Olisiko vastatuuleen joutunut Nato-hakemus peruutettava?
Viimeaikaiset tiedot Suomen Nato-neuvotteluista Turkin ja Yhdysvaltain kanssa ovat huolestuttavia.
Ne viittaavat siihen, että Suomen ja Ruotsin jäsenyydet saattavat lykkääntyä ainakin ensi vuoden kesällä Turkissa käytävien presidentin- ja parlamenttivaalien yli. Samalla kasvaa vaara, että jäsenyyshankkeista tulee sellainen ”kelvoton yritys”, josta 20.5. julkaisemassani blogissa kirjoitin.
Turkin vastustus ei ole suinkaan tullut täytenä yllätyksenä.
Jo 13.5. – siis ennen päätöksentekoa – julkisuuteenkin tuli Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kielteinen lausunto.
Samana päivänä Iltalehdessä julkaistiin juttu, josta kävi ilmi, että Turkin kielteinen suhtautuminen oli ollut Suomen hallituksen tiedossa jo aikaisemmin. Eduskunnalle tätä ei jostakin syystä ollut kerrottu.
Toukokuun 14. julkaisemassani blogissa kirjoitin:
”Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin eilistä lausuntoa on vähätelty ja jopa pilkattu. On puhuttu ”basaarikauppiaasta”, joka aikoo kiristää etuja omalle maalleen.
Huomiota ei ole lainkaan kiinnitetty Ukrainassa riehuvaan sotaan.
Turkki on Mustanmeren rantavaltio. Sillä on ehkä avainrooli rauhan aikaansaamiseksi Venäjän ja Ukrainan välille.
Turkin kantaan saattaa ratkaisevalla tavalla vaikuttaa se, kuinka Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden arvioidaan vaikuttavan sotaan ja mahdollisuuksiin saada se pian päättymään.
Turkin eilinen kannanotto osoittaa, että on olemassa todellinen riski siihen, että Suomen ja Ruotsin hakemus johtaisi ”kelvottomaan yritykseen”. Muitakin kompastuskiviä Nato-tielle voi ilmaantua.
Tätä on tasavallan presidentti Sauli Niinistökin pitänyt pahimpana vaihtoehtona.
Vielä on mahdollisuus perääntyä. Kasvojen menettämiseltä voisi välttyä lykkäämällä hakemuksen jättämistä.”
Seuraavana päivänä tasavallan presidentti ja valtioneuvosto tekivät päätöksen jäsenyyden hakemisesta.
x x x
Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen on käynyt ilmi, että Turkin vastarinta on päättäväistä ja sen murtamisen hinta saattaa olla kova.
Ruotsia ja Suomea vaaditaan rikkomaan omia periaatteitaan ihmisoikeuksien puolustamisessa.
Lisäksi on käynyt ilmi, että Turkin toiminta sen omilla lähialueilla saattaa entisestään vaikeuttaa tilannetta.
Turkin sotilaallinen hyökkäys Syyriaan ja ehkä myös Irakiin synnyttäisi uusia ristiriitoja sen ja hakijamaiden välille.
Suomen julkisuudessa on ollut vain vähän tietoa Turkin ja Kreikan suhteiden kärjistymisestä.
Turkki on reagoinut voimakkaasti Kreikan sotilaallisen yhteistyön tiivistymiseen Ranskan ja Yhdysvaltain kanssa. Jos nämä kaksi Nato-maata ajautuvat keskinäiseen konfliktiin, Suomella on EU:n jäsenenä velvoite tukea ja auttaa Kreikkaa.
Näissä oloissa on syytä pohtia, kannattaako epävarmaa jäsenyyshanketta ajaa eteenpäin.
Harmaa aika saattaa jatkua pitkään. Ukrainassa riehuva täysimittainen sota saattaa laajentua, ja se saattaa vaarantaa vakavasti oman turvallisuutemme.
On tarjolla todellinen vaara, että jäsenyyshankkeesta tulee ”kelvoton yritys”.
Olisimme vahingoittaneet vakavalla tavalla suhteitamme Venäjään. Olisimme jääneet vaille Naton turvatakuita, ja menettäneet myös option hakea jäsenyyttä myöhemmin.
x x x
Yllättävä vastarinta Naton puolella antaisi meille perusteen vetää hakemuksemme takaisin, mutta säilyttää mahdollisuuden hakea jäsenyyttä myöhemmin.
Mihin me sitä paitsi tarvitsemme Naton jäsenyyttä, jos saamme aikaan saman veroisen kahdenvälisen sopimuksen ennen muuta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa?
Tätä täydentäisi tiivis yhteistyö Ruotsin ja muiden pohjoismaiden kanssa.
On syytä palauttaa mieliin tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaaminen presidentti Joe Bidenin kanssa Washingtonissa.
Kommentoin sitä tuoreeltaan 5.3. julkaisemassani blogissa ”Niinistöläiseen vakauspolitiikkaan”:
”Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaamisella Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset. Se avaa mahdollisuuksia Niinistön ajaman vakauspolitiikan jatkamiseen ja vahvistamiseen.
Suomella on hyvin vahva itsenäinen maanpuolustusjärjestelmä.
Ainoat heikot kohdat ovat ilmapuolustuksessa. Näitä puutteita ollaan nyt korjaamassa. Washingtonissa sovitun tiivistyvän kahdenvälisen yhteistyön ansiosta voinemme saada ilmapuolustukseemme tarvittaessa Yhdysvaltojen tukea.
Suomella on hyvin vahvat maavoimat, jotka on kehitetty, varustettu ja koulutettu nimenomaan Suomen olosuhteisiin.
Jos Suomi joutuisi hyökkäyksen kohteeksi, meillä ei olisi sotilasliiton jäsenenäkään mahdollisuutta saada merkittävää tukea maapuolustukseemme. Toisaalta – ei meillä olisi siihen tarvettakaan.
Suomen puolustustarpeet tulisivat tyydytetyiksi tiiviillä yhteistyöllä Ruotsin kanssa ja tuella, jota molemmat maat voisivat saada kahdenvälisellä yhteistyöllä Yhdysvaltain kanssa.
