Koko Suomen presidentti

Presidenttiehdokkaat kiteyttävät linjansa iskulauseeseen, sloganiin, jota käytetään muun muassa vaalijulisteissa ja -ilmoituksissa.Vuoden 1988 vaaleissa julistin, että ”Suomi tarvitsee oman suunnan”. Sama ajatus sisältyi tukiyhdistykseni nimeen ”Suomalainen suunta ry”.

Vuonna 1988 Suomessa toimi Harri Holkerin johtama sinipunahallitus. Se pyrki hävittämään niitä suomalaisen yhteiskunnan arvokkaita erityispiirteitä, jotka perustuivat Keskustan vahvaan asemaan Suomen poliittisessa elämässä.Suomalainen yhteiskunta on ollut tasa-arvoisempi, hajautetumpi ja luonnonmukaisempi kuin muut läntiset teollisuusmaat. Holkerin hallituksen vahvan markan ja ”hallitun” rakennemuutoksen politiikka uhkasi tuhota kaiken tämän.

Kampanjassani julistin, että Suomen on toimittava omien arvojensa ja perinteittensä pohjalta suomalaista suuntaa etsien. Vuoden 1994 vaaleissa kampanja keskittyi ehdokkaan persoonaan. Julisteissamme korostettiin, että ”Suomi tarvitsee vahvan valtiomiehen”. Niiden kuvituksessa olivat edellisten presidenttien – Mannerheimin, Paasikiven, Kekkosen ja Koiviston – profiilit. Teema perustui siihen, että valtiollinen kokemukseni ja ulkopoliittiset ansioni olivat ylivertaiset muihin ehdokkaisiin nähden. Vaalikampanjaani hallitsivat talouspolitiikka, globalisaatio ja Eurooppa-politiikka.

Kerroin, kuinka Holkerin hallituksen vahvan markan politiikka oli tuhonnut Suomen kansantalouden aiheuttamalla konkurssiaallon ja jättityöttömyyden. Toisaalta korostin, että globalisaation oloissa meidän tuli työllisyyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi luoda uutta talouspolitiikkaa ja jopa uusi talousjärjestelmä. Vaalien aikana käytiin neuvotteluja Suomen mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

Pääehdokkaista suhtauduin Suomen jäsenyyteen varauksellisimmin, mutta neuvottelujen ollessa kesken en voinut ottaa kantaa niiden lopputulokseen. Jäsenyyden kannattajat riemuitsivat, kun minut oli saatu pudotetuksi toiselta kierrokselta.Vuoden 2012 presidentinvaalien asetelmat kytkeytyvät kahteen aikaisempaan kampanjaani.  Eurooppa-politiikka on kuuma kysymys ennen muuta euroalueen velkakriisin vuoksi. Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö veivät perustuslakia rikkoen meidät euroalueeseen ilman kansanäänestystä ja vain tiedonantomenettelyä käyttäen. Ruotsi ja Tanska ovat pysyttäytyneet ulkopuolella ja selviytyneet meitä paremmin. Nyt on keskusteltava, kuinka voimme pelastautua euroalueen kriisistä.   Maatamme johtaa Jyrki Kataisen hallitus, jonka kokoonpano ja linja ovat samat kuin Holkerin hallituksen. Vuoden 1988 kampanjani perusviesti on tältä osin täysin ajankohtainen. Nytkin tarvitaan suomalaista suuntaa.  

Vaalitunnukseni iskee siihen, että Kataisen hallituksen politiikka jakaa kansaa kahtia sekä sosiaalisesti että alueellisesti. Holkerin hallitus ja vuosina 1995-2003 toimineet Lipposen-Niinistön hallitukset toteuttivat samaa politiikkaa. Kampanjani tarjoaa sille vaihtoehdon. Tarjolla on ”Väyrynen – koko Suomen presidentti”, tuttavallisemmin ”koko kansan Paavo”. Presidenttinä pyrin toteuttamaan Suomen kansan enemmistön tahtoa, mutta puolustan myös vähemmistöjen oikeuksia.

Allekirjoitan tämän blogini Suomen pohjoisimmassa kunnassa, Utsjoella, joka on myös maamme ainoa saamelaisenemmistöinen kunta.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu