Haaviston, Halla-ahon, Niinistön linja?
Maanantaina julkaisemani kirjoitus ”Jussi Halla-aho uhkaa Suomea sodalla” synnytti Uuden Suomen Puheenvuorossa yllättävän asiallista keskustelua.
Otsikko oli kieltämättä provosoiva, mutta sen sisältö kertoo totuuden.
Jussi Halla-aho ajaa kiivaasti Suomen nopeaa Nato-jäsenyyttä, vaikka hän kertoo sen ilmeisesti johtavan siihen, että Venäjä voisi ”ottaa haltuunsa” jonkin alueen Suomesta.
Outoa on, että hän ajattelee tämän voivan tapahtua laukaustakaan ampumatta. Näinkö kehnona hän pitää Suomen rajavalvontaa ja maanpuolustusta?
Kuitenkin Halla-aho kehottaa varautumaan sotaan ylläpitämällä jatkuvaa kahden viikon hätävaraa ja varaamalla muita välttämättömyyksiä kellariin.
Jussi Halla-aho ei ole lausuntoineen yksin.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa 26.3., että Nato-jäsenyyden hakemiseen liittyen Venäjä ottaisi lupaamiaan vasta-askelia, jotka voisivat olla ”ronskinpuoleisiltakin näyttäviä” – ”Ne voisivat olla rajaloukkauksia, alueloukkauksiakin ja sitten on tämä hybridimaailma”.
Kuinkahan Suomi vastaisi alueloukkauksiin ja Suomen alueiden haltuunottoon? Eikö niistä seuraisi sota Suomen ja Venäjän välille?
Kuinka Suomi puolustautuisi? Entä mikä olisi vastaus hybridihyökkäyksiin tai jopa mahdollisiin ohjusiskuihin?
Eikö sotilaallinen selkkaus Suomen ja Venäjän välillä merkitsisi sitä, että Nato-jäsenyys kävisi mahdottomaksi, kuten maanantain blogissani arvelin?
Näitä kysymyksiä ei ole julkisuudessa lainkaan käsitelty. Päällimmäisenä on kova kiire jättää jäsenyyshakemus.
Jos tämä Niinistön ja Halla-ahon maalailema uhkakuva toteutuisi, alkaisi syyllisten etsintä. Kuka vastaisi siitä onnettomuudesta, johon olisimme joutuneet?
x x x
Omalta osaltani olen pohtinut Ukrainan kriisin synnyttämiä riskejä muun muassa 22.3. julkaisemassani kirjoituksessa ”Vievätkö vihreät meidät sotaan?”:
”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on asettanut Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan kovaan testiin. Yliotteen näyttää saaneen vihreiden johtama ihmisoikeusperustainen linja.
Hyökkäys ja siihen liittyneet ihmisoikeusloukkaukset ovat aikaansaaneet suuttumuksen, joka on vienyt Suomen niiden maiden kärkeen, jotka ovat ajaneet kovaa linjaa Venäjää vastaan.
Tähän on liittynyt muun muassa se, että Suomi on rikkonut ikiaikaisen periaatteensa ja hyväksynyt aseiden viennin Ukrainaan. Muutoinkin pakotepolitiikassa on jätetty huomiotta Suomen kansalliset edut.
Suomen linjaan on vaikuttanut muiden keskeisten maiden politiikka.
Yhdysvallat on Joe Bidenin johdolla omaksunut strategian, jonka mukaan se pyrkii kokoamaan ”länsimaiden” rintaman ”autoritaarisia” maita vastaan.
Kysymys on arvoista: ihmisten ja talouden vapaudesta, ihmisoikeuksista ja demokratiasta. Poikkeuksiakin sallitaan, jos Yhdysvaltain omat kansalliset edut sitä edellyttävät. Tästä kirjoitin blogissani ”Joe Bidenin politiikasta Donald Trumpin strategiaan”.
Yhdysvaltain linjan lisäksi Suomen politiikkaan on vaikuttanut Saksassa tapahtunut käänne. Sielläkin on nyt punavihreä hallitus, jossa ulkopolitiikkaa johtaa vihreä ministeri.
Saksan hallitus on päättänyt lisätä maan varustautumista. Nykyisessä tilanteessa tämä on ymmärrettävä ja hyvä ratkaisu.
Toinen ratkaiseva päätös on ollut aseiden toimittaminen Ukrainaan. Tämä on johtanut siihen, että myös EU:n linja on muuttunut. Äskettäin EU päätti nostaa Ukrainalle annettavan aseavun määrään 1000 miljoonaan euroon – suuremmaksi kuin USA:n tuki.
Yhä vakavammaksi nousee uhka, että olemme ajautumassa kohti suursotaa ja jopa maailmansotaa. Tästä varoitin 17.3.2022 julkaisemassani blogissa ”Olemmeko ajautumassa suursotaan?.
Suomessa vihreät ja vihreiden johdolla koko hallitus näyttävät olevan seuraamassa Saksan muuttunutta linjaa.
Linjan muutos näkyy myös siinä, että vihreät ovat ensimmäisten joukossa siirtymässä tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Se kärjistäisi edelleen Euroopan jyrkkää kahtiajakoa ja lisäisi suursodan vaaraa.”
Nyt samassa rintamassa on eduskunnan ulkoasianvaliokunnan johtoon noussut Jussi Halla-aho. Häntä näyttää kuitenkin elähdyttävän pikemminkin Venäjä-vastaisuus kuin ulkopolitiikan yleinen ihmisoikeusperustaisuus.
x x x
Jos tämä Niinistön ja Halla-ahon maalailema uhkakuva toteutuisi, syntyisi vakava keskustelu siitä, kuinka onnettomuuksiin ajauduttiin. Esiin nousisi myös kysymys siitä, oliko Suomen perustuslakia prosessin aikana noudatettu.
Tästä kysymyksestä olen ollut viime viikkoina yhteydessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.
Viime vuosina minulla on ollut hyvin vähän henkilökohtaista yhteydenpitoa Niinistön kanssa.
Oikeampaa on todeta, että se on ollut yksipuolista. Olen lähettänyt Niinistölle tärkeimpiä blogejani. Hän ei ole niihin mitenkään reagoinut. Olen kuitenkin huomannut, että niillä on ollut ainakin välillistä vaikutusta hänen kannanottoihinsa ja toimintaansa – suuntaan tai toiseen.
Maaliskuun 12. päivänä 2022 Sauli Niinistö yritti yllättäen soittaa minulle. Kun en vastannut, hän lähetti lyhyen viestin sähköpostitse. Soitin takaisin ja kävimme asiasta puhelinkeskustelun.
Niinistö halusi kommentoida samana päivänä julkaisemaani blogia ”Valta ja vastuu kuuluvat presidentille ja valtioneuvostolle”.
Kirjoituksessani arvostelin sitä prosessia, jolla Suomen Nato-jäsenyyshanketta vietiin eteenpäin:
”Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden käsittelemiseksi on synnytetty prosessi, jossa eduskuntapuolueet ja eduskunta muodostaisivat yhteisen kannan, johon nojautuen tasavallan presidentti ja valtioneuvosto tekisivät myöhemmin muodollisen esityksen eduskunnalle. Lopullisen päätöksen tekisi eduskunta.”
Kirjoitin, että Euroopan unioniin liittyminen on varoittava esimerkki sitä päätöksentekoa ajatellen, joka koskee meidän mahdollista Nato-jäsenyyttämme.
”Tarkoitan ensinnäkin sitä menettelyä, jota päätöksenteossa käytetään.
On toimittava perustuslain hengen ja kirjaimen mukaisesti.
Korkeimpiin valtioelimiin kuuluvien on otettava kanta esillä oleviin vaihtoehtoihin ja kannettava päätöksentekoon liittyvä vastuu. Eduskunnassa kunkin kansanedustajan on kannettava henkilökohtainen vastuunsa.
Toiseksi: päätöksenteossa tulee nojautua tosiasioihin ja siinä tulee noudattaa tiukasti Suomen kansallisia etuja. Ideologiset mieltymykset on jätettävä sivuun. Mielikuvien ei pidä antaa vaikuttaa päätöksentekoon.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt tilanteen, jossa sympatiat ja antipatiat saavat hyvin helposti yliotteen.
Omalta osaltani en voi ymmärtää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan antaisi meille perusteen luopua Mannerheimin, Paasikiven ja Kekkosen linjalta. Meidän on viisasta säilyttää puolueettomuutemme ydin, sotilaallinen liittoutumattomuus ja itsenäinen, uskottava puolustus.
Tällä tavoin me voimme harjoittaa sitä vakauspolitiikkaa, joka on ollut tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdonmukainen linja. Tällä tavoin me voimme parhaimmin pysyttäytyä sotien ja selkkausten ulkopuolella, ja vaikuttaa suotuisasti koko Euroopan turvallisuuteen.”
x x x
Sauli Niinistö vastasi sähköpostitse, ettei tarkoitus ole, että eduskunta tällä selonteolla ottaisi kantaa, vaan saisi selvityksen vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä riskeistä.
Mahdollinen kansainväliseen sopimukseen liittyminen käynnistyisi hänen mukaansa selkeällä tasavallan presidentin johtaman hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kannanotolla, etenisi eduskuntaan ja päätettäisiin sitten siellä asianmukaisessa järjestyksessä.
Näin ei ole sen jälkeen kuitenkaan toimittu.
Ensiksikin mukaan prosessin keskiöön on otettu eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.
On muodostettu ikään kuin tasavallan presidentin johtama puolueiden puheenjohtajien ”johtoryhmä” viemään jäsenyyshanketta eteenpäin.
Puolueiden puheenjohtajat olivat olleet mukana jo 2. maaliskuuta, kun tasavallan presidentti tapasi eduskunnan puhemiehistöä ja avainvaliokuntien puheenjohtajia. Eduskuntaryhmien puheenjohtajia ei ollut kutsuttu.
Huhtikuun 4. päivänä tasavallan presidentti kutsui pelkästään puolueiden puheenjohtajat tapaamiseen, josta annettiin ”yhteislausunto”.
