Jussi Halla-aho uhkaa Suomea sodalla
Suomessa käytävä turvallisuuspoliittinen keskustelu käy yhä hullummaksi.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa johtanut Mika Niikko joutui eroamaan tehtävästään sen vuoksi, että hän oli suositellut Ukrainalle puolueettomuusasemaa.
Samaan aikaan samaa ehdottivat Ranskan ja Saksan johtajat, jotka yrittivät estää Ukrainassa vuonna 2014 syntyneen jäätyneen konfliktin kärjistymisen kuumaksi sodaksi.
Niikon tilalle valittiin Perussuomalaisten edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka on herättänyt huomiota erikoisilla lausunnoillaan. Niihin ei valiokunnassa ole puututtu.
Samaan aikaan on rajusti arvosteltu valiokunnan varapuheenjohtajan Erkki Tuomiojan puheenvuoroa, jossa hän kertoi keskusteluista Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistämisestä jopa puolustusliitoksi.
Suomen kanta on kuitenkin ollut, ettei Suomen ja Ruotsin välistä liittosuhdettakaan suljeta mahdollisuuksien ulkopuolelle.
x x x
Nyt Jussi Halla-aho on Maaseudun Tulevaisuudessa eilen julkaistussa haastattelussaan ylittänyt itsensäkin spekuloimalla niillä vastatoimilla, johon Venäjä voisi turvautua estääkseen Suomen Nato-jäsenyyden:
Nato-jäsenyysprosessin aikana Venäjä voi tehdä jotain, mikä ei muodosta suurta sotilaallista uhkaa mutta pelästyttää ihmiset.
”Yhtenä mahdollisuutena on pienen, rajallisen alueen haltuunotto syrjäiseltä seudulta. Näin saadaan aikaiseksi rajakonflikti ilman, että täytyy ampua laukaustakaan. Se pelästyttäisi kaikki.”
Halla-aho kehottaakin suomalaisia pitämään yllä jatkuvaa hätävaraa: ruokaa pariksi viikoksi ja muita välttämättömyyksiä kellarissa.
”Se ei ole vaikea asia, että uhraa muutaman tunnin suunnitteluun ja isompaan kauppareissuun.”
Siis: yhtenä mahdollisuutena olisi pienen, rajallisen alueen haltuunotto syrjäiseltä seudulta. Näin saataisiin aikaiseksi rajakonflikti ilman, että täytyisi ampua laukaustakaan.
Uskomatonta. Jos eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle on annettu jossakin asiakirjassa tietoa tällaisen mahdollisuuden olemassaolosta, se tulisi julkistaa.
Pienenkin Suomen alueen ”haltuunotto” synnyttäisi tietysti sodan Suomen ja Venäjän välille. Siihenhän Halla-aho kehottaa meitä varautumaan.
Sota estäisi Nato-jäsenyyden toteutumisen. Apua emme voisi saada.
Halla-ahon väite sinänsä on uskottava.
Venäjä käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan ensi sijassa estääkseen maan jäsenyyden sotilasliitto Natossa. Hyökkääjä on kokenut raskaita tappiota sekä kaatuneina ja haavoittuneina sotilaina että mittavina kalustotappioina.
Venäjän uskottavuus kärsisi aika tavalla kovan kolauksen, jos se ilman sotilaallisia vastatoimia hyväksyisi Suomen Nato-jäsenyyden.
Halla-ahon maalaama uhkakuva on joka tapauksessa syytä ottaa huomioon.
Siksikään Nato-jäsenyyttä ei tulisi ainakaan nyt hakea.
x x x
Halla-ahon haastattelu osoittaa, että keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä käy yhä hullummaksi.
Olen blogissani todistanut, että Suomen Nato-jäsenyydessä ei olisi mitään järkeä.
Olen myös osoittanut, että Nato-jäsenyyden hakemiseen liittyisi suuria riskejä. Nyt Halla-aho on konkretisoinut niistä pahimman.
Suomen ulkopoliittinen johto on todennut, että Suomeen ei kohdistu erillistä sotilaallista uhkaa – ei nyt eikä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.
Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, joka ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin naapurimaita kohtaan. Meillä on hyvin vahvat itsenäiset puolustusvoimat. Venäjällä ei ole mitään syytä eikä kykyäkään hyökätä Suomeen.
Jos Suomen lähialueilla syntyisi laajempi selkkaus tai sota, Suomi puolustautuisi ja turvautuisi olemassa oleviin yhteistyösuhteisiin ja -järjestelyihin.
Suomen puolustusvoimat ovat täysin yhteensopivat Nato-maiden kanssa. On myös järjestetty Suomen puolustamisen kannalta tärkeitä sotaharjoituksia. Tarvittava puolustusyhteistyö syntyisi välittömästi. Tähän ei Nato-jäsenyyttä tarvittaisi.
Miksi Suomen pitäisi omalla toiminnallaan lisätä sodan vaaraa liittymällä Natoon? Jos Venäjän ja Naton välille syttyisi sota, ankarimmat taistelut käytäisiin Suomen maaperällä.
Miksi Suomen pitäisi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että keskelle Eurooppaa laskeutuisi ”rautaesirippu”, joka katkaisisi kaiken yhteistyön Suomen itärajan yli? Suomi tästä eniten kaikin puolin kärsisi.
Miksi Suomen pitäisi ottaa suuria riskejä hakemalla Nato-jäsenyyttä? Miksi jäsenyyttä pitäisi hakea tilanteessa, jossa on meneillään sota, joka voisi pahimmillaan levitä myös Suomeen.
