Joutuuko Suomi sotilaalliseen selkkaukseen Venäjän kanssa?
Olin hyvin pettynyt torstai-illan Ylen A-Talk -ohjelman antiin.
Ohjelmatietojen mukaan keskustelussa oli määrä kertoa, millainen rooli Suomen pitäisi Natossa ottaa, mikäli liitymme sen jäseneksi. Tätä teemaa sivuttiin vain ohuesti.
Runsaasti aikaa käytettiin edelleen keskusteluun siitä, pitäisikö Natoon liittyä. Tämä osio jäi hyvin ontoksi sen vuoksi, että Erkki Tuomioja oli siirtynyt jäsenyyden vastustajien puolelta sen kannattajaksi.
Tuomiojan kääntymys ei ollut yllätys. Nyt tapahtui sama kuin 1990-luvulla päätettäessä Suomen liittymisestä Euroopan unioniin ja euroalueeseen.
Erkki Tuomiojalla oli silloin vahvat perusteet vastustaa jäsenyyksiä, mutta politiikan paineissa hän luonteensa mukaisesti taipui toimimaan vastoin vakaumustaan.
Minulla on toisenlainen luonto ja erilaiset toimintatavat.
Kylmän sodan kaudella puolustin Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta Neuvostoliiton suuntaan.
Mauno Koiviston arkistojen avautuminen on paljastanut tietoja siitä, kuinka voimakkaasti NKP ja KGB toimivat yhdessä hänen ja SDP:n kanssa minua vastaan.
EU- ja euroratkaisuissa toimin loppuun saakka Suomen itsenäisyyden ja puolueettomuuden puolesta. Euroopan talousalue ja Pohjolan yhteisö olisivat olleet parempi ratkaisu Suomelle ja Ruotsille. Vastustin Suomen jäsenyyttä euroalueessa.
Näissä taisteluissa jouduin pahasti vastakkain jäsenyyksiä ajaneiden valtaeliitin ja valtamedian kanssa.
Keskustelussa Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä olen jäänyt lähes yksin. Olen saanut runsaasti myönteisiä viestejä eturivin asiantuntijoilta, mutta nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä vain harva on rohjennut kertoa kantansa julkisuudessa.
Torstai-illan A-Talk oli paha pettymys erityisesti kahdessa mielessä.
x x x
Keskustelussa ensinnäkin jätettiin käsittelemättä kokonaan se tosiasia, että lähiaikoina Suomi on vaarassa joutua sotilaalliseen selkkaukseen suurvaltanaapurimme Venäjän kanssa.
Ei Venäjä nykyistä sotilaallisesti liittoutumatonta, puolueetonta Suomea uhkaa.
Tasavallan presidentti ja puolustusvoimain komentajakin ovat todenneet, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Turvallisuuspoliittinen tilanne Suomen lähialueilla Pohjois-Euroopassa on säilynyt vakaana ja rauhallisena.
Suomen Nato-jäsenyyden ajajat ja kannattajatkin myöntävät tämän. He sanovatkin, että jäsenyyttä tarvitaan tulevia vuosikymmeniä ajatellen. Hyökkäyskynnystä Suomeen pitäisi korottaa.
Kynnys on jo nyt hyvin korkea sen vuoksi, että Suomi on huolehtinut omasta puolustuksestaan paremmin kuin yksikään muu läntisen Euroopan maa. Puolustuskykyämme ollaan edelleen vahvistamassa.
Lisäksi meillä on mahdollisen hyökkäyksen varalta vahvoja yhteistyöjärjestelyjä. Kumppanimaiden kanssa on jatkuvasti myös harjoiteltu yhteistoimintaa Suomen puolustamiseksi.
Jos Suomi säilyttäisi nykyisen asemansa sotilaallisesti liittoutumattomana maana, meidän turvallisuuttamme ei nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa uhkaisi mikään.
Vaaran joutua sotilaallisen selkkaukseen synnyttää Suomen aikomus hakea jo lähiviikkoina jäsenyyttä sotilasliitto Natossa. Venäjä on avoimesti kertonut, että tämä johtaisi poliittisiin ja sotilaallisiin vastatoimiin.
Suomea on ajettu samankaltaiseen tilanteeseen, jollaisessa Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä 24.2.2022. Tästä kirjoitin blogissani ”Sauli Niinistö on johtanut Suomea Ukrainan tielle”.
Kun arvioidaan Venäjän mahdollisia sotilaallisia vastatoimia Suomea vastaan, on muistettava, että Ukrainassa käytävän sodan luonne on perustavanlaatuisella tavalla muuttunut. Siitä on tullut sijaissota (proxy war), jossa ukrainalaiset taistelevat Yhdysvaltain ja sen liittolaisten puolesta Venäjää vastaan, kuten 3.5. julkaisemassani blogissa kirjoitin.
Suomen tilannetta eivät helpota esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin lausunnot, että ”Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta ja voittaa sodan” ja että Suomi tekee osansa tämän tukemiseksi. (HS 6.5.)
Suomen Nato-jäsenyyden kannattajat sanovat, että nyt on sopiva ajankohta hakea jäsenyyttä, kun Venäjän maavoimat ovat kiinni Ukrainan taisteluissa.
Tämä perustelu on omituinen. Eihän Venäjän mahdollisiin vastatoimiin tietenkään massiivinen maavoimien hyökkäys sisältyisi.
Venäjällä on käytettävissään myös meri- ja ilmavoimat, ohjusaseet ja kyber- ja hybridisodan keinot.
Suomessakin ja erityisesti täällä tulisi ymmärtää, että Venäjä saattaa tulkita länsimaiden käynnistämän sijaissodan sellaiseksi eksistentiaaliseksi uhkaksi, jonka se saattaa katsoa antavan oikeutuksen äärimmäistenkin keinojen käyttämiseen.
Tässä tilanteessa Suomen jäsenyyshakemus Natoon voidaan tulkita Venäjällä vakavana uhkana, joka saattaa johtaa koviin vastatoimiin. Niihin pitäisi ainakin varautua.
Kuinka Suomi niihin vastaisi ja mitä apua me niiden torjumiseen voisimme saada? Ja kuinka sotilaallinen selkkaus Venäjän kanssa saattaisi vaikuttaa Suomen hakemuksen käsittelyyn Natossa ja sen jäsenmaissa?
Näistä asioista olisi eilen pitänyt keskustella.
x x x
Toinen pettymyksen aihe torstain A-Talkissa oli se, että Suomen roolia Naton mahdollisena jäsenenä käsiteltiin hyvin ohuesti.
