Yhteinen työ alkaa
Perjantaina 9. syyskuuta Suomen Keskustan puoluehallitus päätti yksimielisesti ehdottaa lokakuun lopulla kokoontuvalle puoluevaltuustolle ja puoluekokoukselle, että allekirjoittanut nimetään puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaalissa.
Kiitän luottamuksesta.
Kun jäsenvaalia ei ollut tarpeen toimittaa, pääsemme aloittamaan yhteisen vaalityömme välittömästi.
Lähdemme vaaliin vaikeassa tilanteessa. Viimeisin mielipidemittaus osoittaa, että Keskustan kannatus on edelleen alentunut, ja olemme nyt alle 13 prosentin tasolla.
Ehdokkaana en pidä tilannetta toivottamana. Aikaisemminkin olen noussut kärkikamppailuun äärimmäisen hankalassa tilanteessa sekä vuoden 1988 että vuoden 1994 presidentinvaaleissa.
Nyt minulla on mielestäni erinomaiset mahdollisuudet nousta toiselle kierrokselle ja voittaa se.
Presidentinvaaleissa taistellaan Suomen sisä-, ulko-, Eurooppa- ja ihmiskuntapolitiikan tulevasta suunnasta. Kysymyksessä on sama syvästi periaatteellinen vastakkainasettelu, joka oli vallalla Harri Holkerin ja Paavo Lipposen johtamien sinipunahallitusten ja keskustaopposition välillä.
Nyt maata johtaa eduskuntavaalien häviäjistä kokoonpantu Jyrki Kataisen johtama sinipuna, joka vie Suomen kehitystä juuri päinvastaiseen suuntaan kuin eduskuntavaalien tulos olisi edellyttänyt.
Kokoomuksen ja SDP:n presidenttiehdokkaina ovat miehet, jotka vuosina 1995-2003 harjoittivat oikeistolaista talous- ja sosiaalipolitiikkaa ja keskittävää aluepolitiikkaa, ja jotka veivät perustuslakia rikkoen ilman kansanäänestystä ja vain eduskunnalle annetulla tiedonannolla Suomen EU:n ytimeen, euroalueeseen.
Luin pari päivää sitten vuonna 1989 kirjoittamaani kirjaa ”Yhteinen tehtävämme – Kansanvaltaisen muutoksen strategia”. Kiteytin silloisen poliittisen asetelman näin:
”Vaihtoehdot voidaan esittää laajempina: materialistisiin arvoihin nojautuva, luontoa tuhoava, keskittynyt ja eriarvoinen yhteiskunta ja toisaalta ihmisyyttä korostava, luonnonmukainen, rakenteeltaan hajautettu ja tasa-arvoinen yhteiskunta.”
Kirja on hätkähdyttävän ajankohtainen. Sama on asetelma nytkin.
Ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikassa vaihtoehtoina ovat yhtäältä Nato-jäsenyys ja federalismi ja toisaalta Suomen itsenäisyyden ja sotilaallisen liittoutumattomuuden, puolueettomuuden, vaaliminen.
Globaalissa kehityspolitiikassa vaihtoehtoina ovat joko nykyisen kestämättömän menon jatkaminen tai siirtyminen kestävään kehitykseen, jonka periaatteita on noudatettava myös Suomen sisäisessä rakennustyössä.
Lipponen ja Niinistö edustavat sinipunan aatteita ja samankaltaista poliittista linjaa. Sen mielelläni presidentinvaaleissa haastan.
Varsinainen kampanjani alkaa maanantaina 19.9. Suomen itäisimmästä pitäjästä, Ilomantsista. Tiistaina vuorossa ovat Lieksa, Nurmes ja Kuhmo. Kierros jatkuu 26.9. alkavalla viikolla.
Yhdessä meidän on tiivistettävä Keskustan omat rivit yhtenäiseen vaalityöhön. Alusta alkaen työn tulee suuntautua ulospäin mahdollisimman laajan kannatuksen saamiseksi. Tässä suhteessa merkit ovat lupaavat. Olen saanut mukaan jo runsaasti muiden puolueiden kannattajia ja puolueisiin lukeutumattomia naisia ja miehiä.
Tilaisuuksien järjestämisestä vastaavat Keskustan piirijärjestöt ja kunnallisjärjestöt yhdessä Keskustan puoluetoimiston Pekka Reposen (pekka.reponen@keskusta.fi) ja kampanja-avustajani Petri Neittaanmäen (petri@neittaanmaki.fi) kanssa.
