Mitä ajattelevat Vladimir Putin ja Volodymyr Zelenskyi?
On aluksi huomautettava, että tämä kirjoitukseni perustuu vain julkisuudessa olleisiin tietoihin. Mitään sisäpiirin lähteitä minulla ei ole ollut eikä ole.
Kun olen kevään mittaan kirjoittanut Ukrainan sodasta ja Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä, minua on syytetty putinistiksi ja Kremlin agentiksi. Pahempaakin kieltä on käytetty.
Tosiasiassa NKP ja KGB toimivat 1970- ja 1980-luvuilla minua vastaan.
Puolustin liian voimakkaasti Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta. Moskovan korttia Suomen sisäisessä valtataistelussa käyttivät erityisesti sosialidemokraatit. Tästä on löytynyt runsaasti uutta tietoa mm. Mauno Koiviston äskettäin avautuneesta arkistosta.
Vuoden 1994 presidentinvaaleissa valintani esti Venäjän suurlähetystön lähettämä ”nootti”. Tämä ei ehkä ollut tahallinen teko.
Yli kymmeneen vuoteen en ole ollut missään yhteydessä Venäjän hallinnon edustajien kanssa. Viimeinen kontaktini oli Elvira Nabiullina, Venäjän keskuspankin nykyinen pääjohtaja. Hän oli kollegani, kun hoidin vuosina 2007-2011 ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävää.
Vladimir Putinin olen tavannut urani varrella muutamia kertoja.
Ensimmäinen tapaaminen oli vuonna 1991, jolloin isännöin ulkoministerinä Pietarin pormestarin Anatoli Sobtshakin vierailua Suomeen. Vladimir Putin oli mukana pormestarin avustajana.
Tästä vierailusta en Putinia muista, vaikka ilmeisesti hänen kanssaan ainakin muutaman sanan vaihdoin.
Sittemmin olen ollut muutaman kerran mukana, kun Suomen valtiolliset johtajat, Tarja Halonen ja Matti Vanhanen, ovat Vladimir Putinia tavanneet.
Putin teki vaikutuksen erityisesti sillä, että hän oli valmistautunut tapaamisiin hyvin perusteellisesti.
x x x
Kun Venäjä oli 24. helmikuuta hyökännyt Ukrainaan, Vladimir Putinin toimintaa pidettiin täysin järjettömänä. Hänen on epäilty tulleen mielenvikaiseksi. On sanottu, että Putin on käynyt täysin arvaamattomaksi.
Monet ovat unohtaneet sen varoituksen, että ei pitäisi omaa propagandaansa uskoa. Tällä tavoin saattaa joutua johdetuksi pahasti harhaan.
Ukrainan tapahtumista ja niiden taustoista on Suomenkin tiedotusvälineissä annettu harhaan johtava kuva. Meille näistä asioista annettu käsitys on ollut itse asiassa yksipuolisempi kuin muissa länsimaissa.
Tämä johtuu ainakin osittain siitä, että Venäjän hyökkäystä on käytetty hyödyksi propagandassa Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Tässä suhteessa ovat johtavat tiedotusvälineet toimineet avoimen yksipuolisesti.
Suomalaisille on kerrottu, että Venäjä hyökkäsi vuonna 2008 Georgiaan ja valtasi Abhaasian ja Etelä-Ossetian.
Tosiasiassa näillä alueilla asuneet vähemmistökansat irrottautuivat Georgian sorrosta 1990-luvun alussa käydyissä sisällissodissa. Vuoden 2008 sodan aloitti Georgia. Sen seurauksena Venäjä ei vallannut itselleen alueita.
Suomalaisille on kerrottu, että vuonna 2014 Venäjä hyökkäsi Ukrainan itäosiin ja valtasi Krimin niemimaan.
Tosiasiassa Ukrainassa syttyi sisällissota sen jälkeen, kun Kiovassa oli helmikuussa 2014 toteutettu länsimaiden tukema vallankaappaus. Maan laillisesti valittu presidentti Viktor Janukovitsh joutui pakenemaan maasta.
Uusi hallitus kielsi venäjän kielen käytön ja ilmoitti maan liittyvän Natoon. Nämä päätökset synnyttivät sisällissodan ja johtivat Krimin valtaukseen.
Vuoden 2015 alussa sisällissota oli laajenemassa. Saksan ja Ranskan johdolla syntyi Minsk II -sopimus, jolla tämä estettiin.
Näistä asioista on ollut tarjolla tietoa muun muassa Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla julkaisemissani kirjoituksissa. Niissä olen ottanut kantaa siihen, kuinka Ukrainan kriisi olisi voitu ratkaista rauhanomaisesti. Olen kirjoittanut myös siitä, kuinka sota saataisiin loppumaan ja poliittiset neuvottelut käyntiin.
Historiallisen taustan osalta suosittelen luettavaksi erityisesti vuoden 2014 lopulla julkaisemani blogin ”Syttyykö jäätyneistä konflikteista kuuma sota?” ja vuoden 2015 alussa julkaisemani kirjoituksen ”Uusi ja vanha Eurooppa”.
Mitä Vladimir Putin ajatteli, kun Venäjä käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan?
Tähän kysymykseen olemme saaneet valaisua Washington Postin hankkimista tiedoista, joista Iltalehti kertoi 30.5. julkaisemassaan jutussa.
Yhdysvalloilla oli tiedustelutietoa siitä, että Venäjä suunnitteli Ukrainan pääkaupungin Kiovan valtaamista salamahyökkäyksellä ja suhteellisen pienellä eliittijoukolla. Suunnitelmaan kuului Hostomelissa Antonovin lentokentän valtaaminen.
Tähän Yhdysvallat oli varautunut ennakkoon kouluttamalla ja aseistamalla ukrainalaisjoukot tällaista hyökkäystä torjumaan. Lisäksi Ukrainaa varoitettiin ennakkoon.
Washington Postin haastattelema asiantuntija toteaa, että Venäjä asetti itselleen ansan. Sen tarkoituksena ei ollut aloittaa täysimittaista sotaa, vaan toteuttaa erikoisoperaatio.
Ilmeisesti Vladimir Putin ajatteli erikoisoperaatiota käynnistäessään vuoden 2014 helmikuussa Kiovassa toteutettua vallankaappausta. Hyökkäys alkoi päivälleen kahdeksan vuotta sen jälkeen.
Toteuttamalla erikoisoperaation Putin pyrki vaihtamaan Kiovan hallituksen samaan tapaan kuin vuonna 2014 tapahtui. Uuden hallituksen uskottiin olevan valmis sopimaan venäläisvähemmistön oikeuksien turvaamisesta toteuttamalla Minsk II -sopimus, ja hyväksymään Ukrainalle puolueettomuusaseman.
Kiovan valtaaminen maavoimien hyökkäyksellä oli kelvoton yritys. Se johti joukkojen sekasortoiseen vetäytymiseen, turhautumiseen ja silmittömään väkivaltaan.
Kun hallituksen vaihtaminen ei onnistunut, siirryttiin toteuttamaan alkuperäistä päämäärää toisin keinoin. Venäjänkielisten ukrainalaisten asuttamia alueita ryhdyttiin valtaamaan maavoimien hyökkäyksellä. Tämän rinnalla pyritään edelleen torjumaan Ukrainan Nato-jäsenyys.
x x x
Mitä Putin nyt aikoo?
Saattaa olla, että Venäjä pyrkisi valtaamaan vielä Harkovan kaupungin ja alueen, jos voimat siihen riittäisivät.
Etelässä hyökkäystä tuskin jatkettaisiin. Transnistrian alueen venäläisvähemmistön aseman voisi pyrkiä turvaamaan myös neuvotteluteitse.
On syytä kysyä myös, mitä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ajattelee ja mihin hän pyrkii.
Vuoden 2015 jälkeen Ukrainan johto ei ole suostunut neuvottelemaan ja sopimaan Donbassin alueen venäläisvähemmistön asemasta Minsk II -sopimuksen edellyttämällä tavalla. Se on pitänyt kiinni pyrkimyksestään liittyä Natoon.
Volodymyr Zelenskyin valinta Ukrainan presidentiksi ei tuonut tähän muutosta.
Ennen Venäjän hyökkäystä Saksa ja Ranska vetosivat sen puolesta, että Ukraina olisi suostunut toteuttamaan Minsk II -sopimuksen ja hyväksynyt maalleen puolueettomuusaseman. Tämäkään ei auttanut.
Nyt presidentti Zelenskyi pyrkii valtaamaan asevoimin Venäjän miehittämät venäläisalueet. Uhraukset kaatuneina ja haavoittuneina sotilaina ovat raskaat. Siviiliväestö kokee kovia kärsimyksiä sodan keskellä.
Länsimaiden kannalta katsoen asetelma on outo.
Sota syttyi, kun Ukraina ei suostunut turvaamaan venäläisvähemmistön asemaa neuvotteluteitse. Nyt sanotaan, että Ukrainaa on tuettava, kun sen katsotaan puolustavan ihmisoikeuksia ja demokratiaa.
Millä tavoin ihmisoikeuksia ja demokratiaa edistäisi se, että länsimaat auttaisivat Ukrainaa ”voittamaan sodan” ja häätämään Venäjän joukot perinteisesti venäläisten asuttamilta alueiltaan? Kuinka kova hinta tästä ollaan valmiit maksamaan?
x x x
Nyt olisi saatava kiireesti aikaan tulitauko ja aselepo.
Nyt tulisi vihdoinkin käynnistää ne neuvottelut, joita ehdotin jo vuoden 2014 lopulla kirjoittamassani blogissa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut varhaisemmissa vaiheissa aktiivinen neuvotteluratkaisun aikaansaamiseksi. Voisiko hän nyt palata sotapolitiikasta rauhanpolitiikkaan?
Ranskan parlamenttivaalien toisen kierroksen jälkeen olisi otollinen ajankohta ryhtyä toteuttamaan rauhanpolitiikkaa ETY-järjestön huippukokousten puheenjohtajamaana toimineiden Suomen ja Ranskan johdolla.
Ukrainalle ei kohta jää muita vaihtoehtoja kuin suostua katkeraan, samantapaiseen pakkorauhaan, kuin mihin Suomi joutui suostumaan 13.3.1940, koska sen omat asevoimat eivät lännen aseavusta huolimatta kykene karkottamaan venäläisiä sotilaita Venäjän jo valloittamilta alueilta.
Ukraina tarvitsisi ihmeen, eli käytännössä taktisia ydinaseita tai MOAB-pommeja (GBU-43) rintamasuunnan muuttamiseksi tai sitten Venäjän johdon päätöksen joukkojen vetäytymisestä.
Niitä se ei tule saamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen mielestä sodan jatkaminen kuitenkin toteuttaa Putinin asettamia tavoitteita?
Mitähän nämä venäläiset itse ajattelevat siitä että heidät halutaan vapauttaa?
Väyrynen hyväksyy jatkuvan valehtelun? Tarkoitus oli vapauttaa ihmiset narkkarien ja natsien kynsistä, oliko se totta?
Miksi Putin puhuukin nyt että tarkoitus on seurata Pietari Suuren jalanjälkiä? Kumpi oikeastaan on totta kun molemmat eivät voi olla totta samaan aikaan?
Mikä asema Suomelle jää kun tarkoitus on toteuttaa Suomenkin osalta Pietari Suuren suunnitelma? (Isoviha ja rajan siirto yhä lännemmäksi, kansanmurha ja asutuksen tuhoaminen länsirannikolta vastahyökkäyksen vaikeuttamiseksi).
Ilmoita asiaton viesti
”Vuoden 1994 presidentinvaaleissa valintani esti Venäjän suurlähetystön lähettämä ”nootti”. Tämä ei ehkä ollut tahallinen teko.”
Tämä on spekulointia.
Ilmoita asiaton viesti
Valinnan esti se, että suomalaiset äänestivät mieluummin Ahtisaarta ja Rehniä.
Kaikki me tiedämme, kenen valinnan vuonna 1962 esti nootti ihan ilman lainausmerkkejä. Vaikea on äänestää ketään, joka ei ole ehdokkaanakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun Venäjä oli 24. helmikuuta hyökännyt Ukrainaan, Vladimir Putinin toimintaa pidettiin täysin järjettömänä. Hänen on epäilty tulleen mielenvikaiseksi. On sanottu, että Putin on käynyt täysin arvaamattomaksi.”
Tuohan on täysin totta, hullua touhua. Mikäli sodat ovat ratkaisu kaikkeen, niin miksi ei sodita ihmisiä pois maailman kartalta? Sekin on hullua touhua.
Toki venäläisten asema Ukrainan sisällä on voinut olla heikko, mutta eihän se oikeuta hyökkäämään maahan. Maassa on varmaan ollut ja on muitakin ryhmiä (köyhiä, muun kielisiä jne.) venäläisten lisäksi, joita kohdellaan epäreilusti. Kevennykseksi voin sanoa, että meilläkin autoilijoita kohdellaan epäreilusti. Muutoksia varten on demokraattiset elimet ei vieraan vallan asevoimat. Joka sodan aloittaa on hullu ja idiootti, taho luulee sitä ainoaksi ratkaisuksi asioiden selvittämisessä, mutta on väärässä ja toimii kuten hullut vallanhimoiset toopet toimivat. Edes Väyrynen ei tuota pahuutta muuksi voi muuttaa, siloittelu ei nyt auta vaan sodan totaalinen tuomitseminen.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo, on aivan turhaa kirjoitella ja vedota siihen mitä joku on joskus kymmeniä vuosia sitten kirjoittanut tai sanonut.
Sieltä löytyy kaikenlaista ja kaikkia vastaan ja puolesta. Tuollainen on vain lähinnä lapsellista jankutusta.
Et tullut valituksi 1994. Se siitä. Olisiko syynä ollut vain se että et tullut valituksi?
Ilmoita asiaton viesti
Historia seuraa Väyrystä hamaan tappiin vaikka mitä muuta nyt veistelisi:
”Erikseen kirjassa on nostettu esiin presidentti Urho Kekkosen päiväkirjojen merkintä 17.12.1979, jossa presidentti tapasi KGB-upseeri Viktor Vladimirovin:
”Vladimirov luonani – – Sovittiin neljästä asiasta: 1) J. Virolaisen vaihtaminen kepun puheenjohtajan paikalta, 2) J. V:n paikalle (Paavo) Väyrynen puheenjohtajaksi – –”.
– Jälkipolvia ei voine olla järkyttämättä, että Suomen tasavallan presidentin päiväkirjasta löytyy merkintä, jossa tämä kirjoittaa sopineensa Neuvostoliiton KGB-edustajan kanssa siitä, että keskustapuolueen puheenjohtaja vaihdettaisiin.”
Lähde:
https://www.verkkouutiset.fi/a/urho-kekkosen-kgb-diili-paavo-vayrysesta-jarkytti-uutuuskirjaa-koko-sitaatti-on-rankempi/#abb8651e
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavasti Väyrynen sopi samaisen Vladimirovin kanssa ennen vuoden 1982 presidentinvaaleja, ettö Neuvostoliitto tukisi julkisuudessa jollain tavoin Karjalaisen presidenttiyttä. Tämä jäi kuitenkin puolitiehen, koska kepu valitsi ehdokkaakseen Virolaisen.
Ilmoita asiaton viesti
Lastenlaulua lainaten ”maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.”