Kun eduskunnalle oli annettu selonteko turvallisuusympäristön muutoksista, tasavallan presidentti ilmoitti aikovansa ottaa varmasti puolueiden puheenjohtajat koolle ennen päätöksentekoa. (HS 14.4.2022)
Puolueiden puheenjohtajilla ei voi olla ratkaisevaa roolia jäsenyyshankkeen käsittelyssä. Perustuslaki ei edes tunne puolueita. Ne mainitaan vain siinä yhteydessä, kun on kysymys ehdokkaiden asettamisesta valtiollisiin vaaleihin.
Tasavallan presidentin johdolla järjestetyillä tapaamisilla on myös vaikutettu puolueiden kannanottoihin, kuten kokemukset Keskustan osalta osoittavat (”Olisiko Keskustan ja SDP:n aika painaa jarrua?”). Mitkähän ovat kokemukset muissa puolueissa?
Toiseksi tasavallan presidentin johdolla on päätetty muodostaa ”koordinaatioryhmä”, joka koostuu eduskunnan puhemiehistöstä, eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ja eduskuntaryhmien puheenjohtajista.
Koordinaatioryhmä toimii selonteon eduskuntakäsittelyn rinnalla ja pyrkii muodostamaan yhteisen kannan jäsenyyden hakemiseen. Puolueiden puheenjohtajilla on siinä ratkaiseva rooli.
Jos yhteisymmärrys jäsenyyden hakemisesta löytyy nopeasti, hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta saattaisi kerrotun mukaan tehdä tasavallan presidentin johdolla siitä esityksen valtioneuvostolle jo selonteon eduskuntakäsittelyn aikana.
Valtioneuvosto puolestaan antaisi tämän jälkeen jäsenyyden hakemisesta eduskunnalle selonteon tai tiedonannon.
x x x
Viimeaikainen kehitys antaa aiheen entistä suurempaan huoleen siitä, että hakemus Suomen liittämisestä sotilasliitto Natoon aiotaan tehdä hyvin nopeasti ja tavalla, joka on ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa.
Tästä syystä harkitsin mahdollisuutta, että olisin kannellut valtioneuvoston oikeuskanslerille tasavallan presidentin toiminnan laillisuudesta jäsenyyshankkeen yhteydessä. Laadin jo luonnoksen kantelukirjelmäksi.
Tasavallan presidentti on aivan ilmeisesti ylittänyt mahdollista Suomen Nato-jäsenyyttä käsiteltäessä perustuslaissa määritellyt valtaoikeutensa.
Tasavallan presidentti kyllä perustuslain mukaan johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, mutta johtamisessa on noudatettava perustuslain määräyksiä.
Perustuslain 57 § rajaa tasavallan presidentin tehtävät:
”Tasavallan presidentti hoitaa hänelle tässä perustuslaissa tai muussa laissa erikseen säädetyt tehtävät.”
Perustuslain 58 § määrää, että ”tasavallan presidentti tekee päätöksensä valtioneuvostossa sen ratkaisuehdotuksesta”.
Päätösten valmistelu ja ratkaisuedotusten tekeminen kuuluu siis eduskunnan luottamusta nauttivan valtioneuvoston tehtäviin.
Kantelusta tuskin olisi ollut apua.
Niinpä päädyin esittämään eilen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle vakavan vetoomuksen, että hän Suomen valtionpäämiehenä huolehtisi siitä, että maamme mahdollista jäsenyyttä sotilasliitto Natossa käsiteltäisiin rauhallisella aikataululla ja perustuslakia hyvin tarkkaan noudattaen.
Tähän hän ei ole ainakaan toistaiseksi reagoinut.
Nato-jäsenyyttä on perusteltu muuttuneella turvallisuuspoliittisella tilanteella.
Kuitenkin tilanne Suomen lähialueilla on säilynyt rauhallisena ja vakaana, eikä Suomen geopoliittisessa asemassa ole tapahtunut mitään muutosta.
Ukrainassa käytävä sota on lisännyt Nato-jäsenyyden kannatusta suomalaisten keskuudessa. Muutos on ilmeisesti tilapäinen, ja mielialat muuttuvat, kun rauha Ukrainaan palautuu.
Nato-jäsenyyden kannattajat pyrkivät hyödyntämään yleisessä mielipiteessä tapahtuneen muutoksen ja kiirehtivät päätöstä jäsenyyden hakemisesta.
Suomalaisten mielipide Nato-jäsenyyden hakemisesta voidaan selvittää luotettavasti vain kansanäänestyksellä, jonka yhteydessä kansalaisille annetaan tarvittavat tiedot mahdollisen jäsenyyden vaikutuksista.
Mahdolliseen Nato-jäsenyyteen on syytä suhtautua hyvin vakavasti, sillä tekeillä olisi päätös, joka muuttaisi ratkaisevalla tavalla ja pysyvästi Suomen kansainvälistä asemaa.
Suomeen ei kohdistu nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa, eikä mahdollinen Nato-jäsenyys voisi nopeimmallakaan aikataululla kovin nopeasti astua voimaan.
Uhkan saattaa muodostaa se, että pyritään tekemään päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta tilanteessa, jossa Ukrainassa on meneillään täysimittainen sota.
Aikaa on käytettävissä. Mahdollista jäsenyyttä on harkittava vakaasti ja rauhallisesti.
Perustuslain määräyksiä on ehdottomasti noudatettava.
