”Finlands sak är vår”
Torstaina 12.5. julkaisemani blogin piti olla viimeinen puheenvuoroni keskusteluun Suomen Nato-jäsenyydestä. Sinä päivänä oli varmistunut, että jäsenyyttä haetaan.
Kirjoitin:
”On vakava historiallinen virhe, että Suomi ilman pätevää syytä luopuu asemastaan sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana ja samalla siitä vakauspolitiikasta, jolla olemme turvanneet rauhalliset olot koko Pohjois-Euroopassa.
Olen tehnyt parhaani sen puolesta, että päätös olisi lykätty rauhallisempaan ajankohtaan, jolloin tästä ratkaisusta olisi kyetty käymään perusteellinen keskustelu ja jolloin päätöksenteossa olisi voitu kunnioittaa kansanvallan periaatteita ja noudattaa tarkkaan maamme perustuslakia.
Valitettavasti en tässä onnistunut.
Kannanottoni ovat luettavissa kotisivuni blogiarkistosta. Niihin ei ole tässä vaiheessa mitään lisättävää, eikä niissä ole mitään pois otettavaa.”
Eiliset uutiset Ruotsista ja Turkista antoivat aiheen tarttua asiaan uudelleen.
x x x
Ruotsissa käyty Nato-keskustelu tuo mieleen otsikkoon kirjaamani talvisodan aikaisen iskulauseen ”Suomen asia on meidän”. Sillä Ruotsissa vauhditettiin Suomen tueksi toteutettua keräystä.
Tässä hengessä Nato-keskustelua on Ruotsissa näköjään käyty.
Mahdollista jäsenyyshakemusta on perusteltu Suomen tasavallan presidentin ja pääministerin vetoomuksilla. On syntynyt mielikuva, että Suomi on vakavassa vaarassa. Meitä halutaan auttaa.
Ruotsin ja Suomen Nato-keskustelu tuo mieleen 1990-luvun alun tapahtumat, jolloin neuvoteltiin ja päätettiin molempien maiden liittymisestä Euroopan unioniin.
Prosessi käynnistyi, kun Ruotsi lokakuun lopulla 1990 päätti hakea jäsenyyttä Euroopan yhteisöissä. Tästä ei ennakkoon kerrottu Suomen hallitukselle.
Päätöksen teki Ingvar Carlssonin johtama sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus. Se liittyi talouskriisiin, jonka keskellä pyrittiin lisäämään talouselämän ja kansalaisten luottamusta hallitukseen.
Sosialidemokraatit kuitenkin hävisivät seuraavat vaalit, ja EY-neuvottelut vei loppuun Carl Bildtin johtama porvarillinen hallitus.
Keväällä 1994 kehitettiin pohjoismainen domino-peli, jolla pyrittiin varmistamaan niiden jäsenyys. Syksyllä Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa käytiin kansanäänestykset.
Kun jäsenyyden vastustus oli alhaisinta Suomessa, meidät pantiin äänestämään ensimmäiseksi. Seuraavana vuorossa oli Ruotsi ja viimeisenä Norja, jossa vastarinta oli voimakkainta. Suomen piti vetää muut perässään EU:n jäseniksi.
x x x
Ruotsissa enemmistö vastusti maansa jäsenyyttä. Tähän vaikutti se, että osa ay-liikkeestä oli vahvasti vastustavalla kannalla.
Ruotsissakin käytiin vakavaa keskustelua pysyttäytymisestä Euroopan talousalueessa (ETA), jonka kautta oli jo päästy EU:n sisämarkkinoille. Keskusteltiin myös Pohjolan yhteisön muodostamisesta.
Sielläkin luettiin Nordisk kontakt -lehteen kirjoittamaani artikkelia ”Euroopan unioniin vain Pohjolan yhteisöön?”.
Syksyn 1994 vaalien kautta Ingvar Carlsson oli palannut pääministeriksi.
Kuvaava oli hänen TV:ssa nähty kommenttinsa Suomen kansanäänestystuloksesta: ”nyt voidaan lopettaa keskustelut Pohjolan yhteisöstä”.
Suomen hallitus pyrki antamaan Ruotsille vetoapua hyväksyttämällä Suomen jäsenyyssopimuksen ennen Ruotsin kansanäänestystä.
Eduskunnan jarrutuskeskustelulla tämä estettiin. Ruotsalaisille ei kuitenkaan kerrottu, että Suomessa odotettiin heidän ratkaisuaan.
Tilapäinen ruotsalaisten enemmistö hyväksyi maansa jäsenyyden. Tämä ratkaisi Suomenkin jäsenyyden.
Carlssonin seuraajaksi noussut Göran Persson kommentoi vuonna 2000 ratkaisua Euroopan parlamentin liberaaliryhmän johdolle toteamalla, ettei Ruotsin oikeastaan tulisi kuulua unioniin. Ruotsalaisten enemmistö oli sekä ennen kansanäänestystä että sen jälkeen jäsenyyttä vastustanut.
Persson muuten kannatti unionin kehittämistä itsenäisten valtioiden liittona. Hän muun muassa ehdotti komission lakkauttamista ja sen tehtävien siirtämistä ministerineuvoston sihteeristölle.
Myöhemmin Suomi vietiin perustuslakia rikkoen ilman kansanäänestystä euroalueeseen. Ruotsissa järjestettiin kansanäänestys, jossa kansan enemmistö hylkäsi yhtenäisvaluutta euroon siirtymisen.
Jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, vauhdittuu EU:n kehittyminen sotilasliitoksi ja liittovaltioksi.
x x x
Palautin mieleen nämä 1990-luvun ratkaisut sen vuoksi, että nyt ollaan toistamassa samoja virheitä, joita silloin tehtiin.
EU-ratkaisun yhteydessä jäsenyyksiä kannattanut eliitti pelasi domino-peliä ja manipuloi julkisuutta. Samaa on koettu nyt.
Suomesta käsin on harhautettu Ruotsin poliittista ja valtiollista johtoa vetoamalla Suomen haavoittuvaan asemaan Venäjän naapurina.
Ruotsissa sosialidemokraatit harkitsevat luopumista vakaasta linjastaan, sotilaallisesta liittoutumattomuudesta, jolla maa on pysyttäytynyt jo kahden vuosisadan ajan sotien ulkopuolella.
Kysymys on ruotsalaisten kansallisesta identiteetistä.
Tätä vakavaa askelta harkitaan sen vuoksi, että sisarpuolueen johto on heihin vedonnut.
