Euroismi on tullut ja tulee meille kalliiksi
Eduskunnassa keskusteltiin viime torstaina Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Ministerit ja kansanedustajat väittelivät siitä, mikä vaikutus eurolla on ollut ja on Suomen talouteen. Toinen keskeinen aihe olivat korona-kriisin yhteydessä päätetyt ja suunnitellut taloudelliset tuet jäsenmaille.
Keskustelu osoitti, kuinka ideologisesti sekä keskeiset ministerit että monet oppositiopoliitikot suhtautuvat euroon. Euroismi, usko euroon, on ytimenä siinä federalistisessa ideologiassa, jonka mukaan Euroopan unioni on kehitettävä ylikansalliseksi valtioksi, liittovaltioksi. Suomen halutaan tulevan sen osaksi, sen osavaltioksi.
Suomelle euroismi on tullut hyvin kalliiksi. Se on itse asiassa ollut pääasiallinen syy kahteen aikaisempaan lamaan. Nyt euroismi uhkaa suorastaan tuhota meidän taloutemme.
x x x
Ensimmäinen euroismiin perustunut askel Suomen politiikassa oli Harri Holkerin johtaman hallituksen muodostaminen keväällä 1987. Se perustettiin toteuttamaan ”vahvan markan” politiikkaa, jolla Suomea piti valmistella jäsenyyteen euroalueessa.
”Vahvan markan” politiikka johti 1990-luvun alun lamaan. Sitä syvensi ja pitkitti se, että seuraava hallitus Esko Ahon ja Iiro Viinasen johdolla jatkoi vahvan markan politiikkaa vuoden 1992 lopulle saakka.
Viinanen sopi Ahon selän takana jo hyvissä ajoin ennen vuoden 1995 vaaleja Paavo Lipposen kanssa uudesta hallituksesta. Avainasemassa siinä oli myös Sauli Niinistö, joka tuli ensin sen oikeusministeriksi ja siirtyi sitten Viinasen paikalle valtiovarainministeriksi.
Lipposen-Viinasen-Niinistön hallituksen talouspolitiikkaa hallitsi pyrkimys saneerata Suomi eurokuntoon. Julkisten menojen kovakouraisen leikkaamisen vaikutukset ovat ulottuneet nykypäiviin saakka. Nyt puhutaan ”laman lapsista”. Menoleikkauksista huolimatta valtion velka kasvoi muutamassa vuodessa noin 10 miljardista noin 60 miljardiin euroon.
x x x
Euroon Suomi vietiin perustuslakia rikkoen ilman kansanäänestystä. Jäsenyydestä ei annettu eduskunnalle edes lakiesitystä, vaan siitä päätettiin tiedonantomenettelyä käyttäen.
Suomella oli keskeinen vaikutus siihen, että euroon siirryttiin Maastrichtin sopimuksen vastaisesti. Sopimuksen mukaan siihen olisi tarvittu jäsenmaiden enemmistö. Suomen lisäksi kuitenkin vain ani harva täytti ennalta asetetut EMU-kriteerit. Suomi ajoi voimakkaasti sitä, että mukaan otettiin kaikki halukkaat EU-maat. Kreikka joutui sentään hieman odottamaan saadakseen taloustilastonsa ”eurokuntoon”.
Euroalueella sittemmin syntyneet ongelmat ovat olleet väistämätön seuraus siitä, että se ei ole lähelläkään niin sanottua ”optimaalista” valuutta-aluetta. Mukana on aivan liian erilaisia kansantalouksia.
Suomi on ollut yksi euroalueen ongelmista pahimmin kärsineistä maista, kuten erityisesti vertailu taloudellisen itsenäisyytensä säilyttäneeseen Ruotsiin osoittaa. Vuonna 2008 alkaneen kansainvälisen finanssikriisin seurauksena koimme kansantaloutemme ”menetetyn vuosikymmenen”, jolloin taloutemme ei kasvanut ollenkaan ja jolloin valtion velka kasvoi 50 miljardilla eurolla.
x x x
Vuoden 2016 alussa oli vakavasti esillä Kreikan eroaminen euroalueesta. Komissiolla oli tästä valmis suunnitelma, kuten 24.3. julkaisemassani blogissa kerron (Älkäämme uskoko Sixten Korkmania).