”Kuinka Suomi puolustautuisi? Entä mikä olisi vastaus hybridihyökkäyksiin tai jopa mahdollisiin ohjusiskuihin?
Eikö sotilaallinen selkkaus Suomen ja Venäjän välillä merkitsisi sitä, että Nato-jäsenyys kävisi mahdottomaksi, kuten maanantain blogissani arvelin?
Näitä kysymyksiä ei ole julkisuudessa lainkaan käsitelty. Päällimmäisenä on kova kiire jättää jäsenyyshakemus.”
Juu, julkisestihan nämä kannattaa käsitellä ja antaa kaikki tiedot Venäjälle siinä samalla. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Alkaa mennä hiukan jankkaamiseksi nämä päivittäiset blogikirjoitukset.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysellä menee sekaisin asian valmistelu ja päätöksenteko. Perustuslaki ei ota kantaa siihen, ketkä ovat asian valmistelussa vaan siihen, kenellä on päätösvalta. Puolueiden puheenjohtajia voidaan ilman muuta informoida perustuslain sitä estämättä vaikka niitä ei olisi erikseen laissa mainittu.
Vihjailut ja syytökset perustuslain vastaisuudesta ovat tuttuja jo EU- ja Euro-päätöksenteosta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se Suomen Markka lakkautettu Perustuslain vastaisesti Paavo Lipposen hallituksen toimesta pelkällä Hallituksen Tiedonannolla Eduskunnalle? Presidentti Sauli Niinistö oli yksi tuon hallituksen ministeri..!!!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Tiedosta!!! Hienosti Perusteltu!!!!!
Ilmoita asiaton viesti
Suomen markkaa ei ole koskaan mainittu Perustuslaissa, joten perustuslain vastaisesti sitä ei ole voitu lakkauttaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomeen ei kohdistu nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa, eikä mahdollinen Nato-jäsenyys voisi nopeimmallakaan aikataululla kovin nopeasti astua voimaan.”
Olin armeijassa 78-79. Jo silloin sotilaallinen uhka toteutui niin, että vihollinen hyökkäsi idästä. En voi tänäänkään uskoa, että se mistään muualta edelleenkään hyökkäisi. Venäjän viesti on koko ajan ollut sellainen, että tehkää niin kuin me sanomme, niin saatatte saada hyvää kohtelua. Minä en usko tuohon sekuntiakaan. Tämä sota Ukrainassa on riisunut loputkin naamiot naapurin kasvoilta. Hyökkäys on hyökkäys vaikka voissa paistaisi.
Olisikin mielenkiintoista kuulla Väyrysen kanta, jos Natoon pääsisi todella nopealla aikataululla eikä hänen tarvitsisi pelätä aikataulun tuomaa ”väliaikaa”. Miten on?
Ilmoita asiaton viesti
RUK:ssa ainakin kurssilla 116, vuonna -64
vihollinen ei koskaan hyökännyt ”idästä”, vaan Kattilaisista päin.
Ilmoita asiaton viesti
159 kuittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Öbiksessä vihollinen hyökkäsi aina etelästä.
Ilmoita asiaton viesti
Veljeni kertoi, että hänen armeija-aikanaan vääpeli oli sanonut, että vihollinen tulee idästä. Tähän oli joku tykkimies kysynyt, eikö se voisi tulla lännestäkin.
Vääpeli oli vastannut: ”Voisko tuo olla nui ovela?”
Ilmoita asiaton viesti
” Ukrainassa käytävä sota on lisännyt Nato-jäsenyyden kannatusta suomalaisten keskuudessa. Muutos on ilmeisesti tilapäinen, ja mielialat muuttuvat, kun rauha Ukrainaan palautuu.”
Tätähän blogisti ei voi tietää. Blogisti uskoi myös Kansalaispuolueen ja Tähtiliikkeen saavan äänestäjiltä kannatusta. Kuinka kävi?
Ilmoita asiaton viesti
En usko että tämä on tilapäistä, tai mikään paniikkiratkaisu, 2kk kohta seurattu Venäjän hyökkäyssotaa, samalla Naton maat ja PJ on ilmaissut että ovet on auki. Optio on ollut juuri tätä varten, nyt se on käytettävä. Onneksi yhteensopivuus, yhteiset harjoitukset jne on hoidettu mallikkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä ”perustuslain vastaisesti toteutettu EU-jäsenyys” on saanut vain lisää kannatusta suomalaisten keskuudessa kansanäänestyksen tulokseen verrattuna. Niin, siinä tapauksessahan järjestettiin kansanäänestys eikä sekään oikein tunnu kelpaavan kansan tahdon ilmaisuksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tuore, aika osuva kirjoitus aiheesta.
”Ainoana pienenä hopeareunuksena hitaammillekin on viimein valjennut, miksi on typerää rahoittaa despoottien sotakoneita ostamalla heiltä fossiilisia polttoaineita. Vladimir Putin teki sen, mihin vuosikymmenien järkipuhe ei kyennyt.
Viimeistään nyt tulisi ymmärtää, että kenelläkään ei ole paluuta mihinkään pitkän 1990-luvun (1991–2008) kaltaiseen ”normaaliin”. Maailma tulee muuttumaan, ainakin osin parempaan, mutta joiltain osin kenties pahempaan.