Tuntuu siltä, että spekulaation logiikka menee niin, että juuri nyt kannattaa hakea NATOn jäseneksi, koska juuri nyt Venäjällä on paljon resursseja kiinni Ukrainassa, joten ei pysty tekemään mitään kovin vaarallista Suomelle.
Tämä arvio on luultavasti optimistinen, ja todellisuudessa Venäjällä voi olla sekä halua että kykyä tehdä riittäviä sotilaallisia toimia NATO-hakemuksen kaatamiseksi. Erityisenä ongelmana on, että Suomen olisi pakko eskaloida sotaa päästäkseen NATO-kelpoiseen olotilaan, ja sitten Venäjän olisi pakko eskaloida sotaa torjuakseen Suomen eskalaation. Joten sotimisesta tulisi lopulta kuitenkin melko laajaa, vaikka se alkaisi hyvin pienenkin syrjäisen alueen haltuunottona.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjällä voi olla sekä halua että kykyä tehdä riittäviä sotilaallisia toimia NATO-hakemuksen kaatamiseksi.”
Ajatus että Venäjä voisi kaataa Suomen natojäsenyyden jollain alueloukkauksella on aika absurdi. Jäsenyyttä tukevilla Nato-mailla on tietenkin tämä mahdollisuus tiedossa eikä USA tai Iso-Britannia, muiden muassa, siihen jäsenyyttä kaataisi.
Ilmoita asiaton viesti
Näin sanotaan, että hakijalla ei saa olla meneillään aluekiistoja. Eikä oikein sotatilaakaan. Muista myös että yksikin ei-ääni kaataa hakemuksen, se ei riitä jos ”USA ja Britannia” eivät kaataisi hakemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin sanotaan juu. Sanotaan myös että Nato päättää itse jäsenistään eikä Venäjällä ole sen suhteen sanomista.
”Aluekiista” tarkoittaisi jos esimerkiksi Suomella olisi vaatimuksia sodissa luovutettuihin alueisiin ja olisi epäselvää, minkä rajojen sisään naton 5. artikla velvoittaisi. Ei se nyt vaan niin mene että Venäjä tulisi rajan yli tai panisi ohjuksen Lappeenrantaan ja Nato toteaisi että ei sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se niin menee, meni Georgian ja Ukrainan kohdallakin. NATO ei halua liittyä sotatilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Georgia ja Ukraina eivät olleet lähelläkään Natoon liittymistä eivätkä täyttäneet ns. natovalmiutta.
Suomen ja Ruotsin tilanne on täysin eri.
Ilmoita asiaton viesti
Älä pilaa Mittlerin päivää faktoilla, hän tykkää karttaa niitä.
Ilmoita asiaton viesti
Sori siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Potentiaalinen yhteinen tekijä olisi se, että NATO ei halua liittyä sotatilan eikä aluekiistan osapuoleksi. NATO haluaa että 5. artikla on pelote sille ettei sotaa koskaan syttyisi. Sitä ei todellakaan haluta käyttää menetelmäksi sellaiseen sotaan liittymiseksi, joka on jo olemassa valmiiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hihastako näitä vetelet?
No eihän teillä sitten mitään hätää ole jos uskotte että Putin voi vetota Suomen natojäsenyyden milloin tahansa.
Nato tosin on itse paitsi toivottanut Suomen tervetulleeksi, ilmoittanut että Venäjältä ei kysytä.
Ilmoita asiaton viesti
Hätä on sen takia, kun se oletettu Venäjän menetelmä hakemuksen torppaamiseksi voi olla sota. Ensin pieni, mutta paljonko se laajenee?
Ilmoita asiaton viesti
Janne, et voi kiistää ettetkö olisi tietoinen Naton säännöstä että maata joka on sotilaallisessa konfliktissa ei oteta jäseneksi.
Tämä on ollut niin moneen kertaan luettavissa mediassa.
Nato on toivottanut tervetulleeksi eikä kysele keneltäkään keitä se ottaa jäsenikseen. Eikä Naton pidä edes kysellä, paitsi tietenkin venäläiset vaativat sitä. Mutta he saavat vaatia aivan mitä haluavat.
Ilmoita asiaton viesti
Natolla on pykälänsä, mutta reaalimaailmassa suhteet varmistavat monia asioita, joita pykälät eivät ota huomioon. Ja Suomi on todella lobbaillut ahkerasti sekä menestyksekkäästi kaikkien tärkeimpien Nato-maiden piirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Outoa, välillä täällä tiedetään että Nato noudattaa ehdottomasti pykäliään ja välillä taas suhteet vaihtuttavat.
Ja kommentistasi saa sen käsityksen että asioista päättävätkin ”tärkeimmät” Nato-maat. Että siellä ei olisikaan yksimielisyyspakkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo nuorsuomalaiset huutelee suunsa mauksi..
Mitter suku ollu 300 vuotta Suomessa,ja toisinajattelia.
Näköjään.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Neuvostoliitto romahti, niin oli kiire ottaa Itä-Euroopan maita Natoon ja EU:hun, vaikka ei kriteereitä täyttäneetkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Kiire ottaa…”
Pikemminkin Neuvostoliiton ikeen alta vapautuneilla mailla oli kiire hakea Natoon. Sattuneesta syystä. Tosin ”kiire” on aika suhteellinen käsite kun ensimmäisetkin liittyivät kahdeksan vuotta Neuvostoliiton lakkauttamisen jälkeen.
Onko sinulla mielessä joku vuoden 1991 jälkeen liittynyt maa jonka ei pitäisi olla Natossa?
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa Ion!
Niinpä emme ala kiistelemään Venäjän kanssa pienestä alueesta jossain syrjäseudulla, vaan annamme sen lahjaksi.
Siinä se!