Noihin aikoihin keräsin allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Seuraavana syksynä aloite pääministeri Juha Sipilän mahtikäskystä haudattiin tekaistuin perustein perustuslakivaliokuntaan. Eduskunnalle ei haluttu antaa tilaisuutta keskustella Suomen jäsenyydestä eikä äänestää siitä.
Sipilä ei suostunut edes keskustelemaan euroalueen purkamisesta tai Suomen mahdollisesta eroamisesta siitä. Hän oli sitoutunut toteuttamaan sisäistä devalvaatiota menoleikkauksineen ja kiky-sopimuksineen.
x x x
Kaksi kuukautta sitten, korona-kriisin alkuvaiheessa kirjoitin blogin (Väärää politiikkaa meillä ei ole varaa jatkaa), jossa ennustin, että syntymässä ei ollut lievä taantuma, vaan syvä lama. Varoitin hallitusta liiallisesta valtion velkaantumisesta ja erityisesti siitä, että ajautuisimme syvemmälle euroalueen yhteisvastuuseen. Samoja varoituksia ovat sittemmin esittäneet monet muut.
Nämä varoitukset ovat kaikuneet kuuroille korville.
Ennusteet valtion velan rajusta kasvusta ovat päinvastoin johtaneet siihen, että menoja on ryhdytty suorastaan holtittomasti lisäämään, kuten 11.5. julkaisemassani blogissa kirjoitin (Rikkaille annetaan, köyhiltä ja nuorilta otetaan).
Eduskunnassa torstaina käyty keskustelu osoitti murheellisella tavalla sen, että hallitus on ilmeisesti valmis maksamaan mitä tahansa pitääkseen euroalueen koossa ja Suomen sen osana. Osa oppositiosta näyttää olevan samalla kannalla.
Hintana olisivat heikko kilpailukykymme erityisesti Ruotsiin verrattuna, mittava taloudellinen tukemme muille kriisimaille ja lopulta taloudellisen ja myös valtiollisen itsenäisyytemme menettäminen.
Tässä tilanteessa katseet kohdistuvat eduskuntaan ja erityisesti sen perustuslakivaliokuntaan. Saksan perustuslakituomioistuin on näyttänyt sille hyvää esimerkkiä (Perustuslaki Suomen turvaksi 12.4.2020).
Kiitos Paavo jälleen kerran tästä. On kyllä erikoista, miten varoitukset voivat vuodesta toiseen ja kriisistä toiseen mennä kuuroille korville.
Ilmoita asiaton viesti
Totta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan täyttä hölynpölyä. Suomi on maailman ehkä eniten vakaasta eurosta, sisämarkkinoista ja ylipäätään globalisaatiosta hyötynyt maa. Nokia-vetoista nousua maailman huipulle ei olisi voinut tapahtua ilman euroa.
Entinen suurvalta Ruotsi ei ole Suomelle mikään vertailukohde. Ruotsi kansainvälistyi jo keskiajalla, kun Suomi oli vielä siirtomaa ja vielä 1800-luvullakin täysi takapajula.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on kärsinyt vakaasta eurosta, koska sen arvo on kilpialukykyymme nähden liian korkea. Sisämarkkinoista on hyödytty ja globalisaatiosta, mutta ne eivät liity euroon mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin ihmettelen, miten Snellman löysi argumentteja joilla ei ole mitään tekemistä sen aiheen kanssa, josta keskustellaan. Ne ovat tarjolla ilman euroakin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sinulla on Jouni noista euron hyödyistä jotain ihan tutkimustietoa, mitä kenelläkään muulla ei ole, niin kannattaa kertoa tutkimuksista PS:n talousasiantuntija Juhani Huopaiselle. Hän maksaa sulle 300€ lapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Huopainen? Hän kirjoitteli tänne takavuosina. Yhden virren laulanta varmaan väsytti.