Olemme sivilisaation saranakohdassa. Seuraavien kuukausien, vuosien ja vuosikymmenien aikana tehdyt päätökset saattavat ratkaista jopa teollisen sivilisaation kohtalon.”
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/09e94e5a-f56b-4767-bd17-e1b572258616
Ilmoita asiaton viesti
Suslov(ja Andropov) äänessä haudan takaa,surullista!
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on v. 2014 jälkeen käytännössä odotellut seuraavaa Venäjän heikkouden hetkeä uskaltaakseen liittyä Natoon. Nyt se hetki on käsillä Venäjän ryssittyä monipuolisesti omat asiansa hyökkäämällä täysimittaisesti Ukrainaan. Samalla se sai aikaan täydellisen asennemuutoksen suomalaisissa sekä lopun eurooppalaiselle myöntyväisyyspolitiikalle.
Venäjä on sitonut suurimman osan sodankäyntivoimastaan Ukrainaan, eikä se käytännössä pysty saamaan aikaan ’suursotaa’ Euroopassa. Samanaikaisesti -ja vaikka Venäjä on tuottanut ja yhä tuottaa äärimmäisen suurta tuhoa Ukrainassa- maailma on nähnyt sen todellisen sodankäyntikyvyn heikkoudet ja rajoitteet. Länsi käy proxy-sotaa Venäjää vastaan Ukrainaa aseistamalla ja samalla rampauttaa Venäjän taloutta hyvin merkittävästi.
Väyrysen itse ei pääse sabotoimaan eduskuntakäsittelyä jarrutuspuheenvuoroilla, ja Väykän poissaollessa salista tuskin löytyy muita samaan sitkeyteen pystyviä.
Ilmoita asiaton viesti
EK-vaalit osuvat nyt aika hyvään kohtaan. Jos homma kusee, poliitikot joutuvat mittaamaan kannatuksensa kansan edessä hyvin pian. Jos ei pitkittyvä sotatila peru vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Suomettuneille tulee aikamoinen paniikki päälle, koska kun katsoo galluppeja, puoluekannasta riippumatta sen aika on ohi. Hieno homma jos näistä reliikeistä ja tuoreista kuten Saramo päästään eroon.
Ilmoita asiaton viesti
Gallup-tulokset menivät isosti uusiksi viikossa, kun alkoi sota Ukrainassa. Samoin käy jos alkaa sotatoimia Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ihmetteletkö että meni? Minä en olisi voinut kuvitella että Euroopassa käytäisiin hyökkäys-tuhoamissotaa, tuskin harva muukaan. Itselläni kanta vaihtui kuitenkin jo syystalvella Natoa kohtaan varovaisen neutraalista täysin jäsenyyden kannalle, kun Kremlin retoriikka meni täysin sekopäiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen, odotatko antautujien puolueen voittavan vaalit?
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisiköhän Ionin myös miettiä puoluekanta uusiksi… VKK, tai ”totuus”puolue voisi olla sopiva.
Ilmoita asiaton viesti
Valta kuuluu Kremlille. Joko Paavo ja muut suuret muinaiset ovat mukana?
Ilmoita asiaton viesti
Mittler kuvittelee, että jos Suomen ja Venäjän välillä syttyy sota, niin täällä järjestetään galluppeja 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmaan ihan heti järjestetä, kyllä siinä muutama tuhat kuollutta ainakin uhrataan asialle, ennen kuin aletaan edes harkita suostumista rauhansopimukseen jonka ehtoihin kuuluisi NATO-hakemuksen peruminen. Zelenski ei aio taipua vaikka kaatuisi kymmeniä tuhansia.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä antautuisit ja antaisit maasi Venäjän hallintaan, kuin taistelisit kunniakkaasti loppuun asti maasi puolesta? Toki, ei tämä mikään yllätys ole…
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan välttäisin koko sodan järkevällä ulkopolitiikalla. Joka voidaan tehdä kesken sodankin, mutta silloin on yleensä luvassa huonompi sopimus kuin olisi ollut tarjolla ennen sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Järkevää ulkopolitiikkaa on liittyä Naton jäseneksi, muu on on haihattelua ja itäänpäin myötäilyä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ulkopoliittinen linja, ”rauha meidän aikanamme,” onkin toiminut aina hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, järkevää ulkopolitiikkaa olisi, että annamme Venäjän päättää, kuulummeko Euroopan Unioniin tai Natoon tai Yhdistyneisiin Kansakuntiin tai teemmekö yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa?
Kaikkea näitä saamme tehdä, jos Kreml katsoo sen olevan OK.
Nythän olemme tänään jo kuulleet, ettei Nato ole Venäjän mielestä se paha, vaan Kreml katsoo, että ongelma on, että Suomeen vaikutetaan Brysselistä. Jos Suomi päättää olla hakematta Nato-jäsenyyttä, Kreml tulee vaatimaan Suomen EU-eroa.
Ukrainankin kohdalla uskon, ettei Nato ole se punainen vaate, vaan EU. Ukrainaa ja Venäjän kehysmaita tarvitaan Venäjän talouden pystyssä pitämiseen Neuvostoliiton tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Muistanko oikein, että Mikkonen kirjoittelee näitä juttujaan jostain Pyreneiden niemimaalta? Mikäs olikaan se sinun sijoituspaikkasi, jossa ajattelit taistella kunniakkaasti loppuun asti?
