Mikä erottaa Suomen Venäjästä – paitsi raja?
Venäjällä valmistaudutaan presidentinvaaleihin.
Suomen tiedotusvälineissä on todettu, etteivät ne ole demokraattiset. Ehdokkaiksi voivat asettua vain Vladimir Putinin linjaa kannattavat ehdokkaat. Toisinajattelijat eivät saa mitään julkisuutta tiedotusvälineissä.
On julistettu, että Venäjä on autoritaarinen maa, josta demokratia puuttuu kokonaan.
Omien kokemusteni perusteella rohkenin joulukuun alussa julkaisemassani blogikirjoituksessa kysyä: ”Onko Suomi autoritaarinen vai demokraattinen maa?”.
Kannustin suomalaisia puolustamaan kansanvaltaa – ryhtymään ”demokratian ritareiksi” täyttämällä ja keräämällä kannattajakortteja presidenttiehdokkuuteni tueksi.
x x x
Keskustelu valtioiden autoritaarisuudesta ja demokraattisuudesta käynnistyi, kun Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ryhtyi vuoden 2021 alussa toteuttamaan suunnitelmaansa ”uudesta kylmästä sodasta”.
Kiinan kasvavan vaikutusvallan patoamiseksi maailma piti jakaa sen ja Venäjän johtamiin autoritaarisiin maihin ja Yhdysvaltain itsensä johtamiin demokraattisiin valtioihin.
Suomi ryhtyi innokkaasti tukemaan Bidenia, liittyi demokratioiden rintamaan ja asettui sen etulinjaan.
Suomen innokkuuteen oli kaksi erityistä syytä.
Yhtäältä Suomessa oli vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen ryhdytty toteuttamaan ”ihmisoikeusperustaista” ulkopolitiikkaa. Tämä korosti Suomen kuulumista demokraattisten maiden joukkoon.
Toisaalta vahvat voimat olivat pian kylmän sodan kauden päätyttyä ryhtyneet pyrkimään siihen, että Suomi luopuisi puolueettomuusasemastaan ja liittyisi puolustusliitto Natoon joko suoraan tai sotilasliitoksi kehittyvän EU:n kautta.
Nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli alusta alkaen kuulunut tähän joukkoon.
Joe Bidenin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja hänen toimintansa maailman jakamiseksi ”uuden kylmän sodan” rintamiin tarjosi Suomen Nato-jäsenyyden kannattajille mahdollisuuden toteuttaa haaveensa.
x x x
Kirjoituksessani kysyin, onko Suomi demokraattinen maa?
Vastausta tähän kysymykseen hain Wikipediasta.
Siinä esitettyjen määritelmien valossa tein joukon kysymyksiä.
Kysyin, eikö Suomen poliittisessa ja valtiollisessa järjestelmässä ole sekä demokratian että autoritarismin piirteitä:
”Hallintovallan edustajat kyllä nousevat kansan joukosta ja hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa. Mutta onko meillä aitoa ilmaisun- ja lehdistönvapautta ja oikeusturvaa?
Eikö Suomea johda eliittiryhmä? Eikö meillä ole vallalla rajoitettu poliittinen moniarvoisuus ja suvaitsemattomuus oppositiota kohtaan?
Ensi vuoden alussa Suomeen valitaan toimeenpanovallan ylin johtaja, jonka erityinen tehtävä on johtaa maamme ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Mitä maamme demokraattisuudesta kertoo se, että kaikki vaaleihin toistaiseksi asetetut ehdokkaat edustavat samaa poliittista linjaa, jolla Suomen itsenäisyyttä on viime vuosikymmeninä askel askeleelta kavennettu?
Tämä näkyy erityisesti siinä, että kaikki ehdolle asetetut hyväksyivät sen, että Suomi kovalla kiireellä ilman avointa keskustelua ja ennalta luvattua kansanäänestystä vietiin sotilasliitto Naton jäseneksi.
Jokainen suomalainen voi itse tykönänsä pohtia, onko vaaleihin valmistautuminen sujunut demokratian periaatteita kunnioittaen.
Onko puolueiden ehdokasasettelussa toimittu sääntöjen ja yhdistyslain mukaisesti ja kansanvaltaisella tavalla?
Onko ehdokkaita asettaneilla valitsijayhdistyksillä ollut tasavertaiset toimintaedellytykset?
Toimiko oikeuskansleri oikein, kun hän hyväksyi vaaliviranomaisten tulkinnan, jonka mukaan sähköisesti tehty ja lähetetty omakätinen allekirjoitus ei kelvannut kannattajakorttiin? Oliko oikein, että vastauksen antaminen asiasta tehtyyn kanteluun kesti neljä kuukautta tilanteessa, jossa korttien kerääminen oli käynnissä ja aikaa oli vähän käytettävissä?
Antoiko tämä oikeuskanslerin toiminta valitsijayhdistyksille oikeusturvaa niiden tärkeässä kansanvaltaisessa toiminnassa?
Onko lehdistössä tuotu avoimesti ja tasapuolisesti esille tarjolla olevat vaihtoehdot?”
x x x
Ajattelin, että kirjoitukseni olisi herättänyt julkista keskustelua.
Ei herättänyt, eikä voinutkaan herättää, kun sekään ei missään tiedotusvälineessä ylittänyt uutiskynnystä.
Rehelliset vastaukset näihin kysymyksiin olisivat osoittaneet, että Suomen poliittisessa järjestelmässä on yllättävän paljon samaa kuin Venäjällä.
Ratkaiseva ero tosin onneksi on: Suomessa toisinajattelijoita ei tapeta eikä panna vankilaan. Meillä dissidentit pyritään vaientamaan kuoliaiksi.
Tämän olen vuosien varrella saanut karvaasti kokea, kun olen vastustanut sitä politiikan valtavirtaa, joka on murentanut maamme itsenäisyyttä ja joka on johtanut mittaviin kansantaloudellisiin menetyksiin. Näistä koko kansa nyt kärsii.
Uutis- ja julkisuuspimento on seurannut myös valmistautumistani ensi vuoden presidentinvaaleihin. Vain vähättelyä ja kielteistä julkisuutta on ollut tarjolla.
Tiedotusvälineissä herättiin toden teolla viime tiistaina, kun ilmoitin, että valitsijayhdistykseni saa kokoon riittävää määrää kannattajakortteja ja että niitä ei näin ollen jätetä vaaliviranomaiselle.
Koko syksynä en ollut saanut näin vahvaa julkisuutta.
Se ei ollut enää uutinen, kun muutamaa tuntia myöhemmin ilmoitettiin, että kortit on jätetty ja keräys jatkuu.
Alkoi taas totaalinen vaikeneminen.
Vaalitoiminta on vaikeaa ilman julkisuutta. Nytkään kansalle ei ole kerrottu, kuinka ehdokasasetteluun voisi vielä vaikuttaa.
x x x
Aikaa korttien keräämiseen on jäljellä vain muutama päivä.
Tässä tilanteessa joudutaan turvautumaan pääasiassa postin palveluihin.
Siinä on ollut omat vaikeutensa.
Saamamme tiedon mukaan meidän piti olla mahdollista saada jokaisena arkiaamuna edellisenä päivänä postitetut vastauslähetykset. Viikonloppuisin postilaatikoita ei tyhjennetä, joten niiden aikana postitetut lähetykset ovat perillä vasta tiistaina.
Tämä aikataulu on toteutunut, mutta se ei ole kuitenkaan täysin pitänyt, vaan joissakin tapauksissa aikaa on kulunut useampi päivä.
Oman vaikeutensa aiheutti viime torstain lakko. Sen vuoksi emme saaneet perjantaina lainkaan vastauslähetyksiä. Torstaina ja perjantaina postitettujen tulisi olla meillä maanantaina. Viikonloppuna ja maanantaina postitettujen tulisi olla perillä ensi tiistaina.
Helsingin vaalipiirilautakunta kokoontuu maanantaiaamuna. Toinen, ratkaiseva kokous on keskiviikkona 20.12. kello 16.
Sitä ennen saamme maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona saapuneet vastauslähetykset. Nekin pitäisi ehtiä tarkastaa ja laskea.
Valitsijayhdistys on korostanut, että varmuuden vuosi vastauslähetykset tulisi postittaa viimeistään maanantaina ennen kirjelaatikkojen tyhjentämistä.
x x x
Tiukan aikataulun vuoksi kannattajani ovat järjestäneet äänestäjille mahdollisuuden täyttää ja luovuttaa tänään ja huomenna kannattajakortteja muutamilla paikkakunnilla.
Käytössä on vaaliautoni, jossa on nimeni sinivalkoisena näkyvänä teippauksena. Itse en ole paikalla, mutta hengessä vahvasti mukana.
Jokainen kannattajakortin täyttänyt tai niitä luovuttanut saa lahjaksi viimeisen kirjani ”Vielä voimme pelastua – itsenäiseen ja eheytyvään Suomeen”.
Lauantaina ja sunnuntaina on mahdollista täyttää ja luovuttaa kortteja kampanja-autossamme, joka kiertää torilta torille seuraavan aikataulun mukaisesti:
Lauantai 16.12. toreilla:
klo 10 Turku
klo 12.30 Pori
klo 15 Tampere – keskustori
klo 18 Jyväskylä
Sunnuntai 17.12. toreilla:
klo 10 Lohja
klo 12 Riihimäki
klo 14 Hyvinkää
klo 16 Järvenpää
klo 18 Helsinki Narinkkatori
Tutkimme mahdollisuutta järjestää ainakin Helsingissä tilaisuuden korttien täyttämiseen ja luovuttamiseen vielä maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona. Nämäkin kortit saataisiin varmasti ajoissa perille.
Viikonlopun aikana ja maanantaina kortteja voi vielä postittaa vastauslähetyksenä. Ohjeet löytyvät kotisivultani, Sieltä kortteja voi tulostaa.
Suomessa presidentti, ministerit ja johtavat virkamiehet eivät uhraa kansaansa ja maatansa säilyttääkseen oman valtansa ja korruptiotulonlähteensä.
Tai ehkä hiukan mutta lain suomissa puitteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on Väyrysen mielestä epädemokraattinen maa koska riittävän moni ihminen ei ole halunnut vapaaehtoisesti täyttää hänen kannattajakorttiaan. Todellisessa demokratiassa vähintään 20000 ihmistä olisi pitänyt pakottaa tekemään se, jotta Väyrynen pääsisi taas ehdokkaaksi presidentinvaaleihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kummisetää mukaillen meillä oli Paavon valtakaudella suomettuneessa Suomessa demokratia missä ei voinut kieltäytyä.
Nykyisessä demokratiassa myös kieltäytyminen on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Harhaisemmaksi vain menee nämä sinun kirjoitukset sitä myötä kun epätoivo kasvaa. Olipa kuvottavaa tekstiä taas.
Ilmoita asiaton viesti
Heti pääsit otsikoihin! 😀
”Paavo Väyrynen: Suomi muistuttaa Venäjää – Vain yksi ratkaiseva ero
Presidenttiehdokkuutta yhä tavoitteleva Paavo Väyrynen kokee, että Suomessa toisinajattelijat vaiennetaan.”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1df40aab-baea-4640-a127-d6220da2efce
Ilmoita asiaton viesti
Ei montaa riviä tarvinnut lukea, kun kirjoitus karkasi pois todellisuudesta:
”Keskustelu valtioiden autoritaarisuudesta ja demokraattisuudesta käynnistyi, kun Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ryhtyi vuoden 2021 alussa toteuttamaan suunnitelmaansa ”uudesta kylmästä sodasta”.”
Valtioiden autoritaarisuudesta ja demokraattisuudesta on keskusteltu viimeiset sata vuotta, kauemminkin.
Mitä tulee kylmään sotaan, niin Putin on rakentanut sitä päästyään valtaan ja ennen sitä. Tämä siten, että KGB ja sen seuraajat ovat miehittäneet Venäjän hallinnon suurelta osin. Siihen samaan liittyy Venäjän operaatiot useiden maiden demokradioihen horjuttamisiin mitä erilaisimpien kampanjoiden kautta.
Väyrynen omalla toiminnallaan jatkaa Neuvostoliiton, anteeksi, Venäjän vaikuttamista Suomen sisäpolitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota valhetta Väyrynen näyttää sitkeästi toistavan, vaikka olen jo aiemminkin kommentoinut siitä. ”Uusi kylmä sota” ja maailman kahtiajako on Venäjän ja Vladimir Putinin suunnitelma — ei Yhdysvaltojen eikä Joe Bidenin.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelua kannattajakorttien suhteen seuranneena, ilmeisesti muut vaihtoehtoehdokkaat ovat jo pelin katsoneet loppuun. Tältä osin Väyrynen nousee yhdeksi merkittävimmistä vaihtoehtoehdokkaista.
Itseasiassa muistan todenneeni jo kun tulevista presidentinvaaleista vasta varovasti keskusteltiin, ettei Paavo Väyrysen ehdokkuutta varsinaisesti voi estää. Eli Väyrynen on ehdolla. Viisastelijoille todettakoon tämän vaativan kansalaisten tahdon tai väyrysmäistä ajattelua ja ripauksen huumoria. Kaikkia näitä tarvitsemme näinä vaikeina aikoina.
Ilmoita asiaton viesti
”Tältä osin Väyrynen nousee yhdeksi merkittävimmistä vaihtoehtoehdokkaista.”
Väyrysen ohella ne muut merkittävimmät vaihtoehtoehdokkaat ovat ilmeisesti Huhtasaari ja Turtiainen.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä muut Kreml-mieliset eli Huhtasaari ja Turtiainen on jo pois pelistä ja samoin käy Väykälle, nolo loppu hänen poliittiselle uralle kun koko Suomi näkee mikä tämä loppujen lopuksi oli…ei mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten ylempänä totean, tulee Patrioottien ehdokas Väyrynen osallistumaan olosuhteista riippumatta vaaleihin.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko varma? Väyrynen on ilmoittanut jättäneensä äänestämättä kun vastakkain olivat Ahtisaari ja Rehn. Vetoa voi toki lyödä, kertoimet:
Stubb 1.20
Haavisto 6.00
Rehn 12.00
Urpilainen 13.00
Halla-aho 18.00
Aaltola 100.00
Andersson 200.00
Essayah 300.00
Harkimo 500.00
Väyrynen 1000.00
https://www.coolbet.com/fi/vedonlyonti/politiikka
Ilmoita asiaton viesti
Tulee osallistumaan, äänestäjänä. Mutta kun ei taida olla hänelle kukaan mieluisa ehdokas…muut Kreml-mieliset on jo poistuneet syrjään…😄
Ilmoita asiaton viesti
”Kuten ylempänä totean, tulee Patrioottien ehdokas Väyrynen osallistumaan olosuhteista riippumatta vaaleihin.”
Täsmennätkö, minkä maan patriooteista olikaan kyse, kun Väyryselle nauretaan esim. reserviläläistapahtumissa ja Suomiklubeissa avoimesti ja hänen voimakkaimpia tukijoitaan on Janus Putkonen?
Ilmoita asiaton viesti
Patriootti ei ilmansuuntaa kumarra
Kieli puhtaana pidetään
Kuin meidän rakas Isänmaa
Ilmoita asiaton viesti
Vapauden liitto kehottaa täyttämään heti Paavo Väyrysen kannattajakortin. https://vapaudenliitto.fi/vapauden-liitto-kehottaa-tayttamaan-heti-paavo-vayrysen-kannattajakortin/
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista, kuinka ylläpito suhtautuu selvään mainostamiseen. Tämänkin blogin ydin on kuitenkin kertoa, missä ja milloin Väyrysen kampanja-auto on keräämässä kannatuskortteja. Muu sanoma onkin tuttua kauraa, samaa settiä aivan lauserakenteita myöten on kierrätetty ties kuinka monessa kirjoituksessa.
