Millaiseen Natoon Suomi onkaan liittymässä?
Madridin huippukokouksen yhteydessä varmistui Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon.
Jäsenyysneuvottelut käydään muutamassa päivässä. Ratifioinnit pyritään hoitamaan niin nopeasti, että mitkään muutokset jäsenmaissa tai kansainvälisessä tilanteessa eivät niitä mutkistaisi.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön eilisessä lehdistötilaisuudessa häneltä kysyttiin, millaiseen Natoon Suomi on liittymässä.
Tämä kysymys liittyi siihen, että Naton uudessa strategiassa Venäjä määritellään merkittävimmäksi ja välittömimmäksi uhkaksi liittoutuman turvallisuudelle ja että itäiseen Eurooppaan sijoitettavien valmiusjoukkojen määrää voimakkaasti lisätään.
Niinistö vastasi, että liitymme sellaiseen Natoon, jollaisen jäsenyyttä haimme ja johon liittymistä kansan valtaisa enemmistö ja kaikki puolueet kannattivat.
Herää kuitenkin kysymys, onko käymässä samoin kuin EU-jäsenyyden suhteen.
Haimme jäsenyyttä Euroopan yhteisössä, joka oli itsenäisten valtioiden liitto, konfederaatio. Liityimme kuitenkin Euroopan unioniin, jonka kehittyminen ylikansalliseksi liittovaltioksi, federaatioksi, oli lyöty lukkoon Maastrichtin sopimuksella.
Tätä ei kansanäänestyksen yhteydessä kansalle kerrottu.
Vielä paljon vähemmän tietoa kansalaisilla oli Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä, kun he mielipidetutkimuksessa ilmoittivat sitä kannattavansa.
Kansanäänestystä ei järjestetty.
x x x
Lehdistötilaisuudessa esitetty kysymys oli aiheellinen senkin vuoksi, mitä Sauli Niinistö tiedotustilaisuutensa avauspuheenvuoron lopussa sanoi.
Niinistö kertoi, että Venäjän muodostaman uhkan lisäksi huippukokouksen yhteydessä oli keskusteltu ”paljon maailman uudelleenjakautumisesta”.
Sauli Niinistölle itselleen maailman ”uudelleenjakautuminen” ei tullut yllätyksenä.
Lehdistötilaisuudessakin Niinistö muistutti puhelinkeskusteluista, joita hän oli käynyt Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa viime joulukuussa ja tammikuussa. Niissä Suomen Nato-jäsenyys pantiin vireille. Silloin käynnistettiin tiivis yhteydenpito presidenttien kanslioiden välillä.
Perusteena jäsenyyden hakemiselle oli maailman kahtiajakautuminen, ”uusi kylmä sota”, jossa Suomenkin piti valita puolensa.
Ilmeisesti huoli maailman ”uudelleenjakautumisesta” oli ollut Madridissa tärkeä keskustelunaihe. Tästä syystä Niinistö nosti sen erityisesti esille.
Valitettavasti yksikään toimittaja ei huomannut tarttua tähän kommenttiin ja kysyä, millaista keskustelua tästä aihepiiristä oli käyty.
Koko maailman uudelleenjakautuminen oli Madridissa läsnä senkin vuoksi, että vieraina olivat Japanin, Etelä-Korean, Australian ja Uuden Seelannin johtajat.
Onko Suomi Nato-jäsenyytensä kautta joutumassa uudelleenjakautuneessa maailmassa ajan oloon vastuuseen myös näiden maiden turvallisuudesta?
x x x
Välittömämmin maailman uudelleenjakautuminen koskettaa meitä kuitenkin sen vuoksi, että Nato määritteli Venäjän ”merkittävimmäksi ja välittömimmäksi uhkaksi liittoutuman turvallisuudelle” ja päätti lisätä voimakkaasti varustautumistaan itäisen Euroopan maissa.
Vaikka tämä kannanotto ja tämä sotilaallinen varustautuminen hyväksyttiin yksimielisesti, ne tosiasiassa jakavat liittokuntaa ja niitä muita maita, joita Yhdysvallat havittelee osaksi johtamaansa demokraattisten maiden rintamaan.
Presidentti Niinistö korosti, että Suomi ei ollut ollut mukana laatimassa julkilausumaa ja eikä päättämässä siitä.
Tosiasiassa Venäjä ei ole uhannut liittoutuman eikä sen jäsenmaiden turvallisuutta.
Väitettä Venäjän Natolle ja sen jäsenmaille aiheuttamasta turvallisuusuhkasta käytetään perusteena myös Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen kasvattamiselle.
On ilmeistä, että Ukrainan sodan pitkittyminen jakaa yhä enemmän Nato-maiden ja muiden demokraattisten maiden rintamaa.
Kesäkuun 20. päivänä julkaisemassani blogissa
otin esille Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin saksalaiselle Bild-sanomalehdelle antaman haastattelun, jossa hän sanoi, että Ukrainan sodan kustannukset ovat korkeat, mutta Moskovan sotilaallisten tavoitteiden saavuttamisen sallimisen hinta on vielä korkeampi.
Stoltenberg kehotti meitä varautumaan siihen, että sota voi viedä vuosia. Emme saa lakata tukemasta Ukrainaa, vaikka kustannukset ovat korkeat.
”Kyse ei ole vain sotilaallisen tuen hinnasta, vaan myös energian ja elintarvikkeiden nousevista hinnoista”, Stoltenberg sanoi.
”Pääsihteerin mukaan nykyaikaisempien aseiden toimittaminen Ukrainalle lisäisi sen mahdollisuuksia vapauttaa maan itäinen Donbassin alue, josta suuri osa on tällä hetkellä Venäjän hallinnassa.”
Arvelin blogissani, että länsimaissa saattaa olla vaikeuksia ylläpitää kansan tukea Stoltenbergin kaavailemalle toiminnalle.
”Kun Venäjä lopettaa hyökkäyksensä, Ukrainan hallituksen aseellinen toiminta muuttuu hyökkäyssodaksi venäläisvähemmistön asuttamille alueille. Sitä puolustusliitto Nato aikoo siis tukea.
Kuinkahan paljon vilua ja nälkää länsimaissa ollaan valmiit kärsimään Ukrainan hyökkäyssodan tukemiseksi? Demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisellä sitä on vaikea perustella.
Jos sota kaikkine seurauksineen ja siihen liittyvä pakotepolitiikka jatkuvat pitkään, näköpiirissä on suuria yhteiskunnallisia ja poliittisia mullistuksia sekä länsimaissa että muualla maailmassa.”
x x x
Naton pääsihteeri näyttää luottavan siihen, että kaikki Ukrainan sodasta ja siihen liittyvästä pakotepolitiikasta aiheutuvat vaikeudet ja kärsimykset voidaan loputtomasti panna yksin Venäjän ja erityisesti Vladimir Putinin syyksi.
Mitä korkeammaksi hinta kohoaa, sitä enemmän aletaan kuitenkin kysyä, kuinka Ukrainan sota on alun perin saanut alkunsa ja mihin se voi pahimmillaan johtaa.
Vastauksia on löydettävissä mm. amerikkalaisen huippuasiantuntijan John Mearsheimerin luennosta, jonka sain äskettäin käsiini.
Omalta osaltani olen käsitellyt Ukrainan sodan taustaa ja seurauksia lukuisissa kirjoituksissani, joita olen vuodesta 2014 alkaen julkaissut. Ne ovat luettavissa kotisivuni blogiarkistosta.
George Orwellin teoksessa ”Vuonna 1984” maailma oli jaettuna kolmeen suuralueeseen.
Oseaaniaan kuuluivat brittiläisen imperiumin entisten alueiden lisäksi koko Pohjois- ja Etelä-Amerikka. Euraasiaan kuuluivat silloisen Neuvostoliiton alue ja koko Eurooppa Brittein saaria ja Islantia lukuun ottamatta. Itäaasiaan kuuluivat Kiina, Japani ja eräät niiden naapurimaat.
Nämä suuralueet kävivät reuna-alueillaan sotaa keskenään ja muiden maiden kanssa.
Nyt Oseaania on ”kaapannut” Euroopan. Suuralueiden välinen taistelu on siirtynyt Euroopan ja Venäjän rajalle.
Orwell tulee mieleen myös sen vuoksi, että mekin kuulumme nyt Oseaaniaan, jossa tosiasiat ja valheet sekoittuivat keskenään.
Meidän ”totuuksiimme” kuuluu muiden muassa se, että Ukraina on ihmisoikeuksia kunnioittava demokraattinen maa, joka taistelee meidän puolestamme länsimaisten arvojen puolesta. Tämän ansiosta Ukraina kutsuttiin jopa ehdokkaaksi liittyä Euroopan unionin jäseneksi.
Vielä muutama viikko sitten Ranskan presidentti Emmanuel Macron aivan oikein totesi, ettei Ukraina ole kypsä EU:n jäseneksi vielä vuosikymmeniin.
Demokratioiden joukkoon kelpuutamme myös Turkin, joka kohtelee kaltoin maan kurdivähemmistöä ja joka suunnittelee jopa hyökkäyssotaa Syyriassa ja Irakissa asuvia kurdeja vastaan. Tällainen hyökkäyssota näyttää olevan Naton piirissä hyväksytty.
Mene puun alle varjottelemaan, helle voi aiheuttaa halvauksen. Minä töitä pienen viilennyksen aikana. Orwell-korttia tarjotaan?
Ilmoita asiaton viesti
Päivän Paavoa saatiin tällä kertaa odottaa tavallista kauemmin, vitutus oli varmaan käydä hengen päälle. Mutta tulihan se sieltä lopulta.
Ilmoita asiaton viesti
Olin jo hieman huolissani ettei slaagia ole saanut. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikä olisi se toinen vaihtoehto ehkäpä vielä huonompi?
Ilmoita asiaton viesti
”Tosiasiassa Venäjä ei ole uhannut liittoutuman eikä sen jäsenmaiden turvallisuutta.”
Poiminta uutisista, jos ei ole tullut seurattua:
Russia warns of nuclear expansion in Baltics if Finland and Sweden join Nato
“If Sweden and Finland join Nato, the length of the alliance’s land borders with Russia will more than double,” Medvedev, now deputy chair of Russia’s Security Council, wrote on his personal channel on the Telegram messaging app. “Naturally, these borders will have to be strengthened.”
“If this is done, no non-nuclear status of the Baltic will be possible,” Medvedev said. “The balance must be restored.” The people of Sweden and Finland, he added, would end up with nuclear-armed Russian ships “at arm’s length” from their homes.
https://www.ft.com/content/4e296c6d-a268-4dbc-8f80-093d2b5c6a08
Ilmoita asiaton viesti
Orwellimaisuuksia ”Vuonna 1984” versus nykymaailma:
”Sota on rauhaa” —— ”Venäjä ei ole hyökännyt Ukrainaan”
”Oseania ei ole koskaan ollut sodassa Euraasian kanssa” — ”Venäjä ei sodi Ukrainassa”
”Päivän vihatuokio” —- ”TASS:n uutiset”
Ilmoita asiaton viesti
Eräänlainen orwellilaisuus on toistuvasti syyttää Ukrainaa jo käynnissä olevasta tai tulevasta hyökkäyssodasta, jos se pyrkii karkottamaan valloittajaa omilta alueiltaan.
Ajatus, että Suomi olisi Naton jäsenenä joskus vastuussa Japanin, Etelä-Korean, Australian ja Uuden Seelannin turvallisuudesta vetää kyllä hiljaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomihan ei ole vastuussa edes omasta turvallisuudestaan kun/jos se aikanaan Naton jäsenvaltioksi hyväksytään.
Ilmoita asiaton viesti
Paavon logiikalla Ukraina käy hyökkäyssotaa kun se tekee vastahyökkäyksen Venäjän armeijaa vastaan Ukrainan maaperällä.
Tällä logiikalla Tolvajärven taistelu v. 1940 oli suomalaisten hyökkäyssotaa Neuvostoliittoa vastaan. Tätäkin hyökkäyssotaa olivat nykyiset Natomaat Ranska ja Iso-Britannia tukemassa vaikka tuki tulikin jälkijunassa.
Kun Venäjä hyökkää, se on Paavolle OK. Kun Ukraina puolustautuu niin Paavo ei pidä siitä, että Ukrainaa autetaan puolustautumaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun Venäjä hyökkää, se on Paavolle OK.”
Kun Venäjä hyökkää, syyllinen on länsi mukaan lukien Suomi ja Alexander Stubb. Vastaavasti sodan pitkittyminen on sekin lännen vika.
Ilmoita asiaton viesti
Sotahistoriassa jatkosodan ensimmäistä vaihetta vuonna 1941 kutsutaan Suomen osalta hyökkäysvaiheeksi vaikka sotilaallinen eteneminen tarkoittikin aluksi ainoastaan Neuvostoliitolle Moskovan rauhassa vuonna 1940 menetettyjen alueiden takaisinvaltausta.
P.S. Jatkosodasta kokonaisuutena on käytetty luonnehdintaa hyökkäyssota ja toisaalta myös luonnehdintaa puolustussota.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo elää Kekkonen, YYA ja rauhaa rakastavan Neuvostoliiton maailmassa. Käynti optikolle voisi olla paikallaan…
Ilmoita asiaton viesti
Minkä muun tahon tai henkilön syyksi Ukrainan sodasta aiheuttamat vaikeudet ja kärsimykset voidaan laittaa kuin Venäjän ja Putinin? Mikäli Venäjä ja Putin olisi kunnioittanut kv.lakeja, ja pysytellyt omiensa rajojensa sisäpuolella näitä vaikeuksia ja kärsimyksiä ei olisi. Väyrysen näkemyksien takana piileskelee etupiirijaon hyväksyntä ja kaipaus Paasikiven-Kekkosen ulkopoliittiseen linjaan joka viimeistään nyt, Suomen liittyessä Naton on kuollut ja kuopattu.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla on etupiirinsä, sittisontiaisillakin. USAn etupiiri ulottuu valtamerten ylitse ja voimakkaana Eurooppaankin.
Ilmoita asiaton viesti
” Vastauksia on löydettävissä mm. amerikkalaisen huippuasiantuntijan John Mearsheimerin luennosta, jonka sain äskettäin käsiini.”
Professori Mearsheimerin luento on IR (International Relations) graduate ja jatko-opiskelija tasoinen, joten ei ihan perus ’mutu’ vuodatus. Ensimmäinen tunti on itse esitys ja toinen tunti kysely/vastaus sessio.
Hyvä video jonka katselu kannatti. Professorista sai sympaattisimman vaikutelman (varsinkin kysymys/vastaus senssiosaston) kuin hänen aikaisemmista luennoistaan, jotka esitettiin suuremmille yleisöille.
Yhtä vastausta jäin kaipaamaan.
Professori ei vastannut Suomea koskevaan Nato kysymykseen; joko hän teki sen tahallaan tai unohti sen.
Ilmoita asiaton viesti
Toisen maailmansodan aikaan länsimaissakin oli natsien sympatisoijia. Ei tuo ”sympaattinen” Mearsheimer ole sen kummempi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä ”sympaattinen” Paavo ole puolestaan tuota Mearsheimeria kummempi. Näitähän on ollut maailman sivu.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa katsoa amerikkalaisen professori Mearsheimerin luento. Hän pitää Ukrainan sodan alkusyynä Naton laajentumispolitiikkaa, jota hän tarkastelee Bukarestissa vuonna 2008 pidetystä huippukokouksesta alkaen.
Omalta osaltani olen tarkastellut kriisin käynnistymistä helmikuusta 2014 lähtien muiden muassa blogeissani
https://www.paavovayrynen.fi/2014/12/22/syttyyko-jaatyneista-konflikteista-kuuma-sota/ ja
https://www.paavovayrynen.fi/2015/02/27/uusi-ja-vanha-eurooppa/.
Suomikin on vastuussa EU:n laajentumispolitiikan kautta:
https://www.paavovayrynen.fi/2021/04/15/suomikin-on-osavastuussa-ukrainan-kriisista/.
Lisää aineistoa löytyy blogiarkistostani.
Sota pitäisi saada nopeasti päättymään ja poliittiset neuvottelut käyntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi niin monet Venäjän naapurimaat, nyt Suomi ja Ruotsi ovat hakautuneet Naton sateenvarjon alle, vastaus on Venäjä. Venäjä on siis omalla toiminnallaan aiheuttanut Naton laajentumisen ja Ukrainan kriisiin on yksin syyllinen Venäjä, ja on naurettavaa sysäistä vastuuta muiden maiden, mm. Suomen niskaan. Venäjä haluaa palauttaa takaisin kylmästä sodasta tutun etupiiriasetelman jota Suomikin sai maistaa ja sen ensimmäinen uhri on Ukraina ja lisää seuraisi jos tuo Ukrainan kohdalla onnistuisi ja siksi mitään rauhanneuvotteluita ei pidä aloittaa ennen kuin Venäjä on vetänyt joukkonsa pois Ukrainasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Millaiseen Natoon Suomi onkaan liittymässä?”
