Eduskunnan on vihdoinkin tehtävä tenä
Tuomas Malinen julkaisi tänä aamuna erinomaisen blogin, jossa hän vaati, että Suomen on erottava euroalueesta. Hän esitti, että eroamispäätös olisi valmisteltava salassa ja toteutettava sen jälkeen ripeästi.
Valitettavasti en voi uskoa siihen, että hallitus ryhtyisi valmistelemaan euroeroa.
Avainasemassa ovat pääministeri Sanna Marin, pääministerin sijainen valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen. Marin ja Kulmuni ovat kyllä ottaneet kantaa euroalueen jäsenmaiden keskinäisen yhteisvastuun lisäämistä vastaan, mutta samalla korostaneet euron hyödyllisyyttä Suomelle ja tarvetta pitää euroalue ja EU koossa. Tuppurainen on Alexander Stubbin veroinen federalisti ja eurouskovainen, euroismin kiivas kannattaja.
Toivo on asetettava eduskuntaan ja sen perustuslakivaliokuntaan. Olen matkan varrella useaan otteeseen vedonnut eduskuntaan, että se tekisi tenän eikä hyväksyisi enää yhtään askelta siihen suuntaan, että maamme yhteisvastuu muiden jäsenmaiden veloista kasvaisi.
Kesäkuun 9. päivänä 2016 julkaisin blogin ”Entä jos eduskunta tekisi tenän?”
Edellisenä päivänä olin ollut kuultavana eduskunnan talousvaliokunnassa, joka valmisteli lausuntoa kansalaisaloitteesta kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.
Euroopan unionissa käsiteltiin tuolloin niin sanottua viiden presidentin suunnitelmaa todellisen talous- ja rahaliiton synnyttämiseksi euroalueelle. Kirjoitin, että siinä mukana oleminen olisi tuhoisaa Suomen kansantaloudelle.
Viime kädessä kysymys oli Suomen valtiollisestakin itsenäisyydestä. Professori Antti Tanskanen olikin kiteyttänyt vaihtoehdot: euro ja liittovaltio tai markka ja itsenäisyys.
Kerroin blogissani kysyneeni, mitä tapahtuisi, jos eduskunta tekisi tenän eikä enää hyväksyisi ainuttakaan askelta kohti kasvavaa yhteisvastuuta ja liittovaltiota. Kukaan ei ollut osannut kertoa, mitä tällöin tapahtuisi.
Palasin asiaan 17.2.2019 julkaisemassani blogissa ”Suomen tulee tehdä tenä”.
Hallitus käsitteli silloin muutoksia Euroopan vakausmekanismiin (EVM). Ne olivat lisäämässä euroalueen jäsenmaiden taloudellista yhteisvastuuta ja heikentämässä Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa tehtäviin päätöksiin. Jan Hurri oli kirjoittanut tästä Ilta-Sanomiin kaksi erinomaista arviota (17.2.2019 ja 15.2.2019).
Kirjoitin, että hallitus rikkoisi omaa ohjelmaansa, jos se hyväksyisi EVM:n muutokset. Jos taas Suomi tekisi tenän, kehitys kohti ”todellista talous- ja rahaliittoa” saattaisi pysähtyä tai euroalue saattaisi alkaa sisäisesti eriytyä. Tämä olisi Suomen etu.
Nyt on syytä toistaa entistäkin painokkaammin vaatimus, että eduskunnan on tehtävä tenä. Nyt esillä olevat ratkaisut yhteisvastuun lisäämiseksi euroalueella ja EU:ssa ovat vastoin perussopimusta. Suomen osallistuminen niihin olisi vastoin Suomen perustuslakia. Perustuslain tulee olla Suomen turva, kuten blogissani 12.4. ”Perustuslaki Suomen turvaksi” kirjoitin.
Edelleenkään kukaan ei ole osannut vastata kysymykseen, mitä tapahtuisi, jos eduskunta tekisi tenän.
Erotettaisiinko Suomi EU:sta tai euroalueesta? Tuskin.
Johtaisiko tämä siihen, että euroalue alkaisi sisäisesti eriytyä, kuten blogissani 17.2.2019 arvelin? Tämä voisi olla mahdollista ja olisi järkevää.
Johtaisiko tämä siihen, että euroalue kokonaan tai osittain hajoaisi? Tämäkin voisi olla mahdollista ja olisi järkevää.
