Alexander Stubb riemuitsi Kreikan tukemisesta
Äitienpäivänä kymmenen vuotta sitten Mari Kiviniemen johtaman hallituksen EU-asioiden ministerivaliokunta kokoontui Kesärantaan kriisikokoukseen, jossa käsiteltiin taloudellista tukea Kreikalle. Kokouksessa oli hyvin ristiriitainen tunnelma.
Ulkoministeri Alexander Stubb suorastaan riemuitsi siitä, että finanssikriisi oli johtamassa pitkään askeleeseen kohti yhteistä finanssipolitiikkaa ja liittovaltiota. Minä taas murehdin vakausjärjestelyyn liittyvien taloudellisten riskien lisäksi sitä, että federalistit yrittivät käyttää kriisiä omien ideologisten tavoitteittensa edistämiseen.
Alexander Stubb jatkoi samalla linjalla myös tammikuussa 2011, jolloin käsiteltiin ehdotusta edellisenä vuonna perustetun vakausvälineen kaksinkertaistamisesta. Helsingin Sanomissa 14.1. julkaistussa Marko Junkkarin jutussa Stubb julisti: ”Kriisi johtaa EU:n integraation syvenemiseen”. Hän puolusti tuen lisäämistä kriisimaille, eikä halunnut määritellä ”solidaarisuudelle” eurorajaa.
Vastustin kaksinkertaistamista. Tämän väännön onneksi voitin.
Nämä tapahtumat ovat nousseet mieleeni nyt, kun kymmenkunta vuotta sitten luodun vakausmekanismin käyttämistä vaaditaan. Kerron niistä kirjassani ”Huonomminkin olisi voinut käydä” (ss. 168-173).
Nyt vakausvälineen käyttäminen Italian, Espanjan ja muutamien muiden maiden tukemiseen on vakavasti esillä. Jos siihen mentäisiin, Suomen maksettaviksi lankeaisivat yli 10 miljardin euron takuut. Tämä lisäisi Suomen omaa taakkaa jopa paljon tätä enemmän. Asiaan perehtynyt Jan Hurri varoitti vakaussitoumuksen merkityksestä huhtikuussa 2012, jolloin eduskunta sitä käsitteli. https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001750613.html
Blogissani ”Älkää ampuko viestintuojaa” (28.3.) ennustin, että ilmankin vakausvälineestä tulevaa rasitusta Suomen valtion velka saattaisi lähi vuosina kasvaa yli 150 miljardiin euroon. Samaan aikaan kansantaloutemme uhkaa supistua ainakin noin 20 prosentilla eli jopa 50 miljardilla eurolla.
Näillä luvuilla Suomen julkisen talouden velkasuhde saattaisi nousta nykyisestä noin 60 prosentista yli 100 prosenttiin. Olisimme samassa sarjassa eteläisen Euroopan kriisimaiden kanssa. Luottokelpoisuutemme heikkenisi ja lainakorot nousisivat.
Miksi monet muut esittävät paljon pienempiä lukuja? Tähän on kaksi syytä.
Jotkut eivät ymmärrä, että nyt syntynyt reaalitalouden kriisi johtaa väistämättä myös finanssikriisiin, pahempaan kuin 2008.
Toiset – lähinnä rahoitussektorilla ja eräillä muilla aloilla toimivien yritysten edustajat – laskevat, että kriisin vaikutusten vähätteleminen edistää niiden omia etuja. Mahdollisimman suuri osa syntymässä olevista tappioista on pyrittävä siirtämään veronmaksajien kannettaviksi. Näiden yritysten edustajat esiintyvät talouskriisin suurimpina ”asiantuntijoina”.
Omalta osaltani olin jo pitkään pitänyt itsestään selvänä sitä, että olimme ennen pitkää ajautumassa pahempaan euroalueen ja maailmantalouden kriisiin kuin vuonna 2008. Euroalueelle ja maailmantalouteen oli syntynyt velkakupla, joka väistämättä puhkeaisi. Korona-kriisi vain laukaisi talouskriisin.
