Mikä on Suomen Nato-jäsenyyden taloudellinen hinta?
Julkaisin viime tiistaina blogin, jossa kysyin, miksi Suomessa on alhaiset tulot, ankara verotus ja valtiolla raskas velkataakka. Kirjoitukseni liittyi siihen, että olin edellisenä päivänä julkaissut uuden teokseni ”Mitä Suomelle on tapahtunut?”. https://www.paavovayrynen.fi/2024/09/03/miksi-suomessa-on-alhaiset-tulot-ankara-verotus-ja-valtiolla-raskas-velkataakka/
Osoitan kirjassani, että taloutemme ja koko yhteiskuntamme nykyiset polttavat ongelmat johtuvat siitä, että Suomi on 1980-luvun lopulta lähtien askel askeleelta menettänyt itsenäisyyttään.
Ensimmäinen paha virheemme oli 1980-luvun lopulla alkanut ja vuoden 1992 lopulle jatkunut ”vahvan markan” politiikka, jolla Suomea valmisteltiin jäsenyyteen Euroopan unionissa ja euroalueessa.
Vahvan markan politiikka johti taloutemme tähän asti syvimpään lamaan, konkurssiaaltoon, pankkikriisiin ja suurtyöttömyyteen. Valtion menoja jouduttiin kovalla kädellä leikkaamaan, ja siitä huolimatta valtio raskaasti velkaantui.
Tästä kaikesta ei mitään opittu, vaan Suomi vietiin jäseneksi Euroopan unioniin ja euroalueeseen.
Euroopan unioniin liityttiin, vaikka olimme jo saavuttaneet jäsenyyden tärkeimmät edut, kun olimme päässeet Euroopan talousalueen (ETA) kautta sen sisämarkkinoille. Jäsenyys EU:ssa on aiheuttanut meille tuntuvat ja kasvavat taloudelliset menetykset.
Euroon Suomi siirtyi ainoana Pohjoismaana ja ilman kansanäänestystä. Ruotsissa ja Tanskassa kansa pääsi äänestämään, ja molemmissa maissa enemmistö hylkäsi jäsenyyden.
Jäsenyydet EU:ssa ja euroalueessa johtivat vuodesta 2008 alkaneeseen aikakauteen, jolloin taloutemme ei ole lainkaan kasvanut.
Tänä aikana elintasomme on polkenut paikallaan, ja valtion velka on noussut kestämättömälle tasolle. Samaan aikaan verrokkimaat ovat tuntuvasti vaurastuneet, ja valtion velka on pysynyt kohtuullisella tasolla.
x x x
Uuden Suomen Puheenvuorossa eilen julkaistuun Auvo Rouvisen kirjoitukseen sisältyvä kuva-aineisto osoittaa havainnollisesti, kuinka ”vahvan markan” politiikka ja jäsenyys euroalueessa ovat vaikuttaneet Suomen talouteen. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/ei-talouskasvua-2008-jalkeen/
Rouvisen artikkeliin sisältyvissä kuvioissa on nähtävissä viimeksi kuluneiden vuosien osalta niitäkin menetyksiä, joita olemme kokeneet sen vuoksi, että Suomi on luopunut itsenäisyydestään myös puolustuspolitiikassa ja liittynyt sotilasliitto Naton jäseneksi. Tähän liittyen Suomesta on tullut osapuoli Ukrainassa käytävään sijaissotaan (proxy war) Venäjää vastaan.
Nämä kaksi ratkaisua ovat liittyneet toisiinsa. Johtavat Nato-maat asettivat Suomen jäsenyyden ehdoksi sen, että maamme ryhtyi alusta pitäen lähettämään Ukrainaan myös tappavaa aseistusta. Tätä asiaa käsittelin toimittaja Lauri Nurmen julkaisemaan kirjaan nojautuen 8.10.2023 julkaisemassani blogissa. (Mitä Suomelle on tapahtunut? ss.170-185)
Mainittakoon, että vanha Nato-maa Norja alkoi toimittaa Ukrainalle aseita vasta viime vuodenvaihteessa.
Suomen Nato-jäsenyyden aiheuttamat suorat kustannukset ovat alkaneet tulla esille vasta liittymispäätöksen jälkeen. Ne nousevat hyvin korkeiksi, kunhan jäsenyyteen kytkeytyneen hävittäjähankinnankin laskut tulevat maksettaviksi.
Suorien kustannusten lisäksi on otettava huomioon jäsenyyteen liittyneet ja liittyvät epäsuorat taloudelliset menetykset.
x x x
Suomen talous on kärsinyt muita maita enemmän sekä Venäjään kohdistettujen pakotteiden että Ukrainalle annetun tuen muodossa.
Suhteellisesti laskien Suomi on ollut yksi suurimmista Ukrainan tukijoista.
Venäjä-pakotteet Suomi on toteuttanut tiukemmin kuin useimmat muut EU- ja Nato-maat. Pakotteet ja Venäjän vastatoimet ovat osuneet meihin kipeimmin.
Tästä kirjoitin tuoreeltaan 1.3.2022 julkaisemassani blogissa. Palasin asiaan 28.8.2022. (Sota vai rauha Suomelle? ss. 381-386)
Ihmettelin sitä, että Suomi on rynnännyt kärkeen sekä pakotteita asetettaessa että niitä tulkittaessa:
”On käsittämätöntä, että Suomi yhtyi EU:n piirissä lentoliikennettä koskeviin pakotteisiin, vaikka tiesimme, että ne johtaisivat kauko-idän liikenteen katkeamiseen ja Finnairin koko strategian romuttumiseen. Siinä meni myös melkoinen osa Euroopan yhteyksistämme.
Nato-maa Turkki jättäytyi näiden pakotteiden ulkopuolelle ja lentoyhteydet Venäjälle toimivat hyvin.
Miksi Suomi katkaisi innokkaimpien joukossa maakaasun tuonnin Venäjältä? Tämä aiheutti melkoisia hankaluuksia ja suuria kustannuksia.
Miksi Fortum päätti vetäytyä Venäjältä? Miksi Fennovoiman sopimus irtisanottiin?
EU- ja Nato-maa Unkariin rakennetaan lisää venäläistä ydinvoimaa.”
Kysyin lopuksi, onkohan Suomen asettautuminen Yhdysvaltain johtaman pakotepolitiikan kärkeen osa sitä hintaa, joka maksetaan pääsystä Natoon.
x x x
Kaikki yhteydet ja yhteistyö Venäjän suuntaan on joka tapauksessa katkaistu.
Tämä on aiheuttanut meille suurta taloudellista vahinkoa.
Jotkut näistä ongelmista ovat olleet esillä kesäkauden uutisoinnissa.
Kesällä on kerrottu Helsinginkin hotellien olleen puoliksi tyhjillään sen vuoksi, että kauko-idän asiakkaiden puuttumisen lisäksi matkailijoita on vähentänyt Suomen ja Venäjän välisen rajan sulkeutumien.
Viime viikkoina julkisuudessa on käsitelty niitä ongelmia, jotka puutavaran tuonnin loppuminen Venäjältä on aiheuttanut. Samalla ovat tulleet esille ne muut vaikeudet, jotka liittyvät Suomen jäsenyyteen Euroopan unionissa.
Puun tuonnin loppuminen Venäjältä on johtanut kasvaviin hakkuisiin omissa metsissämme. Tästä syystä Suomen laskennallinen hiilitase on heikkenemässä ja meitä uhkaavat miljardien kustannukset.
EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikka on monin tavoin kestämätöntä.
Yksi omituisuus on, että Suomen soiden sitomaa hiiltä ei lasketa maamme taseeseen. Jos tämä otettaisiin huomioon, Suomen hiilitase olisi plussan puolella.
Toisaalta uusiutuva luonnonvaramme turve luokitellaan EU:ssa uusiutumattomaksi, emmekä voi korvata sillä fossiilisia polttoaineita.
Uuden kirjani lopussa esitänkin, että meidän tulisi arvioida Suomen EU-jäsenyyttä uudelleen.
”Euroalueesta Suomen tulisi erota niin pian kuin se on mahdollista.
Kansalliseen politiikkaan meidän tulee pyrkiä palaamaan myös alue-, maatalous- ja ympäristöpolitiikassa.
Laajentuvan EU:n tulee vihdoinkin sisäisesti eriytyä.
Tavoitteenamme tulee olla: itsenäinen Suomi kansakuntien Euroopassa.”
x x x
Kirjoituksessa mainitut blogit ovat luettavissa kotisivuni (www.paavovayrynen.fi) blogiarkistosta.
Teokseni ”Sota vai rauha Suomelle?” on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Emme elä enää YYA-aikaa. Tehtaankadun ovien saranat ruostuu…
End of that era!
Ilmoita asiaton viesti
Väyryselle näyttää kelpaavan vain hänen omat jaarittelunsa. Hänessä ei selvästikään näytä olevan miestä tuomita Venäjän tekemiä sotarikoksia, kuten esimerkiksi Venäjän tekemiä iskuja Ukrainan terveydenhuoltoon, joita Venäjä oli helmikuun 20. päivään 2024 mennessä tehnyt 1336 Physicians for Human Rights -ihmisoikeusjärjestön mukaan:
https://phr.org/news/1336-attacks-on-ukraines-health-system-since-russias-full-scale-invasion-demand-accountability-phr/
Venäjän tuollainen käyttäytyminen loukkaa niin Genevan sopimuksia koskien siviiliväestön kohtelua konflikteissa kuin myös YK:n peruskirjan periaatteita sopia YK:n jäsenmaiden väliset kiistat rauhanomaisesti, sekä ETYJ:n periaatteita konfliktien ennaltaehkäisemisestä ja niiden rauhanomaisesta ratkaisemisesta.
Tämä kaikki herättää sen kysymyksen, että hyväksyykö Paavo Väyrynen todellakin sen, että valtioiden välisiä kansainvälisiä kiistoja voidaan ratkaista käyttämällä sotilaallista voimaa? Hyväksyykö hän sen, että valtioiden välisiä rajoja voidaan 2020-luvulla siirtää käyttämällä sotilaallista voimaa? Väyrysen omilla selityksillä tai hänen kirjoituksillaan ei ole mitään merkitystä niin kauan kuin hän kieltäytyy vastaamasta näihin aivan keskeisiin kysymyksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Petri Luostolle. On viisautta lukea muutakin kuin länsipropagandaa.
(UTT 7.9.2024) VENÄJÄ – Venäjän puolustusministeriö raportoi lauantaina 7.9., että viikon aikana maan armeija vapautti seitsemän Donetskin tasavallan aluetta ja kaupunkia, ampui alas 367 Ukraina droonia ja surmasi yli 15 765 ukrainalaista sotilasta.
”Elokuun 31. ja syyskuun 6. välisenä aikana Venäjän asevoimat suorittivat 17 voimakasta hyökkäystä erittäin tarkoilla pitkän kantaman aseilla Ukrainan hallinnon sotilaallisia laitoksia ja asevarastoja sekä Ukrainan joukkojen yksiköiden ja ääriliikkeiden ja ulkomaisten kokoonpanojen väliaikaisia sijoituspaikkoja vastaan ”, puolustusministeriö totesi sotilaallisen erikoisoperaation viikkoraportissaan.
Ministeriön raportin mukaan Venäjän joukot hyökkäsivät Poltavan kaupungissa sijaitsevaan koulutuskeskukseen, missä koulutettiin ulkomaisten kouluttajien valvonnassa elektronisen sodankäynnin asiantuntijoita ja drone-operaattoreita.