Millainen olisi Suomen rooli Naton sisäisessä päätöksenteossa?
Viimeisten runsaan kahden vuoden aikana olen pyrkinyt saamaan aikaan keskustelua Suomen ulkopoliittisesta linjasta. Olen arvostellut nykyisen hallituksen toimikaudella toteutettua ”ihmisoikeusperustaista” politiikkaa. Kansalliset edut on unohdettu ja on toimittu jopa niiden vastaisesti.
Maaliskuun 22. päivänä julkaisemassani blogissa ”Vievätkö vihreät meidät sotaan?” harmittelin sitä, ettei keskustelua ollut käyty.
Keskustelu olisi saattanut johtaa siihen, että toivomallani tavalla Suomen kansalliset edut olisi asetettu ”ulko-, turvallisuus-, ja EU-politiikan ytimeksi”. Muita tavoitteita olisi toteutettu siten, että toiminta palvelisi aina myös omia kansallisia etujamme.
Hallituksen eduskunnalle antamassa turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan painokkaasti, että Suomi jatkaa ihmisoikeusperustaista ulkopolitiikkaa.
Tämä luo huolestuttavan näköalan ajatellen Suomen toimintaa Naton puitteissa.
Euroopan unionissa ihmisoikeusperustainen politiikka on johtanut Suomen kansallisten etujen vastaiseen toimintaan.
Naton puitteissa seuraukset saattaisivat olla kansallisia etujamme ajatellen paljon pahempia.
Olisikohan nyt vihdoinkin aika käynnistää keskustelua Suomen ulkopoliittisesta linjasta?
Ja olisiko aika keskustella myös siitä, millainen rooli ja linja Suomella Natossa olisi?
Jos joku vielä miettii mitä Venäjän hybridisodalla tarkoitetaan niin se on juuri tätä. Venäjän itsensä ei tarvitse edes uhkailla sodalla kun kotimaiset trollit tekevät sen puolestaan.
Jos ette tee kuten minä haluan niin Venäjä tuhoaa maanne. Juuri kun sitä ajattelee että pohja olisi jo saavutettu. tämä tyyppi kaivaa aina vain alemmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo esittää näkemyksiään ja perustelee niitä.
Janne ryhtyy solvaamaan Paavoa syyttämällä tämän motiiveja alhaisiksi.
Itse olen nyt Natoon liittymisen kannalla sitten kun se voidaan tehdä turvallisesti. Paavo esitti näkemyksensä mutta Jannella ei ole mitään argumentteja keskusteluun.
Paavo -Janne 1-0.
Ilmoita asiaton viesti
Niin no, minä lasken sinut osittain samaan Venäjän viestintuojaporukkaan ja niihin jotka uhkailevat naapurin puolesta seurauksilla.
”Itse olen nyt Natoon liittymisen kannalla sitten kun se voidaan tehdä turvallisesti.”
Eli sitten ”kun” Venäjä siihen suostuu? Vai mitä tämä tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Leppälahti tarkoittaa, että Suomi voi liittyä Natoon heti Venäjän liityttyä. Toki Leppälahden mielestä Suomi voi liittyä mihin tahansa liittoutumaan, mihin Venäjä Suomen haluaa liittyvän.
Huomiosi näistä Väyrysen enkeleistä (Leppälahti ja Ollila) vastaa täysin omaani. Väyrynen kirjoittaa päättömyyksiä ja sen jälkeen Leppälahti ja Ollila ryysäävät moittimaan jokaista, joka kertoo Väyrysen kirjoittaneen päättömyyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin innokas sinä eräät muutkin ovat kertomaan minulle mitä mieltä olen ja kaikki vielä värin😀. Opetelkaa keskustelemaan sivistyneesti, ei tuollaisesta mitään hyötyä ole. Paitsi ehkä omien paineiden purkamisessa.,,
Ilmoita asiaton viesti
Minä keskustelen ihan sivistyneesti. Ja jopa ymmärrettävin lausein.
Paineita puran ihan muualla kuin täällä blogien parissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Eli sitten ”kun” Venäjä siihen suostuu? ”
On siihen sekin mahdollisuus, kuten Joe-setä on kertonut, että Venäjän sotavoimat on lyöty Ukrainassa.
Joe sanoi, ettei tukea lopeteta ennen kuin Venäjän armeija on lyöty. Sitä sanotaan nykytermein proxy-erikoisoperaatioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä sinun kanssa keskustelen heti kun luovut tuosta ihmisten solvaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Leppälahti, A-Talkin epäonnistumisen syy oli ainoastaan väärät haastateltavat. Haastateltavana olisi pitänyt olla vain Paavo Väyrynen. Tätä Väyrynen tietenkin tarkoitti, mutta ei tohtinut sitä kirjoituksessaan kertoa. Siihen olisi riittänyt pari lausetta ja näin Väyryselle oli jäänyt aikaa keskittyä hyvinvointialueensa tärkeiden asioiden valmisteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko Väyrynen suostunut keskustelemaan aiheesta, jota hän muilta edellyttää? Olisiko Väyrynen oikeasti kertonut mielipiteensä, millainen Nato-Suomen tulisi olla?
Ilmoita asiaton viesti
”kotimaiset trollit”
Yksi keskeinen venäläinen hybridihyökkäysmetodi on pyrkiä saamaan suomalaiset tappelemaan keskenään eli hajottamaan kansallista yhtenäisyyttä, jotta nämä olisivat heikompia, tekaistuilla väitöksillä ja puhtailla valheilla.
Käypä Janne katsomassa peiliin miten venäläinen hybridivaikuttaminen on sinuun osunut.
Minäkin vastustan Natoon liittymistä herra Väyrysen tavoin, mutta minulla ei olisi mitään ongelmia astuessani mahdollisesti palvelukseen NatoPuolustusvoimiin, sillä kaikki toimeni, vehkeet, kaverini ja vastustaja siellä olisi yhä sama ja muuttumaton.
Vastustamiseni johtuu vain ja ainoastaan siitä faktasta, että sodan mahdollisuus rajojemme alueella kasvaa reilusti. Kunpa Natopäätöstä saataisiin vitkutettua edes sen puoli vuotta, niin nähdään loppuuko sota Ukrainassa ja miten vai laajeneeko se peräti yhteenottoon Naton kanssa.
Ja jos Venäjä ottaa yhteen Naton kanssa ja olemme siinä mukana, niin ainoa hyvä puoli on se, että saadaan omat takaisin Petsamoa myöden.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi keskeinen venäläinen hybridihyökkäysmetodi on pyrkiä saamaan suomalaiset tappelemaan keskenään eli hajottamaan kansallista yhtenäisyyttä…”
Jaa niinkun että Venäjän vaikuttamispyrkimyksiä vastustaakseen pitäisi myötäillä Väyrysen kirjoituksia kansallisen yhtenäisyyden nimissä?
Et ole sattunut huomaamaan että se on juuri Väyrynen joka hyökkää kansan enemmistön ja poliittisen johdon mielipiteitä vastaan? Noin joka toinen päivä blogissaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Et ole sattunut huomaamaan että se on juuri Väyrynen joka hyökkää kansan enemmistön ja poliittisen johdon mielipiteitä vastaan?”
Kansan enemmistö mielipidettä Natosta ei ole kysytty kansanäänestyksellä ja millään muulla sitä ei voi mitata. Ei alle muutaman tuhannen valikoiduille ryhmille tehdyt nettikyselyt kerro kansalaisten enemmistön mielipiteensä yhtään mitään. Ja Väyrysellä on oikeus omiin perusteltuihin mielipiteisiinsä, ilman trollien henkilökohtaisuuksiin menemistä.
Ilmoita asiaton viesti
”kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps, kansanäänesty… kraps jne…”
Ilmoita asiaton viesti
Janne, mikä tässä tilanteessa olisi mielestäni järkevää, olisi keskittyä kommentoijien mahdollisten tarkoitusperien spekuloimisen sijaan faktoihin perustuvien argumenttien esittämiseen ja niillä vastakkaisten näkemysten kumoamiseen. Minusta meidän tulisi tunnustaa, että kaikki täällä keskustelevat olemme suomalaisia ja itse ainakin uskon, että kaikki täällä pyrkivät ratkaisuun mikä olisi meille suomalaisille paras.
Tämä on nyt vakava paikka. Silloin väitteidenkin pitäisi olla vakavastiotettavia. Mielestäni nyt jos koskaan isänmaallisin teko olisi työntää egot syrjään ja suhtautua avoimesti, mutta terveen varautuneesti, kaikkiin täällä esitettyihin väitteisiin ja käyttää se ylimääräinen kymmenminuuttinen valheellisten väitteiden kumoamiseen faktapohjaisin perustein.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoroon Natovastaisen blogin joka toinen päivä. Oikeastiko olet sitä mieltä, että monesta tuutista tulevien trollailujen toistaminen ansaitsee faktapohjaisesti perustellut vastaukset joka kerta?
Olen eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Väyrysen väitteet ovat virheellisiä tai valheellisia, minusta isänmaallisin teko olisi nähdä vaivaa niiden kumoamiseksi, vaikka se kieltämättä raskaalta kuulostaakin. Minusta hyökkäykset persoonaa vastaan ovat usein huono ratkaisu, sillä ne saattavat kääntyä tarkoitustaan vastaan ja tuoda vain sympatiaa niiden kohdetta kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiva jos Väyrynen saa joiltain sympatiaa.
Minusta hänestä on kuoriutunut dosentti Bäckmanin veroinen trollipeikko enkä myöskään jälkimmäisen kanssa viitsi ryhtyä kiistelemään ”faktoista”.
Väyrysen mielipide on tullut selväksi, motiivit sen kirjoittamiseen auki kahden päivän välein mietityttävät.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulta on jo muutama solvaus minulle poistettu viime päiviltä. Way to go 👍
Ilmoita asiaton viesti
Antti Kivimäki: – ”Jos Väyrysen väitteet ovat virheellisiä tai valheellisia, minusta isänmaallisin teko olisi nähdä vaivaa niiden kumoamiseksi, vaikka se kieltämättä raskaalta kuulostaakin.”
No siis… ei kai Väyrysen väitteet välttämättä virheellisiä ole. Kyse on vain siitä, että haluammeko antaa Venäjän sanella, mihin liittoihin kuulumme.
Mielestäni ainoa Väyrysen väite, joka on virheellinen on, että Venäjä ei uhkaisi liittoutumatonta Suomea. Sekään ei pilkuntarkasti ole virheellinen, koska tällä hetkellä Suomi on liittoutumaton eikä Venäjä uhkaa Suomea. Tulevaisuutta on tunnetusti vaikea ennustaa, ja tämän Väyrynenkin hyvin huomioi varomalla visusti määrittelemästä sitä aikaa, jona Venäjä ei liittoutumatonta Suomea uhkaisi.
Minäkään en siis voi varmasti väittää, että jossain vaiheessa (ehkä 10 vuoden sisällä) Venäjä liittoutumattomaan Suomeen hyökkäisi. Pelkään kuitenkin sitä. Lähihistoria (Afganistan, Tšetšenia, Georgia, Ukraina) tuota väitettä tukee, mutta mennythän ei ole tae tulevasta. Putinin puheet historiallisen Venäjän palauttamisesta tukevat myös pelkojani, mutta käytäntö on osoittanut, että Putinin puheisiin ei voi luottaa. Voihan siis olla, että Venäjä jostain minulle käsittämättömästä syystä jättäisi juuri Suomen rauhaan. En kuitenkaan usko tätä, ja olen ymmärtänyt, ettei enemmistö muistakaan suomalaisista.
Ilmoita asiaton viesti
Minkäs takia Väyrysen mielipiteitä pitäisi kumota tai oikaista sen enempää kuin muidenkaan.
Blogiensa luetteloinnin kyllä voisi jättää vähemmälle.
Ei kai se Venäjä uhka ole, Putin on ja siitä Väyrynen eikä moni muukaan puhu mitään ?
Sen määräyksiähän niitä toteutetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tohtori Väyrynen ei ole hyökkäämässä ketään vastaan vaan käyttää oikeuttaan puhua demokraattisessa maassa eikä sinun täydy myötäillä häntä mitenkään.
”..Väyrynen joka hyökkää kansan enemmistön ja poliittisen johdon mielipiteitä vastaan”
Ota kuppi teetä ja mieti hetki demokraattista valtiota, jossa kansalainen ei saisi hyökätä poliittisen johdon mielipiteitä vastaan. Eikö menekin aivot solmuun. Kamomilla on kovaa kamaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kiistänyt tohtori Väyrysen oikeutta mielipiteisiinsä tai ettei hän saisi kirjoittaa vastoin poliittisen johdon mielipiteitä. Tietenkin saa.
