Juha Sipilä: yhteisestä velasta pitää järjestää kansanäänestys
Juha Sipilä valittiin Keskustan puheenjohtajaksi Rovaniemen puoluekokouksessa kesäkuussa 2012.
Yle uutisoi puoluekokousta edeltäneestä Politiikan toimittajien aamiaistapahtumasta, että kaikki puheenjohtajaehdokkaat (Tuomo Puumala, Juha Sipilä ja Paavo Väyrynen) ”ovat valmiita irrottamaan Suomen eurosta, jos niin sanotut eurobondit toteutetaan” (Yle Uutiset 5.6.2012).
Valintansa jälkeen Juha Sipilä toisti kantansa, että Suomessa tulee järjestää kansanäänestys, jos maamme on siirtymässä euromaiden yhteiseen velkaan. Hän sanoi olevan selvää, että ”suomalaiset ovat ikuisesti maksajia, jos myönteinen päätös tehdään” ( Savon Sanomat 21.6.2012).
Euroopan parlamentin vaaleihin valmistauduttaessa keväällä 2014 Juha Sipilä painotti, että Keskusta vastustaa eurobondeja eli yhteistä velkaa ja liittovaltiokehitystä (Helsingin Sanomat 14.4.2014) .
Eurovaalien edellä Sipilä vastusti muutoinkin vahvoin sanankääntein EU:n kehittämistä velkaunioniksi ja liittovaltioksi.
Helmikuun alussa 2014 Sipilä vaati Kaleva-lehden haastattelussa, että Suomessa pitää järjestää kansanäänestys jopa EU:sta eroamisesta, jos unioni siirtyy liittovaltion suuntaan.
Eurovaalien jälkeen pidetyssä Turun puoluekokouksessa hyväksyttiin uudistusohjelma, jossa otettiin selkeä kielteinen kanta velkaunioniin ja liittovaltioon:
”Keskustalle Euroopan unioni on itsenäisten jäsenvaltioiden yhteisö. Emme hyväksy liittovaltiokehitystä.”
”Jokaisen jäsenmaan on noudatettava määrätietoista talouspolitiikkaa, huolehdittava kilpailukyvystään ja vastattava itse omista veloistaan. Keskusta haluaa asettaa tiukat rajat taloudellisen yhteisvastuun lisäämiselle.”
Nämä kannanotot ovat noudattaneet Keskustan perinteistä linjaa Suomen itsenäisyyden puolustamisessa ja terveen talouspolitiikan toteuttamisessa.
Vaaliohjelman ”kakkaraan” näitä kannanottoja ei enää sisältynyt.
x x x
Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen Keskustan poliittinen linja muuttui. Tämä koski myös Eurooppa-politiikkaa.
Juha Sipilän johtama hallitus hyväksyi ensi töikseen euroalueen jäsenmaiden taloudellisen yhteisvastuun lisäämisen. Suomi lähti tukemaan Kreikan kolmatta tukipakettia, jolla estettiin Grexit, maan eroaminen euroalueesta.
Seurasin Kreikan ja muiden ylivelkaantuneiden jäsenmaiden tilannetta Euroopan parlamentista. Heinäkuussa kirjoitin kolme blogia – Virhe on korjattava, Kansanäänestys Suomen jäsenyydestä euroalueessa ja Euro hajottaa Eurooppaa -, joissa virittelin keskustelua Suomen eroamisesta euroalueesta. Kun kukaan ei tarttunut ehdotukseeni euro-kansanäänestyksestä, tein lopulta itse sitä koskevan kansalaisaloitteen.
Keskeinen syy kansalaisaloitteen laatimiseen oli se, että muutamaa viikkoa aikaisemmin oli julkaistu EU:n toimielinten puheenjohtajien laatima ns. viiden presidentin suunnitelma, jonka mukaan rahaliiton rinnalle luodaan täydellinen talousliitto, johon kuuluvat mm. yhteinen valtiovarainministeri, budjetti ja pysyvät jäsenmaiden väliset varainsiirtojärjestelmät.
Keskustan johto ryhtyi kovin ottein estämään puolueen kansanedustajien liittymistä aloitteen allekirjoittajiin, vaikka ennen eduskuntavaaleja suuri osa heistä oli vaalikoneessa ilmoittanut katsovansa, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella.
