita on noudatettava myös Suomen sisäisessä rakennustyössä.

Lipponen ja Niinistö edustavat sinipunan aatteita ja samankaltaista poliittista linjaa. Sen mielelläni presidentinvaaleissa haastan.

Varsinainen kampanjani alkaa maanantaina 19.9. Suomen itäisimmästä pitäjästä, Ilomantsista. Tiistaina vuorossa ovat Lieksa, Nurmes ja Kuhmo. Kierros jatkuu 26.9. alkavalla viikolla.

Yhdessä meidän on tiivistettävä Keskustan omat rivit yhtenäiseen vaalityöhön. Alusta alkaen työn tulee suuntautua ulospäin mahdollisimman laajan kannatuksen saamiseksi. Tässä suhteessa merkit ovat lupaavat. Olen saanut mukaan jo runsaasti muiden puolueiden kannattajia ja puolueisiin lukeutumattomia naisia ja miehiä.

Tilaisuuksien järjestämisestä vastaavat Keskustan piirijärjestöt ja kunnallisjärjestöt yhdessä Keskustan puoluetoimiston Pekka Reposen (pekka.reponen@keskusta.fi) ja kampanja-avustajani Petri Neittaanmäen (petri@neittaanmaki.fi) kanssa.

Minuun on parasta pitää yhteyttä sähköpostitse (pmvayrynen@gmail.com). Puheluihin ja puhelinviesteihin en ole pystynyt enkä pysty juurikaan vastaamaan – niin valtaisa on ollut ja on yhteydenottojen virta.

Tulvimalla olen saanut vastaanottaa myös tukijoita kotisivuni (www.vayrynen.com) kautta. Valitettavasti moni tukijaksi ilmoittautunut ei ole kirjoittanut lomakkeeseen sähköpostiosoitettaan, joten en ole voinut vastata enkä lähettää sähköpostiviestejä.

Tukijalista ei ole julkinen. Jos haluamme käyttää tukijoiden nimiä, pyydämme siihen erikseen luvan. Toivon, että ilmoittaudut tukijaksi ja että kirjoitat lomakkeeseen myös sähköpostiosoitteesi. Tällä tavoin saat tietoa kampanjani etenemisestä.

Paavo Väyrynen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu