Kirsi Pihan vetäytyminen paljastaa ”Helsingin taudin”
Suomen vanha pääkaupunki Turku tuli aikanaan kuuluisaksi siitä, ettei sen päätöksenteossa kunnioitettu kansanvallan periaatteita. Siellä jopa rehotti laajamittainen korruptio. Puhuttiin ”Turun taudista”.
Kirsi Pihan vetäytyminen pormestariehdokkuudesta kertoo ehkä siitä, että Helsinkiä vaivaa nyt samankaltainen sairaus kuin Turkua aikanaan. Meillä on nyt vallalla ”Helsingin tauti”. Se vaivaa Kokoomuksen ohella useimpien muidenkin valtuustoryhmien toimintaa.
”Helsingin tauti” ulottaa vaikutuksensa myös valtioneuvoston ja eduskunnan päätöksentekoon.
Vaikuttamisen ytimessä ovat vuodesta 2012 alkaen solmitut ja toteutetut maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat ns. MAL-sopimukset. Niissä valtiovalta on sitoutunut rahoittamaan kuntien mittavaa asuntotuotantoa ja siihen liittyviä suuria liikennehankkeita.
Sopimuksia on tehty muidenkin suurimpien kaupunkialueiden kanssa, mutta valtaosa rahoituksesta on käytetty ja käytetään pääkaupunkiseudulla.
Tätä keskittävää aluepolitiikkaa on ryhdytty kutsumaan ”metropolipolitiikaksi”.
x x x
Seurasin metropolipolitiikan käynnistymisvaihetta Vanhasen II hallituksen jäsenenä vuosina 2007-11. Edustin Keskustaa liikenneministeri Anu Vehviläisen johtamassa liikennehankkeita käsitelleessä ministeriryhmässä.
Hallitus toteutti edellisessä hallituksessa tehtyjä periaatepäätöksiä. Niiden perusteella päätettiin muun muassa Länsimetron jatkamisesta ja Kehäradan rakentamisesta.
Epäilin Länsimetron jatkamisen järkevyyttä. Hyväksyin sen kuitenkin, kun valtion rahoitusosuudelle asetettiin euromääräinen katto. Kaupungit hoitivat hankkeen kehnosti ja niille tuli siitä mittava lisälasku.
Kehäradan rakentamista vastustin. Sitä ajettiin ennen muuta sen vuoksi, että Marja-Vantaalle suunnitellulle työpaikka- ja asuntoalueelle saadaan raideyhteys. Ajoin rautatien rakentamista suoraan lentokentälle ja siitä edelleen pääradalle. Jäin yksin.
Silloinen asuntoministeri Jan Vapaavuorikin on Helsingin valtuuston kokouksessa myöntänyt, että Kehäradan rakentaminen oli virhe. Nyt suoraa yhteyttä suunnitellaan.
Lisäksi Vanhasen hallitus päätti pakkosiirtää Östersundomin alueen Sipoosta Helsinkiin. Sinne oli määrä rakentaa 100 000 asukkaan kaupunginosa ja metroyhteys. Äänestin vastaan.
Tämäkin päätös myönnetään nykyään virheeksi.
MAL-sopimuksia ei silloin vielä tehty, mutta solmittiin MA-sopimus. jolla tähdättiin asunnottomuuden poistamiseen. Liikennehankkeet kytkettiin mukaan, kun Jyrki Kataisen johtama sateenkaarihallitus solmi vuonna 2012 ensimmäisen, vuoteen 2015 ulottuvan MAL-sopimuksen.
Siinä valtio sitoutui muun muassa toteuttamaan Pisararadan rakentamisen vuosina 2016-2022 . Siihen sovittiin käytettäväksi 750 miljoonaa euroa.
Tätä osaa sopimuksesta ei ole onneksi toteutettu.
x x x
Miten tähän kaikkeen liittyy ”Helsingin tauti”?
Ensiksikin MAL-sopimuksilla sidotaan sekä valtio että kaupungit vuosikausiksi hyvin mittavaan asuntorakentamiseen.
Vielä vuosina 2004-07 Helsingin vuotuinen asuntotuotantotavoite oli 3500 asuntoa. Viime vuosina se on ollut 7000 ja vuoden 2023 tavoitteeksi on hyväksytty 8000 asuntoa.
Tämän vuosikymmenen aikana koko Helsingin seudulle pyritään aikaansaamaan 200 000 uutta asuntoa.
Mittavaan asuntorakentamiseen ovat liittyneet ja liittyvät honosti harkitut ja järjettömän kalliit liikennehankkeet, kuten Raide-Jokeri ja Kruunusillat. Niiden rahoittaminen nielee varoja, joita olisi voitu ja voitaisiin käyttää nykyisten asukkaiden hyvinvoinnin parantamiseen.
Ylimitoitettu asuntorakentaminen ja liikennehankkeet hävittävät elävää lähiluontoa ja arvokkaita kulttuuriympäristöjä. Tästä havainnollinen esimerkki on Malmin lentokentän kohtalo.
Valtuutettujen puheissa ja teoissa on räikeä ristiriita. Lähiluonnon ja arvokkaiden kulttuuriympäristöjen säilyttämistä pidetään tärkeänä, mutta kuitenkin tuetaan metropolipolitiikkaa, jolla niitä tuhotaan.
Valtuustoryhmät ovat sisäisesti jakautuneet, mutta päätökset tehdään yksimielisesti. Tähän Kirsi Piha on kai nyt Kokoomuksen osalta törmännyt.
MAL-sopimusten toteuttamiseen liittyvien ristiriitojen ohella erimielisyyksiä valtuustoryhmien sisällä aiheuttaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikka.
Suuri osa valtuutetuista ymmärtää, että nykyään toteutettava cityvihreä politiikka on kestämätöntä sekä taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti, mutta myös ympäristöllisesti. Tehdyt ja suunnitteilla olevat energiaratkaisut ovat suorastaan järjettömiä.
Sekä aluekehityksessä että ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa Helsingin kaupungin ja valtiovallan päätöksenteko ovat kietoutuneet toisiinsa siten, että on ollut vaikea nähdä kumpi johtaa ja kumpi peesaa.
Joka tapauksessa kansanvalta ei toteudu kummankaan päätöksenteossa. Kaupunkilaisten ja kansalaisten enemmistön tahto ei toteudu.
x x x
”Turun tautiin” liittyi yleisesti tiedossa ollut korruptio.
Helsingissäkin oli aikoinaan räikeää korruptiota, mutta nykyään se on ollut hienovaraisempaa.
Kysymys korruptiosta liittyy olennaisella tavalla Helsingin kehittämiseen. Keskittävää metropolipolitiikkaa ajavat erityisesti ne rakennusliikkeet ja muut yritykset, jotka hyötyvät väestön keskittymisestä suurkaupunkeihin.
On ilmeistä, että yritykset tukevat niitä puolueita ja ehdokkaita, jotka metropolipolitiikkaa ajavat. Kunnallispolitiikassa mukana olevat poliitikot saattavat olla muullakin tavoin riippuvaisia näiden edunsaajien suosiosta.
Oikeusministeriössä oli edellisellä hallituskaudella vireillä korruption vastainen strategia. Sitä ei kuitenkaan saatu aikaan.
Viime keväänä nykyinen hallitus asetti taas työryhmän korruption vastaista strategiaa laatimaan. Määräaika ulottuu maaliskuuhun 2023 saakka. Kovin on hidasta, kun pohjatyötä on tehty jo edellisellä vaalikaudella.
Korruption keskeisiksi riskialueiksi on strategian valmistelun yhteydessä mainittu rakennusala, julkiset hankinnat, tarjouskilpailut ja yhdyskuntasuunnittelu.
Helsingille tulee laatia oma korruption vastainen ohjelma. Sillä olisi valtakunnallistakin merkitystä.
Helsingin kaupungin johdon ajama keskittämispolitiikka on vahingollista sen omille asukkaille. Lisäksi se uhkaa näivettää sekä maaseudun että seutukaupungit.
Aluekehityksen tavoitteet tulee asettaa koko kansan valitsemassa eduskunnassa.
Aluekehityksen perusteet ovat muuttumassa. Meidän on nojauduttava nykyistä enemmän omiin uusiutuviin luonnonvaroihimme. Uusi tekniikka suosii hajautusta ja monipaikkaisuutta. Korona-kriisi vaikuttaa pysyvästi ihmisten arvoihin ja käyttäytymiseen.
Suuntaa on muutettava!
Paavo, olen samaa mieltä. Ja tämä koskee myös muita isoja kaupunkeja:
– – ”Suuri osa valtuutetuista ymmärtää, että nykyään toteutettava cityvihreä politiikka on kestämätöntä sekä taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti, mutta myös ympäristöllisesti. Tehdyt ja suunnitteilla olevat energiaratkaisut ovat suorastaan järjettömiä.” – –
Ja noihin kestämättömiin energiaratkaisuihin kuuluu myös kulttuurimaisemat pilaavat ja ihmisten (myös eläinten) terveydelle ja hyvinvoinnille vahingolliset tuulipuistot niin maalla kuin merelläkin.
Antti Koskelan tuoreimmassa US-blogissa kirjoittelinkin juuri, että Suomessa tulisi toteuttaa yhtä aikaa seuraavat politiikkaohjelmat:
1) sote-uudistus ilman 21 hyvinvointialueen maakuntahallintoa (5 NUTS-suuraluetta riittää ”maakunniksi”)
2) kaksoiskuntalaisuus verotusoikeuksin etätyöläisille ja mökkiläisille
3) paikallinen sopiminen
4) myös työperäistä maahanmuuttoa tulisi edistää.
Jatkoin lopuksi:
Näillä saisimme pidettyä kaikki mukana! Tässäpä teemoja kaikille keskustalaisille ja kokoomuslaisille – toki kaikille muillekin! 🙂
Paavo, mitä näistä sinä voisit keskustalaisena kannattaa?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-koskela/kirsi-piha-ja-kokoomuksen-dilemma/
Ilmoita asiaton viesti
Paavo on oikeasssa ja olen samaa mieltä siitä, että Helsingin tauti ja muutenkin maaseudun unohtaminen on ollut Suuri virhe Vihervasemmiston invenstoinneille ja varsingin tuo jota kukaan ei niellä että 2 miljarttia panaan Radojen uusiniseen, että säästetään 15 minuttia sillä rahalla saataisiin ratoja pohjoiseen jäämerelle saakka ja vihreää enerkiaa suuriin kaupunkeihin. Ja sama tauti on myös maakunnissa jossa keskitys jatkuu kaupunkeihin ja taajamiin syrjäseutuken ahdingolla.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaan, että kirjoitustani eivät ole kommentoineet ne helsinkiläiset, jotka ovat kannattaneet ja ajaneet keskittävää metropolipolitiikkaa. Myöskään ”Helsingin tautia” ei ole ryhdytty kommentoimaan.
Facebook-sivullani sentään on kommentoitu:
”Väyrynen esittää tässä Väyrysen taudin metropolissa: Kun rakennetaan mahdollisimman vähän asuntoja ja vastustetaan pääkaupunkiseudun liikennehankkeita, niin sitä vähemmän ihmisiä muuttaa tänne. Tämähän johtaa vain asuntojen hintojen nousuun ja valtion asumistukirahojen kasvuun. Siis lyhyesti sanottuna, Väyrysen metropolipolitiikassa ei ole järjen hiventäkään!”