Ilmoita asiaton viesti
Tällaistakin luovaa ratkaisua näkee joskus sosiaalisessa mediassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitter taitaa olla ikuinen pelkääjä.
-63 syntynyt,Suomen lapissa ja maailmaa nähny.
Vittu vois vähempää kiinnostaa henkilön mielipide joka ei osaa ottaa vastuuta omasta itsestään.
Ilmoita asiaton viesti
Omasta itsestään? Ajattelin että jos ottaisi vastuuta siitä ettei vie kansakuntaa sotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida sinulla Suomalaisuus siihen riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Katso ettei ylpeys käy lankeemuksen edellä. Ulkomaisia sukunimiä on paljon suomalaistettu 1800- ja 1900-luvuilla. Vaikka sukunimesi olisi suomalainen, se ei ole varma takuu kovin pitkistä suomalaisista sukujuurista.
Minun sukuni tuli Suomeen tasan 300 vuotta sitten, joten siitä kun jakaa kahtia jokaisen sukupuolven kohdalla, kun on avioiduttu paikallisen väestön kanssa, nyt 11. polvessa minun etninen taustani pitäisi olla 99.6% kantasuomalainen, 0.3% ruotsalainen ja 0.1% saksalainen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/onko-kansalla-oikeus-edellyttaa-maahanmuuttajien-integroitumista/
Ilmoita asiaton viesti
Ja nykyistä kehitystä vastaan?.
300 sataa vuotta?.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siellä kuitenkin Unkari. Suomen hallitus ja erityisesti meppi Sarvamaa on jatkuvasti vitt….lut siihen suuntaan. En usko että Unkari pystyisi kaatamaan hakemusta, mutta voi kyllä viivästyttää sitä. Pitää myös muistaa että Putler pystyy tarpeen vaatiessa kiristämään Orbania kaasuhanan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, sama temppu kaatoi Ukrainan jo sovitun Nato-jäsenyyden.
Ilmoita asiaton viesti
Ai että Ukrainan natojäsenyydestä oli jo sovittu?
Sulla on Hämäläinen ilmeisesti ihan omat lähteet.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä, koska itäinen naapurimme on arvaamaton. Tämä on tärkein syy Suomen kansan liittymishaluille. Jäsenyyttä olisi tullut hakea jo N-L:n hajottua. Nyt on tilaisuus korjata erehdys, niin miksi siis emme tekisi sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma, Eurooppa, YK ja kaikki maailman maat voisi vaihteeksi vaihteeksi tuomita sodat.
Mitenkähän olisi ”rauhaan pakottaminen”?
Neuvottelu, diplomatia asianosaisten kuuleminen.
Liittoutumattomuus on ollut vuosikymmeniä Suomella se keino ja tapa pysyä konfliktien ulkopuolella ja päinvastoin toiminut rauhanlähettiläänä maailmalla ja ETYK Helsingissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Putinin sota on tuomittu ja yritetty tuomita YK:ssa, mutta kun Venäjällä on siellä veto.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-ahon pessimistinen varoitus on paikallaan, tuollainenkin peliliike on mahdollinen.
Mutta Nato-jäsenyyden vastustamista tuollaisella uhkakuvalla ei voida perustella. EU-maana olemme jo nyt Venäjän silmissä vihollismaa ja Venäjän arvaamattomuus on nähty.
Tullaksemme Venäjän ystäväksi, meidän olisi livettävä pakoterintamasta, julistettava puolueettomuutta ja oltava tuomitsematta Venäjän toimia. Kaikki tietävät, ettei tuohon ole mitään mahdollisuuksia, siksipä Nato-jäsenyys on nyt ainoa mahdollinen vaihtoehto ja sen on Putin ihan itse saanut aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato-jäsenyys on nyt ainoa mahdollinen vaihtoehto ja sen on Putin ihan itse saanut aikaan.”
Juuri näin, Putin sai yhdessä yössä käytännössä lännen yhtenäiseksi, Suomen ja Ruotsin vaihtamaan NATO-kantojaan ja oman maan kohti konkurssia, eikä tuo sotaretkikään näytä menevän yhtään kuten suunnitelivat. Vahvaa suorittamista kertakaikkisesti!
Ilmoita asiaton viesti
Jep, ensimmäistä kertaa eu:n historiassa lähes koko eu samaa mieltä jostain asiasta… Jälkipyykin maksamisesta sitten tulee sitäkin lihavampi riita.
Ilmoita asiaton viesti
”Eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa johtanut Mika Niikko joutui eroamaan tehtävästään sen vuoksi, että hän oli suositellut Ukrainalle puolueettomuusasemaa.
Samaan aikaan samaa ehdottivat Ranskan ja Saksan johtajat, jotka yrittivät estää Ukrainassa vuonna 2014 syntyneen jäätyneen konfliktin kärjistymisen kuumaksi sodaksi.”
Ranskan ja Saksan johtajat ovat vaihtaneet kantaansa. Hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin Merkelin Saksa mahdollisti Putinin tekoja paljon, Schröderiä unohtamatta. Onneksi muutoksen tuulet sielläkin, toki saisi nopeampaakin olla. Ekonomistitkin laski ettei Saksan talous kaadu Venäjän verienergian takia, mutta takkuaa siitä luopuminen ja ydinvoiman alasajoa jatketaan. Mitäs se Seppo Räty Saksasta sanoikaan…
Ilmoita asiaton viesti
ja Niikko on myös NATO kielteinen.
Eiköhän se Niikon ”mopo” keulinut muutenkin.
Kannattaa muistaa se että nimenomaan eri politikkojen kautta vaikuttaminen on Venäjän yksi ase.