Ai 300 euroa? Olisihan hänen pitänyt tarjota vähintään oravannahkoja tai markkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Aattele saisit 300 euroa, eikä mitään hömppärahaa. Pistä nyt faktat pöytään.
Ilmoita asiaton viesti
Surullista on sekin, että jonkun henkilön näkemykset voidaan tuomita ihan vain sillä perusteella, että hän on väärästä puolueesta tai että hän on vain se tietty henkilö. Sitten taas luotetaan joidenkin toisten näkemyksiin ja kuunnellaan heitä täysin sokeasti. Tieteellä ja tutkimustuloksilla ei yhtäkkiä olekaan juuri mitään merkitystä. Tämä on hyvin vaarallista.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Paavo! Tämä kirjoitus pitää saada levitettyä eri medioihin vaikka väkisin. Eihän tästä muuten tule yhtään mitään! Miksi kukaan meidän nykyisistä valtapuolueista ei uskalla puhua Eurosta mitään? Ovatko pelkureita vai tavallisia narulla talutettavia vai mitä..???
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa tohtori Väyrynen, kun olet Keskustan jäsen, niin rohkenen kysyä; mitä ajattelet vm Kulmunin tarkoittavan torstain suullisella kyselytunnilla antamassa vastauksessaan (klo 16:05) sanomalla ” Samalla lailla joka ikisen hallituksen linja on ollut se, että euroalueen vakaudesta täytyy huolehtia, mutta jokainen maa hoitaa itse oman talouspolitiikkansa.”?
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Poytakirja/Documents/PTK_73+2020.pdf
Eikö euron vakautta koskevista toimista vastaa EKP, eikä oman käsitykseni mukaan euroalue sinänsä ole suinkaan eri asia kuin eurojäsenmaa? Kulmunin ajatus on ristiriitainen, sikäli ettei Suomi, eikä yksikään euromaa voi vaikuttaa eurovakauteen omalla talouspolitiikallaan vaan omaan talouteensa. Suomi ei saa sotkeutua toisten jäsenmaiden talouden hoitamiseen. Ei edes takaamalla muiden velkoja oman perustuslakimme mukaan (94 § 2 ja 3 mom.).
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys Sirpalta!
Itse ajattelin samoin, kun kuuntelin Kulmunin vastausta. Euroalueen vakaus on vain eurouskovaisten kannanotto.
Valtiovarainministerin salkku on Kulmunille koetinkivi.
Hänen ymmärryksensä ja perehtyneisyytensä Suomelle erittäin raskaaksi tuleviin, taloudellisiin koronaseurauksiin, on heikkoa.
Monista hänen tokaisustaan tulee ennemminkin mieleen ulkoaopitut fraasit, joita hän toistaa kaikuna.
Jos pääministeri Marinin tunnesäätelyä on arvioitu heikohkoksi, vielä heikompi kritiikin vastaanottamiskyky on Kulmunilla.
Kiukkuisella äänellä ilmaistu sanoma ei kanna, vaan päivastoin, siitä ilmenee sanojan provosoituminen, joka sinänsä jo kertoo tilannehallinnan menettämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä osoittaa surullisella tavalla nykyisen valtiovarainministerimme osaamista. Tunnen myötähäpeää, kun kuuntelen hänen lausumiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen pyrkyryys ei riitä, kun kyseessä on valtion rahakirstun merkittävimmän hoitajan tehtävä.
Siksi tässä joutuukin hämmästelemään, miten puolueiden puheenjohtajat ovat aina itseoikeutettuja tärkeimmille ministeripaikoille.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiovarainministerin virka on painoarvoltaan tärkein virka pääministerin jälkeen, joskus jopa tärkeämpi. Häneltä vaaditaan eniten alan ammattiosaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiovarainministeriltä vaaditaan todellakin laajaa taloudellista ja yhteiskunnallista osaamista.
Vaikka taustajoukot olisivatkin alan asiantuntijoita, valtiovarainministerin on hallittava kokonaisuuksia ja tunnistettava uhkakuvat sekä tehtävä niistä omat johtopäätökset.