Tällaista on valtuustossakin esitetty. Lisäksi on sanottu, että meillä on velvollisuus rakentaa paljon, kun valtio sitä vaatii ja kun ihmiset haluavat tänne muuttaa. On väitetty, että nykymeno on eduksi kaupungin taloudelle.
Tosiasiassa asuntoja rakentavat suurelta osin ulkomaiset yritykset ja työntekijät. Rakennettaviin asuntoihin muuttavat eivät yleensä maksa runsaasti veroja. Sen sijaan sosiaalimenot kasvavat.
Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Nyt tulee runsaasti kiintiöpakolaisia, joiden joukosta saamme vähänlaisesti työvoimaa.
Suomen pakolaiskiintiö on suhteellisesti laskien yksi EU:n korkeimmista. Useimmat eivät ota vastaan kiintiöpakolaisia ollenkaan. Suomen viime vuosien kiintiö on ollut 750. Äskettäin se nostettiin 1050:een. Miksi?
Meidän on kannettava kansainvälistä vastuutamme, mutta vähempikin riittäisi.
Kiintiöpakolaisista suuri osa tulee Helsingin seudulle.
Kun YTV:n silloinen johtaja Hannu Penttilä esitteli minulle vuonna 2007 metro- ja kehäratahankkeita, kysyin, mistä matkustajat niihin tulevat, kun maakunnissa alkoi olla työvoimapulaa. ”Kaipa ne tulevat sitten ulkomailta”, hän sanoi. Niin näyttää suuressa määrin käyneen. Ja sama meno näyttää jatkuvan.
Keskittävässä metropolipolitiikassa ei ole mitään järkeä!
Ilmoita asiaton viesti
Korjataan saman tien käsitys siitä, että meillä olisi Suomessa mitään metropolialuetta. Meillä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ei olekaan, mutta jotkut haluaisivat sellaisen luoda.
Väitetään, että Helsingin seudulle pitää saada satoja tuhansia ihmisiä lisää, jotta voisimme kilpailla muiden metropolialueiden kanssa. Näin ei tietenkään ole.
Laadullinen kehitys ja kasvu ratkaisevat alueiden kilpailukyvyn. Siihen Helsingissä tulisi panostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Annika Saarikosta toivottiin mediassa keskustapuolueelle topakkaa emäntää pitämään ”mölyt mahassa”. Muuallakin kaivataan käskevää hameenhelmojen suojelua, yliopistolla turvataan Tarja Haloseen, samoin Sitrassa, eduskunnassa Anu Vehviläiseen, eikä media meinaa pysyä housuissaan kommentoidessaan hallituksen johdon toimia.
Suomenkielisten tahdosta riippumaton bisnestaho oli nostamassa suojelijaksi Kirsi Pihaa, kunnes alkoi kapinaa pelätessään nostamaan Juhana Vartiaista, joka osaa ulkoa samat litaniat kuin Paavo Väyrynen ruotsalaisen ylivertaisesta viehätysvoimasta ja älykkyydestä.
Outoa huumoria ellei sisällissodan mielikuvaharjoittelua.
Ilmoita asiaton viesti
Omerta on yhtä kuin pitää mölyt mahassa. Valituista valitumpien salailua jota esiintyy wikipedian mukaan mm. urheilun dopingissa.
Presidenttiehdokas Petri Hirvimäki kävi rynkyttämässä turhaan Yle:n ovea sekä Pasilassa että Jyväskylässä. Järjestetty demonstraatio niille jotka luulevat voivansa ajatella itse täysin uusia asioita. Suomessa ajattelua tapahtuu eri tasoilla, menestymisenmahdollisuuksien riippuessa kunkin kyvystä tunnistaa verrokkiryhmänsä, ettei ala rikkomaan lasikattoja, vaan älyää pitää mölyt mahassa.
Politiikka menee päivä päivältä sotkuisemmaksi, mutta eipä tällaista marionettihallitusta ole aikoihin nähtykään.
Ilmoita asiaton viesti