Venäjän armeijan isku ja koulutuskeskuksen tuhoaminen tehtiin kolmella tarkalla ohjuksella. Noin 500 sotilashenkilöä kuoli ja haavoittui iskussa. Joukossa oli kouluttajia ja palkkasotureita myös muualta Euroopasta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Lintusesta tullut Venäjän sotaministeriön tiedottaja? Jos asia on näin, niin hänen kannattaisi pyytää siitä työstä palkkaa. Lintuselta on ÄÄRIMMÄISEN tekopyhää uikuttaa ”länsipropagandasta” ensiksi ja sen jälkeen tunkea kirjoitukseensa Venäjän sotaministeriön propagandaa.
Tuollaisen suhteen herää vain se kysymys, että kenen intressejä Lintunen tällä viestillään tosiasiassa palvelee? Yksikään itseään kunnioittava kommunisti ei kumartele Putlerin fasistihallinnolle. Tällainen viesti Lintuselta todistaa vain sen, että niin hänellä kuin Venäjän sotaministeriöllä ei ole MITÄÄN uskottavuutta, knn hän kritiikittömästi copy-pastaa Venäjän sotaministeriön sanomisia.
Ilmoita asiaton viesti
Lintunen on oikeassa siinä, että Venäjä todellakin kylvää silmitöntä tuhoa viattomia ukrainalaisia kohtaan syyllistyen brutaaliin aggressioon ilman oikeutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Näen tässä myös tälläisen huomion, Väyrynen kyllä on elossa ja kirjoittelee mutta myös hänen kirjoitukset menee tähän laariin…
”Tekaistuilla henkilöllisyyksillä on lähetetty Ruotsin medioihin myös muita mielipidekirjoituksia, joissa vaaditaan Ruotsin jättävän Naton ja vähentävän Ukrainan tukemista.
Vastaavaa on tapahtunut myös Suomessa.
Heinäkuussa HBL julkaisi tekstin, jonka kirjoittajan mukaan ”käännytyslailla olisi katastrofaalisia seurauksia Ahvenanmaalle ja suomenruotsalaisille”. Mielipidekirjoitus on sittemmin poistettu.”
Lähde:
”HBL: Tekaistuilla nimillä kirjoitettuja Venäjä-mielisiä tekstejä on mennyt läpi suomalaismedioissa
Media|Nato- ja EU-vastaisia mielipidekirjoituksia on lähetetty ruotsinkielisiltä kuulostavien henkilöiden nimissä. Kirjoituksia on myös mennyt läpi Suomen ja Ruotsin medioissa.”
https://www.hs.fi/suomi/art-2000010684166.html?utm_source=twitter&utm_medium=toimitus-dlvr
Ilmoita asiaton viesti
”The international world order is ”under threat in a way we haven’t seen since the Cold War”, the heads of the UK and US foreign intelligence services have warned.
The chiefs of MI6 and the CIA also said both countries stand together in ”resisting an assertive Russia and Putin’s war of aggression in Ukraine”.”
https://www.bbc.com/news/articles/cx2gz4re394o
Suomen talouden suurin ongelma on aina ollut Venäjä/NL/Venäjä ja sen erilaiset juoksupojat. Ongelmaa ei vieläkään ole nähty selkeästi ja talous talloo samassa suossa edelleen. Suomi menee pohjan kautta ja toivottavasti uudempi sukupolvi näkee asiat toisin. Aikaa tosin menee vielä ja kärsimystä on lisää edessä.
Väyrysen sukupolvi on melkein haudassa, mitä nyt välillä tulee sieltä reunalle kiukuttelemaan.
Perintö on karmea ja ulottuu vielä pitkälle ja kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Elämme aikaa jossa USA:n jo WW2:n päättymisestä johtama maailmanjärjestys on vauhdilla rapautumassa. Tuo järjestys on ollut niin Suomelle kuin muullekin liberaalidemokraattiselle maailmalle suotuisa. Samaan aikaan se on estänyt vahvemman oikeuteen pohjaavien valtioiden mahdollisuuksia saalistaa heikompien naapureidensa kustannuksella.
