Gallup-tutkimus: Natoon vai Pohjolan yhteisöön?
Toukokuun 28. päivänä julkaisemassani blogissa kysyin: ”Olisiko vastatuuleen joutunut Nato-hakemus peruutettava?”.
Kirjoitukseni lopussa esitin, että voisimme ehkä palata siihen ratkaisuun, jota tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli esittänyt vaihtoehtona Suomen Nato-jäsenyydelle: tiivistäisimme yhteistyötä Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa ja säilyttäisimme edelleen Nato-optiomme.
Esitin, että puolustusvoimien entisen komentajan Gustav Hägglundin ehdottama ”pohjoismainen blokki” ei rakentuisi Naton sisälle, vaan nykyisten turvallisuuspoliittisten perusratkaisujen pohjalle. Syntyisi ”Pohjolan yhteisö”.
Nato-jäsenyyden hakemista perusteltiin aikanaan sillä, että kansan laaja enemmistö oli mielipidetutkimuksissa sitä kannattanut.
Nyt kun Nato-jäsenyyden ja sen hakemisen kielteisetkin puolet ovat alkaneet tulla esille, olisi hyvä tehdä mielipidetutkimus, jossa vertailtaisiin toisiinsa Nato-jäsenyyttä ja Pohjolan yhteisön muodostamista.
Tämä voisi luoda perustaa uusille ratkaisuille.
x x x
Kirjoitin blogissani, että yllättävä vastarinta Naton puolella antaisi meille perusteen vetää hakemuksemme takaisin.
Kysyin, mihin me toisaalta tarvitsemme Naton jäsenyyttä, jos saamme aikaan saman veroisen kahdenvälisen sopimuksen ennen muuta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa.
Tätä täydentäisi tiivis yhteistyö Ruotsin ja muiden pohjoismaiden kanssa.
Palautin mieliin tasavallan presidentti Sauli Niinistön maaliskuun alun tapaamisen presidentti Joe Bidenin kanssa Washingtonissa.
Olin kommentoinut sitä tuoreeltaan 5.3. julkaisemassani blogissa ”Niinistöläiseen vakauspolitiikkaan”:
”Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaamisella Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset. Se avaa mahdollisuuksia Niinistön ajaman vakauspolitiikan jatkamiseen ja vahvistamiseen.
Suomella on hyvin vahva itsenäinen maanpuolustusjärjestelmä.
Ainoat heikot kohdat ovat ilmapuolustuksessa. Näitä puutteita ollaan nyt korjaamassa. Washingtonissa sovitun tiivistyvän kahdenvälisen yhteistyön ansiosta voinemme saada ilmapuolustukseemme tarvittaessa Yhdysvaltojen tukea.
Suomella on hyvin vahvat maavoimat, jotka on kehitetty, varustettu ja koulutettu nimenomaan Suomen olosuhteisiin.
Jos Suomi joutuisi hyökkäyksen kohteeksi, meillä ei olisi sotilasliiton jäsenenäkään mahdollisuutta saada merkittävää tukea maapuolustukseemme. Toisaalta – ei meillä olisi siihen tarvettakaan.
Suomen puolustustarpeet tulisivat tyydytetyiksi tiiviillä yhteistyöllä Ruotsin kanssa ja tuella, jota molemmat maat voisivat saada kahdenvälisellä yhteistyöllä Yhdysvaltain kanssa.
Tämä järjestely antaisi mahdollisuuden jatkaa sitä vakauspolitiikkaa, jota Suomi on Sauli Niinistön johdolla menestyksellisesti toteuttanut.”
x x x
Muistutin mieliin myös 27.4. julkaisemani blogin ”Pohjoismainen blokki Naton puitteisiin tai sen ympärille”.
Virikkeen tähän kirjoitukseeni olin saanut puolustusvoimien entisen komentajan Gustav Hägglundin TV-haastattelusta, jossa hän kaavaili Naton puitteisiin ”pohjoismaista blokkia”.
Blogini lähtökohtana oli ”Nordisk Kontakt” -lehteen vuonna 1994 kirjoittamani artikkeli ”Euroopan unioniin vai Pohjolan yhteisöön?”.
Esitin, että ”pohjoismainen blokki” ei rakentuisi Naton sisälle, vaan nykyisten turvallisuuspoliittisten perusratkaisujen pohjalle.
”Tämä olisi lisäys siihen ratkaisuun, jota tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esittänyt vaihtoehtona Suomen Nato-jäsenyydelle.
Tiivistäisimme yhteistyötä Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa ja säilyttäisimme Nato-option.”