Kokonaan hajoaminen tarkoittaisi sitä, että kaikilla euroalueen mailla olisi euron rinnalla käytössään kansalliset valuutat. Tätä ehdotin Euroopan parlamentissa, kun siellä vuonna 1995 käsiteltiin euron käyttöönottoa.
Osittainen hajoaminen tarkoittaisi sitä, että osa jäsenmaista eroaisi euroalueesta ja ottaisi euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan. Suomi olisi eroavien joukossa.
Näihin kysymyksiin saamme vastauksen sen jälkeen, kun eduskunta tekee tenän ja hylkää esillä olevat ehdotukset yhteisvastuun lisäämisestä EU:ssa ja euroalueella. Suomi joka tapauksessa pelastuisi.
Tästä on jokainen kansanedustaja henkilökohtaisessa vastuussa.
Suomessa ylin valta kuuluu eduskunnalle ja vaikka sitä ei uskoisi nykyistä hallitusta katsellessa, niin eduskunnassa on oikeistoenemmistö. Jotta näin kävisi, niin opposition pitäisi koota voimansa eli kaikki porvaripuolueet euroa vastaan ja markan puolesta. Temppelin harjalle joutuisi keskusta, mutta hallituksen kaatumisen varalta voitaisiin tehdä jälleen yksi kassakaappisopimus, että keskustakin saa pari ministeriä uuteen oikeistokoalition hallitukseen. Eduskunnan pitäisi ryhdistyä, koska sillähän se valta on.
Taitaa vain olla niin, että EU- ja europolitiikka ei mene perinteisten jakolinjojen mukaan. Jos menisi, niin vasemmistonhan pitäisi olla kiivain EU:n vastustaja, mutta näyttää siltä, että se on vaihtanut Internationalin Oodiin ilolle.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvitteletko ihan tosissasi, että porvarihallitus hakisi euroeroa. Kaikkein myönteisin suhtautuminen euroon ja liittovaltioon on kokoomuksessa.
Joten kyllä Väyrynen ja perussuomalaiset ovat aika yksin. Kaiken kaikkiaan on vaikea kuvitella, että perussuomalaiset pystyisivät pakittamaan mistään vaatimuksistaan niin, että lähtisivät johonkin hallitukseen. 2015 he lähtivät porvarihallitukseen… Eikä kokoomuksen seura edistänyt sen kummemmin keskustan kuin perussuomalaisten kannatusta. Miksi nyt kävisi toisin?
Ilmoita asiaton viesti
Ratkaisijan paikalla on nyt Keskusta, jonka puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni on ”tenän” esittäjän paikalla. Hän on tohtori Paavo Väyrysen entinen kasvatti.
Kun Keskusta palaa Suomen edun ajajaksi, ratkaisu siirtyy Kokoomukselle ja Sdp:lle. Ne valitettavasti ovat niin vahvassa eurouskossa, että Suomen etu jää sen varjoon. Pienpuolueet Vihreät ja Vasemmistoliitto ajelehtivat ilman peräsintä.
Tohtori Paavo Väyrysen on käännettävä oma puolueensa järkilinjalle joko faktoilla (Tuomas Malinen kirjasi ne) tai palaamalla Keskustan puheenjohtajaksi. Syksyllä Väyrynen mitatkoon pieneksi kuihtuneen Keskustan isänmaallisuuden ja valmiuden ajaa Suomen etua asettumalla puheenjohtajaehdokkaaksi.
Macronin-Merkelin-Marinin liittovaltio-tulonriirtounioni on torjuttava. Tämä voi edellyttää Suomessa eduskuntavaaleja loppuvuonna 2020. Niissä mitataan kansan tuki: Suomen kansa vai Välimeren maat.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen seikkailut keskustan ja Sipilän vahingoksi ovat sen verran tuoreessa muistissa, että ensin pitäisi näyttää se, että pystyy toimimaan muiden keskustalaisten kanssa yhteistyössä… Vaikka ei pääsisikään ministeriksi.
Jos Väyrynen haluaa puheenjohtajaksi, kannattaisi haastaa Halla-aho.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen on ollut aikalailla oikeassa mitä eu ja euron kehitykseen tulee.
Ylen kanavalla Pekkarinen harmitteli euron sitovuutta Suomelle joten Keskustan väki on ollut pääosin alun alkujaan euroon menosta kansanäänestyksen kannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän tekemisistä en Väyrystä syyttäisi.
Mutta onko Keskustan pienentynyt kenttäväki Merkelin-Macronin yhteisvastuu-tulonsiirto-liittovaltion kannalla? Tämä on mielenkiintoinen kysymys, johon saamme vielä tänä vuonna vastauksen. Kulmuni kertoo!