Pidätän oikeuden olla eriä mieltä, sinähän sen ”kansallisen yhtenäisyyden” toit esille merkityksessä että ei olisi jotenkin sopivaa olla eriä mieltä. Tyypin kanssa joka toisinaan riitelee jopa itse perustamiensa puolueiden kanssa.
.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen sitä, Väyrynen tätä. Henkilöä kohti hyökätään, koska ei muutakaan osata. Kuten Jukka heti ensimmäisessä kommentissa totesi ”..mutta Jannella ei ole mitään argumentteja keskusteluun.”
Eli nyt Paavo johtaa jo 2-0
Ilmoita asiaton viesti
Ei Väyrystä vastaan ole kukaan hyökännyt. Tämä näin sivuhuomautuksena todettakoon.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen itsensä mukaan häneen on kohdistettu poliittinen murha, tai useampikin.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen lienee kissa. Hänellä on yhdeksän henkeä, ellei useampiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Juu mutta Väyrynen argumentoi asiallisesti. Sinä haastat riitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä on Suomessa näitä ”hyödyllisiä idiootteja”. Miettivät päivät ja illat kuinka voisivat palvella Venäjän etua. Voiko typerämpiä olla. Tämäkin blogi menee ”Pahkasika osastolle”, makeat naurut 😅
Ilmoita asiaton viesti
Samaa sanoo Putin Venäjällä olevan näitä pettureita, jotka palvelevat vain Naton etua. Yhtä pienet ovat eräillä älynlahjat näemmä siellä ja täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Laitoin merkille, että Tuomiojaa vielä jokunen päivä sitten epäiltiin lentopisteiden väärinkäytöstä, mutta heti kun Tuomiojan Nato kanta muuttui myönteiseksi, ei häntä enää epäillä asiasta.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1866c72b-cd90-4fe2-92a6-fea07ed0e9f5?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0v66cZW8Rzud9iy5jyhM2C7i3bEwjyqxE4nEP-KiFHYG29umMdM36B700#Echobox=1651762593
Myös monen muun poliitikon kuten esimerkiksi pääministerin ja presidentin Nato kanta on muuttunut myönteiseksi muutamien kuukausien sisällä, vaikka aiemmin Nato kanta on ollut kielteinen. Joten äkkiä tulee mieleen hybridi vaikutetaanko poliitikkoihin tai jopa kiristetään myönteiselle Nato kannalle?
Itse olen kansanäänestyksen kannalla Nato asiassa ja se tulisikin järjestää, koska poliitikkoihin ei voi luottaa, heillä mielipiteet Natosta muuttuu vähän tuulen suunnan muuttumisen tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
No kieltämättä tuo epäilyttävältä kuulostaa, mutta hyvä puoli tässä on se, että, jos olet oikeassa, niin kerrankin poliittista kiristämistä käytetään hyviin tarkoituksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyväksyt siis niin hybridivaikuttamisen kuin kiristämisenkin jos niitä käytetään sinun mielestäsi hyviin tarkoituksiin. Mutta entä jos niitä käytetään mielestäsi pahoihin tarkoituksiin, joita kansalaisten enemmistö pitää hyvinä?
Ilmoita asiaton viesti
Kansanään… kraks. Kansanään… kraks. Kansanään… kraks.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tuo Niemeläinen mielestäsi asianmukainen ja aikuisen ihmisen vastaus kommenttiini?
Ilmoita asiaton viesti
Markku, mitä voi odottaa Niemeläiseltä, kun vastaavaa kommentointia on täällä? https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/joutuuko-suomi-sotilaalliseen-selkkaukseen-venajan-kanssa/#comment-3664285
Varsinaisia demokratian kannattajia molemmat.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tuo aikuisen ihmisen kommentti, johon vastasin?
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttihistoriasi tietäen Niemeläinen, onneksesi et ollut kommentoimassa Janne Salosen poistetussa solvausblogissa minusta 4.5.2022. Salosen blogi solvauskommentteineen on nyt Oulun poliisilla tutkittavana.
Markku Laitiselta oli hieno kommentti: ”Janne pitäisi roudata putkaan joka kerta kun avaa suunsa tai postaa kirjoituksen someen, sen verran ruokotonta tekstiä yleensä tulee.”
Samoin hämmästyksekseni Antti Mikkoselta: ”Hedman-partnersille taisi olla oikea kivi kengässä, siitä pisteet. Voisi taas keskittää energiansa vastaavaan, se oli arvostettavaa toimintaa.”
Pari muutakin asiallista kommenttia oli, kiitos Kimmo Hoikkala ja Juha Hämäläinen, muut täydellistä kuraa.
Taistelen nyt naisen kunnian puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Salosella on toimittajan ja viestinnän ammattilaisen tausta ja siksi erityisesti täytyy ihmetellä hänen joitakin pikkulasten tyylisiä kommenttejaan. Toki mopo karkaa kaikilta joskus käsistä, mutta Salosella näyttäisi karkaavan pääsääntöisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Kommenttisi on noteerattu.”
Ilmoita asiaton viesti
”Salosen blogi solvauskommentteineen on nyt Oulun poliisilla tutkittavana.”
Eli luudit uuden rikosilmoituksen? 😀
Varmaan menestyy yhtä hyvin kuin edellinenkin. Vai miten luulet Oulun polliisin suhtautuvat sarjatyönä tekemiisi aiheettomiin ilmoituksiin?
Tämän yhden naisen kunnia on aika kadoksissa jos ja kun se tekee aiheettoman rikosilmoituksen aina kun loukkaantuu jostain, tai vähintään huonosti peitellen uhkailee sellaisella.
Ilmoita asiaton viesti
Janne Salonen, sinä sarjatyönä jatkat kunnianloukkaustasi minua kohtaan julkisesti. Viranomainen tekee työtään ja kuten aiemmassa päätöksessä oli, asia voidaan saattaa eteenpäin puolestani.
Kuten sanottua, olisin jättänyt asian sillensä, mutta itse jatkoit solvaustasi julkisessa blogissasi sekä kommenteissa. Niin makaat kuten petaat ja itse olet itsesi tähän pisteeseen saattanut.
Ei muuta tässä vaiheessa tähän asiaan liittyen.