Elimme kieltämättä hiukan erikoista aikaa, joka loppujen lopuksi kulminoitui Kekkosen muistomerkkiin ”Suuri Aika”:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Urho_Kekkosen_muistomerkki_(Kajaani)#/media/Tiedosto:Kajaanin_Kekkospatsas.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Valtiotieteen tohtori Paavo Väyrynen, olette kirjoittanut lukuisia Putinin hirmutekoja ”puolustavia” kirjoituksia koko kevään. Mitä hyötyä niistä on ollut teille? Ymmärrykseni mukaan niissä ei ole ollut Puheenvuoron lukijoille sellaista tietoa, mikä olisi kannustanut lukijoita antamaan teille kiitosta. Päinvastoin kirjoituksianne on kommentoitu erittäin kriittisesti. Jos teillä ei ole kirjoituksillenne muita aiheita voisitte keskittyä ensi kevään eduskuntavaaliin aloittamalla vaalikiertueen maamme kaikilla paikkakunnilla kuten lupasitte tehdä, jos teidät olisi valittu Keskustan puheenjohtajaksi. Minäkin saattaisin käydä kuulemassa, miten aiotte pelastaa maamme talouden/velkasuhteen vihervasemmistohallituksen jäljiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä sellaista materiaalia on kirjoittanut josta saa todellakin sen kuvan että on parasta ettei tälläistä toveria valita mihinkään enää Suomessa…
Ilmoita asiaton viesti
”Uusi hallitus kielsi venäjän kielen käytön ja ilmoitti maan liittyvän Natoon. Nämä päätökset synnyttivät sisällissodan ja johtivat Krimin valtaukseen.”
Väyrysen mielestä kysymys on sisällissodasta kun 100 tuhatta raskaasti aseistettua venäläistä sotilasta pommittaa Ukrainan kaupunkeja siviiliuhreista välittämättä.
Ilmoita asiaton viesti
HS:n nimitettyä Laura Saarikosken (Saska Saarikosken puoliso) päätoimittajaksi syventävää kehittämään, monet (sekä Putin että Zelezny) ottaisivat kiitollisena vastaan huomion Paavo Väyrysen blogin kommenteissa esiintyneen suomenkielisen ajatuksen ”maalainen ei enää vaikene seurakunnassa” olevan paikallinen sovellutus Antonio Gramscin kuuluisasta kiteytyksestä ”jokainen on filosofi, joskaan jokaisella ei ole filosofin virkaa”.
Ilmiöt, ihmisyksilön vapauden kaipuu, ovat universaaleja, mutta ilmentymät ongelmineen paikallisia, kultturihegemonian kriitikot kirjoittivat Gramscin aikaan.
Ainakin Putin oivallusta tarvitsisi itsenäistyäkseen patriarkka Kirillistä. Voisi yllättyä kuullessaan uutta Paavo Väyryseltä, byrokraattien ihmemaasta.
Ilmoita asiaton viesti
On varsin hämmentävää, että tohtori Väyrynen vihjaa rivien välistä, että Venäjällä on ikään kuin oikeus hyökkäykselle. Samoin vuoden 2014 maidanin ja Venäjän 24.2. aloittaman hyökkäyksen rinnastaminen toisiinsa on täysin käsittämätöntä.
Kysyn vaan, että miten vahvat Putin-lasit pitääkään olla päässä, jotta pääsee tällaisiin johtopäätöksiin?
Ilmoita asiaton viesti
”Kysyn vaan, että miten vahvat Putin-lasit pitääkään olla päässä, jotta pääsee tällaisiin johtopäätöksiin?
”
No hänellä on teoreettiset mahdollisuudet Suomen presidentiksi, mikäli Venäjä valtaa Suomen. Vuosikymmenten aikaiset näytöt ovat hyvät jatkuen edelleen tasaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta saisi vaikka televisiosarjan tai ainakin Remeksen jännärin. Venäjä valtaa Suomen ja asettaa nukkehallituksen, aika helppo olisi löytää siihen ministereitä.
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä koominen tuo väite, että ”NKP ja KGB toimivat 1970- ja 1980-luvuilla minua vastaan”.
Alustaja oli suomeksi sanoen Vladimirovin ja Kekkosen palveluksessa vuoteen 1981.
Keväällä 1982 Vladimirovkin tietenkin ymmärsi, mitä gallupit sanoivat: Koiviston kausi on tuleva tosiasia.
Vuoden 1987 hallitusratkaisussa oli varmasti kyse nimenomaan siitä, että Koivisto ja Holkeri halusivat Väyrysen ja keskustan oppositioon. Mikäli Karasev oli asiassa jotenkin aktiivinen, kyse on ollut siitä, että hän halusi pyytää Gorbatshovin puolesta anteeksi venäläisten pitkäaikaista kepumyönteisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se koomista niille, jotka tuntevat historiaa. Väyrynen tietää, että hänellä on paljon potentiaalisia kannattajia niiden joukossa, jotka eivät tiedä mistään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän sopivat roomalaisen senaattori ja historioitsija Tacituksen sanat lähes 2000 vuoden takaa: ”Mitä ei tunneta, sitä pidetään suurenmoisena.”
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Venäjä hyökkäsi?
Brzezinskin The Grand Chessboardiin on kirjattu Yhdysvaltojen neocon valtaeliitin tarve ylläpitää Yhdysvaltojen hegemoniaa maailmassa. Tuossa teoksessa todetaan, että Venäjä ja Ukraina yhdessä omilla resursseillaan voivat nousta suurvallaksi.
90-luvulla näytti siltä, että länsi kykenee hallitsemaan Venäjän valtavia luonnonresursseja. Lännen ahneus ja Venäjälle työntämä talouden ”shokkiterapia” kuitenkin ajoi Venäjän koko vuosikymmeneksi lamaannukseen, joka johti vahvan johtajan kaipuuseen ja lopulta lännen karkotukseen Venäjältä.
Kun tuo Lännen Venäjän ”valloitus” epäonnistui, alkoi tuon toisen The Grand Chessboardissa mainitun maan Ukrainan ”valloitus”. Victoria Nulandin sanoin:”…sijoitimme 5 miljardia dollaria Ukrainan demokratisointiin ja muuhun…”. Noilla rahoilla rahoitettiin Ukrainan kansalaisjärjestöjä, politiikkaa ja projekteja, joiden tarkoitus oli kääntää Ukrainaa länsimieliseksi ja lyödä kiilaa Ukrainan ja Venäjän väliin. Lopulta tuo projekti onnistui 2014, jolloin sinänsä asialliset mielenosoitukset saatiin käännettyä äärioikeiston avulla vallankaappaukseksi.
2013 keskeytetty Ukrainan EU -lähestymissopimusneuvottelut loivat olosuhteet vallankaappaukselle. EU-sopimus oli Ukrainalle hyvin epäedullinen, koska se olisi tuonut sitä samaa kurjistamispolitiikkaa, joka Euroopassakin oli kurjuutta jo luonut. Lisäksi se olisi tuonut raja Ukrainan ja Venäjän välille. Ukrainan talous oli vahvasti integroitunut Venäjän talouteen, joten EU:n vaatimukset tältäkin osin olivat kohtuuttomia Ukrainalle. Janukovytsin neuvottelujen keskeyttäminen oli taloudellisessa mielessä järkevää, mutta ilmapiiri merkittävässä osassa Ukrainaa oli EU-myönteistä riippumatta taloudellisesta realismista. Näin alkoivat mielenosoitukset, jotka USA:n tukema äärioikeisto lopulta kaappasi väkivaltaiseksi vallankaappaukseksi.
Ukrainan ja Venäjän väliin oli lyöty kiila, kuten The Grand Chessboard esitti.
Kymmenet diplomaatit, tutkijat, poliitikot, sotilaat ja journalistitkin olivat jo ennen 2000 -lukuakin varoittaneet Naton laajenemisesta. Esimerkiksi nykyinen CIA:n johtaja William Burns varoitti jo 2008, että jos Yhdysvallat jatkaa Ukraina-politiikkaansa tulee Venäjä ottamaan Krimin ja etnisien venäläisien asuttama Itä-Ukraina joutuu sekasortoon………. ja silti tuota politiikkaa jatkettiin !
Looginen kysymys kuuluukin: Tehtiinkö kaikki tuo Ukrainan ”demokratisointi” oransseine -vallakumouksineen vallankaappauksineen tietoisesti vai tyhmyyttään?
On kolme syytä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan:
1. Ylläkuvaamani Ukrainan vetäminen USA:n vaikutuspiiriin. Vastaukset, jotka Putin sai joulukuussa esittämiinsä vaatimuksiin Euroopan uudeksi turvallisuusjärjestelyksi varmasti vaikuttivat Putinin arvioon neuvottelumahdollisuuksista Lännen kanssa.
2. USA:n aseet, jotka käytännössä olivat jo Ukrainassa. Obama oli estänyt aseiden viennin Ukrainaan, mutta Trumpin kaudella niitä aloitettiin viemään Ukrainaan miljardeilla ja Bidenin aikana vienti vain kiihtyi. Ukrainan sotilaallinen voima oli kasvamassa koko ajan.
3. Ukrainan sisällissota. Ukrainan sisällissodassa oli jo kuollut arviolta 14 000 ihmistä, joista pääosa (80%) oli Itä-Ukrainan etnisiä venäläisiä. Tuon kriisin lopettamiseksi oli jo neuvoteltu Minsk 2 -sopimus vuonna 2015 Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän kesken. Tuo sopimus on YK:n sopimuskokoelmassa, ja se on siksi osa kansainvälistä lakia. Ukraina on kuitenkin kaikki nämä vuodet kieltäytynyt toteuttamasta tuota sopimusta, eikä Saksa ja Ranska ole painostaneet Ukrainaa tuon sopimuksen toteuttamiseen.
Venäjän hyökkäystä edeltäneenä viikkona oli Ukrainan suorittamat pommituksen Donbassin alueella kiihtyneet merkittävästi OSCE -raporttienkin mukaan. Ukrainan tavoite (2021 laki) sotilaallisesta ratkaisusta LPR:n ja DPR:n itsenäisiksi julistautuneiden kansantasavaltojen alueella kävi yhä selvemmäksi.
Poliittinen paine Venäjällä kasvoi LPR:n ja DPR:n tunnustamiseksi ja auttamiseksi sotilaallisesti. Putin oli jo odottanut Ukrainan sisällissodan ratkaisua 8 vuotta, mutta nyt hänen kannatuksensa oli hiipumassa etnisien venäläisien kuollessa Ukrainan sisällissodassa.
Näin Venäjä aloitti operaationsa Itä-Ukrainassa olevien Ukrainalaisjoukkojen ja etenkin äärioikeistolaisien armeijanosien tuhoamiseksi.
Putinin kannatus nousi tämä sodan takia huippuunsa. Yhdysvaltojen tavoite oli tietenkin juuri päin vastainen. Tavoite Ukrainan ja Venäjän erottamiseksi onnistui, mutta Venäjälle ei saatu ”länsimielistä” johtajaa.
Jos Putin ei olisi hyökännyt, olisi ollut vain ajan kysymys jolloin hänet olisi syrjäytetty. Kun Ukraina olisi tuhonnut LPR:n ja DPR:n vastarinnan, olisi Putinin kannatus romahtanut……. ja tätähän kukaan johtaja ei siedä.
Venäjän hyökkäys nyt oli sen laskelman tulos, että irtaantuminen lännestä on väistämätön, ja sota Ukrainassa johtaa pienempiin tappioihin mitä nopeammin sinne mennään.
Yhdysvaltojen neoconien tavoite on ollut USA:n hegemonian ylläpito. Myös Nordstream 2 oli merkittävä uhka tuolle hegemonialle. Euroopan energiariippuvuuden kasvu Venäjästä olisi johtanut Länsi-Euroopan ja Venäjän kasvavaan keskinäisriippuvuuteen ja yhteistyöhön. Tuo olisi heikentänyt Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa Euroopassa. Nyt kun Eurooppa on saatu irtautumaan Venäjästä, on Eurooppa huomattavasti riippuvaisempi USA:n tuesta energian hankinnassaan.
Suurin häviäjä tästä sotahullujen neoconien operaatiosta oli tietenkin Ukraina, toisena oli Eurooppa ja kolmantena Venäjä. Voittaja oli USA, mutta suurin voittaja oli Kiina, joka nyt sai Venäjän resurssit omaan käyttöönsä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuoltahan se maailma Kremlin näkökulmasta näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
….ja aika monen läntisen diplomaatin, tutkijan, poliitikon, sotilaan….. näkökulmasta, jotka ovat olleet tekemisissä Venäjän ja geopolitiikan kanssa.
Oletko muuten tietoinen että olemme sotapropagandan alla….. olleet jo 8 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Avoimessa yhteiskunnassa on lupa esittää Kremlin propagandaa. Siksi esimerkiksi muiden muassa Väyrynen kirjoittaa näitä blogejaan. Onhan näitä propagandisteja muitakin.
Aivan oikein, Väyrynen alkoi esittää Kremlin näkökulmaa Ukrainan suhteen siitä lähtien kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan n. 8 vuotta sitten. Väyrysen asenne ei tokikaan ollut mikään yllätys.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä saa älykkään ihmisen tarkastelemaan maailmaa vain itäisen suurvallan näkökulmasta? Ja uskomaan kritiikittä Ukrainan sisällissodasta vain separatistien/Venäjän narratiivia tai näkemään Ukrainan kuuluvan Venäjälle?
Ilmoita asiaton viesti
Uhrin syyllistäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan tavalliset kansalaiset ovat uhreja, kuten tavallinen kansa kaikissa sodissa.
Syyllisiä kuitenkin löytyy myös niistä, jotka järjestivät Ukrainan vallankaappauksen 2014 ja lähtivät ”palauttamaan kuria” etnisien venäläisien asuttamalle Donbassin alueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainalaiset ovat uhreja ja Putin on siihen syyllinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kai olet huomannut valtamedioiden uutisoinnin muistuttavan perinteistä sotapropagandaa ?
Ilmoita asiaton viesti
Levität mediassa Kremlin propagandaa ja sitten kerrot että mediassa kerrotaan propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä sinunkin kannattaisi tutustua Ukrainan tapahtumiin hiukan syvällisemmin.
2014 länsimediatkin olivat kiinnostuneita Ukrainan natsiongelmasta, mutta sittemmin tuo aihe ei ole sopinut valtamedian agendaan.
Samoin Minsk2 -sopimus kiinnosti vielä 7 vuotta sitten, mutta sittemmin sekään ei ole sopinut valtamedian agendaan.
Yhdysvaltojen osuus Ukrainan tapahtumiin ei ole kiinnostanut valtamediaa missään vaiheessa, koska olemme sitoutuneet Yhdysvaltojen geopoliittiseen agendaan.
Kaikki on tapahtunut suunnitelman mukaan. Se kenen suunnitelmasta on kyse, onkin eri asia.
Yhdysvaltalaiset johtavat poliitikot eivät piilottele agendaa….. koska he eivät nää Yhdysvaltojen hegemonia -pyrkimyksissä tietenkään mitään väärää. Meidän medioissa ei tietenkään noita lausuntoja näytetä.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se Kremlin näkökulmasta menee, olet tehnyt kantasi selväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan natsiongelma on Kremlin luomus. Ukrainan hallinnossa tai asevoimissa ei ole ollut millään merkittävällä paikalla sen enemmän natseja kuin muissakaan maissa. Azov-pataljoonan piirissä on ollut natseja, mutta se on ollut hyvin pieni osa Ukrainan asevoimia.
Ilmeisesti pidät erilaisia vastamedioita luotettavina, niissä kun asiat esitetään lännen vastaisesti ja Venäjää ymmärtäen. Pitkä kommenttisi sopisi mainiosti Venäjän tukea saavan MV-lehden artikkeliksi, sen verran hyvin se heijastaa pt. Putkosen näkemyksiä
Ilmoita asiaton viesti
Argumentit?