Tosiasia kuitenkin on, ettei perusteita linjan muuttamiseen ole.
Pohjolan turvallisuuspoliittinen tilanne on säilynyt rauhallisena ja vakaana nimenomaan Ruotsin ja Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden ansiosta. Suomeenkaan ei kohdistu mitään sotilaallista uhkaa.
Molemmissa maissa poliittinen oikeisto on ideologisista ja poliittisista syistä vuosikausien ajan kannattanut maansa Nato-jäsenyyttä.
Sauli Niinistö on jo puoluepoliitikkona kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä ja ryhtynyt sitä nyt myös presidenttinä ajamaan, minkä viimeksi uusimmassa blogissani ja siihen liitetyissä linkeissä jälleen osoitin.
Tämän päivän Helsingin Sanomissa pääministeri Sanna Marin kertoo, että hän on ollut jo vuosikausia Nato-jäsenyyden kannattaja.
Kysymys ei siis ole Venäjän hyökkäyksen aiheuttamasta hädästä, jolla ruotsalaisia puoluetovereita on maaniteltu tukemaan molempien maiden Nato-jäsenyyttä!
Päätöksenteon muuttuneet aikataulut avaavat vielä mahdollisuuden ikkunan.
Jos järki voittaisi, Ruotsin sosialidemokraatit päättäisivät huomenna ottaa aikalisän ja lykätä päätöksentekoa. Tällöin molemmissa maissa avautuisi mahdollisuus käydä Nato-jäsenyydestä kunnollinen keskustelu.
Tuskinpa eduskunta kiirehtisi lyömään lukkoon Suomen päätöksen hakea jäsenyyttä, jos Ruotsin kanta jäisi toistaiseksi avoimeksi.
x x x
Kuinka sitten uutiset Turkista asiaan vaikuttavat?
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin eilistä lausuntoa on vähätelty ja jopa pilkattu. On puhuttu ”basaarikauppiaasta”, joka aikoo kiristää etuja omalle maalleen.
Huomiota ei ole lainkaan kiinnitetty Ukrainassa riehuvaan sotaan.
Turkki on Mustanmeren rantavaltio. Sillä on ehkä avainrooli rauhan aikaansaamiseksi Venäjän ja Ukrainan välille.
Turkin kantaan saattaa ratkaisevalla tavalla vaikuttaa se, kuinka Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden arvioidaan vaikuttavan sotaan ja mahdollisuuksiin saada se pian päättymään.
Turkin eilinen kannanotto osoittaa, että on olemassa todellinen riski siihen, että Suomen ja Ruotsin hakemus johtaisi ”kelvottomaan yritykseen”. Muitakin kompastuskiviä Nato-tielle voi ilmaantua.
Tätä on tasavallan presidentti Sauli Niinistökin pitänyt pahimpana vaihtoehtona.
Vielä on mahdollisuus perääntyä. Kasvojen menettämiseltä voisi välttyä lykkäämällä hakemuksen jättämistä.
Ei sitten vieläkään malttanut jäädä suomettumisen historiaan ?
Ilmoita asiaton viesti
”Olen tehnyt parhaani sen puolesta… Valitettavasti en tässä onnistunut.”
Aika ajoi sinun ohi, suomut ja naamiot tippui, tilannekuva vaihtui, naapuri käy hyökkäyssotaa ja uhittelee Suomea. Nato-optiota on pidetty juuri tätä varten, jos sitä ei nyt käytettäisi, milloin sitten ja miksi sellainen on ollut olemassa?
”On syntynyt mielikuva, että Suomi on vakavassa vaarassa. Meitä halutaan auttaa.”
Tottahan tämä on, Venäjä uhkailee ja esittelee etupiirivaatimuksiaan ihan avoimesti. Apua ja tukea tarjotaan, hienoa!
”Pohjolan turvallisuuspoliittinen tilanne on säilynyt rauhallisena ja vakaana nimenomaan Ruotsin ja Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden ansiosta. Suomeenkaan ei kohdistu mitään sotilaallista uhkaa.”
Höpö höpö, jo syystalvella suoria uhkauksia alkoi tulemaan ja pitävät Suomea ”epäystävällisenä maana”. YYA-ajat meni jo.
”Tuskinpa eduskunta kiirehtisi lyömään lukkoon Suomen päätöksen hakea jäsenyyttä, jos Ruotsin kanta jäisi toistaiseksi avoimeksi.”
Tästähän on täysi selvyys, Suomi ja Ruotsi tekee itsenäisesti toisista riippumatta päätöksensä, on toki hienoa että sama suunta molemmilla ja ripeästi toimitaan, nyt on enää maajoukkuekilpailuhenkeä kummalla on tehokkaampi parlamentti viimeisessä käsittelyssä. On kyllä suuri ilo että sinä et ole jarrutuskeskustelua pitämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi odottaa jo sitä systeemistäkin perustetta liittoutumattomuus-linjalle.
Kun verbaalisen puolen tukea (ajatuksellisuus summaavana) ei linjalle ole onnistuttu löytämään… jää tämä ehkä tärkeä linja kompensatoristen tukien varaan, jolloin seurauksena on murtumat.
Joku, tai joku kykytaho, on näissä kuluissa alisuorittanut. Kenenhän tulisi tässä katsoa peiliin?
Blogistin?
Ilmoita asiaton viesti
Ajattele positiivisesti. NATO-jäsenyyden myötä voimme erota EU:sta, jota aikanaan ennen EY-kansanäänestystä mainostettiin turvana NATOttomalle Suomelle ja oli painavin tyrkytetty syy liittyä EY:n. Kun FIXIT on saatu aikaiseksi, odotetaan, että 20 vuotta NATO-jäsenyyttä on lusittu ja tadaa voimme erota siitäkin. Suvereeni itsenäisyys saavutettu n. vuonna 2043.
Ilmoita asiaton viesti
”NATO-jäsenyyden myötä voimme erota EU:sta, jota aikanaan ennen EY-kansanäänestystä mainostettiin turvana NATOttomalle Suomelle”
– Toki sekin on olluut parempi suoja sotilaallisestikin kuin ei mitään. Ja jos emme olisi olleet taloudellisessakaan mielessä EU:ssa, olisimme nyt naimisissa idänkaupan kanssa, ja vastustaisimme (poliitikkomme) kynsin hampain valtavan öljyn ja kaasun tuonnin vähentämistä kun olisimme siitä riippuvaisia jotta Ladamme kulkisivat ja venäläisiin ydinvoimaloihimme ym. teollisuuteemme saataisiin puolustamamme Nordstream 3:n toimituksia.