Höh, kaikkihan sen nyt tajuaa, että tuleva osoite on länsimallinen IVY eli itsenäisten valtioiden muodostama yhteisö, jossa yksikään jäsenvaltio ei pyri lähtökohtaisesti ajelemaan vain omia kansallisia intressejään vaan ensisijaisesti yhteistä hyvää. 🥴
Pääsikin iskemään toisessa blogissa sotasensuuri, nähtäväksi jää josko täällä:
Well, ainakin tällä kertaa Niinistö priorisoi NATO-jäseneuvottelut asialistalla tärkeämmäksi,
kuin kunikaallisten kanssa poseeraamisen, ei kuulemma millään edes kahville joutanut.
Sale, Magdalena vaiko Ỏrkki kännyköi ensimmäisenä sieltä paskahuusista American Joelle, jossa ainakin median mukaan varsinaiset päätökset tehtiin? Haavisto ja Linde, jotka eivät vissiin sillä kertaa mahtuneet samaan eriöön allekirjoittivat sopparin vähän myöhemmin,
heti pullakahvit juotuaan. Nyt jos kaikki menee putkeen eli kun kaikki 30 nykyistä NATO-jäsenmaata ratifioivat Suomen NATO-jäsenyyden pika pikaa, niin ei kun kansanäänestys vaatimaan poikkeuslailla Salelle UKK-style non-stop jatkokautta. Historiantunnilla sitten jälkipolvien kersat saavat imeä infoa siitä, kuinka suuri valtiomiehemme pelasti Suomen ryssien uhan alta madridilaisesta paskahuusista (lähes paljain) käsin pelkällä kännykällä.
TosiTV story, kuinka viisas valtiomies pudotti naamarin ja antoi pitkä paskat Venäjän demokratiakehityksen tukemiselle, perinteiseen suomalaiseen hattu kourassa tyyliin.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin viimeisin täydellisempi puhe ilman median suodatusta:
” We don’t have the kind of problems with Sweden and Finland that we unfortunately do with Ukraine,” he said. “We have no territorial disputes, we have nothing that would worry us with regards to Finland and Sweden’s NATO memberships. If they want to, let them.”
“They have to clearly understand that they didn’t have any threats before, but now, if military forces and infrastructure are located there, we will be forced to respond tit-for-tat, and create the same threats for the territories we are threatened from,” Putin warned. “This is obvious. Do they not understand it? Everything was fine before between us, but now there will be tension, of course, I repeat, if we are threatened.”
However, Putin underlined that Moscow does not view the potential threats from Stockholm and Helsinki as being as dangerous as those coming from Kiev in recent years.
Oma tavallisen pulliaisen yhteenveto/käännös Putinin puheesta:
Putin ei pidä Suomea uhkana vaikka Suomi liittyy Natoon.
Kaikki oli hyvin Venäjän ja Suomen välillä ennen, mutta nyt tietysti jännitteet lisääntyvät.
Siis jos Suomi/Nato alkaa uhkaamaan Venäjää Suomen maaperältä käsin. (Pietari ei ole kaukana Suomen rajalta.)
Ilmoita asiaton viesti
Brittiläiskenraali Richard Barronsin mukaan NATO ei ole kykenevä käymään pitkäkestoista sotaa Venäjää vastaan.
Suomalaiset joutuvatkin etuvartioon mikäli NATOn ja Venäjän välille puhkeaa sota.
Valtamedia on ainoastaan kiinnostunut rummuttamaan Suomen NATO-jäsenyyttä mutta ei riviäkään siitä mihin Suomi lopulta joutuu.
NATO ei tuo Suomelle turvaa, ei sitten millään.
Ilmoita asiaton viesti
Luen Pravdaa, Izvestijaa ja muita venäläisiä medioita. Niissä uhataan muuta Eurooppaa päivittäin täydellä tuhoamisella.
Nyt ykkösenä on Liettuan poistaminen kartalta. Berliinin he voisivat tuhota yhdessä minuutissa, Pariisi vaatisi minuutin enemmän.
Uhkailijoina ovat erillaiset sotilasasiantuntijat ja kansanedustajat.
Natosta ei ole vastustusta Venäjän voittamattomalle armeijalle, joka pystyisi miehittämään koko Euroopan muutamassa viikossa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen medioissa ja somessa esiintyy tuota samaa. Venäjä tuhotaan ikuisiksi ajoiksi, paloitellaan ja Karjala takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti kirjoittaa: ”Meidän ”totuuksiimme” kuuluu muiden muassa se, että Ukraina on ihmisoikeuksia kunnioittava demokraattinen maa, joka taistelee meidän puolestamme länsimaisten arvojen puolesta.”
Se on kylläkin puhdas totuus ilman mitään vähätteleviä lainausmerkkejä. Näin Ukraina toimii tilanteessa, jossa maa on joutunut hävitys- ja tuhoamissodan uhriksi. Voi puhua jopa suoranaisesta kansanmurhasta. Viittaan tässä lukuisiin terveydenhuollon kohteisiin kuten sairaaloihin tehtyihin tahallisiin iskuihin. Itänaapuri ei kunnioita Geneven sopimuksia siitä huolimatta, että maa on allekirjoittanut aikanaan Geneven sopimukset.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Geneven_sopimukset
Mitä Natoon tulee, niin siihen liittymisen myötä itänaapurin ”viestinviejien” hyötyarvo tulee heikkenemään ja lopulta häviämään ajan myötä.
