Noudattiko Sauli Niinistö perustuslakia keskusteluissaan Joe Bidenin kanssa?
Eilen julkaisemassani blogissa kysyin, ”Oliko Sauli Niinistö Joe Bidenin asialla?”.
Kirjoitukseni lähtökohtana oli Iltalehdessä julkaistu uutinen, joka puolestaan perustui Washington Postin eri lähteistä hankkimiin tietoihin. Jutussa kerrottiin Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin toiminnasta Ukrainan kriisissä ja sen kytkeytymisestä Suomen ja Ruotsin päätöksiin hakea jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.
Jutussa kerrotaan, että Biden oli suunnitellut jo viime vuoden huhtikuusta lähtien Suomen ja Ruotsin saamista Naton jäseniksi.
Tämän vuoksi Biden aloitti jutun mukaan Suomen presidentin Sauli Niinistön kosiskelun. Hänen kerrotaan keskustelleen Niinistön kanssa joulu-tammikuussa.
Ensimmäinen keskusteluista käytiin 13. joulukuuta. Siitä on lyhyt uutinen myös tasavallan presidentin kotisivulla. Tiedotteessa ei tavallisuudesta poiketen mainita kumman aloitteesta keskustelu käytiin.
Toinen keskustelu käytiin 18. tammikuuta.
Ilta-Sanomat uutisoi siitä otsakkeella ”Niinistö ja Biden kävivät pitkän puhelinkeskustelun – esillä Euroopan turvallisuustilanne ja jännite Ukrainan rajoilla”.
Uutinen perustui tasavallan presidentin kanslian tiedotteeseen:
”Tiedotteen mukaan presidentit jatkoivat aiempaa keskusteluaan, joka käytiin 13. joulukuuta 2021. Pitkässä keskustelussa käsiteltiin Euroopan turvallisuustilannetta, vakavaa jännitettä Ukrainan rajoilla ja keskusteltiin mahdollisuuksista löytää ratkaisuja.
– Puhelu presidentti Bidenilta. Jaettua huolta Euroopan turvallisuudesta, Niinistö kommentoi Twitterissä.”
x x x
Joe Biden puolestaan kommentoi keskustelua 20. tammikuuta pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Ilta-Sanomat otsikoi:
Otsikon alla siteerataan Bidenia:
” – Puhuin Suomen pääministerin kanssa. Keskustelimme Suomen ja Ruotsin huolesta Venäjän suhteen.
Biden viitannee Suomen pääministerillä tasavallan presidenttiin, Sauli Niinistöön, jonka kanssa hän keskusteli tiistaina puhelimitse. Bidenin mukaan Suomen puolustuspoliittisen linjan muutokset olisivat Venäjän intressien vastaisia.
– Viimeinen asia mitä Venäjä tarvitsee on, että Suomi muuttaa statustaan. He eivät sanoneet tekevänsä niin, mutta siellä keskustellaan asiasta ja siitä, miten törkeää Venäjän toiminta on.”
Bidenin lausunto osoittaa, että keskustelussa oli ollut esillä myös Suomen Nato-jäsenyys. Niinistö itse ei edes maininnut sitä.
Washington Postin julkaisemat tiedot viittaavat siihen, että Suomen Nato-jäsenyydestä oli keskusteltu osana Yhdysvaltain suurvaltastrategiaa ja Venäjä-politiikkaa.
Myöhempien tapahtumien valossa näyttää ilmeiseltä, että asiasta jollakin tavalla sovittiin.
On syytä kysyä, noudattiko Sauli Niinistö näissä keskusteluissa Suomen perustuslakia.
x x x
Tämä kysymys nousee esille senkin vuoksi, että koko 2. maaliskuuta alkanut jäsenyysprosessi on ollut perustuslain valossa hyvin arveluttava.
Tästä kysymyksestä olin kevään mittaan suorassa yhteydessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa, kuten 20.4. julkaisemassani blogissa kerroin.
Kirjoitin, että viime vuosina minulla oli ollut hyvin vähän henkilökohtaista yhteydenpitoa Niinistön kanssa.
Oikeampaa oli todeta, että se oli ollut yksipuolista. Olin lähettänyt Niinistölle tärkeimpiä blogejani. Hän ei ollut niihin mitenkään reagoinut. Olin kuitenkin huomannut, että niillä oli ollut ainakin välillistä vaikutusta hänen kannanottoihinsa ja toimintaansa – suuntaan tai toiseen.
Maaliskuun 12. päivänä 2022 Sauli Niinistö yritti yllättäen soittaa minulle. Kun en vastannut, hän lähetti lyhyen viestin sähköpostitse. Soitin takaisin ja kävimme asiasta puhelinkeskustelun.
Niinistö halusi kommentoida samana päivänä julkaisemaani blogia ”Valta ja vastuu kuuluvat presidentille ja valtioneuvostolle”.
Kirjoituksessani olin arvostellut sitä prosessia, jolla Suomen Nato-jäsenyyshanketta vietiin eteenpäin:
”Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden käsittelemiseksi on synnytetty prosessi, jossa eduskuntapuolueet ja eduskunta muodostaisivat yhteisen kannan, johon nojautuen tasavallan presidentti ja valtioneuvosto tekisivät myöhemmin muodollisen esityksen eduskunnalle. Lopullisen päätöksen tekisi eduskunta.”
Kirjoitin, että Euroopan unioniin liittyminen on varoittava esimerkki sitä päätöksentekoa ajatellen, joka koskee meidän mahdollista Nato-jäsenyyttämme.
”Tarkoitan ensinnäkin sitä menettelyä, jota päätöksenteossa käytetään.
On toimittava perustuslain hengen ja kirjaimen mukaisesti.
Korkeimpiin valtioelimiin kuuluvien on otettava kanta esillä oleviin vaihtoehtoihin ja kannettava päätöksentekoon liittyvä vastuu. Eduskunnassa kunkin kansanedustajan on kannettava henkilökohtainen vastuunsa.
Toiseksi: päätöksenteossa tulee nojautua tosiasioihin ja siinä tulee noudattaa tiukasti Suomen kansallisia etuja. Ideologiset mieltymykset on jätettävä sivuun. Mielikuvien ei pidä antaa vaikuttaa päätöksentekoon.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt tilanteen, jossa sympatiat ja antipatiat saavat hyvin helposti yliotteen.
Omalta osaltani en voi ymmärtää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan antaisi meille perusteen luopua Mannerheimin, Paasikiven ja Kekkosen linjalta. Meidän on viisasta säilyttää puolueettomuutemme ydin, sotilaallinen liittoutumattomuus ja itsenäinen, uskottava puolustus.
Tällä tavoin me voimme harjoittaa sitä vakauspolitiikkaa, joka on ollut tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdonmukainen linja. Tällä tavoin me voimme parhaimmin pysyttäytyä sotien ja selkkausten ulkopuolella, ja vaikuttaa suotuisasti koko Euroopan turvallisuuteen.”
x x x
Sauli Niinistö vastasi sähköpostitse, ettei tarkoitus ollut, että eduskunta ottaisi tällä selonteolla kantaa, vaan saisi selvityksen vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä riskeistä.
Mahdollinen kansainväliseen sopimukseen liittyminen käynnistyisi hänen mukaansa selkeällä tasavallan presidentin johtaman hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kannanotolla, etenisi eduskuntaan ja päätettäisiin sitten siellä asianmukaisessa järjestyksessä.
Huhtikuun 20. päivän blogissani kirjoitin, että näin ei ollut sen jälkeen kuitenkaan toimittu.
”Ensiksikin mukaan prosessin keskiöön on otettu eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.
On muodostettu ikään kuin tasavallan presidentin johtama puolueiden puheenjohtajien ”johtoryhmä” viemään jäsenyyshanketta eteenpäin.
Puolueiden puheenjohtajilla ei voi olla ratkaisevaa roolia jäsenyyshankkeen käsittelyssä. Perustuslaki ei edes tunne puolueita. Ne mainitaan vain siinä yhteydessä, kun on kysymys ehdokkaiden asettamisesta valtiollisiin vaaleihin.”
”Toiseksi tasavallan presidentin johdolla on päätetty muodostaa ”koordinaatioryhmä”, joka koostuu eduskunnan puhemiehistöstä, eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ja eduskuntaryhmien puheenjohtajista.
Koordinaatioryhmä toimii selonteon eduskuntakäsittelyn rinnalla ja pyrkii muodostamaan yhteisen kannan jäsenyyden hakemiseen. Puolueiden puheenjohtajilla on siinä ratkaiseva rooli.”
x x x
Kirjoitin, että tasavallan presidentti on aivan ilmeisesti ylittänyt mahdollista Suomen Nato-jäsenyyttä käsiteltäessä perustuslaissa määritellyt valtaoikeutensa.
Tasavallan presidentti kyllä perustuslain mukaan johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, mutta johtamisessa on noudatettava perustuslain määräyksiä.
Perustuslain 57 § rajaa tasavallan presidentin tehtävät:
”Tasavallan presidentti hoitaa hänelle tässä perustuslaissa tai muussa laissa erikseen säädetyt tehtävät.”
Perustuslain 58 § määrää, että ”tasavallan presidentti tekee päätöksensä valtioneuvostossa sen ratkaisuehdotuksesta”.
Päätösten valmistelu ja ratkaisuehdotusten tekeminen kuuluu siis eduskunnan luottamusta nauttivan valtioneuvoston tehtäviin.
Kerroin, että olin harkinnut kantelun tekemistä oikeuskanslerille tasavallan presidentin toiminnasta.
Kantelusta kuitenkaan tuskin olisi ollut apua.
”Niinpä päädyin esittämään eilen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle vakavan vetoomuksen, että hän Suomen valtionpäämiehenä huolehtisi siitä, että maamme mahdollista jäsenyyttä sotilasliitto Natossa käsiteltäisiin rauhallisella aikataululla ja perustuslakia hyvin tarkkaan noudattaen.”
Tähän Niinistö ei reagoinut.
x x x
Sauli Niinistön keskustelut Joe Bidenin kanssa nostavat esiin uusia perustuslaillisia kysymyksiä.
– Olivatko ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavat valtioneuvoston jäsenet ennakkoon tietoisia näistä keskusteluista ja valmisteltiinko niitä heidän kanssaan?
– Millä tavoin valtioneuvoston jäsenet saivat jälkikäteen tietää käytyjen keskustelujen sisällöstä, ja mitä päätöksiä käytyjen keskustelujen perusteella yhteistoiminnassa tasavallan presidentin ja valtioneuvoston kesken tehtiin?
Myöhemmät tapahtumat viittaavat siihen, että tammikuun 18. päivänä käydyssä keskustelussa jollakin tavalla sovittiin, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.
Venäjä hyökkäsi 24. helmikuuta.
Maaliskuun 2. päivänä Suomen puoluejohtajat tasavallan presidentin johdolla sopivat sitovasti, että jäsenyyttä kiireellisellä aikataululla haetaan. Tämä myös toteutettiin.
Viime päivien tiedot viittaavat siihen, että Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset saattavat olla sellainen ”kelvoton yritys”, joka vahingoittaisi vakavasti molempien maiden kansallisia etuja.
Nyt uumoillaan jo, että Turkin vastustus saattaa kestää vuosikausia. Miksi Turkin suhtautumisesta ei ennen päätöksentekoa kerrottu eduskunnalle?
Jos oikein huonosti käy, saatetaan joutua selvittämään keskeisten päätöksentekijöiden poliittisen vastuun ohella myös heidän oikeudellista vastuutaan.
Ilman muuta perustuslaki estää tasavallan presidenttiä keskustelemasta muiden maiden presidenttien kanssa. Erityisen raskauttavaa on, että Suomi keskusteli tuolloin mahdollisesta tulevasta Nato-jäsenyyshakemuksesta Naton johtavan valtion kanssa sen sijaan että olisi vain yllättäen heittänyt hakemuksen pöydälle.
Toivottavasti P. Väyrynen tulevana presidenttinä ei koskaan sorru keskustelemaan muiden maiden valtionjohdon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslainvastaista oli paitsi keskustelu ulkovaltain edustajien kanssa niin myös se että asiassa kiirehdittiin. Perustuslakihan kieltää ehdottomasti kiireen. Kyllä Paavo tietäääääää…….
Ilmoita asiaton viesti
On erittäin hyvä asia, jos Biden oli suunnitellut Suomea NATOn jäseneksi.
Tämä siten, että V. Putin ja kumppanit(mm edesmennyt Zirinovski) ovat suunnitelleet Suomea Venäjän jäseneksi. Tarkemmin siis, ei jäseneksi vaan alusmaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen sarja blogeja Natoon liittyen on kelvoton yritys keittää kokoon jotain, jolla olisi vähäisintäkään todellista merkitystä. Väyrynen on joutunut turvautumaan suuren tekstimassan tuottoon, koska hänen argumenttinsa ovat niin kelvottomia.
Ilmoita asiaton viesti
Tiivistäminen olisi hyvä taito.
Muuten kulkuja on hyvä syynätä, kuka sen vain osaa tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Kelvoton blogikirjoitus otsikosta loppuun asti. Mutta mitä tulee toteamukseen: ”Meidän on viisasta säilyttää puolueettomuutemme ydin, sotilaallinen liittoutumattomuus ja itsenäinen, uskottava puolustus.” , niin tuota pitäisi todella huolellisesti perustella. Miksi itsenäisen uskottavan puolustuksen vahvistaminen ei olisi viisasta? Onko Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus tuonut mukanaan vakautta Eurooppaan? Ei siltä näytä.
Ilmoita asiaton viesti
Viisautta yli 2000 vuoden takaa. Roomalainen kirjailija Publilius Syrus on sanonut: ”Kun intohimo pääsee voitolle, niin järkeä ei enää kuunnella.”
Uudempaa viisautta on ”Kun ”yliminä” pääsee voitolle, niin järkeä ei enää kuunnella.”
Presidentti Sauli Niinistöä on turha nostaa ”tikun nokkaan.” Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut juhlallisen vakuutuksen eduskunnan edessä jo pariinkin eri kertaan, kun hän ryhtyi toimeensa. Hän on toiminut tehtävää hoitaessaan viimeisen päälle tämän juhlallisen vakuutuksen sisältämän hengen ja kirjaimen mukaisesti. Siitä ei päästä yli eikä ympäri.
https://www.presidentti.fi/presidentin-toimi/presidentin-valinta/
Väyrysen kannattaisi olla huolissaan niiden 200 000 ukrainalaislapsen kohtalosta, jotka presidentti Volodymyr Zelenskiyn mukaan on viety väkisin Venäjälle (Yle tv 1). Kannattaisi vaikkapa asettua näiden lasten vanhempien asemaan. Miltä tuntuisi?
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen, se nakertaja ei välitä kuin itsestään ja urastaan, jota ei enää ole.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiotieteen tohtori Paavo Väyrynen on aloittanut hyvissä ajoin oman presidentti- vaalikampanjansa. Kun ei vaan kävisi niin, että mikään nykyisistä puolueista ei suostu ottamaan Väyrystä ehdokkaakseen ja hänen pitää perustaa oma Natovastainen puolue.
Se minua keskustalaisena ihmetyttää, miksi puheenjohtakisaan ilmoittautunut Väyrynen ei kirjoita päivittäisiä blogikirjoituksiaan reilun viikon kuluttua pidettävän puoluekokouksen ”tärkeimmästä” asiasta, puheenjohtajavaalista. Sen luulisi olevan Väyryselle huomattavasti tärkeämpää kuin jatkuva Natosta ja Niinistöstä vouhkaaminen.
Koska itsekin osallistun virallisena edustajana puoluekoukseen haluaisin tietää, miten Väyrynen aikoo saada puolueeni kannatuksen nousemaan entisiin huippulukemiin. Ne kun ovat tulleet Väyrysen mukaan hänen ansiokkaan toiminnan tuloksena.
Ilmoita asiaton viesti
Pari pykälää vielä perustuslaista
”Toimivalta kansainvälisissä asioissa
Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Eduskunta hyväksyy kuitenkin kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta siltä osin kuin tässä perustuslaissa säädetään. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella.
Valtioneuvosto vastaa Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansallisesta valmistelusta ja päättää niihin liittyvistä Suomen toimenpiteistä, jollei päätös vaadi eduskunnan hyväksymistä. Eduskunta osallistuu Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansalliseen valmisteluun sen mukaan kuin tässä perustuslaissa säädetään.
Ulkopoliittisesti merkittävien kannanottojen ilmoittamisesta muille valtioille ja kansainvälisille järjestöille vastaa ministeri, jonka toimialaan kansainväliset suhteet kuuluvat.
94 §
Kansainvälisten velvoitteiden ja niiden irtisanomisen hyväksyminen
Eduskunta hyväksyy sellaiset valtiosopimukset ja muut kansainväliset velvoitteet, jotka sisältävät lainsäädännön alaan kuuluvia määräyksiä tai ovat muutoin merkitykseltään huomattavia taikka vaativat perustuslain mukaan muusta syystä eduskunnan hyväksymisen. Eduskunnan hyväksyminen vaaditaan myös tällaisen velvoitteen irtisanomiseen.
Kansainvälisen velvoitteen tai sen irtisanomisen hyväksymisestä päätetään äänten enemmistöllä. Jos ehdotus velvoitteen hyväksymisestä koskee perustuslakia tai valtakunnan alueen muuttamista taikka Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle, se on kuitenkin hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. (4.11.2011/1112)
Kansainvälinen velvoite ei saa vaarantaa valtiosäännön kansanvaltaisia perusteita.”
Eikös eduskunta päättänyt merkittävällä määräenemmistöllä Nato-hakemuksesta. Jos eduskunta olisi päättänyt toisin ei hakemusta olisi tehty. Koita nyt Paavo muistaa että Suomessa valtaa käyttävär Suomen tasavallan presidentti, Suomen hallitusja eduskunta, ei Venäjän presidentti, ei Venäjän ministerit eikä Paavo Väyrynenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnassa 188 kansanedustajaa äänesti Nato jäsenyyden hakemisen puolesta. Kemiläinen kaupunginvaltuutettu uhkaa heitä oikeustoimilla.
Tuo idea blogien lähettämisestä Niinistölle on hyvä. Uskoakseni myös pääministerin olisi syytä lukea blogejani.
Ilmoita asiaton viesti
188 kansanedustajaa menetteli perustuslain vastaisesti äänestäessään asiasta, josta heidän ei olisi pitänyt äänestää…
Ilmoita asiaton viesti
Täällä laitetaan mutkia suoriksi.
Itse asiassa eduskunta äänesti ulkoasiainvaliokunnan mietinnöstä, jossa kannatettiin Suomen hakemista Nato-jäseneksi ainoastaan siksi, että sille tehtiin vastaehdotus.
Ilman kansanedustaja Markus Mustajärven ( vas.) tekemää vastaehdotusta kyseiseen mietintöön eduskunta ei edes olisi päässyt ilmaisemaan kantaansa äänestämällä, ainoastaan keskustelemalla.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei asiantuntemukseni riitä. Miten perustuslakia rikottiin?
Ilmoita asiaton viesti
No ei mitenkään. Juha Kuikan kommentti oli sarkasmia.
Ilmoita asiaton viesti
Aah…. Ok… Internet on tehnyt sarkasmista niin vaikeasti tunnistettavaa
Ilmoita asiaton viesti
Ilari P, lue kommenttini 1139 ja mikseipä seuraavakin pitkä. Itse jäsenyys rikkoo kansainvälistä oikeutta (Pariisin rauhansopimus ja naapuruussopimus). Siitä minulla oli oma bloginsakin, mutta blogien Ylläpito poisti sen ja antoi kirjoituskiellon siksi aikaa, kun jäsenyyttä käsiteltiin eduskunnassa. Valtamediahan ei kritiikkiä ole julkaissut. Elämme pehmeässä fasismissa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö on syyntakeeton Nato-jäsenyyden hakemiseen. Ilmoitti etukäteen Putinille Suomen liukumisesta Nato-tielle, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.
Ei presidentti sille mitään mahda, jos kansa pistää eduskuntapuolueet pakkotilanteeseen, puolueet hallituksen pakkotilanteeseen ja hallitus presidentin ruotuun. Nato-vastaisen linjan tukijoita oli jäljellä vain Kremlissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kremlin propagandakoneisto on ollut yllättävänkin hiljaa Nato-hakemuksesta mutta yksi yhteinen piirre näille näyttää olevan: Kansan tuki on väärin todennettu ja hakemus on lainvastainen.
Tosin Väyrysellä on tuo perustuslainvastaisuus selkäytimessä kun sekä EU:iin että Euroon liittyminen olivat niin ikään kuulemma laittomia.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä hirveästi mainostettuja Venäjän trolleja tässä on jo useamman vuodenkin ollut ikävä. Toisen puolen vastaavat ovat kyllä aktiivisia. Tässäkin keskustelussa taisi tulla kymmenkunta p-kommenttia ennen ensimmäistä asiallista. Paavoa siis arvostetaan.
Ehkä raskaasti luettavan perusteellisesti Paavo kirjoitti, mutta ymmärsin pääasiaksi pari pointtia:
1) Lain mukaan asian valmistelu eduskunnan kanssa olisi pitänyt tapahtua hallitus-vetoisesti, ei presidentin työryhmällä. 2) Oli epäilystä siitä, että keskusteluissa Bidenin kanssa Suomen Nato-jäsenyys oli kytketty mahdollisuuteen, että Venäjä hyökkäisi Ukrainaan, ja USA ja Nato halusivat Suomen jäseneksi. Tätä strategiaa tukevat seuraavat asiat ja tapahtumat:
-Venäjä ei saanut esityksilleen valtioiden taholta vastakaikua tai ymmärrystä.
-Venäjää ärsytettiin yhteisvastauksella. Suomikaan ei siis vastannut saamaansa noottiin.
-Saksan ja Ranskan johtajien (Macron ja Scholz) rauhanomaiset puheet saivat voimakkaan tuomion länsimaailmaa johtavalta medialta. Myös Suomessa.
-Ke Niikko sai hirmuisen tuomion, kun erehtyi esiintymään rauhan puolesta.
-Joe Biden perui ministerinsä viimeisen neuvottelun.
-Joe Biden julisti näyttävästi ja kuuluvasti, että Nato ei tule sotimaan vastaan, jos Venäjä hyökkää. Biden tarjosi avoimia ovia Venäjälle.
-Itä-Ukrainassa sotatoimet vanhalla rintamalinjalla kiihtyivät ennen hyökkäystä. Väitetään pres Zelesneyin kertoneen englantilaisille, että he aloittivat sotatoimet jo ennen Venäjän hyökkäämistä. Mitä sitten tarkoittaneekin, mutta yleensäkin Z esiintyi kuten HS:n Erkko ulkomininisterinä ennen Talvisotaa: ei tuumaakaan, eikä autonomiaa venäjänkielisille, vaikka siitä oli sovittu Minskissä 2015. Nyt kuitenkin USA, Nato ja Suomikin muiden mukana käyvät proxy-sotaa Venäjää vastaan. Ja tarkoitus olisi sotia kauan. Hybridisotaahan olemme käyneet jo pitempään.
-Lännen sotaelinkeinon ja Israelin valtion yhteinen intressi on sitoa Venäjä pitkäaikaiseen sotaan ja saada myös Suomi Venäjän vastaiseen rintamaan, Naton jäseneksi. Venäjä on Israelin vihollisten tukija, viimeksi Syyriassa, missä Israel pommittikin useita kertoja venäläisiä, mutta siihen provokaatioon Putin ei sortunut vastaamaan. Vastasi nyt kahdeksan vuotta separatisteja vastaan käytyyn sotaan, missä etenkin alussa esiintyi yksityisarmeijoiden rahoittajina juutalaisia oligarkkeja kuten Zelesneyin ”löytäjä ja nostaja” Ihor Kolomoiskyi, Israelissa asunutkin. Azovan ”natsipataljoonan” rahoittajia. Vaikuttaa siis, että Venäjän provosointi on ollut Itä-Ukrainan kriisin motiivina ja vallankumouksen 2014 jälkeen alkaneen venäjänkielisten sorron motiivina. Kaksikielisestä maasta tehtiin yksikielinen.
Muutenhan Nato-jäsenyys on kansankielellä kerrottuna laiton. Se rikkoo Pariisin rauhansopimusta ja naapuruussopimusta vastaan.
On huomattava, että eduskunta ei ole vielä päättänyt jäsenyydestä. Edustajat voivat harkita uudemman kerran, kun hysteria tästä vähän laantuu, tai saamme asiaan uudet päättäjät vaalien jälkeen. Enimmillään tarvittaisiin 66 kansakunnan tulevaisuudesta ja kansantaloudesta vastuullista päättäjää. Nythän olemme vihollismaana suursodan uhatessa Venäjän ensi iskun kohteena, Pietarin läheisyyden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Huu! Israel ja juutalaisetkin vielä tämän kauhean Venäjän kiusaamisen takana? Kaameaa! Kohtahan tässä lankeaa ensi-isku päällemme!
No, Sieg Heil nyt sitten vain näillekin totuuksille ja viisauksille…
Ilmoita asiaton viesti
Tuota edellistä pitkää kommenttiani ei pidä ymmärtää siten, että Suomen ja sen seurauksena Ruotsin jäsenyyttä olisi pidetty niin tärkeänä, että sen vuoksi Venäjää oltaisiin jo kauankin provosoitu. Kyllä provosointi ja info- ja talous- eli siis hybridisota Venäjää vastaan on aloitettu muista syistä jo ajat sitten, mutta jossain vaiheessa oli tietenkin tajuttu Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen potentiaali vaikuttaa ihmisten mieliin. Suomenkin media hyökkäsi etukäteen vahvasti kaikkia rauhanponnisteluja ja puheita vastaan ja hyökkäyksen alettua media oli heti valmis luomaan hysteriaa. Ei kysytty, miksi hyökkäsi, eikä muisteltu Naton ja USA:n hyökkäyssotia. Esimerkiksi viimeiset suomalaiset palasivat Naton johtamasta Afganistanin sodasta ja miehityksestä vasta helmikuussa tänä vuona.
Kysymyshän on siitä, että sotaelinkeino (ei pelkästään teollisuus) tarvitsee vihollisen ja että Venäjä on Israelin vihollisten tukija.
Vaikka Gorbatshov sanoi, että teen pirullisen tempun, otan pois vihollisen, ja Varsovan sotilasliittokin sitten purettiin, niin Natoa ei purettu. Se jätettiin henkiin sotaelinkeinon menekinedistämisorganisaationa, ja USA:n ja Naton ja toisaalta Israelin intressit ovat yhtyneet sodissa muslimimaita vastaan. Monet niistä ovat nyt sorakasoina, sisällissodassa tai myötämielisen diktatuurin vallassa.
Venäjä on tukenut Israelin vihollisia, viimeksi Syyriassa, joten mahdollisimman pitkäkestoinen sota Venäjää vastaan olisi Israelin ja sotaelinkeinon yhteinen intressi.
Sotaelinkeinon kannalta tuottoisat ja pitkäkestoiset Afganistanin ja Irakin projektit alkavat olla ainakin väliaikaisesti lopussa ja lopuillaan, joten uutta jännitettä ja sotaa tarvittaisiin. Kohteeksi on jo ajat sitten otettu Venäjä, Israelin vihollisten tukija, jota on lähestytty vastoin aikaisempia lupauksia ottamalla useita Itä-Euroopan maita Naton jäseniksi ja on aloitettu hillitön propagandakampanja ja provosointi ainakin Georgian sodasta 2008 lähtien. Aiempi sisällissota tsetseenejä vastaan sai myös arvostelua ja syystäkin, mutta se todellakin oli Venäjän sisällä tapahtunut sota. Georgian hyökkäys ossetteja ja venäläisiä rauhanturvaajia vastaan oli sitten ilmeisesti suunniteltu provokaatio. Ei siihen muuta selitystä ole löytynyt.
Mutta Ukrainassa Israelin ja sotaelinkeinon intressit ovat kohdanneet hyvin. USA ja sen apulaisulkoministeri Nuland olivat masinoimassa vallankumousta 2014, ja uusi hallitus otti ensi työnään kielioikeudet pois venäjänkielisiltä. Kun sorrosta syntyi kapinaa lähes puhtaasti venäjänkielisillä alueilla, niin todellakin juutalaistaustaiset oligarkit olivat heti rahoittamassa yksityisarmeijoita venäjänkielisiä vastaan. Sen täytyi olla provokaatiota. Houkuteltiin Venäjää vastareaktioon.
Rahoitajana kunnostautui erityisesti presidentti Zelesneyin nostaja ja tukija Ihor Kolomoiskyi, myös Israelin kansalainen, rahoittamalla Azovan ”natsipataljoonaa”. Z lienee vain Ukrainan kansalainen, mutta hänelläkin asuu sukulaisia Israelissa. Z on esiintynyt koko ajan äärimmäisen jyrkkänä ja toiminut sen puolesta, että sodasta tulisi pitkä ja Venäjä murskattaisiin. Autonomia venäjänkielisille ei hänelle kelvannut.
Ilmoita asiaton viesti
No, onneksi kaikki nämäkin totuudet ja viisaudet menivät jo vähän hukkaan, kun tämänkertainen Paavo -ystävämme blogi on jo poistunut etusivulta, eikä meitä lue täällä enää kukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Harva lukee, mutta voithan kopioida omille fb-sivuillesi ja levittää toisinajattelua muutenkin. Sitä on myös sivuilla toisinajattelija.fi. Todellisella oppositiolla ei ole Suomessa yhtään merkittävää kanavaa tai mediaa. Venäjälläkin oppositiolla on kanavia, mutta sanottavan sisältöä on sensuroitu. Niinhän sotaa käyvät maat tekevät. Suomi myös internoi sotiensa aikana epäluotettavia kansalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Levittää toisinajattelua? Siis sinultako on jäänyt tyyten ymmärtämättä, että minä ja varsinkin minä ajattelen sataprosenttisesti täysin toisin kuin sinä? (Aika yleisesti lienee tiedossa, että olen paasannut täällä Suomen Nato -jäsenyyden puolesta viimeiset 2 1/2 vuotta.)
Yksi erityisen hassu asia minua on jäänyt vaivaamaan: eli aina kun joku oikein venäjämielinen suomalainen alkaa kertoilla näistä Venäjän hirmuisista ensi-iskuista, niin on jäänyt sellainen kuva, että te kaikki ilmeisesti uskotte, että Venäjän itsensä ei käy siinä kuinkaan. Ilmeisesti kai sitten siksi, että kukaan ei kuitenkaan uskalla vastata sille mahtavalle Venäjälle, kun kaikki pelkäävät sitä niin kauheasti. Minusta ajatus on äärimmäisen hassu.
Älä kuitenkaan provosoidu vastaamaan tähän enää. Ei meidän ole mitään mieltä käydä tällaisista asioista mitään kahdenvälistä kirjeenvaihtoa. Palataan vaikka asiaan joskus, kun meillä on yleisöäkin, jotka voivat vaikka osallistua.
Ilmoita asiaton viesti
Veijo, ensi isku lankeaa päällemme siinä vaiheessa, kun Venäjä tietää tai uskoo tietävänsä, että suursota on alkamassa. Tuo yllätysisku on tärkein vasta-askel, mitä jäsenyydestä seuraa. Puheet lähiaikoina tulevasta mahdollisesta kiusasta ovat hämäystä, jotta ei ajateltaisi kauemmas tulevaisuuteen. Suursotia on ollut ennen, eikä mikään takaa, etteikö niitä ole tulevaisuudessakin. Aloittaja voi olla Venäjä itse, jos se nöyryytetään nyt riittävästi, ja seuraavalla kerralla sillä on kumppaneita. Esimerkiksi Kiina, Pakistan, Afganistan, Iran. Voi hyökkäysaie tulla Lännen ja Israelin haukkojenkin suunnalta. Onhan niitä syitä hyökätä keksitty ennenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Veijolle: Tuo isku tulee siksi, että Pietari on niin lähellä. Lähellä myös Muurmanski. Pietarin piirityksessä kuoli nälkään yli 600 000. Sen ei haluta toistuvan eikä haluta sotaa Pietarin esikaupunkeihin. Suomi on taistelutantereena, jos tänne apujoukkoja tulisi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Paavo tarkoittaa ”itsenäinen, uskottava puolustus”?
Eikö meillä ole nyt uskottava puolustus? Mikäli ei ole, niin mitä pitää hankkia lisää, jotta noin on? Mikäli taas on, niin kyllähän ne ”vihollisetkin” tuon tietävät, eivätkö ryykää maillemme.
Ketä vastaan meidän ylipäänsä pitää varustautua? Vastaus on ilmiselvä. Naapurimme omaa valtaisan potentiaalin tuhota vaikka koko maailma, joten milloin meidän puolustuksemme on uskottava? Mikäli alamme varustautumaan vastaavilla aseilla, niin lisääkö se vai vähentääkö se uskottavuuttamme? Tässä tullaan sitten siihen kohtaan ”itsenäinen puolustus”. Minusta juuri liittyminen Natoon tuo uskottavuutta itsenäiseen puolustukseen ja uskottavuutta sitä kautta, että seisomme samassa rintamassa kumppaniemme kanssa, jotka osaltaan vastaavat naapurin tuhovoimaan. Kauhun tasapainoahan tämä on, mutta sitähän julmimmat aseet näyttävät vaativan.
Historia näyttää jatkuvasti nostavan valtaan tappelunhaluisia johtajia, jotka pitää saada kansojen kautta ruotuun ennen kuin tällaisia tapahtumia pääsee tapahtumaan. Kansoja ja niiden kansalaisia pitää tukea demokratian tiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tässä myös sana sanaa vastaan.
Suomen tasavallan presidentti kertoo keskustelleensa 18.1.2022 puhelimessa USA:n presidentin kanssa , joka puolestaan kertoo keskustelleensa 18.1.2022 puhelimessa Suomen pääministerin kanssa.
Paljon jää historiantutkijoille vielä selvitettävää.
Ilmoita asiaton viesti
Noudattiko Sauli Niinistö perustuslakia keskusteluissaan Joe Bidenin kanssa? Kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kauan sitten lukenut OTT Antero Jyrängin teoksen ”Presidentti”.
https://www.finlandiakirja.fi/fi/antero-jyranki-presidentti-1100158
Kirjassa kuvataan myös, kuinka tasavallan presidentin neuvottelut ulkovaltain edustajien kanssa käytännön myötä ”valuivat” varsin epämuodolliseen suuntaan lopulta niin, että keskustelut voivat tapahtua vain kahden kesken.
Tasavallan presidentin valtaoikeuksia on sittemmin karsittu, mutta ulkopoliittisessa päätöksenteossa kulloinenkin viranhaltija on perustuslainkin mukaan aktiivisesti osallisena.