Kirjoitin tästä tammikuun alussa painoon menneessä kirjassani ”Yhteinen vuosisatamme” (ss. 190-212) . Nojaudun siinä YK:n viime syksynä julkaisemaan kestävää kehitystä käsittelevään raporttiin ja Marina Mazzucaton vuonna 2018 ilmestyneeseen teokseen ”Arvo – globaalin talouden luojat ja välistävetäjät”.
Viime viikkoina julkaisemissani blogeissa olen varoitellut päätöksentekijöitä valtion varojen holtittomasta käytöstä. Olen myös kannustanut hallitusta vastustamaan tiukasti sekä vakausvälineen käyttöä että yhteisvastuun kasvattamista EU:n ja euroalueen puitteissa (”Kiitos, Sanna Marin ja Katri Kulmuni”, blogi 27.3.).
Edellä mainitut kirjat ja blogit ovat luettavissa kotisivultani paavovayrynen.fi.
Eiköhän suomen pitäisi erota eurosta, parempi myöhään kuin ei milloinkaan…
Ruotsilla, Tanskalla ja norjalla kruunut heikentyneet ja heillä vienti ja varallisuus kasvaa,
sekä työttömiä on vähempi
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä ei ole normaali talouskriisi. Kaikki kansantaloudet ottavat melkoisesti velkaa koronan takia. Tästä syystä ne eivät velkaannu suhteellisesti jolloin kilpailukyky ei myöskään velasta kärsi. Tästä syystä on turha huolestua velkaantumisesta. Se ei tässä tapauksessa ole haitaksi. Velka tulee aiheuttamaan kyllä jonkin verran rahan arvon laskua. Sitä varten on EUn vakavaraisuussäännöksiä jo höllennetty. Epidemian jälkeen on kuitenkin varmaa että EUn keskuspankki ja muutkin vastaavat hoitavat talouden niin etteivät kansalaiset kärsi lisää, talous saadaan nousuun ja velat saadaan hoidettua.
Kokonaan toinen asia on että mielestäni Suomen olisi parasta lähteä eurosta.
Ilmoita asiaton viesti
Muiden Pohjoismaiden ja myös Baltian maiden velkasuhteet ovat merkittävästi Suomea alhaisemmat. Tanskan, Latvian ja Liettuan luvut ovat 35 prosentin tasolla. Viron velkasuhde on alle 10 prosenttia. Ruotsi on noin 40 prosentissa, ja sen talous on ennen korona-kriisiä ollut ylijäämäinen. Arvioni mukaan Suomen velkasuhde nousee edessä olevan syvän kansainvälisen laman aikana nykyisestä noin 60 prosentista jopa 100 prosenttiin. Varoituksen sanoja on tullut Ruotsista: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsalaisekonomisti-varoittaa-suomea-kasvavan-valtionvelan-riskeista-reaalitalouden-kriisi-voi-kaynnistaa-finanssikriisin/7f234225-6323-4718-961e-2d9ae0fa8ee9.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen kirjoittaa monta kertaa viikossa ja muistelee kertoja, jolloin hän on ollut väärässä. Väyrynen vastusti EU-jäsenyyttä. Kansalaiset halusivat ja liittyivät Väyrysestä huolimatta. Väyrynen vastusti euroon liittymistä, muut poliitikot liittyivät Väyrysestä huolimatta. Väyrynen vastusti Kreikan tukemista, koko euroalue tukivat Väyrysestä huolimatta.
Väyrynen kirjoittaa, kuinka hän kerta toisensa jälkeen on hävinnyt taistelunsa ja jokaisen sotansa. Väyrynen ylpeilee olleensa vastarannan kiiski. En ymmärrä, miksi ihmeessä Väyrynen ei puhu tästä päivästä, tämän päivän ongelmista ja etsisi niihin ratkaisua muualta kuin 90-luvulta.
Väyrynen kirjoittaa paljon. Muistelmissa on Väyrysmäistä vääristelyä. Silti ne voivat tuottaa ymmärrystä, varsinkin Väyrysen toiminnasta. Väyrynen itse toki näkee itsensä suurena valtiomiehenä tai oikeassa olleena. Väyrynen unohtaa, että suuret valtiomiehet pystyvät kokoamaan ympärilleen samanmielisten joukon ja pystyvät yhteistyöhön. He vievät läpi ne asiat, joita vastarannan kiiski vastustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aikaisemmin tehdyistä virheistä tulee oppia, jotta vältyttäisiin uusilta.