Tämän tueksi muodostaisimme ”Pohjolan yhteisön”, turvallisuuspoliittisen blokin, Natoon kuuluvista ja liittoutumattomista Pohjoismaista.
Kultaranta-keskusteluissa ja niiden yhteydessä tuli esille painavia perusteita harkita Nato-hakemuksen peruuttamista.
Naton pääsihteerin esiintymiset vahvistivat käsitystä siitä, että Turkin vastarinta Ruotsin ja Suomen jäsenyydelle on päättäväistä.
Näköpiirissä on ainakin vuoden, ehkä useammankin, mittainen viivytys. Tänä epävarmuuden aikana olosuhteet saattaisivat olennaisella tavalla muuttua. Meitä nöyryytettäisiin ja riepoteltaisiin.
On käynyt mahdolliseksi ja jopa todennäköiseksi, että jäsenyyshakemuksestamme tulee ”kelvoton yritys”.
x x x
Merkittävin viesti Kultarannasta oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön esittämä kannanotto, että kuljemme Nato-kysymyksessä Ruotsin kanssa ”käsi kädessä”.
Niinistö huomautti, että Suomi oli houkutellut Ruotsin hakemaan Nato-jäsenyyttä.
Ruotsin tilanne on todella tukala. Se on joutunut Turkin tulilinjalle pahemmin kuin Suomi.
Olisiko tässä tilanteessa parasta, että Ruotsi ja Suomi käsi kädessä peruuttaisivat hakemuksensa sillä puheella, että säilyttäisimme optiomme hakea jäsenyyttä joskus myöhemmin? Asiaan voitaisiin palata, jos tai kun Nato on saanut omat rivinsä järjestykseen.
Peruutettuamme hakemuksemme voisimme yhdessä tutkia sitä vaihtoehtoista mahdollisuutta, että muodostaisimme turvaksemme ”Pohjolan yhteisön”, turvallisuuspoliittisen blokin, Natoon kuuluvista ja liittoutumattomista Pohjoismaista.
Perusteluksi hakemuksen peruuttamiselle riittäisi Urho Kekkosen ETY-prosessin yhteydessä käyttämää sanontaa mukaillen, ettei pientenkään valtioiden kärsivällisyys ole vailla äärtä ja laitaa.
Paavo Väyrynen, maavoimien vahvuus on totta, mutta ikävä kyllä jos Venäjä hyökkää massiivisesti, niin meiltä loppuvat ampumatarvikkeet ja muu sodankäyntiin tarvittava materiaali ja kalusto vääjäämättömien tappioiden myötä yllättävän nopeasti. Ruotsista ei ole avuksi, USA on kaukana.
Ja väite, ettemme voisi saada Naton jäsenenä merkittävää tukea eikä sitä edes tarvittaisi, on kyllä täysin perusteeton. Natoon hakeudumme juuri siksi, että ensinnäkin Venäjän kynnys käyttää sotilaallista voimaa nousee todella suureksi ja toiseksi, jos pahin silti tapahtuu, meillä on oikeasti ison liittouman tuki takanamme.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä muu huoltovarmuus, jos venäläiset sotalaivat on satamien edessä. Ei pidä höntyillä, itse odotan aika toiveikkaana Madridin kokousta, luulenpa että Turkki saa puhuttelun, niin sekavaa menoa viime kuukaudet.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Hytönen paljastaa Suomen armeijan ainutlaatuisen vahvuuden osittain myytiksi. Meiltä loppuu materiaali parissa viikossa. Hienoja ohjuksia on vain tietty määrä. Ukrainasta nähdään, miten kalustoa tosiaan kuluu ja tuhoutuu nopeasti. Tykit menevät, panssarivaunuista ja lentokoneista puhumattakaan.
Ruotsilla ei liioin ole materiaalia omiinkaan tarpeisiin, ei puhettakaan, että Suomi kykenisi taistelemaan Ruotsin varassa. Yhdysvallat olisi tärkein aseavun toimittaja sotatilanteessa. Mutta ei sielläkään ole tavaraa ylimäärin varastoissa. Vaikka asiasta on jatkuvasti korkeimman tason päätöksiä, ei Ukrainaan riitä tavaraa niin paljon kun tarvittaisiin ja on luvattu. Elikkä Suomen on oltava hyvin korkealla Yhdysvaltojen priorisointilistalla, jos halutaan toimivaa turvaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Olisiko tässä tilanteessa parasta, että Ruotsi ja Suomi käsi kädessä peruuttaisivat hakemuksensa sillä puheella, että säilyttäisimme optiomme hakea jäsenyyttä joskus myöhemmin?”
Ei olisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Natoon vai Pohjolan yhteisöön?”