En yllättyisi, jos Niinistön nykyiset toimintatavat vain noudattaisivat Jyrängin aikoinaan havaitsemia käytäntöjä, jotka siis ajan myötä ovat vakiintuneet.
X
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt uumoillaan jo, että Turkin vastustus saattaa kestää vuosikausia. Miksi Turkin suhtautumisesta ei ennen päätöksentekoa kerrottu eduskunnalle?”
Tämän kritiikin kai pitäisi kohdistua Erdoganiin, joka toi vastustuksensa julki vasta päätöksenteon jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän kritiikin kai pitäisi kohdistua myös Naton pääsihteeriin, joka ehti kuukausien ajan hokea Naton ovien olevan auki Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä, että tuli hokeneeksi. Ensinnäkin siksi, että Suomi lähetti jäsenyysanomuksen sekä siksi, että nyt hän joutuu hartiavoimin tekemään töitä Suomen ja Ruotsin puolesta Turkki-keississä.
Ilmoita asiaton viesti
”Hätäillen tekemällä ei tule muuta kuin kusipäitä mukuloita”, totesi jo vänrikki Koskela Tuntemattomassa sotilaassa.
Erästä tämän kansanomaisesti ilmaistun totuuden valkenemista olemme jo tovin saaneet seurata ja oman ennustukseni mukaan vielä sangen kauan joudumme seuraamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ideologiset mieltymykset on jätettävä sivuun. Mielikuvien ei pidä antaa vaikuttaa päätöksentekoon.
v.s neuvostolitto on ikuinen,,,!
Ilmoita asiaton viesti
Väyryselle tiedoksi, että Turkki ennen Suomen jättämää hakemusta suhtautui Suomen hakemukseen myönteisesti vasta hakemuksen jättämisen jälkeen Turkin kanta muuttui. Oleellista on, että kansalta, jota edustaa 200 kansanedustajaa Suomen eduskunnassa on saatu legitiimi Suomen liittymisestä Natoon, viestit siitä kansalaisilta kansanedustajille ovat olleet varsin selkeät. Väyrynen voisi antaa jo Mannerheimin, Paasikiven, Kekkosen maata rauhassa haudoissaan, siellä, kun makaa myös entinen NL ja sen aikainen ulko-ja turvallisuuspolitiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehden uutinen 13.5.2022:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/dbbef5d1-9f3e-4365-807f-418acf62f043
Ilmoita asiaton viesti
”Kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas) kummastelee ulkoministeri Pekka Haaviston puheita koskien Turkin asennetta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä kohtaan.
– Turkki pitää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä virheenä eikä sitä tue. Kysyn, miten on mahdollista, että Suomen ulkoministeri pitää eduskunnan pimennossa tällaisista asioista? Tietojeni mukaan kanta on sanottu puhelinkeskustelussa Turkin ulkoministerin kanssa Haavistolle viimeksi toukokuun alkupäivinä. Eduskunnalle hän on kertonut jotain ihan muuta kuin mikä tänään on paljastunut julkisuudessa, Yrittiaho sanoo Iltalehdelle.
Suomen Nato-jäsenyyttä vastustava Yrttiaho muistuttaa, että Haavisto on pitänyt yhteyttä Turkkiin koko kevään, käynytkin maassa kaksi kertaa.
– Hän on siis ollut selvillä Turkin kannasta. Olen kysynyt Haavistolta tilanteesta eduskunnan istunnossa, mutta hän on antanut asioista aivan väärän kuvan. Tietojeni mukaan Turkki myös katsoo Naton laajentumisen – Suomen ja Ruotsin jäsenyyden – eskaloivan Ukrainan sotaa.
– Myös tasavallan presidentin on kaiken järjen mukaan oltava Turkin asenteesta tietoinen. Valtiojohto vaikuttaa ottavan tietoisesti valtavan riskin, kun se tällaisessa tilanteessa on jättämässä jäsenhakemusta Natoon, pitäen eduskunnan pimennossa, sanoo Yrttiaho.”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Ritva tiedosta! Tämä pehmeä fasismi on karmeaa.
Kun laitoin blogin siitä, että jäsenyys rikkoo Pariisin rauhansopimusta ja kumppanuussopimusta vastaan, niin blogi poistettiin Ylläpidon toimesta ja sain kirjoituskieltoa siksi aikaa, kun eduskunta viimeksi asiaa käsitteli. Asia löytyy Paavon 11.5.22 blogin kommentista.
Ilmoita asiaton viesti
Moi Mauri, tuo lainaus oli Paavon linkittämästä Iltalehden uutisesta, eli tieto Turkin nuivasta suhtautumiseta on ollut Haavistolla tiedossa, mutta sitä ei ole tuotu eduskuntaan.
Huomasin, että blogisi oli hävinnyt bittiavaruuteen, samoin kuin monet muut täällä, jotka ovat uskaltaneet Nato-jäsenyyttä arvostella tai tuoda esille jotain muuta ”virallisen totuuden” vastaista näkökulmaa.
Ilmoita asiaton viesti