Siitä johtuen ehkäpä, kaikki eivät ole uskaltaneet kertoa vielä kantaansa.
Toveri, eikä tavanomanen toveri, vaan Pekka Toveri arvioi, Venäjän eri vaikuttamismahdollisuuksiin.
”Toverin mukaan Venäjällä on myös muita, perinteisempiä vaihtoehtoja, joilla se voi painostaa Suomea. Näitä ovat muun muassa poliitikkojen painostus, uhkaileminen, kyberiskut ja levottomuuden luominen sosiaalisen median kautta. Venäjä voisi myös häiritä Suomen meriliikennettä. Nämä keinot eivät vaatisi sotilaallisen konfliktin luomista.”
Ilmoita asiaton viesti
SELITÄPÄ SE NÄILLE . . .
Ilmoita asiaton viesti
Et ole oikein ymmärtänyt Niikon sanomaa. Hän kirjoitti, että Ranskan presidentin tai jonkun muun pitäisi sanoa suoraan, että Ukraina ei liity Natoon. Vaiikka sinä pidät tätä suositteluna, niin kovin muu ei pidä ja kenenkään ei pitäisi, sillä sitä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtänyt mitä?
Lainausmerkeissä oleva kohta on Väyrysen tekstistä, joten kohdista kommenttisi hänelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitaatti on vielä aivan Paavon kirjoittaman tekstin alussa. Olen pahoillani ja kiitos korjauksesta.
Ps! Paavon mielipiteiden korjaaminen, väärinkäsitysten oikaiseminen tms touhu on täysin hyödytöntä. Kuka haluaa toimia hänen seurassaan Sancho Panza’n roolissa?
Ilmoita asiaton viesti
Halla-Aho on oikeassa, voi tapahtua vaikka näin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/kuinka-tehda-jaatynyt-konflikti-suomeen/
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aho voisi vähän vähentää kierroksia, varsinkin jos nämä on kokouksissa todettua, eikä vain omaa ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä vain että on äänessä. Onneksi elämme demokratiassa jossa saa olla äänessä. 👍🇫🇮👍
Ilmoita asiaton viesti
Toki toki, mutta jos on ollut kokouksessa salassa pidettävää pohdiskelua, parempi pitää mölyt mahassa. Malttia nyt vielä vähän aikaa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
No ei kai tuo nyt salassa pidettävää ole ollut. Eikö Sofi Oksanenkin pohdiskellut ihan samaa aikanaan… jos nyt en väärin muista.
Ilmoita asiaton viesti
Jussi on tunnettu siitä että silloinkin kun se on oikeassa se pilaa asiansa hölmöillä provokaatioilla.
Ilmoita asiaton viesti
Älähän nyt.
Kylläsuomalaiset pienen ravistelun kestää. Kuten mestari kirjoitti hereillä pitää olla.
Toisaalta voisi epäillä noita asiantuntialausuntojen varmuutta:”Mitään uhkaa Suomea kohtaan ei ole olemassa,”
Ilmoita asiaton viesti
Harvemmin Suomessa ketään kuolevaista mestariksi kutsutaan niin kuin Jussin fanit tekevät, ja ilman ironiaa. Ehkä siksi Jussia on tolkun ihmisen vaikea ottaa vakavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Jussilla on voimakas lavasäteily ja hän poikkeavuudellaan liikanimensä ansainnut.
Itä-suomalisena olen kuullut aiemminkin että vanhempia ammattimiehiä kunnioitetaan ”Mestari” arvolla. Ehkä teilläpäin se ei ole tapana.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on tapana arvostaa ihmisiä jotka sen ansaitsevat. Jussin arvot olen punninnut ja köykäisiksi havainnut. Jussi Halla-aho on merkillisen suosittu ja vielä merkillisempi on hänen kulttimaineensa. Harvemmin Suomessa ketään kuolevaista ”Mestariksi” kutsutaan niin kuin Jussin fanit tekevät, ja ilman ironiaa. Ulkopuolista se huvittaa, etenkin kun Jussin ulkoinen olemus tuo mieleen 1960-luvun verovirkamiehet tai Loton viralliset valvojat – muistaako joku? Yhteiskunnallisena ajattelijana Jussi on suppeakatseinen yhden asian mies ja kirjalliselta tasoltaan piirikunnallisen tason saivartelija. Puhujantaidoista saamme harva se päivä havaintoja televisiosta. Johonkin muuhun se maine perustuu. Ettei vain nettikirjoitteluun?
Halla-ahon Scripta-blogi tihkuu peittelemätöntä alkuvoimaista vihaa. Ei mitään pikkuharmistusta vaan raakaa suonkylmää vihaa jota suomalaisessa poliittisessa kirjoittelussa ei ole nähty sitten Otto Wille Kuusisen päivien.
Vuosina 2007-2008 Halla-aho vastaanotti 35 000 euroa verotonta apurahaa Kulttuurirahastolta. Hänen ukraina-suomi-sanakirjansa ei valmistunut kun työaika meni blogin suoltamiseen. Blogissa ilmestyi noina vuosina 125 tekstiä, joihin hän tykitti 135 000 sanaa eli 1,2 miljoona merkkiä, parin paksun kirjan verran. Mahtaako kellarikirjoittelija palauttaa joskus stipendin? Syytä olisi, etenkin kun on poliitikko, joka toistamiseen paheksuu rahan turhaa ”lapioimista” sinne tänne. ”Haittamaahanmuutostakin” se höpisee ikään kuin hänen oma toimintansa joskus muuta olisi tehnyt kuin hallaa Suomelle.