P. Väyrynen sanoo:
”Kun jäsenyyden vastustus oli alhaisinta Suomessa, meidät pantiin äänestämään ensimmäiseksi. Seuraavana vuorossa oli Ruotsi ja viimeisenä Norja, jossa vastarinta oli voimakkainta. Suomen piti vetää muut perässään EU:n jäseniksi.”
– Niinpä. Norjalla ei niin hätää ollutkaan kun on oma öljy ja NATO turvan takaamassa. Ruotsi oli tuossa turvassa Suomen takana, ja Suomi ainut, joka ihan oikeasti myös turvallisuudenkin takia todella tarvitsi edes EU:ta.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä taidamme potea eroahdistusta ryssän energian vuoksi…toivotaan, että ankeudesta ei tule pysyvää. Koskee koko EU-himmeliä.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, nettiGallup-demokratia kukoistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslain mukaan mukaan kansanvalta toteutuu eduskunnan kautta, ja tätä periaatetta kunnioitetaan täysimääräisesti.
Toki gallup tukee ajatusta, että kansanedustajat eivät ole tässä asiakysymyksessä etääntyneet kansan tahdosta.
Minusta on aika mielekästäkin delegoida asioista päättäminen presidentille ja kansanedustajille, jotka on valittu asioista päättämään. He ovat perehtyneet tähän kompleksiseen asiaan osana päätyötään, mihin useimmilla meistä ei ole mahdollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Näinkin voi ajatella, vaikka minusta olisi ongelmallista, mikäli asiasta tehtäisiin päätös vastoin kansan enemmistön selkeää tahtoa.
”
Siksi onkin hyvä, että ylivoimainen enemmistö suomalaisista on NATO-jäsenyyden kannalla. Ongelmia tuossakaan kohtaa siis ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustajat perehtyneet? Eivät ne osaa edes äänestää yhdestäkään asiasta ilman opastusta. Nato-asiassakin heitä opastetaan. Johto päättää ja hyvä näin. Kansa sanoi liittymisestä mielipiteensä, puoluepamput neuvonantajajoukkoineen tekivät yksinkertaisen johtopäätöksen: nyt on oltava kansan kanssa samaa mieltä. Muuten tiputaan ensi vaalikaudella oppositioon. Herttutar vielä varmuudeksi teki tärkeän ilmoituksen: hän on ollut jo iät ja ajat eli kauan Naton kannattaja. Kauemmin kuin yksikään toinen poliitikko koko maassa. Hän on aina ollut Naton kannattaja. Näin SDP:stä tuli Suomen Natoystävällisin puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kansalaiset voivat tehdä kansalaisaloitteen. Nyt niitä tehtiin kaksi. Kansanäänestystä ei tarvitse järjestää, eikä galluppeja kertomaan, onko aloite laillinen vai ei. Nyt sitten kävi niin, että kaksi aloitetta toimitettiin Eduskuntaan. Prosessin lopputuloksena Suomi päätyy Naton jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa on vastustettu NATOon liittymistä mutta ei vastusteta enää.
Ilmoita asiaton viesti
Kävisi jo esimerkiksi. Okei.
Ilmoita asiaton viesti
Median piiloagenda paljastuu
Olemme lukeneet italialaisten teksteistä kulttuurin olevan jotakin mikä saa tuntemaan mielihyvää, naispuolisiin vieraskieliset puheet uppoavat kuin veitsi voihin, latinan saavuttaessa parin tuhannen vuoden vaelluksen päätepisteenä syrjäisimmätkin maankolkat.
Ja nyt sitten Ruotsin naispomon pää on saatu sekaisin suomalaisella reseptillä.
Kansliapäällikkö Bror Wahlroos vinoili tyhmille demareille, paitsi Mauno Koivisto oli hänelle eri maata, ehkä vaikeampi ymmärtää myös kristityn Kim Il-Sungin nousseen jumalaksi sotasankarina. Sittemmin on Miltton hakenut seuraajaa `filosofin pojaksi´ vaikka länsi soittaa Antonio Gramscin sävelmänä jokaisen olevan filosofi, joskaan jokaisella ei ole filosofin virkaa.
”Ihmiselle oman kehittymättömän minuuden kanssa eläminen on niin tuskaista, että on parempi ulkoistaa se. Sota tuo tarkoituksen heikoimmankin elämään”. Veikko Penttisen nettiajatus sopii Milttonin motoksi joka on asettunut jumalaksi suomalaisuudessa, pestaten riveihinsä mm. kenraali Arto Rädyn ja TP:n tiedottaja Katri Makkosen.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoessaan tänään että sdp ei edellytä pohjoiskorealaista yksimielisyyttä Natosta, Erkki Tuomioja tuo uuden ilmaisun paljastamaan median piiloagendaa.
Ilmoita asiaton viesti
En kyllä pidä kasvojen menettämistä kovin vakavana asiana. Saadaanpahan tämä ikuisuusasia pois keskustelusta.
Sinänsä mielenkiintoista, että kukaan kommentaattori uskalla tähän sanoa mitään Turkista. Liittymistähän täällä on pidetty läpihuutojuttuna…
Ilmoita asiaton viesti
No minäpä sanon pari sanaa Turkista.
Joku kirjoitti jossain kommentissaan että ”Erdogan pudotti pommin.” Minusta pommi olisi ollut, jos hän olisi ilmoittanut toivottavansa maat tervetulleiksi Natoon piste. Erdoganin tapa politiikassa on kiristää itselleen jotain etuja ja vastapalveluksia, ja nythän Yhdysvallat ja Turkki neuvottelevat asiasta. Siis ei Suomi, Ruotsi ja Turkki vaan USA ja Turkki. ”Turkkilainen basaari” on oikein hyvä vertauskuva.
Tiukimpia Natoänkyröitä lukuun ottamatta ”kukaan” ei kuvittele Turkin estävän maiden Natojäsenyyttä. Sen poliittinen hinta Turkille olisi liian raskas eikä se hyödyttäisi maata mitenkään, ihan päin vastoin. Turkille on pelkästään eduksi, että Nato voimistuu Venäjän rajoilla.
On hyvin mahdollista että jotkut muut maat, esim, Unkari, lähtee samanlaiselle iltalypsylle. Tietenkin nämä osattiin ennustaa ja niihin on varauduttu.
Ilmoita asiaton viesti
”En kyllä pidä kasvojen menettämistä kovin vakavana asiana.”
– Totta. Ja miksi esimerkiksi sotarikollisten Putin ja Lavrov pitäisi säilyttää paitsi kasvonsa myös päätäänkään?
Ks. https://2sj8jt43nx8s3fh0fpaz8wf7-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2022/05/denazificationofRussia.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Eilisen ja tämän päivän mielenkiintoisin uutinen oli Sanna Marinin ilmoitus, että hän on ollut jo pitempään Naton kannalla. Kuitenkin hän vielä helmikuussa ilmoitti, että hänen hallituksensa aikana Suomi ei pyri Naton jäseneksi.
Tämä ilmoitus antaa selkeän kuvan poliitikosta, jolla on omat piiloagendansa, tavoitteensa ja ideologiansa. Se kuvaa poliitikkoa, joka on opportunisti ja muuttaa julkista mielipidettään poliittisten tuulten mukana. Jokainen saa muuttaa mielipidettään, kun tosiasiat muuttuvat. Nyt kysymys on eri asiasta. Itse en pidä tällaisia poliitikkoja luotettavina ihan siitä syystä, että heidän ratkaisuihinsa ei voida luottaa.
Saksan Merkel on ollut tästä esimerkki, että hänellä ei ollut selkeää poliittista linjaa, vaan hänen ratkaisunsa perustuivat aina siihen, mikä lopputulos näytti todennäköisimmältä kortilta ja asettui lopulta sen taakse. Havaitsen Marinissa samoja piirteitä. Tällainen poliittinen toiminta kuvastaa henkilön halua pysyä vallassa kaiken muun hinnalla.
Väyrynen on epäillyt, että presidentti Niinistöllä on ollut samanlainen myönteinen Nato-kanta, mutta häntä ei voida perustellusti syyttää, että hän olisi sen salannut. Päinvastoin, hän kertoo Nato-kantansa muuttunee Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen johdosta. Tätäkin perustelua voidaan arvostella, että onko Venäjä tosiaankin muuttanut ulkopolitiikkaansa ja sodankäyntiään. Nykyinen vuoden 1990 jälkeinen Venäjä on toiminut tässä suhteessa samalla tavalla ja samoilla periaatteilla, että se vastustaa Naton tulemista sen rajoille. Suomi on ottamassa tietoisen riskin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuitenkin hän vielä helmikuussa ilmoitti, että hänen hallituksensa aikana Suomi ei pyri Naton jäseneksi”
Tuo oli helmikuussa vielä varsin todennäköinen skenaario, muutoksen vauhti yllätti varmasti myös sivustaseuraajat. Ei Marin tuossa sanonut mitään omasta natokannastaan.
”..onko Venäjä tosiaankin muuttanut ulkopolitiikkaansa ja sodankäyntiään.”
Paitsi täysimittainen hyökkäys Ukrainaan, Venäjä vaati kirjallista sopimusta siihen että Nato ei ota uusia jäseniä. Tämä oli muutos Venäjän aikaisempaan natokielteisyyteen, minkä Niinistökin kertoi olleen se ratkaiseva käänne. Se olisi myös muuttanut Suomen koko ulko- ja puolustuspolitiikan pohjan kertaheitolla ”nato-optioineen”. Mahdollisuus hakea Naton jäseneksi on kirjattu myös hallitusohjelmaan.
Aika hassua väittää että mikään Venäjän ulkopolitiikassa ei olisi muuttunut sitten 90-luvun.
Ilmoita asiaton viesti
Marin sanoi muuttaneensa Nato-kantaansa pääministerikautensa aikana. Miksi hemmetissä tätä olisi pitänyt ruveta heti toitottamaan ja nostaa turhaa haloota? Sitä paitsi on aika kummallista nähdä tässä jokin piilossa ollut ”idelogia”.
Pääministerin on vähän harkittava lausuntojensa seurauksia (toisin kuin kaiken maailman blogikommentaattoreiden).
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Marin sanoi tammikuussa, yli kuukausi ennen Venäjän brutaalia hyökkäystä: ”It is ”very unlikely” that Finland would apply for a NATO membership during her current term of office.” Tämä vastauksena kysymykseen.
https://www.reuters.com/world/europe/finlands-pm-says-nato-membership-is-very-unlikely-her-watch-2022-01-19/
Olisi ollut aika outoa, jos Marin tammikuussa olisi pudottanut pommin ja ex-tempore ilmoittanut että Suomi ja tämä hallitus hakee Natoon. Kertomatta siitä hallituskumppaneille tai presidentille. Mutta ei tuossakaan sanota ettei haeta, vaan että Marin pitää sitä hyvin epätodennäköisenä. Omasta kannastaan hän ei sanonut mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin niin. Marin ei ilmoittanut omaa Nato-kantaansa, vasta kuin sitten, kun sille oli poliittisesti otolliset olosuhteet. Tätä menettelyä kritisoin, koska se antaa kuvan opportunistisesta poliitikosta, joka kääntää takkinsa sen mukaan, mistä tuulee.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin kerrot miten Marin on ollut jo pidempään Naton kannalla ja sitten syytät häntä takinkäännöstä kun kertoo myönteisen natokantansa.
Minä tulkitsen tämän niin ettei sinua riso ”takinkääntö” vaan myönteinen kanta. Olen jopa melko varma että jos ”kääntyminen” tapahtuisi toiseen suuntaan, et ollenkaan moittisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kokemuksesta tiedän, että laitat suuhuni sanoja, joita en ole sanonut, joten kommenttejasi ei kannata kommentoida. Se ei lopu koskaan, ja sitä sanotaan jankuttamiseksi. Tulkitset, mitä tulkitset.
Ilmoita asiaton viesti
”Marin ei ilmoittanut omaa Nato-kantaansa, vasta kuin sitten, kun sille oli poliittisesti otolliset olosuhteet.”
Vaikea nähdä tässä mitään kritisoitavaa. Johtoasemassa olevan poliitikon on otettava olosuhteet huomioon lausuntoja antaessaan eikä hölistävä kaikenlaista mitä on mieleen tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä ei ole kysymys poliittisesta takinkäännöstä, vaan herätyksestä.
Suomi-neito heräsi ”pääministerineito” mukaan lukien ”Ruususen unesta” ja ”unilukkarina” toimi Putin.
Ilmoita asiaton viesti
J.S:”Olisi ollut aika outoa, jos Marin tammikuussa olisi pudottanut pommin..”