Suomen velkasuhde on korkea ennen muuta ”vahvan markan” politiikan ja euroon liittymisen vuoksi. Nyt vaarana on huoleton suhtautuminen valtion velkaantumiseen.
Kriisin oloissakin julkista taloutta on hoidettava vastuullisesti. Kehotan lukemaan huolellisesi viime viikkoina kirjoittamani blogit. Ne löytyvät kotisivultani paavovayrynen.fi.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa Paavo, että olet alkanut myös kommentoimaan blogejasi ja kiitos yhteistyöstä, mitä sain tehdä kanssasi tähtiliikkeessä vuosi sitten.
Nyt kun koronakriisi on ajankohtainen, niin itse en tähän asiaan ollut paneutunut, ennen kuin nyt, kun kriisi on jo päällä.
Silmiini osui Tekniikan maailmassa 19.9.2019 ollut artikkeli, joka ennakoi tulevaa katastrofia. https://tekniikanmaailma.fi/ihmiskuntaa-uhkaa-hengitysteitse-leviava-tartuntatauti-joka-voi-tappaa-80-miljoonaa-ihmista-raportti-varoittaa-lahes-taydellisesta-varautuneisuuden-puutteesta/
Käsitykseni mukaan GPMB:n raporttia ei otettu vakavasti ja seurauksista kärsii nyt koko maailma. ”RAPORTIN MUKAAN ”tuhoisan epidemian tai pandemian uhka on hyvin todellinen, eivätkä niiden tuhot rajoitu ihmishenkiin vaan murtavat talouksia ja synnyttävät sosiaalista kaaosta.””
Nyt olisi mielestäni tärkeää alkaa kiireesti laatimaan suunnitelmaa, miten tästä selvitään, sitten kun tämä akuutti tautivaihe on saatu kuriin. Miten ja millä keinoilla me selvitään Suomessa tulevaisuudessa?
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrysen suosio ja kannatus kasvaa, kun hän vastaa kommentteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti näin.
Menneistä on hyvä puhua, eli historia tunnustaa. Nyt ollaan kuitenkin uuden tilanteen edessä ja silloin pitää katsoa tulevaisuuteen.
Näyttää, että nyt on perustettu työryhmän ratkomaan koronan jälkeistä aikaa. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/15088c38-dea4-4b73-8f02-92513600adc2
Uskon, että Paavollakin olisi tähän annettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään kirjoitin Arto Luukkasen blogissa: Ymmärtää ken keksii miksi pääesikunta tiedottaa sotaharjoitusten jatkumisesta aprillipäivänä? Vastasin itse: koska on eilen täällä esitetty että ”poliitikkojen ei pitäisi unohtaa tehtäväänsä yhdessä median kanssa kaataa kirjanoppineiden kasaamia muureja kansojen väliltä, jotta ihmiset voisivat vapaasti seurustella keskenään, eikä suinkaan alkaa piispojen kanssa järjestelemään yksittäisten henkilöiden seurustelusuhteita, vaikka omaatuntoa voisikin helliä löytää tolkunmiehelle muusa omasta puoluetoimistosta, tai käyttää Gorbatshovin kieltämää psykiatrista hoitoa politiikassa.. vrt. poliitikko Kaikkosta potkaissut onni löytää siippa kolmiosta EK, CMI, kirkkohallitus.
Vahvistus saatu netissä. Pääesikunnan uutisen välitti Uuutissuomalainen. Sen taustayhtiöihin kuuluu Iisalmen Sanomat, jonka sivuilla lanseerattiin sana ”tolkku”. Kuten me modernit tiedämme, valta on kielessä.
Sanna Marinin isä vaikuttaa Vieremällä, tietää Savon Sanomat. Lienee ajattelun jarrua, tolkkua intin slangilla.
Ilmoita asiaton viesti