Ilmoita asiaton viesti
En nyt sanonutkaan, että Väyrystä tarvitsee syyttää Sipilän tekemisistä. Sen sijaan häntä voi syyttää siitä, että hän kaksine puolueviritelmineen, pysymällä kahden puolueen jäsenenä jne. menetti kaiken oman uskottavuutensa. Joten Väyrysellä ei ole mitään sijaa enää puolueen johdossa. Ruotsinkielinen piiri voi valita hänet puoluevaltuuston mutta se on siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Sipilän politiikka ja toiminta romahdutti Keskustan kannatuksen. Se on fakta. Paavo Väyrynen on vain yrittänyt palauttaa Keskustan perinteisten kannattajien luottamuksen. Keskustassa on liikaa näitä liberaaleja voimia jotka kuvittelevat saavansa etua siitä että nuoleskelevat erilaisia ns. bisnesmiehiä. Tästä on Keskustassa kysymys. Kumpaan porukkaan mahdat kuulua..???
Ilmoita asiaton viesti
Kai minä sitten kuulun tähän sipiläläiseen liberaalisiipeen.
Pidän tärkeänä, että maata kehitetään tasapuolisesti erilaisia ihmisryhmiä kunnioittaen. Meillä on vain tämä yksi maa, joten luonnosta ja ympäristöstä on pidettävä huolta.
Koulutus ja tieteen kehitys on tärkeää. Joten konservatismiin suhtaudun epäillen.
Keskustalla oli erinomaiset ministerit edellisessä hallituksessa, Sipilä ja Berner erityisesti. Valitettavasti kokoomus ei taaskaan ollut luotettava kumppani. Muuten maakunta- ja soteuudistus olisi saatu maaliin.
Ilmoita asiaton viesti
Menehän puolustamaan Sipilää ja Berneriä Keskustan peruskannattajille niin luulen että asenteesi voi muuttua. Kunnioitan tätä isänmaata sen verran paljon että en hyväksy että aikaisempien sukupolvien rakentama yhteiskunta myydään surutta kansainvälisille tahoille kuten myös Sipilän hallituksen aikana on tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Toimi on oikeassa. Jostain on löydyttävä poliittinen voima, joka saa aikaan muutoksen.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo olet ollut oikeassa , euro on riittisessä tilassa jopa nyt yhteisvastuiden eli liittovaltiokehityksen puitteissa. Psuomalaiset kannattaa samaa. Ei muuta kun yhteistyöhön , mikäli keskustalta ei tule tukea voi ajatuksia jakaa perussuomalaisten piirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä tuossa kummallista, jos Suomi tekee tenän. Niinhän tekevät Hansa-liiton maatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Merkel ole Hansa-maan liittokansleri? Hän sopi Macronin kanssa yhteisvastuun roimasta lisäämisestä. Mitä tekee Suomen hallitus, joka ei edes halua Suomen kuuluvan Hansaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on alkusoittoa koko EU:n hajoamiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Pahalta näyttää, että Suomen hallitus taipuu ensimmäisenä ja muut änkyröivät hetken ja taipuvat. EU ja euro saavat pienen jatkoajan. Vastuumme kasvavat rajusti, mutta Välimeren maat jatkavat entiseen malliin velkaantuen tekemättä mitään uudistuksia ja veronkorotuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan te perussuomalaiset pidätte nyt kovaa metakkaa koko ajan ja erityisesti kyselytunneilla. Aina ratkaisevaan äänestykseen saakka.
Tämä on teidän momentum ja isänmaan etu.
Katso, miten Halla-aho saa tilaa Suomenmaassakin:
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/jussi-hallaaho-hallituksen-ryhdyttava-valmistelemaan-eroa-eurosta–34nyt-heti34-6.3.608154.cc7081ed20
Ilmoita asiaton viesti
Suomen rämettynyt media ei EU-euro-järjettömyyksistä ole halunnut kertoa. Nyt on pakko, kun EU ja euro ovat kriisissä ja tarvitsee pystyssä pysyäkseen meiltä kymmenien miljardin vastuunotot.
Nyt Suomessa poliittinen kenttä jakautuu EU-politiikan perusteella. Perussuomalaiset vs. kaikki muut. Ps saa mittavan lisän kannatukseensa.
Ilmoita asiaton viesti
Se olisi teille oikein, saada kannatusta, kun olette totuuden äänitorvi.