Muistaakseni aika monet pitivät tuota ilmoitustaan melkoisena pommina, eikä oikein ymmärtäneet miksi hänen piti tuollaista mennä kertomaan.
Toki voidaan viisastella sillä, ettei tuossa suoraan sanota ettei haeta, mutta kyllä se siinä kohtaa taidettiin niin yleisesti sellaiseksi arvioida. Nythän tietty nähtävissä, ettei sillä sittenkään ollut merkitystä, vaan Natoon tie kulkemassa.
Marinin oman Natokannan julkituonti tässä kohtaa mielestäni kokolailla ”oman kuvan kiillotusta”, tai siis tarkoitan sen kommenttinsa, että ”olen ollut jo suunnilleen Naton alkuajoista kannattaja, tai ehkä hieman pitempään”. Varmaan olisi riittänyt tyylikäs toteamus että kannattaa jäsenyyttä ja Venäjän teot aiheuttaneet sen.
Itselleni tulee hieman sellainen tunne, että jonkunlainen ”kilpailu” siitä, kuka eka ja minusta sillä ei ole tässä kohtaa mitään tekemistä.
Ja otetaan tähän vielä toinen itseäni häiritsevä seikka, eli tuo TPn ja PMn kantojen julkistaminen. Maamme historiallinen päätös lässäytetään ”faksilla” jonnekin Ylen toimittajille, jotka ei edes löydä sitä. Onneksi siellä oli yksi lukutaitoinen, jotta tieto saatiin katsojillekin.
Tässä siis häiritsi eniten tuo tapa millä julkistus tuotiin esiin. En voi välttyä ajattelemasta sitä, että sekin sen vuoksi, kun Marin ei päässyt parrasvaloihin tuossa kohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
” Maamme historiallinen päätös lässäytetään ”faksilla” jonnekin Ylen toimittajille, jotka ei edes löydä sitä.”
En ihan ymmärrä mitä tuossa yrität sanoa. Tiedote julkaistiin presidentinkanslian sivulla yhdellä kertaa kaikille, Tieto asiasta ja julkaisuajankohdasta kerrottiin etukäteen julkisesti.
Mutta näköjään väärin sitten sekin meni.
Ilmoita asiaton viesti
J.S:”Mutta näköjään väärin sitten sekin meni. ”
Näin itse näkisin. Kuten jo taisin todeta..ymmärtääkseni vuosikymmeniin suurin päätös mitä maassamme tehty ja se julkistetaan ”netissä”. Entä jos ei ole nettiä, tahi yhteys pätkii, tahi ei osaa käyttää tietskaa.
Pohdin tuossa myös syytä tällaiseen tiedonjulkistukseen. Enkä voinut välttyä ajattelemasta, että kun Marin ei päässyt esittelemään uutta leninkiään, niin ei sitten Sauliakaan laskettu.
PS katsoin telkkarista tilaisuutta missä piti julkistaa tuo tiedote, ja se oli lievää sekoilua ja tiedotteen hakemista.
Ilmoita asiaton viesti
Niin tai jos ei ole telkkaa tai radiota. Miksi sitä ei julkistettu lukemalla paperista kovaan ääneen toreilla? Esimerkiksi kaupunkien palovahtien toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
J.S:”Niin tai jos..”
Eli itseäsi ei ihmetytä mitenkään tämä tapa millä julkistus tehtiin..asia selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasitko, hosu-petteri, että yhteinen tiedotustilaisuus pidetään parhaillaan ja sen jälkeen kun päätös TP-UTVA:ssa on tehty? Eli sait haluamasi.
Torstain julkilausuma ei ollut mikään päätös, info järjestetään kun päätös on tehty.
Ilmoita asiaton viesti
J.S:”Huomasitko, hosu-petteri,..”
I rest my case.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, onhan se ”netti” kuulunut kotitalouksiin vasta vajaa 30 vuotta, mutta ei sitä todellakaan kaikilla ole. Ei minullakaan ole radiota eikä televisiota. Tiedonjulkistaminen on nykyään todella hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen vastuu myöhemmin, jolloin taakka on helpompi kantaa, jos nyt ollenkaan on taakka, omaa politiikassaolemisen ajanjaksoa ajatellen.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila jättää ja tietoisesti tietenkin yhden oleellisen sanan Sanna Marinin lausunnosta ja tuo sana on EPÄTODENNÄKÖISTÄ, että Suomi pyrkisi hänen hallituskautensa aikana Natoon. Tuon lausunnon aikana pres. Niinistö puhui vielä kansanäänestyksen järjestämisestä ja kun kansanäänestys vaatisi hyväksyttäväksi lain sen järjestämiseksi, käytävän kansalaiskeskustelun ja vielä äänestyksen ja Marinin hallituksella reilu vuosi toiminta-aikaa jäljellä niin tuo lause oli varsin realistinen siihen ajankohtaan. Jk. Leppälahti vaidettu Ollilaan, pahoitteluni virheestä molemmille.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen enkelit Ollila ja Leppälahti menevät kovin helposti sekaisin. Ehkä olisi helpompaa kun puhuisimme Väyrysen enkeleistä erittelemättä heitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila, ehkä sinun, samoin kuin muutaman muunkin tällä, olisi syytä tutkia tarkemmin, mitä Marin sanoi tammikuussa Reutersin haastattelussa.
Sanna Marin siis totesi, että on epätodennäköistä, että tämä hallitus jättäisi Nato-jäsenyyshakemuksen.
Jos nyt katselet tuota haastattelussa esitettyä lausumaa, huomaat, ettei Marin ilmoituksessaan kuvannut omaa Nato-kantaansa, vaan spekuloi ajatuksella, jossa hän ennakoi johtamansa hallituksen toimintaa.
Itse en pitänyt lausuntoa viisaana, koska pelkäsin sen sitovan hallituksen käsiä. Onneksi näin ei käynyt, vaan hallituksen mielen muuttuessa Marin antoi oman poliittisen agendansa vaikuttaa.
Poliitikon on toimittava yhteistyössä muiden vaikuttavien tekijöiden kanssa. Ei pääministeri voi sanella hallituksessa. Nato-asia ei ollut pöydällä ennen kuin se tuli pöydälle oikeastaan kansan pakottamana.
Putin teki siis meille palveluksen.
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti näköjään meni ihon alle joillekin tämä Marinin ilmoitus. Tosiasia on, että Marin ei ole puhunut myönteisestä Nato-kannastaan ennen Ukrainan sotaa sanaakaan. Hänen ilmoituksensa tarkoittaa, että hän on ollut Naton kannalla jo ennen Ukrainan sotaa, mutta tuli nyt ”ulos kaapista”, kun tilanne muuttui.
