Arvoitus ratkesi: Pohjois- ja Itä-Suomen kannattajakortit lähetettiin Viroon

Joulukuun 22. päivänä julkaisin blogin Presidentinvaalien tulos ratkesi – syntyi kadonneitten korttien arvoitus.

Aluksi kadonneitten korttien arvoitusta yritettiin selvittää poliisin avulla. 

Valitsijayhdistykseni teki 27.12. rikosilmoituksen Keskusrikospoliisille. Tällä pyrittiin siihen, että poliisi nopeasti selvittäisi, saattoiko korttien katoamiseen liittyä rikos, joka olisi antanut Helsingin vaalipiirilautakunnalle perusteen täydentää ehdokaslistaa.

Rikosilmoitus siirrettiin Helsingin paikallispoliisin käsiteltäväksi. Pintapuolisen tarkastelun perusteella se päätyi toteamaan, että sen mielestä aihetta esitutkinnan käynnistämiseen ei ollut olemassa. 

Mahdollisuus ehdokaslistan täydentämiseen raukesi tähän. 

Tammikuun 9. päivänä lähetin Posti Oyj:lle Suomen linja ry:n puolesta kirjeen, jossa pyysin sitä selvittämään valitsijayhdistykseni jättämään rikosilmoitukseen sisältyvät asiat. Liitteenä oli muistio Suomen linja ry:n yhteistyöstä Posti-konsernin kanssa. Julkaisin muistion kokonaisuudessaan samana päivänä julkaisemassani blogissa

x  x  x

Postin ylin johto tarttui pyyntöömme ripeästi. Toimitusjohtaja Turkka Kuusisto antoi selvitystyön tuotantotoiminnasta vastaavan alaisensa Mikko Hoikkalan tehtäväksi.

Hoikkalan antamat kirjalliset selvitykset olivat paha pettymys.

Hoikkalan viesteissä toistettiin Postin edustajien julkisuudessakin esittämä väite, että Pohjanranta Oy:n Suomen linja ry:n vastauslähetysosoitteeseen 19.12. postittama pikapaketti ei ollut virallisten seurantatietojen mukaisesti päätynyt 20.12. Tallinnaan. Väitteen mukaan se oli 20.12. luovutettu vastaanottajalle Suomessa.

Hoikkala väitti, että Postilla ei ollut mitään syytä epäillä tuhansien lähetysten katoamista tai ohjautumista väärälle vastaanottajalle.

Kun valitin toimitusjohtaja Kuusistolle Hoikkalan toiminnasta, saimme kutsun 5.2. järjestettyyn tapaamiseen. Siinä paikalla oli Hoikkalan lisäksi mm. Postin lakiasioista vastaava johtaja Kaarina Ståhlberg.

Tapaaminenkaan ei tuottanut tulosta.

Vaikka olemme dokumenttien avulla osoittaneet, että Pohjanrannasta 19.12. postitettu paketti oli 22.12. palautettu lähettäjälle, Postin edustajat toistivat edelleen väitettä, että paketti olisi luovutettu 20.12. oikealle vastaanottajalle Suomessa. He kieltäytyivät kertomasta, missä osoitteessa ja kenelle paketti oli virallisten seurantatietojen mukaan luovutettu Tallinnassa 20.12. klo 11.53.

Postin edustajat kiistivät edelleen 9.1. lähettämässämme muistiossa esittämämme tiedot, joiden mukaan perille eivät koskaan tulleet tuhannet sellaiset vastauslähetykset ja kannattajakortit, joiden oli määrä olla meillä 12., 19. ja 20. joulukuuta.

Mitään vaikutusta ei ollut silläkään, että esittelimme ja luovutimme muistion, jossa kerroimme suorittamiemme tutkimusten tuloksista.

Pettyneenä maanantain tapaamiseen kirjoitin seuraavana päivänä Turkka Kuusistolle kirjeen, jossa vetosin siihen, että hän toimitusjohtajana antaisi epäillyt väärinkäytökset ja rikokset poliisin selvitettäviksi. 

Keskiviikkona kiirehdin vielä vastausta viestiini.

Kuusisto ei vastannut. Sen sijaan sain eilen viestin lakiasioiden johtaja Kaarina Ståhlbergilta, joka Kuusistolle lähettämääni kirjeeseen viitaten kirjoitti:

”Posti yhtiönä on sitoutunut toimimaan lainmukaisesti ja eettisesti, ja suhtaudumme vakavasti kaikkiin väärinkäytössyytöksiin. Olemme selvittäneet asian perinpohjaisesti kaikista käytössämme olevista lähteistä sekä viestineet löydöksistämme teille avoimesti. Selvityksessämme ei havaittu systemaattisia virheitä, lähetysten katoamista, ulkopuolista vaikuttamista tai tietojärjestelmiin kohdistuvia häiriöitä, emmekä katso lisäselvitykselle olevan tarvetta. Mikäli poliisi on kiinnostunut tutkimaan asiaa, Posti toimii täydessä yhteistyössä viranomaisten kanssa.”

x  x  x

Vaikka yhteydenpitomme Postin edustajien kanssa oli tulokseton, se oli hyvin hyödyllinen tosiasioitten selvittämisessä.