Minuun on parasta pitää yhteyttä sähköpostitse (pmvayrynen@gmail.com). Puheluihin ja puhelinviesteihin en ole pystynyt enkä pysty juurikaan vastaamaan – niin valtaisa on ollut ja on yhteydenottojen virta.
Tulvimalla olen saanut vastaanottaa myös tukijoita kotisivuni (www.vayrynen.com) kautta. Valitettavasti moni tukijaksi ilmoittautunut ei ole kirjoittanut lomakkeeseen sähköpostiosoitettaan, joten en ole voinut vastata enkä lähettää sähköpostiviestejä.
Tukijalista ei ole julkinen. Jos haluamme käyttää tukijoiden nimiä, pyydämme siihen erikseen luvan. Toivon, että ilmoittaudut tukijaksi ja että kirjoitat lomakkeeseen myös sähköpostiosoitteesi. Tällä tavoin saat tietoa kampanjani etenemisestä.
Paavo Väyrynen
Lukemista helpottaisi sopiva kappalejaotus.
(Muokkaus: Otettu näköjään onkeen tuo kommenttini)
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnitin tähän kappalejako-ongelmaan huomiota jo muutamia viikkoja sitten. Kyseessä on tekninen ongelma, jota US sanoi yrittävänsä korjata.
Ilmeisesti sitä ei ole saatu korjatuksi, vaan Väyrysen teksti näkyy aluksi US:ssa yhtenä pötkönä päin vastoin kuin Väyrysen omilla sivuilla.
US lupasi kuitenkin hoitaa asiaa toimituksessa niin, että Väyrysen kirjoitusten kappalejako olisi asianmukainen.
Näin on toimitus sitten toiminutkin jo muutaman viikon ajan. Mutta aina aluksi Väyrysen blogijuttu näkyy yhtenä pötkönä, ennen kuin toimitus ehtii korjata sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Pate! Kolmas kerta toden sanoo, ja sinut tuntien, ei ole poissuljettu neljäs, viides ja kuudeskaan kerta.
Osaat nykyään vanhempana ja viisaampana tarkastella maailmaa myös huumorilla, kuten aloituksestasi huomaan:
”Perjantaina 9. syyskuuta Suomen Keskustan puoluehallitus päätti yksimielisesti ehdottaa lokakuun lopulla kokoontuvalle puoluevaltuustolle ja puoluekokoukselle, että allekirjoittanut nimetään puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaalissa.
Kiitän luottamuksesta.”
Näin, Pate, tällä tavalla suhtautuen elämä on paljon helpompaa ja vähemmän ryppyotsista taaperrusta.
Näytä nille jo eka kierroksella, turhaa mitään kakkoskierroksia enää pitää, eiköhän Suomessa näitä liittovaltio EU-ja pohjattomia euron rahakaivovastustajia löydy yli 50 % äänestäjistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Luin pari päivää sitten vuonna 1989 kirjoittamaani kirjaa — Kirja on hätkähdyttävän ajankohtainen.”
Tuohon kun joskus pääsisikin! Nappaisi hyllystä oman teoksensa, puhaltaisi pölyt pois ja lukaisisi pätkän sattumanvaraisesta kohdasta. Ja toteaisi rauhallisesti tienneensä kaiken jo parikymmentä vuotta sitten! Toisaalta Väyrysen kannattaa varoa, ettei käteen vahingossa osu se kuuluisa väitöskirja; sen visioissa on myöhemmin todettu tiettyä epätarkkuutta.
Presidentinvaalien lähestyessä asetelma on juuri tämä: takametsien miehet Väyrynen ja Soini muodostavat yhden välieräparin, euroherrat Niinistö ja Lipponen toisen. Semifinaalien voittajat kohtaavat sitten kakkoskierroksella – jännäksi menee. Paavo Väyrysen tipahtaminen eduskunnasta ei välttämättä ennusta mitään ensi tammikuun varalle, varsinkin kun Lipponen ja Niinistökin ovat nimenomaan entisiä parlamentaarikkoja.
Yritän päästä paikalle johonkin Keskustan presidenttiehdokkaan kampanjatilaisuuksista. Aion tarkistaa omin silmin, onko Väyrynen liian vanha tai liian lyhyt.
Ilmoita asiaton viesti