Jussi sulautuu virheettömästi maailmanlaajuiseen äärioikeistoon. Hänelle Bidenin voitto oli epäilemättä murheen päivä. Jussi Halla-ahoa lukuun ottamatta suomalaiset mepit pitivät edellisissä USA:n presidentinvaaleissa Clintonia parempana vaihtoehtona kuin oranssia tosi-tv-tähteä. Silloinhan Clinton hävisi vaikka sai suuremman äänimäärän. Nyt äänestystulos oli harvinaisen selvä kaikkien paitsi Q-hullujen mielestä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi oli puolueeton ja sotilaallisesti liittoutumaton 1939, mutta siitä huolimatta Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ilman sodanjulistusta 30. marraskuuta 1939.
Tämän tuloksena Suomi joutui rukoilemaan apua muilta valtioilta. Muun muassa Helsingin Sanomissa julkaistiin vetoomus demokraattisille maille 11.12.1939.
Miten ihmeessä puolueettomuus auttaisi meitä tänään?
Miten voisimme sulkea silmämme, kun venäläiset sotilaat massamurhaavat ystäviämme ja tuhoavat heidän kotinsa Ukrainassa?
Varsinkin kun diktatuurien ruokahalu kasvaa syödessä.
Putin ihailee Venäjän keisarikuntaa 1900 luvun alussa, vaikka alun perin Karjalan kannas ja Pietarin alue kuului Ruotsin valtakuntaan 1700 luvulla. Jokainen diktaattori valitsee alkuperäisen vuosiluvun omien halujensa mukaan. Siksi tarvitaan puolustusliittoja, jotka ovat riittävän vahvoja, etteivät diktatuurit uskalla toteuttaa sairaita unelmiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Risto Ryti kirjoittaa sotasyyllisyysoikeudenkäynnin puolustuspuheessaan seuraavaa:
”Suhteemme Venäjään olivat rakentuneet seuraavalle pohjalle: Venäjä oli tunnustanut Suomen itsenäisyyden tammikuun 4 p:nä 1918, Tarton rauha oli solmittu lokakuun 14 p:nä 1920, 1922 oli tehty sopimus rajarauhan turvaamisesta Edesmennyt rajalla Laatokalta Jäämereen, 1928 päätettiin sopimus paikallisten rajavälikohtausten selvittämisestä Karjalan kannaksella, 1932 oli maiden välillä tehty hyökkäämättömyyssopimus, johon liittyi myös määräykset riitojen rauhanomaisesta ratkaisemisesta sekä sopimus sovittelukomission asettamisesta. Hyökkäämättömyyssopimus oli v. 1934 uudistettu olemaan voimassa v:n 1945 loppuun” (sivu 12).
Kaikesta tästä huolimatta invaasio idästä Suomeen alkoi aamulla 30.11.1939, kun Talvisota syttyi. Mm. isäni veljineen oli sitä ensimmäisinä rajalla vastaan ottamassa (3. Rajakomppania).
Stalin hyökkäsi naapurimaa Suomen kimppuun ja Putin hyökkäsi naapurimaa Ukrainan kimppuun. Molemmat ovat vähät välittäneet mistään sopimuksista. Itänaapuriin ei ole luottamista. Luottamus voi johtaa ”hyödyllisen idiootin” osaan.
Ilmoita asiaton viesti
1) Otsikko väittää J.-H. uhkaavan Suomea sodalla. Kukin miettiköön, onko J.-H. uhannut Suomea.
2) Puolueettomuus ei takaa sodan ulkopuolella pysymistä. Venäjää nei voi tässä suhteessa luottaa. Se ei tarvitse syitä hyökätäkseen.
3) Löyhät kumppanuussuhteet eivät auta sodassa. On varmaa, että jokin Naton jäsenmaa sen estäisi.
4) Niikko ehdotti Ukrainalle puolueettomuutta, eli Venäjän etupiiriin kuulumista. Ei ole Suomen virallinen linja. Oli valmis kaventamaan Suomen liikkumatilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina ei ollut lähelläkään Nato-jäsenyyttä, kun Venäjä hyökkäsi maahan. Kyseessä on puhtaasti Putinin valloitussota, jolla hän yrittää tehdä maastaan suurvallan.
Hän on jo epäonnistunut yrityksessään.
Nato-jäsenyys suojaa Suomea idän katkeroituneesta diktaattorilta tehokkaammin kuin matelu.
Ilmoita asiaton viesti
Viisas ja kokenut entinn ulkoministeri tässä ehdottaa että:”Parasta olisi antautua Äiti Venäjän syliin ehdoitta”
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo Halla-ahon ulostulo hieman erikoinen jos asiaa katsoo itärajalla asuvan näkökulmasta, miksi pelotella? Mutta vielä erikoisempaa on tuo Väyrysen näkemys, hänen blogistaan on luettavissa, että hän, samoin kun Mitter kommentissaan, ikään kuin salaa toivoisivat, että tällainen pieni konflikti olisi jopa tervetullut jotta Nato-jäsenyys ajautuisi karille. Tällainen konflikti jota kukaan ei tietysti toivo eikä sen kanssa ole syytä spekuloida tosiasiassa vaan nopeuttaisi hakemuksen käsittelyä Nato-maissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjän uskottavuus kärsisi aika tavalla kovan kolauksen, jos se ilman sotilaallisia vastatoimia hyväksyisi Suomen Nato-jäsenyyden.”
Ajattelin, että Väyrynen puhuu tässä kohtaa vain omasta puolestaan, että Venäjä menettäisi uskottavuutensa hänen silmissään. Varmaan jotkut muutkin tälle palstalle kirjoittavat suomalaiset voivat ajatella näin, mutta mihin päin he sitten kumartavat, kun Venäjän uskottavuus on mennyttä?
