Huonomminkin olisi voinut käydä

Vuoden 2011 eduskuntavaalien edellä julkaisin teoksen ”Huonomminkin olisi voinut käydä”. Nyt olen julkaissut sen äänikirjana. Teoksesta voi saada viihdykettä vaikka joulunpyhiin.

Teoksen nimen sain Lapissa kuulemastani hauskasta jutusta.

Jollakin kylällä oli seppä, jolla oli erityisen myönteinen elämänasenne. Tapahtuipa omalla kylällä, Suomessa tai maailmassa mitä tahansa, hän sanoi aina, että ”huonomminkin olisi voinut käydä”, ja perusteli kantansa taitavasti.

Kerran kävi niin, että savotassa ollut mies oli tullut kotiin ennen aikojaan ja löytänyt vaimonsa vieraan miehen kanssa sängystä. Mies ampui molemmat ja lopulta itsensä.

Kyläläiset riensivät sepän luo kysymään kommenttia tapahtuneeseen. Seppä vastasi: ”Huonomminkin olisi voinut käydä. Jos olisi tullut eilen kotiin, en tässä enää kilkuttelisi”.

x  x  x

Hieman kieli poskessa tämän kirjani kirjoitin. Sovelsin siinä kontrafaktuaalista otetta sekä politiikkaan että omaan elämääni. ”Jossittelen” siis sillä, kuinka asiat olisivat voineet mennä.

Teos koostuu yhdeksästä esseestä, jotka voi lukea kunkin erikseen. Ne kuitenkin liittyvät toisiinsa, ja ne on hyvä lukea tai kuunnella numerojärjestyksessä.

Seitsemän esseistä sisältyi kirjan enimmäiseen painokseen, joka ilmestyi vuoden 2011 eduskuntavaalien edellä. Toimin silloin ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä ensin Matti Vanhasen toisessa hallituksessa ja sitten Mari Kiviniemen jotamassa hallituksessa.

Kerron seikkaperäisesti ja vähemmän imartelevasti muiden muassa Sauli Niinistön ja Alexander Stubbin toiminnasta.

Kun kirja oli ilmestynyt, Alex sanoi tavatessamme suureeen ääneen, että olen kirjoittanut hänestä ”skeidaa” yli 40 sivulla. Vastasin, että olin kertonut vain siitä, mitä hän oli tehnyt ja sanonut. En voinut mitään sille, jos se oli hänen mielestään skeidaa.

Puolustin kirjassani avointa tyyliäni sillä, että Alex saattoi ahkerana kirjoittajana halutessaan kertoa julkisuuteen oman totuutensa. Eipä ole kirjoittanut.

Kaksi viimeistä esseetä sisältyivät syksyllä 2011 ilmestyneeseen uusintapainokseen. Toisessa niistä esitin arvioni Keskustan kokeman murskaavan vaalitappion syistä. Viimeinen essee liittyi seuraavan vuoden presidentinvaaleihin, joissa olin mukana Keskustan ehdokkaana.

x  x  x

”Huonomminkin olisi voinut käydä” on luettavissa ja kuunneltavissa kotisivuni kirja-arkistosta. Kirjaan sisältyy hieno kuvaliite.

Mukana on muiden muassa vuonna 1991 otettu kuva tapaamisestani Pietarin pormestarin Anatoli Sobtshakin kanssa. Taustalla näkyy avustajana tuolloin toiminut Vladimir Putin.

Mukana on myös Suomen ja Kiinan välisiin suhteisiin liittyviä mielenkiintoisia kuvia.

Vuonna 1979 isännöin avautumispolitiikkansa aloittaneen Kiinan varapääministerin Geng Biaon vierailua Suomeen. Mukana hänen avustajanaan oli Xi Jinping. Vuonna 2010 tarjosin hallituksen puolesta hänelle päivällisen, kun hän vieraili  Suomessa maansa varapresidenttinä.

Kotisivuni kirja-arkistosta ovat kuunneltavissa ja luettavissa myös teokseni ”Itsenäisen Suomen puolesta”, ”Suomen linja” ja ”Yhteinen vuosisatamme”.

Tässä vielä suora linkki äänikirjaan ”Huonomminkin olisi voinut käydä”: https://soundcloud.com/user-44459804/sets/huonomminkin-olisi-voinut-kayda-2011.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu