”Naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät”
Venäjän hyökättyä Ukrainaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti suorastaan runollisen kommenttinsa: ”naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät”.
Viime päivinä naamiot on riisuttu myös Yhdysvalloilta, ja sodan kylmät kasvot ovat tulleet niidenkin takaa näkyviin.
Iltalehdessä 31. toukokuuta julkaistussa uutisjutussa kerrottiin Washington Postin hankkimiin tietoihin perustuen, millä tavoin Yhdysvallat oli valmistautunut Venäjän hyökkäykseen ja kuinka se oli Ukrainaa siihen varustanut.
Jutussa kerrotaan, kuinka Venäjälle rakennettiin uhkakuva, jolla hyökkäys pyrittiin ennalta ehkäisemään. Osa uhkakuvaa näyttää olleen Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys.
Sitä jutussa ei kerrota, millaisia neuvoja Yhdysvallat Ukrainan johdolle antoi.
Sen tiedämme, että Saksa ja Ranska kehottivat Ukrainaa toteuttamaan Minsk II -sopimuksen ja luopumaan Nato-jäsenyyden tavoittelusta. Tällä tavoin sota olisi voitu välttää.
Ajatus Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä oli jutun mukaan ollut Joe Bidenin suunnitelmissa jo viime vuoden huhtikuusta lähtien.
Kirjoitin tästä tuoreeltaan blogin, jossa kysyin, ”Oliko Sauli Niinistö Joe Bidenin asialla?”.
x x x
Seuraavassa 2. kesäkuuta julkaisemassani blogissa jatkoin kysymyksiäni: ”Noudattiko Sauli Niinistö perustuslakia keskusteluissaan Joe Bidenin kanssa?”.
Eilen Yle julkaisi tasavallan presidentti Sauli Niinistön STT:lle antaman haastattelun. Tähän kysymykseen hän ei siinä vastannut.
Sen sijaan saimme valaisua Niinistön yhteydenpitoon Turkin presidentin kanssa:
”Turkin presidentinhallinto nosti presidentti Recep Tayyip Erdoganin ja Niinistön puhelun jälkeen huhtikuun alussa Twitterissä esille, että Erdogan korosti yhteistyön kasvavaa merkitystä puolustusteollisuudessa ja lausui odotuksensa asevientirajoitusten poistamista.
Niinistö kertoo puhuneensa kyllä Erdoganin kanssa huhtikuun alussa Suomen aseviennistä ja on keskustellut siitä aiemmin muun muassa viime syksynä, mutta asia ei näyttäytynyt huhtikuussa ehtona Suomen Nato-jäsenyydelle.
– Se oli erillinen keskustelu tästä. Se oli jo käyty, kun hän otti tämän Nato-jäsenyyden esille, Niinistö sanoo.
Niinistö kertoo, että hän jätti Erdoganille tarkoituksella tilaa ottaa Suomen Nato-jäsenyys esille. Erdogan kertoikin myönteisestä suhtautumisesta.
– Tietysti olisin sen itse ottanut, jos hän ei olisi itse sitä tehnyt, Niinistö sanoo.
Niinistö ja Erdogan jatkoivat keskustelua toukokuussa, kun Turkin näkemys oli jo muuttunut.
– Silloin puhelussa ei muusta päästy tai syntynyt yhteisymmärrystä kuin siitä, että presidenttien kanslioitten tai kabinettien välillä jatketaan keskustelua ja siihen on sitten otettu myös ulkoministeriötä meiltä mukaan ja heiltä myös, Niinistö sanoo.
Keskustelua Niinistön kabinetista myös käydään tiiviisti, hän kertoo.”
Tasavallan presidentin kanslian kotisivulla ei ole tiedotteita Niinistön keskusteluista Erdoganin kanssa. Haastattelussaankaan Niinistö ei kerro, minä toukokuun päivänä hän Erdoganin kanssa keskusteli.
x x x
Iltalehden 13.5. julkaisemassa uutisjutussa kerrotaan, että ulkoministeri Pekka Haavisto tiesi Turkin vastustuksesta jo toukokuun alussa:
”Kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas) kummastelee ulkoministeri Pekka Haaviston puheita koskien Turkin asennetta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä kohtaan.
– Turkki pitää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä virheenä eikä sitä tue. Kysyn, miten on mahdollista, että Suomen ulkoministeri pitää eduskunnan pimennossa tällaisista asioista? Tietojeni mukaan kanta on sanottu puhelinkeskustelussa Turkin ulkoministerin kanssa Haavistolle viimeksi toukokuun alkupäivinä. Eduskunnalle hän on kertonut jotain ihan muuta kuin mikä tänään on paljastunut julkisuudessa, Yrittiaho sanoo Iltalehdelle.
Suomen Nato-jäsenyyttä vastustava Yrttiaho muistuttaa, että Haavisto on pitänyt yhteyttä Turkkiin koko kevään, käynytkin maassa kaksi kertaa.
– Hän on siis ollut selvillä Turkin kannasta. Olen kysynyt Haavistolta tilanteesta eduskunnan istunnossa, mutta hän on antanut asioista aivan väärän kuvan. Tietojeni mukaan Turkki myös katsoo Naton laajentumisen – Suomen ja Ruotsin jäsenyyden – eskaloivan Ukrainan sotaa.
– Myös tasavallan presidentin on kaiken järjen mukaan oltava Turkin asenteesta tietoinen. Valtiojohto vaikuttaa ottavan tietoisesti valtavan riskin, kun se tällaisessa tilanteessa on jättämässä jäsenhakemusta Natoon, pitäen eduskunnan pimennossa, sanoo Yrttiaho.”
Niinistön STT:lle antama haastattelu ei paljasta, milloin Haavisto kertoi hänelle Turkin vastustuksesta. Siitä ei myöskään käy ilmi, milloin ja kenen aloitteesta toukokuun keskustelu Erdoganin kanssa käytiin.
Joka tapauksessa Turkin kanta oli tiedossa, kun päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta tehtiin.
Omalta osaltani otin sen vakavasti. Toukokuun 14. julkaisemani blogin lopussa kirjoitin:
”Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin eilistä lausuntoa on vähätelty ja jopa pilkattu. On puhuttu ”basaarikauppiaasta”, joka aikoo kiristää etuja omalle maalleen.
Huomiota ei ole lainkaan kiinnitetty Ukrainassa riehuvaan sotaan.
Turkki on Mustanmeren rantavaltio. Sillä on ehkä avainrooli rauhan aikaansaamiseksi Venäjän ja Ukrainan välille.
Turkin kantaan saattaa ratkaisevalla tavalla vaikuttaa se, kuinka Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden arvioidaan vaikuttavan sotaan ja mahdollisuuksiin saada se pian päättymään.
Turkin eilinen kannanotto osoittaa, että on olemassa todellinen riski siihen, että Suomen ja Ruotsin hakemus johtaisi ”kelvottomaan yritykseen”. Muitakin kompastuskiviä Nato-tielle voi ilmaantua.
Tätä on tasavallan presidentti Sauli Niinistökin pitänyt pahimpana vaihtoehtona.
Vielä on mahdollisuus perääntyä. Kasvojen menettämiseltä voisi välttyä lykkäämällä hakemuksen jättämistä.”
x x x
Edelleen vastausta vailla on blogini lopussa esittämäni kysymys: ”Miksi Turkin suhtautumisesta ei ennen päätöksentekoa kerrottu eduskunnalle?”.
Odotan edelleen vastausta myös niihin perustuslaillisiin kysymyksiin, jotka liittyvät Sauli Niinistön keskusteluihin Joe Bidenin kanssa:
– Olivatko ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavat valtioneuvoston jäsenet ennakkoon tietoisia näistä keskusteluista ja valmisteltiinko niitä heidän kanssaan?
– Millä tavoin valtioneuvoston jäsenet saivat jälkikäteen tietää käytyjen keskustelujen sisällöstä, ja mitä päätöksiä käytyjen keskustelujen perusteella yhteistoiminnassa tasavallan presidentin ja valtioneuvoston kesken tehtiin?
Myöhemmät tapahtumat viittaavat siihen, että tammikuun 18. päivänä käydyssä keskustelussa jollakin tavalla sovittiin, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.
Venäjä hyökkäsi 24. helmikuuta.
Maaliskuun 2. päivänä Suomen puoluejohtajat tasavallan presidentin johdolla sopivat sitovasti, että jäsenyyttä kiireellisellä aikataululla haetaan. Tämä myös toteutettiin.
Niinistö näyttää sopineen tammikuussa Suomen Nato-jäsenyydestä Bidenin kanssa ja ryhtyneen sitä maaliskuun alussa puoluejohtajien kanssa toteuttamaan.
Oliko tämä Suomen perustuslain mukaista?
”Turkin eilinen kannanotto osoittaa, että on olemassa todellinen riski siihen, että Suomen ja Ruotsin hakemus johtaisi ”kelvottomaan yritykseen”. Muitakin kompastuskiviä Nato-tielle voi ilmaantua.”
Ainoa riski on se, että Suomen ja Ruotsin NATO-hakemuksesta lähdetään peruuttelemaan tai ryhdytään kyseenalaistamaan. Vapaasti muotoillen: Kihlajaiset johtaa avioliittoon tai muutoin ovat velvoitettuja korvauksiin. NATO-hakemus on ”elämäntapamuutos” eikä ”laihis”, joka johtaisi vain ”painon jojoiluun.”
NATO:n ei haettu lyhyen aikavälin hyödyillä, vaan pitkän aikavälin sitoumuksilla, joissa punnitaan myös Suomen ja Ruotsin luotettavuus lännen silmissä.
Ilmoita asiaton viesti
”Vielä on mahdollisuus perääntyä. Kasvojen menettämiseltä voisi välttyä lykkäämällä hakemuksen jättämistä.”
Eduskunnan kyselytunti 2.6.2022 Ano Turtiainen:
Kysyn puolustusministeriltä: Oletteko kanssani samaa mieltä, että meidän pitää pikaisesti peruuttaa Nato-hakemus?
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_66+2022+2.4.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Nato -hakemusta jätettäessä hämmästelin itse sitä, miten voidaan pitää niin ”taputeltuna” asian etenemistä. Jos veto-oikeuden omaavia maita on kolmisenkymmentä, niin ainahan siihen yllättävyyttä mahtuu.
Kreikka kiikutti silloista Makedoniaa toistakymmentä vuotta jäsenyydettä sen vuoksi, että Kreikan mielestä maan nimi Makedonia oli ”tekijänoikeusrike”.
Ilmoita asiaton viesti
Tohtori Paavo Väyrynen kiinnitti tekstissään huomiota asetelmiin.
Hän totesi: ”Jutussa kerrotaan, kuinka Venäjälle rakennettiin uhkakuva, jolla hyökkäys pyrittiin ennalta ehkäisemään. Osa uhkakuvaa näyttää olleen Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys. Sitä jutussa ei kerrota, millaisia neuvoja Yhdysvallat Ukrainan johdolle antoi.
– Sen tiedämme, että Saksa ja Ranska kehottivat Ukrainaa toteuttamaan Minsk II -sopimuksen ja luopumaan Nato-jäsenyyden tavoittelusta. Tällä tavoin sota olisi voitu välttää.
*** ****
Kansalaiskeskustelussa on tärkeää, että nimekäs ja Suomessa pisiten ulkoministerinä toiminut Väyrynen vaivautuu kokoamaan yhteen myös asetelmallisia ajatuksiaan.
Ajattelen eri tavalla tuosta asetelmasta kuin myös suurlähettiläs Kuosmasen eilisessä blogissaan rakentamista voiton ja tappion -käsitteellisestä erittelyistä.
– kokeneiden ja ansioituneiden diplomaattien jäsennykset ”politiikka” -tasossa ovat varmasti hyviä ja osuvia.
*** **** *****
Politiikka -tasossa valinnat toteutuvat.
Mutta mutta… mitkä asiat paineistavat ja luovat tulevaisuuden? Mitkä ovat todellakin rakentavia säikeitä sadankin vuoden perspektiivissä? Mitkä säikeet ajavat asiat umpikujaan viidenkymmenen vuoden perspektiivissä?
Varoittaisin läntisten demokratioiden kopeudesta. Demokratia -aate on käytännön hallintamallina rapiat kaksi sataa vuotta vanha. Ja Euroopassa noin sata vuotta vanha!
– Tuona aikana ei ole paljon kokemusta ennättänyt kertyä. Olletikin kun me Euroopassa olemme sadasta vuodesta pääosin a) rakentaneet maailmansotia ja b) toipuneet maailmansodista.
Saldomme ja kykymme älykkäisiin ratkaisuihin ei näytä hyvältä.
Nyt tässä Ukraina – Venäjä – kysymyksessä pitäisi ajatella todella monimutkaisesti.
– Nähdä kauas!
Olisiko apua siitä, että haettaisiin henkistä apua ja tukea Ukraina-Venäjä -kysymyksen monitasoisuuksien ja tulevaisuuksien hahmottamiseen aivan toisenlaisista kulttuuripiireistä?
Ilmoita asiaton viesti
”Kansalaiskeskustelussa on tärkeää, että nimekäs ja Suomessa pisiten ulkoministerinä toiminut Väyrynen vaivautuu kokoamaan yhteen myös asetelmallisia ajatuksiaan.”
Erehdyt ennätysulkoministeristä. Suomen pitkäaikaisin ulkoministeri on Erkki Tuomioja, Väyrynen on kakkosena.
Näissä Väyrysen koko kevään jatkuneissa tajunnanvirtablogeissa on yksi yhteinen nimittäjä: ei minkäänlaista empatiaa Ukrainan julmuuksia kärsinyttä kansaa kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Perääntyminen olisi typeryyden suurin ilmenemismuoto, jolle jopa Kremlissä naurettaisiin vuosien ajan Putinin jälkeenkin. Kyllä Venäjä tiesi, että roistovaltion katala hyökkäys Ukrainaan kaikkine julmuuksineen ja sotarikoksineen vie välittömästi Suomen ja Ruotsin Naton jäseniksi.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen jakaa Sauli Niinistön kanssa Mannerheimin muiston, josta tänään Hesarissa kirjoitetaan EDITH SÖDERGRANIN unena
”Näin yöllä unta että Mannerheim syleili minua ja hänen hyväilynsä olivat kiihottavampia ja hullaannuttavampia kuin mikään maailmassa. Näin sen unen aivan hirvittävän elävästi ja hänen charminsa oli uskomaton.”
”Jos hän todellisuudessa olisi sellainen kuin unessa olisin häneen palavasti rakastunut.”
Ilmoita asiaton viesti
Kun melkein 80% kansasta kannattaa Nato-jäsenyyttä, edustaa jäsenyyshakemuksen jättäminen kansanvaltaa aidoimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Käsi pystyyn jokainen, jolta mielipidettä on kysytty.
Tiedossa on toistaiseksi ainoastaan gallup, joka tehtiin suppealla otannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tilastotieteeseen olet edes pintapuolisesti perehtynyt, tiedät ettei noita hatusta heitetä ja virhemarginaali on aina laskettu. Itse olen kyselytutkimuksia tehnyt duuniksi ja listat oli todella tarkkaan harkittuja, enkä mitään vilppiä Suomen gallupeissa ole ainakaan itse nähnyt, esim ohjeistuksessa miten kysytään, oli kyse Radio Cityn suosiosta, tai poliittisesta kyselystä.
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni soitti aikanaan eräs gallup-kyselijä. Aikani vastattuani hän keskeytti ja sanoi että ”meidän on turha jatkaa kysymyksiä, ette selvästikään kuulu tähän meidän otantaan” ja löi luurin korvaan..!!! Heh heh…
Ilmoita asiaton viesti
Niin, joskus kyselyt on rajoitettu iän, asuinpaikan (eroaa joskus matkapuhelinnumeron ilmoitetusta) jne, silloin valitellaan ja sanotaan noin. Sekä myös ohjeena oli jos vastaajana selvästi päihtynyt, ei vastausta ”noteerata”.
Ilmoita asiaton viesti
Seli seli. Olin ihan selvin päin eikä ikää kyselty ja asunut samassa osoitteessa 15 vuotta..!!! Että jatka vaan niitä galluppeja niin hyvin menee.. nääs… Suomen Kansan enemmistön mielipide..??? Heh…
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin vastauksesi ei vakuuta, varsinkaan sen ”selvinpäin” osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Toki joskus jos ajatus pahasti takkuaa voidaan virheellisesti arvioida päihtyneeksi, mutta tästäkin meitä kyselijöitä on koulutuksessa neuvottu, eli ei ensimmäisenä aleta miettimään päihtymystä, yleensä se kuitenkin aika helppo huomata mikä on – mikä ei.
Ilmoita asiaton viesti
Olenhan minä sanonut täälläkin että olen semialkkis, mutta en sentään noin sekavia – tai sekavalla kirjoitusasulla kirjoita. Ei tarvitse teititellä myöskään, Varilan tyyli on kuvottava.
Ilmoita asiaton viesti
Entä pre-paid-numerot? Onko ne ennakkoon poisvalittuja?
Eikö puhelinnumero kelpaa jos sen tiedoissa ei ole osoitetta joika olisi kelvollinen?
Vastaaja selvästi päihtynyt? Kuinka sen voi ”selvästi” todeta puhelimessa noin vain?
Lopputulema selityksistäsi on että tuskin olet ko. työtä tehnyt tai sitten koko touhu on pelleilyä.
Jos gallupt tutkimus tehdään oikein niin valitut vastaajat hyväksytään eikä ketään voida olla noteeraamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Muuta Venäjälle, siellä on sinun arvoihin sopiva meno ja gallupitkin aina narratiiviin nakutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin on käynyt.
Kun en kuulemma kuulut oikeaan viiteryhmään.
Kummallista oli vain se kun tuo asia selvisi vasta kymmeneen tai jotain kysymykseen vastattuani.
Ilmoita asiaton viesti
En usko kumpaistakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kansa on käyttänyt päätösvaltaa edustajiensa välityksellä. Tämän selvempää tulosta ei voi edes ajatella. Pulinat pois.
Ilmoita asiaton viesti
Käsi pystyyn jokainen, jonka mielestä kansanedustuslaitoksella ei olisi ollut laillista oikeutta hyväksyä hallituksen toimet Nato-jäsenyysasiassa.
X
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni soitti aikanaan eräs gallup-kyselijä. Aikani vastattuani hän keskeytti ja sanoi että ”meidän on turha jatkaa kysymyksiä, ette selvästikään kuulu tähän meidän otantaan” ja löi luurin korvaan..!!! Heh heh…
Ilmoita asiaton viesti
Kyselijä varmaan huomasi, että ei ole tekemisissä täysivaltaisen ihmisen kanssa … 😁
Ilmoita asiaton viesti
Kuulutko näihin korruptoituneiden globalistien juoksupoikiin jotka yrittävät tehdä itsenäisistä kansallisvaltioista lopun ja Isänmaallisista suomalaisista orjia..!!! Olenko mahdollisesti oikeassa? Heh heh…
Ilmoita asiaton viesti
Vastataan sulle samaan tyyliin: kuuluko niihin ryssän perseen nuolijoihin, jotka haluavat venäläisten miehittävän Suomen ja kiduttavan ja raiskaavan naisemme ja lapsemme? Sepustuksistasi päätellen taidat kuulua. Hah hah …
Ilmoita asiaton viesti
Minäpä kysyn mikä on Natokantasi?
Itsestäni ilmoitan että Natoon hakemus on erinomainen asia.
Ilmoita asiaton viesti
”luopumaan Nato-jäsenyyden tavoittelusta. Tällä tavoin sota olisi voitu välttää.”
väyrynen kirjoittaa unelmista niinkuin ne olisivat totta.
kova on usko
Ilmoita asiaton viesti
Presidentin perustuslaillinen rooli SF-sotakoneistossa onkin ”filosofi” johon sekä Niinistö että Väyrynen ovat sopineet ”filosofin poikana”, vaikka läntinen ajattelu muualla, esim. Ruotsissa, soittaa Antonio Gramscin sävelmänä ”jokaisen olevan filosofi, joskaan jokaiselle ei ole filosofin virkaa”. Virossakin riikikogu valitsee presidentin jotta ei luultaisi vain yhden pystyvän ajattelemaan ulkomaita.
Ilmoita asiaton viesti
Edesmenneellä isälläni oli sanonta ”Mihin suuntaan pallo alkaa pyöriä, siihen suuntaan se pyörii loppuun saakka.” Tämä pitää paikkansa myös Väyrysen ”pallon” suhteen.
Mitä naamioihin tulee, niin Väyrynen riisui oman ”naamionsa” minun silmissäni jo 1980-luvulla.
Nuori polvi ei tiedä Väyrysen vanhoista, ystävällisistä ”itänaapurikytköksistä” ja jalasmökkikohusta yhtään mitään. Kannattaisi tutustua asiaan vaikkapa Wikipediassa tai lukemalla kirjan ”Presidentin ministeri”. Sen ovat kirjoittaneet Ahti Karjalainen ja Jukka Tarkka.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tavallista, kommentit ovat ohi aiheen. Väyrynen kritisoi maamme ulkopoliittisen johdon menettelytapaa natohakemusprosessissa ja aivan aiheellisesti. Vaikka kannattaisin liittoutumista, en silti hyväksyisi sen ajamista keinolla millä hyvänsä. Meidän jokaisen tulee pitää kiinni oikeusvaltion toimintaperiaatteista, ettei sen selkäranka murru. Haaviston toiminta ei yllätä vähääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä minustakin asian ydin. Oikeusvaltioperiaate on Suomessa sulanut sulamistaan ja tulee ilmi aina vain uusia perustuslain sivuutuksiakin, joihin korkeimmat lainvalvojat eivät puutu eikä tuomioistuinlaitoskaan, kun meillä ei ole perustuslakituomioistuinta, mihin nämä voisi viedä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset olivat ennen vanhaan viisasta kansaa (toivottavasti myös tulevaisuudessakin). Siitä ovat osoituksena monet kansanviisaudet. Yksi niistä kuuluu: ”Hätä ei lue lakia.”
Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että lakia on tarkoin noudatettu tämän Nato-hakemuksen eri vaiheissa. Niinistö on kaiken lisäksi juristi. Kiirettä on toki pidetty ja siihen on ollut varmasti erittäin painavia syitä. Syyt tietää parhaiten valtiojohto eduskunta mukaan lukien. Se riittää.
Blogisti kirjoittaa: ”Niinistö näyttää sopineen tammikuussa Suomen Nato-jäsenyydestä Bidenin kanssa ja ryhtyneen sitä maaliskuun alussa puoluejohtajien kanssa toteuttamaan.” Tämä on puhdasta spekulaatiota. Sen jo kertoo blogistin käyttämä sanapari ”näyttää sopineen.” Blogisti ei käytä sanaa ”sopi”. Tämä tuntuu kuitenkin uppoavan ”kuin voi kuumaan puuroon.”
Vanha kansanviisaus sanoo: ”Kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää.”
Ilmoita asiaton viesti
Se on kummallista miten Väyrysen vihjailut muuttuvat faktaksi tuossa tuokiossa. Väyrynen vihjailee omista arvailuistaan ja Lassila ja Mättö ovat jo sitä mieltä, että Suomen oikeusvaltioperiaate (?) on kuopattu.
Ilmoita asiaton viesti
Mätölle näköjään kävi niin että kun riisui naamionsa menetti kasvonsakin.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän Lenta -portaalissa haastateltiin Istanbulissa olevan yliopiston professoria. Häneltä kysyttiin, miten nämä ristiriidat vaikuttavat Naton tulevaisuuteen?
Venäjäksi: ”Я думаю, что момент самый подходящий: мы сейчас на пороге многополярного мира. И если НАТО так важно проявить единство и солидарность внутри альянса в отношении России и кризиса на Украине — пусть проявят те же единство и солидарность в отношении борьбы Турции с РПК. Мы как члены НАТО вправе это потребовать. Это не предмет торга. Так обязаны вести себя настоящие союзники.”