Ilmoita asiaton viesti
En minä ole saattanut itseäni mihinkään pisteeseen kuin siihen, että sinulle nyt nauravat jo naurismaan aidatkin. Puhumattakaan Oulun polliisista. Muista ilmoittaa tämäkin.
”Naisen kunniasta” lienet viimeisiä kenellä on varaa puhua mitään siinä vaiheessa kun tehtailet aiheettomia rikosilmoituksia ja uhkailet niillä.
Sinä muuten toistuvasti syytät minua julkisesti kunnianloukkauksesta, toisin sanoen väität minun syyllistyneen rikokseen. Pitäisikö noteerata kommenttisi?
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan muu kuin sinä itse, viitsii edes nauraa enää käytöksellesi. Mukavaa päivänjatkoa kuitenkin Oulusta valitsemallasi tiellä.
Kannattaa muuten noteerata kommenttini, se vielä. Jatkettu teko.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi on noteerattu.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin olen taistellut täällä parinkin naisen kunnian puolesta, toimittajien Jessikka Aro ja Johanna Vehkoo sekä erään toimittajan jonka nimi jääköön nyt mainitsematta. Hän sai riittävästi kärsiä kun entinen mestari maalitti hänet ja hän joutui muuttamaan Turusta Helsinkiin voidakseen jatkaa työtään. Onneksi he kaikki jatkavat. Kummallista että Suomessa nimenomaan lahjakkaitten naisten suut halutaan teipata, ja teippaajina kunnostautuvat sellaiset kajahtaneet ukkelit kuin doZentti Bäckman ja eräs entinen kummallispoliitikko Oulusta.
Ilmoita asiaton viesti
Puolakka, minä toivon, ettet kirjoita minun kommentteihini mielipiteitäsi kenestäkään kommentoijasta – ja mielellään ihan muutoinkin. MInua ei kiinnosta yhtään sinun elämäsi eikä loukkaantumisesi.
Kommenttiasi ei noteerattu.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos samoin Niemeläinen, tunne on molemminpuolinen.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä kommentissani oli vikana Niemeläinen ja miten se ei olisi aikuisen ihmisen kirjoittama?
Ilmoita asiaton viesti
Kansanäänesty… kräks Kansanäänesty…kräks Kansanäänesty… kräks
Ilmoita asiaton viesti
Ihan selvin päin?
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen aina selvinpäin.
Mutta kun kysyit, mikä kommentissasi oli vikana, etten pitänyt sitä aikuisen kirjoittamana.
Olet kuin lapsi, jonka läsnäollessa ei kauppaanlähtemisestä voi edes jutella, kun karkkihyllyn ohittaminen aiheuttaa aina saman kohtauksen ja mankuminen alkaa jo kuullessaan sanan ”kauppa”.
Me keskustelemme Natosta ja sinulle se on keskustelua kansanäänestyksestä.
.
Ja kyllä minä tiedän, ettei tämäkään mitään auta. Jatkat kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan samanlailla niin sinä kuin monet muutkin tulevat joka blogiin joka liittyy Natoon puolustamaan demokratian vastaista liittymiskäytäntöä. Joten kai palstalle mahtuu yksi demokratian kannattajakin puolustamaan demokraattista päätöksentekoa.
Ilmoita asiaton viesti
Edustuksellinen demokratia on demokratian muoto… kräks. Edustuksellinen demokratia on demokratian muoto… kräks.
Edustuksellinen demokratia on demokratian muoto… kräks.
Mitäpä jos keskustelisimme joskus jostain muusta kuin erilaisista muodoista toteuttaa demokratiaa? Keskustelisimme vaikkapa Natosta.
Mutta: jos et osaa keskustella aiheesta, jota keskustelu koskee ja haluat kertoa mielipiteesi kansanäänestyksestä, kirjoita oma blogi aiheesta. Lupaan tulla kommentoimaan ja kertoa, että edustuksellinen demokratia…
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelut täällä liittyvät Natoon juuri siksi koska maamme on luultavasti hakemassa sinne. Ei täällä muuten Natosta keskusteltaisi.
Edustuksellinen demokratia ei ole oikeaa demokratiaa, vaan demokratian irvikuva. Eikä maamme järjestelmä täytä edes edustuksellisen demokratian määritelmää, koska vaaliehdokkaiden ei tarvitse pitää kiinni vaalilupauksistaan. Edustuksellisessakin demokratiassa äänestäjällä tulee olla kuluttajansuoja, jotta tietää minkä takia äänestää ehdokasta ja meillä sellaista ei ole.
Maamme järjestelmää voisi kutsua hyvällä mielellä edustukselliseksi huijaridemokratiaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelut liittyvätkin Natoon, koska maamme on sinne hakemassa. Keskusteluun Natosta ei sen sijaan liity kansanäänestys eivätkä demokratian erilaiset toteuttamismahdollisuudet millään tavoin.
Sinä et ymmärrä sarkasmia, et ymmärrä, mitä demokratia tarkoittaa etkä ymmärrä, miten edustuksellinen demokratia toimii.
Tietenkään vaaliehdokkaiden ei tarvitse eikä missään nimessä pidäkään pitää lupauksiaan. Ja miksi ei, siitä voimme keskustella muualla.
Kansanäänestys ei liity Nato-keskusteluun yhtään sen enempää kuin tämäkään sivupolku, johon tämä keskustelu kanssasi aina johtaa.
Jollet osaa keskustella Natosta, jäsenyyden eduista ja haitoista, vastaan jatkossakin: ”Kansanään… kraks. Kansanään… kraks”
Vitsi väljähtyy kun sen joutuu selittämään, mutta jos jatkossa ymmärtäisit edes tuon.
Ilmoita asiaton viesti
Nato keskusteluun liittyy ilman muuta se miten sinne haetaan. Onhan kansalaisille vuosikausia sanottu, että Natoon liittymisestä kysytään kansalta. Mutta nyt asiaa ei aiota kysyäkään kansalaisilta.
Mitä erilaisiin demokratioihin tulee, niin kommentistasi huomaa ettet itse ymmärrä demokratiasta yhtään mitään.
Nato jäsenyyden eduista ja haitoista saa kattavan käsityksen siitä kirjoitettujen kirjoitusten lukemisella ja tutustumalla Natoon. Siksi jäsenyysasiaa tulisi kysyä kansalaisilta, koska kansanedustajamme ovat hybridivaikuttamisen ja luultavasti jonkinlaisen kiristämisen kohteena ja muuttavat mielipidettään sen mukaan kuka hybridivaikuttaa tai kiristää heitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten olen sanonut, en ikinä, missään tapauksessa, halua Laitisen pääsevän päättämään mistään minulle tärkeästä asiasta. Tämän lauseen pitäisi riittää sinuakin ymmärtämään, ettei keskustelumme kansanäänestyksestä tuo mitään lisäarvoa mihinkään. Jätetään se aihe. Lopullisesti, toivon.