Tämä järjestely antaisi mahdollisuuden jatkaa sitä vakauspolitiikkaa, jota Suomi on Sauli Niinistön johdolla menestyksellisesti toteuttanut.”
x x x
Palasin asiaan 27.4. julkaisemassani blogissa ”Pohjoismainen blokki Naton puitteisiin tai sen ympärille”.
Virikkeen kirjoitukseeni sain puolustusvoimien entisen komentajan Gustav Hägglundin TV-haastattelusta, jossa hän kaavaili Naton puitteisiin pohjoismaista blokkia.
Lähtökohtanani oli ”Nordisk Kontakt” -lehteen vuonna 1994 kirjoittamani artikkeli ”Euroopan unioniin vai Pohjolan yhteisöön?”.
Esitin, että ”pohjoismainen blokki” ei rakentuisi Naton sisälle, vaan nykyisten turvallisuuspoliittisten perusratkaisujen pohjalle.
”Tämä olisi lisäys siihen ratkaisuun, jota tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esittänyt vaihtoehtona Suomen Nato-jäsenyydelle.
Tiivistäisimme yhteistyötä Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa ja säilyttäisimme Nato-option.”
Tämän tueksi muodostaisimme ”Pohjolan yhteisön”, turvallisuuspoliittisen blokin Natoon kuuluvista ja liittoutumattomista Pohjoismaista.
Nato-jäsenyydelle on siis edelleen olemassa todellinen vaihtoehto.
Kuten Samuel Huntington toteaa, läntisen sivilisaation ja Venäjän johtaman slaavilais-ortodoksisen sivilisaation raja kulkee mm. Suomen itärajan kohdalla. Suomen jäsenyys Natossa veisi meidät Venäjän vaikutuspiirin ulkopuolelle – kannattaa ehdottomasti pyrkiä sitä kohti.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös 12.5 pitänyt olla viimeinen Nato-aiheinen blogisi, eiku…eiku,
Ilmoita asiaton viesti
YYA, Kekkonen ja Neuvostoliitto linja jatkuu Pavelilla, samaa jargonia hautaan asti…
Ilmoita asiaton viesti
Jos meitä ei huolita Natoon niin miksi sinne pitää tuppautua? Vahvistetaan vain omaa armeijaamme ja koitetaan hankkia jostain muutama atoipommi.
Nyt voisi olla sopiva aika ruveta neuvottelemaan Karjalan palautuksesta?
Ilmoita asiaton viesti
Karjalaa nyt ei kanata huolia takaisin vaikka siitä maksettaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei? Se on vanhaa suomalaista maata hakivat oli itsenäisen Suomen laillisesti vuoden 1920 Tartin rauhassa määritelty itsenäisen Suomen alue.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea sitä kuulee. Karjalan palautus saisi Suomen talouden ennen näkemättömään nousuun. Vaikka nykyinen rakennuskanta on huonoa, se on helppo purkaa.
Karjalassa on mahtava luonto, metsät, malmit.
Jos minä saisin Laatokan pohjoiskärjestä kilometrin rantaviivaa, olisi miljonääri. Asemakaavoittaisin alueen ja alkaisin rakentamaan infraa. Maata vastaan saisin lainaa riittävästi. Kirjavalahteen kasino jne.
Ilmoita asiaton viesti
”Mihin me sitä paitsi tarvitsemme Naton jäsenyyttä, jos saamme aikaan saman veroisen kahdenvälisen sopimuksen ennen muuta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa?”
Eikö nämä kahdenväliset järjestelyt ole tarkoitettu tilapäisiksi ratkaisuiksi siihen asti, että Natojäsenyys astuu voimaan? Tuskin järjestely jatkuisi ikuisuuksiin, jos vetäisimme hakemuksen takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Mediassa kauhistellaan Venäjän miehistö menetyksiä hyökkäys ’operaatiossa’.
Britit tuskin muistavat Churchillin sotaoperaation/hyökkäyssodan tuloksia eräässä ’operaatiossa’:
” Vaikka evakuointi sujui hyvin, oli Gallipoli aiheuttanut suuria tappioita briteille; puolesta miljoonasta brittiläisestä sotilaasta haavoittui, kuoli tai jäi vangiksi 300 000.”
” Sota jumiutui pitkälliseksi asemasodaksi ja brittien eteneminen tulevaisuudessa lunastettiin valtavin tappioin.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Gallipolin_taistelu
Ilmoita asiaton viesti
Jos en aivan väärin muista niin Turkkihan taisi suorittaa jotain vastaavanlaista lypsyä jo silloin kun mm. Baltian maat olivat liittymässä Natoon. Sen lisäksi Turkki on ollut monessa muussakin Naton päätöksessä vastakarvaan, mutta vähän aikaa kiukuteltuaan asiat ovat kuitenkin edenneet alkuperäisen suunnitelman mukaan. Uskon vahvasti että myös Suomen tapauksessa jäsenhakemus etenee maaliin kunhan Turkki on saavuttanut sisäpoliittiset tavoitteensa.
Venäjän suhteet eivät tule ikinä palaamaan entiselleen niin kauan kuin Putin tai joku hänen kätyreistään istuu Kremlissä. Se on kylmä tosiasia joka jokaisen, myös Paavo Väyrysen pitäisi ymmärtää
Nato-hakemuksen poisvetäminenkään ei muuttaisi suhteita enää yhtään mihinkään.
Se on vähän sama kuin tuikkaisi naapurin saunamökin nurkan tuleen mutta sammuttaisi sen samoin tein. Sitten menisi naapurin juttusille ja sanoisi että en minä sitä oikeasti ollut polttamassa enkä aio polttaa jatkossakaan, voit nukkua yösi ihan rauhassa. Naapuri uskoo tämän tasan nolla kertaa sadasta.
Eli se vahinko mitä Nato-hakemuksen jättäminen on Suomen ja Venäjän suhteisiin mahdollisesti aiheuttanut, niin se on jo tapahtunut eikä sitä pysty enää perumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen NATO-jäsenyyshakemuksen poisvetäminen olisi samalla isku Ruotsia vyön alle ja suhteemme Ruotsiin heikkenisi pitkäksi aikaan, tätäkö Väyrynen haluaa. Suomen ja Ruotsin hakemuksella NATO:n ei ole minkäänlaista merkitystä mitä tapahtuu Venäjän ja Ukrainan välillä, Väyrynen pyrkii maalaamaan sellaisia uhkakuvia jotka ovat kaukana todellisuudesta, Venäjällä kyllä tiedetään, ettei heille ole minkäänlaista uhkaa sen enemmän Suomesta kuin Ruotsistakaan ollaan Natossa tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdessä Ruotsin kanssa, tietysti.
Ruotsi on joutunut Turkin riepottelussa pahempaan tilanteeseen kuin Suomi.
Lähtivät hakemaan jäsenyyttä tukeakseen Suomea. Saattaisivat olla helpottuneita, jos hakemus voitaisiin yhdessä tässä vaiheessa peruuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Lähtivät hakemaan jäsenyyttä tukeakseen Suomea” Ei lähtenyt, vaan siksi, että se katsoi asemansa turvatummaksi, kun kaikki pohjoismaat, he mukana ovat Naton jäseninä varsikin sen jälkeen kun Putin esitti suoranaisia uhkauksiaan Ruotsille. Suomen on jo vihdoinkin päästävä irti ihan oman kv. aseman uskottavuuden vuoksi siitä roolista jonka Kreml mielellään Suomelle soisi. olisimme edelleen heidän etupiiriään kuten olimme kylmän sodan aikana ja sitä Naton hakemuksen poisvetäminen tietäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt, kun Suomi on jäsenyyshakemuksen jättänyt, tulee kortit katsoa loppuun asti. Tässä vaiheessa perääntyminen osoittaa heikkoutta. Venäjällä arvostetaan vahvuutta ja nauretaan heikkoudelle, joten Suomen ainoa vaihtoehto nyt on viedä prosessi loppuun. Jos emme pääse Natoon, niin olkoon niin. Ainakaan emme ole heikkoja Venäjän suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainenkin ihme nähty, että peukutan Sundbergin kommenttia. Jos Suomi nyt vetäisi hakemuksen pois, se olisi merkki Venäjälle, että kuulumme vastedes sen etupiiriin ja sen mukaisesti se meitä siitä eteenpäin kohtelisikin. Seuraava vaihe olisi USA:n ja Britannian kanssa tehtyjen sopimusten irtisanominen ja neuvottelujen aloittaminen uudesta YYA-sopimuksesta.
Ei tässä mikään hoppu ole, Venäjältä vie vuosia ennen kuin sillä olisi valmiudet hyökätä laajassa mitassa Suomeen. Ja jos Turkki torpedoi Ruotsin ja Suomen liittymistä määräämättömäksi ajaksi, niin Naton kylkeen luodaan uusi rakenne, jossa Suomi ja Ruotsi saavat ehdokasjäseninäkin viidennen artiklan mukaiset turvatakuut esim. USA:n, Britannian, Ranskan ja Saksan kirjallisesti takaamina.
Tämä on se ”luova” ratkaisu, josta kirjoitin Nordlinin kadonneessa blogissa. Puolakka väitti että ehdotin Turkin erottamista Natosta. En tietenkään, eihän se olisi millään tavoin luovuutta osoittava ratkaisu ongelmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, kannattaa lukea kirjoittamiani laajemmin ja ajatuksella. Esim. kirjoitin vuodenvaihteessa Ukrainan alkavaan sotaan liittyen, että Venäjän armeija on heikko. En sitä sen enempää tarkentanut, mutta perusteluun riittää kaksi sanaa: korruptio ja osaamattomuus. Siihen vielä rahoituksen puute ja asia on selvä.
Olen täällä kirjoittanut kiusaajille monesti vastauksia. Samoin niille, joka eivät koskaan ole väärässä. Siitä on tainnut tullut monelle kuva, että jankkaan, vaikka ko. henkilöt jatkavat kunnes lopetan. Varmasti kirjoitustyylini vaikuttaa.
Enää en taistele tuulimyllyjä vastaa, vaan jätän vastaamatta jankkaajille.
Keskityn asiaan ja jätän muun huomioimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Näränen, turhaan vedät nimeäni tässä esille, koska muistan tasan tarkkaan mitä ”luovalla” ratkaisulla tarkoitit ja se oli, että Turkki olisi erotettava Natosta. Kerroin juurta jaksain, ettei tämä olisi mahdollista, koska semmoista artiklaa ei ole Nato-sopimuksessa. Harmillisesti en silloin ottanut kuvakaappausta kommentistasi, mutta nykyisin otan, kun edelleen vedät nimeni esille.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Näränen, olet niin ennalta-arvattava, mutta kiitos tästäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, tuollainen viimeisessä lauseessasi kirjoittamasi emojin kanssa on rikollista riippumatta siitä, onko se totta vai ei. Kyseessä on joko yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tai kunnianloukkaus. Tuo on siitä mielenkiintoinen tilanne, että jompi kumpi on toteen näytetty kirjoittamassasi.
Ilmoita asiaton viesti
”Keskityn asiaan ja jätän muun huomioimatta.”
😀 😀 😀
Ilmoita asiaton viesti
Se koira älähtää, johon kalikka kolahtaa!👍😉😃
Osui ja upposi.
Ilmoita asiaton viesti
Sundberg, kun katsot rikoksen tapahtuneen, niin eikö sinun pitäisi tehdä minusta rikosilmoitus? Vai tulisiko Puolakan asianomistajana tehdä se? Jään odottamaan yhteydenottoa poliisilta …
Näköjään kaksi kommenttiani on piilotettu. Puolakka saa sen sijaan valehdella vapaasti täällä! Jos väittää minun vaatineen Puheenvuorossa Turkin erottamista Natosta, niin esittäköön sen kommentin, jossa olen noin kirjoittanut!
Väittely jostain kommentista on sinänsä minulle yhdentekevää, mutta vituttaa että joku valehtelee käyttäen hyväkseen sitä, että Puheenvuorosta voivat kommentit kokonaan kadota. Itse en ole koskaan poistanut yhtäkään omaa enkä muiden kommenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi ovat kyllä tallella minulla Pekka Näränen, samoin tämä jossa väität minua valehtelijaksi vailla mitään todistetta. Kuten sanottua, nykyisin otan kuvakaappaukset kommenteistasi, joissa mainitset minut. Harmillisesti en tajunnut tehdä tätä silloin, kun puhuimme voiko Turkin erottaa Natosta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin väität minun vaatineen Puheenvuorossa Turkin erottamista Natosta ilman, että esität kommentin jossa olisin näin kirjoittanut, olet törkeä valehtelija!
Ei se riitä että ”sinä muistat” minun noin kirjoittaneen, kuka tahansa voi väittää muistavansa mitä tahansa. Toistan vielä: olet törkeä valehtelija! Jos ja kun katsot tämän kunnianloukkaukseksi, niin sinun on syytä tehdä rikosilmoitus. Jos se johtaa rikostutkintaan, niin todennäköisesti poistetunkin blogin metatiedoista voidaan saada selville kuka on kirjoittanut ja mitä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla näyttää olevan nyt jatkettu teko, Pekka Näränen. Todella törkeää käytöstä julkisella palstalla. Toivon mukaan ylläpito puuttuu toimintaasi.
Ilmoita asiaton viesti
Pikemminkin ylläpidon tulisi puuttua sinun toimintaasi, koska esität minun kirjoittaneen tänne jotain ilman että sinulla on näyttää väittämääsi kommenttia. Pyrit käyttämään hyväksesi sitä, että kyseinen blogikirjoitus kommentteineen on poistettu. Toivoisin tämän etenevän rikostutkintaan, jolloin kyseisen kirjoituksen metatiedot voitaisiin ehkä avata ja väitteesi valheellisuus paljastuisi.
Jatketaan nyt tekoa edelleen: Ritva Puolakka, olet törkeä valehtelija!
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Näränen, olen jo laittanut sinusta ylläpidolle viestiä ja kysynyt, että onko heillä tallella Nordlinin poistettua blogia, jossa ehdotit ”luovaa” ratkaisua Turkin potkimiseksi pois Natosta.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, toivottavasti blogikirjoitus kommentteineen olisi jossain tiedostossa tallella. Jos löytyy, niin joudut aika noloon tilanteeseen, kun väittämääsi kommenttia ei ole. Minulle riittää silloin kuitenkin nöyrä anteeksipyyntösi, en välitä vatvoa asiaa enempää. Jos olet itse oikeasti uskonut omiin juttuihisi, niin tajuat että muistisi petti.
Mutta jäädään odottamaan, mitä ylläpito löytää.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Näränen. Hankala uskoa, että valokuvamuistini olisi pettänyt, mutta todistelun kannalta olen tehnyt päätöksen, että kaikki keskustelut kanssasi kuvakaappaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen, niin sitten ei ole epäselvyyttä siitä mitä kukin on kirjoittanut.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Näränen, koko poistettu blogi kommentteineen on nyt minulla käytettävissäni muuta kautta, kuin ylläpidolta.
Kerrot siinä ensin, että Yhdysvalloilla on keinonsa laittaa Erdogan ruotuun ja että Suomi ja Ruotsi olisivat myötäsukaisia, mutta kostaisivat myöhemmin.
Kyselin sinulta näitä keinoja, joilla Yhdysvallat laittaisi Erdoganin ruotuun, samoin eräs toinen kommentoija, mutta vastaukseksi hänelle laitoit kolme vedet silmissä nauravaa hymiötä.
Myöhemmin aloit puhumaan, että jos Turkki ryhtyy periaatteessa vastustamaan, niin Ruotsin ja Suomen jäsenyyden hyväksymiselle etsitään jokin ”luova” ratkaisu.
Tätä ”luovaa” ratkaisua ihmetteli myös eräs toinen kommentoija, samoin minä, jolloin aloit vetoamaan, että Nato-sopimuksen 10. artikla, eli yksimielisyyden kohta sopimuksessa voitaisiin kiertää.
Kerroin sinulle, ettei tämä ole mahdollista, koska USA on tuonut esille, että Turkki on tärkeä jäsenkumppani.
Pyydän nöyrimmästi anteeksi, kun käsitin, että tarkoitit ”luovalla” ratkaisulla sitä, että Turkki potkittaisiin pois Natosta, jotta 10. artiklaa ei tarvitsisi noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ritva, hyvä että asiaan on nyt saatu selvyys. Minä pyydän myös nöyrimmästi anteeksi sinulta, että olen väittänyt sinun kirjoittaneen tuossa blogissa jotain mitä et kirjoittanut. En pelkää rikosilmoituksia enkä oikeuskäsittelyjä, mutta minusta on oikein myöntää toimineeni sinua kohtaan väärin, kun itsekin myönnät reilusti virheesi. En aio enää koskaan palata noihin väitteisiini.
Omalta puoleltani pidän tätä asiaa loppuun käsiteltynä. Riidellään taas uusin aihein aikanaan, niitä löytyy varmaan paljon ennen kuin Suomi on Naton jäsen😁.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, ilmoitin ylläpidollekin, että asiassa on tullut väärinkäsitys meidän kohdallamme.
Ne yökylä-jutut olen kuitenkin tallentanut sen takia, että erään henkilön yksityisyyden suojan loukkauksesta alkanut herjaus on kestänyt jo lähes kolmen kuukauden ajan, joten voit ehkä joutua todistajan asemaan, vaikket itse rikoksesta olisi epäiltynäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, ei kuulu minulle. Kunhan varoitan, että netissä ei voi kirjoittaa mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Sundberg, koskee sinuakin. Väitteesi Jussilan tutkinnoista ilman mitään näyttöä olisi saattanut laittaa sinut hankaluuksiin. Mutta kun kaikki eivät viitsi ruveta kauheaan rumbaan nettikirjoittelun vuoksi.
Minulle oli tärkeää saada oikaistua väite siitä mitä olen kirjoittanut. Sen oikaisemisen vaatimisessa meni kieltämättä itseltäkin överiksi, ei Ritva olisi sitä ansainnut. Vähän rupeaa tuntumaan minustakin monen muun lailla, että ajan voisi käyttää hyödyllisemminkin kuin täällä Puheenvuorossa roikkumassa ja vänkäämässä. No, ensi talvena käyn moikkaamassa taas Jussilaa Espanjassa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Koskee tietenkin myös minua. En kuitenkaan olisi voinut joutua kirjoituksistani hankaluuksiin, vaikka se olisi johtanut rikosilmoitukseen. En esittänyt mitään väitettä Jussilan tutkinnosta. Täällä muuten tuntuu olevan aika paljon Jussilan ystäviä kirjoittamassa.
Nauti Espanjan talvisesta lämmöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Olette Tohtori Väyrynen erittäin hyvä konsultti Ukrainan tuhoamisessa Venäjän hyväksi. Toivoisin että luopuisitte Suomen kansalaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei!
Ilmoita asiaton viesti
”On tarjolla todellinen vaara, että jäsenyyshankkeesta tulee ”kelvoton yritys”.
Olisimme vahingoittaneet vakavalla tavalla suhteitamme Venäjään. Olisimme jääneet vaille Naton turvatakuita, ja menettäneet myös option hakea jäsenyyttä myöhemmin.”
Venäjä aloitti sodan, ei Ukraina, Venäjän hallinto määritteli ehdot siitä, milloin Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat taistelun osapuolia, tätä ei tehnyt Suomi, Euroopan unioni tai Yhdysvallat. Suomi itsenäisenä toimijana hakee NATO-jäsenyyttä, joka myös luokiteltiin Venäjän hallinnon puolelta ongelmalliseksi, eli Venäjän on annettu määritellä mikä on sotaa ja mikä rauhaa. Venäjän ja Suomen väliset suhteet ovat jo entiset, niin kuin on myös koko Euroopan ja Venäjän suhteet, peruuttaminen tässä kohtaa ei käy enää kysymykseen. Yhdysvallat paikkaa tällä hetkellä sitä heikkoutta, joka on Euroopassa, mutta sen on muututtava. Euroopan on otettava se vastuu, joka Euroopalle kuuluu. Se ei ole Venäjän asia vaan Euroopan, Saksankin ryömimin on tuskallista katsottavaa ja noloa.
Mikään ei olisi niin vaarallista, kuin NATO-hakemuksen peruuttaminen tässä vaiheessa!
Ilmoita asiaton viesti
Ei.
Kyllä Natolle ja kyllä kannabiksen laillistamiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkin verran myös Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa aina tuolta 70-luvun alusta asti kysyisin Väyryseltä, etkö näe, sinuttelen koska olemme samaa suurta sodan jälkeistä ikäluokkaa, että se Venäjä joka NL:n raunioille syntyi on tänä päivänä aivan eri Venäjä. Se lyhyt ajanjakso joka antoi pieniä toiveita demokratian vahvistumiseen Venäjällä Putin on pois pyyhkinyt, tilalle on tullut Stalinin aikaa muistuttava Venäjä jonka johtajana Putin on valmis uhraamaan oman kansansa päämääränsä, edesmenneen NL:n alueet takaisin saavuttamiseksi ja mikä pahinta siihen päämäärään kuuluu myös Suomen alistaminen Kremlin etupiiriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen: ”Nato-jäsenyydelle on siis edelleen olemassa todellinen vaihtoehto.”
On toki: Altistuminen Venäjän sotilaallisille aggressioille ja vähittäinen liukuminen sen alistamaksi vasalliksi.
Tämä Väyrysen blogi oli päivän pohjanoteeraus Nato-puheenvuorona.
Sen sijaan tänään Ylen Ykkösaamun vieraana olleen Ministeri Jaakko Iloniemen haastattelu oli tämän päivän ja sanoisin koko tämän kevään asiallisin Nato-tilanteen katsaus. Kaiken nähnyt ja kokenut Iloniemi sanoi, että Suomen Nato-jäsenyys on varma 99,99 prosentin todennäköisyydellä. Uskon häntä mieluummin kuin Väyrystä.
Ymmärrän hyvin, että Naton vastustajat ottavat tyytyväisinä vastaan kaikki mahdolliset viiveet ja muut hankaluudet Suomen polulla Nato-jäsenyyteen, ja joidenkin keskustelupalstojen kommenteista päätellen muutamat lienevät jo tästä Erdoganin tempusta riemuissaan kastelleet housunsa. Mutta ei se mitään. Ei ole ajateltavissa, että yksi vinksahtanut öykkäri pystyy lopulta kyykyttämään kolmenkymmenen maan puolustusliittoa vain siksi, että on keksinyt joitakin läpinäkyviä tekosyitä, joilla kuvittelee kiristävänsä itselleen jotain, jota voi käyttää omassa kansallisessa vaalipropagandassaan mukamas saavutettuna voittona. Tässä tapauksessa sulttaani sahaa omaa oksaansa ja vaarantaa maansa tulevaisuuden Nato-jäsenenä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä ja lisätään vielä se, että emme tosiaankaan tiedä mitä taustalla tapahtuu. Toisaalta ei tarvita kristallipalloa näyttämään, että erdögan ei vahvoilla ole. Ei Nato voi mitenkään hyväksyä tilannetta, jossa sisäpoliittisista syistä yksi jäsen alkaa sooloilemaan. Tosiasia on se, että tapahtuu mitä tahansa PKK:n ja turkin hallinnon konflikti jatkuu entisellään. Turkin asettamat ehdot jäsenyydelle ovat yhtä tyhjän kanssa, jos ajatellaan niiden vaikutusta ”kurdiongelmaan”. Hölmöä hommaa ja eiköhän tämä ole kulisseissa erdöganille myös kerrottu.