Vapaasti suomentaen: Mielestäni olemme tulevan edessä: askellamme kohden moninapaista maailmaa. Jos Nato vaatii sisäist yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta Venäjää vastaan Ukrainan kriisissä – pitää saman solidaarisuuden ja yhtenäisyyden näkyä myös Turkin ja PPK:n taistelussa.
Ja päätellen: Professori Maltepe hahmottaa tulkintani mukaan Natolle nyt heitetyn sisäisen taisteluhanskan. Kyse ei ole enää pienestä asiasta. Jos prof. Maltere osuu oikeaan, nyt laitetaan Naton sisäisiä kortteja uusiksi.
– Ja samalla haetaan yleisempää vaikutetta. Ilmeisesti se olisi Turkin tunnustaminen ”etupiirinsä” omaavaksi. Ja perusteluna siis ”uuden moninapaisen maailman askelmerkit”. (ja päätelmäosuus on siis Jveen yksityisajattelua artikkelin pohjalta).
https://lenta.ru/articles/2022/05/23/turkey_nato/
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ja Ruotsi ovat siis pelkkiä ”hegemonia” -taistelun välineitä. Kyse on maailmankatsomuksesta ja tulevaisuuden tahtotilasta.
Siihen sopii hyvin lainaus erään kammottavan ”ajattelijan” teoksesta:
”Maailmankatsomukset ovat tosia eivätkä ne voi sopia. Poliitikot ovat pragmaattisia ja valehtelevat”.
**** ****
Tämä Nato -kriisi voi Suomen ja Ruotsin osalta ratketa huomenna. Tai sitten hegemonia -pyrkimyksistä syntyvä kamppailu kestää vuosikausia ellei kymmenen.
– Kuten oli Kreikan suhteissa Makedoniaan, joka jarrutti nykyisen Pohjois-Makedonian liittymistä noin kymmenen vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa, joka tässä tilanteessa menettää kasvonsa, on Erdogan ja hän ei siitä piittaa.
En hämmästyisi vaikka Erdogan olisi siirtämässä Turkkia niiden maiden joukkoon, joissa on elinikäinen presidentti. Sellaista maata on aika vaikea kuvitella Natoon, mutta sitäkin luontevammin Kiinan ja Venäjän liittolaiseksi.
Yksi ryppy on kuitenkin Turkin ja Venäjän rakkaudessa ja se on maiden vaikutusvalta Keski-Aasiassa. Venäjän mielestä entiset Neuvostotasavallat kuuluvat sen etupiiriin ja turkkilaisten mielestä kyse on turkkilaisista kansoista, jotka kuuluvat Turkin yhteyteen.
Ilmoita asiaton viesti
toiston poisto
Ilmoita asiaton viesti
Manu Korkman toteaa: ”Ainoa, joka tässä tilanteessa menettää kasvonsa, on Erdogan ja hän ei siitä piittaa.”
Juurikin noin. Pari ajatusta lisää.
(1) Nyt käynnistynyt kamppailu hegemoniasta saattaa, ja luultavasti omaa, maailmankatsomuksellisia elementtejä. Silloin pragmaattinen politiikka poistuu näyttämöltä.
(2) Erdogan ei ehkä piittaa kasvojensa menetyksestä ”hollywoodin” kasvattien silmissä.
Varsinkin ”Erdoganin kasvot” on heiluva argumentti. Tiedämmekö me ”hollywoodin kasvatit” kasvatit oikein Erdoganin viiteryhmän? Luulen, että hän ei välitä läntisten kasvojensa menetyksestä. Sitä vastoin ”osmanialaisten kasvojen” menetys vertautunee identiteettikysymyksiin. Ennemmin kuolema kuin kasvojen menetys.
Ilmoita asiaton viesti
”Naamiot on riisuttu, vain Kremlin trollin kylmät kasvot näkyvät.”
Yrityksesi leimata hakupäätös perustuslain vastaiseksi on hyvin epätoivoista. Tämä:
”Niinistö näyttää sopineen tammikuussa Suomen Nato-jäsenyydestä Bidenin kanssa ja ryhtyneen sitä maaliskuun alussa puoluejohtajien kanssa toteuttamaan.
Oliko tämä Suomen perustuslain mukaista?”
Tiedät varsin hyvin että Niinistö ja Biden eivät edes teoriassakaan ole voineet tuollaista sopia. Hakuprosessi meni täysin perustuslain mukaisesti ja sille haettiin myös eduskunnan hyväksyntä, 188-8. Se että Biden ja Niinistö ovat mahdollisesti keskustelleet asiasta, ei liity mitenkään perustuslakiin.
Kremlin trollin kylmä naama yrittää nyt evätä Suomen parlamentarismilta sen oikeutuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistö ei urallaan kunnioittanut demokratiaa ainakaan aina. Euro ei ole ollut Suomelle menestystarina.
Yleensä ”edistykselliseksi itsensä kokeva väenosa” käyttää mittatikkuna muita pohjoismaisia valtioita. Tässä euron asiassa Suomi oli ainoa pohjoismaa, joka sinne liittyi.