Joten mennään asiaan: Minä itse toivon Suomen liittyvän Naton jäseneksi, koska olemme jo taloudellisesti ja poliittisesti sitoutuneita ja liittyneitä läntiseen maailmaan. Olemme Ukrainan kaltainen läntinen saareke Venäjän kyljessä vailla läntisen maailman sotilaallista suojaa. Siksi Nato.
Entä mitä mieltä sinä olet Natosta? Haluaisitko Suomen liittyvän Natoon? Jos et halua, millä perusteilla koet Nato-jäsenyyden vastenmieliseksi? Ja millaiset hyödyt Nato-jäsenyydestä sinun mielestäsi koituvat?
Ilmoita asiaton viesti
Minä en missään tapauksessa halua päättää sinun asioistasi Niemeläinen, mutten myöskään halua, että sinä päättäisit minun asioistani. Minä haluan kansalaisten voivan päättää niin omista kuin valtionsa asioista suorilla sitovilla kansanäänestyksillä.
Suora demokratia on ainoa oikea tapa hoitaa kansalaisten ja valtioiden asioita, olemme jo nähneet mihin diktatuuri ja edustuksellinen demokratia johtaa.
Missään tapauksessa minä en myöskään alistu keskustelemaan asioista sinun määritelmiesi mukaan, minä itse päätän miten osallistun keskusteluun ja mistä ja miltä näkökannalta keskustelen. Kukaan ei myöskään pakota sinua keskustelemaan kanssani lastentason Saloselta lainaamiltasi kommenteilla. Voit aivan hyvin olla vastaamatta kommentteihini, kun en kuitenkaan keskustele sinun antamiesi määritteiden mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tohtori Väyrynen ajattelee, kuka rikkoo rauhantilan Suomen ja Venäjän väliltä? Hyökkääkö Suomi Venäjälle ja jos, niin miksi? Hyökkääkö Venäjä Suomeen ja jos, niin miksi? Kumpi skenaario on koetun perusteella todennäköisempi ja miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Riittääkö Väyrysellä kanttia vastata?
Ilmoita asiaton viesti
Ei riitä. Nämä NATO vastaiset mantrat mitä täällä toistetaan on mukavaa viihdelukemista, ei näitä kukaan järkevä usko. Pavelin aika käy vähiin ja pitää roikkua vielä edes jossain…
Ilmoita asiaton viesti
Saarelalle. Laaduton kommentti. Joko lukutaitoa tai luetun ymmärrystä ei ole. Väyrynen kirjoitti: ”Eihän Venäjän mahdollisiin vastatoimiin tietenkään massiivinen maavoimien hyökkäys sisältyisi.” Miten asia olisi pitänyt kirjoittaa, jotta se olisi mennyt perille?
Otsikko on ns. klikkiotsikko, jossa on kysymysmerkki eikä se ole blogistin kannanotto sotaan vaan spekulointi, miten voi ehkä käydä.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila on hyvä ja antaa Väyrysen vastata. Väyrynen on kyllä melko huono vastaamaan mihinkään.
Blogistille siis Ollilan mielestä sallitaan spekulointi, mutta kommentaattorille ei? Mikäli näin on, ehkä on parempi, että Ollila jatkossa välttää sen paremmin kommentoimasta kuin spekuloimasta kommenttejani. Niin minäkin pitäydyn samassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten aikaisemmin jo kerroin, Väyrysen enkelit eivät petä. Ollila ja Leppälahti moittivat jokaista, joka jumalaa uskaltavat arvostella ja jopa korjaavat Väyrysen sanomisia parhain päin.
Ilmoita asiaton viesti
,,,joku sanoisi ”hyödyllisiä idiootteja…”
Ilmoita asiaton viesti
Mutta se olisi rumasti sanottu.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen että oranssin pellen tähti laski lopulta Venäjälläkin kun Putlerille valkeni että oranssi ääliö ei ollutkaan hyödyllinen idiootti vaan pelkästään idiootti.
Ilmoita asiaton viesti
Olen muutamaan kertaan, muistaakseni, yrittänyt kysyä että miten PV uskoo jo meidän nykyisten toimintojen vaikuttavan Venäjän ja varsinkin Putinin ajatteluun maastamme. Olemme siis mukana pakotteissa, olemme takavarikoineet oligarkkien omaisuutta, olemme poliitikkojemme suulla arvostelleet Venäjää ja sen johtoa ja olemme antaneet aseistusta Ukrainalle, joiden avulla sitten taisteltu venäläisiä vastaan.
Uskooko PV siis, että jos nyt jättäisimme natohakemuksen tekemättä, niin Putin tuumaisi tyynesti, että ”sattuuhan sitä ja ei se mitään” ja antaisi meille ”turvatakuut” ettei hyökkäisi maahamme, tahi uhkaisi meitä muutenkaan.
Ja ennen kaikkea..kun nyt olemme huomanneet, miten luotettavia ovat Putinin ja Lavrovin sanomiset, niin uskaltaisiko PV laskea heidän lupaustensa varaan ja ottaa vastuun siitä mahdollisesti aiheutuvista seurauksista kansakunnallemme?
Ilmoita asiaton viesti
Niementaus, Väyrysen koko poliittinen toiminta on perustunut venäläisten KGB-agenttien kanssa tehtyihin sopimuksiin. Paavo on noussut aikoinaan ministeriksi näiden sopimusten ansiosta. Kyllä Paavo tietää, että juuri tällaisilla kirjoituksilla hänen asemansa säilyisi vakaana, jos vaan Suomi ymmärtää pysyä kuuliaisena.
Paavon presidenttihaavekin nojaa ainoastaan siihen pieneen oljenkorteen, että Venäjä pystyy perustamaan maahamme nukkehallinnon.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ennustamista ei halua harrastaa niin historian mukaan on useinkin hyökännyt tälle Suomen alueelle. Tosin on täältä siihenkin suuntaa hyökkäilty.