Kun kansalaisaloitetta seuraavan vuoden lopulla perustuslakivaliokunnassa käsiteltiin, pääministeri Juha Sipilä painosti sen jäseniä uhkaamalla hallituskriisillä, jos yksikään hallituspuolueen kansanedustaja äänestäisi aloitteen puolesta. Tästä syystä valiokunta perussuomalaisten jäsenten johdolla tekaistuin perustein hautasi aloitteen, eikä sitä viety käsiteltäväksi ja äänestettäväksi täysistunnossa.
x x x
Nyt käsiteltävänä oleva EU:n elvytysrahasto on huima askel sen täydellisen talousliiton toteuttamisessa, jonka unionin toimielinten puheenjohtajat kesäkuussa 2015 lanseerasivat. Kysymys on paljon enemmästä kuin vain eurobondeista ja yhteisistä veloista.
Korona-kriisiä pyritään käyttämään verukkeena tämän syvällekäyvän muutoksen toteuttamiseen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on todennut, että kysymyksessä on pisin askel syvenevän integraation tiellä sen jälkeen kun rahaliitto oli saatu perustetuksi. Hänen mielestään on suuri periaatteellinen merkitys sillä, että unioni voi nyt ensimmäisen kerran rahoittaa toimintaansa velalla.
Suomessa elvytysrahastoa on markkinoitu sillä, että meidän vastuumme on saatu rajatuiksi. Käytännössä ne voivat kuitenkin jo tässä yhteydessä kaksinkertaistua. Lisäksi tulee Macronin vihjaamia uusia velkapaketteja nyt kun aikaisempi periaate saadaan rikotuksi.
Yhteistä velkaa käytetään mittavaan varainsiirtoon jäsenmaiden kesken. Sen maksamiseen aiotaan käyttää myös EU:n keräämiä veroja, jotka tähän mennessä on tiukasti torjuttu.
Tämä on vastoin EU:n perussopimusta, ja Suomen osallistuminen tähän olisi vastoin omaa perustuslakiamme.
x x x
Suomen Keskustalla on kunniakkaat perinteet Suomen itsenäisyyden puolustamisessa. Usein olemme valitettavasti jääneet päätöksenteossa alakynteen.
Paha häpeätahra Keskustan historiassa on Jyväskylän puoluekokous vuonna 1994, jolloin puheenjohtaja Esko Aho erouhkauksillaan painosti kokousedustajien enemmistön hyväksymään EU-jäsenyyssopimuksen viemisen kansanäänestykseen. Sen tulos oli silloisessa poliittisessa ilmapiirissä ennakolta selvä.
Tarjolla oli parempi vaihtoehto: itsenäinen Suomi osana Euroopan talousaluetta ja Pohjolan yhteisöä.
Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa Keskustan edustajat vaativat sopimuksen käsittelemistä perustuslain säätämisen järjestyksessä. Tällöin sopimuksen lopullinen hyväksyminen olisi siirtynyt muutamalla kuukaudella maalisvaalien jälkeiseen aikaan. Uudessa eduskunnassa sopimus tuskin olisi tullut hyväksytyksi. Keskustan edustajat jäivät valiokunnassa vähemmistöön.
Suomen liittymistä euroalueeseen Keskustan eduskuntaryhmä vastusti. Perustuslakivaliokunnassa edustajamme edellyttivät päätöksen tekemistä perustuslain säätämisen järjestyksessä tai sen alistamista neuvoa-antavaan kansanäänestykseen. Jos näin olisi toimittu, Suomi ei olisi euroalueeseen liittynyt. Edustajamme jäivät vähemmistöön.
Nyt Keskusta on ratkaisijan paikalla. Elvytysrahasto tulee käsitellä eduskunnassa perustuslain säätämisen järjestyksessä. Se ei voi mitenkään riittää, että elvytysväline hyväksyttäisiin vain 2/3 enemmistöllä. Lisäksi tarvittaisiin ehdottomasti neuvoa-antava kansanäänestys.
Tälle vaatimukselle Keskustan Oulun puoluekokouksen tulee antaa täysi tukensa.