– Kaikissa muissa järjestettiin kansanäänestys!
Presidentti Niinistö ja Paavo Lipponen ovat pikemminkin olleet demokratian partureita kuin sen tukipylväitä.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko Suomen markka menestystarina, no ei ollut ja siksi vastuulliset poliitikot ja vientiteollisuus siitä halusivat eroon. Vientiteollisuus jolla Suomen hyvinvointi rahoitetaan tarvitsi vakaan valuutan ja siksi euro, se, että emme osanneet elää euron kanssa ei ole vika eurossa vaan meissä suomalaisissa, tuhosimme ihan itse kilpailukykymme v. -08 ylisuurilla palkkaratkaisuilla, mutta oppia ikä kaikki, ja toivottavasti oppi on mennyt perille.
Ilmoita asiaton viesti
Näkeekö tohtori Väyrynen mitään eroa hyökkäyksen varalta varustautumisen ja varsinaisen hyökkäyksen välillä? Edellinen ei nimittäin deterministisesti johda jälkimmäiseen, vaikka tarina on pakko nyt näin yrittää kertoa: hyökättiin, koska houkuteltiin.
Eräs tohtori Väyrysen hyvin tuntema valtiomies taisi lausua: ”Ei pidä provosoitua, vaikka provosoitaisiin”. Tämä unohtui Kremlissä, kun supervaltaunelmat ovat heränneet henkiin. Ikävä kyllä monen perheen kannalta sekä Ukrainassa että Venäjällä. Edelliset ovat erityisen syyttömiä.
Ilmoita asiaton viesti
Pulinat pois ja äkkiä Natoon, ärähti Paavo Lipponen eilen aikeille käyttää tilaisuutta syvällisempään pohdintaan. Minäkin laitoin tänne Väyrysen blogiin kommenttina parisen päivää sitten:
Bobrikoffin sortovuosilta periytyvää poliittisen väkivallan ihannointia jatkaen on Mikkeliin perustettu `missä kuljimme kerran´ henkinen Muisti tiedekeskus yksityisellä rahoituksella, jota kutsuin `M- bastioniksi´ netissä lähinnä sisällissodan muistona.
Bastioni uusiutui sitten HS:n päätoimittaja Kaius Niemen kolumnissa
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008754115.html
Helsingin Ruskeasuolla on puiston osa nimetty Mannerheim-ristin ritareiden aukioksi.
On hyviä, ja on huonoja oligarkkeja. Ukrainassa vaikeuksiin joutunut Hartwall on yksi hyvistä suomalaisista, joka on saanut henkisen valtakirjansa Hallitsijalta 1800-luvulla, näkemättömän silmän ja kuulemattoman korvan paikallisedustajalta. Huonoja ovat Putinin oligarkit jotka ovat lianneet kätensä vereen tahriutuneissa bolshevikkien perintökokoelmissa.
Puhtaat kädet, `mani pulite´, sanoo italialainen.
Ilmoita asiaton viesti
Vasta historiantutkijat vuosikymmenien kuluttua pystyvät tarkemmin selvittämään Suomen Nato-prosessin kulun ja yksityiskohdat.
Tämä tulee luonnollisesti tapahtumaan vasta sitten kun ketään asianosaista ei enää ole mahdollista saada rikosoikeudelliseen syytteeseen mikäli epäilyä tai aihetta tähän löytyisi.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrysestä tullee seuraava ulkoministeri. Ulkopolitiikan konkari ennusti väitöskirjassaan vuonna 1988, että Neuvostoliitto ja Euroopan kahtiajako säilyvät, ja Ukrainan tapahtumien jälkeen muutkin alkavat vihdoin olla samaa mieltä.
Suomen tuleva hallitus tullaan muistamaan nimellä Suuret Muinaiset (yhteys kauhukirjailija Lovecraftin Cthulhu-mytologiaan on sattumaa). Sosiaali- ja terveysministerinä on Ano ”korona on tavallinen flunssa” Turtiainen ja valtiovarainministerinä Esko ”Sperbank” Aho.
Ilmoita asiaton viesti
Olet sinä Väyrynen käsittämätön vikisijä.
Ilmoita asiaton viesti
Olikohan Niinistöllä keskustelussa Bidenin kanssa ollenkaan puhetta ns. turvatakuista? Tuskinpa jos kerran Biden halusi jo aiemmin Suomen ja Ruotsin Natoon, mikä kuulostaa kyllä loogiselta Bideniltä ja Natolta, halutaan Naton laajenevan itään.
Bidenhän on päinvastoin kuin Trump erittäin Venäjä vastainen ollut alusta asti.
Mitä tulee ”naamioiden riisumiseen” niin mielestäni Venäjän hyökkäys oli odotettavissa kun Ukrainan pelottelu sotaharjoitusten muodossa ei tuottanut tulosta.