Ilmoita asiaton viesti
2015 Kievin kaupungin parlamentissa 30% oli äärioikeistoa….. joten äärioikeisto ei ole mikään pieni tekijä Ukrainassa.
2014 BBC vielä haastatteli äärioikeiston edustajia Ukrainassa. Heidän tavoittensa on ”Yksi Ukraina”, tarkoittaen ettei Ukrainassa ole paikkaa venäläisille, mustalaisille eikä juutalaisille. Erityisen mielenkiintoista on tietenkin että Asovin ja Right Sektorin kaltaisien äärioikeiston joukkojen ja järjestöjen merkittävin rahoittaja oli oligargi Kolomoisky……. joka oli myöskin juutalainen.
Kyse on tietenkin vallasta, jonka työkaluja ääeioikeisto on.
Ilmoita asiaton viesti
Suomeksi kaupunki on Kiova, ei Kiev.
Äärioikeisto on epämääräinen käsite, meillä persut ovat ja eivät ole äärioikeistoa, ja joillekin he ovat natseja, mikä on todella käsittämätön mielipide.
Kiovan valtuustossa on vuonna 2015 voinut olla 30 prosenttia äärioikeistolaisia kuten meillä jossakin kaupungissa persuja. Mutta natseiksi syyttely vaatisi faktoja.
Vaikka natseja olisi ollutkin enemmän kuin vapaa media kertoo, se ei oikeuta Venäjää brutaaliin hyökkäykseen, ei Krimin valtaamiseen eikä ole oikeuttanut osallistumaan Itä-Ukrainan sotaan. Mutta sinusta siis oikeuttaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainassa on ollut sisällissota jo 8 vuotta, jonka toista osapuolta tukee Venäjä ja toista USA.
OSCE: (Etyj:n) raporttien mukaan tuossa sisällissodassa on kuollut arviolta 14 000 ihmistä joista noin 11 000 etnistä venäläistä.
Kuinka noita raportteja on käsitelty Suomen valtamedioissa ?!?
Ei mitenkään.
Miksi?
Mietippä sitä miksi tuo sota ei ole valtamedioita kiinnostanut. Meidän valtamedioiden tarinan mukaan sota alkoi 24.2.2022. Tätä ennen kuolleet ei kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan 2014 on uutisoitu laajasti sodan alkuvaiheessa. Vuosien mittaan media on raportoinut siitä vähemmän.
Se, että mediassa mainitaan 24.2.2022 ja kerrotaan sodan syttyneen on todella heikkoa journalismia. Poikkeuksiakin toki löytyy mutta ne toimittajat, jotka mainitsevat 24.2.2022 hyökkäyksen osaksi vuodesta 2014 jatkunutta sotaa, ovat suhteellisen harvassa.
Ilmoita asiaton viesti
…ja jos seuraat vaikka niitä länsitoimittajia, jotka ovat olleet Donbassin alueella koko ajan, tiedät ettei Venäjä aloittanut Ukrainan sisällissotaa.
Ukraina jakautui kahtia 2014 vallankaappauksessa. Armeija ei kyennyt toimimaan, jolloin nuo äärioikeistolaiset USA:n ja oligargien tukemat yksityisarmeijat lähtivät palauttamaan LPR:a ja DPR:a Ukrainan kontrolliin.
Tuosta alkoi sisällissota.
Jos kuvittelet Donbassin ja Krimin alueiden etnisien venäläisien hyväksyneen vallankaappaushallituksen toimet venäjänkielen ja alueiden autonomian lopettamiseksi, olet pahasti harhaanjohdettu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se nyt on ihan päivänselvää, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 2014. Media on uutisoinut asiasta. Tässä nyt yksi esimerkki 12.6.2018, kun sotaa oli käyty jo vuosia:
”Sota Ukrainassa jatkuu – Venäjä ei edelleenkään myönnä mitään”
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201806122201009438
Tosiasiat eivät muutu miksikään vaikka keksit kuinka lennokkaita juttuja. Tästä lienee turha enää jatkaa. Onnea valitsemallasi tiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä et luultavasti seuraa valtamedioita, jotka ovat käsitelleet Itä-Ukrainan sotaa vaikka kuinka paljon. Toki sitä ovat Venäjän näkökulmasta käsitelleet valemediatkin. Myös uhriluku on tuotu esiin.
Venäjä ei vain ole tukenut separatisteja vaan osallistunut tuohon sotaan vakinaisella sotaväellä sekä Kremlin käskyvallan alla olevilla palkkasotilailla. Sekä luovuttanut raskasta aseistusta kapinallisille. Tämä on helposti todettavissa luotettavista lähteistä.
Mitä USA on tehnyt ennen tätä vuotta? Lähinnä antanut koulutusta, aseita ei taas ole tullut kuin viime kuukausina.
Mutta sinulle on tätä turha kertoa, sinä uskot jenkkien aseistaneen Ukrainan natseja vuosikaudet. Mihinkä nämä aseet ovat joutuneet, kun 24.2. alkaen Ukraina puolustautui vanhoilla neukkuaikaisilla aseilla, joita toki jonkin verran modernisointiin 90-luvulla?
Mielenkiinnolla odotan vastausta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ihmeen Ukrainan natsiongelma? Kyllä Ukrainassakin on kansallismielisiä ja kansallisuustunnetta tarvitaankin yhtenäisen kansakunnan kehittymiseksi.
Pidätkö sinä Lapuan liikettä ja suojeluskuntia natsijärjestöinä?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tälle Pulkkiselle kaikki kansallismielisyys tai maanpuolustusharrastus ole silkkaa natsismia ellei se tapahdu Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti
….ja tietenkin jos olet jostain eri mieltä, voisit tehdä sen vasta-argumenteilla tai osoittamalla jollakin dokumentilla virheen väitteissäni.
Suosittelen sinulle Wikileak:a ja GrayZone:a.
Ilmoita asiaton viesti
Helpompaa olisi yrittää löytää paikkansa pitävä argumenttejasi, se lista olisi äärimmäisen lyhyt.
Ilmoita asiaton viesti
Argumentit?
Ilmoita asiaton viesti
Olen huomannut teksteissäsi päivämäärän 24.2.2022. Päivämäärä pitää paikkansa.
Paikkansa pitämättömien väitteidesi alas ampuminen on turhaa. Kun osoitan valheesi valheeksi, aina löytyy uusia valheita ja puolitotuuksia. Niinhän se propagandisti toimii, väsytystaktiikalla – vain mielikuvitus on rajana sille mitä päättömyyksiä voi kulloinkin väittää.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi Venäjä hyökkäsi?”
Parin vallanhimoisen henkilön halusta.
Mitä tulee Itä-Ukrainan alueisiin, niin Venäjä on pyörinyt siellä, kuten muuallakin, levittämässä eripuraa kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten kauan ja paljon aiotte tarjota palstatilaa tuolle silkkaa paskaa suoltavalle idiootille. Olisi syytä huomata, että mikään muu aviisi, ei edes maaseudun tulevaisuus, julkaise tuon nuijan horinoita.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno homma, siteeraat liki kuusi vuotta vanhaa Hägglundin kommenttia.
Suomen virheelliset rajat Tartossa ovat taas mielenkiintoinen älyttömyys. Suomenko olisi pitänyt luopua suuriruhtinaskunnan rajoista ja luovuttaa suomalaisten satoja vuosia asuttama kannas ja kentis Laatokan Karjala Neuvosto-Venäjälle?
Ilmoita asiaton viesti
Väitteesi eivät pidä paikkaansa. Venäjä valtasi Novo-Russiaksi kutsutun alueen vasta 1700-luvulla. Galitsia on keskiaikainen ruhtinaskunta, mutta ei tuhat vuotta vanha. Sen jälkeen alue on ollut jaettuna monen maan kesken.
Ihan turhaan lähdet mestaroimaan historiatiedoillasi.
Ilmoita asiaton viesti
Janukovitsin päätös solmia sopimus Venäjän kanssa EU:n sijaan oli liikaa ukrainalaisille. Kansalaisilta meni luottamus häneen, koska tiivis liitto Venäjän kanssa olisi vienyt toivon paremmasta tulevaisuudesta. Tottakai EU tukee ja rohkaisee Ukrainaa kehittämään yhteiskuntaansa avoimeksi demokratiaksi kuten kaikkia muitakin maita. Sellaiset kun harvoin aloittavat sotia.
Venäjän ”huoli” venäläisvähemmistön kohtelusta Ukrainassa tuskin on kovin aitoa, kun tarkastelee, miten välinpitämättömästi sen nykyjohto kohtelee omia kansalaisiaan – saati sitten vähemmistöjään.
Kyllä tämän blogin sisältö myötää erittäin vahvasti Venäjän omaa narratiivia, joka on masentava kokoelma valheita, väärennöksiä ja kyvyttömyyttä ymmärtää maailman muuttumista.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Venäjä ei vastustanut sanallakaan Hornetien hankintaa?
Miksi Venäjä ei vastustanut MPK:n toiminnan aloittamista ja sotilaskoulutuksen antamista kymmenille tuhansille kurssilaisille?
Vastaus on, että myös Venäjä katsoi Pariisin rauhansopimuksen pykälät vanhentuneiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Paavi vihjaa: Ehkä Venäjää provosoitiin hyökkäämään
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/paavi-vihjaa-ehka-venajaa-provosoitiin-hyokkaamaan/
Ilmoita asiaton viesti
Matti Villikarin bloggaus tässä ketjussa juuri ennen minun oivallustani ”maalaiset eivät enää vaikene seurakunnassa” sekä Juha Hytösen bloggaus heti sen jälkeen, ovat saaneet huippupeukutukset! Kiitos niistä, eihän politiikassa mikään tapahdu sattumalta, vaan kaikella on tarkoitus, muistelen jonkun Rooseveltin sanoneen.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman oudolta tuntuu jos länsi haluaa Ukrainan taistelevan yksin Venäjää vastaan vuosikausia. Asetehtaat ja kuolemankauppiaat tästä tietenkin hyötyvät.
Eiköhän olisi parempi, että Ukrainan johto voisi itse päättää milloin se alkaa neuvotella Venäjän kanssa. Muistanemme kuinka presidentti Risto Ryti siirrettiin syrjään jotta Suomi voi saada aselevon syyskuussa 1944. Reaalipolitiikka on edelleen reaalipolitiikkaa (Realpolitik).
Ilmoita asiaton viesti