Putin on jo nyt ilmoittanut hyväksyvänsä Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon. Moskovassakin sentään ymmärretään ainakin tämä tosiasia, joka ei muuksi muutu.
Ilmoita asiaton viesti
”Väitettä Venäjän Natolle ja sen jäsenmaille aiheuttamasta turvallisuusuhkasta käytetään perusteena myös Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen kasvattamiselle.”
Onhan Venäjä uhannut yhtä Baltian maata, kun se ei päästä junakuljetuksia Kalingradiin, eli Liettuaa.Ja Liettua kuuluu Natoon. Myös Bulgaria (myös Nato maa) on joutunut varsinaiseen sanalliseen selkkaukseen, joissa Venäjä ei säästellyt edes uhkauksia. Molemmat maat ovat toimineet käytäntöjen mukaan, jotka niille kuuluvat meneillään olevassa erityisoperaatiossa. Liettua toteuttaa pakotteita estämällä junalla kuljettamisen Kalingradiin ja Bulgaria voi vähentää Venäläisten diplomaattien läsnäoloa maassaan, jos se katsoo heidän läsnäolonsa määrällisesti kyseenalaiseksi. Onko nuo uhkaukset sitten lisännyt halukkuutta auttaa Ukrainaa sotilaallisesti? Mahdollista, mutta ei todennäköistä, Ukraina olisi saanut sitä lisä apua kaikesta huolimatta. Itsellä on tässä sellainen tunne, että leikitään leikkiä, jossa hiirelle Ukrainalle annetaan hieman vahvempaa juustoa, jonka hajulla se pysyisi pitämään selvää hajurakoa ahdistajaansa kissaa eli Venäjää loitommalla. Missä vaiheessa tämä hiirulainen saisi sellaista romppeita, että se olisi muuta kuin se kissaa karkuun juokseva hiiri. Ehkä se riippuu siitä, mitä kissa todella haluaa, koko hiiren vai pelkästään sen korvat.
Yksi kysymys tähän on pakko heittää. Onko laajamittaisempi sota todellisuutta seuraavan ½ – 1 vuoden sisällä Euroopassa, joka mahdollisesti laajenisi maapallon paloksi. Pelottava mahdollisuus, koska rauhanenkeleistä (jos sellaisia on edes olemassa) ei ole kuulunut mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Länsi ajattelee tekevänsä paljon ettei sota laajenisi. Rajoitetaan Ukrainaan toimitettavien puolustusaseiden ominaisuuksia eikä lähetetä sotilaita avuksi. Viimeisimpänä Euroopan komissio haluaa lieventää pakotteita Kaliningradin osalta ettei Venäjä vaan hyökkäisi Liettuaan.
Minusta tuo asetelma on väärä ja ainoastaan tukee sodan jatkumista ja laajenemista, ei vähennä tai poista sitä. Sotaisalle diktaattorille annetaan signaali siitä, että sodalla voi saavuttaa tavoitteitaan ilman pelkoa vastareaktiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen jo jonkin aikaa pohtinut, että onko lännen tavoite sodan pitkittäminen, jotta Venäjä heikkenee. Ukrainalle annetaan sen verran aseita ja muuta tukea, että se pystyy pitkittämään sotaa, mutta ei voittamaan sitä. Toivon, että olen väärässä, mutta ei voi olla tulematta tuohon johtopäätökseen.
Ilmoita asiaton viesti
Olet täysin oikeassa. Sodan syy on ihan sama kuin Irakissa, Afganistanissa, Libyassa, Syyriassa ja vähän muuallakin. Sotaelinkeinon ja Israelin valtion intressit ovat yhtyneet. Venäjä on Israelin vihollisten tukija. Tavoitteena on ikuinen tai ainakin yhtä pitkä sota kuin Afganistanissa. Sen sodan Suomikin hävisi osana Naton joukkoja, mutta ei se mitään. Hyvä projekti se oli, eikä maasta ole pitkään aikaan vaaraa Israelille. Taisivat viimeiset suomalaiset poistua Afganistanista nyt helmikuussa eli samoihin aikoihin, kun uusi sota alkoi. Jatkuvuus taattiin. Suomen mediakin oli vahvasti Ukrainan sodan puolella. Macron, Scholz ja Niikko saivat jyrkät tuomiot, kun vihjaisivat rauhan suuntaan. Euroopan johtajat ehdottelivat venäjänkielisille Minskin sopimuksessa 2015 sovittua autonomiaa, mutta se ei sopinut Zelenskyille eikä Suomen medialle. Osa Suomen mediasta halusi sodan, jotta maa saadaan Natoon, osa myös siksi, että päästään kurittamaan Venäjää.
Ilmoita asiaton viesti
”Meidän ”totuuksiimme” kuuluu muiden muassa se, että Ukraina on ihmisoikeuksia kunnioittava demokraattinen maa, joka taistelee meidän puolestamme länsimaisten arvojen puolesta. Tämän ansiosta Ukraina kutsuttiin jopa ehdokkaaksi liittyä Euroopan unionin jäseneksi.”
Toisessa maailmansodassa länsiliittoutuneihin kuului Neuvostoliitto, jota tuskin voi missään historiansa vaiheessa länsidemokratiaksi kutsua. Ukrainassa puolestaan on otettu askeleita muun muassa korruption kitkemiseksi, mutta ei Roomaakaan päivässä rakennettu eikä Venäjän hyökkäyssota valitettavasti aikataulua nopeuta.
X
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitto ei luonnollisestikaan kuulunut länsiliittoutuneisiin vaan liittoutuneisiin.