Ilmoita asiaton viesti
Menee jäseneksi hyväksymiseen puoli vuotta tai enemmän, on ihan yksi ja hailee. Suomi on elänyt harmaata aikaa vuodesta 1994. Mikään ei ole muuttunut silloin, kun Suomi aloitti liittymisprosessin helmikuun lopussa ja kun ilmoitti halukkuudesta liittyä Natoon. Meillä on yhtä vahvat puolustusvoimat nyt kuin aiemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on suhteessa vahvemmat puolustusvoimat kuin aiemmin, kiitos Ukrainan joka heikentää päivä päivältä Venäjää ja on ennen kaikkea paljastanut sen asevoimien heikkouden kokonaisuudessaan, kiitos Putinin joka on avannut koko kansan silmät Venäjän julmuudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo on yksi niitä, jotka antaisivat mieluummin
ryssän raiskata Suomi-neidon ennenkuin liittyisivät NATOon.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Paavo Väyrysen ehdotuksessa on ideaa. Suomi voisi oikein hyvin ilmoittaa, että koska Nato ei ole yksimielinen päätöksenteossaan, niin Suomi vetäytyy asiasta siihen asti, kunnes Nato on saanut rivinsä kuntoon ja on valmis ottamaan Suomen Naton jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt prosessi etenee juuri niin, Nato laittaa rivinsä kuntoon ja kutsuu Suomen ja Ruotsin jäsenyysneuvotteluihin.
Mutta Väyrynen tarkoitti, että Suomen pitäisi vetää hakemus pois. On naiivia kuvitella että sen jälkeen tulisi ikinä kutsua. Hakemuksen peruutus haittaisi Suomen suhteita Naton jäsenmaihin ja tarkoittaisi ettei Natoon olisi enää asiaa.
Käsittämättömän typerä esitys Väyryseltä.
Ilmoita asiaton viesti
Vetää hakemus pois tarkoittaa mielestäni samaa, että ilmoitetaan, että panemme asian nyt jäihin ja laitamme uuden kirjeen siinä vaiheessa, kun Natolla on rivit suorassa, eli säilyttäisimme Nato-option.
Nythän olemme kansainvälisen poliittisen pelin nappuloita, enkä usko, että Suomi tai Ruotsi voisi taipua ihmisoikeuskysymyksissä Turkin vaatimuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen on useissa blogeissaan kritisoinut ihmisoikeuksien sekoittamista ulkopolitiikkaan. Nyt hän on erityisen huolissaan kurdien ihmisoikeuksista. Uskottavuus pysyy pakkasen puolella, -10.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kai tässä on kysymys siitä, että voivatko Suomi ja Ruotsi myöntyä Turkin vaatimuslistaan vastineeksi Nato-jäsenyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten kokenut Jaakko Iloniemi totesi, Turkille annetaan symbolinen myönnytys.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, odotamme siis että Nato suvaitsee ilmoittaa meille kun niiden ”häiriköt” on saatu järjestykseen, että nyt Suomi voi sitten ilmoittaa taas halukkuudestaan. Pitäisikö siitä halukkuuden peruutuksesta järjestää neuvoa antava kansanäänestys vai riittäisikö Eduskunnan päätös?
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen eduskunta on tehnyt päätöksensä, kirje on lähtenyt matkaan ja tavoittanut Naton pääsihteerin. Suomelle ja Ruotsille annettiin ymmärtää, että jäsenyys on selvä, mutta sitten ilmeni, ettei se olekaan. Edes Naton sisällä ei tiedetä mitä kukin jäsenmaa oikeasti ajattelee ja Suomi on nyt joutunut pelinappulaksi asiassa, jota pidettiin läpihuutojuttuna.
En osaa vastata siihen, jos kävisi niin, että Turkki venyttäisi asiaa yli meidän tulevien eduskuntavaalien, että miten uuden eduskunnan kanssa kävisi: Äänestäisikö se uudestaan asiasta, järjestettäisiinkö kansanäänestys vai jätettäisiinkö asia sillensä?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun Eduskunta on tehnyt päätöksen hakemuksesta, eikö olisi oikein, että Eduskunta myös peruuttaisi sen? Koska tuo peruutus pitäisi tehdä? Jos se peruutus tehtäisiin, olen aivan varma, Suomen uusintahakemusta vastustaisivat sitten muutkin jäsenet kuin Turkki.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen eduskunta on asian päättänyt, joten sillä on päätösvalta ja seuraavat varmasti tarkoin miten tilanne etenee. Viimeistään siinä vaiheessa, jos ehtona ovat ihmisoikeuskysymykset vs. Nato, niin joutuvat valinnan eteen.
Tilanne on Suomen kannalta todella kiusallinen. Lähdettiin torvet soitellen sotaan, mutta jouduimmekin kansainvälisen poliitisen pelin nappulaksi. Siksi olisi mielestäni oikein, että ilmoitettaisiin Natolle, että jäädytämme halumme liittyä Natoon siihen asti, kunnes Nato on jäseniensä kanssa sisäisesti päässyt sopuun siitä, millä edellytyksillä Suomi ja Ruotsi voisivat liittyä Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Pallo on nyt Natolla, odotellaan rauhassa. Eipä tuo hakemuksen jättäminen vaikuttanut kovin ”torvet sotaan” lähdöltä. Kovin oli virallinen tapahtuma, ilman punaista mattoa ja torvisoittokuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Villikari, Suomi lähti torvet soitellen sotaan, mutta kompastui jo alkumetreillä, kun Naton avoimien ovien politiikka ei ollutkaan totta.
Ilmoita asiaton viesti
Ritva Puolakka, Suomi lähetti hakemuksen samoin kuin Ruotsi. Lähtikö Ruotsi mielestäsi kovasti torvia soitellen?
Ilmoita asiaton viesti
Matti Villikari, en niin tarkoin tiedä Ruotsin tilannetta, koska en ole seurannut paikallista mediaa, mutta Suomen osalta tilanne pidettiin läpihuutojuttuna, jota se ei ollutkaan.
Naton sisäinen asia tämä mielestäni nyt on, eikä Suomen pitäisi alkaa suurvaltapolitiikan pelinappulaksi, vaan jäävätä itsensä siihen asti, kunnes Nato on saanut rivinsä suoraksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jäävätä???? Ei Suomella ole asiassa päätösvaltaa. Ei meillä jäsenyyttä pidetty läpihuutojuttuna, enemmänkin Naton puolella kerrottiin avoimista ovista ja ”yön yli päätöksistä”.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi menee Natoon ja mikä parasta päätös siitä tehtiin eduskunnan suurella enemmistöllä äänin 188-8. Tämä kertoo siitä, että päätöksen takana on erittäin painavia syitä. Niistä ”tavallisilla tallaajilla” ei ole mitään tietoa. Hyvä niin.
