Keskusta on ratkaisijan paikalla
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti eilisissä Kultaranta-keskusteluissa kantaa euroalueen, Euroopan unionin ja niiden jäsenmaiden velkaantumiseen. Hän varoitti siitä, että velan kasvu vaarantaa koko rahoitusjärjestelmän olemassaolon.
Presidentti ei hyväksy taloudellisen yhteisvastuun kasvattamista ja vaatii nykyisen kriisin jälkeen paluuta perussopimuksen noudattamiseen eli palauttamaan voimaan no-bailout -säännön.
Julkisuudessa Niinistöä on arvosteltu siitä, että hän astui lausunnoillaan valtioneuvoston tontille. Omalta osaltani en tällaisiin moitteisiin yhdy. Olen päinvastoin rohkaissut Niinistöä ottamaan kantaa korona-kriisin taloudellisiin vaikutuksiin kysymällä, 19.4. julkaisemassa blogissani ”Miksi Sauli Niinistö ei puutu talouteen?”.
Kirjoitin, että Suomen talouden hätätila on tasavallan presidentin vastuulla ennen muuta sen vuoksi, että se uhkaa myös Suomen taloudellista ja jopa valtiollista itsenäisyyttä:
”Velkaantunut maa ei ole itsenäinen. Kriisimaana Suomi voisi joutua EU:n, euroalueen ja Kansainvälisen valuuttarahaston taloudelliseen holhoukseen.
Ja lopulta on kysymys myös valtiollisesta itsenäisyydestä. Velkaunionissa asemamme olisi sama kuin liitto- tai yhtenäisvaltion pienellä provinssilla.”
x x x
Aluksi näytti siltä, että Sanna Marinin johtama hallitus torjuisi taloudellisen yhteisvastuun lisäämisen euroalueen ja EU:n jäsenmaiden kesken. Kirjoitin 27.3. blogin ”Kiitos Sanna Marin ja Katri Kulmuni!”, jossa kiitin siitä, että julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Suomen hallitus oli vastustanut sekä Euroopan kriisirahaston käyttämistä että eurobondien käyttöönottoa ajankohtaisen korona-kriisin helpottamiseksi.
Sittemmin hallitus kuitenkin hyväksyi kriisirahaston käytön ja myös muita yhteisvastuuta lisääviä järjestelyjä.
Eilisessä Kultaranta-keskustelussa Marinin kannanotot viittasivat siihen, että hallitus on valmis tukemaan myös Ranskan ja Saksan ehdotusta elvytysrahaston perustamiseksi. Hänen mukaansa Suomi ei tukisi Alankomaiden, Itävallan, Ruotsin ja Tanskan vastaehdotusta.
Keskusta näyttää olevan ratkaisijan paikalla. Toivottavasti presidentti Niinistö rohkaisee kannanotoillaan puoluetta toteuttamaan tiukkaa linjaa. Keskustalla on tähän vahvat perusteet senkin vuoksi, että se aikanaan vastusti Suomen liittymistä euroalueeseen.
Toivoa herättää se, että Keskustan varapuheenjohtajaksi viime syksynä valittu Petri Honkonen on Uuden Suomen haastattelussa ”Olisiko parempi uhrata euro ja pelastaa EU? ” todennut, että hänen mielestään Suomi voisi pärjätä paremmin euron ulkopuolella.
Haastattelussa Honkonen oli hyvin huolissaan Euroopan unionin ja euroalueen tulevaisuudesta koronakriisin kestäessä:
”Olen jopa miettinyt, kun Italia on niin kiikun kaakun, että voisiko olla parempi, että uhrattaisiin euro ja pelastettaisiin EU.”
Honkosen mukaan ”euro sopii erityisen hyvin nousukauteen ja Saksan kaltaiselle rikkaalle maalle. Suomen kohdalla ja laskusuhdanteessa tilanne on toinen. Hän arvioi, että Suomi pärjäisi paremmin ilman euroa.”
x x x
Toukokuun 20. päivä kirjoittamassani blogissa ”Eduskunnan on vihdoinkin tehtävä tenä”pohdiskelin, mitä tapahtuisi jos Suomi ei hyväksyisi kasvavaa yhteisvastuuta:
”Erotettaisiinko Suomi EU:sta tai euroalueesta? Tuskin.
Johtaisiko tämä siihen, että euroalue alkaisi sisäisesti eriytyä, kuten blogissani 17.2.2019 arvelin? Tämä voisi olla mahdollista ja olisi järkevää.
Johtaisiko tämä siihen, että euroalue kokonaan tai osittain hajoaisi? Tämäkin voisi olla mahdollista ja olisi järkevää.
Kokonaan hajoaminen tarkoittaisi sitä, että kaikilla euroalueen mailla olisi euron rinnalla käytössään kansalliset valuutat. Tätä ehdotin Euroopan parlamentissa, kun siellä vuonna 1995 käsiteltiin euron käyttöönottoa.
Osittainen hajoaminen tarkoittaisi sitä, että osa jäsenmaista eroaisi euroalueesta ja ottaisi euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan. Suomi olisi eroavien joukossa.”
Nyt näyttävät myös Vesa Vihriälä ja Päivi Leino-Sandberg pohtivan mahdollisuutta, että euroalue ja/tai EU sisäisesti eriytyisi siten, että elvytysrahastosta tulisi vapaaehtoinen ”halukkaiden koalitio” (Elpymisrahasto, fiskaaliunioni ja EU:n yhtenäisyys).
Hyvin perusteltu kannanotto.
Olen hyvin samaa mieltä, että 804 miljoonan takauksissakin on liikaa.
Ei enää yhtää euroa enempää rahaa likoon missään muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka Kulmunin ”Ei mene läpi sellaisenaan” -kommentti Ranskan ja Saksan elpymirahastoehdotukseen tarkoittaisi, että elpymisrahasto ei saisi myöntää tukia (ilmaista rahaa) vaan lainoja, ei se hyödytä. Suomella on takausvastuita eurokriisistä Kreikka-lainoista 7 miljardia. Kreikan laina-aikoja on pidennetty jopa vuoteen 2070. Jos EU antaisi lainaa ylivelkaiselle Italialle, se on sama kuin lahjan antaminen.
Lainan nimellä annettu muuttuukin lähes ikuiseksi saatavaksi takaisinmaksukyvyttömältä Italialta ja tukiaiseksi. Ei puhettakaan, että EU:n budjettiin palautuisi lainattua rahaa tehden jäsenmaksut normaalia pienemmiksi ja pienemmiksi kuin niinä vuosina, jolloin kerättiin tuplamaksu Etelä-Euroopan maiden lainan nimellä maksettaviin avustuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Olin joskus Italiassa työreissulla, paikallinen kollegani kertoi Italiassa olevan julkisella sektorilla 365 pv / nto maksutapa. Maksujen myöhästyminen eräpäivästä ei aiheuttanut perintätoimia, ehkä korkeintaan lievän huomautuksen.
Italian velkarahoittamisesta huolehtikoot vaikka kiinalaiset pankkiirit.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kyllä nostaa Paavolle hattua: hän on ollut euron suhteen oikeassa heti alusta lähtien!
—
Veikkaan kuitenkin, että vesitetty elvytysrahasto hyväksytään ja aletaan sitten heti kasvattamaan ja vahvistamaan sitä.
Tällä menolla päättäjien poliittinen pääoma kuitenkin hukkaantuu pikavauhtia
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Suomen (myös muiden eu-maiden) olisi korkea aika päättää/päivittää omalta osaltaan komission ns. Valkoinen kirja, jossa Euroopan tulevaisuudesta on 5 eri skenaariota.
Seuraavat alla olevat skenaariot kuvaavat sitä, miten unioni voi kehittyä tulevaisuudessa riippuen siitä, millaisia valintoja nyt tehdään:
1. Jatketaan entiseen tapaan (EU27 jatkaa myönteistä uudistusohjelmaansa)
2. Sisämarkkinat etusijalle (EU27:n painopiste siirtyy asteittain kohti sisämarkkinoita)
3. Halukkaat tekevät enemmän yhdessä (EU27 antaa halukkaiden jäsenvaltioiden tehdä joillakin aloilla enemmän yhdessä)
4. Tehdään vähemmän mutta tehokkaammin (EU27 tekee valitsemillaan politiikan aloilla enemmän ja nopeammin ja vähentää toimintaansa muilla aloilla)
5. Tehdään paljon enemmän yhdessä (Jäsenvaltiot alkavat tehdä paljon enemmän yhdessä eri politiikan aloilla)
https://ec.europa.eu/commission/future-europe/white-paper-future-europe/white-paper-future-europe-five-scenarios_fi
—
Mitäpä jos kaikki eu-maat ensin antaisivat oman kantansa EU:n Valkoisesta kirjasta, ja myös siitä, mihin skenaarioon ja millä ehdoin he haluavat ko. skenaarioon sitoutua, ja vasta sitten voisimme perustellusti valita EU:lle yhden yhteisen suunnan koronakriisistä eteenpäin; tai yhteiset yhdessä päätetyt suunnat, jos niitä on eri valtioilla eri ”asteisina”?
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta-puolueella on valinnan paikka: joko perussuomalaiset keräävät pisteet lisää maksamisen tai sitoutumisen vastustamisesta tai Keskusta lunastaa puheensa hallituksen talouslukkarina olemisesta.
Jos Keskusta ei estä osallstumista elpymisrahastoon, se ei hyvää tee Keskustan kannatukselle. Kansa muistaa. Ja on aihettakin muistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Myönteinen tapahtuma varmaankin olisi, että euro rakennettaisi hallitusti uudelleen esimerkiksi niin, että otettaisi käyttöön rinnakkaisvaluutat. Vaan eihän se käy päinsä. Saksa ja ehkä jokin muu keskisen euroopan maa menettäisi euron niille tuoman valuuttahyödyn. Tätä menoa ajetaan maailman tappiin niin kauan kuin euro pystyssä pysyy. Tällainen on mahdollista, koska osa euromaista taipuu mihin tahansa ratkaisuun, kunhan niille tarjotaan satunnaisia lyhyen aikavälin etuja.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta on ratkaisijan paikalla
-eipäs ole,vaan suomen kansa on=me kaikki,allihuuppa och tillsammans ja lapin perukat ja saaristomeri ja itä ja länsi,,-kansa ratkaisee !
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole Keskustalla ”munaa” nousta tässä asiassa SDP:tä, Vihreitä ja Vasemmistoa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko viimein aika luopua Suomen perustuslain vastaisesti käyttöön otetusta Eurosta? Tämä velkavankeus tarkoittaa että Suomi tulee olemaan pankkiirien ja globalistien talutusnarussa hamaan tulevaisuuteen. N-liiton sodanaikainen ulkoministeri V.Molotov totesi Kremlissä hallituksen kokouksessa että ainut millä Suomi voidaan valloittaa on taloudelliset tekijät..??? Sitähän N-liitto yrittikin valtavine sotakorvausvaatimuksineen mutta ei onnistunut. Nyt samaa taloudellista valloittamista harjoittavat sekä EU sekä globalistit. Maat alistetaan velkavankeudella..!!! Katsokaa miten Euroopan maat ovat velkaantuneet..??? Lopputulos, jos mitään ei tehdä, tulee olemaan karsea. Sitä ei kukaan toivo. Suomen itsenäisyys on palautettava..!!! Vaihtoehtoja Suomella ei ole. 🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin koskaan Paavo kirjoittaa mitään, etteikö kainalosta pilkistäisi Venäjän karhun häntä. Kovin lyhyenä sitä ei ole yhtä helppoa nähdä kuin ketun häntää, mutta karhu on paljon vaarallisempi otus. Pidetään Paavo jatkossakin paitsiossa, niin suomalaisen on turvallisempi elää.
Ilmoita asiaton viesti