Tämä kertoo, että a) hänellä on poliittisia tavoitteita ja valintoja, joista hän vaikenee tai b) hän on opportunisti ja yrittää antaa kuvan, että hän oli fiksumpi ja arviointikyvykkäämpi kuin rivipoliitikot, mutta ei halunnut tuoda sitä esiin.
Niin tai näin, Marinin käytös ei herätä luottamusta. Marinin arvoista tiedetään, että hän on väärässä puolueessa, koska hänen arvonsa ovat jopa erittäin vahvasti Vasemmistoliiton mukaisia. Se tarkoittaa, että hänen on salattava todelliset poliittiset ideologiansa ja niiden mukaiset tavoitteet, koska Vasemmistoliitossa ja liian vasemmalla olevilla poliittisilla agendoilla Suomessa ei päästä valtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Älä kehtaa ollila. Käyhän hiukan läpi uutisia viime syksystä lähtien. Nyt suollat sellaista p…aa johon paavokaan ei sorru.
Se mikä minua ja muita kiinnostaa, oletko sortunut FSB:n vai GRU:n Suomessa viritettyyn ”loukkuun” kun gremlin kelloja soittelet jatkuvasti vai oletko oikeasti ”maanpetturi” ja ”tyhmä”?
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi taso on sellainen, että siitä löytyy vain henkilökohtaista solvausta, kun asiaa et pystynyt kommentoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri ei ole missään vaiheessa ennen sunnuntaita kertonut Nato-kantaansa julkisuuteen.
Pääministerillä, kuten kaikilla poliitikoilla on omia poliittisia tavoitteitaan, joita pyrkii edistämään, kun se on mahdollista. Mahdollisuus koitti siis tilanteessa, jossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai kansalaismielipiteen kääntymään. Meillä on Marinin Nato-kannasta vain hänen sanansa. Itse uskon siihen, että Marin oli Niinistöä aktiivisempi siinä vaiheessa, kun kansalaismielipide oli selkeästi kääntynyt. Näin ollen Marinin ilmoitus siitä, että hän on ollut Nato-jäsenyyden kannalla jo pidemmän aikaa, on uskottava.
Ilmoita asiaton viesti
Nykytiedon mukaan yli 160 suomalaista kansanedustajaa kannattaa maamme jäsenyyttä Natossa.
Paavo Väyrysen viimeinen oljenkorsi on Turkin presidentti.
Nyt on nähty, millainen vaikutusvalta kemiläisellä kaupunginvaltuutetulla on valtakunnan asioihin, se on tasan O.
Hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo ei onneksi ole koskaan kääntänyt takkiaan. Hän on jo 70-luvulta tähän päivään asti ollut johdonmukaisesti sitä mieltä, että Suomi kuuluu itänaapurin etupiiriin.
Ilmoita asiaton viesti
M.K:”Paavo Väyrysen viimeinen oljenkorsi on Turkin presidentti. ”
Mielestäni mainittiin myös Ruotsin demarit ja toive siitä että he lykkäisivät päätöstään .
Ilmoita asiaton viesti
Demokratia on paavolle ollut aina vastenmielinen asia kun juuri kukaan ei ole ymmärtänyt äänestää häntä ja mediakin on ollut häntä vastaan.
Jos suomalaiset ovatkin hmmm… joidenkin mielestä tyhmiä, niin tyhmiä suomalaisetkaan eivät ole että paavo olisi haluttu valtaan.
Vielä lyötyy muutama, jotka tyhmyyttään tai Tehtaankadun velvoittamina, peukuttavat paavoa.
Ilmoita asiaton viesti
On tosi vaikea ymmärtää Väyrysen logiikkaa, koska ne liittyvät asioihin joilla ei ole mitään tekemistä Ukrainan nykyiseen tilanteeseen. Vihdoin ja viimein Ukrainassa saatiin aikaan sellaista jolla oli lähes koko kansan tuki takana. Rakentaa demokraattinen monipuoluejärjestelmä maahan ja lähentyä muuta eurooppaa. Täysin luonnollinen kehitys, jos kansa niin tahtoo.
Tätä ei pohjoinen naapuri hyväksynyt ja tuloksena täysin tolkuton verinen ihmishenkiä ja pelkästään tuhoamiseen keskittynyt raaka sota. Miten ihmeessä voidaan vanhoja eu-päätöksiä yms. verrata tilanteeseen Ukrainassa nyt. Niillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Hyökkääjä, venäjä on eskaloinut tilanteen aivan muuksi ja samalla estänyt kehityksen ja hyvivoinnin myös omassa maassaan vuosiksi eteenpäin.
Loppupeleissä kysymys ei ole pelkästään Unkarin halusta kehittää omaa demokratiaansa. Kysymys on myös venäjän johdon halusta valtaan, ilman oppositiota. Halusta tehdä siitä jälleen suurvalta siihen kuuluvinen etuineen eli vaikuttaa naapurimaiden sisäpolitiikkaan ja pitää ne kontrollissa uhkaamalla sotilaallisesti. Kolmas valtakunta ilman ehtoja. Nato lienee juuri nyt ainut toimiva työkalu estää tämä kehitys.
Ilmoita asiaton viesti
Erdogan ei maininnut väitteen mukaan Suomea, vaan Väyrynen on vetänyt väitteen omasta mielikuvituksestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti J.K. Paasikivi kirjoittaa päiväkirjassaan 21.9.1941: ”Olen lukenut bolsevikkikirjallisuutta. Leninin koko oppi oli väkivallan oppia – ei rauhallisten keinojen ja rauhallisen kehityksen oppia.” Lähde: J.K. Paasikivi Jatkosodan päiväkirjat 11.3.1941 – 27.6.1944 sivu 125. Presidentti Paasikivi oli täysin venäjänkielen taitoinen.
Itänaapurin toimet aina Krimin valtauksesta lähtien ovat tunnusmerkiltään jälleen tätä Leninin oppia lisättynä ns. Duginin imperialistisella opilla.
Paasikivi sanoi aikanaan ”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen”. Nämä sanat on kirjoitettu hänen muistomerkkinsä jalustaan Helsingissä.
Olen todella iloinen, että Suomessa kansan enemmistö tunnustaa tosiasiat ja Suomi liittyy eduskunnan päätöksellä Naton jäseneksi.
