Ministereiden, kansanedustajien ja virkamiesten rikosoikeudellinen vastuu
Huhtikuun 12. päivänä julkaisin kirjoituksen ”Perustuslaki Suomen turvaksi”.
Aloitin:
”Valtamedia on jälleen vaiennut niistä ongelmista, joita Suomen jäsenyys euroalueessa on aiheuttanut ja aiheuttaa Suomen kansantaloudelle, yhteiskunnalle ja koko kansalle. Omalta osaltani olen tuonut ne esiin mm. 14.3. julkaisemassani blogissa ”Väärää politiikkaa meillä ei ole varaa jatkaa”.
Sosiaalisessa mediassa on kyselty, kuinka oli mahdollista, että Suomi vietiin euroalueeseen perustuslakia rikkoen. Tämä askarruttaa isänmaamme kohtaloista huolestuneita suomalaisia senkin vuoksi, että käsillä on jälleen ratkaisuja, joissa perustuslain rajoja koetellaan.
Julkisuudessa on riemuittu siitä, vältyimme ainakin tässä vaiheessa eurobondeilta. Tämä on peittänyt alleen 500 miljardin euron tukipaketin aiheuttamat taloudelliset ja myös oikeudelliset ongelmat. Yhteisvastuun lisäämisestä siinäkin on kysymys.
Huomiotta on jäänyt myös Suomen Pankin arveluttava rooli sekä EKP:n toiminnassa että kotimaan ratkaisuissa. Niihin eduskunnan perustuslakivaliokunta EMU-tiedonantoa käsitellessään aikanaan viittasi.
Suomessa eduskunnan perustusvaliokunta on viime vuosina terästäytynyt maamme sisäistä lainsäädäntöä käsiteltäessä. Nyt sen tulisi kantaa Saksan perustuslakituomioistuimen tapaan vastuunsa myös Euroopan unionia ja euroaluetta koskevissa ratkaisuissa. Perustuslaki voisi olla Suomen turva.”
Kerrottuani siitä, kuinka eduskunnan perustuslakivaliokunta oli toiminut niissä ratkaisevissa vaiheissa, joissa Suomi liittyi Euroopan unioniin ja euroalueeseen, päätin blogini toivomukseen,
”että perustuslakivaliokunta pääsee ottamaan kantaa EU:ssa ja euroalueessa vireillä oleviin ratkaisuihin. Toivottavasti se toimii yhtä tiukasti kuin sisäpolitiikkaan liittyvissä ratkaisuissa. Ja toivottavasti eduskunta ottaa sen kannanotot huomioon.”
Perustuslakivaliokunta on terästäytynyt.
EU:n jälleenrakennusrahastosta 12.6. antamassaan yksimielisessä lausunnossa
”Perustuslakivaliokunta ilmoittaa, että EU:n elpymissuunnitelmaan liittyvän sääntelyn valmistelussa otetaan huomioon lausunnossa mainitut valtiosääntöoikeudelliset huomiot, ja että valtioneuvoston ei tule asian käsittelyn tässä vaiheessa hyväksyä tai edistää nyt ehdotettua unionin lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä.”
Suuri valiokunta ja valtioneuvosto eivät kuitenkaan ole ottaneet perustuslakivaliokunnan selväsanaista kannanottoa huomioon eivätkä toimineet sen edellyttämällä tavalla.
Voidaanko ministerit ja kansanedustajat saattaa tästä oikeudelliseen vastuuseen?
Valtioneuvoston jäsenten osalta tämä on mahdollista ministerinvastuulain nojalla. Siihen liittyvä menettely kuitenkin helposti politisoituu tavalla, jossa oikeudellinen vastuu jää toteutumatta.
Valtioneuvoston jäsenet näyttävät kuitenkin olevan oikeudellisessa vastuussa myös rikoslain nojalla. Sama vastuu koskenee myös kansanedustajia ja virkamiehiä.
Virkamiesten joukossa erityisen suuri vastuu on ollut ja on Suomen Pankin pääjohtajalla ja muulla virkamiesjohdolla.
Suomen rikoslaissa on 12. luku, joka on otsikoitu ”Maanpetosrikoksista”. Se on uudistettu 21.4.1995, siis välittömästi Suomen liityttyä Euroopan unioniin.
Luvun 1 §:ssä ”Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen” säädetään:
”Joka tarkoituksenaan väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla taikka vieraan valtion sotilaallisen tai taloudellisen painostuksen tai tuen avulla
saattaa Suomi tai osa Suomea vieraan valtion alaiseksi,
irrottaa osa Suomea muusta valtakunnasta tai
muulla vakavuudeltaan näihin rinnastettavalla tavalla rajoittaa Suomen valtiollista itsemääräämisoikeutta
tekee teon, josta aiheutuu sanotun tarkoituksen toteutumisen vaara, on tuomittava Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantamisesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.”
Syyttäjälaitos on viime aikoina pyrkinyt saamaan kansanedustajia oikeudelliseen vastuuseen rikoslain 11. luvun perusteella, joka koskee sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Kansanedustajia on pyritty asettamaan syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sen 8§:n nojalla.
Nykyisillä kansanedustajilla on eduskuntatyöhön liittyvä syytesuoja. Edustajantoimen päätyttyä rikosoikeudellinen vastuu Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantamisesta saattaa kuitenkin heidänkin osaltaan toteutua.
Virkamiesten ja myös Suomen Pankin pääjohtajan rikosoikeudellinen vastuu voisi toteutua välittömästikin, mutta tämänkaltaiset rikokset tuskin koskaan vanhenevat.
Virkamiesten osalta juridiikka on suhteellisen ongelmatonta. Rikoslain 40 luku on täynnä erilaisia rikoksia joihin virkamies voi syyllistyä.
Sen sijaan rikoksen tapahtumisen osoittaminen on osoittautunut haasteelliseksi varsinkin ylempien virkamiesten kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Virkamiesten tulee olla päteviä töihinsä, mitä taas ei ollenkaan vaadita poliitikoilta eikä edes ministereiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on ajautunut perustuslailliseen kriisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on onneksi toimiva laillisuusvalvonta!
Laillisuusvalvontaviranomaisten yksi keskeinen tehtävä on perustella, että miksi jokin väärin tehty toimenpide onkin ollut ”oikein ja hyväksyttävissä”.
Suomi on ”oikeusvaltio”! 🤖
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit nyt täyttä asiaa. On täysin selvää, että nuo rikokset jo tehty.
Olisin iloinen nähdessäni syyllisiä pitkän jonon matkalla selliin muutamiksi vuosiksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Olisi hyvä jos…”, miten se vastuu vain toteutuisi mahdollisine sanktioineen.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Sauli Niinistön osuus Suomen Markan lakkauttamisessa vastoin perustuslakia tulisi pikaisesti selvittää. Hän oli ministerinä Paavo Lipposen hallituksessa joka lakkautti Markan pelkällä hallituksen tiedonannolla Eduskunnalle kun lakkautuspäätös olisi vaatinut Eduskunnan 5/6 enemmistön..??? Sauli Niinistö oli myös Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja kun meille vakuutettiin ettei EU:iin mahdollinen liittyminen vaikuta mitenkään Suomen Markan asemaan..!!! Kuinkas sitten kävi..??? 😎 🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Katsokaa Jorma Jaakkolan kotisivut netistä. Siellä on paljon hyvää asiaa..!!! http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslain ensimmäisessä pykälässähän todetaan, että Suomi on Euroopan unionin jäsen. Melko ilmeisesti lähin ”vieras valtio” on Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä lukee perustuslaissa, mutta sen merkinnän ei Kokoomuksen mukaan tule merkitä mitään. Näin silloin Kokoomuksen taholta eduskuntakeskusteluissa vakuuteltiin. On vain toteamus, kun jäsenyys vahvistettiin.
Mitä sitten tulee tuohon kommentin viimeisen lauseen tarkoitusperään, niin se jääköön arvoon arvaamattomaan. Noita tuonkaltaisia heittoja esiintyy tälläkin palstalla aina silloin tällöin tietyn ideologian suunnalta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on Euroopan Unionin jäsen, se todetaan perustuslain ensimmäisessä pykälässä, Jaakkola saa olla siitä mitä mieltä tahansa, mutta tämä nyt vaan on tosiasia eikäse muuksi muutu. Väyrynen voisi tykönänsä miettiä hieman menneisyyttään, Väyrynen kun oli vuorineuvosten, varsinkin ”punaisten” vuorineuvosten, mutta myös Kremlin juoksupoika, tästä paras esimerkki on tapa jolla Väyrynen ajoi talouselämän, mutta myös vieran vallan, NL:n tahdon mukaisesti alkoholisoitunutta ja tehtävään kykenettömän Ahti Karjalaista Suomen tasavallan presidentiksi. Minkä tahon juoksupoi ka Väyrynen nyt onkaan, ei ainakaan meidän suomalaisten enemmistön ja kuinka isänmaallista tuo vehkeily Kremlin kanssa Väyrysen mielestä oikein olikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Missähän laissa on määritelty näitten nykyisen hallituksen lähes satapäisen avustajakaartin, ”polittrukkikaartin”, vastuu toimistaan ? Touhuavatko he täysin harmaalla alueella ?
Ilmoita asiaton viesti