Ukraina on julma esimerkki siitä, mikä meitä odottaisi, jos jäisimme Naton ulkopuolelle.
Itänaapurissa valtaa pitävät Putinin johdolla silovikit . Putinin väistyessä joskus vallasta seuraaja tulee samasta joukosta. Siitä ei ole epäilystäkään. Länsimainen demokratia ei tule toteutumaan itänaapurissa. Se on puhdasta utopiaa. Maa jatkaa imperialistisella linjalla, jossa on pyrkimyksenä saavuttaa tsaarin aikaiset rajat ns. Duginin oppien mukaan.
Suomi on integroitunut poliittisesti ja taloudellisesti länsimaisiin demokratioihin. Se vaatii myös sotilaallisen integroitumisen. Sillä suojataan länsimainen demokraattinen yhteiskuntajärjestelmämme.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi menee NATO:on ja irtautuu Venäjän etu- ja vaikutuspiiristä ensimmäisen kerran historiansa aikana ja muuttuu ihan oikeasti länsimaaksi. Tunnusta, Väyrynen tosiasiat. Edes sen ainoan kerran elämässäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Naton peruskirjassa eli Pohjois-Atlantin sopimuksessa ei tosiaankaan ole kuvattu menettelytapaa, jolla jäsenvaltio voitaisiin erottaa jäsenyydestä. Kannattaa lukea kuitenkin Jukka Tarkan blogi 22.5.2022 otsikolla ”Kuinka päästä eroon häiriköstä” ( http://jukkatarkka.blogspot.com/ ) Siinä Tarkka kirjoittaa näin:
”…Pohjois-Atlantin sopimuksen kahdeksannen artiklan mukaan jäsenet sitoutuvat olemaan solmimatta kansainvälisiä sitoumuksia, jotka ovat ristiriidassa tämän sopimuksen kansa. Turkki on sitoutunut Naton vastustajan kanssa ilmapuolustuksen kaikkein korkeimman tason teknologiseen yhteistyöhön ostamalla Venäjän huippuluokkaan kuuluvan S-400 ilmapuolustusjärjestelmän. Tällainen käytös vaarantaa Naton puolustusjärjestelmien turvallisuuden ja romuttaa Turkin uskottavuuden Naton jäsenmaana.
Tähän kaikkeen verrattuna se on pikkujuttu, että Erdogan katsoo oikeudekseen yrittää ulottaa Turkin terrorismia koskevat menettelyt pohjoismaisten oikeusvaltioiden lainsäädäntöön.
Tämä kaikki riittäisi perustelemaan Turkin erottamisen Natosta, mutta sen perustamissopimuksessa ei ole yksilöity tällaisen ratkaisun menettelytapaa. Sen sijaan sopimuksen 13. artiklassa on osoitettu helppo ja nopea menettely, jolla jäsen voi erota Natosta. Järjestön johdolla olisi täydet perusteet ehdottaa Turkille tämän mahdollisuuden käyttöä.
Jos Turkki ei ymmärrä menettäneensä yhteistyökykynsä ja -mahdollisuutensa Naton kanssa, järjestön johto voisi yksipuolisesti ilmoittaa vetäytyvänsä kaikesta yhteistyöstä Turkin kanssa ja poistavansa Turkin edustajat kaikista toimielimistään…”
Eli ei koko 30-jäsenisen puolustusliiton tarvitse välttämättä alistua yhden häirikköjäsenensä kyykytettäväksi, jos ei halua. Keinoja löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Miten voi suomalainen ex-poliitikko ratsastaa lapsenraiskaajien, vanhustenraiskaajien, naistenraiskaajien, miestenraiskaajien lastenmurhaajien, vanhustenmurhaajien, naistenmurhaajien, miestenmurhaajien nuolemisella ja mielistelyllä. Täällä löytyy vielä ällöttävä peukuttajien joukko.
Onneksiolkoon, olette Suomen vastenmielisin ja epäisänmaallisin ryhmittymä.
Jos terroristijärjestö ISIS:n teot olivat vastenmielisiä, niin mitä Venäjän teot sitten ovat? x3, x5, x10?
Onnea Lapin vaalipiiri, saatte valittavaksenne oikean sotarikollisia fanittavan politiikon. Ehkä puolueesta löytyy syvempääkin ”veljeyttä” noihin sotarikollisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Päätös on tehty, hakemukset on jätetty ja perääntyminen tässä vaiheessa ei ole vaihtoehto. Luulisi sen nyt kovapäisimmänkin kalloon mahtuvan. Turkin suhmurointi ei asiaan vaikuta. Jonkinlainen hidaste toki, mutta kulisseissa tapahtuu takuuvarmasti. Ruotsia ja Suomea ei ulkopuolelle jätetä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, ei ole syytä peruuttaa hakemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Jaha. Nyt olisin ehkä kommentoinut tähän jotakin, jos blogikirjoitus olisi antanut jotakin aihetta kommentointiin. Nyt kun se ei (taaskaan) ollut millään tavalla minkäänlaisen kommentoinnin arvoinen, niin ”mie en sano mittään”.
Kannattaisikohan muidenkin jo alkaa miettiä mitä järkeä on tällaisessa loputtomassa ja hyvin innokkaassa – piip – ruokkimisessa?
