Luottamus Keskustaan on palautettava
Viime viikon lopulla lähetin Keskustan puheenjohtajalle Annika Saarikolle ja puoluesihteerille Riikka Pirkkalaiselle viestin, jossa tiedustelin, millaista keskustelukierrosta on suunniteltu niiden kesken, jotka ovat ilmoittautuneet ehdolle kesäkuussa pidettävän Lappeenrannan puoluekokouksen henkilövalintoihin.
Eilen sain vastauksen: ”Puolueella ei ole tarkoitus järjestää kierrosta. Puoluejohtoon pyrkivät voivat kiertää piirien järjestämiä tilaisuuksia.”
Olin yllättynyt. Viime vuosikymmeninä tällainen kiertue on aina järjestetty. Erityisesti juuri nyt tarvitaan keskustelua Keskustan poliittisesta linjasta.
Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Keskusta koki tähänastisen historiansa pahimman vaalitappion. Kannatus putosi 13,8 prosenttiin. Saimme vain 31 kansanedustajaa.
Vaalien jälkeen Keskustan kannatus on laskenut 11-12 prosentin tasolle.
Vuoden 2019 vaalitappion jälkeen puolueen puheenjohtajaa on kahdesti vaihdettu. Tästä ei ole ollut apua.
Viimeisin mielipidemittaus antoi Keskustalle 12,4 prosentin kannatuksen, täsmälleen saman kuin kaksi vuotta sitten.
Nykymenolla Keskustaa uhkaa vielä paljon pahempi tappio kuin viime vaaleissa. Kansanedustajia saisimme vain runsaat 20.
Syynä Keskustan kannatuksen romahdukseen on ollut se, että puolueen toteuttama poliittinen linja ei ole nauttinut riittävää äänestäjien luottamusta.
Siksi puoluekokouksen yhteydessä on käytävä vahva aatteellinen ja linjakeskustelu.
x x x
Ilmoittauduin ehdolle puheenjohtajan vaaliin 7.4. julkaisemallani blogilla.
Muistutin mieleen tasan 50 vuotta sitten Jyväskylässä pidetyn puoluekokouksen, jolloin olin ensimmäistä kertaa ehdolla puolueen puheenjohtajan vaalissa. Tulin valituksi varapuheenjohtajan tehtävään.
Olin silloin 25-vuotias, ja monet pitivät minua liian nuorena. Arvelin blogissani, että nyt varmaankin monet ovat sitä mieltä, että olen liian vanha.
Kirjoitin: ”Tähän on sanottava, että me ihmiset olemme erilaisia. Monet ovat toimineet puolueiden johtotehtävissä minun iässäni ja jopa vanhempana.”
Esitin keskeiseksi tavoitteekseni sen, että Keskusta huolehtii Suomen itsenäisyydestä ja maamme asemasta sotilaallisesti liitoutumattomana, puolueettomana maana.
Kirjoitukseni julkaisemisen jälkeen pidettiin Keskustan puoluevaltuuston kokous, jossa päätettiin:
”Keskusta tukee valtiojohdon toimintaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Puoluevaltuusto antaa valtuutuksen puoluejohdolle ja Keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.”
Omalta osaltani totesin, että puoluevaltuustolla ei ollut oikeutta tällaista valtuutusta antaa sen vuoksi, että päätösvalta puolueen kannan mahdollisesta muuttamisesta Suomen turvallisuuspoliittiseen perusratkaisuun kuuluu puoluekokoukselle.
En kuitenkaan usko, että ulko- ja turvallisuuspolitiikasta tulisi keskeinen kysymys puoluekokouksessa.
Jos nykyiset suunnitelmat toteutuvat, päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta tehdään jo ennen puoluekokousta.
Jos taas päätös on lykkääntynyt yli puoluekokouksen, se varmaankin siunaa puoluevaltuuston päätöksen. Nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä siitä olisi turha edes äänestää.
Toivottavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kuitenkin keskustellaan.
x x x
Lappeenrannan puoluekokouksessa meidän tulee keskittyä siihen, että saisimme palautetuksi äänestäjien luottamuksen Keskustan sisäpolitiikan linjaan.
Keskeinen huomio on kiinnitettävä talouspolitiikkaan. Valtiontaloutemme on pahasti velkaantunut, ja velkakierre uhkaa jatkua. Kansainväliset mullistukset uhkaavat meidänkin talouttamme ja hyvinvointiamme.
Perusteellista keskustelua tarvitaan erityisesti sekä maatalous- ja aluepolitiikasta että ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta. Tässä yhteydessä on otettava kantaa myös Eurooppa-politiikkaan, jolla on ollut ja on vahva vaikutus taloutemme ja koko yhteiskuntamme kehitykseen.
Meidän on paneuduttava myös sosiaali- ja sivistyspolitiikkaan.
Aatteellisena perustanamme tulee olla alkiolainen ihmisyysaate, nojautuminen henkisiin, hengellisiin ja yhteisöllisiin arvoihin.
Toivon, että puolueen johto pyörtää päätöksensä ja että yhteisiä keskustelutilaisuuksia järjestetään. Tästäkin asiasta voidaan keskustella puoluehallituksen kokouksessa ensi torstaina.
Parasta olisi, että puoluehallitus päättäisi järjestää puheenjohtajan vaalista puolueen sääntöjen 30 § mukaisen neuvoa-antava jäsenäänestyksen.
Vuoden 2012 Rovaniemen puoluekokouksen edellä jäsenäänestys järjestettiin. Voitin sen, mutta puheenjohtajaksi puoluekokous valitsi Juha Sipilän.