Olen itse kannattanut Natoon liittymistä vuodesta 2014 lähtien Krimin valtauksen seurauksena. Kommenttini siitä oli Ilta-Sanomissa 13.5.2014 ja Taloussanomissa 27.6.2014. Tässä erinomaisessa verkkolehdessä löytyy siitä ensimmäinen kommentti 29.10.2016.
Ilmoita asiaton viesti
Piiloagendoista puheen ollen, voisimme pohtia suomalaisten omaa kieltä jonka avulla etsivä voi tietään kysellä, mutta eihän sillä pidä turhaan kysellä pelastuksen perään, se on se toinen kieli. Kovemman koulun käyneet virolaiset, kuten muut nykyajan läntiset ajattelijat ruotsalaisten tavoin, voivat luottaa kaikessa omaan kieleensä, sekä kysyessä että vastauksen saamisessa.
Ilmoita asiaton viesti
– rajuilman alla, kohtako jyrähtää? Näiden blogien kirjoittajista lähes tasan sataprosenttia on miehiä! Samoin pääministerin puheiden kirjoittajista, I suppose.
Ilmoita asiaton viesti
”Sauli Niinistö on jo puoluepoliitikkona kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä ja ryhtynyt sitä nyt myös presidenttinä ajamaan, minkä viimeksi uusimmassa blogissani ja siihen liitetyissä linkeissä jälleen osoitin.
Tämän päivän Helsingin Sanomissa pääministeri Sanna Marin kertoo, että hän on ollut jo vuosikausia Nato-jäsenyyden kannattaja.”
”Minä olen Jumalan valittu johtamaan Suomen kansaa.”
– Väyrynen illanistujaisissa Mikko Pesälälle, Suomen Kuvalehti 3/1999
Ilmoita asiaton viesti
”Vuosikausia” tarkoittaa muuten HS:n jutun perusteella kahta vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta paljon suurempi demokratian vaje on hallitusta muodostettaessa. Silloin hallituksen muodostaja ei kuuntele pätkääkään kansan muodostamaa äänestystulosta. Silloin kukoistaa puhdas ideologia.
Natopäätöksessä on selkeä kansan tuki. Gallupit eivät 26% heilu suuntaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni soitti aikanaan gallupintekijä. Aikani vastattuani hän sanoi että meidän on turha jatkaa kysymyksiä: ”ette selvästikään kuulu tähän meidän otantaan” ja löi luurin korvaan..!!! Ei ole sen jälkeen gallupintekijät soitelleet. Heh heh…
Ilmoita asiaton viesti
”Turkki on Mustanmeren rantavaltio. Sillä on ehkä avainrooli rauhan aikaansaamiseksi Venäjän ja Ukrainan välille.”
Samaan aikaan Turkkilais valmisteisilla lennokeilla ja droneilla pistetään päreiksi venäläisiä tankkeja,muuta kalustoa ja miehistöä.
Ja tästä ei muka venäläiset vetäisi herneitä nenään?
Suorastaan loistavat suositukset avainrooliin!
Ilmoita asiaton viesti
”Pohjolan turvallisuuspoliittinen tilanne on säilynyt rauhallisena ja vakaana
— Suomeenkaan ei kohdistu mitään sotilaallista uhkaa.
—-
Kysymys ei siis ole Venäjän hyökkäyksen aiheuttamasta hädästä, jolla ruotsalaisia puoluetovereita on maaniteltu tukemaan molempien maiden Nato-jäsenyyttä! ”
Tilanne pohjolalssa on pysynyt vakaana, kun Suomi on kunnioittanut Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän siihen kohdistamaa sotilaallista uhkaa. Suomi on siis ollut Venäjän tahtotilaan pakotettuna. Puolueettomuus on ollut sana, jolla olemme itsellemme kuvanneet jatkuneen sotilaallisen uhan edessä nöyrtymisen. Muualla tätä toimintamallia kutsuttiin suomettumiseksi. Olemme siis olleet vuosikaudet sotilaallisen uhan alla ja sopeutuneet tilanteeseen.
Siksi onkin hassua, että entinen ulkoministerimme toteaa, ettei Suomeen kohdistuisi sotilaallista uhkaa. Onhan meillä siitä todisteena Venäjän uhkaa vastaan rakennetut Puolustusvoimat. Akuuttia sotilaallista uhkaa ei Suomeen juuri nyt kohdistu. Ukraina on nyt se, joka sitoo Venäjän voimavaroja.
Ymmärrän pääministeri Marinin kannan hyvin. Suomen turvallisuusympäristö muuttui olennaisesti Neuvostoliiton hajottua. Venäjän demokratiakehitys loi pohjaa pysyvälle turvallisuudelle ja vakaudelle. Kehitys jatkui pienen tovin, kunnes kehitys muuttui voimakkaasti vuosituhannen vaihteessa.
Olette oikeassa siinä, ettei Ukrainan sota muuta omaa tilannettamme juuri ollenkaan. Rauhallinen ja vakaa turvallisuusympäristömme on heikentynyt Putinin valtaannousun jälkeen eikä tuo heikkenevä kehitys ole pysähtynyt tai muuttunut olennaisesti.
Ukrainaan kohdistettu hyökkäys on jatkumoa Putinin valtapyrkimyksistä, joka muodostaa Suomea kohtaan samanlaisen uhan kuin Ukrainaakin. Itse asiassa uhka olisi voinut kohdistua myös Naton pieniin jäsenmaihin, ellei Ukrainaa tuettaisi näin voimakkaasti. Ukrainasta tulee vähäksi aikaa rauhankauden tuki sen heikentäessä suurvaltanaapurimme voimaa.
Tämä aika on syytä hyödyntää, keskittää apua Ukrainalle ja luoda turvallisuuspohjaa vakaammaksi. Venäjä nousee uudelleen meitä vastaan. Siksi meidän on hyvä hakea turvallisuudellemme vakaa jalusta lännestä.
Slava Ukraini.