Länsiliittoutuneisiin laskettiin kuuluvan ainoastaan ns. länsivallat.
Ilmoita asiaton viesti
No voihan tuon nyt tarkentaa näin:
Toisessa maailmansodassa länsiliittoutuneiden kanssa taisteli Neuvostoliitto, jota tuskin voi missään historiansa vaiheessa länsidemokratiaksi kutsua.
X
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitto, joka olisi hävinnyt ilman USA:n toimittamaa ase- ym. apua.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta taas ei USA aivan hyvää hyvyyttään sitä apua toimittanut. Jos sakut olisi kaatanut neukkulan ja saaneet mm. Aatun hamuamat Kaukakasuksen oljykentät niin kuviot olisivat mitä todennäköisimmin taas hieman länsilohkolla muuttuneet. Natsit olisivat voineet irrottaa todella kokenutta porukkaa länteen sotimaan, jolloin sitten maihinnousut tai Ranskan vapauttaminen olisivat voineet käydä sanotaanko ainakin hankalammaksi. Meidän kannaltamme homma olisi merkinnyt vähintäänkin sitä että Suomessa puhuttaisiin ainakin virallisena kielenä saksaa. Tuo ihan tietoisesti tehty neukkulan panoksen aliarvostus tuntuu hiukan typerältä varsinkin kun teikäläisen aiemmissa kommenteissa on ollut paljonkin järkeä pelkän ideologiavieroksunna ja ryssäinhon sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan voi spekuloida kuka mitäkin on halunnut, faktaa että Suomen itärajallakin on mutka. Ja että Petsamoon tarvittiin Jäniskosken voimala, josta Neuvostoliitto teki Suomelle sodan jälkeen tarjouksen josta ei voinut kieltäytyä.
Ilmoita asiaton viesti
Joillekin se jenkkien neukuille pumppaama ase- ja kaikki muu apu oli tietty paska juttu…kuten sitten esim. loppupeleissä natseille.
Ilmoita asiaton viesti
Sotien jälkiselvittelyissä ei mene niin kuin Strömsössä: samassa portaassa Pyhäjärven rannalla asui Karjalan evakko, joka vuosikymmenten jälkeen sanoi, että missään ei ole niin sinistä vettä kuin Laatokassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei evakko sentään koskaan jenkkiapua syytellyt? Olisi muuten voinut tykästyä natsihallintoon. Eräs päänatseista elikä Himmler kehitteli mm. mytologiaa, että arjalaisuus olisikin itse asiasta lähtöisin Karjalasta. Teettipä soitinrkentajilla jopa kanteleita joihin oli muotoiltu hakaristin malliset ääniaukot. Heinrich, se evakkoon pakotettu ja vaikka muutama itkijämuori päälle olisivat voineet viettää lepposia kesäpäiviä Laatokan rannalla kuunnellen kanteleen säveliä ja laineiden liplatusta. Mitä olisi mahtanut Pyhäjärven rannalla tuumia nykyisestä NATO-hössötyksestä?
Ilmoita asiaton viesti
… No comment.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Onko Suomi Nato-jäsenyytensä kautta joutumassa uudelleenjakautuneessa maailmassa ajan oloon vastuuseen myös näiden maiden turvallisuudesta?”
Kyllä! Heti, kun Suomi liittyy NATOon, lähetämme vähintään parin prikaatin verran varusmiehiä Uuteen-Seelantiin ja Japaniin sotimaan.
– ”Kuinkahan paljon vilua ja nälkää länsimaissa ollaan valmiit kärsimään Ukrainan hyökkäyssodan tukemiseksi?”
Paljon, koska erityisen oleellista tuossa on se, että se on nimenomaan Ukraina, joka hyökkää. Kyllä sen tukemiseen jenkit ja sakemannit pari talvea kestävät ilman lämmitystä ja ruokaa.
Ilmoita asiaton viesti
Viroon nyt ainakin joudutaan lähettämään ammattisotilaista koostuva prikaati tai sen osia ja ne uudet F35:set tulevat partioimaan suomalaisten rahoilla saamattoman Viron ilmatilassa. ”Kriisinhallinnan” budjetti tulee nousemaan nykyisestä roimasti ja upseerit jo valittavat, etteivät nykyisellä vahvuudella pysty pystymään laajentuneeseen tarpeeseen. Luotto on mennyt gallup-kysely pressaamme ja hännystelijöihinsä. Ilmatieteilijöitä matkiakseni sanon, että suattaapi tulla eräille kova NATO-krapula.
Ilmoita asiaton viesti
”…saamattoman Viron ilmatilassa.”
Virossa on vähän yli miljoona asukasta, ja se ”saamaton Viro” on päässyt Neuvostoliiton miehityksen jälkeen hyvin jaloilleen.
Muukin kirjoittamasi on lievästi sanottuna silkkaa potaskaa.
”Tätä menoa virolaisten elintaso menee suomalaista ohi 2030-luvulla”
https://www.verkkouutiset.fi/a/tata-menoa-virolaisten-elintaso-menee-suomalaista-ohi-2030-luvulla/#d39a25cd
Ilmoita asiaton viesti
Eli voivat varustaa omat ilmavoimansa ja ylläpitää suurempaa reserviä. Mitä pienempi porukka, sitä suhteessa suurempi asevelvollisuusarmeija, kun naapurissa on suurempi öykkäri.
Ilmoita asiaton viesti
Minkälaisena Suomi onkaan Natoon liittymässä?
Tänään uutisoidaan eräiden henkilöiden lahjoittavan yhteensä 1,2 miljoonaa euroa Taideyliopistolle. Lahjoittajat haluavat edistää suomalaista taidekoulutusta ja erityisesti kehittää kirjoittamisen koulutusohjelmaa.