Onko Juhan takki kääntynyt?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkein vanhempia viisauksia on ”Follow the Money”, seuraa rahaa. Tässä kohtaa tulisi katsoa mihin pohjoisen 500 miljoonan maataloustuki lahjus menee samoin kuin vaikka miljardin ilmastohömppä raha. Lapin poroille propellit päähän (yhdellä on jo)? Ainakin Sipilän se sai hiljaiseksi. Tässä vaiheessa merkittävintä on millä ihmeellä hallituspuolueet saavat tämän läpi yksinkertaisella enemmistöllä ja jos se ei millään onnistu miten saisivat sen taakse 2/3 eduskunnasta. 5/6 tietysti mahdottomuus. 2/3 tarkoittaa, että tarvitsee hieman miettiä kokoomuksen kanssa seuraavaa hallitusta sun muuta normaalia
Ilmoita asiaton viesti
Onkos tuossa nyt jotain uutta ja tavallisuudesta poikkeavaa. Sipilän toiminta liittovaltiokehityksen suhteen kuvaa laajemminkin keskustan toimintaa. Maakunnissa ja kansalaisten keskuudessa puhutaan toista, ja kun valtaan on päästy, tehdään toista. Aikansa se meni, kun äänestäjät olivat pomminvarmoja ja äänestivät vaalista toiseen, kuten olivat tottuneet aina äänestämään. Näyttää maailma muuttuneen. Mukavat puheet eivät enää kovin pitkälle kanna. Jotain pitäisi olla niiden takanakin.
Ilmoita asiaton viesti
…Taispa olla vauhdittamassa Korotukirahojenkin jakoa…?
– Eikä ihme: Yle selvitti, että aikanaa oli saanut tuolloin omistamilleen yhtiöille 30 MILJOONAA julkista rahaa!
Kokoomustakin oikeammalla operoinut Sipilä näyttää olevan sitä mieltä, että valtionkin rahat ohjattava mieluummin rahan luo, kuin tulonsiirtoina tuottamattomalle rupusakille?!
Ilmoita asiaton viesti
Laitinen ja Pajunen, lähes samat asiat toiseen kertaan, mutta kolmas kerta vasta toden sanoo.
Ilmoita asiaton viesti
Suur-yritysten toimitusjohtajista monet ovat sitä mieltä, että esim. 5-7-vuotta riittää samassa tehtävässä-siinä ajassa on antanut tehtävään ja yrityksellekin kaiken mitä löytyy ja irtoaa.
Mm. Paavolta, Pekkariselta, Ikeltä ja vastaavilta. harmailta panttereilta tekisi mieli kysyä, että eikö politiikka-jopa moninkertaisine ministerin tehtävineen ole yhtä vaativa ja kuluttava…?
– Vai onko niin, kuten Mieto aikanaan totesi politiikasta: ”Helppoa kuin heinänteko?”
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo vielä mitään, jos Sipilä on vuonna 2012 ollut tuota mieltä. Paavo Väyrystä on syytä muistuttaa, että Marinin hallitus, jossa akeskusta on mukana, on elpymispakettia koskevassa kirjelmässään PeVL:lle todennut ””Valtioneuvoston kirjelmän mukaan päätösten legitimiteetin kannalta laaja kansalaishyväksyntä on tarpeellista. Valiokunta korostaa, että demokraattisen legitimiteetin varmistaminen on tärkeää, kun päätetään jatkossa tukivälineen toimeenpanosta.” Myös PeVL on yhtynyt tuohon kanataan.
Siunaakohan keskusta hallituksessa se, että ko. kansalaisten hyväksyntä jää kuolleeksi kirjaukseksi?
https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Perustuslakivaliokunta-on-arvioinut-EUn-elpymissuunnitelmaa.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa.
Mantra ; ” Keskusta pettää aina ”, ei sitten pidäkään paikkaansa.
Laitan kyllä ison ristin seinään, jos Keskustan johto toimii kerrankin suoraselkäisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Abdallah, kansalaisten laaja hyväksyntä tulee toteutumaan siten, että Kokoomus puolueiden yhteisten neuvottelujen jälkeen sitoutuu kannattamaan neuvottelutulosta.
Tuo riittää siihen että noin 70 % kansanedustajista on neuvottelutuloksen takana. Kansalaisilta ei tarvitse kysyä. Olemme edustajamme valinneet.
Ilmoita asiaton viesti
Olet sitä mieltä siis, että hallitus lupaa, mutta ei ole tarkoituskaan toteuttaa? Mitenkä tuntuu niin kovin tutulta maan tavalta. 😉
Kokoomuksesta olen pessimistinen kautta aikojen.
Ilmoita asiaton viesti
On sinänsä mielenkiintoista, kuinka Keskustassa on ollut Juha Sipilää myöten noin jyrkkiä kantoja Euroopan Unioniin noin myöhäänkin. On myös huomattava, että vuosi 2014 ei ollut mikä tahansa vuosi vaan Krimin miehityksen ja Ukrainan sodan alkuvuosi. Tuolloin EU- ja eurovastaisuus lakkasi olemasta sallittu vaaliteema useissa eurooppalaisissa puolueissa eri maissa ja Brexit-kansanäänestys vuonna 2016 vain lisäsi tällaisten eurooppalaisten valtapuolueiden määrää, joissa rivit vaadittiin suoriksi eurooppalaisten yhteisöjen puolesta, koska ymmärrettiin, että EU- ja eurovastaisuus ei enää ollut heitto tai vitsi.
Ilmoita asiaton viesti
Kas, ei se Sipuli ihan turha mies olekaan. Tuossahan oli monta suoraselkäistä pointtia, jolle olisi juuri tällä hetkellä varsin kiireellisesti tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten Kepu kehtaa olla tuollainen petturipuolue??
Ilmoita asiaton viesti
Kakkaran laskuopin mukaan tulevaisuuden rajattomassa Pohjolan Unionissa asuu 25 miljoonaa kansalaista joista viisi miljoonaa suomenkielistä joita kohdellaan enemmistönä suhteessa skandinaaveihin. Insinöörin logiikkaa, jota muutkin kuin ulkoministerit ovat tässä saaneet harjoitella.
Ilmoita asiaton viesti
Jyvä Paavo!
Ilmoita asiaton viesti
Hienosti Väyrynen ajaa Sipilän nurkkaan. Mutta kuten Paavonkin pitäisi ymmärtää, kelloa ei voi kääntää taaksepäin.
Suomi ei voi irrottautua EUsta ja nojata Pohjolan Unioniin: unelmaan, johon Paavo ja EU-vastustajat uskoivat lähes kolme vuosikymmentä sitten. Pohjolan Unionista ei tullut mitään silloin, kun Ruotsi haki EU-jäsenyyttä. Nyt tilanne on vielä hankalampi: sekä Suomi että Ruotsi ovat EU:n sisäpiirissä. Suomella ei ole mahdollisuutta irrottautua unionista eikä Ruotsilla ole sen suuntaisia voimia vaikuttamassakaan. Ruotsissa edes paikalliset persut eivät haikaile EU-eroa.
Suomessa persuja erottaa EU-eroa ehdottamasta ainoastaan pelko jäsenkadosta. On muistettava, että EU-jäsenyyttä kannattaa suurin osa suomalaisista. Jos tuo EU-kriittiseksi mielletty puolue päätyisi EU-vastaiseksi, se menettäisi laajan joukon kannattajakuntaansa.
Epävakaa naapurimme ei ole muuttunut vakaammaksi vuosien saatossa. Kauppasuhteemme ei siksi voi asettua samaan tapaan itäviennin varaan kuin kahdeksankymmentäluvulla. Valkovenäjän asemaan haikaileminen on järjetöntä, valtuutettu Väyrynen.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan Paavo Väyrynen viimeinen näistä suurista muinaisista jotka vieläkin meinaa jatkaa? Vanhanen ja Sipilä ovat jo luopumassa leikistä
Sipilän hallituksesta olisi voinut tulla jotain ellei laiska Soini olisi ottanut ulkoministerin paikkaa. Stubbille se olisi sopinut.
”Me olemme keskinäisesti toisistamme riippuvaisia, Suomen kaltainen talous erityisesti. Tiistain pikkutunneilla saavutettu ratkaisu oli historiallinen, mutta ei tietenkään täydellinen. Sitä EU-päätökset eivät koskaan ole.”