Väyrysellä tosin uskon olevan edelleen vain vallanhimo silmissään, ja kuten joku täällä Puheenvuorossa on sanonut, hän pelkää idänkortin pelaamisen ja Nato-vastaisten äänten keräämisen käyvän kannattamattomaksi Nato-jäsenyyden myötä.
Ilmoita asiaton viesti
HYVÄÄ POHDINTAA – VAILLA TOLKKUA!!!
Ilmoita asiaton viesti
Onko Paavo Väyrynen -vastoin kaikkia odotuksia- kyennyt jatkamaan elämäänsä eteenpäin, ja jättänyt haaveet Suomen presidenttiydestä?
Suomeen ei nimittäin enää valita Natoa vastustavaa henkilöä presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
..taitaa muillekin suomettuneille koittaa kovat ajat kun seuraavat vaalit tulee. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Sellaisia kauhukuvia viljelet. Esität hyvin syyn, miksi kansan ei pidä näin tärkeistä äänestää, vaan äänestää ehdokasta johon luottaa. Edustuksellinen monipuoluedemokratia on vain paras, mitä on.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko Paavo Väyrynen -vastoin kaikkia odotuksia- kyennyt jatkamaan elämäänsä eteenpäin, ja jättänyt haaveet Suomen presidenttiydestä?
”
Ei. Paavo ei nimittäin etene Suomen presidentiksi muutoin kuin Suomen ollessa Venäjän talutusnuorassa tavalla tai toisella. Eli hänen toiveensa lepää siinä, että Venäjä vähintään valloittaa osan Suomea ja myöhemmin tukee häntä Suomen presidentiksi/kenraalikuvernööriksi (tuskin ovat kyllä niin tyhmiä Venäjälläkään), jonka varaan kai petailee blogejaan ja muita venäjämielisiä kirjoituksiaan. Oma vahva veikkaus vain tarkoitusperistä. Hyvin inhottavaa oman edun ajamista vakavilla asioilla.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuutisen viikkoa hiljakseen lyönyt pientä rumpuani tuoden esille mahdollisuutta, että Venäjä saattaisi yrittää voimatoimin estää Suomen liittymisen Natoon. Sittemmin aukaistulle ladulle ovat muutaman viikon takamatkalla ilmaantuneet mm. Sauli Niinistö, Hanna Smith, Salonius-Pasternak sekä Martti Kari ja vieläpä tuoreimpana itse Mestari. Hyvä että ovat heränneet realismiin.
On kuitenkin huomattava, että Venäjän kannalta otollisin hetki puuttua asiaan olisi ennen jäsenhakemuksen jättämistä. Sitten kun hakemus on jo jätetty, niin Nato on silloin jo ’osallinen’. Ennen sitä konflikti olisi enemmän Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden hoitoa; kliseistä sanontaa käyttääkseni.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan ensi sijassa estääkseen maan jäsenyyden sotilasliitto Natossa.
————————————-
Nato on vain tekosyy venäjän hyökkäykselle. Tosi asiassa venäjä ei hyväksy naapuriensa Natojäsenyyttä vain siitä syystä, koska se haluaa pitää ne etupiirissään.
Ilmoita asiaton viesti
Kukahan se ei pelkästään uhkaa sodalla, vaan on juuri parisen kuukautta sitten hyökännyt naapurivaltioonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Rauhantutkijan ja ulkopolitiikan tutkijan välinen keskustelu (suomeksi) Ukrainan sodasta ja sen syistä, ja olisiko se ollut vältettävissä (kontrafaktuaalinen) ja mitä tulevaisuudessa (23 sivua).
https://www.researchgate.net/publication/359295607_Ukrainan_sota_dialogi_historian_kontrafaktuaaleista_ja_tulevaisuuden_mahdollisuuksista_War_in_Ukraine_a_dialogue_on_historical_counterfactuals_and_future_possibilities_-_abstract_in_English
” Kontrafaktuaalinen historia eli ”toteutuneiden tosiasioiden vastainen historia” on historiantutkimuksen näkökulma, jossa tarkastellaan toteutumattomia vaihtoehtoja, joita historiassa on ollut. Sitä on kutsuttu myös historialliseksi jossitteluksi.”
Periksi ei anneta, kasvot on säilytettävä vaikka henki menisi …
(Muuten, olen sitä mieltä että Halla-aho ei sovi ulkopoliittiseksi johtajaksi, ts. pääministeriksi, ulkoministeriksi tai TP:ksi)
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen Putinin hallinto on tuhottava.
Venäjä ei voi enää kuvitella että muut vaan suojautuvat mutta eivät kosta – sillä Venäjä on ylittänyt liki kaikki petomaisuuden rajat
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Eerojuhani vyötetä itsemme ja käydään hoitamassa homma!
Ilmoita asiaton viesti
Taidamme olla liian vanhoja
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeaasa, mutta voisimme silti antaa hyviä neuvoja.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla liian viisahia siihe
Ilmoita asiaton viesti
Jussi Halla-Aho twitterissä:
Venäjä:
– Jos Suomi pyrkii Natoon, ryhdymme vastatoimiin!
Naton vastustajat:
– Jos Suomi pyrkii Natoon, Venäjä voi ryhtyä vastatoimiin!!
Halla-aho:
– Jos Suomi pyrkii Natoon, Venäjä voi ryhtyä vastatoimiin.
Naton vastustajat:
– Halla-aho pelottelee ja uhkaa Suomea sodalla!
https://twitter.com/Halla_aho/status/1516027676200665090
Ilmoita asiaton viesti
NATOn vastustajat puhuvat myös ”NATO – kiimasta ” ja ”NATO -haukoista”
Nämä haluaa käskyjä Kremlistä ja selitttelevät Venäjän sotatoimia ”ennaltaehkäisevinä operaatioina”.