Ilmoita asiaton viesti
Naton kannattajat ovat tulleet lopatuiksi aivan muilla kuin sotaan liittyvillä asioilla. Pelkästään 2001-2021 Nato ja 49 muuta valtiota tuhosivat ja pommittivat Afganistania niin paljon, että toisessa maailmansodassakaan käytettyjen ammusten ja räjähteiden määrä oli ainoastaan 1/4 osa Afganistaniin verrattuna. Libya meni siinä sivussa harjoituksena ja Yhdysvallat jo toistamiseen hyökkäsi Irakiin. Näissä sodissa joissa Yhdysvallat Nato ym. kumppaneineen tuhosi tappoi ja kidutti ihmisiä, kuolleitten määrä tämänhetkisten laskujen mukaan yli 50 miljoonaa vammautuneita n.200 miljoonaa, tiedot päivittyvät koko ajan ja kyseiset tilastot suurenevat. Nyt 2014 Ukrainassa alkanut sisällissota Venäläisvähemmistöä kohtaan, joita Ukrainassa n. 4,4 miljoonaa, ainoana maana Venäjä alkoi aseistaa kansalaisiaan ja monista rauhan saamiseksi olleista neuvotteluista huolimatta 24.4 2022 Venäjän armeja hyökäsi Ukrainaan kansalaistensa avuksi, olihan Venäjän kielen puhuminenkin jo Ukrainassa kielletty, eli lopullisen etnisen puhdistuksen estämiseksi, Venäjän hallinon oli perustuslakiin vedoten, autettava kansalaisiaan kaikkialla maailmassa.
Kolme kuukautta ja viisi päivää Venäjän hyökkäyksestä Yhdysvallat ja sen Nato ym. kumppanuusmaat ovat liittoutuneet jo median ja käytännön alueilla aseistamaan Ukrainassa sotivia sotilaita Venäjää ja siellä asuvia Venäläisiä vastaan? Suvaitsevat ja anti vastakkainasettelua olevat EU: kansalaiset ovatkin naamiot riisuttuaan näyttäneet todelliset arvonsa.
Tälläisen kehityksen vallitessa lopulta kaikki vähemmistöt tullaan eliminoimaan Suomi siinä mukana silloisine tulevine asujineen.
Nyt olemme tilanteessa, että hyväksymme sotilaallisen ”puolustusliittouman” suorittamat sodan julmuudet alkaen 1999 pommitushyökkäyksestä Serbien ja Kroatian konflitkiin jatkuen 2001 Afganistan ym. nykytilaan koskien Ukrainan sotilaallista tukemista Venäjää vastaan.
Sodat eivät tule loppumaan ja maamme liittäminen läntiseen sotilasliittoon nopeuttaa sotaan osallistumista myös maamme sotilailta, näin etenee ja sota lähenee sitäkö haluamme? Kaikissa Nato maissa on edellämainittu tapa, eikä poikkeuksia katsota hyvällä.
Omana lopputuloksena pelkästään Afganistanissa Naton kumppaneineen kestänyt 20 vuotinen sota, päättyi Talepanien voittoon.
Todellisuudessa Nato ja sen kumppanuusmaat ovat vain yksityisten Yhdysvaltalaisten asetehtaiden tuotannon loppukäyttäjijä ja rahoittavat toimintansa kansalaisiltaan verottamilla rahoilla, mielipiteeni.
Toivoisin kansalaisten syventyvän vaikka 2013 Ukrainan Maidanin tapahtumiin ja miten ollaan nykytilaanteessa, pelkästään sodan vakavuuden tähden, mikäli saatte oikeaa tietoa vielä jostain.
Ilmoita asiaton viesti
No, laita nyt saman tien vaikka miljardi kuollutta ja kaksi miljardia vammautunutta. Päivittelet sitten niitä tilastojasi sitä mukaa, kun saat jostakin uutta ”tietoa”.
Ilmoita asiaton viesti
Kuolleet kyllä aikanaan selviää, nämä varmaan Naton ilmoittamat eihän täällä saa muiden mitään kai julkaistakkaan. Suomi on kuin puhdas vesi vereytyykö suomen kädet liittymällä Natoon vai puhdistuuko suomen kädet? Eli kun laitat likaveteen puhdasta vettä puhdistuuko likainen vesi? tai kun laittaa puhtaaseen veteen likavettä puhdistuuko likavesi?
Ilmoita asiaton viesti
Juu eivät ole ”varmaan Naton ilmoittamat” vaan olet joko Venäjältä kuullut tai omasta päästä keksinyt. Kas kun Libyan, Irakin ja Afganistanin väkiluvut ovat (v.2020) 6,87 miljoonaa, 40,22 miljoonaa ja 38,93 miljoonaa. Yhteensä siis 86,02 miljoonaa. Ja Afganistanissakin väestönkasvu yhä vielä 2,3% vuodessa. Joten 250 miljoonaa kuollutta ja vammautunutta eivät ole voineet tulla mistään.
Hiukan kannattaa miettiä mitä kirjoittelee, että saisit edes jonkun uskomaan puheitasi.
Ilmoita asiaton viesti
Naton tappamat mukana vasta vuodesta 1999, laskuissani otin huomioon Korean ja Vietnamin ym. Etelä-Amerikan Kuuba ym. joten n. 50 miljoonaa on lähellä totuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuei. Laskusi ovat edelleen suorastaan ällistyttävän kaukana mistään ”totuudesta” vaikka laskisit (USA:n osalta) molemmat maailmansodatkin mukaan. Mutta tähänhän me kaikki olemme saaneet jo tottua.
Ilmoita asiaton viesti
En aio eritellä kaikkia, mutta oikeudettamattomat sodat ja monet (aseistajana)vallankaappaukset eripuolilla maailmaa. -80-90 luvuilla osallisena lähes 60 aseellisessa konfliktissä (cia) kautta mukana.
Yhdysvallat on suurin yksittäinen uhka maailman rauhalle, ei perustu galluppeihin ,vaan aseellisten (sotaan) verrattavaan toimintaan,toisen maailmansodan jälkeisessä eletyssä historiassamme. Sodattomia päiviä Yhdysvaltain historiasta vuoden 1945 jälkeen, onko niitä?
Ilmoita asiaton viesti
”Nato ja 49 muuta valtiota”. Juujuu, kirvesvartta.
Ilmoita asiaton viesti
Saatoin mennä itsekkin laskuissa sekaisin saattoi olla yhteensä 49 maata, Suomi mukana. Ja Nato lähti kuin Usa Veitnamista, häpeällinen lähtö, mutta ei se mitään Natoon vaan, Natomaihin ei ole koskaan hyökätty, mutta terrori-iskuja sitäkin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko laskenut paljonko terrori-iskuja on tehty EU-maihin ja YK:n jäsenmaihin?
Ilmoita asiaton viesti