Ehkä Lappeenrannassa halutaan turvautua kokemuksen voimaan.
Sitä saattaisivat äänestäjätkin erityisesti näinä epävarmuuden aikoina arvostaa.
Keskustan ei kannata enää leikkiä valtionhoitajapuoluetta ja mukautua milloin Kokoomukseen ja milloin SDP/Vihreisiin, koska pienellä kannatuksella ei valtiota pääse hoitamaan, ainoastaan tukemaan sitä joka hoitaa. Joku oma väri ja linja pitää löytyä.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko luottamuksen palauttaminen Keskustaan samalla palauttaa luottamuksen blogisti Väyryseen?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai se ole horjunut?
Ilmoita asiaton viesti
Päättäjän paikalla tänään?.
Pitäiskö ensin päästä eduskuntaan?.
Ja jos minusta ei ministeri se ja se niin….
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole horjunut.
Olit Helsingin valtuustossa 4 vuotta etkä tehnyt mitään.
Luotettettavasti olet todistanut, että sinua ei kannata valita mihinkään toimeen.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo oireilee kun ei saanut Lapin sotevaltuuskunnassa kuin napinpainajan roolin.
Varmaan syö miestä!.
Ilmoita asiaton viesti
”Luottamus Keskustaan on palautettava”
Mutta kun se pettää aina!
Ilmoita asiaton viesti
On tunnustettava, että puhun nyt toisen käden tietoa, mutta jos lehtitietoihin on luottamista, niin ehkä keskusta-puolueen luottamus on palautettavissa liki Väyrysen omalle tasolle näin toimien:
”Paavo Väyryselle presidentinvaaleissa tukea antanut RUFI-järjestö” vaikkapa Väyrysen itsensä petaamana myöntäisi puolueelle nollakorkoisen tuntuvahkon lainan, jota ei tarvitse maksaa takaisin tällä vuosisadalla ainakaan euroissa, ja ruplissakin asevelihintaan.
Lähteet:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005542896.html
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005565562.html
Ilmoita asiaton viesti
”Osa Suomen venäjänkielisistä järjestöistä on avoimen Kremlin-mielisiä, kuten esimerkiksi Paavo Väyryselle presidentinvaaleissa tukea antanut Rufi-järjestö.”
Tuossa lainaus tuosta IS:n artikkelista. Hyvin tuntuu käyvän yhteen tuon Väyrysen NATO vastaisuuden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kepu pettää aina. Tälle näkemykselle on runsaasti todisteita. Tänään emme edes tiedä onko Kepu oikeisto- tai vasemmistopuolue. Se tekee mitä vaan mehmänkauppoja pysyäkseen vallassa. Kepu on selkärangaton puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Sama pätee oikeastaan kaikkiin poliittisiin puolueisiin. Siksi ehdotan suoraa kansanvaltaa, jossa on oma pieni sijansa myös puolueilla.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo, ei luottamusta palauteta millään mahtikäskyllä.
Luottamuksen menettäminen on helppoa, suorastaan yksinkertaista.
Sen palauttaminen on työlästä ja vie pitkä aikaa.
Luottamus palautuu vähitellen teoilla, ei puheilla.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen, niin politiikassa kuin arkielämässä jokainen meistä pyrkii elämään niin, että toimii saamansa luottamuksen arvoisesti. Ellei hän näin toimi, luottamus on menetetty ja sitä on erittäin vaikea saada takaisin. Teille on käynyt juuri näin.
Jätitte kylmän viileästi puolueen koska ette saanut haluamianne ”hillotolppatehtäviä” ja perustitte peräti kaksi puoluetta. Ne epäonnistuivat ja palasitte ”häntä koipien välissä” Keskustaan. Teille ei riitä rivijäsenyys. Nyt olette ilmoittautunut peräti puolueen puheenjohtaehdokkaaksi ja esitätte vaatimuksianne siitä, miten puolueen pitäisi toimia ennen kesäkuun puoluekokousta. Miten te kehtaatte, eikö teille ole minkäänlaista moraalia?
Kirjoittaessanne lähes päivittäin pitkiä muistelmia menneistä vuosikymmenistä, jotka olette jo lukuisia kertoja meille kertonut pyydän kohteliaasti, olisiko aika kirjoittaa selonteko perustamienne puolueiden suuresta uhosta nousta maamme suurimpien puolueiden joukkoon ja miksi niin ei käynytkään. Kiitos jo etukäteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kepu ja Paavo pettää aina, miten voi palauttaa sellaista mitä ei ole ollut olemassakaan?
Ilmoita asiaton viesti
”Keskeinen huomio on kiinnitettävä talouspolitiikkaan. Valtiontaloutemme on pahasti velkaantunut, ja velkakierre uhkaa jatkua. Kansainväliset mullistukset uhkaavat meidänkin talouttamme ja hyvinvointiamme.”
Koomikkoa haetaan parin vuoden päästä pidettävään vaaliin ehdolle. Hyvä olisi jos hiustöyhtö hurmaisi otsalla, ja että huolehtisi valtion kassasta, vaikka ei se viranhoitoon oikeastaan kuulukaan! Hyvä olisi kans olla tohtorin tutkinto Åbosta! Luottamus Suomeen maailman turvallisimpana sijoituskohteena on taattava. Sitä Kim Jong-un voisi tulla itse ihailemaan, eikä turvaisi toista kertaa luottopalloilija Dennis Rodmaniin eukokantokisoissa Sonkajärvellä.
Ilmoita asiaton viesti