Jarrutuskeskustelut 1994 ja 2021
On ilmeistä, että EU:n elvytyspaketin vastustajat jarruttivat tahallaan sen hyväksymistä käyttämällä siitä runsaasti puheenvuoroja.
Keskustelu jatkui aamuyöhön puoli viiteen, jolloin jäljellä oli vielä runsaasti puheenvuoroja. Täksi iltapäiväksi suunniteltu äänestys on jouduttu lykkäämään tuonnemmaksi.
On ilmeistä, että paketin vastustajat eivät kykene jarrutuksellaan estämään sen hyväksymistä. Lykkäys kuitenkin lisää paineita niitä kansanedustajia kohtaan, joiden äänestäjäkunnassa vastarinta on voimakasta.
Perusteet paketin hyväksymiselle ovat heppoiset. Viime päivinä esiin vedetty turvallisuuspoliittinen korttikaan ei vedä.
Keskusteluun on tullut uusia painavia puheenvuoroja. Yksi niistä on Raimo Ilaskiven mielipidekirjoitus tämän päivän Helsingin Sanomissa. Hän vastaa keskusteluun Suomen luotettavuudesta kysymällä ”Voiko Suomi luottaa Euroopan unioniin?”.
x x x
Eduskunnan viimeöiset tapahtumat tuovat mieleen vuoden 1994 syksyllä käydyn jarrutuskeskustelun. Silloin käsiteltiin sopimusta Suomen liittymiseksi Euroopan unionin jäseneksi.
Silloisella jarrutuskeskustelulla ja nyt toteutetulla on vahva yhtymäkohta.
Elvytyspaketin kannattajat puolustavat tätä Suomelle taloudellisesti hyvin epäedullista sopimusta sillä, että olemme hyötyneet ja hyödymme kovasti EU:n sisämarkkinoista.
Puheenvuoroissa on jopa vertailtu sisämarkkinoiden euromääräisiä hyötyjä niihin taloudellisiin menetyksiin, jotka olemme EU:n jäsenmaana kokeneet ja joita olemme jälleen kokemassa. Tällä perusteella väitetään, että olemme EU-jäsenyydestä valtavasti hyötyneet.
Tällöin kokonaan unohdetaan se, että Suomi oli EU-liittymissopimusta syksyllä 1994 käsiteltäessä jo turvannut pääsynsä sisämarkkinoille.
Olimme neuvotelleet yhtenä Euroopan vapaakauppaliiton (EFTA) jäsenmaana EU:n kanssa sopimuksen Euroopan talousalueen (ETA) muodostamisesta. Sopimus oli astunut voimaan vuoden 1994 alussa. Tämä sopimus takasi pääsymme sisämarkkinoille.
Yhtä perusteeton ja suorastaan järjetön on väite, että Suomen jättäytyminen elvytysvälineen ulkopuolelle johtaisi meidän erottamiseemme EU:sta tai sen sisämarkkinoilta.
x x x
Mistä syksyn 1994 jarrutuskeskustelussa oli kysymys?
Kun Norjan, Ruotsin ja Suomen jäsenyysneuvottelut olivat keväällä päättyneet, kaikissa näissä maissa kansan keskuudessa oli vahva oppositio liittymistä vastaan.
Suomessa vastustus oli vähäisintä ja Norjassa voimakkainta. Tästä syystä sopimus päätettiin yrittää saada hyväksytyksi kaikkien maiden kansanäänestyksissä domino-vaikutusta käyttäen.
Suomalaiset pantiin äänestämään ensimmäiseksi, sitten ruotsalaiset ja lopuksi norjalaiset.
Syyskuussa 1994 suomalaistenkin enemmistö vastusti jäsenyyttä. Tällöin päätettiin ottaa käyttöön ulkopoliittinen kortti: suomalaisia ryhdyttiin pelottelemaan Venäjällä. Tällä tavoin enemmistö saatiin kansanäänestyksessä tukemaan liittymissopimuksen hyväksymistä.
Kansanäänestyksen jälkeen hallitus toi sopimuksen nopeasti eduskunnan käsiteltäväksi. Se yritettiin saada kovalla kiireellä hyväksytyksi ennen Ruotsin kansanäänestystä.
Tällä pyrittiin vaikuttamaan Ruotsin kansanäänestyksen tulokseen ja varmistamaan, että Suomi liittyisi unioniin siinäkin tapauksessa, että kansan enemmistö siellä hylkäisi sopimuksen.
Tämän me kykenimme jarrutuskeskustelun avulla estämään.
Meidät yritettiin nujertaa panemalla eduskunta istumaan yötä päivää useiden vuorokausien ajaksi. Pyhäinpäivänäkin istuttiin, mutta pidettiin sentään tauko jumalanpalveluksen ajaksi
Ruotsalaiset eivät kuitenkaan saaneet tietää, että Suomessa odotettiin heidän ratkaisuaan. Niukka tilapäinen enemmistö siellä kannatti sopimusta.
Tämän jälkeen eduskunta hyväksyi Suomen liittymissopimuksen.
X X X
Eduskuntakeskustelussa me jäsenyyden vastustajat pyrimme perustelemaan sitä, että jäsenyys Euroopan talousalueessa olisi Suomelle paljon edullisempi ratkaisu kuin liittyminen unioniin.
Olimme jo turvanneet pääsymme sisämarkkinoille.
EU:n ulkopuolella me säilyttäisimme sekä itsenäisen ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikkamme että kansallisen alue- ja maatalouspolitiikkamme. Ympäristöpolitiikkakin säilyisi omissa käsissämme.
Erityisesti painotimme sitä, että Euroopan talousalueessa emme joutuisi osaksi ylikansallista päätöksentekojärjestelmää.
Lisäksi korostimme sitä, että Euroopan talousalueessa voisimme tiivistää Pohjoismaista yhteistyötä ja muodostaa Pohjolan yhteisön. Islanti ja Norja olivat joka tapauksessa jäämässä ETA:n puitteisiin. Jos Suomi jäisi EU:n ulkopuolelle, ei siihen liittyisi Ruotsikaan.
Varoitimme siitä, että jäsenyys unionissa veisi meidät myös osaksi euroaluetta. Menettäisimme oman valuuttamme ja taloudellisen itsenäisyytemme.
Talous- ja rahaliiton (EMU) muodostaminen oli osa Maastrichtin sopimusta ja se puolestaan oli osa Suomen liittymissopimusta.
Kansanäänestyksen edellä kansalle ja eduskunnassa kansan edustajille vakuutettiin, että EU-sopimuksen hyväksyminen ei merkitse sitä, että Suomi menettäisi oman rahansa. Siitä päätettäisiin erikseen.
Kun päätöksenteon aika tuli, Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö kuitenkin veivät Suomen euroalueeseen ilman kansanäänestystä. He perustelivat tätä sillä, että jäsenyys rahaliitossa oli hyväksytty EU- kansanäänestyksessä.
Kuinka oikeassa olimmekaan. Kuinka paljolta pahalta olisimmekaan välttyneet, jos meitä olisi kuunneltu ja uskottu.
x x x
Raimo Ilaskivi kysyi tänään HS:ssa, voiko Suomi luottaa Euroopan unioniin.
Vastaus on: emme voi. Unioni on usein rikkonut omia perussopimuksiaan ja on niitä jälleen rikkomassa.
Vielä vähemmän voimme luottaa liittovaltio-uskontoon – federalistiseen aatteeseen – langenneihin omiin johtajiimme, jotka ovat siekailematta johtaneet kansaa ja kansanedustajia harhaan.
Tästä on jälleen kysymys, kun EU:n elvytyspakettia käsitellään.
Oman kantani olen kertonut Polaris-TV:n julkaisemassa videossa ”Suomen ei tule osallistua EU:n elpymispakettiin”.
Vuonna 1999 ilmestyneessä teoksessani ”Itsenäisen Suomen puolesta” kerron seikkaperäisesti siitä, kuinka Suomi vietiin EU:n ja euroalueen jäseneksi. Siinä on myös tarkka kuvaus eduskunnan jarrutuskeskustelusta. Teos on luettavissa ja kuunneltavissa äänikirjana kotisivuni kirja-arkistosta.
Halutessanne voitte tulla Polaris-TV:n tilaajiksi. Se ei maksa teille mitään. Videoiden alapuolella oikealla on punainen TILAA-painike, jota painamalla kanavan tilaajaksi pääsee.
”Keskusteluun on tullut uusia painavia puheenvuoroja. Yksi niistä on Raimo Ilaskiven mielipidekirjoitus tämän päivän Helsingin Sanomissa. Hän vastaa keskusteluun Suomen luotettavuudesta kysymällä ”Voiko Suomi luottaa Euroopan unioniin?”.”
Kehen tässä voi kovin paljon luottaa? Kenet voi kokea niin sopivana, ettei kyseenalaistaminen oikein käy.
Se tulee näissä mieleen, että kun luottamusvajetta on, ja jotain selkeästi ollaan runnomassa, mikä on runnojien motiivi? Se, että saadaan yhä hankalampi tilanne?
https://yle.fi/uutiset/3-11927262 (Israel, Gaza)
Hankala tilanne, ja sinne putoaminen, voi olla ihan asiaa, jos on joka tapauksessa jokin osa reittiä. Miten tästä voi olla varma,.. ei varmaan mitään kaavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Harmi kyllä on se, ettei Paavo ole enää asioista päättämässä. Kepun nykyjohto siitä varmasti on erittäin tyytyväinen.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko kertoa lisää tuosta ”Pohjolan yhteisöstä?” Miten pohjoismaista yhteistyötä oli tarkoitus tiivistää? Minulle jäi aikanaan se käsitys, ettei tuossa hankkeessa ollut paljon lihaa luitten ympärillä.
Ajankohtainen asia on, onko tämän päivän jarrutuskeskustelijoilla tarjota vastaavaa vaihtoehtoa? Muutamassa maassa, mukaan lukien tiukan talouskurin Hollannissa, elpymispaketti on vielä ratifioimatta.
Ilmoita asiaton viesti
”Tällöin päätettiin ottaa käyttöön ulkopoliittinen kortti: suomalaisia ryhdyttiin pelottelemaan Venäjällä.”
Suomalaisia oli tuohon aikaan vuosikymmeniä ”peloteltu” Neuvostoliitolla. Suomalaiset itse päättivät kansanäänestyksessä irtautua tuosta pelottelusta. Kun Suomi äänesti ”kyllä” EU:lle, se samalla äänesti irtautumista suomettumisesta. Yli 25 vuoden jälkeenkään Väyrynen ei ole vielä niellyt sitä, että Suomi noudatti kansanäänestyksen enemmistön neuvoa.
Väyrynen on nykyisellään suomettuneisuuden symboli nro 1 mutta pitkään kesti ennen kuin päätyi kokonaan sivuraiteelle. Ilkka Kanerva ja Erkki Tuomioja noilta onnettomilta ajoilta vielä jatkavat. Jotenkin kuvaavaa että näistä myyristä jokainen on toiminut vuorollaan ulkoministerinä vielä kauan Neuvostoliiton lakattua.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin vuonna 1994 Nordisk Kontakt -lehteen artikkelin, jossa hahmottelin mahdollista Pohjolan Yhteisöä. Julkaisin sen kokonaan 15.10.2014 ilmestyneessä blogissani:
https://www.paavovayrynen.fi/2014/10/15/euroopan-unioniin-vai-pohjolan-yhteisoon/.
Tästä vaihtoehdosta keskusteltiin vilkkaasti kansanäänestysten yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjolan yhteisöstä ei keskusteltu vilkkaasti kansanäänestyksen yhteydessä eikä se ollut mikään vaihtoehto Suomen liittymiselle EU:iin. Se oli yksityisajattelua jota Väyrynen piti yllä, mutta muutaman artikkelin kirjoittaminen aiheesta ei ole eikä ollut vilkasta, saatikka vakavasti otettavaa keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea blogissa mainitun teoksen sivulta 211 kommentti, jonka Ruotsin pääministeri Ingvar Carlsson esitti TV-haastattelussa.
Ruotsissa ay-liikkeen ja demareiden piirissä oli paljon EU-jäsenyyden vastustajia, jotka kannattivat Pohjolan unionia tai yhteisöä.
Ilmoita asiaton viesti
”Pohjolan unioni” on ihan taivaanrannan maalailua heikoilla argumenteilla. Ainakaan tässä ajassa ja tuskin myöhemminkään tulee toimimaan. Puolustuksen osalta Nato-jäsenyys valitettavasti Suomelta puuttuu eli tilanne on huono. EU-jäsenyys on kai kiva paperisuoja niin kauan kuin EU ei mene tuhoamaan itse itseään.. kuten valitettavasti hölmöillä ja ideologisilla päätöksillä voi käydä ajan mittaan. Liittovaltio toimii vasta sitten (sortamatta koko rakennelmaa), jos/kun Euroopan eri kansojen mielipiteet/yhteneväisyys ovat kondiksessa… näin ei ole nyt, eikä yleensä pakottamalla saa kuin paskoja tuloksia.
Ilmoita asiaton viesti
Jarrutuskeskustelu on parlamentarismin keinoin harjoitettua demokratian vastaita toimintaa. Jarrutuskeskustelulla pyritään estämään demokratian toteutuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Minkä demokratian?? Sosiaalidemokratian? Suurin osa kansasta vastustaa tuota hölmöilyä.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvin sanottu.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän vastusta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin! Impivaaraputinistit ja muut äärioikeistolaiset pyrkivät tuhoamaan Eurooppalaisen Suomen.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen unohtaa, että Ruotsi haki EU:n jäsenyyttä vihjaisematta siitä suomalaisille politiikoille. Näkemys, että Ruotsi tekisi päätöksiä Suomea peesamalla ei perustu mihinkään todellisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsalaisten enemmistö vastusti jäsenyyttä – sekä ennen kansanäänestystä että sen jälkeen.
Syksyllä 1994 julkaistuista mielipidetutkimuksista kävi ilmi, että Ruotsi olisi jäänyt ulkopuolelle, jos Suomi ja Norja olisivat jääneet.
Kerron tästäkin blogissa mainitussa kirjassani.
Ruotsissa kansaa johdettiin harhaan väittämällä, että Suomi on liittymässä. Ei kerrottu, että Suomen kansanäänestys oli ollut neuvoa-antava ja että asia oli eduskunnassa auki.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko kansanäänestyksen tulos pitänyt jättää huomiotta?
Ilmoita asiaton viesti
EU-jäsenyys tuossa kohtaa olikin järkevää. NATO-jäsenyyden kanssa sitten sählättiin. Ja Suomi sähläsi vieläkin lisää menemällä euroon, minkä Ruotsi väisti. Ja Ruotsilla tietenkin paljon vähemmän tarpeita NATO-jäsenyydelle kuin Suomella eli se ei heille ollut liian suuri probleema.
Ilmoita asiaton viesti
– – ”Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan ”kyseessä ei ole liittovaltion kehittäminen vaan poikkeukselliset ja väliaikaiset tukitoimet. Näidenkin vaikuttavuus tarkoitukseensa ja komission ehdotuksien perusteeksi esitetty taloudellinen argumentaatio pitää arvioida kriittisesti suhteessa SEU 3 artiklan mukaisten unionin tavoitteiden tehokkaan toteutumisen edellytyksiin ja myös sen suhteen, että järjestelyt ovat taloustieteellisesti toimivia.” – –
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/SuVL_6+2020.aspx
Ilmoita asiaton viesti
…Paavolla oli muistaakseni tyyny ja ehkä ”torkkupeittokin” 1994 viivytyskeskustelussa, koskien EU:hun liittymisäänestystä.
– Lopputulos oli kuitenkin sama, kuin nytkin tulee ”lopulta” olemaan.
Itse olin noina aikoina Pohjanmaalla ja muistan kun SILLOINKIN emännät itkivät paikallisradioiden kannavilla, että: ”Isämme lunastivat verellään tämän kalliin maan ja nyt sitä myydään…”
Ilmoita asiaton viesti
”Syyskuussa 1994 suomalaistenkin enemmistö vastusti jäsenyyttä.”
Ja sitten vähän faktantarkistusta:
http://www.maailmanmuutos.fi/smm/2/smm2laat2321.htm
Tuolla olevan kuvaajan perusteella syyskuussa 1994 Suomen EU-jäsenyyttä vastusti alle 30 prosenttia, kannatti noin 45 prosenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Nojaudun blogissa mainitussa kirjassani ”Itsenäisen Suomen puolesta” vuonna 1998 ilmestyneeseen Unto Hämäläisen teokseen ”Lännettymisen lyhyt historia”.
Hämäläinen kertoo, että syyskuun alussa julkaistu mielipidetutkimus osoitti jäsenyyden vastustajjen olleen niskan päällä. Tästä syystä jäsenyyden ajajat käänsivät keskustelun turvallisuuspolitiikkaan.
Hämäläisen teos perustui sisäpiiristä saatuihin tietoihin.
Unto Hämäläisen kirjan tiedoista kerron teokseni sivuilla 185-186.
Ilmoita asiaton viesti
Ostaisitko käytetyn auton Väyrseltä tai persulta? Minä en. Siinä tuskin toimisi jarrun lisäksi muu kuin peruutustutka.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän hyvin, että monien on vaikea myöntää, kuinka pahoja virheitä olivat Suomen liittyminen Euroopan unioniin ja euroalueeseen.
Meille oli tarjolla paljon parempi vaihtoehto: jäsenyys Euroopan talousalueessa ja Pohjolan yhteisössä.
Niitä on tärkeää käsitellä, että uusilta virheiltä vältyttäisiin. Elpymisvälineen hyväksyminen on uusi paha virhe. Sitä ei pitäisi tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän hyvin, että suurten muinaisten on vaikea myöntää olleensa väärässä. Mieluummin EU kuin YYA.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä eivät olleet vaihtoehdot vuonna 1994.
Ne olivat: itsenäinen Suomi osana Euroopan talousaluetta ja Pohjolan yhteisöä tai liittyminen ylikansalliseen unioniin ja sitä kautta euroalueeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Missä EU, siellä ratkaisu. Kyllä kansa tietää. Kansanäänestyksen tulos oli ja on päivänselvä kaikille tolkun ihmisille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä elvytysrahaston puolustajat ajavat asiaa, joka on pahasti ristiriidassa isänmaamme etujen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Persujen kesäteatteri on pahasti ristiriidassa isänmaan edun kanssa. Mutta onhan Paavo Väyrynen kesäteatterin ystävä. Eikös se joskus näytellyt Kekkosta? Taisi jäädä rooli päälle kun pyrkii tekemään siitä tosi-tv:tä kaikissa presidentinvaaleissa. Viimeksi se taisi saada suunnilleen saman verran kannatusta kuin Porin jääprinsessa Huhtasaari.
Ilmoita asiaton viesti