Mutta koskapa Uusi Suomi mahdollistaa tällaisen, ei Väyrysen tulisi itkeä sitä, että media vaientaa hänet. Ja jos sitten kortit riittävät, median kiinnostus on taattu.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin se oli siinä vaiheessa, kun Väyrynen joukkoineen ilmoitti, että löysi porsaanreiän ja sai viikon lisäaikaa. Ja kyllä lehdistö kertoo myös siitä, kun lisäaikakaan ei tulosta paranna.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä kerralla puuttuu joulukuun puolivälissä yli puolet ja keräysaikaa enää muutama päivä.
8.1.2018
Henkilökuvassa Paavo Väyrynen: Minusta piti tulla Suomen presidentti
Paavo Väyrysellä oli marraskuun puolivälissä tiukka paikka. Presidenttiehdokkuuteen vaadittavista 20 000 kannattajakortista puuttui vielä lähes puolet ja keräysaikaa oli enää vajaa kuukausi.
https://yle.fi/a/3-10002176
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Paavon pitäisi olla Turun torilla juuri nyt eikä blogeja postailemassa?
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen kirjoituksia lukemalla käy selväksi miksi hänen kannatuksensa on niin olematon. ’Suomen demokratiasta’ ehdolla olevien saman suuntaiset linjaukset kertovat sen, että suurin osa kansasta lienee samoilla linjoilla ehdokkaiden kanssa.
Väyrynen on tehnyt itsestään surullisen hahmon, joka on kadottanut otteensa todellisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ehdokkaat edustavat samaa poliittista linjaa” kyllä ja se vain kertoo siitä, että sillä linjalla on kansan tuki takana. Väyrysen ”kulta-aikana” myös suomalaiset politiikot edustivat yhteistä linjaa, erona vain se, että se oli pakon sanelemaa ja sen linjan määritteli Kreml ja Väyrynen oli yksi keskeisimmästä politiikoista joka vahti, että sitä Kremlin linjaa myös noudatettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Joko olet presidentti ja joko se tehtaankadun ovi käy, milloin vierailu isäntäsi Putinin luo ja uusi prenikka rintaan? Näin kysyy tavan tallaaja:
”Paavo Väyrynen puhkuu intoa ”ihmeen” jälkeen: ”Uskon, että pääsen toiselle kierrokselle ja voitan sen”
Lähde:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/paavo-vayrynen-puhkuu-intoa-ihmeen-jalkeen-uskon-etta-paasen-toiselle-kierrokselle-ja-voitan-sen/8838242#gs.1o3v42
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisoikeudet. En tiedä onko venäjän kielessä edes sellaista sanaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä erottaa Suomen Venäjästä – paitsi raja?”
Tämä lause asettaa Åbo akademin outoon valoon. Väyrynen väitteli kyseisessä oppilaitoksessa valtiotieteen tohtoriksi ja hän ei osaa erottaa näitä kahta valtiota toisistaan. Kommenttiosiossa palstan lukijat yrittävät opettaa Väyryselle perusasioita mutta se on myöhäistä ja ilmeisen tehotonta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niitä Väyryselle yritetä opettaa, vaan muille lukijoille.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Eikö Suomea johda eliittiryhmä?”
Kaikkia edustuksellisia demokratioita johtaa elittiryhmä. Onko tämä hyvä vai huono asia riippuu siitä, kuuluuko itse tuohon eliittiryhmään tai sen kannattajiin.
– ”Mitä maamme demokraattisuudesta kertoo se, että kaikki vaaleihin toistaiseksi asetetut ehdokkaat edustavat samaa poliittista linjaa, jolla Suomen itsenäisyyttä on viime vuosikymmeninä askel askeleelta kavennettu?”
Kertoo sen, että se on ollut kansan tahto. Vieläpä harvinaisen yksimielinen sellainen, jos kerran kaikki ehdokkaat edustavat samaa linjaa.
– ”Suomi kovalla kiireellä ilman avointa keskustelua ja ennalta luvattua kansanäänestystä vietiin sotilasliitto Naton jäseneksi.”