Kun liitymme puolustusliitto Natoon on ”Kreml uskovaisilla” ahdasta selitellä Venäjän touhuja..
Ilmoita asiaton viesti
1) Ei meidän tarvitse olla huolissaan siitä, mistä Venäjä rahat kaivaa asevarusteluunsa
2) Pyrkimys etupiiripolitiikan takaisin tuomiseen ei tarkoita, että siihen pitää antautua
3) Artikla 5:
– jos idän ja lännen välille syttyy sota, sota käydään liittoutumattomassa Suomessa
– jos idän ja lännen välille syttyy sota, sota käydään jossain muualla, kuin liittoutuneessa Suomessa
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen viimeinenkin oljenkorsi on näköjään nyt jo käytössä. Lykätään päätöstä. Jos ihme tapahtuisi, eikä äänestäjät haluaisikaan liittyä Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Paavolle on jo varattu päämnisterin paikka tulevassa uudessa Venäjän muodostamassa Suomen hallituksessa niin kuin Otto Wille Kuusisen Terijoen hallituksen tyyliin.
Sitä se vain tässä varmistelee.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo ehkä itse uskoo niin, että pääsee kenraalikuvernööriksi tänne. Tuskin. Moskovassa ei luoteta mieheen, joka yön yli nukuttuaan yleensä onkin jo toista mieltä. Siellä vaaditaan tinkimätöntä uskollisuutta ylhäältä annettuihin käskyihin.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen uhkaa Suomea sodalla. Kuten aina. Hyvin muistan kaikki täälläkin esitetyt uhkailut ”Venäjän tarkoista ja tuhoisista ohjusiskuista”.
Ja Ion komppaa, yrittäen välillä rynniä suorastaan kärkeen, nyt jo ihan menestyksekkäästikin.
Verenhimo on hirmuinen. Toteutukoon maamme Nato -jäsenyys mahdollisimman pikaisesti, jotta tämä venäläinen hulluttelusoopa saataisiin vihdoin loppumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Komentaako Jussi itsenäiseksi julistautuneen ja Venäjän tunnustaman Eiran kansantasavallan separatistijoukkoja?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä pikkuhiljaa alkaa paljastua Halla-ahon poliittinen testamentti, jota ei olisi saanut avata kymmeneen vuoteen. Ei ihme, että puheenjohtajuudesta luopumista piti pohtia niin pitkään. Halla-ahoa eivät oikeasti kiinnosta tavallisten suomalaisten asiat vaan hänellä on suuria ulkopoliittisia tavoitteita
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen kirjoittaa itse, että Halla-ahon väite sinänsä on uskottava.
Väyrysen uskomattoman pöljä otsikko taas syyttää Halla-ahoa ”sodalla uhkaamisesta”. Halla-aho pelkästään spekuloi eräällä tempulla, jota Venäjä voisi yrittää estääkseen Suomea toteuttamasta luontaista oikeuttaan kollektiiviseen itsepuolustukseen, YK:n peruskirjan artikla 51:n mukaisesti – ja johon totta kai Suomen on syytä varautua, kuten muihinkin alueloukkauksiin.
Suomen asemaan liittyy riskejä hulluksi tulleen naapurimaan takia, liitytäänpä Natoon tai ei. Ne riskit ovat kuitenkin vähäisempiä jos kuulumme maailman vahvimpaan puolustusliittoon, jonka 30 jäsenmaassa asuu n. 946 miljoonaa asukasta, verrattuna siihen, että Väyrysen vaatimalla tavalla jättäytyisimme alivoimaisena yksin öykkäröivän naapurimaan kiristyksen tai hyökkäyksen edessä.
Väyrynen ei ole tässä ainakaan Suomen asialla.
Ilmoita asiaton viesti
Hra. Mononen haukkuu nyt väärä puuta ja käyttää vääriä termejä.
Ensiksikin; ilmaisu ”uskomattoman pöljä” (kuten täällä usein käytetyt sanat ”idiootti”, ”hölmö” jne.) vievät kertaheitolla asiatekstiltä uskottavuuden ja pudottaa sanojen käyttäjän (kirjoittajan) juuri mainitsemaansa kastiin.
Toisekseen; P. Väyrysen otsikko on nerokas: Pelkkä Halla-ahon nimi otsikossa nostaa lukijamäärää huomattavasti – etenkin täällä Puheenvuorossa. Otsikon tarkoitushan on tyrkyttää juttua luettavaksi.
Kolmannekseen; Otsikon ”harhaanjohtavuus” toimi kuten oli tarkoituskin: Blogi sai lukijoita. Mononenkin ärsyyntyi – vaikka otsikkohan oli vain lukutärppi blogille.
Mitä Väyrysen isänmaallisuuteen tulee – sitä ehkä epäillään täällä turhaan ja väärin perustein. Tänä erittäin outona aikana, jota elämme, mm. NATO/Venäjä-paniikin vallitessa, on erinomaista että on erilaisia mielipiteitä. Niistä sitten harkiten valitsemme parhaan – jos niillä valitsijoilla on sitä harkintakykyä.
Menestystä blogistille. Hän on oiva esimerkki: ei provosoidu kun provosoidaan ja kun kommentoi (tosin harvakseltaan) kommentit ovat aina asiallisia. Valtiomiehen varmaa tyyliä..
Ilmoita asiaton viesti
Tahallisen valheellinen otsikko lukutärppinä kuvastaa erinomaisesti valheellisen poliitikon kieroutunutta julkisuuden kipeyttä.