Nyt olemme uuden edessä – tai oikeammin perinteisen voimapolitiikan edessä. Kiina, Venäjä et.al haluavat toteuttaa omaa tahtoaan. Tahtoa jota nämä joutuivat melkein 30 v pitämään piilossa. Heille maailma on pelikenttä, jossa vahvat voittavat ja heikot kärsivät. Kuten Thucydides kirjasi Ateenan ja pienemmän kaupungin neuvotteluista: ”The strong do what they can and the weak suffer what they must.” Samoin Kiina totesi naapureilleen: “China is a big country and other countries are small countries, and that’s just a fact.”
Siispä lib.demokraattisen ’Lännen’ (johon kuuluu myös Korea, Japani etc.) on käytävä kamppailuun omien intressiensä puolesta. Venäjä on häviämässä – jo hiilivetyjen markkinan hiipuessa. Kiinan väestö on jo alkanut supistumaan, mutta sen vaikutukset Kiinan kyvykkyyksiin tulevat esille vasta vuosikymmenien päästä.
Vaarallisia aikoja elämme – ja se näköjään jatkuu vielä lähivuosikymmenet.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomesta on tullut osapuoli Ukrainassa käytävään sijaissotaan (proxy war) Venäjää vastaan.”
Höpsistä. Ukrainassa käydään sijaissotaa vain Kremlin propagandistien houreissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ollut niin, että suomettumisen aika oli Suomelle kasvun ja kehityksen vahvaa aikaa. Kauppaa käytiin joka suuntaan.
EUn tultua kuvioihin alkoi meillä ongelmat. Vahva marka markka oli ensimmäinen hölmöys ja sen päälle ecu-kytkentä. Sen olisi luullut jotain kertovan, mutta ei.
Viimeinen viritys oli euroon liittyminen. Sen tulokset alkoivat näkyä jo muutaman vuoden jälkeen liittymisestä. Kun tähän vielä lisätään jatkuvat hokemat siitä, että olemme kokoamme suurempia, niin se kuvaa hyvin sitä kehityskaarta, joka 2000-luvulla on ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tismalleen sama asia mutta kiteytettynä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timo-koskinen/natoon-liittymisen-seurauksia/
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin. Väyrysellä on vielä oppimista Venäjän omilta trolleilta.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää että Väyrynen provosoi tarkoituksella. Saa näin lukukertoja ”jutuilleen”. Satusetä sanoisin…markkina-arvo politiikassa meni jo vuosikymmeniä sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Laajennetaan kysymystä: Mikä on Suomen itsenäisyyden taloudellinen vaikutus? Olisiko halvempaa liittyä Venäjään?
Ilmoita asiaton viesti
Voi suurta surkeutta.
Ilmoita asiaton viesti
Voivoi. Sittenkös ne ”hävittäjähankinnan laskutkin” olisivat jääneet vallan tulematta, kun ei olisi ollenkaan mihinkään Natoon liitytty?
Olisikos sitten tohtori Väyrysen ihanneutopiavaihtoehtoisvaltiossa jätetty koko hävittäjät ostamatta ja tilattu maamme ilmapuolustus vaikka Venäjältä?
Kaik ihmeellissi assioi joidenkin ihmisten päässä vain mahtuukin pyörimään…
Ilmoita asiaton viesti
”Olisikos sitten tohtori Väyrysen ihanneutopiavaihtoehtoisvaltiossa jätetty koko hävittäjät ostamatta ja tilattu maamme ilmapuolustus vaikka Venäjältä?”
Luultavasti mahdolliseen Venäjän antamaan tarjoukseen maamme ilmapuolustuksen järjestämisen kustannuksista ei olisi voitu luottaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin meille mitään kustannuksia olisi aiheutunut. Kaikki hienot tsydeemit, koneineen lentäjineen päivineen olisimme saaneet idästä ilman kopeekan latia. Mikä säästö!
Ilmoita asiaton viesti
Älytön velanottomme johtuu itsepintaisesta pyrkimyksestämme kuulua pohjoismaiseen yhteisöön, etenkin hyvinvointivaltion näyttelemiseen ilman tarvittavaa vaurautta. Vaurautemme ei ole päässyt karttumaan, koska yhteiskuntajärjestystä rapauttavia luokkataistelijoita on pesiytynyt kansaamme liikaa. Äskeiset poliittiset lakot osoittivat, että he ovat yhä hyvissä voimissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksinäisen pienen Suomen” tilanne ja turvallisuuden tunne NYT, Putinin listiessä ukrainalaisia ja raunioittaessa sen kaupunkeja?
– Tilanteemme, jos Venäjä saisi lopultakin haluamansa ja ryhtyisi katselemaan seuraavia valloituskohteita mm. Pietarin suojavyöhykkeeksi ja ”SUUREN ÄITI-VENÄJÄN” palauttamiseksi entiseen loistoonsa?
Millä ”offensiiveillä” blogisti olisi, mm. Nato-jäsenyyden sijasta, varmistanut koskemattomuutemme turvallisuutemme, vapautemme ja itsenäisyytemme…?!
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisesti positiivinen.
Tämä siten, että aseteollisuus saa mitä luultavimmin lisätilauksia Nato-maista.
Ilmoita asiaton viesti
Maaseuden Tulevaisuus kirjoittaa aiheesta:
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/0e1809bc-8182-4f3a-9be4-8502abac18fd
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”…Johtavat Nato-maat asettivat Suomen jäsenyyden ehdoksi sen, että maamme ryhtyi alusta pitäen lähettämään Ukrainaan myös tappavaa aseistusta…”.
Mistä asiakirjasta tuo ehto on luettavissa ja todennettavissa, vai onko kyseessä jälleen yksi blogistin perusteeton propagandaheitto?
Blogisti: ”…Suomen Nato-jäsenyyden aiheuttamat suorat kustannukset ovat alkaneet tulla esille vasta liittymispäätöksen jälkeen. Ne nousevat hyvin korkeiksi, kunhan jäsenyyteen kytkeytyneen hävittäjähankinnankin laskut tulevat maksettaviksi….”
Suomen F-35-hävittäjähankinnoista päätettiin jo vuosia ennen kuin oli mitään tietoakaan Suomen Natoon liittymisestä, joten on törkeää harhautusta yrittää esittää niitä mukamas Natoon liittymisen hintana.
Blogisti: ”…Suorien kustannusten lisäksi on otettava huomioon jäsenyyteen liittyneet ja liittyvät epäsuorat taloudelliset menetykset. …”
Nuo Nato-jäsenyyden ”epäsuorat taloudelliset menetykset” ovat mitättömän pieni hinta verrattuna esimerkiksi siihen, mitä esimerkiksi Ukraina maksaa nyt siitä, että se EI OLE Naton jäsen.
Blogisti: ”…Suomen talous on kärsinyt muita maita enemmän sekä Venäjään kohdistettujen pakotteiden että Ukrainalle annetun tuen muodossa. Suhteellisesti laskien Suomi on ollut yksi suurimmista Ukrainan tukijoista… Pakotteet ja Venäjän vastatoimet ovat osuneet meihin kipeimmin….”
Että ihan ”suhteellisesti laskien”? Taas yksi ilmaan heitetty väite ilman perusteluja, tutkimustuloksia ja vertailuja.
Blogisti: ”…On käsittämätöntä, että Suomi yhtyi EU:n piirissä lentoliikennettä koskeviin pakotteisiin, vaikka tiesimme, että ne johtaisivat kauko-idän liikenteen katkeamiseen ja Finnairin koko strategian romuttumiseen…”
Eli Suomesta olisi pitänyt tehdä muusta Euroopasta piittaamaton joukosta lipeävä petturi, niinkö? Muutama Putinin puudelivaltio Euroopasta jo löytyy, joten lisää ei tarvita yhtään.
Blogisti: ”…Nato-maa Turkki jättäytyi näiden pakotteiden ulkopuolelle ja lentoyhteydet Venäjälle toimivat hyvin…”
Noinhan kaksilla korteilla pelaavat kremlinrengit toimivat.
Blogisti: ”…Kysyin lopuksi, onkohan Suomen asettautuminen Yhdysvaltain johtaman pakotepolitiikan kärkeen osa sitä hintaa, joka maksetaan pääsystä Natoon… ”
No mitä Kremlistä vastattiin?
