Olisiko vihdoinkin ryhdyttävä taas puolustamaan Suomen itsenäisyyttä?
Me suomalaiset pidämme itsenäisyyttämme äärimmäisen tärkeänä. Tämä näkyy siinäkin, että meillä itsenäisyyspäivää vietetään mahtavammin menoin kuin juuri missään muussa maailman maassa.
Itsenäisyyden saavuttaminen oli vaikeaa. Venäjästä irrottautumiseksi jouduttiin käymään vapaussota, ja siihen liittyi katkera sisällissota.
Toisen maailmansodan yhteydessä itsenäisyytemme säilyttäminen oli veitsen terällä. Tapahtui talvisodan ihme.
Hävityn jatkosodan jälkeen jouduimme luovuttamaan Neuvostoliitolle laajoja alueita ja maksamaan raskaat sotakorvaukset.
Helsinkiin sijoittui Neuvostoliiton johtama voittajavaltioiden valvontakomissio. Porkkalaan tuli Neuvostoliiton tukikohta.
Heti sodan jälkeen Neuvostoliitto puuttui voimakkaasti Suomen politiikkaan.
Urho Kekkosen johdolla Suomi pystyi vähitellen vahvistamaan itsenäisyyttään ja luomaan laajaa kansainvälistä arvostusta nauttineen puolueettomuuspolitiikan.
Suomen itsenäisyys alkoi kaventua 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla, jolloin vasemmistovoimat pyrkivät ajamaan Urho Kekkosesta vasemmalta ohi. Kun valta vaihtui vuoden 1982 presidentinvaaleissa, Suomi siirtyi ulkopolitiikassaan lähemmäksi Neuvostoliittoa ja Neuvostoliitto puuttui aikaisempaa enemmän Suomen sisäpolitiikkaan.
Mauno Koiviston arkistojen avauduttua on tullut julkisuuteen dokumentteja, jotka osoittavat, että sosialidemokraatit pelasivat yhdessä NKP:n ja KGB:n kanssa Moskovan kortilla erityisesti minua ja Keskustaa vastaan. Itsenäisyyden ja puolueettomuuden puolustajaa suorastaan vainottiin.
Kerron tästä 21.1.2022 julkaisemassani blogissa ”Stalinistista menoa Mauno Koiviston Suomessa”.
Kun Neuvostoliitto 1990-luvun alussa hajosi, Suomesta tuli aidosti itsenäinen maa. Vuonna 1992 solmittu naapuruussopimus oli aivan muuta kuin sitä edeltänyt YYA.
Venäjä ei enää puuttunut Suomen politiikkaan.
Venäjän suurlähetystö kyllä ratkaisi nootillaan vuoden 1994 presidentinvaalit. Olen kuitenkin valmis uskomaan, että tämä ei ollut tahallinen teko. Ehkä silloinen suurlähettiläs Juri Derjabin halusi nootillaan vain nostaa vaalien edellä keskusteluun Pariisin rauhansopimuksen tulkinnat.
Taitavat Martti Ahtisaaren apurit käyttivät nootin häikäilemättömästi hänen hyväkseen, kuten 19.12.2021 julkaisemassani blogissa ”Mediapeli ratkaisi vuoden 1994 presidentinvaalit” kerroin.
x x x
Heti sen jälkeen, kun Suomi oli vapautunut itäisen suurvallan ikeestä, alkoi prosessi, joka on johtanut itsenäisyytemme voimakkaaseen kaventumiseen.
Vuoden 1995 alussa Suomi liittyi Euroopan unioniin.
Muiden muassa Jan-Magnus Jansson – arvostettu tiedemies, journalisti ja kokenut RKP:n poliitikko – suri sitä, että Suomen todellisen itsenäisyyden jakso jäi vain muutaman vuoden mittaiseksi.
Vuonna 1999 julkaisemassani teoksessa ”Itsenäisen Suomen puolesta” kerroin toiminnastani Suomen itsenäisyyden puolustamiseksi niinä vuosina, jolloin Suomi liitettiin Euroopan unioniin ja euroalueeseen.
Käytiin ”talvisota”, jossa pyrin siihen, että olisimme säilyttäneet itsenäisyytemme pysyttäytymällä yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa Euroopan talousalueessa (ETA) ja muodostamalla sen puitteisiin ”Pohjolan yhteisön”.
”Jatkosodassa” pyrin siihen, että Suomi olisi säilyttänyt oman rahansa ja taloudellisen itsenäisyytensä.