Toistelemalla blogeissaan Venäjän propagandistisia valheita Natosta hän uskoo ”todistaneensa” ja ”osoittaneensa” jotakin.
Kyllä maailmaan väyrysiä mahtuu, eihän siinä mitään. Ja näköjään seuraajiakin, jotka ihastelevat hänen yritystään pelata Moskovan kortilla, pitääkseen Suomen mahdollisimman suojattomana tulevien painostusyritysten alla.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan tuolla Jussilla jo isokin armeija kasassa ja aseistettuna? Voisiko Paavo aloittaa rauhan neuvottelut Jussin kanssa, että vältyttäisiin tuolta uhkaavalta Jussin ja Paavon sodalta?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogistin tapa ilmaista asioida sekä otsikossa että tekstissä alkaa muistuttaa enemmän ja enemmän Johan Bäckmannin tapaa yhdistellä asioita ja ihmisten sanomisia tarkoitushakuisella tavalla oman narratiivinsa pönkittämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa,Ranska,Italia ect ovat riippuvaisia,mistä?.
Älä Paavo viitsi.
Ilmoita asiaton viesti
Sofia Virta kirjoitti Facebookissa hyvin, paljon viisaammin kuin Paavo ja muut suuret muinaiset: ”Nato on puolustusliitto – sanan nimenomaisessa tarkoituksessa.
5. artikla aktivoituu kun johonkin Naton jäsenmaahan hyökätään – ja silloinkin jokainen jäsenmaa tekee itse päätöksensä antamastaan avusta.”
Nato ei siis uhkaa Venäjää tai pyri mitenkään ”saartamaan” Venäjää. Tämä on nimenomaan sitä propagandaa, jolla Venäjän hallinto oikeuttaa toimiaan tällä hetkellä.
Putinin hallinnon täysin järjetön ja tuomittava päätös hyökätä Ukrainaan ja tappaa täysin viattomia siviilejä on Venäjän päätös – ei Ranskan, Yhdysvaltojen tai Iso-Britannian.
Ja kyllä, Venäjä on toiminut samalla järkyttävällä tavalla ennenkin myös muualla tappaen valtavia määriä viattomia ihmisiä. Ja kyllä, tähän olisi pitänyt puuttua Euroopassakin huomattavasti kovempaa jo kauan sitten.
Natosta voi olla monta mieltä – mutta väitteet siitä, että Nato puolustusliittona aloittaisi sotia tai että suomalaiset ”joutuisivat” Naton ”hyökkäyksiin” mukaan ei pidä paikkaansa. Naton yksittäisten jäsenmaiden omat ”operaatiot” eivät ole ”Naton operaatioita”.
Ja mitä tulee hintaan – Suomen puolustusbudjetin suuruus täyttää jo nyt sen vaaditun 2 %. Jos taas emme liity Natoon tulee meidän asiantuntijoiden arvioiden mukaan nostaa puolustusbudjettia noin 4 prosentin tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Sofian argumentissa on mielestäni se ongelma, että meidän itänaapurissa asustaa suurvalta ydinaseineen, joka tulkitsee asian toisin. Se näkee Naton itälaajentumisen aggressiona ja professori Mearsheimerin sanoin ”eksistentiaalisena uhkana”. Tätä tukee mielestäni faktat, että ainoat Putinin käymät hyökkäyssodat suvereenia valtiota vastaan ovat Bukarestin kokouksessa 2008 Nato-kutsun saaneet Georgia ja Ukraina ja että kaikki kolme Venäjän ennen sotaa esittämää vaatimusta koskivat Naton laajentumista.
Minun argumenttini, ja varmaankin Paavon myös, on, että meidän tulisi suvereenina valtiona punnita tarkkaan, minkälaisen reaktion toimintamme aiheuttaa itänaapurissamme, jolla on paljon keinoja reagoida aggressivisesti. Tulkitseeko se Nato-hakemuksemme aggressiona ja Suomen Nato-jäsenyyden ”eksistentiaalisena uhkana”?
Me voimme luoda vaikka kuinka ruusuisen kuvan Natosta, mutta kuinka paljon sillä on väliä, jos Natoon pyrkimisen seuraus on jännitteiden kasvaminen, konfliktin eskaloituminen ja mahdollisesti sota Venäjän kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on naapurina diktaattori joka kärsii siitä kun Neuvostoliitto romahti. Sitä on yritetty ymmärtää ja odottaa milloin se alkaa käyttäytyä kuin ihminen mutta se on ollut turhaa. Valheesta on tullut tärkein Venäjän valtiota ja yhteiskuntaa yhdistävä tekijä. Voima sanelee, mikä on ”totuus” (Pravda – toden totta, venäläisillä oli otsaa laittaa Neuvostoliiton ykköslehdelle näin pateettinen nimi), ja kansa uskoo innoissaan. Kaikki tietävät, mikä on totuus Litvinenkon murhasta, Skripalien murhayrityksestä ja malesialaisen MH17:n pudottamisesta, mutta venäläiset toistelevat valtiollisten tiedotusvälineitten hämärtämisversioita.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/illuusioiden-loppu/
Ilmoita asiaton viesti
– ”Olen blogissani todistanut, että Suomen Nato-jäsenyydessä ei olisi mitään järkeä.”
Korjaus: Olet todennut, et todistanut.
– ”Olen myös osoittanut, että Nato-jäsenyyden hakemiseen liittyisi suuria riskejä.”
Tämä on totta, mutta vielä suuremmat ovat riskit siinä, jos jäsenyyttä ei haeta.
Ilmoita asiaton viesti