Ilmoita asiaton viesti
Duginin ja muiden rusistien kirjoituksissa sanotaan aivan suoraan, että Etelä-Suomi liitetään aikanaan Leningradin piiriin ja loppuosa kuuluu Murmanskin piiriin. En osaa sanoa, mikä on Duginin asema nyky-Venäjän suunnitelmissa, mutta muutamissa uudehkoissa kirjoissa kerrotaan, että tätä ajatusta opetetaan kaikille venäläisille upseereille ja duuman jäsenille (maanpuolustuskursseja vastaavissa tilaisuuksissa). Joku toimittaja voisi selvittää asiaa tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennusta kommenttiin:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Osnovy_geopolitiki
Ilmoita asiaton viesti
Nostan Väyryselle hatua siitä rohkeudesta, jolla on minunkin tapaani uskaltanut tarvittaessa rikkoa kohtuusetikettiä siteeraamalla tuon tuosta itseään. Kun nyt blogiemme aihekin on likiliipaten sama Finlands sak är vår, liitän tähän linkin Paavon kommentin toivossa:
Maksaako Ruotsi nyt kunniavelkaansa talvisodasta? Kielsi apujoukkojen kauttakulun Suomeen 1940
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/maksaako-ruotsi-nyt-kunniavelkaansa-talvisodasta-kielsi-apujoukkojen-kauttakulun-suomeen-1940/
Ilmoita asiaton viesti
Erdoganin lausunto on hyvin laajalti uutisoitu ympäri maailmaa. Mielestäni Erdogan osoitti hyvin halveksuvat sanansa terroristeja hyysäileville Natoon pyrkiville maille, joista varmaan Ruotsi on Suomea enemmän ollut puuttumassa Turkin sisäpolitiikkaan.
Joka tapauksessa Turkin presidentin lausunnon jälkeen, jos Natoprosessi etenee, niin maailmalla tilanne nähdään entistäkin pahemmin Suomen tilannetta kiristävänä asiana. Erdoganin mukaan jäsenyytemme ei ole hyvä asia. Näyttää, että Suomi on ainoita maita, joka uskoo Naton jäsenyyden lisäävän vakautta täällä.
Erikoista on, että Suomen presidentti soitti ihmeellisen puhelun Putinille, mutta delegoi Erdoganin taivuttelun USAlle, joka ei onnistunut estämään Erdogania hankkimasta Venäjältä aseita (s-400).
Ilmoita asiaton viesti
Maanpettureille tämä vuosi on ”ihmeellistä aikaa”
Ilmoita asiaton viesti
Niitä hybridimallinkin maapettureita on liikkeellä. Ajatella. Juodaan kaljaa ja makkara maistuu. Ei joudu rintamalle. Sitten on niitä toisia hybridimallin maanpettureita, jotka eivät ole ihan varmoja sukupuolestaan. Nämä antavat ukrainalaisten olla puolestaan tykinruokana. Siellä ei ole ollut aikaa miettiä liikoja. Toivottavasti ukrainalaiset, unkarilaiset ja puolalaiset arvot valtaavat alaa. Suomalaiset perinteiset isänmaalliset arvot ovat aika lailla samoja.
Minun laskelmissani maa sana liittyy maa-alueeseen ja sen kulttuuriin. Minä en petä Suomen maata enkä sen arvoja. Liberaali markkinatalous on aivopessyt osan suomalaisia pitämään jotain onttoa EUta yms instituutioina, joita pitäisi puolustaa. Siinä EUlle ja Natolle kyykistelyssä on yksiselitteisesti kyse maanpetoksellisuudesta.
Järjen äänen pitäminen esillä rauhan oloissa on maanpuolustamista. Sitten jos sota alkaa, voi itse kukin oppia itsestään. Menevätkö sulkijalihakset veltoiksi kauhusta vai ei. Ensimmäisen maailmansodan aikana maanpetokseksi laskettiin jos mies kauhun valtaan ajautuneena alkoi juoksemaan karkuun rintamalta. Siitä seurasi marssi teloituskonmppanian eteen. Jossain määrin samaa tehtiin Suomessa 1944.
Sitä saa kukin kohdallaan miettiä hallitseeko hermonsa jos kohtalo on jätettävä korkeamman käteen ja tykit valitsevat ruokansa satunnaisesti. Kenelle kellot soivat seuraavaksi. Eiköhän maanpetoksellisuuden kykene aikanaan arvioimaan ne, jotka itse kestävät testin.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomesta käsin on harhautettu Ruotsin poliittista ja valtiollista johtoa vetoamalla Suomen haavoittuvaan asemaan Venäjän naapurina.
– – –
Molemmissa maissa poliittinen oikeisto on ideologisista ja poliittisista syistä vuosikausien ajan kannattanut maansa Nato-jäsenyyttä.”
Ruotsalainen tapa on ”diskuteerata ja diskuteerata” aina vaan kunnes päätöksiä tehdään. Eiköhän Väyrysen havaitsema suomalainen harhauttamispolitiikka havaita ja asianmukaisesti diskuteerata ennen NATO-päätöksen tekoa.
Molemmissa maissa moni kansalainen on pragmaattisista syistä lyhyessä ajassa päätynyt kannattamaan NATO-jäsenyyttä.
X
Ilmoita asiaton viesti
Eikö pääministerin kuulukin olla samaa tasa-arvotasoa kuin uusi tiede-ja kulttuuriministeri joka sanoo olevansa suvun ensimmäinen maisteri mettäperältä?
Ilmoita asiaton viesti
Huomiosi on jälleen kerran olennaisessa. Turkilla on ollut rooli Ukrainan rauhanneuvotteluissa.
Kirjoitin Puheenvuoro-blogissani aiemmin, että Pohjolan status quo, eli palaaminen sotaa edeltäneeseen tilan tukisi rauhan saavuttamista. Suomen etu on mahdollisimman nopeasti normalisoida idänsuhteet.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kimmokautio/pohjolan-status-quo-ukrainan-tueksi/
Nyt, kun Suomi on ilmaissut Nato-halunsa valtionjohdon suulla, tämä tulisi rauhanneuvottelujen osana entistä houkuttelevammaksi tarjoukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
-”Det viktigaste är att vi har Sverige med” sanoo Erkki Tuomioja Demokraatti-lehdessä. Siis vanhaa tuttua.
– Sanoessaan toisaalla, että sdp ei edellytä pohjoiskorealaista yksimielisyyttä Natosta, Erkki Tuomioja on luonut uuden ilmaisun avaamaan median piiloagendaa. Siis uutta ja virkistävää.
– Kansliapäällikkö Bror Wahlroos vinoili tyhmille demareille, paitsi Mauno Koivisto oli hänelle eri maata, ehkä vaikeampi ymmärtää myös kristityn Kim Il-Sungin nousseen jumalaksi sotasankarina. Sittemmin on Miltton hakenut seuraajaa `filosofin pojaksi´ vaikka länsi soittaa Antonio Gramscin sävelmänä jokaisen olevan filosofi, joskaan jokaisella ei ole filosofin virkaa.
Ilmoita asiaton viesti