Suomen liityttyä ainoana Pohjoismaana euroalueeseen alkoivat ”vaaran vuodet”, joiden aikana itsenäisyytemme uhkasi edelleen kaventua. (ss. 263 – 289)
Jäsenyys euroalueessa oli johtamassa siihen, että Suomi joutuu osaksi ylikansallista liittovaltiota, federaatiota, ja menettää myös valtiollisen itsenäisyytensä. Esitin, että meidän tulee pyrkiä kehittämään unionia Sveitsin kaltaiseksi hajautetuksi liittovaltioksi, joka olisi lähellä valtioliittoa, konfederaatiota.
Kirjoitin myös siitä, että olimme vaarassa joutua luopumaan asemastamme sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana.
Pohdin niitä vaihtoehtoja, joita sotilaalliseksi liittoutumiseksi olisi tarjolla. Esitin sitä pohjoismaista ratkaisua, josta kirjoitin blogissani ”Pohjoismainen blokki Naton puitteisiin tai sen ympärille”. (ss. 282 – 285)
Nyt tämä uhkakuva on toteutumassa. Suomen liittyminen sotilasliitto Natoon merkitsee sitä, että maamme luopuu itsenäisyydestään myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vaikuttaa väistämättä Euroopan unionin tulevaan kehitykseen. Se vauhdittaa unionin muuttumista sotilasliitoksi ja Naton eurooppalaiseksi pilariksi.
Euroopan unionin sotilaallisen ulottuvuuden vahvistuminen nopeuttaa puolestaan sen kehittymistä ylikansalliseksi liittovaltioksi.
Tämä muutos osuu ajankohtaan, jossa EU:n tulevaisuutta aletaan pohtia tulevaisuuskonferenssin työn pohjalta.
Keskeinen kysymys keskustelussa näyttää olevan, että yksimielisyyden vaatimuksesta päätöksenteossa luovuttaisiin ja siirryttäisiin äänestyspäätöksiin. Tämä koskisi myös ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.
Tämäkin olisi pitkä askel tiellä kohti ylikansallista liittovaltiota.
x x x
Minun on vaikea ymmärtää, kuinka kevytmielisesti monet suomalaiset poliitikot ovat olleet viime vuosikymmeninä valmiit luopumaan meille niin rakkaasta itsenäisyydestämme – mahdollisuudesta päättää itse omista asioistamme ja tulevaisuudestamme.
Monille itsenäisyys näyttää olleen sama kuin etäisyys suhteessa Venäjään.
Venäjällä kansaa peloteltiin, kun ajettiin Suomen liittymistä Euroopan unioniin. Turvallisuudella perusteltiin jopa euroon siirtymistä.
Natoonkin kansaa ja poliitikkoja ajettiin Venäjän pelolla.
Nyt kun Suomi on Natoon liittymällä ottamassa Venäjään suurimman mahdollisen etäisyyden, olisi aika pohtia, kuinka voisimme ryhtyä jälleen vaalimaan ja vahvistamaan maamme itsenäisyyttä.
Nato-ratkaisun jälkeen meillä on entistä suurempi tarve pohtia EU:n tulevaisuutta ja omaa asemaamme sen jäsenenä.
Kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana on edetty useilla ratkaisuilla kohti ylikansallista liittovaltiota. Perussopimuksia ja niiden tulkintoja on muutettu.
Viime vuosina kehitystä kohti keskittynyttä liittovaltiota on vauhditettu mm. pandemiaan liittyneellä elvytyspaketilla. Sen yhteydessä siirryttiin yhteisvelkaan ja yhteisiin veroihin.
Ukrainassa käytävän sodan seuraukset uhkaavat johtaa vielä suurempaan yhteisvastuuseen ja vielä mittavampiin tulonsiirtoihin.
Pakotteet ja vastapakotteet raunioittavat myös EU-maiden taloutta. Talouskriisi iskee eri tavoin jäsenmaihin. Myös pakolaiskriisin hoitaminen johtaa vaatimuksiin taakanjaosta jäsenmaiden kesken.
Suomenkin on varauduttava keskusteluihin Euroopan unionin kehittämisestä.
Edelleen olisi järkevää, että unionia kehitettäisiin itsenäisten kansakuntien Euroopan suuntaan. Samalla kun unioni on saanut ja saa uusia tehtäviä, nykyisiä pitäisi palauttaa jäsenmaiden hoidettaviksi.
Maatalous- ja aluepolitiikassa pitäisi luopua rahan turhasta ja vahingollisesta kierrättämisestä Brysselin kautta. Ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa pitäisi unionin tasolla asettaa vain tavoitteet ja jäsenmaat itse päättäisivät, millä tavoin ne toteutetaan.