Natoon. Siitä syystä, että tuota toista ei ole. Eikä sitä tule, koska Nato.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, eivät taida Norja tai Tanska olla kovinkaan kiinnostuneita tuollaisesta ”Pohjolan yhteisöstä”. Kyseessä lienee lähinnä kulissi vaihtoehdoksi NATO-jäsenyydelle. Kun nyt jokainen näkee ja iso osa myös sen ääneen myöntää, mitä yksin jääminen Ukrainan tyyliin käytännössä tarkoittaa, niin kai NATO-vastustajien on yritettävä kehittää tarina jonkinlaisesta vaihtoehtoisesta liittoutumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Natoon vai Pohjolan yhteisöön?”
Molempiin.
Tässä blogikirjoituksessa oli maltillisempi linja kuin aiemmissa ja ennen kaikkea merkillepantavaa on USA.n kanssa tehtävän sotilaallisen yhteistyön korostaminen positiivisessa hengessä. Eihän tätä voi enää edes kutsua ”putinistiseksi”!
Ilmoita asiaton viesti
Paavo ei vain kehtaa mainita, että oikeastaan hänen tavoitteensa on sotilaallinen yhteistyö Venäjän kanssa, nyt täytyy vain koittaa esitellä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja natojäsenyydelle. Paavohan on todennut, että Ukrainan sodan syyllinen on Yhdysvallat, joten kuinka me voisimme olla yhteistyössä mokoman sodanlietsojan kanssa. Sotilaallinen yhteistyö USA:n kanssa sai vielä joku aika sitten kovasti pyyhkeitä häneltä täällä Puheenvuorossa.
Ilmoita asiaton viesti
Voin vain kuvitella mitä mahtaisivat isäni tapaiset sotaveteraanit ajatella siitä, että demokraattiset maat Suomi ja Ruotsi taipuisivat nöyristelemään turkkilaisen diktaattorin edessä vetämällä Nato-hakemuksensa pois. Nuoruutensa jatkosodassa menettänyt natomyönteinen isäni usein ennen kuolemaansa (-08) painotti usein minulle kuinka tärkeää olisi se, että kuuluisimme pienenä kansakuntana suurempaan, samoja arvoja kunnioittavaan yhteisöön ettemme taas jäisi yksin idästä tulevan uhan alle. Suomen nato-hakemuksen poisvetäminen olisi Putinille märän päiväunen täyttymys ja niskalenkin otto pelkurimaisesta Suomesta. Entinen suurvalta Ruotsi toimii aina oma etu edellä, se nähtiin Ruotsin hakiessa EU-jäsenyyttä hiiskumatta siitä mitään Suomelle, Suomen pitää toimia nyt samoin ja puheet Nato-hakemuksen poisvetämisestä on, myös Väyrysen, syytä lopettaa alkuunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko sitä mieltä, että Turkki ja Suomi kunnioittavat samoja arvoja, kuten isäsi sanoi.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki ei nykyään kunnioita samoja arvoja ei Suomen, eikä myöskään muiden Nato-maiden kanssa ja siksi ongelmia jäsenhakemuksen kanssa onkin, tiedät sen itsekin varsin hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein hyvä, kun RUK:n aikainen
joukkuekouluttajani silloin yliluutnantti ja nykyinen kenraalilluutnantti Pyötsiä on mainitun asiakirjan allekirjoittanut!
Ilmoita asiaton viesti
Martti Pelho, tapasi mukaan vääristelet asioita. Mistään kauttakulkusopimuksesta ei ole millään muotoa kyse.
Väitteesi jo vuonna 2007 armeijan salakaupalla ostamista F-35-hävittäjistä taas on jo niin sakeaa salaliittouskovaisuutta, että epäilen sen läpimenoa missään valemediassakaan.
Ihan vain tiedoksi, että F-35 ensilento oli 2006…ja seuraavana vuonna sitten Suomen armeija päätti hankkia koneen?
Vaikea ymmärtää, mitä hyötyä sinulle on valehtelusta, hämmentämisestä ja siis selkeän roskan postaamisesta. Maksaako siitä tosiaan joku?
Ilmoita asiaton viesti
Martti Pelho:
”Puolustusministeriön tiedotteen pvm 24.5.2022 mukaan pääesikunnan päällikkö kenraali Eero Pyötsiä on allekirjoittanut eduskunnan puolesta -ilman asianmukaista toimivaltaa – Naton yhdysvaltalaiskenraalin kanssa Naton syyskuun 2014 kauttakulkusopimusta toimeenpanevan ”teknisen järjestelyasiakirjan” 24.5.2022 Monsissa, Belgiassa.”…
….”Näistä puolustushallinnon ”Suomi-sopimuksista” tärkein ja vaikuttavin, tämä syyskuussa 2014 tuossa naapurukylässä, Casnewyddissä (engl. Newport), allekirjoitustilaisuudessa heti voimaan astunut Naton kauttakulkusopimus Yhdysvaltojen armeijalle Suomesta Pietariin, Kuolaan ja Pihkovaan, on laiton hanke kun sopimushanketta ei ole käsitelty eduskunnassa ja säädetty perustuslain mukaisessa säätämisjärjestyksessä”.
Jaahas. Että USA:lla on sitten halutessaan vapaa pääsy ”Suomesta Pietariin, Kuolaan ja Pihkovaan”? Just.
Hesarin kommenttipalstoilla vuosien ajan kunnostautunut Kremlin kantakirjatrolli Pelho katsoi sitten asiakseen tulla valehtelemaan myös tänne US-Puheenvuoroon Suomen ja Naton välille v. 2014 sovitusta yhteisymmärryspöytäkirjasta (Memorandum of Understanding), joka tunnetaan myös ns. Isäntämaasopimuksena. MV-lehdeksi kutsutulta disinformaatiotunkiolta Pelho on sitten lainannut tuon valheellisen ja täysin tarkoituksellisesti harhaanjohtavan nimenkin ”Naton kauttakulkusopimus”! Tuskin mistään muusta sopimuksesta on levitetty niin paljon väärää tietoa kuin tästä isäntämaasopimuksesta. Herra Pelho on hyvä, ja osoittaa siitä sopimuksesta kohdan, jolla Suomi myöntää Natolle oikeuden tuoda joukkojaan tai aseitaan Suomen valtioalueelle ilman Suomen hallituksen nimenomaista pyyntöä tai lupaa? Löytyykö? Aivan.
Häpeämätöntä voissapaistettua disinformaatiota koko Pelhon kommentti.
Ilmoita asiaton viesti
Martti Pelho on kunnostautunut monessa muussakin, muistelen hänen vängänneen useammassakin foorumissa kesällä -44 teloitetun tuhansia suomalaisia rintamakarkureita. Tyypillistä on, ettei faktoilla ole hänelle mitään väliä, kuten nyt tässäkin keskustelussa on nähtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on kriittinen, nyt Pelhokin kelpaa kommentoimaan. Niillä on pula hyvistä miehistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kas vain, Pelhon kommentit on piilotettu. Ylläpito?
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin alkaa tuntua että Paavo Väyrysellä on muu tarkoitus tässä vänkäämisessä kuin tämä Nato kysymys. Se nähdään vasta ensikevään vaalien jälkeen.
Kun Suomi taisteli jatkosodan lopussa oli presidentti Rytin tekemä lupaus Saksalaisille ollaluopumata sotimasta Venäjää vastaan viimehetken aseavun saamisen ehtona panssarinyrkit sekä lento-osato Kuhlmey joka oli korvaamaton. Näin Saksan avulla saatiin siedettävä rauha aikaan.
Mitä tämä merkkaa nykytilanteeseen sotilaallinen taustaturva on korvaamaton.
Paavo Väyrynen voisitko miettiä kokonaisuutta, juna on mennyt jo vänkäämisen ohi.
Ilmoita asiaton viesti
”Säilyttäisimme Nato-option”
Joo, Suomi vetää tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa Nato-hakemuksensa pois ja kertoo yksipuolisesti ja hyvin uskottavasti että pidätämme oikeuden hakea Natoon sitten myöhemmin jos katsomme tarpeelliseksi.
Mutta voi! Mikä taho kävelisi parlamentarismin hengessä ylitse eduskunnan 188-8 -päätöksen? Eli kenen se hakemus pitäisi perua?
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei tule missään olosuhteissa vetämään hakemustaan pois. Se olisi eduskunnan ja kansan murskaavan enemmistön päälle paskantamista. En ymmärrä, miksi tuollaista uskomattoman ääliömäistä edes esitetään.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi hyvä syy Ruotsin ja Suomen Nato jäsenyydelle on se, että se helpottaa Balttian puolustamista. Balttian maat ovat Suomen liittolaisia Euroopan Unionin kautta ja niiden puolustaminen on jo siitäkin syystä perusteltua. Nato jäsenyys tuo siihenkin tehtävään lisää voimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se voi olla ja onkin hyvä olla sekä että.
Ei Natoa ole pakko arvottaa Pohjolaa vastaan niin kuin Väyrynen tekee.
Eikä niitä arvotakaan Suomessa tässä maailmassa juuri kukaan – jossa oleellinen pointti on lännen arvo- ja etiikkayhtenäisyys.
Jos Väyrynen ei tuota peruskalliota tunnusta niin mikä sitten on hänen arvo- ja etiikkakäsityksensä.
Kaiken aikaa Väyrysestä saa kuvan että toimii vain sovelletun arvokentän ja etiikan alueella – niin kuin kepulla on selkäydintyyli.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole olemassa mitään ”Pohjolan yhteisöä”. Ei tule olemaan mitään ”Pohjolan yhteisöä”. (Muualla kuin tohtori Väyrysen vilkkaassa mielikuvituksessa.) Silti siitä täytyy jauhaa, loputtomasti ja päättymättömästi. Päivästä toiseen, vuodesta toiseen, aina ja ikuisesti. Miksi ihmeessä? Mina ei ummarra, sanoi entinenkin mamu…
Ilmoita asiaton viesti
Minä ymmärrän. Suomen Natojäsenyyshakemus on katastrofi Kremlille ja Väyrysen aloitteet Suomen Naton ulkopuolella pitämiseksi ovat osoittautuneet tehottomaksi. Venäjän tiedusteluorganisaation pomojen päätä ei nyt silitetä, ykkösnyrkki Väyrysen panos on osoittautunut täysin olemattomaksi.
Jälleen kerran on ulkomaantiedustelu pitänyt ”valttikorttiaan” arvokkaana toimijana ja todellisuus on osoittanut, että resurssi on tunari. Pitikö lähteä perustamaan puolueita ja kompromettoimaan maineensa epämääräisten ääriainesten kanssa. Paluu keskustan vaikuttajaksi ja uskottavaksi Naton vastustajaksi epäonnistui.
Ilmoita asiaton viesti
Nimmuttakun… Armon vuonna 1939-kin uskottiin vakaasti, että veristen valkobandiittien sortama Suomen työväenluokka nousee riemumielin vastaanottamaan puna-armeijan joukot vapauttajinaan. Ja aivan ketuiksi meni. Ja samankaltaista kukkaisvastaanottoa odoteltiin ukrainalaistenkin taholta.
Että kun nyt on jo kahteen kertaan mennyt aivan ketuiksi kaikki hienot odotukset, niin ehkä se nyt joskus jossain pitäisi toimiakin! Ihan noin niin kuin tilastollisesti. Suomi vetää Nato -jäsenyyshakemuksensa takaisin, ja solmii Venäjän kanssa uuden YYA -sopimuksen. Ja kaikki on taas hyvin…
Ilmoita asiaton viesti
Paavo ei nyt saa sitä ”kansankomissaari” paikkaa vaikka kuinka Venäjältä lupaavat. Anna jo olla, nolaat vaan täällä nyt itsesi.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeellisiä väittämiä. Virheiden korjaamiseen menee enemmän tekstiä kuin niiden esittämiseen.
USA:lla ei ole järkevää syytä rikkoa järjestöä ulkopuolisilla ”tilkkutäkki”-sopimuksilla. Suomen joka ainoaan USA:n kanssa operoitavaan sotilaalliseen harjoitukseen liittyy sana Nato. Johtuu siitä, että USA käyttää sotaharjoituksissa Nato-joukkojaan ja -kalustoaan.
Tätä Suomi/Ruotsi/USA-mallia Tuomioja yritti kuitenkin myydä meille Stubbmaiseen ”Sori siittä”-taktiikalla.
Aamuposti 9.4.2022. ”Tuomioja HBL:lle: Ruotsin puolustusministeri ehdottaa suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle”.
Totuus on, että ei ehdottanut. Ei ehdottanut Ruotsin puolustusministeri tällaista. Meillä Suomessa totuus on nykyään ”vähän sitä sun tätä”.
Tällaista ajatusta virittävät eivät vain ymmärrä Naton luonnetta ja USA:n Nato-politiikkaa.
Ruotsi esitti II-maailmansodan jälkeen (1948) ajatuksen Pohjoismaisesta puolustusliitosta (Nordiskt försvarsförbund). Siihen olisivat kuuluneet Ruotsi, Norja ja Tanska. Ehdotus kariutui Kööpenhaminassa 1/1949 ja Norja & Tanska valitsivat Nato-jäsenyyden keväällä 1949.
Liittoutuma-ajatus ei saanut kannatusta 1948, eikä saa sitä nytkään. Ei sitä ole edes kukaan ehdottanut lukuun ottamatta Tuomiojaa ja Väyrystä.
Ilmoita asiaton viesti