Ilmoita asiaton viesti
Minä tulen Suomeen, jos sota tulee ja voin jotenkin olla hyödyksi. Eipä juuri muuta ole kuin tarkka-ampumistaidot, mutta kai niilläkin jotain tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Se on muuten jännä juttu että jos joku kirjoittaa oikein typerän kommentin niin Markku Laitinen suosittelee.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen blogien otsikot on erilaisia mutta sisältä on samaa Putinismia, ei jatkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan näillä oma huumoriarvonsa, mutta myös aika surullista. Ei pääse tiikeri raidoistaan…
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Ihan sama mikä on otsikko. Sisältö on Kekkonen, YYA ja Neuvostoliiton rakastaminen. Samaa jargonia hamaan tappiin.
Ilmoita asiaton viesti
Selkeää ja mietittyä tekstiä. Olisipa kansanedustajillakin aikaa ja kykyä miettiä mitä ovat oikein tekemässä!
Ilmoita asiaton viesti
Jos Nato hakemus laitetaan sisään, sillä tulee olla kansalaisten hyväksyntä ja se saadaan ainoastaan kansanäänestyksellä.
En kuitenkaan usko valtiovaltamme ajavan maatamme sotaan tahallaan Nato hakemuksella. Koska Ruotsi ei laita Nato hakemusta sisään ja me emme ole saaneet turvatakuita yhtään mistään. Samoin Venäjä on uhannut Suomea suoraan sotilaallisilla toimenpiteillä, mikäli Nato hakemus laitetaan sisään.
Jos poliittinen johto jättää näiden tosiasioiden valossa Nato hakemuksen sisään, on poliittinen johto valmis uhraamaan kansalaiset omien kansainvälisten poliittisten uriensa takia.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan, että tulet yllättymään.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin on mahdollista, kansainvälinen poliittinen ura on ehkä sittenkin tärkeämpi poliitikoille, kuin kansa joka poliitikot on valinnut.
Poliitikoilla tulisi kuitenkin olla vastuu maamme turvallisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään on uutisoitu, että Nato-hakemuksen jättäminen on varmistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Luin itsekin jutun ja toivottavasti valtionjohto on hankkinut meille tarvittavat turvatakuut jäsenprosessin ajaksi. Muuten tulee sääli noita meidän nuoria miehiä ja muitakin kansalaisia, jotka joutuvat poliitikkojen kansainvälisten urien takia menettämään henkensä Venäjän hyökätessä maahamme.
Itse ihmettelen sitä kun tietojen mukaan Nato haluaa kovasti Suomen ja Ruotsin jäsenekseen, niin miksei Natosta anneta turvatakuita hakuajaksi? Eikö meitä halutakaan niin kovasti jäseneksi? Ja mikä on syynä jos turvatakuita ei olla saatu, haluaako Nato Suomenkin sotaan Venäjän kanssa?
Minulla ei sinänsä ole mitään Natoa vastaan ja toivon, että valtionjohto tietää mitä tekee, niihin kuuluisiin virhearvioihin ei ole varaa nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Onko?
Ilmoita asiaton viesti
Erkon sodassa paljastuisi aina Suomen kansa
Totuus HS:n sivuilla koskettaisi hyvin monia päätoimittajia, poliitikkoja ja muita mielipidejohtajia, pelättäisiin kansan alkavan luottamaan omien aistiensa havaintoihin näkemättömän silmän ja kuulemattoman korvan sijaan.
On vain tämä yksi elämä elettävänä. Voihan sitä kuvitella muutakin, mutta vain se on varmaa.
Kansallisteatterin Mustassa laatikossa yksilöille annetaan tilaisuus koomikkoina, kummeleina. Päätoimittaja Kaius Niemi on aloittanut journalistisen uransa Kansallisteatterin lavalla lapsinäyttelijänä NL:n aikaan, hänestä tuli vakaumuksellinen ryhmämies Viron kokemuksista, yksilö ei ole mitään ilman ryhmäsidettä, torakoita vain.
Nyt on ilo taas irti, Niemen isä eläköityi puolustusvoimien hankintajohtajan virasta.
”Jokainen on filosofi, joskaan jokaisella ei ole filosofin virkaa” – Antonio Gramsci
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen on yrittänyt kertoa muutamia tosiasioita suhteesta Venäjä-Suomi. Esimerkiksi Venäjä ei ole osoittanut mitään merkkejä vihamielisyyksistä Suomen rajalla tai uhannut Suomea ulkopoliittisesti. Tilanne on tässä suhteessa täysin toinen kuin Ukrainassa, jossa venäjänkieliset itäalueet halusivat erkaantua Venäjän tuella Ukrainasta.
Raja Suomen ja Venäjän välillä on ollut erittäin rauhallinen siten vuoden 1944. Hullun miehen strategian mukaan kaikki on Ukrainan tilanteen mukaan peruuttamattomasti muuttunut. Mielestäni ei kannata vetää hätäisiä johtopäätöksiä. Voidaan aivan hyvin katsoa, mitä tapahtuu Ukrainan jälkeen.