Blogisti: ”…Laajentuvan EU:n tulee vihdoinkin sisäisesti eriytyä…”
”Sisäisesti eriytyä”?! Koominen kiertoilmaisu blogistin toiveunelle Euroopan Unionin hajoamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen valehtelee niin kuin ”isäntämaasopimuksen” kohdalla. Hänen mukaansa Ruotsin sopimus oli erilainen ja siinä kiellettiin ydinaseet.
No, minä linkkasin molemmat, täysin samansanaiset sopimukset näkyviin. Kummassakaan ei tietenkään ole sanaakaan ydinaseista. Sen jälkeen Väyrynen väitti, että Ruotsin valtiopäivät päätti näin.
Taas täyttä valhetta. Mitään tuollaista ei löydy Ruotsin valtiopäivien asiakirjoista sopimuksen käsittelyn osalta.
Aivan käsittämätön tyyppi, tämä NL:n toivo Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ydinaseista vouhkaavat tahot, jotka vähintäänkin palvelevat itäisen naapurimme intressejä, jättävät tahallaan mainitsematta NATO:n ”nuclear sharing” -käsitteen.
Sen perusteella NATO-maita, joihin on sijoitettu muiden NATO-maiden ydinaseita, ovat Alankomaat, Belgia, Saksa, Italia ja Turkki. Yhteenkään kylmän sodan jälkeen NATO:oon liittyneeseen jäsenmaahan ei ole sijoitettu ydinaseita.
Nuclear sharing: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_sharing
Ilmoita asiaton viesti
”Aivan käsittämätön tyyppi, tämä NL:n toivo Suomelle.”
Ei tullut pääministeriäkään, tuli soopaa suoltava pelle:
Väyrynen kirjoittaa blogissaan kysyneensä kunniamerkin palauttamisesta neuvoa tekoälyltä. Tekoäly neuvoi olemaan tekemättä sitä, joten Väyrynen luopui bloginsa mukaan suunnitelmasta.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/befde8eb-7f86-4a44-8346-59b53e2abf30
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysessä on kaksi ihailtavaa piirrettä: sinnikkyys ja kyky olla johdonmukaisesti kaikessa väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hän menettäisi uskonsa itseensä, hän huomaisi joskus itsekin olevansa väärässä. Useimpien harmiksi sellaista ei näytä tapahtuvan.
Ilmoita asiaton viesti
’Mies voi lähteä Neuvostoliitosta, mutta Neuvostoliitto ei lähde miehestä’. Eikä Väyrynen toki ole ainoa ex-poliitikkomme, johon tuo sanonta pätee.
Ilmoita asiaton viesti
Toki toisenlaisiakin esimerkkejä löytyy. Esim. Ilkka Kanerva oli aika mielin kielin, mutta osasi myöhemmin tarkistaa näkemyksiään.
Ilmoita asiaton viesti
Suuret muinaiset…
Ilmoita asiaton viesti
Sitä voi miettiä kun katsoo mitä Ukrainassa tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä asia, että Paavo Väyrynen rohkenee sanoa suoraan EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikan suureksi virheeksi. Tämä kalliiksi tuleva tosiasia näyttää nyt unhottuvan nykypoliitikoilta. Hyvä Paavo, että muistutat EU:n meille kaikin tavoin kalliiksi ja tuhoisaksi tulevasta ja yksityistä omistusoikeuttakin vaarantavasta EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikasta!
Älä väsy toistamasta ja havainnollistamasta tätä tosiasiaa kalliiksi ja tuhoisaksi EU:n mielettömästä ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta!
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelin, koska oli monta hyvääkin kohtaa.
Mitä Naton kustannuksiin tulee, niin katsotaan nyt, vosiko siinä olla jotain plussapuolellakin, siis ulkomaisilla sijoittajilla enemmän uskallusta sijoittaa Nato-maahan kuin natottomaan Putinin nuolijaan.
Ilmoita asiaton viesti