Ennen 5.2. järjestettyä tapaamista hankimme Postilta täsmällistä tietoa siitä, kuinka vastauslähetysjärjestelmä toimii.  

Posti vastasi:

”Keräilemme lähetyksiä arkipäivisin ma-pe ilmoitettujen kirjelaatikoiden tyhjennysaikojen ja palvelupisteiden noutoaikojen mukaisesti. Lauantaina ja sunnuntaina postitetut vastauslähetykset olemme keräilleet maanantaina, ja nämä ovat suurilta osin olleet noudettavissa Helsingin postikeskuksesta tiistaina, loput keskiviikkona.” 

”Keräilemme postia valtakunnallisesti lajiteltavaksi kolmeen lajittelukeskukseen.

  • 00-49, 53-56 ja 60-69 alkuisilta postinumeroilta keräilemme lähetykset lajiteltavaksi Helsingin Postikeskukseen.
  • 50-52, 57-59, 70-83 ja 87-89 alkuisilta postinumeroilta keräilemme lähetykset lajiteltavaksi Kuopion Postikeskukseen
  • 84-86 ja 90-99 alkuisilta postinumeroilta keräilemme lähetykset lajiteltavaksi Oulun Postikeskukseen.

Tämän jälkeen vastauslähetyksenä postitetut kirjeet ohjataan Kuopiosta ja Oulusta Helsingin postikeskukseen, jossa vastauslähetykset lajitellaan ja laskutetaan ennen perille toimittamista.”

Tapaamisessamme Postin edustajien kanssa 5.2. luovutimme muistion, jossa annoimme täsmennettyä tietoa vastauslähetysten ja kannattajakorttien katoamisesta.

Olemme tutkineet vastaanottamaamme noin 11 000 kannattajakorttia, joista suurin osa jätettiin Helsingin vaalipiirilautakunnalle 12., 15., 18. ja 19. joulukuuta

Tarkkaan olemme tutkineet vielä hallussamme olevia noin 2000 korttia. 

Maanantaina 18.12. saimme noin 3000 korttia, jotka oli postitettu edellisenä torstaina ja perjantaina. Torstai oli ollut Postissa lakkopäivä.

Viikonlopun aikana toteutettiin laaja ilmoittelukampanja. Kannattajilla oli kolme päivää aikaa allekirjoittaa ja postittaa kortteja.

Sekä tiistaina että keskiviikkona meille olisi pitänyt tulla tuhansia vastauslähetyksiä ja kortteja. Niitä tuli muutama sata. Joukosta puuttuvat kokonaan Oulun ja Kuopion postikeskusten alueelta postitetuissa vastauslähetyksissä tulleet kortit.

Olemme käyneet tutkimassa myös Helsingin vaalipiirilautakunnalle luovutettuja kortteja. Niiden tarkastelu osoitti, että 12. joulukuun osalta kävi samoin kuin viikkoa myöhemmin. 

Edellisen viikonlopun mittavasta ilmoittelusta huolimatta on 11.12. postitettuja kortteja tullut perille hyvin vähän ja niidenkin joukosta puuttuvat Oulun ja Kuopion postikeskusten alueilta postitetut kortit.  

Pohjanrannasta 19.12 postitetun pikapaketin kulkeutuminen Viroon antaa vahvaa tukea olettamukselle, että sinne päätyivät myös ne arviolta runsaat 10 000 vastauslähetystä ja 12 000 – 14 000 kannattajakorttia, jotka eivät tulleet 12., 19. ja 20. joulukuuta perille Helsingin Postikeskuksen kautta. 

Oulun ja Kuopion postikeskusten alueella postitetut vastauslähetykset ilmeisesti ohjattiin Viroon. Lisäksi on voitu hävittää myös kortteja, joiden oli määrä tulla suoraan Helsingin Postikeskukseen. 

x  x  x 

Tilanne on hyvin erikoinen, kun Suomen valtion kokonaan omistama yritys kieltäytyy selvittämästä perusteltuja epäilyksiä yrityksen piirissä tapahtuneista väärinkäytöksistä ja rikoksista. Tämä on erityisen erikoista sen vuoksi, että epäillyt väärinkäytökset ja rikokset liittyvät vaaleihin, joissa valitaan maan ylin valtiollinen johto.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu