Jatkaako Keskusta Kiviniemen-Sipilän linjalla?
Toissapäiväisessä blogissani (Mikä muutti Annikan mielen?) esittämäni arviot näyttävät osuneen oikeaan.
Annika Saarikko aikaisti ilmoittautumistaan Keskustan puheenjohtajan vaaliin ainakin osittain sen vuoksi, että korona-viruksen tartuntojen lisääntyminen saattaa johtaa harkintaan puoluekokouksen siirtämisestä ensi kesään.
Eilen pidettiin mahdollisena, että kokousta joudutaan siirtämään ja korostettiin, että vastuu siitä kuuluu puolueen johdolle.
Demokraatti-lehden haastattelussa Matti Vanhanen toivoi, ettei kokousta olisi tarpeen siirtää. Puolueet ovat rekisteröityjä yhdistyksiä, ”joilla on omat säännöt ja puoluelaki ohjaa”.
”Säännöissä puoluekokoukset on määrätty pidettäviksi. Nyt on lykkäysvaihe käsillä. Jos niin kävisi, silloin täytyy taas jokin säännös tehdä, jolla oikeutetaan puolueet lykkäämään kokouksia.”
Tosiasiassa mitään ”uutta säännöstä” siirron oikeuttamiseksi ei tietenkään tarvita.
Puoluekokousta on jo lykätty sääntöjen määräämästä ajankohdasta touko-heinäkuusta syyskuun alkuun. Siirto syyskuusta eteenpäin ei olisi sääntöjen kannalta katsoen periaatteellisesti uusi ratkaisu.
Lykkäyksellä olisi sääntöjen kannalta se hyvä puoli, että puoluekokousedustajat voitaisiin valita ensi keväänä niiden ja yhdistyslain mukaisella tavalla. Nyt tätä ei ole voitu tehdä.
Jos korona-kriisi pahenee, Katri Kulmunilla ja muulla puoluejohdolla on kokouksen mahdollisen lykkäämisen suhteen hankala tilanne: teet niin tai näin, se on aina väärinpäin.
Arvelin edellisessä blogissani, että puheenjohtajan vaaliin pyritään saamaan useita ehdokkaita sillä perusteella, että vältettäisiin puoluetta jakava jyrkkä kahtiajako. Tähänkin arveluun on tullut vahvistusta.
Vaali pyritään käymään ehdokkaista syntyneiden julkisten mielikuvien perusteella. Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että puoluekokouksessa vältettäisiin jälleen avoin keskustelu puolueen linjasta.
x x x
Puolueiden menestymiseen vaikuttavat sekä niiden johdossa olevien henkilöiden persoonat että niiden poliittinen linja. Tämä käy selvääkin selvemmin ilmi Keskustan viime vuosien kokemuksista.
Mari Kiviniemi ja Juha Sipilä olivat puheenjohtajaksi tullessaan hyvin suosittuja. He saivat osakseen valtavan myönteisen mediajulkisuuden.
Kummankin pääministeri- ja puheenjohtajakausi päätyi katastrofiin. Tämä ei johtunut heidän julkisuuskuvastaan, vaan siitä, että heidän toteuttamansa poliittinen linja ei saanut tuekseen äänestäjien luottamusta.
Mari Kiviniemen osalta pahimmat virheet olivat paska-asetus, kuntahallintoa keskittävä PARAS-hanke, keskittävää metropolipolitiikkaa myötäilevä aluepolitiikan linja, holtiton suhtautuminen euroalueen tukipolitiikkaan ja puheenjohtajan julkinen tuki samaa sukupuolta olevien avioliitoille.
Juha Sipilä jatkoi pääministerinä entistäkin kovemmin ottein sitä poliittista linjaa, jolla olimme kokeneet raskaan tappion vuoden 2011 vaaleissa.
Keskittävää metropolipolitiikkaa tehostettiin. Samaan aikaan ajettiin alas aluesairaaloita ja lakkautettiin käräjäoikeuksia.
Sote-uudistusta ajettiin tavalla, joka johti mm. Länsi-Pohjan keskussairaalan yksityistämiseen, kun kunnille ei ollut tulossa mahdollisuutta tuottaa terveyspalveluja.
Sote-hanke kariutui. Tämä johti hallituksen ennenaikaiseen eroon ja syvensi Keskustan vaalitappiota.
Anne Berner ajoi Keskustan tuella väkisin läpi taksiuudistuksen, joka yhdessä kela-kyyteihin tehtyjen muutosten kanssa johti maakunnissa suorastaan kaoottiseen tilanteeseen. Taksiuudistuksesta kärsitään edelleen sekä kaupungeissa maaseudulla.
Eurooppa-politiikassa jatkettiin perussopimuksen vastaista tukipolitiikkaa hyväksymällä Kreikan kolmas tukipaketti. Pääministeri ryhtyi Ranskan rinnalla ajamaan voimakkaasti EU:n muuttamista sotilasliitoksi. Suomeen tuli aikaisemmasta linjasta poiketen johtavien Nato-maiden joukkoja sotaharjoituksiin.
Räikeimmin Keskustan periaatteita rikkoi päätös leikata kansaneläkeindeksiä ja jäädyttää se pitkäksi aikaa. Tämä iski kipeästi pienituloisimpiin ihmisiin. Koskaan aikaisemmin Keskusta ei ollut suostunut leikkaamaan sosiaalista perusturvaa.
Ympäristöasioissa hallitus sitoutui Keskustan johdolla cityvihreään ilmastopolitiikkaan.
Kevään 2019 eduskuntavaaleissa koetun murskatappion jälkeen Keskustassa ei käyty keskustelua vaalitappion syistä. Puolue ryntäsi Juha Sipilän johdolla suin päin uuteen hallitukseen.
Jossakin suhteessa linja korjaantui, mutta pääosin jyrätään aikaisemmissa raiteissa. Alue- ja Eurooppa-politiikassa harhatiellä on menty entistä pidemmälle.
x x x
Keskustan puheenjohtajan vaaliin on ilmoittautunut kaksi viehättävää nuorta naista.
Katri Kulmunin julkisuuskuva on hieman kärsinyt koulutusjupakan vuoksi, mutta varsin hyvin hän siitä selviytyi.
Sitä emme vielä tiedä, miltä ryvettynyt Annika Saarikko näyttää.
Keskustan tulevaisuuden kuitenkin ratkaisee meidän aatteellinen ja poliittinen linjamme.
Linjakeskustelua on vaaliin ilmoittautuneiden kesken vaikea saada aikaan sen vuoksi, että molemmat olivat neuvottelemassa nykyisen hallituksen ohjelmasta ja ovat mukana sitä toteuttamassa. Kaikkea ohjelma ei toki sanele, ja monelta osin se on tulkinnanvarainen.
Keskustelu aikaisempien hallitusten edesottamuksista käy sen sijaan helpommin päinsä. Tässä suhteessa ehdokkaat ovat eri asemassa.
Vuoden 2011 eduskuntavaalien edellä Annika Saarikko toimi Keskustan varapuheenjohtajana ja kuului avustajana pääministeri Mari Kiviniemen lähimpään esikuntaan.
Vuonna 2015 Saarikko oli varapuheenjohtajana mukana neuvottelemassa Sipilän hallituksen ohjelmasta ja kokoonpanosta. Hallituskauden loppupuolella hän oli perhe- ja peruspalveluministerinä vastuussa sote-hankkeesta ja ministeriryhmän puolesta myös sosiaalipolitiikasta.
Tuolla vaalikaudella Katri Kulmuni oli ensimmäisen kauden kansanedustaja. Eduskuntaryhmässä ei erilaisia mielipiteitä suvaittu.
Nyt tarvitaan avointa keskustelua sekä menneestä että Keskustan tulevaisuudesta.
Puolueen linja ratkaisee meidän menestymisemme ja mahdollisuutemme vaikuttaa Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen.
On ratkaistava, jatkammeko Mari Kiviniemen ja Juha Sipilän viitoittamalla linjalla, vai palaammeko puolueen aatteellisille ja poliittisille juurille.
x x x
Lisää tietoa Kiviniemen ja Sipilän hallitusten politiikasta on löydettävissä teoksistani Huonomminkin olisi voinut käydä ja Yhteinen vuosisatamme. Ne ovat luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Olen ladannut sinne aikaisempaa helpommin luettavassa muodossa teokseni On totuuden aika 1-2, On muutoksen aika 1-2 sekä Itsenäisen Suomen puolesta. Uusina sieltä ovat luettavissa väitöskirjani suomennos Suomen ulkopolitiikka – kansallinen doktriini ja tulevaisuuden ihmiskuntapolitiikka sekä dosentuuria varten kirjoittamani teos Suomen puolueettomuus uudessa Euroopassa.
…Jeesus on Jeesus- mutta BISNES on BISNES…?!
Ilmoita asiaton viesti
Keskustapuolue menestyy vain sillä, että puheenjohtajaksi valitaan joku naispuolinen ihminen ja Vanhasen ja Lintilän tilalle vaihdetaan joku huulipunaministeri. Jatkossahan on niin Suomen poliittisella kartalla, että mikään puolue ei uskalla valita miestä puheenjohtajaksi. Nykyaikana kun kaikki toiminta pitää olla niin siistiä, ettei missään ihmisten toiminnassa ei saa olla moitittavaa alkaen jäätelön nimistä, n-suukoista, m-pekkapelistä ja ministereiden sukupuolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus ei koskaan valitse naista puheenjohtajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lepomäki taitaa olla eri mieltä tästä asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiviniemi päätyi pääministeriksi Vanhasen väistyttyä. En nyt muista kuinka suosittu hän oli,mutta tuhri keskustan menestymisen täysin vaalitenteissä osaamattomuutensa takia. Ei tainnut kolmannen kysymyksenkään jälkeen osata kertoa mistä puolue on valmis leikkaamaan.
Samaa osamattomuutta olin havaitsevinani Kulmunin toimissakin.
Mitä tulee Sipilän kannatukseen,niin hän haki suosionsa edellisen hallituksen osaamattomuudesta. Sipilä kertoi mitä tulee tekemään,ja kansa tykkäsi. Toki sinnekin pari virhettä osui. Ensinnäkin Bernerin valinta.(hänellä ei ollut vähäisintäkään tilannetajua avautumisiensa aikatauluista) Se oli paha kivi kannatukselle. Toisaalta luotto kokoomukseen ei toiminut vieläkään.
Toki tunnustan,että sinulla on enemmän näkökulmaa asioihin,kun olet viimeaikoina päässyt niitä arvioimaan puolueen ulkopuoleltakin.
Mutta en usko monenkaan keskustalaisen ikuisia kompeilujasi kaipaavan. Näin minä asian näkisin.
Ilmoita asiaton viesti
Juttujani lukevat ne, jotka uskaltavat kohdata tosiasiat – myös epämiellyttävät.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsinko vastaukseni niin,etten näe tosiasioita toimiesi suhteen? Uhraat vielä Kulmuninkin uran oman uskottavuutesi alttarille. Etkö edes ymmärrä hävetä?
Ilmoita asiaton viesti
Kulmunin mukana puolueen aatteelinen ja poliittinen linja on muuttunut hillotolpasta kiinni pitämiseksi, intersektionaaliseksi feminismiksi ja sosialisimiksi. Sitäkö se aate oikeasti on, sitäkö maaseudun isännät haluaa?
Ilmoita asiaton viesti
Oliko nimi kommentin alussa oikea?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä muusta, mutta Saarikko ainakin osaa ja uskaltaa näköjään kertoa mitä mieltä hän on asioista. Pidän Saarikon linjauksista yhtä paljon kuin aikoinaan Sipilän linjauksista. Sillä ei tietenkän ole mitään merkitystä mistä minä pidän, toivottavasti keskustaväki pitää samoista asioista kuin minä, jos ei, niin eihän sille sitten mitään mahda.
Sipilä epäonnistui melkein kokonaan tavoitteidensa saavuttamisen suhteen. Sen epäonnistumisen voi laskea Sipilälle miinukseksi, mutta ei tavoitteita sinänsä, ne olivat hyvät.
Kulmunin tavoitteista ei oikein saa selvää, paitsi siitä että hän haluaa olla puheenjohtaja, ei oikein mistään muusta. Toivottavasti keskusta valitsee itselleen johtajaksi sellaisen jolla on selkeät mielipiteet ja tavoitteet ja rohkeutta kertoa ne tavoitteet ääneen, eikä pelkästään taktikoida äänien kalastelemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en ymmärtänyt Sipilän tavoitteista tuota keskustalaista unelmaa: maakuntahallintoa ja maakuntavaltuustoja.
Pieni maa ei kaipaa kolmatta poliittista organisaatiokerrosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Itse en ymmärtänyt Sipilän tavoitteista tuota keskustalaista unelmaa: maakuntahallintoa ja maakuntavaltuustoja.”
En minäkään sitä unelmaa ymmärrä, en lainkaan, mutta ymmärrän politiikkaa ja Sipilää, jonka piti ottaa tuo keskustalainen unelma agendalleen, voidakseen viedä eteenpäin omia unelmiaan politiikassa. Näin ,minä sen näen ja Sipilän unelmat näen suurinpiirtein samoina kuin realipolitiikan.
Sipilä ei vain pystynyt sitä realipolitiikkaansa Suomessa toteuttamaan, mikä oli epäonnistuminen joka pitää laskea paitsi Sipilän, myös koko suomalaisen järjestelmän piikkiiin.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan pääasiallinen kannatus on lestaseuduilla ja muualla maakunnissa.
Sipilä ajoi sotellakin keskustan iki-agendaa, maakuntauudistusta.
( EK:n, kokoomuksen, yritys-ja rahamaailman asiaa ja mm. Yrittäjäjärjestön tavoitteita ja hankkeita, jotka monet olivat näiden yhteisiä. – Esim. ay-liikkeen kyykyttämisyritykset.)
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti sote-uudistukseen.
Meillä on jo kolmas kerros, mutta se on hajanainen, byrokraattinen ja sen kustannukset ovat korkeat. Siltä puuttuu kansanvaltainen hallinto.
Oikein toteutettu maakuntahallinto vähentää byrokratiaa ja kustannuksia, ja se lisää hallinnon kansanvaltaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanvaltaisuus voitaisiin toteuttaa siten, että valtio ottaa soten kunnilta valtiolliseksi toiminnaksi ja järjestää sote-palvelut koko maassa.
Kolmas kerros on tarpeeton nyt ja myös tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta ei jatka Kiviniemen-Sipilän linjalla. Sellaista linjaahan ei ole olemassakaan.
Kiviniemi jatkoi, tai yritti jatkaa, Vanhasen linjalla. Hänen oma linjansa jäi ainakin minulle kovin epäselväksi. Paska-asetus ja PARAS-hanke olivat Vanhasen peruja Kiviniemelle. Aluepolitiikassa Kiviniemi jatkoi Vanhasen kotiseutuajattelua, jolla metropolihallinnon ympäryskuntien olemassaolo turvataan metropolialuetta kehittäen. Tuhoisia ehkä, muttei niitä Kiviniemen niskaan tule kaataa. Kiviniemen oma poliittinen linja jäi epäselväksi. Hän kannatti samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Liberaalimpi kuin edeltäjänsä, ja seuraajansa.
Toisin kuin Kiviniemellä, Sipilällä oli selkeä linja, jota ajoi. Sipilän ongelmaksi koitui maakuntahallinto-sote-kokonaisuus, johon hallitus ei neljässä vuodessa saanut tolkkua. Hallitus menetti suosionsa täsmälleen samasta syystä kuin edeltäjänsä. Sotesekoilu kaatoi jo toisen hallitustaipaleen loppumetrit. Pahoin pelkään, ettei tämäkään hallitus selviä soteuudistuksesta.
Kulmunin poliittinen linja on hyvin samanlainen kuin Kiviniemen. Kukaan ei tiedä, millainen se on. Oikeastaan linjattomuus on juuri Kiviniemen-Kulmunin linjan keskeinen ominaisuus: molemmat näyttävät hyvin samalla tavalla toimivan ulkoa tulevan ohjauksen varassa. Omat näkemykset pysyvät piilossa, muutoin kuin hyvin valmisteltuina aihepiirikohtaisissa tv-tentissä.
Saarikon ensiesiintyminen oli hyvä. Hänellä on selkeä visio, miten haluaa puoluetta kehittää ja linja, jolle puolueen johdattaa. Hän näkee kannatuksen nousevan oikealle tasolle tekemällä töitä yhteisen selkeän tavoitteen eteen.
Kulmunin ”pidetään maaseutu asuttuna” -linjapuhe ei enää keskustalaisia peruskannattajia takaisin kerää. Maaseutukunnat kuihtuvat kuihtumistaan joka tapauksessa ja keskustakannattajat ovat jo suurimmalta osin siirtyneet paikallisiin kasvukeskuksiin. Viesti onkin suunnattava maakuntien keskuskuntiin siirtyneille urbanisoituville keskustalaisille. EU-vastaisuutta Kulmunikaan ei voi virittää uskottavasti toimittuaan hallituksessa EU-myönteisesti.
Kulmunin esiintymisvalmennussekoilun takia Kulmunille ei jäänyt mahdollisuutta jatkaa ministerinä. Keskustaväki joutuukin siirtämään nykyisen puheenjohtajansa katsomoon. Kulmuni teki virheen kertoessaan, että maksaa valmennuskustannuksen omasta pussistaan. Jos hän olisi antanut puolueen maksaa tuon valmennuksen, hän olisi ministerinä voinut jatkaa avustajansa erotettuaan. Nyt hän kertoi koko kansalle, että itse on tehnyt virheen ja että valtion rahat ja omat rahat olivat menneet hänellä itsellään sekaisin.
Kulmuni näyttää Kiviniemen tavoin liian kokemattomalta, liian isoissa saappaissa. Uskottavuusongelman lisäksi heitä vaivasi linjattomuuden ongelma.
Saarikon Keskusta siirtyy sitten Saarikon linjalle. Linjan tulemme näkemään ja kuulemaan Keskustan seuraavan puoluekokouksen valittua Saarikon. Kulmunista poiketen Saarikko tulee pitämään linjapuheen valinnan varmistuttua. Näin uskon.
Ilmoita asiaton viesti
Kehotan jälleen lukemaan blogin ennen kuin sitä kommentoi.
Vanhasen ja Kiviniemen linjassa ja toimintatavoissa oli eroja. Ne käyvät ilmi kirjastani ”Huonomminkin olisi voinut käydä”. Kannattaa lukea.
Ehdokkaista vain Kulmuni on tuonut esiin poliittista linjaansa. Toivottavasti hän sitä vielä kirkastaa pamfletissa, joka on piakkoin tulossa julki.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan puoluekokousta olis aihetta siirtää. Kukaan ei tiedä, milloin kulkutaudin kolmas aalto iskee. Korona voi yllättää sen väheksyjät hyvinkin äkkiä. Ei tarvita kuin yksi ”yökerhosuhari” kiertämään kapakoita ja vielä menemään muutamaan suurfestariin niden neljän päivän aikana, jolloin itselläänkään ei pienintäkään oiretta viruksen kantamisesta ja virus on tavoittanut ja tartututtanut satoja uusia exponentiaalisesti kulkutautia levittäviä.
En todellakaan halua, että maailman toiseksi suurin puoluekokous (Kiinan kommunistipuolueen kokouksen jälkeen) levittäisi moniin yhteiskunnallisiin ja kunnallisiin vaikuttajiin virusta. Itse pelkään viruksen vaaraa niin, että en ole taida lähteä puoluekokoukseen.
Mikä on Keskustan linja? Sitä kannattaisi etsiä ja etsiessä lukea kirjasta ”Santeri Alkion on sanonut” ja tuon pohjalta tehdä kristillisyyteen, raittiuteen ja työntekoon pohjautuva linja puolueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Vain muutos on pysyväistä.
Kieli, politiikan kieli-ja mahdolliset arvot, ihanteet, elämäntapa, tavoitteet ja kaikki muuttuvat aikojen ja mm.sukupolvien myötä.
Myös suhtautuminen ja mielenkiinto koko politiikkaan ja puolueisiin.
Kehityksen kulkua ei taaksepäin voi tuupata, laulettiin joskus 60-70-luvullakin.
Historiasta voi oppia mutta se ei elätä, sanoi Saarikkokin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen tarpeet ovat pysyvää laatua. Alkiolainen ihmisyysaate korostaa henkisten ja yhteisöllisten arvojen merkitystä. Näillä arvoilla ja niihin perustuvalla politiikalla on pysyvä perusta.
Pysyväistä laatua ovat myös luonnon realiteetit.
Kehotan taas lukemaan kirjojani. Aatteellisessa mielessä ehkä tärkein on ”Yhteinen tehtävämme” vuodelta 1989.
Ilmoita asiaton viesti
Toki perustarpeet, esim. vesi, ravinto, suoja ja edes alkeelliset saniteettiolot. Niiden puuttuminen, mm. rikkaiden maiden välinpitämättömyyden ja ilmastonmuutoksen takia aiheuttaa pakolaisuuden-jopa Suomen rajoja kohti…politiikkaamme kestoaiheeksi-ja kiistelyksi.
Tarkoitin suhtautumista puolueisiin, politiikkaan, poliitikoihin, lähipolitiikasta kertoviin kirjoihin, uskontoon, raamatun ”totuuksiin”,kirkkoon, ay-liikkeeseen, markkinatalouden kovimpiin ilmiöihin jne…
Ilmoita asiaton viesti
Suomemaa lehdessä kerrotaan puoluetta lähellä olevan Maahenki-kustantamon päättäneen nousta kanveesista!
Kymmenisen vuotta sitten hain kustantajaa eka kirjalleni. Soittooni Maahengessä vastattiin että eivät he ota valmiita käsikirjoituksia painettavaksi vaan maan tavan mukaan he haluavat olla mukana kirjan alkuvaiheita ideoimassa!
Noina päivinä kirjoitin blogissani:
”Ihminen, jolla on terve itsetunto, uskaltaa vaatia oikeuksiaan. Hän osaa nähdä niin itsensä kuin muut yksilöinä ja osaa arvostaa erilaisia totuuksia. Hän tietää, että ihmisten väliset erot johtuvat pikemmin siitä mitä he tekevät sillä mitä ovat saaneet, kuin siitä mitä heille annetaan. Itsetunto edellyttää myös kykyä ottaa vastuuta itsestään sekä vastoin- että myötäkäymisissä. Se edellyttää uskallusta tuntea menestyksen hetkellä viehätysvoiman lumo; että on oikein olla hyväksytty ja haluttu. Terve itsetunto edustaa uhon vastakohtaa korostaessaan avoimuutta ja ennakkoluulottomuutta. Voit tuntea itsesi paremmin toisten kautta ja toiset paremmin itsesi kautta. Sellaisten ihmisten yhteiskunnassa voidaan puhua ihmisoikeuksista. Heikkoitsetuntoisten maailmassa pätee vahvemman oikeus; ihmiset väistyvät, vaikenevat ja tyytyvät siihen mitä heille annetaan. Ruotsalaiset eivät osaa, tai eivät halua, kirjoittaa oikein edes suomenkielisiä nimiä, marmattavat suomalaiset, sen sijaan että älyäisivät vaatia laatua käyttäytymiseen. Jos et pidä saappaan jäljistä naamallasi, mikset nouse ylös lattialta?”
Samoihin aikoihin Matti Apunen nimitettiin Etelärannan propagandapäälliköksi ja Mikael Pentikäinen HS:n päätoimittajaksi, kunnes menetti omistajan luottamuksen vuonna 2013. Samoina päivinä julkaisin ensimmäisen kirjani Book on Demand’n avulla ”Ole se muutos jota etsit”, johon nimen olin napannut päivän Hesarista jossa päätoimittaja Pentikäinen ihaillen kirjoitti Nelson Mandelasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilältä ehkä puuttui poliittista hoksnokkaa, mutta ei hänen hallituskautensa päättynyt suinkaan katastrofiin, kuten blogisti maalailee.
Päinvastoin, Sipilän ansiosta nykyisellä hallituksella on enemmän pelivaraa (jota varaa tosin nykyhallitus käyttää väärin).
Virheitäkin Sipilä teki, pahin niistä oli lepsu maahanmuuttajapolitiikka. Sotea Sipilä väkersi kuin insinööri, unohtaen että politiikka ei ole matematiikkaa, eikä autotallissa rakennetut mallit tottele politiikan lujuuslaskelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan kannatus romahti 13,8 prosenttiin. Samaa linjaa jatkaen on painuttu 10 prosentin tuntumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös isänmaan etu mene puolueen edun edelle? Näin ainakin juhlapuheissa toistellaan. Sipilä jätti Suomen paremmassa kunnossa seuraajillleen, kuin mitä itse sai.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikkaa pitää osata tehdä siten, että sekä isänmaa että puolue menestyvät.
Tässä linkissä osviittaa:
https://www.paavovayrynen.fi/2020/06/09/onko-keskustan-tuhoutuminen-suomen-etu/
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen, mainostaessanne nyt Katri Kulmunin piakkoin julkaisemaa pamflettia rohkenen kysyä, onko se Kulmunin itsensä kirjoittama vai teidän yhteisesti kirjoittama. Kysyn tätä siksi, kun mainostatte Kulmunin pamflettia yhtä voimakkaasti kuin omia kirjojanne.
Ilmoita asiaton viesti
En toki yhtä voimakkaasti.
Olen vain todennut sen minkä Kulmuni on itse kertonut julkisuudessa. Kirjan sisällöstä minulla ei ole mitään tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Pikemmin kuin viittauksia vanhoihin kirjoihin, lukisi pamfletista tulkittavan saatu Takir-koulutus uskon vahvistamiseksi antaa ilmoitus Antti Rinteelle ”ajan tulleen karsia mädät oksat jotta terveet voisivat kukoistaa”. Sellaisen ilmoituksen antaminen ei olisi ollut kenellekään helppoa tietäen miten paljon Rinne oli pannut peliin asemansa saavuttaakseen.
Mielellään lukisi myös nähdäänkö yhtymäkohtia runoilevaan psykiatriaan, jonka tunnettu edustaja Radovan Karadžić kärsii parhaillaan elinkautista Haagin sotatuomioistuimen tuomisemana Bosnian sodan aikaisista sotarikoksista. Hänen on sanottu tulkinneen ns. vanhojen tekstien karkeimpia ohjeita vääräuskoisten kohtelemiseksi ikäänkuin tekstit olisivat löytyneet valmiina kiven alta ymmärtämättä niiden syntyneen ihmiskäden ohjaaman kynän tuotoksina aivan erilaisissa olosuhteissa vastauksina silloisiin ongelmiin.
Tätähän on nyt ilmassa. Tänään uutisoidaan Petteri Orpon muistavan hyvällä maahanmuuttokriisin aikaista oikeuden tuomiota vuodelta 2015 häirikölle joka oli uhkaillut hänen vaimoaan. Keskiviikkoiltana nähtiin National Geographic Channelilla sarja Pohjois Koreasta. Kerrottiin, että kun nykyisen hallitsijan isoisä Kim Il Sung alkoi sotien jälkeen rakentaa uutta, eräänkin laajan suvun kaikki jäsenet lähetettiin kasvatusleirille, koska yhden mielipiteitä epäiltiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuningashuoneita palveli piispa hoviherrana jonka tehtävänä oli seurata naimapuolen tapahtumia eri puolilla Euroopan hoveissa, josko sieltä löytyisi omille prinsseille ja prinsessoille sopiva säätyinen siippa. Yleensä löytyi. Oli pakko. Eräässä pohjoisessa palvelu toimii yhä vaaleilla valittujen valtionhoitaja paavojen ja anttien kohdalla. Pysyy etelärannan vaikuttajakiihdyttämö näpeissä Paavo Väyrysen ratsastaessa kivihevosella.
Ilmoita asiaton viesti