Oma kantani Venäjän politiikassa Suomen suhteen perustuu 80-prosenttisesti siihen, että nykytilanne on kaikkein edullisin tilanne Venäjälle olipa kyse rauhan ajasta, kriisistä jossain Euroopassa tai kriisissä Venäjä vastaan Nato. Tämä peruste on kumottu vain sillä perusteella, että kun kyse onkin hullun miehen strategiasta. En osta vielä tässä vaiheessa tuota hulluutta, vaan venäläisillä (lue Putinilla) on omat väärät perusteensa Ukrainan sodalle.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö menee diskuteeraaman Kaarle Kustaan kanssa mutta mitään uutta siitä ei paperille panna, koska ruotsalaisten hoksottimilla näkee lehtikuvassa Kaius Niemen nenän alla pienet viikset, mutta suomalaisten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Naton vastustajien linja on kummasti muuttunut. Kun me Natoa kannattavat viime vuoden lopulla perustelimme Natoon liittymistä Venäjän muodostamalla uhalla, meitä kritisoitiin kovaan ääneen, että pelottelimme kansaa.
Nyt asia on kääntynyt toisin päin. Kun Suomi menee Natoon, Naton vastustajat pelottelevat meitä, että Venäjä muodostaa uhan, jota voimme vastustaa ainoastaan myötäilemällä.
Ilmoita asiaton viesti
Asun täällä Ukrainassa. Minulta on kysytty, miksi Suomi haluaa Natoon? Täkäläiset eivät halua.
Asia pitää selvittää kaikilta mahdollisilta suunnilta, ennen kuin päätetään jäsenhakemuksesta.
Kyseessä on kansakunnan olemassaolon tärkein päätös. Päätös tulee koskemaan jokaista suomalaista. Jokainen tulkoon siis kuulluksi.
On selvitettävä etukäteen mitkä ovat mahdolliset esteet? Tärkein Natomaa on Yhdysvallat. Käsittääkseni Yhdysvaltain Senaatti päättää laajentumis asiasta, ja tarvitaan yli 2/3 puolto Suomen jäsenyydelle? Eli, 67 senaattoria sadasta.
Yhdysvalloissa väännetään jo kovaa vauhtia marraskuussa pidettäviä vaaleja, ”välivaaleja”, joissa ratkaistaan mm. Senaatin ja Kongressin kokoonpanot. Viimeaikaisissa gallupeissa 75 % vastaajista ilmoitti, ettei halua lähettää armeijaansa sotimaan. Suomen medioissa on annettu ymmärtää, että Natoon liittyminen on läpihuutojuttu? Miten voimme tietää, että republikaanit eivät tartu Ukrainan sodan eskaloitumisen uhkaan, eivät halua ottaa riskiä, eivät haluakkaan puoltaa Naton laajentumista?
Suomen pääministeri on julkisesti kertonut ”Ukrainan voittavan sodan”. Mitä, jos sotaa käydään pitkäänkin, vielä kun Naton laajentaminen on Senaatin äänestyksessä?
Mistä voimme tietää Venäjän reaktioista? Jos Yhdysvaltain republikaanit Donald J. Trumpin johdolla päättävät Suomen Natoon liittymisen kohtalon, niin Venäjä on se. joka päättää Suomeen kohdistuvista vastareaktioista.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan, se oranssi pelle pääsi leikkimään presidenttiä koska Putinin trollit avittivat hänen vaalikampanjaansa ja heittivät lokaa H. Clintonin niskaan. Näkökulma, joka minusta edelleen on aliarvioitu, on Venäjän kärjistynyt ja kärjistetty arvopohja. He eivät halua olla suurvalta, jotta sosialismi voittaisi. He eivät halua olla suurvalta, jotta koko maailma tunnustaisi venäläisyyden ylivertaisuuden ihmisyydessä. Ei. He haluavat olla suurvalta, jotta homot (ja muut seksuaalivähemmistöt), transihmiset ja feministit eivät voita.
Putin haluaa olla tsaari siksi, että hän olisi isäntä, isä, hallitseva valkoinen heteromies. Patriarkka Kiril nimeää uhat; Gayropan ja Pridet. Lainsäädännöllä on keskitytty osoittamaan, kuka on syyllinen venäläisyyden rappeutumiseen. Ei korruptio, ei taloudellinen eriarvoisuus vaan miehuuden romahdus. Ja siitä ei syytetä miehiä vaan naisia ja homoja. Väkivalta katsotaan kuuluvaksi miehuuteen.
Tästä syystä itä on tukenut kaikissa länsimaissa kaikkia arvokonservatiivisia trans- ja homofobisia ja antifeministisiä liikkeitä. Ihan sama, onko kyseessä herännäiskristilliset, aitoavioliittolaiset, nationalistit, valkoisen ylivallan kannattajat vai paikalliset populistit. Niinpä Yhdysvalloissa tulisin babtistisaarnaaja ja äärimmäisin Ayn Randinsa lukenut libertaariskeptikko voivat molemmat jakaa Venäjän trollitehtaan kuvastoa kahdesta biologisesta sukupuolesta (mikä ei pidä paikkaansa). Tai kaikille ”tolkun ihmisille” pitkin länttä on tarjolla olkiukkoja siitä, miten woke-feministit canceloivat miehuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Priimaa pakkaa tulemaan vaikka vasemmalla kädellä vetelisi. 😏
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan demokratia- ja oikeusvaltiokehityksestä sekä tulevaisuudesta olemme huolissamme niin. Itsestä ei ole niin väliä. Pieni porukka vie Suomen Natoon. Kansalla ei ole asiaan tosiasiallisesti mitään sanomista. Tarkoitus ei kuitenkaan pyhitä keinoja.