Yksi varteenotettava vaihtoehto voisi olla Euroopan jakautuminen osa-alueisiin, joista yhden tulisi olla Pohjolan yhteisö.
Puheenvuoroja Suomen itsenäisyyden vahvistamiseksi odotetaan nyt erityisesti niiltä, jotka ovat johdatelleet meitä ratkaisuihin, joilla olemme itsemääräämisoikeuttamme menettäneet.
Kirjoituksessa mainittu teos ”Itsenäisen Suomen puolesta” on luettavissa ja kuunneltavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
”Puheenvuoroja Suomen itsenäisyyden vahvistamiseksi odotetaan nyt erityisesti niiltä, jotka ovat johdatelleet meitä ratkaisuihin, joilla olemme itsemääräämisoikeuttamme menettäneet.”
Auttamattomasti myöhäistä, Bobrikovkin kuoli 1904.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen puhuttiin suomalaisten isänmaasta, tulevaisuudessa puhutaan suomalaisten äidinkielestä. Mennään isästä äitiin. Ajan henki vaatii sitä.
Muutos oli jäänyt ulkoministeriön virkamiesten jalkoihin, koska heiltä oli Mauno Koiviston aikana kielletty kirjoittamasta julkisesti läntisen ajattelun historiallisesta kehityksestä sotien jälkeen. Huudettiin häkäpäisesti Venäjä, Venäjä, Venäjä. He olivat kutsumisvirassa, ei omaa ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka mitenkin itsenäisyyden määrittelee. Jos se määritellään pohjoiskorealaisittain, niin sellainen tavoite ei ole kansan tahto.
Ilmoita asiaton viesti
Taattua Väyrystä jossa asiat käännetään ylösalaisin. Pres. Koiviston tultua valtaan -82 hän ensitöikseen aloitti työn parlamentarismin palauttamisen jonka pres. Kekkonen oli polkenut maan rakoon. SKDL yhdessä Maalaisl./Kesk. kanssa olivat Kremlin etäispäätteet Suomessa jota asetelmaa nämä puolueet mustasukkaisesti varjelivat ja tämän asetelman Koivisto mursi ja siitä Väyrysen katkeruus, lähtö sivuraiteelle idänpolitiikasta oli alkanut. Väyrynen ei vieläkään hyväksy sitä tosiasiaa, ettei hänestä koskaan tullut Kekkosen hänelle ”lupaamaa” tasavallan presidenttiä, ei edes pääministeriä, pelkkä vallanhimo, kun ei näihin virkoihin pääsyyn riitä, pitää olla nostetta, pelkkä pyrky ei riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen itsenäisyyttä puolustetaan kaiken aikaa. Minulla on sanonta ”Armeija puolustaa Suomea myös rauhan aikana – jo pelkällä olemassa olollaan.” Tätä vahvistetaan nyt liittymällä Natoon.
On hienoa, että Suomi integroidaan poliittisten ja taloudellisten siteiden lisäksi myös sotilaallisesti länsimaisiin demokratioihin.
Tämä lisää maan painoarvoa turvallisena sijoituskohteena kansainvälisille sijoittajille. Tämä taas lisää taloudellista toimeliaisuutta ja parantaa työllisyyttä sekä luo samalla lisää hyvinvointia yhteiskuntaan.
Meillä ollut onnea historian saatossa siinä, että on ollut isänmaallisia miehiä oikeissa paikoissa ja oikeaan aikaan. Esimerkkeinä näistä ovat presidentteinä toimineet K.J. Ståhlberg, Risto Ryti, Marsalkka Mannerheim ja J.K. Paasikivi. Tähän joukkoon on laskettava kuuluvaksi Sauli Niinistö, jonka johdolla Suomi on liittymässä nyt Natoon.
Tässä ei saa luonnollisesti unohtaa myöskään hallitusta ja eduskuntaa, joka selvällä enemmistöllä korkeimpana päättäjänä vie Suomen nyt Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueettomuuspolitiikka luotiin ja sitä harjoitettiin olosuhteiden pakosta. Vaihtoehtoa ei ollut, tai se olisi ollut aivan liian karmea. Puolueettomuus ei siis ollut välttämättä itsetarkoitus tai ”kansan tahto”. Se nyt vain sattui olemaan ainoa mahdollinen valinta noin viidenkymmenen vuoden ajan, ja siihen totuttiin.
Mitä itsenäisyyteen tulee, niin joillekin se voi tarkoittaa samaa kuin yksinäisyys.