Jo koronarahanjako on ollut osoitus siitä, että vm-ministeriössä hälytyskellot eivät soineet, kun BF:n hanat avattiin yrityksille, joilla ei ollut pienintäkään tarvetta juuri nyt eikä edes tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässäkin Snellman ja kaikkialla muualla kerrotaan kuinka hyödyllinen euro on ollut Suomelle. Tämä on hieno esimerkki propagandasta ja toiston tärkeydestä. Kun jotain toistaa tarpeeksi se muodostuu joillekin totuudeksi joista nämä jotkut, ääh, anti olla. Viimeksi kuusi päivää sitten Juhani Huopanen lupasi 300€ käteen sille joka linkkaa tutkimuksen joka osoittaa euron nettotaloushyödyt Suomelle. Kun sellaista tutkimusta ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Kirkkonummella on viime aikoina tuotu poliittista tietoutta pihaan asti.
Keväällä 2018 sdp:n huippujohto kokousti pari päivää kurssikeskus Majvikissa. Olin muuttanut parisen kuukautta aikaisemmin asumaan Masalaan kävelymatkan päähän Majviksta.
Viime kesänä ministeri Sanna Marin esitteli hallitusohjelmaa Kirkkonummen kirjastossa osana ministereiden maankattanutta kirjastokierrosta.
Loppukesästä Jussi Halla-aho vieraili Kirkkonummen markkinoilla ollen halukkaiden tavattavissa.
Eilen valistettiin Iltalehdessä Sanna Marinin saaneen vuonna 2014 pyynnöstä Mikael Jungnerilta ”nostoa” uralleen tämän suostuttua twiittaamaan hieman krittisisesti silloisesta puoluetoveristaan Marinista.
Nukkuvissa, ts. herätysliikkeissä tiedetään nostoja esiintyvän kun ahdistunut hengenveli saa tuskissaan pelastuksen. Hupsista, miten tässä näin kävi?, huudahti hän nousun jälkeen ohi Rinteen, niin kuka? Ihan kaikki eivät pidä Suomea modernina sivistysyhteisönä.
Ilmoita asiaton viesti
Merkel on nähtävästi kääntymässä koronabondien taakse. Ei kai muuta olisi ollut odotettavissa. Onpa mielenkiintoista nähdä, mitä todella seuraa. USAssa ennustetaan 20-30% pudotusta talouteen. Euroalue on huonossa hapessa, joten pudotus on ehkä enemmän kuin USAssa. Kun tähän lyödään uutta rahaa entisten lisäksi, aletaan lähestyä 20-luvun tilanteita. Sen voi arvata, että tämä ei pelasta mitään.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/petaiston-kolumni-eu-ensimmaista-kertaa-saksan-edelle-merkelista-sittenkin-euron-pelastaja-tata-ihmetta-on-odotettu-vuosikausia/7822418#gs.69emep
Ilmoita asiaton viesti
Mahtavan röyhkeä ehdotus alkulaastariksi. Suomelle tietysti sopii mikä vain mutta entäs muut jäsenmaat? Kun olisi luullut, että bittirahaa saa pääaivaimen mukaan mutta siis siitä vastataan sen mukaan ja saajina on ”pahiten kärsineet maat” (lue = konkurssikypsä Italia)
https://yle.fi/uutiset/3-11358017
Saksa ja Ranska ehdottavat EU:lle 500 miljardin elpymisrahastoa – Rahastosta annettaisiin avustuksia pahiten kärsineille maille
Ilmoita asiaton viesti
Minunkin puolesta kiitokset tohtori Väyryselle erittäin tärkeistä puheenvuoroista ja pohdinnoista. Ne ovat syksyllä vielä arvossa arvaamattomassa.
Euroalue halutaan varmasti pitää pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Tämä tullee tarkoittamaan sitä, että EKP jakaa kansalaispalkkana helikopterirahaa kansalaisten tileille (tällä estetään omaisuusarvojen sulaminen ja konkurssiaalto). USAssa tehdään sama, koska presidentinvaalit. Sitten tulee laskun aika. Nyt olisi tärkeintä parantaa ruokaomavaraisuutta.
Ilmoita asiaton viesti