Ei pidä paikkaansa! Natojäsenyydestä on keskusteltu vuosikymmeniä aina kylmän sodan päättymisestä lähtien. Suurimman osan ajasta tosin ”vahvat voimat” ovat pyrkineet vaientamaan jäsenyyden kannattajia, mutta koska heitä ei onneksi ole vankilaan suljettu, niin ainakin jonkinlaista keskustelua asiasta on käyty todella pitkään.
– ”Onko puolueiden ehdokasasettelussa toimittu sääntöjen ja yhdistyslain mukaisesti ja kansanvaltaisella tavalla?”
Tietääkseni on. Jos joku väittää muuta, niin todistustaakka on hänellä.
– ”Onko ehdokkaita asettaneilla valitsijayhdistyksillä ollut tasavertaiset toimintaedellytykset?”
Riippuu siitä, mitä ”tasavertaisella” tarkoitetaan. Jos siihen riittää se, että ketään ei ole estetty yrittämästä, niin kyllä.
– ”Toimiko oikeuskansleri oikein, kun hän hyväksyi vaaliviranomaisten tulkinnan, jonka mukaan sähköisesti tehty ja lähetetty omakätinen allekirjoitus ei kelvannut kannattajakorttiin?”
Milainen on sähköisesti tehty omakätinen allekirjoitus?
– ”Oliko oikein, että vastauksen antaminen asiasta tehtyyn kanteluun kesti neljä kuukautta tilanteessa, jossa korttien kerääminen oli käynnissä ja aikaa oli vähän käytettävissä?”
Kanteluiden käsittely taitaa aina olla aika hidasta. Eihän se hyvä juttu ole, mutta sitä on vaikea arvioida oikein/väärin -asteikolla. Ellei sitten väitetä, että kyse olisi tahallisesta viivyttelystä, jossa taas todistustaakka on väitteen esittäjällä.
– ”Onko lehdistössä tuotu avoimesti ja tasapuolisesti esille tarjolla olevat vaihtoehdot?”
Mielestäni on. Kyllähän esimerkiksi minäkin tiesin jopa, että esimerkisi sinä olet pyrkimässä ehdokkaaksi, vaikket ole vielä edes virallinen ehdokas.
Ilmoita asiaton viesti
No ainakin samovaari on Venäjällä huomattavasti yleisemmin käytössä kuin Suomessa 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
YLE Areena tarjoaa vaalikiireiden välissä sopivaa katsottavaa Paavo Väyryselle ja monelle muulle. ”20 päivää Mariupolissa” on raskasta katsottavaa, mutta se pistää miettimään sitä, mitä tämä itäinen naapurimme tekee oikeasti tavallisille ihmisille ”puolustautuessaan lännen hyökkäystä vastaan” ja miten ”oikeutetut intressit” tulee kohdata ”tasapuolisesti dialogissa neuvotellen”. Dokumentista näkee myös, mikä on Venäjän poliittisen johdon, diplomaattien, armeijan ja viestinten kanta kuvissa esitettyihin tapahtumiin ja ihmisten kärsimyksiin. Klimovin klassikkoelokuvan nimen mukaisesti kehoitan ”Tule ja katso”.
https://areena.yle.fi/1-67287489?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Supo käy heti Väyrysen pidättämässä, jahka tämän lukee. Parin vuoden päästä menehtyy Väykkä vankeudessa ja kuolinsyy jää epäselväksi, mutta huhut kertovat, että kalsarit hohtivat pimeässä.
Presidentin vaaleissa konsensusehdokkaat alkavat keskustella esim. hyökkääkö Suomi ensin Ukrainaan vai Moldovaan ja tuomitaanko homoudesta vain sakkoihin vaiko vankeuteen.
Kansanterveyden ja puolustusvoimien menot tullaan vaihtamaan päittäin.
Ja kannattaa ottaa nyt kattava henkivakuutus, ennen kuin ikkunasta putoamista ei enää korvata.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuut itse hakemaan kannattajakortin niin laitan valmiiksi. Ai niin ei oo printteriä ja kirjastokin kiinni. Ollaan jännän äärellä jääkö yhdestä kiinni😇.
Tää on Puavo tuusulalaista huumoria
Ilmoita asiaton viesti