Hivuttaako Sauli Niinistö Suomea Natoon?
Viikko sitten (15.3.) Polaris-TV julkaisi videon ”Ihmisoikeudet ja kansalliset edut”, jossa olin Pohjantähti-keskuksen johtajan Susanna Junttilan haastateltavana.
Tässä haastattelussa puolustin voimakkaasti tasavallan presidentti Sauli Niinistön harjoittamaa, kansallisiin etuihimme perustuvaa, realistista ulkopolitiikkaa.
Ilmaisin syvän huoleni sitä, että valtioneuvoston piirissä on vahvoja voimia – ennen muuta pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto -, jotka pyrkivät viemään Suomen ulkopolitiikkaa ihmisoikeusperusteiseen suuntaan tavalla, joka ei ota riittävästi huomioon maamme kansallisia etuja.
Tänään Polaris-TV on julkaissut haastatteluni toisen osan ”Sauli Niinistön oudot ulkopoliittiset lausunnot”. Siinä joudun arvostelemaan Niinistön turvallisuuspoliittisia kannanottoja.
Nekin näyttävät liittyvän siihen yleisempään ilmiöön, että ulkosuhteisiimme uhkaa tulla idealistisia ja jopa ideologisia piirteitä.
x x x
Ensimmäisen haastatteluni pohjalta syntyi Uuden Suomen Puheenvuoron keskustelupalstalla seuraavana päivänä hieman keskustelua, joka tarjosi minulle mahdollisuuden täydentää sanomaani.
Minulta kysyttiin kärjekkäästi, mitä Suomi hyötyi kylmän sodan kauden realistisesta ulkopolitiikasta.
Vastasin väitöskirjani kieltä käyttäen. Suomi kykeni säilyttämään itsensä, itsenäisyytensä, ja sitä vahvistamaan. Maamme kykeni säilyttämään turvallisuutensa ja vahvistamaan sitä.
Kansallisia etuja ajavasta realistisesta politiikasta huolimatta – ja jopa sen ansiosta – Suomi kykeni tehokkaasti edistämään ihmiskunnan yhteisiä etuja ja ihanteita.
Kirjoitin, että Suomi on ”hyötynyt” tästä poliittisesta linjasta myös kylmän sodan kauden päätyttyä.
Varoitin siitä, että nyt Suomi uhkaa liukua ulkosuhteissaan kolmella tavalla idealistiselle tai jopa ideologiselle linjalle.
Ensiksikin monet ovat alkaneet siirtyä ihmisoikeusperustaiseen politiikkaan tavalla, joka ei perustu Suomen omien kansallisten etujen ensisijaisuuteen.
Toiseksi: Eurooppa-politiikassa monet ovat federalisteja ja unohtavat unionin yhteisiä etuja ja ihanteita ajaessaan helposti Suomen omat kansalliset edut
Kolmanneksi: turvallisuuspolitiikassa ideologinen ”länsimaisuus” saa monet unohtamaan geopoliittiset tosiasiat.
Länsimaisuutta on muuten käytetty avoimesti Nato-jäsenyyden perusteena. Martti Ahtisaarikin sanoi aikanaan, että Suomen tulee kuulua kaikkiin lännen järjestöihin.
Monilla suomalaisilla näyttää olevan kovin heikko itsetunto. Suomi on aina ollut länsimaa – silloinkin kun kuuluimme autonomisena suuriruhtinaskuntana Venäjän keisarikuntaan.
x x x
Sauli Niinistö on kiitettävällä tavalla yhdistänyt toisiinsa yhtäältä Suomen kansalliset edut ja toisaalta ihmiskunnan yhteisten etujen ja ihanteiden toteuttamisen. Ihmisoikeuksia on ajettu tavalla, joka on ollut sopusoinnussa maamme omien etujen kanssa.
Eurooppa-politiikan ja turvallisuuspolitiikan osalta Sauli Niinistön kannanotot ja toiminta synnyttävät kysymyksiä.
Ennen presidenttikauttaan Sauli Niinistö osoittautui intomieliseksi federalistiksi.
Niinistö ajoi Suomen liittymistä Euroopan unionin jäseneksi, vaikka Suomi oli jo huolehtinut tärkeimmistä kansallisista eduistaan turvaamalla Euroopan talousalueen (ETA) kautta pääsynsä EU:n sisämarkkinoille. Hän vei yhdessä Paavo Lipposen kanssa Suomen ainoana Pohjoismaana euroalueen jäseneksi. Tämän ratkaisun tiedettiin vievän maamme osaksi EU-liittovaltiota.
Tasavallan presidenttinä Niinistö on ottanut varovaisesti kantaa Eurooppa-politiikkaan. Turvallisuuspolitiikan osalta hän on kuitenkin ajanut voimakkaasti EU:n kehittämistä sotilasliitoksi ja jopa sotilaalliseksi suurvallaksi. Viime aikoina äänenpainoihin on tosin tullut varovaisuutta.
Turvallisuuspolitiikassa Sauli Niinistö on torjunut ajatukset Suomen liittymiseksi sotilasliitto Natoon. Tässä suhteessa hän on pitänyt kurissa entistä omaa puoluettaan.
Tammikuussa Sauli Niinistö antoi kuitenkin Iltalehdelle turvallisuuspoliittisen haastattelun, joka antoi aiheen moniin kysymyksiin. Kirjoitin asiasta tuoreeltaan blogit ”Sauli Niinistön outo haastattelu” (18.1.) ja ”Sauli Niinistö uhmaa eduskunnan tahtoa” (29.1.).
Polaris-TV:n julkaisemassa toisessa haastattelussa vastaan tätä Niinistön haastattelua koskeviin kysymyksiin.
Tässä yhteydessä tulevat esille myös viime presidentinvaalien keskustelut, joissa olimme molemmat ehdokkaina mukana. Niiden valossa herää kysymys, onko Niinistö ryhtynyt hivuttamaan Suomea sotilasliitto Naton jäseneksi.
Kirjoituksessa mainitut Polaris-TV:n haastattelut löytyvät Pohjantähti-lehden kautta, blogit Uuden Suomen blogiarkistosta.
Muistat varmaan, kuka taannoin kysyi: ”Mitä vikaa NATO:ssa on?”
En muista, että kukaan olisi hänelle vastannut.
Ilmoita asiaton viesti
Näin keskustaliputtajana tuo hivuttaa sanan tässä asiassa koen Paavo kyllä jotenkin kielteiseksi presinedentti Sauli Niinistöä kohtaan.
Suomen pitää neuvotella Naton täys jäsenyys presidentin ja puolustusministerin sekä puolustusvoimien johdon kansa ja kun joku aamu heräämme presidentti ilmoittaa että olemme nyt Naton täysjäseniä. Mitään kansan äänestyksiä ei tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitään kansanäänestyksiä ei tarvita.”! Oikein!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, Seppo Simonen. Tuo on ”keskustaliputtajalta” poikkeuksellisen järkevä ja realistinen näkemys, verrattuna monen muun keskustaliputtajan homeisiin yya-vaikerruksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanäänestyksiä ei tarvita, mutta eduskunnan päätös kyllä tarvitaan mihin tahansa kansainväliseen järjestöön liittymiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hyvä selvennys Vuorelalta, eduskunnan päätös totta kai tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
> Hivuttaako Sauli Niinistö Suomea Natoon?
Hivuttaisi jos uskaltaisi, kun olisi kiva poistua näyttämöltä koko kansan suosimana ja lämpimästi muistelemana poliitikkona. Ja olihan siellä se yksi eduskunnalta pimitetty tapaus, joka meni vähän selittelyksi jälkeenpäin:
”Olisin minäkin voinut hyvin hoksata, että tämä olisi hyvä viedä eduskuntaan jo ajat sitten, eli silloin kun se oli vireillä, presidentti Niinistö arvioi tapahtunutta.”
https://yle.fi/uutiset/3-11363798
Ilmoita asiaton viesti
Hivuttaako Sauli Niinistö Suomea Natoon?
Toivottavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomettumisen linjaa on kerran kokeiltu ja huonoksi politiikaksi havaittu. Suomen lännettyminen ehdottomasti Suomen itsenäisyydelle, vapaudelle ja riippumattomuudelle Venäjästä hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä jos hivuttaa. Aika jo olisi! Eikä kyseiseen järjestöön ole syytä liittyä mitenkään nöyristellen.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistön aivoitukset ovat jollain tavoin arvoituksellisia, kun ne ovat muuttuneet aiemmasta. Vielä vuoden 2006 presidentinvaalien väittelyihin osallistuessaan hän selkeästi ilmoitti kannattavansa Suomen NATO-jäsenyyttä ja puki asian siten, että ”kyllä kansan enemmistökin sitä kannattaa, jos NATO:sta voitasiiin tehdä hiukan euroopalaisempi”.
Presidenttiytensä aikana hän ei sitten ole juurikaan ilmaissut kannattavansa jäsenyyttä, vaan on pedannut sitä jonkinlaiseksi ”optioksi” tiukan paikan tullen. SItten aika ajoin ulostulot ovat olleet pikemminkin negatiivisia jäsenyydelle. Jos tuo nyt havaittavissa oleva ”hivuttaminen” on merkki jälleen uudesta asnnoitumisesta, niin se edelleen korostaa sitä arvoituksellisuutta, mikä tähän asiaan liittyy. On vaikea välttää mielikuvaa, että ”jokin taho” painostaa voimakkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan ”taho” painostaa, mutta en usko siinä suurta muutosta tapahtuneen.
Sen sijaan Britannian eroaminen EU:sta ja Ranskan hallituksen innostus ruveta johtamaan Euroopan puolustusta yksin ovat ymmärrettävästi sotkeneet tilannetta.
Ilmoita asiaton viesti
Vastauksena blogistin kysymykseen:
Toivottavasti hivuttaa. Asiasta en ole kuitenkaan täysin varma Niinistön tähänastisen irrationaalisen Nato-kammon perusteella. Mutta ainahan ihminen voi viisastua, vaikkapa sitten myöhemmällä iällä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisoikeusvetoinen ulkopolitiikka yhdistää nyt kaikki tärkeimmät länsimaat. Yhdysvallat, EU, Britannia ja Kanada valmistelevat yhteisiä pakotteita Kiinalle uiguurien kansanmurhan takia.
https://www.politico.com/news/2021/03/22/us-and-allies-set-to-announce-coordinated-sanctions-on-china-over-uighur-genocide-477434
Ilmoita asiaton viesti
Jos Valko-Venäjällä muisteltaisiin säätyjä kuten täällä, joka päivä neuvoteltaisiin Säätytalolla.
Onpa esitelty presidenttiehdokkaaksi päämajan poikia Eki ja Olli, peppu ja paita linjalta. Aatelisherrat myhäilee Säätytalon seinäkuvissa, siellä on korvat.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä, josa hivuttaa. Suomi on edelleen täydellinen kummajainen länsimaiden joukossa Venäjän rajanaapurina, joka ei ole NATO:ssa, jolla ei siis ainoana ole turvatakuita.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ajattelen, että olisi upeaa, jos presidenttimme vihdoin ymmärtäisi etumme ja siirtyisimme oikeasti Naton kumppanuudesta täysjäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Äkkiä Natoon, niin paljastuu tämäkin Muisti- tiedekeskus tarpeettomaksi, ellei suorastaan järjettömäksi hankkeeksi, ellei siinä sitten ole kysymys ensisijassa suomalaisten sisällissodan muistamisesta? Sitä oudompaa.
https://www.muisti.org/muisti/mika-on-muisti/
Ilmoita asiaton viesti
Tänään on Erkki Tuomiojan uuden kirjan ”Tulevaisuuden varjossa. Selviääkö ihmiskunta?” suuri päivä!
Yksi kielletty ajatus ilmestyi yli vuosi sitten blogissani 14.11.2019 tiivistyksenä runsaan viikon keskusteluista Niko Kaistakorven US-blogissa :
Tapahtuipa niin, että yksi-isäisen läntisen ajattelun kaksi veljestä – kristityt ja juutalaiset- joutuivat ankaraan perimyssotaan ääripisteenään holocaust. Ajattelu meni uusiksi.
Sattuipa silloin elämään maanosan äärirajoilla eloisa kaksinaiskulttuuri vähemmistön/enemmistön luopumisen tuskassaan joka ei näyttänyt oman veljessotansa hurmahenkisissä muistoissaan kuulleenkaan maanosan suuresta murroksesta jonka seurauksena Ruotsissakin on vakiintuneen tavan mukaan ministereinä myös maahanmuuttajia (latinalaisperäinen sana ”ministeri” tarkoittaa alkujaan saarnamiestä, pappia).
Seuraavana päivänä 15.11.2019 eduskunta ilmoitti Antti Lindtmanin johdolla lisäeläkkeestä rintamamiehille ohi kaiken normaalin valmistelun. Vain Paavo Väyrynen puuttuu kuvasta!
https://yle.fi/uutiset/3-11070595
Ilmoita asiaton viesti
Huvittaisiko esitellä ”jäitä hattuun” vieraille mielenterveyspalveluja politiikassa; pari määräystä masennuslomalle eduskuntatalosta tulee helposti mieleen, sekä kesältä -15 Immosen Olli pitkälle ulkomaanlomalle jotta media ehti pitämään mölyt mahassa?
Ilmoita asiaton viesti