Herra vangitsee viisaat heidän viekkauteensa. 1 Kor 3:19
Ilmoita asiaton viesti
Kerro Toimi se miksi Suomessa nämä vanhat puolueet eivät halua edes keskustella koko Eurosta yhtään mitään, ainakaan julkisuudessa..??? Aivan käsittämätöntä touhua tässä ”demokraattisessa” tasavallassa. Eihän tähän järjestelmään usko kohta enää kukaan kun kansalaisia pidetään ja kohdellaan kuin joitakin aivottomia puupäitä..???
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi tulla julkisuuteen ekonomisteja, jotka kyseenalaistavat selkeästi euron, muitakin kuin Tuomas Malinen ja Vesa Kanniainen.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla menee vuosiluvut vähän pieleen mutta ei paljoa kuin esim. Stubbin heitto 90% asiantuntijoista oli samaa mieltä vaikka se meni ihan päinvastoin. Ensi kerran hallitus alkoi käsittelemään tätä EVM-sopimusta eduskunnassa 2012 ja etukäteen yritin asiasta viestittää sokealle medialle, että EVM:n sisällössä on ongelmia ja ei pidä mennä hyväksyttämään.
Nyt ne mahdolliset rahoitukset, yhteisvastuudesta ovat mukamas yllätys. Suomi ei yksinkertaisesti pääse siitä sopimuksesta eroon eikä auta vastustella vaikka kuinka mämmilooteja lähettelisi kaikille EU-päättäjien ruokipöydille. Suomi pienenä vähemmistömaana joutuu jokaisista päätöksistä makselemaan, koska maat enemmistöosuudella voittaisivat joka kerta.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan tenän tekemisen sijaan tenan tekemistä – vuodon tukkimista.
Vuoto on tietysti Etelä-Eurooppaan virtaava vastikkeeton tuki, takaisin maksamattomat lainat.
Todettakoon, että minusta asia pitää tehdä joko hyvin, tai sitten kevyesti. Hyvin = Euroopan liittovaltio, kevyesti = Euroopan vapaakauppa-alue. Ei mitään välimuotoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrohan mitä etua tästä Eurosta ja liittovaltiokehityksestä ja koko EU:sta on Suomelle ollut..??? Ei riitä se että valtion rajalla ei tarvitse näyttää passia tai että valuuttaa ei tarvitse vaihtaa..???
Ilmoita asiaton viesti
”Liittovaltiokehityksestä”, jos tätä omituista sekatilaa haluaa siksi kutsua, l on lähinnä vain haittaa.
Ei kannata ottaa liittovaltion haittoja ilman siitä saatavia etuja, kuin mikä nykyinen tilanne on.
Kuten sanottu, tehdään joko kunnolla, tai sitten tyydytään pelkään vapaakauppa-alueeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos eurosta erotaan, lyhytmuistiset olettavat palattavan omaan markkaan, mutta se tuoksahtaa paremmin muistaville mahorkalta. Siltä varalta Paavo Väyrynen väitteli Åbo Akademissa tohtoriksi idän ikuisuudesta.
Ne, jotḱa taustalla naruja vetelevät, haluavat palata kruunun aikaan, pysähtymättä tsaarin aikana perustettuun markkaan. Pohjoismaisen historian professori Henrik Meinanderin sekä isä että isoisä toimivat yliopistotasolla historian tutkijoina, kuten eilen HS kertoi hänen 60-vuotispäivänä.
Sanoma Oy ilmoittaa komeasti ”Kutsumuksenamme on luoda uusi, parempi maailma”.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkö saataisiin kiusallinen opposition kritiikki vaiennetuksi – kun ei olisi oppositiota?
Hätätilahallitus on näköharha. Vastakkainasettelut siirtyisivät hallituksen sisälle. Kekkosen konstit eivät sovi demokratiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen piti kuitenkin pahimmat pelimiehet kurissa. Nykyisin kukaan ei valvo Suomen korruptoitunutta järjestelmää. Oikeuskanslerilta ei ole tullut yhtään tapausta tai tutkintaa? Nykyinen presidentti Sauli Niinistö oli ministerinä lakkauttamassa Suomen markkaa vastoin perustuslakia Paavo Lipposen hallituksessa..!!! Valtiopetos on muuten rikos joka ei vanhene koskaan..!!! Onko tämä ja nyt parempi systeemi..???
Ilmoita asiaton viesti
”Kekkonen piti kuitenkin pahimmat pelimiehet kurissa.”
Sen takia tämä malli ei nykymaailmassa toimikaan. Kekkosen omavaltaisuutta paheksuttiin voimakkaasti hänen jälkeensä ja niinpä varmistettiin, ettei tällaista vallanpitäjää enää tule.
Todettakoon, että laitoin tuon kommenttini jo kerran aikaisemmin tälle sivulle, mutta se hävisi sieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoista romantisointia ja ”väärinmuistamista” tuo ”Kekkonen piti pelimiehet kurissa”.
Päinvastoin: Kekkosen aika oli varsinaista pelimiesten kulta-aikaa, ja moni näistä pelimiehistä (joita voisi luetella pitkän jonon) toimi juuri Kekkosen erityisessä suojeluksessa.
Se että on suuret valtaoikeudet, ei tarvitse tarkoittaa sitä että on suuri k**ipää, kuten Kekkonen oli. Eihän Kekkosen edeltäjä Paasikivikään sitä ollut, vaikka muuten koleerinen luonne olikin.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi kuitenkin että joku taho tai lainoppinut puuttuisi tähän nykyiseen mafian tyyliseen toimintaan..???
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen oli itse pelimiehiä. Hän käytti hyväkseen idänkorttia: toimi eräänlaisena välimiehenä Neuvostoliiton johtoon päin sekä hyödynsi tätä asemaansa sisäpoliittisessa pelissään.
Esimerkiksi Mauno Koivisto korosti eduskunnan vallan lisäämistä ja kannatti presidentin vallan riisumista tarkoittavaa lainsäädännön muutosta. Enää hei haluttu maahan Kekkosen kaltaista itsevaltiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkosen aikana hommat kuitenkin pelittivät ja ihmisillä oli töitä..!!! Asuntovelalliset pääsivät lainoistaan eroon 10 vuodessa..!!! Silloin Suomella oli oma raha Markka..!!! Entäs nyt..??? Millä luulet Suomen selviytyvän tästä jatkuvasta velkakierteestä..??? Ennen Suomen Pankki painoi seteleitä lisää kun rahat loppuivat. Nykyisin pitää mennä hattu kourassa anomaan EKP:lta ja muilta lisää velkaa..??? Siellä sitten esitetään Suomelle erilaisia vaatimuksia lainan myöntämiselle..!!! Tuntuuko hyvältä systeemiltä..???
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi kuitenkin että joku taho tai lainoppinut puuttuisi tähän nykyiseen mafian tyyliseen toimintaan..???
Ilmoita asiaton viesti
Mikä sellainen taho olisi? Perustuslakivaliokunnasta se pitkälti riippuu.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakivaliokunnassa istuu tavallisia Eduskuntaan valittuja kansalaisia. Asiantuntijakuulemisiin kutsutaan sellaisia asiantuntijoita jotka varmasti ovat myötämielisiä valtaeliitille. PV on epäluotettava ja asiantuntemukseltaan kyseenalainen taho määrittelemään Suomen perustuslain henkeä. Sauli Niinistö oli perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja kun päätettiin Suomen EU-jäsenyydestä. Meille vakuutettiin silloin ettei EU-päätös vaikuta Suomen Markan asemaan! Kuinkas sitten kävi?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää kommentointia.
Osallistun keskusteluun myös tässä haastattelussa:
https://m.youtube.com/watch?v=DW369XrphEg&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Politiikka on tuollaista. Me kansalaiset olemme tämän porukan valinneet meitä edustamaan, ja siihen meidän on tyytyminen.
Seuraavissa vaaleissa voimme tarkistaa kantamme, jos olemme tyytymättömiä. Voimme jopa perustaa uuden puolueen, jos olemme tyytymättömiä nykyisiin.
Meillä on myös mahdollisuus tuoda poikkeavat kantamme esiin mediassa ja sosiaalisessa mediassa, ja toivoa, että muidenkin silmät avautuisivat. Muuta emme voi kansanvaltaisessa järjestelmässä tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
PV tarkoittaa = Perustuslakivaliokunta!
Ilmoita asiaton viesti
Niin tarkoittaa. So what?
Sen jäsenet ovat kansanedustajia.
Ilmoita asiaton viesti
Laitoin selvyyden vuoksi koska jotkut ovat käyttäneet Paavo Väyrysestä myös lyhennettä PV.
Ilmoita asiaton viesti
OK. En tullut ajatelleeksi tätä vaihtoehtoa.
Ilmoita asiaton viesti