Oikea kysymys kuuluu:
”Joutuuko Nato sotilaalliseen selkkaukseen Venäjän kanssa?”
jonka osa Suomi siis kohta on (Nato itse ei hyökkäile minnekään). Vaikea tuotakaan on ennustaa, mutta toivottavasti ei, koska lopputulema kaikille osapuolille tulisi olemaan kaamea.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato itse ei hyökkäile minnekään”
Mikko, osaisitko selventää, mihin tämä väite perustuu? Käsittääkseni Jugoslavian pommittaminen, Afganistanin sota ja Libyan pommittaminen olivat kaikki Naton operaatioita. Näitä valtioita vastaan Nato on siis hyökännyt, olenko väärässä? Vai tarkoitatko, että se on tehnyt päätöksen luopua tällaisesta toiminnasta jossain vaiheessa?
Luulisin, että Putin on seurannut, mitä tapahtui Gaddafille, joka muuten oli Putinin frendi, ja tekee siitä omat johtopäätöksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Tosta nyt saan väännettyä ihan oikeankin vasta-argumentin Natoa vastaan joten pakko kai auttaa.
1999 Nato pommitteli Serbiaa kun pikkaisen kansanmurhasivat albaaneja. Nyt 2022 Venäjä kansanmurhailee ukrainalaisia paljon laajemmassa skaalassa. Missä pommitukset?
-> Samoin kuin merkityksetöntä pikkumaata voi pommitella jos sellainen fiilis on voi merkityksettömän pikkumaan kuten Suomen sitten unohtaa vaikka pikkuisen tänne Venäjä hyökkäilisikin vaikka Suomi Nato maa olisi.
Harmaan sävyjä politiikan karmeassa ihmemaailmassa riittää
Ilmoita asiaton viesti
Mikko, jep, välillä kyllä mieleen hiipii ajatus (ehkä olen harhainen), että saammeko me olla seuraavaksi se punainen vaate, jota kohta heilutellaan Venäjän karhun edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet väärässä. Jugoslavia oli YK-johtoinen operaatioita. Afganistanin hallinnon suojelema roistojoukko hyökkäsi Yhdysvaltoihin. YK:n mukaan on oikeus puolustautua.
Ilmoita asiaton viesti
Heikki, oletko varma tuosta? Naton wikipedia sivulta löytyy kyllä otsikot ”Bosnian sodassa 1994–1995” ja ”Kosovo 1999”. Jälkimmäisessä Nato teki muuten joukon sotarikoksia, pommitti mm. pakolaisleiriä, julkisia kulkuvälineitä ja siltoja, sekä Kiinan suurlähetystöä.
Noam Chomsky on kirjoittanut aiheesta kirjan Uusi sotilaallinen humanismi, suositeltavaa luettavaa! Kirjassa kerrotaan, kuinka Naton 23.3.1999 aloittamat pommitukset itseasiassa toimivat eskalaationa etnisille puhdistuksille. Ennen pommituksia ne eivät olleet vielä alkaneet. Ja Chomsky kertoo myös, että Nato oli täysin tietoinen pommitusten seurauksista, mutta päätti silti toteuttaa ne, syystä tai toisesta.
Toki Jugoslaviassa oli myös YK:n rauhanturvaajia, joista osa epäonnistui pahasti työssään, mm. Hollantilaiset, jotka päätyivät auttamaan Serbejä Srebrenican hirmuteoissa vuonna 1995, mutta se on toinen tarina.
Afganistanin sotaa kaiketi voidaan teknisesti perustella itsepuolustuksella. Mielestäni samalla tavalla, kuin joku voisi perustella Venäjän hyökkäystä Ukrainaan itsepuolustuksella. Itse olen sitä mieltä, että molemmat väitteet ovat mielipuolisia, mutta ehkä olen tässä asiassa väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Bosniasta: luitko tarkasti miksi NATO toimi alueella? Yhdistyneiden Kansakuntien päätösten toimeenpanijana. YK:lla kun ei ole asevoimaa toteuttaa ja valvoa lentokieltoalueita, merivalvonta-alueita eikä pysäyttää tai hillitä nopeasti sotatoimia. Pommitusten alku tuli YK:n pääsihteerin valtuutuksesta YK-joukkojen sotilasjohdolle pyytää suoraa ilmatukea vastauksena serbien sotilastoimille.
Kosovosta: NATO aloitti Kosovon albaaneja tukevan kampanjansa tarkoituksella estää serbien kansanmurhalta näyttävät väestönsiirrot. Pommituskampanja epäonnistui aiheuttaen siviiliuhreja kummallekin osapuolelle ja sitä on arvosteltu, vaikka se johti serbien toiminnan loppumiseen.
Kumpaakaan en näe kuitenkaan NATOn hyökkäyksenä samassa mielessä kuin mitä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut. NATO ei ole ollut sotatoimia aktiivisesti aloittanut osapuoli.
Ilmoita asiaton viesti
”Joutuuko Suomi sotilaalliseen selkkaukseen Venäjän kanssa?”
– Mielenkiintoinen kysymys. Olen yrittänyt tehdä aiheesta ns. teknistä analyysia katsomalla vuosisataista historiaa, ja koettamalla arvioida seuraavan ottelun ajoittumista.
Pähkinäsaaren rauhasta Pariisin rauhaan on edetty melko tarkasti tahtiin ”sota per sata vuotta”, ja nyt rauhallinen jakso on kestänyt 75 vuoden ajan. En yllättyisi, vaikka matsi alkaisi, enkä missään nimessä haluaisi sen päättyvän antautumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama kommentti Väyrysen blogiin. Tasavallan presidentti ja puolustusvoiman komentaja ovat todenneet ettei Suomeen kohdistu TÄLLÄ hetkellä sotilaallista uhkaa. Suomi ei ole Venäjälle uhka olkoon se Natossa tai ei, mutta kuten Väyrynen blogissaan toteaa Venäjä on se joka harhaisesti tuota uhkaa rakentaa tosiasioista piittaamatta ja sille Suomi ei voi mitään muuta kuin hakea arvaamatonta Venäjää vastaan sotilaallista turvaa ja sitä ei löydy kuin Natosta. Mitä tulee Erkki Tuomiojaan, niin jos ei ole seurannut Ekin toimintaa, kuten itse olen 60-luvun lopulta asti niin ei aina ymmärrä, että hän esittää aina kriittisempää näkemystä olkoon kysymys aikoinaan EU:n liittymisestä tai nyt Natosta mitä mieltä hän tosiasiallisesti liittymisestä on ja syynä on hänen halunsa viedä keskustelun aina pintaa syvemmälle jotta kaikki näkökulmat tulevat varmasti läpikäytyä. Ei Ekin ulostulo Naton liittymisen puolesta itseäni yllättänyt kuten ei yllättänyt aikoinaan hänen EU myönteisyytensäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tiettyä johdonmukaisuutta hänestä löytyy, kun oli myös nokkamiehiä EEC-vapaakauppasopimusta vastustaneessa kansalaisliikkeessä vuonna 1973 eikä vapaakauppasopimuksen solmimisen jälkeen ole kritisoinut sitä enää lainkaan. En ole koskaan pitänyt häntä samalla tavalla ”kommarina” tai ”Kremlin miehenä” kuin useat muut, liekö sitten syynä, että olemme saman koulun kasvatteja, hän kirjoitti YO:ksi sinä vuonna kun minä sen aloitin.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina puolustaa maansa rajoja. Venäjä aikoo liittää laajoja osia Ukrainasta itseensä, kuten se teki jo Krimin tapauksessa.
Ukrainalaiset puolustautuvat myös raiskaajia ja muita sotarikollisia vastaan.
Ukrainalaiset haluavat pitää itsellään omat leivänpaahtimensa, mikroaaltouuninsa ja maatalouskoneensa yms.
Venäjä käytti Ukrainan Nato-jäsenyys pyrkimystä tekosyynä ryöstöretkelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Monet tutkijat ja venäläisen sielun maiseman asiantuntijat ovat sitä mieltä, että venäläiset aidosti kokevat olleensa koko valtiollisen olemassaolonsa ajan vakavasti hyökkäysuhan alla: mongolit, turkkilaiset, tataarit, ranskalaiset, saksalaiset; olipa siellä ruotsalais-suomalaisiakin. Joku Laiska-Jaakko onnistui ainoana länsimaisena valloittamaan Moskovan, eikä meinannut kulumallakaan lähteä pois. Sen vuoksi Putinin on ollut verrattain helppo saada kansa puolelleen varsinkin kun media on hänen kontrollissaan.
Kyse on samasta asiasta kuin mitä suomalaiset ovat saaneet jo äidinmaidossaan: ”Ryssä on ryssä vaikka voissa paistais”.
Ilmoita asiaton viesti
”Joku Laiska-Jaakko onnistui ainoana länsimaisena valloittamaan Moskovan, eikä meinannut kulumallakaan lähteä pois.”
Jakob De la Gardie sai lisänimensä Novgorodin piirityksestä, mikä kesti kuusi vuotta. Moskovasta tuli puolalaisten toimesta äkkilähtö alle neljässä kuukaudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on hyvä luento Yalen yliopistolta, vuodelta 2018, Vladimir Pozner: How the United States Created Vladimir Putin. 6 min kohdalta alkaa ja itse luento loppuu 40 min kohdalla, sitten yleisökysymykset. Hyvin aukaistaan Neuvostoliiton-Venäjän vaiheet vuodesta 1985 eteenpäin. Suosittelen katsomaan, jos aihe kiinnostaa.
https://www.youtube.com/watch?v=8X7Ng75e5gQ
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kaikki aina unohtavat Napoleon Bonaparten? Kysyy nimimerkki: Kunnia myös Napoleonin saavutusten muistolle.
Ilmoita asiaton viesti
Jäihän jäljelle suositun juoman merkki, jota otetaan aina Napoleonin muistoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen miettinyt, että hienoja kansainvälisen politiikan oppeja ei voida soveltaa, koska Venäjän kohdalla kyse on perinteisestä ryöstöretkestä.
Ilmoita asiaton viesti
Koska Venäjällä on vastaavaa pilvin pimein jo omasta takaa?
Koska Putinille on hyödyllisempää että löytyy joku tunnettu suomalainen poliitikko joka kirjoittaa omalla naamallaan ja nimellään tämän sanomaa Suomessa?
Onkohan kukaan uskaltanut kertoa Venäjän propagandaosastolle, mikä Väyrysen asema ja uskottavuus on tällä hetkellä kotimaassaan. Epäilen että ei.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan että Väyrysen kommentit on noteerattu sielläkin suunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Näen asian näin. Vaarallisin vaihe on juuri se välinen aika kun Suomi päättää hakea NATO:n jäseneksi ja kunnes Suomi hyväksytään. Tämän välisen ajan sotilaallisen selkkauksen riski on suurimmillaan (Annetaan riskin arvoksi tässä tapauksessa A). Jäseneksi hyväksyminen kestää parhaimmassa tapauksessa 4 kuukautta (ylioptimistinen arvio), pisimmillään 1,5-2 vuotta. Jos Ukrainan sota ehtii päättyä tai siirtyy ns. jäätyneen konfliktin tilaan ennen kuin Suomi ehditään hyväksyä jäseneksi, niin Venäjä voi huonoimmassa tapauksessa siirtää huomionsa Suomeen ja Ruotisiin. Silloin riski A kasvaa entisestään. Toisaalta en näe että Venäjällä on samanlaiset intressit estää Suomea liittymästä kuin Ukrainan tapauksessa. Vaikka yhtäläisyyksiä on, eroja on enemmän. Näin olleen riski A on kohtuullisen alhainen.
Vastaavasti jos Suomi päättäisi olla hakematta NATO:n jäsenyyttä (epätodennäköinen vaihtoehto). Millainen riski on että Venäjä hyökkäisi Suomeen seuraavan kahden vuoden aikana (Olkoon tämä riski taso B)? Uskoakseni äärimmäisen epätodennäköinen. Riski B kasvaa mitä pidemmälle ajassa mennään, mutta ei kovin merkittävästi. Eihän NL/Venäjä ole hyökännyt ”puolueettomaan” Suomeen 2. maailmansodan jälkeen.
Näin olleen jos arviot että A>B niin NATO jäsenyyttä ei kannata hakea. Vastaavasti jos B>A niin NATO jäsenyyttä kannattaa hakea.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mitä nyt 24.2. 2022 hyökkäsi.
Edit: alunperin blogistin tekstissä todettiin, ettei N-liitto/Venäjä ole hyökännyt toisen maailmansodan jälkeen puolueettomaan ei-NATO -maahan.
Lisähuomautuksena toteaisin vielä, että 1980 mentiin ”avustamaan” Afganistaniin ja 2000-luvulla Georgiaan. Näistä tosin kumpikaan ei ole Euroopan valtio.