Uskoisin, ettei Venäjällä ollut alunperin tarkoitus laajamittaiseen sotaan, vaan tehdä nopea isku Itä-Ukrainaan tehostaakseen vaatimuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Katso peiliin, voisi sanoa runollisesti myös Erkki Tuomiojalle, taistelusta Paavo Lipposen kanssa
”Näin yöllä unta että Mannerheim syleili minua ja hänen hyväilynsä olivat kiihottavampia ja hullaannuttavampia kuin mikään maailmassa. Näin sen unen aivan hirvittävän elävästi ja hänen charminsa oli uskomaton. Jos hän todellisuudessa olisi sellainen kuin unessa, olisin häneen palavasti rakastunut.” (Edith Södergran)
Moni sota on alkanut seinäruusuksi joutuneen katkeruudesta. Voiko vitutukseen kuolla, mietti Putin ja päätti iskeä.
Ilmoita asiaton viesti
Äkkiä lukaisten saatan kommentoida ohi aiheen, mutta enpä niinkään, nimittäin ns. seinäruusuksi jäämisen pelosta.
Jossakin näissä keskusteluissa hymyiltiin Oulun ex-piispan poika Mikko Salmen jutuille Demari-lehden päätoimittajana herätä aamuöisin poikansa kanssa seuraamaan maksukanavalta NHL:n matseja. No, nythän niitä tulee koko kansalle Yle:n kanavalta pyhäiltaisin.
Se on meissä kristityissä halu olla johtamassa edestä, myös valittaessa Paula Lehtomäelle seuraajaa Köpikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä EU- liitos kuten Euroonkin oli aika omituista kohellusta Paavo Lipposen ja Sauli Niinistön osalta eikä perustuslain kunnioitusta ollut havaittavissa liiemmin. Myös Sauli Niinistön toiminta oli todella jhärskiä hänen viedessään suomen Naton isäntämaasopimukseen ohi eduskunnan. aivan banaanivaltiodiktatuuria.
Nämä kysymykset kera Natoon liittymisen kanssa olisivat ilmanmuuta kansanäänestyksen paikka. Millään gallupeilla hurjan kartellimedian pelkopornorummutuksen jälkeen ei ole juurikaan mitään arvoa.
Ihmettelen kun Sauli Niinistö juoksi helmikuussa Bidenin pakeille suputtelemaan jotain vaikka ilmoitti vielä helmikuussa Putlerin jo hyökättyä Ukrainaan ettei suomi hae Nato jäsenyyttä?
EU- on härski vatikaanin oksa joka vie meiltä toimeentulon mahdollisudet ja on vienyt meidät tulonsiirtounioniin.
Esimerkiksi maajusseille esitettu 300 miljoonan tuki viljelyn aloittamiseen merkittävästi nousseiden kustannusten kompensoimiseksi torpattiin EU:ssa kylmästi vedoten pykäliin ja ne saisi maksuun paperisodan jälkeen myöhään syksyllä. Nämä uunot menivät kyselemään Brysselistä mikä tietysti kuuluu protokollaan. EU. yrittää ajaa kansalliset maatilat alas ja tilalle globalistien ruokasysteemit diagonaalisine sisäviljelyineen sekä rokotteilla sotketuilla sapuskoilla. Ei kuulosta herkulliselta ollen lähinnä dystopiaa.
Mitä euroon tulee alkaa näyttää että `velkamoratoriomassikoneen laakerit palavat kiinni inflaation laukatessa hurjissa lukemissa.
Italian, Espanjan ja Portugalin keinotekoisesti ylhäällä pidetyt taloudet kaatuessaan vievät euron aika heikoille jäille ja lopulta mukanaan.
Suomi on köyhtynyt euroaikana jäätävästi ja taas on tulossa Plandemiasyksy rajoitteineen jossa vaarallinen `virus`leviää ravintoloissa ja punttisaleilla mutta ei Prismoissa tai vastaavissa. Viimeisetkin pienet yritykset joita ei joku ketju tai sijoitusyhtiö ostanut viimevuoden niiton jälkeen kippaavat suurella todennäköisyydellä.
Sanna Marin on tuoreella Bilderberger jalalla liikkeellä joten perustuslailla peräsimen pyyhkiminen jatkunee entiseen tahtiin kuten törkeää törkeämpi Sote-alan pakkopiikitykset.
John`s Hopkinsilla on pidetty harkat kuten ennen Prörönää Event-19 jossa nämä näkijät tiesivät että vaarallinen virus iskee muutaman kuukauden päästä.
Siiihen sitten kuolikin v.2020 558 ihmistä joista 42 oli alle 65 v ja menehtyneiden keski-ikä 82v kertoo suomen tilastokeskus.
PIdän Presidentti Niinistöä maanpetturina.
Suomi ulos rikollisesti toimivasta Euroopan Unionista.
Videopätkä jossa Paavo vetää kettusalelta valot hirmuisella yläkoukulla.
https://youtu.be/pmbRe75huv
Ilmoita asiaton viesti