Stubbin mukaan elvytyspaketista aikaan saatu päätös vahvistaa EU:ta, sen taloutta ja asemaa maailmassa sekä EU-maiden keskinäistä riippuvuutta ja yhteisvastuuta.
”EU ei ole koskaan tehnyt näin laajamittaista päätöstä näin lyhyessä ajassa. Suomi on onneksi osa EU:ta. Tehty päätös on hyväksi EU:lle, siis Suomellekin”, hän kommentoi.
Ilmoita asiaton viesti
Oli Suomen onni ettei Soini sekoillut vv-ministerin painavaan ja vaativaan salkkuun, vaan valitsi helpomman, mieluisemman ”intohimosalkun”, mikä posti mahdollisti mm. abortin ja homoavioliiton vastustamisen ympäri maailmaa!
– Stubb olisi sopinut tehtävään paremmin ja luontevammin, mutta saahan Soinikin kehuja-itseltään-omassa plokissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus kommenttiin #3215285 Pajunen, miten vastauksesi liittyy Juha Sipilään? Hänen politiikko-ura alkoi 2011 ja päättyy 2023 eli juuri sopivan mittainen yhdelle ihmiselle.
Miksi unohdit listasi kaikki vasemmistolaiset poliittiset broilerit? Oliko siihen syynä oma aate?
Ilmoita asiaton viesti
Liittyy blogistiin, Pekkariseen, Ikeen jne…
– Ei Sipilään,vaikka hän kyllä sai bernereineen, orpoineen ja salkkupalkkasotureineen ”sopivan mittaisellakin urallaan” ihan riittävästi nyky-ja tuleville hallituksille aikaan purettavaa ja korjattavaa, kuten ”kiky”, taxilakiuudistus ja päivähoito-oikeuden palauttamisen, jonka rajaamisesta ei tullut siitäkään pätkääkään ”säästöjä?!”
– melkoista oikeistolaista ”aloite-ja muutostehtailua” aikanaan, huh, huh!
Menestyneet yrittäjät, rahamiehet ja miljonäärit näyttävät omistavan suuren egon ja uskovat olevansa elmoja ja monitaitureita, jotka fantastisilla, lukemattomilla ”bisnesideoillaan” uskovat pistävänsä vaikka koko Suomenkin kuntoon-tuosta vain ja hetkessä…?!
Paketoivat ideoitaan ja muutosaneerauksiaan kansalle myyntikuntoon ja jos ei käy kaupaksi, niin sitten röyhkeällä, häikäilemättömällä kovalla kädellä,
bisnesmaailmasta tutulla kepillä!
( Ajattelen ”Nallea”, Sipilää, Berneriä Eero Lehteä, EK:n markkina-ja kauppamiehiä, Suomen Yrittäjien Pentikäistä, aiemmilta vuosilta entisen NovaGroupin ja KMS:n pisnismiesten porukkaa, jotka päättivät vaalkitukirahoillaan saada ja ostaa Suomeen ”isänmaallisia ja yrittäjäystävällisiä” kansanedustajia ja ministereitä, MUTTA saivat aikaan lähinnä helvetinmoisen sotkun ja hulabaloon!
Ilmoita asiaton viesti
Pajunen, unohdit edelleen vasemmistolaiset Broilerit!
Ilmoita asiaton viesti
Luettelepa Paavo ja perustele ne maat jotka ovat valmiita euroopan liittovaltioon.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen aamu-TV:ssä keijukaiset lässyttää joka aamu vartin verran ennen kahdeksaa, väliin lässytetään säästä, Teemalla lässytetään herkkuja. Maikkarilla Pouta lässyttää ilmastosta koiran kanssa, Vartiainen lässyttää taloudesta. Keljuttaa. Runoileva psykiatrin keksintöä lässyttää kansankielellä. Valta on kielessä, sanoissa ja sanonnoissa.
Valtionhoitajaa sensuroidaan, edeltäjä sai eilen lässytettyä että niin hänenkin aikana. Keijutusta ylhäältä alas.
Ilmoita asiaton viesti