Toiseksi, suomettumisen aikaa arvostelevat sanovat usein, ettei maahan silloin mahtunut kuin yksi mielipide. Onko tilanne muka jotenkin muuttunut tai parantunut? Ei minua ainakaan vakuuta tämä Väyrysen hiljentämiseksi hänen bloginsa kommenttiosuudessa harjoitettu loanheitto. Miksi hän ei saa olla eri mieltä Suomen natojäsenyydestä? Asuuko meissä kaikissa pieni suomettuja? Pieni puoluejohdon myötäilijä? Pieni EU-johtajien myötäilijä?
Ilmoita asiaton viesti
Ai tänne tulikin mielenkiintoisesti kommenttiketjun loppuun ihan Nato -jäsenyyden vastustajien kokoontumisajo? No, tämä on hyvä paikka, koska täällä loppupäässä ei enää yleensä paljon lukijoita ole…
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tiedät, ettei ole?
Ilmoita asiaton viesti
Kahden ja puolen vuoden kokemuksesta. Kun blogi valuu ykkössivun loppupuolelle, niin lukijamäärät ja kommentit tyrehtyvät aina. Siinä vaiheessa, kun kaikki kiinnostuneet ovat jo lukeneet, ja ne joilla on jotain sanottavaa, ovat jo kommentoineet.
Ilmoita asiaton viesti
” Toiseksi: päätöksenteossa tulee nojautua tosiasioihin ja siinä tulee noudattaa tiukasti Suomen kansallisia etuja. Ideologiset mieltymykset on jätettävä sivuun. Mielikuvien ei pidä antaa vaikuttaa päätöksentekoon. ”
Etiikka on ideologia jota ei saa ohittaa. Venäjä on kävellyt sen yli monin tavoin. Sitä ei pidä hyväksyä. Sellainen pitää estää ja kitkeä maailmasta – kuten isisin kanssa tehtiin.
Se on on keskeisin tosiasia tinkimättömällä tavalla..
Ilmoita asiaton viesti
Etiikka on yleismaailmallinen eikä Suomen käsite. Putin ajoi tankeilla etiikan yli – meni liian pitkälle – ja demokraattinen maailma sanoi että tämä ei käy. Ja sikloin sen kimppuun käydään yhdessä tuumin.
Onko se niin vaikea käsittää.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään ei kumoa etiikan keskeistä roolia asiassa. On eri tason kysymys miten se toteutetaan. Mutta se ratkaisu että pimitetään tai hylätään eettinen peruslinjaus ei käy.
Putinin Venäjä on pysäytettävä vaikka se vaatisi maailnansodan. Putin täsmälleen kuin isis – yhtä ehdottoman sietämätön
Ilmoita asiaton viesti
Jos Putinia ei kukisteta niin hän tulee Suomeen kuin Hitler Puolaan
Ilmoita asiaton viesti
Sitten sinä et ymmörrä enkä enempää aio selittää
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnan puhemiesneuvosto asetti perjantaina 1.4. koordinaatioryhmän, jota johtaa Vanhanen. Presidentin osuudesta ryhmän perrustamisesta ei ole kerrottu missään, vai onko?
Toinen asia mikä äkkiseltään pistää silmään, on vastuu ja sen kantaminen.
Tekstissä mm. lause: ”Eduskunnassa kunkin kansanedustajan on kannettava henkilökohtainen vastuunsa”. Kyseessä on suuruudeltaan infinitesimaalinen vastuu.
Samaan suuruusluokkaan kuuluu ”Korkeimpiin valtioelimiin kuuluvien on otettava kanta esillä oleviin vaihtoehtoihin ja kannettava päätöksentekoon liittyvä vastuu”.
Vastuun korostaminen näissä pilipalihommissa johtuu siitä, että niiden parissa ”työskenteleville” maksetaan aivan liian suuria korvauksia.
Lyhyt kertaus poliittisesta vastuusta:
Toiminnastaan Nuorisosäätiössä Vanhanen (kesk) kantaa täyden vastuun. Vähävaraiset lapsiperheet kustansivat Matin (laittomasti) vuokramaassa, Itävallassa sijaitsevassa Alppitalossa järjestetyt konjamiinijuhlat. Näihin osallistumaan kutsuttiin suurituloisia johtajia vaimoineen. Matti on nyt eduskunnan puhemies ja ”koordinaatioryhmän” puheenjohtaja.
Ilmoita asiaton viesti
Ostoasiamies on valtakunnan päämiestason seurassa maanantaina tavattavissa Knummen keskustan kirjastolla illansuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaan, että US on ryhtynyt Väyrysen pää äänenkannattajaksi. Muut aviisit ovat pidättyneet vastaavien hourujen julkaisemisesta.
Ilmoita asiaton viesti