Lahjoituksen takana ovat Teoksen omistava Heikki Herlin, Otavan omistajasukuun kuuluva Eva K. Reenpää ja Otavan kirjasäätiö. Tiedotteen mukaan lahjoittajien mielestä on tärkeää, että kirjoittamista opetetaan yliopistotasolla muiden taiteiden rinnalla.
Taiteilija Säde Rönkkö saa Serlachius säätiön palkinnon kertoi HS pari päivää sitten.
Ajan henki muuttuu. Vaaditaan kykyä kirjoittaa omalaatuisella kielellä. Nato syntyi ”käräjäkivillä kansan miesten kesken ideoiden” vastustamaan kaikkea poliittista pakkovaltaa, natsien jyrän alta toipuva Norja kuului perustajiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Ukrainan hyökkäyssota”. ”Tosiasiat ja valheet sekoittuvat suloisesti keskenään”. Toden totta!
Paljonkin voisi sanoa, mutta tyydytään nyt kiireessä sanomaan vain tämä: Ukrainassa ei ole mitään ”venäläisvähemmistöä”. Vain venäjää äidinkielenään puhuvia ukrainalaisia. Mikä ei tee heistä mitään Ukrainan tulevan ”hyökkäyssodan” uhkaamia ”venäläisiä”, vaikka hyvä tohtorimme miten vimmaisesti tahansa haluaisi kuvitella.
Huikeaa mielen akrobatiaa tässä kyllä onnistutaan käyttämään. Ihmetyttääkin lähinnä vain: miksi? Mitä kukaan voi kuvitella tällaisilla tarinoilla saavuttavansa? Yhä vain ja ikuisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Veijo kysyi miksi? Siksi, että tämä ”venäläisvähemmistö” on Putinin hybridistrategian osa. Siksi Paavo sitä uskollisesti toistelee.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän ”oikeus suojella Venäjältä peräisin olevien omaperäisyyttä Suomessa” on kirjattu Venäjän ja Suomen valtiosopimuksena allekirjoitettuun Naapuruussopimukseen vuodelta 1992.
Ilmoita asiaton viesti
Missä kohtaa?
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992/19920063
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin tätä osaa sopimuksesta.
Tulkinta ja sopimuksen noudattaminen on toki horjunut toistaiseksi ainakin historiallisten muistomerkkien osalta, joista talvi-ja jatkosotaan liittyviä suomalaisten pystyttämiä muistomerkkejä on Venäjällä rikottu ja hävitetty.
”Sopimusosapuolet tukevat suomalaisten ja suomensukuisten kansojen ja kansallisuuksien omaperäisyyden säilyttämistä Venäjällä ja vastaavasti Venäjältä peräisin olevien omaperäisyyttä Suomessa.
Ne suojelevat toistensa kieltä, kulttuuria ja historian muistomerkkejä.”
Ilmoita asiaton viesti
Sopimuksessa on aika monta kohtaa jotka ovat ”horjuneet” Venäjän toimesta. Itse kyllä tulkitsen tuon niin että Suomi tukee venäläistä kulttuuria Suomessa ja Venäjä suomensukuisia kansoja Venäjällä.
No sopimus sinällään on kuollut kirjain ja kotimaisessa natokeskustelussa siihen ovat perustaneet lähinnä kotimaiset trollit. En viittaa tuolla sinuun.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, sopimuksen 10. artiklahan puhuu siitä, että osapuolet suojelevat t o i s t e n s a kulttuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla Venäjältä peräisin olevilla ihmisillä on tietenkin myös täysi oikeus muuttaa vaikka takaisin Venäjälle, mikäli eivät jostain syystä enää koe, että heidän ”omaperäisyytensä” on Suomessa riittävästi suojeltu.
En usko että minkään sopimuksen kirjaukset millään tavoin estäisivät tätäkään mahdollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta Putinin hybridistrategistit voisivat jo harkita epäonnistuneimpien ”salaisten” agenttiensa laittamista vaihtoon. Nykyiset kun eivät tahdo saada aikaiseksi paljon muuta kuin itseensä kohdistuvaa sydämetöntä kettuilua.
Ilmoita asiaton viesti
Älähän nyt Veijo ihan tuollaista ehdota. KGB/GRU ei erota henkilöstöään. Ne kyllä tarvittaessa pääsevät eroon henkilöstöstään mutta irtisanominen ei ole heidän keinovalikoimassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tukisikohan Väyrynen Ruotsia, jos se aloittaisi erikoisoperaation Pohjanmaan ruotsalaisten vapauttamiseksi. Vai suuntautuuko Paavon sympatiat vain Suomen itäpuolelle?
Ilmoita asiaton viesti
Губка Боб, Gubka Bob
Mihin perustuu väitteesi ”Kansanäänestystä ei järjestetty”.
Kun se todettiin monelta taholta , ettei kansanäänestystä tarvita.
Väitteen esittäjä on pitkänlinjan politiikko, ministeritason mies ja tohtori ja omankoulun professori.
Etkö kunnioita parlametarismia.
Kansa on puhunut UGH!
Ilmoita asiaton viesti
Kuten aikaisemmin totesin, Väyrynen kusee Suomen parlamentarismin ja kansan tahdon päälle. Edelleenkään NATO ei vaadi kansanäänestystä, vaan kansalta pitää olla selvä kannatus, jonka selville saamisen tavasta voi ao. valtio itse päättää.
Ilmoita asiaton viesti
”Vastauksia on löydettävissä mm. amerikkalaisen huippuasiantuntijan John Mearsheimerin luennosta,”
Mearsheimerin argumentit ovat typerämpiä kuin erään Neville Chamberlainin argumentit omana aikanaan. Ja olen kyllä katsonut noita videoitaan ihan tarpeeksi.
————————
”Tosiasiassa Venäjä ei ole uhannut liittoutuman eikä sen jäsenmaiden turvallisuutta.
”
Ei totta. Mutta kieltämättä Venäjä on paljon vaarallisempi Natoon kuulumattomille rajanaapureilleen. Erinomaista siis on, että nyt Paavonkin mukaan varmistui Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon.
————
”Nato määritteli Venäjän ”merkittävimmäksi ja välittömimmäksi uhkaksi liittoutuman turvallisuudelle” ja päätti lisätä voimakkaasti varustautumistaan itäisen Euroopan maissa.
”
Täysin tottahan tuo on, ja siksi tietenkin on myös hyvä, että NATO päätti lisätä varustautumista. Vähän turhan vähän, mutta oikeansuuntaistahan tuo edes on.
————————-
”Orwell tulee mieleen…”
Orwell tulee mieleen kieltämättä omista kirjoituksistasi – ei vain välttämättä siten kuin haluaisit.
—————————-
”Kun Venäjä lopettaa hyökkäyksensä, Ukrainan hallituksen aseellinen toiminta muuttuu hyökkäyssodaksi venäläisvähemmistön asuttamille alueille.
”
Venäjä saa ottaa rajanaapureiltaan hyökkäyssodalla/imperialismilla/jne. mitä vain, mutta jos haluaa taistella noista (omista) alueista, niin on itse syyllinen ja hyökkääjä…? Hurjan jännä mielipide.
Toimiiko tuo mielestäsi samoin mikäli Venäjä hyökkää Suomeen ja ottaa vaikka puoli maata? Ja sitten Suomi on sen jälkeen syyllinen sotaan ja kaikkeen muuhunkin mikäli yrittää ottaa omia alueitaan Venäjältä takaisin? Onhan Suomessakin venäläisvähemmistö eli kannattaisit oletettavasti samaa silloinkin kuin nyt Ukrainan kohdalla. Kaikki mahdolliset yliluonnollisetkin tahot varjelkoot meitä Väyrysen kaltaisilta poliitikoilta, eikä missään nimessä mihinkään johtotehtäviin moisia. Luultavasti useimpia aikaisemmin Paavoa äänestäneitäkin jo hävettää. Mutta virheistä toivottavasti oppii.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisota oli Neuvostoliiton aloittama hyökkäyssota.
Talvisodan jälkeen tuli jatkosota, jossa onnistuneiden hyökkäysvaiheen hyökkäystaisteluiden tuloksena Suomi valtasi takaisin Neuvostoliitolle talvisodassa menettämänsä alueet ja hieman enemmänkin.
Jatkosota päättyi välirauhaan ja Suomen armeijan vetäytymiseen talvisodan rauhan rajan taakse.
Jatkosodan jälkeen Suomessa käytiin sotasyyllisyysoikeudenkäynti, jossa poikkeuslain antamin valtuuksin suomalaisessa oikeusistuimessa mm. entinen tasavallan presidentti Risto Ryti tuomittiin kymmeneksi (10) vuodeksi kuritushuoneeseen. Vankeustuomion sai lisäksi seitsemän muuta suomalaista poliitikkoa.
Näin siis kävi viimeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mites se menikään, että ”Jumala anna anteeksi heille jotka eivät tiedä mistä puhuvat”.
Amen
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin otsikon kysymystä. Liitymme Natoon jossa
Yksi maa ostaa ohjusjärjestelmän Venäjältä, uhkaa toista Nato-maata sotilaallisesti, sen johtaja vaatii uusilta Nato-mailta lainmuutoksia eikä ymmärrä miten todellinen demokratian vallanjako toimii.
Yhdellä maalla ei ole omaa armeijaa lainkaan.
Yhdellä maalla on peräti 400 hengen armeija.
Kolmella maalla on kyllä ilmavoimia henkilökunnan osalta, mutta ei ainuttakaan sotilaslentokonetta
Yhden maan viranomaiset syyllistyvät säännöllisesti mm vankien kiduttamiseen
jne jne jne
Ehdottomasti kannattaa liittyä
https://en.wikipedia.org/wiki/Member_states_of_NATO
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Albania#:~:text=Current%20issues%20concerning%20human%20rights,sex%20trafficking%20and%20LGBT%20rights.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä karmeampi organisaatio on YK. Sen jäsenkunnasta vasta löytyykin todella outoja tapauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin on järkevää poistaa itseltä omat valtapyrkimykset, eikä huitoa ilmaa.
Sitten liittyä siihen samanmielisten joukkoon, joiden mielessä on isänmaan etu.
Ilmoita asiaton viesti
Juupa juu.
Nato ei kiellä jäsenmaata hyökkäämästä.
Mutta ei hyökkäävä jäsen saa NATO tukea, pikemminkin päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää tekstiä Paavolla. Paitsi, että ei kai sitä jäsenyyttä nyt vielä ole ihan kirkossa kuulutettu? Asia tulee vielä Suomenkin eduskunnan päätettäväksi, jos kaikki muut maat sopimuksen ratifioivat. Maksimissaan 66 kansanedustajaa riittää tyhmyyden estämään, jos olen oikein ymmärtänyt ja laskenut. Jos Suomi alkaa luovuttaa kurdeja Turkkiin, niin saattaa siinä joku kansanedustaja alkaa miettiä.
Jos jäsenyys kuitenkin toteutuu, niin sitten siitä pitää erota, eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä.
Ilmoita asiaton viesti