Hajoaako Keskusta?
Verkkouutiset julkaisi eilen jutun, joka oli otsikoitu ”Sirkka-Liisa Anttila Alfa-TV:llä: Keskusta on vaarassa hajota. Keskustakonkarin mukaan puolueen tilanne on todella vakava.” (Verkkouutiset/Sirkka-Liisa Anttila/Keskusta on vaarassa hajota) Juttuun sisältyy linkki Alfa TV:n Uutiskauha-haastatteluun. Se alkaa kohdasta 19´30”.
Haastattelussa Anttila tiivistää syyt Keskustan ongelmiin siihen, että puolue on menettänyt perusolemuksensa kansanliikkeenä. Tähän on hänen mukaansa tultu vähitellen, mutta ongelmat kärjistyivät viime vaalikaudella.
Sirkka-Liisa arvostelee kovasanaisesti Juha Sipilän tapaa johtaa puoluetta. Kokeneet voimat pantiin sivuun. Avointa keskustelua ei sallittu. Kritiikkiä ei siedetty.
Anttila arvostelee erityisesti sitä, että Sipilän johdolla ryhdyttiin leikkaamaan perusturvaa, mitä ei koskaan aikaisemmin ollut tehty. Toinen esimerkki oli taksiuudistus ja sitä ajaneen ”ulkopuolisen” Anne Bernerin nimittäminen ministeriksi.
Vihoviimeinen virhe oli se, että Keskusta lähti murskatappionsa jälkeen hallitukseen ilman perusteellista keskustelua, jossa tappion syyt olisi ruodittu. Tähän johti osaltaan se, että viime vuoden ylimääräinen puoluekokous lykättiin syksyyn. Se olisi pitänyt Sirkka-Liisan mielestä järjestää heti vaalien jälkeen, jolloin koko puoluejohdon luottamus olisi pitänyt punnita.
x x x
Olen Sirkka-Liisan kanssa samaa mieltä: Keskustan romahduksen perimmäinen syy on todellakin se, että puolue on menettänyt perusolemuksensa kansanvaltaisena kansanliikkeenä.
Omalta osaltani pidän tämän surullisen kehityksen lähtökohtana vuoden 1994 Jyväskylän puoluekokousta, jossa Esko Aho joukkoineen painosti Suomen EU-jäsenyyttä vastustaneen puoluekokousedustajien enemmistön hyväksymään sen viemisen kansanäänestykseen.
Tuolloin Keskusta oli hajoamisen partaalle. Puolueen pelasti se, että me jäsenyyttä vastustaneet keskustalaiset kanavoimme tyytymättömyyden omaan kansanäänestyskampanjaamme. Sen jälkeen vetosimme puolueväkeen yhtenäisyyden puolesta ja asetuimme itsekin ehdolle seuraavan kevään eduskuntavaaleissa.
Monet Keskustan jäsenet ja kannattajat jättivät kuitenkin puolueen jo tuolloin. Kevään 1995 eduskuntavaaleissa Keskusta koki pahan tappion ja joutui oppositioon. Vuoden 1996 euro- ja kuntavaaleihin menimme perinteisillä ohjelmilla, ja äänestäjien luottamus saatiin palautetuksi.
Seuraavien vuoden 1999 eduskuntavaalien lähestyessä Keskusta oli vahvassa nousussa. Tähän vaikutti osaltaan se, että puolue oli vastustanut Suomen liittymistä euroalueeseen. Luottamusta vahvisti Keskustan toiminta puolueen perinteisten tavoitteiden toteuttamiseksi ennen muuta alue- ja tasa-arvopolitiikassa.
Kärjen vaalivoitolta katkaisi työreformi, jolla ei ollut eduskuntaryhmässäkään mainittavaa kannatusta. Itsevaltainen johtaminen vei toiselle oppositiokaudelle.
x x x
Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa saavutimme Anneli Jäätteenmäen johdolla komean voiton. Kansanliike oli voimissaan.
Mukaan tuli paljon uusia kannattajia, Helsingistäkin saimme kaksi kansanedustajaa ja Uudeltamaalta viisi. Äänestäjiä innostivat puolueen kannanotot tasa-arvon puolesta ja keskittämispolitiikkaa vastaan. Loppuvaiheessa kannatusta toi selkeä ulkopolitiikan linja suhtautumisessa Irakin sotaan.
Anneli kuitenkin joutui eroamaan, ja hänet syrjäytettiin myös puolueen puheenjohtajan tehtävästä. Nämä tapahtumat ovat tulleet ikävällä tavalla mieleen tämän vuoden tapahtumien yhteydessä.
Matti Vanhasen puheenjohtajakaudella Keskustan luonne kansanliikkeenä pääsi pahasti rapautumaan. Hän kuitenkin salli puolueen sisäisen keskustelun ja antoi tilaa eri tavoin ajatteleville poliitikoille.
Toiseenkin hallitukseensa (vv. 2007 – 2011) Vanhanen otti mukaan meitä perinteisen keskusta-aatteen kannattajia. Sirkka-Liisa nousi maatalousministeriksi ja allekirjoittanut ulkomaakauppa- ja kehitysministeriksi.
x x x
Ratkaiseva käänne pahempaan tapahtui vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa, jossa Mari Kiviniemi valittiin Matti Vanhasen seuraajaksi. 1980-luvun lopulta lähtien valtaa tavoitelleet liberaalit valtasivat siellä kaikki puolueen johtotehtävät. Perinteisen alkiolaisen ihmisyysaatteen kannattajat sysättiin sivuun. Ministerikierrätykseen ei sentään menty.
Jo Juha Sipilän johtaman hallituksen muodostamisen yhteydessä kesällä 2015 oli nähtävissä, että Keskusta oli matkalla kohti katastrofia.
Sirkka-Liisa Anttila, Seppo Kääriäinen, Mauri Pekkarinen ja monet muut kokeneet kansanedustajat yrittivät kuitenkin vaikuttaa puolueen politiikkaan, mutta heitä ei kuunneltu.
Omalta osaltani yritin vaikuttaa puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan kautta, mutta minuakaan ei kuunneltu. Omista kokemuksistani olen kertonut kirjassani ”Eihän tässä näin pitänyt käydä”. Se on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Lopulta jättäydyin sivuun puolue-elinten työstä. Ryhdyin kokoamaan yhteen alkiolaisen aatteen kannattajia yli puoluerajojen ja sitoutumattomien suomalaisten keskuudessa. Keskustan piirissä toimivia kannattajiani kehotin pysymään puolueessa ja vaikuttamaan sen linjaan sisältä päin.
Tässä työssä onnistuin niin hyvin, että sain vuoden 2018 presidentinvaaleissa kansalaisliikkeen ehdokkaana vahvan kannatuksen.
Keväällä 2018 järjestettiin pari tapaamista, joissa keskusteltiin mahdollisuudesta koota alkiolaiset voimat ennen seuraavan vuoden eduskuntavaaleja. Toiseen niistä osallistuivat Mauri Pekkarinen, Seppo Kääriäinen ja Timo Kalli. Sirkka-Liisankin piti olla mukana, mutta hänelle tuli este.
Käytyjen keskustelujen jälkeen tarjosin Juha Sipilälle yhteistyötä voimien kokoamiseksi, mutta ”joukkueensa” kanssa hän tämän torjui. Tämä johti siihen, että jouduin osallistumaan vaaleihin Tähtiliikkeen puitteissa. Näistä tapahtumista kerron teoksessani ”Terve Suomi” (kirja-arkisto ss. 164 ja 168).
Tähtiliikkeen menestys jäi heikoksi, kun meidät mielivaltaisesti suljettiin eduskuntapuolueille järjestettyjen TV-ohjelmien ja keskustelujen ulkopuolelle. Näin ollen emme myöskään aiheuttaneet Keskustalle eduskuntapaikkojen menetyksiä.
Toisin kävi Hjallis Harkimolle, jonka ”Liike Nyt” aiheutti Kokoomukselle kirvelevän vaalitappion ja nosti käytännössä SDP:n hallituspolitiikan johtoon.
Sirkka-Liisa Anttila, Seppo Kääriäinen, Mauri Pekkarinen, Timo Kalli ja monet muut veteraanit vetäytyivät sivuun, eivätkä enää asettuneet ehdolle eduskuntavaaleissa. Tämä osaltaan sinetöi puolueen murskatappiota.
x x x
Hajoaako Keskusta, kuten Sirkka-Liisa Anttila haastattelussaan ounasteli? En tiedä. Paljon riippuu siitä, mitä viikon kuluttua järjestettävässä puoluekokouksessa tapahtuu.
Siitä lähtien kun Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä, olen julkaissut viisitoista kirjoitusta, joissa olen käsitellyt valmistautumista Oulun puoluekokoukseen. Muutamissa muissakin olen tätä aihepiiriä sivunnut.
Seuraavat nimenomaan puoluekokousta käsitelleet kirjoitukset ovat luettavissa kotisivuni blogiarkistosta:
”Joukkueen” tulee kantaa vastuu (5.6.)
Kulmunin ero saattaa pelastaa Keskustan (6.6.)
Onko Keskustan tuhoutuminen Suomen etu? (9.6.)
Katri Kulmunin tulee jatkaa puheenjohtajana (12.6.)
Keskustalaista ”unelmahöttöä” (14.6.)
Keskustan puoluekokous on siirrettävä ensi kesään (19.6.)
Katri Kulmunilla on mahdollisuus yhdistää Keskusta (8.7.)
Mediapeliä (10.7.)
Mikä muutti Annikan mielen? (29.7.)
Jatkaako Keskusta Kiviniemen-Sipilän linjalla? (31.7.)
Mikä on isänmaan, puolueen ja oma etunne, Sanna Marin ja Annika Saarikko? (6.8.)
Uhkapeliä kansalaisten terveydellä (9.8.)
Tuhotaanko Keskusta Matti Vanhasen ”dotkriinilla”? (12.8.)
Syyskuun puoluekokous olisi laiton (13.8.)
Katrin ja Annikan ”sävyero” (21.8.)
Näihin kirjoituksiin minulla ei ole mitään lisättävää eikä niistä mitään pois otettavaa.
Annika Saarikon julkaisemaa kirjasta ”Keskusta – siellä sykkii elämä” en ole käsitellyt. Tämä ei ole ollut tarpeen sen vuoksi, että teos on sitä samaa ”keskustalaista unelmahöttöä”, josta kirjoitin jo 14.6. ja 21.8. julkaisemissani blogeissa.
Merkille pantavaa on, että päätoimittaja Juha Määtän nimenomaisella määräyksellä puolueen äänenkannattaja Suomenmaa ei ole kirjoituksiani julkaissut. Tämä on kai sitä ”sipiläläistä” keskustelukulttuuria.
Journalistisia periaatteita kunnioittavat toimittajat ovat kuitenkin määräyksiä uhmanneet, ja pari kirjoitusta pääsi kesällä ”seulan” läpi.
x x x
Kuten kirjoituksistani käy ilmi, en ole ollut kaikkiin Katri Kulmunin mielipiteisiin ja edesottamuksiin tyytyväinen. En voi odottaakaan, että hän kaikessa noudattaisi sitä, linjaa, jota olen vuosikymmenten varrella paaluttanut. Katrin tuleekin olla äärimmäisten mielipiteiden välimaastossa.
Olen sitä mieltä, että Katrin syrjäyttäminen rumia otteita käyttäen vain vuosi hänen valintansa jälkeen olisi vahingoksi Keskustalle – ja rohkenen kirjoittaa – myös Suomelle.
Katrilla on nyt parhaat edellytykset eheyttää Keskustaa ja johdattaa meidät kohti kestävää tulevaisuutta.
Katri ”the NASA” Kulmuni hajotta kepun?
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisitko ennen 2015 vaaleja, että Sipilä panee puolueensa vaalikaudessa sileäksi. Ei näistä koskaan tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Juha ”Jussi” Sipilä leikki Urkki Kekkosta kohtalokkain seurauksien, mutta tuskin se laskelmoitua toimintaa oli.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä pilkata Katria.
On myönnettävä, että minäkin hätkähdin, kun luin Katrin avauksen avaruuskeskuksesta.
Kuitenkin Pohjois-Ruotsissa Kiirunan lähellä on jo avaruuskeskus. Sieltä on lähetetty raketteja.
Richard Bransonin yritys Virgin Galactica on valinnut projektiinsa kaksi avaruuslentoasemaa, joista toinen sijaitsee Yhdysvaltain New Meksikossa ja toinen Ruotsin Kiirunassa.
Myös Suomen Lapilla on mahdollisuuksia avaruustutkimuksen ja miksei lentojenkin alalla. Sodankylässä harjoitetaan jo merkittävää avaruustutkimusta.
Tässä on yksi tulevaisuuden mahdollisuus kehittää Suomeen myös uutta liiketoimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Katri Kulmunilla ole huumorintajua ollenkaan? Kyllä politiikassa pitää olla munkin mielestä rohkeita ideoita ja avauksia, koska siinä on osa politiikan viehätystä kai ollut aina.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa luin toisaalta: vähemmän syyttelyä ja menneiden kaivelua, enemmän tilannetajua ja uuden luomista näin ja edelleen näin Annika Saarikko viestittää. Tästä on hyvä lähteä uuteen yhdistävään päivään Keskustassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kuulosta Väyrysen mantroilta nuo, ei yhtään.
Paavo haluaa syyttää kaikkia ja ruoskii näitä joukkueen jäseniä syyllisinä ilman oikeudenkäyntiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän hyvin, että monet haluavat unohtaa menneisyydessä tehdyt virheet. Niiden myöntäminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta puolue pääsisi nousuun. Tätä Sirkka-Liisa Anttilakin hyvässä haastattelussaan korosti.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen ehkä hakee syitä liian kaukaa menneestä. Tottakai on selvää että joka puolue on välillä alamäessä ja `kolmen suuren´ yksi on vuorollaan oppositiossa.
Keskustan ongelmat saattavat olla lähempää. Mieleen tulee heti Sipilän politiikka joka aiheutti keskustalle vastaavaa tuhoa, mitä Lipponen aikanaan aikaansai demareille. Kansa muisti Lipposen pitkään ja SDP;llä on vasta miespolven jälkeen ilmaantunut anteeksianto. Sipilä on vielä liian hyvässä muistissa. Olisi tietenkin hyvä jos Väykkä olisi siihen peliin saanut sormenjälkensä, tilanne voisi nyt olla toinen.
Toinenkin syy on ja se on yleinen. Sitä ei vaan sanoa koskaan ääneen eikä siitä saa keskustella missään olosuhteissa. Se on Venäjän talouspakotteiden rooli maito- ja viljatiloille, noille Keskustan peruskannatusalueille, jotka huomasivat ettei Valio enää osta samaan tahtiin kun sillä on tuotteilleen vientikielto. Kaikkiaan talouspakotteet ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat 5miljardin vajeen budjettiin ja Sipilän virhe oli ryhtyä paikkaamaan tätä vähäväkisiltä repimällä. Mutta kuten sanoin, tämä on kuin virtahepo olohuoneessa – sitä ei saa nähdä, kuulla saati tuntea.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkässä juoksussa totuus voittaa. Sirkka-Liisa hienossa haastattelussaan vahvisti Paavon jo vuosia esittämän analyysin keskustan tilantesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilä sentään teki sen, mitä lupasi. Nosti työllisyysasteen 72%:iin.
Harvalla pääministerillä on näyttöä vastaavasta.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Sipilän ansiot on myönnetty. Ne eivät kuitenkaan tee tyhjiksi karkeita virheitä, joista Sirkka-Liisa haastattelussaan puhui.
Talouspolitiikan osalta suosittelen luettavaksi edellistä blogiani ”Euro tuhoaa Suomen, Olli Rehn”.
Ilmoita asiaton viesti
Esko Ahon ja Juha Sipilän johtamat porvarihallitukset ovat toimineet aikoina, kun millään muulla koalitiolla ei enää saada vientiä vetämään ja taloutta kuntoon. Sipilän aikana ei enää voinut devaltiotakaan käyttää kilpailukyvyn tuojana. Sisäinen devalvaatio onkin hankalampi asia, Sipiläkin teki kikyä vuoden verran. Mielestäni Sipilään kohdistuva kritiikki on kohtuutonta, hän teki, minkä lupasi. Se, että kannattajat katosivat työn tultua tehdyksi, on kummallista. Ehkä äänestäjä haluaa velalla hankittuja etuja lyhytnäköisesti.
SDP:n asiantuntemus hallitustyössä on tarpeellinen, kun jaetaan kansalle etuisuuksia aikana, joloin jaettavaa on, talouden kunnostamisasiantuntemusta ainakaan tällä hallituksen SDP:n ministeriryhmällä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan kohtalon ratkaisee nykyisen hallituksen saavutukset, mikäli se pysyy pystyssä elvytyspakettiäänestyksessä. Tähän mennessä puoluejohtajien kuri ja ote kansanedustajiin on toiminut. Nykyhallituksen erittäin vasemmistolaisen politiikan takuumies on Keskusta. Parin vuoden päästä etsitään syyllisiä myös Keskustassa. Äänestäjät äänestävät jaloillaan. viimeistään silloin. Keskustalle ei ole sijaa keskustassa, koska siellä on tunkua.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustalle taisi tässä hallituskaupassa käydä hiukan toisin kuin oli ajateltu. Muistot hyvin toimineesta punamullasta tuntui olleen pinnalla hallitusta muodostettaessa. Intoa lisäsi auliisti luvatut kymmenen kynnyskysymystä ja bonus päälle. Nykyhallitus ei ole savupiippujen punamulta vaan vihervasemmisto, jota keskusta hallituksessa tukee. Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä tuskaisemmaksi käy keskustan hallitustaival.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hajoa. Olet yrittänyt, mutta et ole onnistunut.
Ilmoita asiaton viesti
”Hajoaako Keskusta?”
– Puolueorganisaationa ei, mutta äänestäjien kokoontumispaikkana kyllä. Kannatuksen puoliintumisaika näyttää olevan viitisen vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Keskustalaiset ovat hajaantuneet, kun suuri osa perinteisestä kannattajakunnasta on siirtynyt muihin puolueisiin ja niiden kannattajiin. Osa on siirtynyt katsomoon ja passivoitunut.
Kuten blogistani käy ilmi, yritin pelastaa puolueen ja koota keskustalaiset yhteen. Tätä työtä teen edelleen.
Hajoaminen on estettävä ja voimat koottava.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksikin sirpalepuoluetta perustaneen Paavo Väyrysen luulisi jotakin tietävän puolueen hajoamisesta. Italiasta haki mallia kuten myös Hjallis Harkimo lohkaistessaan omansa kokoomuksesta.
Jos Italiaa pidetään mallina, ollaan vasta puoluekentän uudistumisen alussa. Ennen niin mahtava krstillisdemokraattinen puoluekin on hajonnut taivaan tuuliin maaseudun väen väen lakatessa veisaamasta ja ryhtyessä tanssimaan ja pitämään hauskaa. Elämä on tässä ja nyt.
Täällä kiitellään piispa Henrikin tuomaa pelastusta komentosiltana, vaikka pelastus on kielessä, sanoissa ja sanonnoissa. Rohkeus niiden keksimisessä, lasikattojen puhkomisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän johdolla Keskustan kannatus puolittui. Pisteenä i:n päällä olisi puolueen hajoaminen. Toisaalta hajoamisessa Keskustan liberaalisiivelle ehkä kävisi kuten PS:tä erkaantuneelle Sinisille kävi. Sen sijaan perus-PS:lle tuli taas jytky voitto. Melko vaikea tilanne Keskustalla on joka tapauksessa ellei tule suurta kurssinmuutosta tule joko hajoamisen tai sitten puoluekokouksen tuloksena. PS:ssä tehtiin suurehko muutos kun Halla-aho valittiin puhenjohtajaksi.
Sitä voitaisiin Keskustassa pohtia ketkä olivat ajamassa tai johtamassa puoluetta jotta Sipilästä tuli puheenjohtaja. Kaiken järjen mukaan samat henkilöt eivät missään nimessä saisi olla tekemässä toistamiseen samaa eli vaikuttamassa puolueen kannatuksen reiluun vähenemiseen. Mikäli näin tulee käymään, niin voinee kysyä onko puolekokoukseen osallistujilla omaa ajattelukykyä.
Ilmoita asiaton viesti