Ilmoita asiaton viesti
Vuosi 2022 kuuluu samaan jatkumoon vuosien 1992 ja 1995 kanssa.
Nuo vuodet ovat ne kolme merkkipaalua, jolloin Suomi isoilla nytkäyksillä irrottautui pois ensin Venäjän valtapiiristä ja lopulta irti sen vaikutuspiiristä.
Nato -jäsenyyden tullessa voimaan Suomi on niin suvereeni kuin se voi olla. Hyvä Suomi!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on nyt ihan oikeasti se vaara, että Paavo kuolee vitutukseen, kun Suomi liittyy Natoon. No, Paavon onneksi suku on kuitenkin pitkäikäistä ja ehkä hän pääsee yli tästä koettelemuksesta ja ilahduttaa vielä vuosia meitä Puheenvuoron lukijoita kirjoituksillaan, joista puuttuu kaikkinainen katkeruus 😁
Ilmoita asiaton viesti
Kun blogitekstissä nousi esiin yhteistyö KGB:n kanssa, Väyrynen voisi kertoa hieman enemmän tekemästään yhteistyöstä KGB:n kanssa.
Presidentinvaaliin 1982 liittynyt Väyrysen ja KGB:n yhteistyö on jo yleisessä tiedossa mutta muukin Väyrysen ja KGB:n yhteistyö olisi hyvä saada päivänvaloon. Voisikohan Väyrynen auttaa meitä tietämään enemmän hänen pyrkimyksistään itsenäisyytemme vaarantamiseen KGB:n apurina?
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen kommentoijalle ja miksei muillekin hyvää ja mielenkiintoista kirjaa. Se on Oleg Gordievskyn ja Inna Rogatchin ”Sokea peili”. Kirja julkaistiin vuonna 1997 ja siinä on 523 sivua. Sieltä kannattaa lukea ennen kaikkea luku ”Suomalaiset pelurit ja heidän illuusionsa” (s. 195-261). Alaotsikot tässä luvussa ovat ”Partnerit” ja ”Testauskenttä.”
Sivu 216 on erityisen mielenkiintoinen. Siinä agentiksi tunnustautunut opetusministeriön pettynyt virkamies purkaa tuntojaan.
Ehkä nyt Natoon liittymisen myötä ”maan tapa” saa terveempiä muotoja.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo on tästä paljonkin kertonut, eli KGB:n miehiä olivat Mauno Koivisto ja Kalevi Sorsa. Ei se 1990-luvun lama Koiviston aikana tyhjästä syntynyt, vaan synnytettiin tarkoituksella.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo jäi kiinni rysän päältä yhteistyöstään KGB:n Viktor Vladimirovin kanssa mutta hän ei ole kertonut niistä toimistaan KGB:n kanssa, joista hän ei vielä ole jäänyt kiinni. Näistä Paavo voisi kertoa hieman tarkemmin, hänellähän on asiasta ensi käden tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Aukaisetko mitä tämä ”jäi kiinni rysän päältä” sinun näkökulmasta tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole mistään näkökulmasta vaan Karjalaisen presidenttiehdokkuuden edistämisestä presidentinvaaliin 1982 liittyen. Jos tämäkin on mennyt sinulta ohi, en ihmettele asiaa mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kyllä lainkaan näytä siltä, että Suomen itsenäisyyttä kaiken aikaa puolustettaisiin. Paisi jos itsenäisyydelle annetaan merkitys, jossa oma päätösvalta on toissijainen asia.
On mahdotonta kiistää sitä etteikö Suomen itsenäinen päätösvalta olisi EUn ja euron myötä kaventnut. Sama tapahtuu nyt natoratkaisun myötä. Kuvaavaa on, että valtiojohto matkustaa ensi töikseen NATOn johtajan luokse Yhdysvaltoihin. Suomi on päässyt EUn ja nyt myös NATOn pöytiin – pääasiassa nyökyttelemään.
Presidenttimme on onnistunut hyvin salaamaan piiloagendansa, jonka ydinkohdat ovat olleet pyrkimys EU-liittovaltioon ja NATO-jäsenyys. Ulkopolitiikassa militarismi on noussut tärkeimmäksi pilariksi. Suomen tulevaisuus näyttää lohduttomalta kun maatamme ryhdytään hallitsemaan EUn enemmistöpäätöksin ja ulkopolitikka ja sodan ja rauhan kysymykset määritellään Yhdysvalloissa.
Suomen itsenäisyys on kaventunut merkittävästi. Suomea joskus asein puolustaneet eivät tunnistaisi nykyitsenäisyyttä samaksi, jonka puolesta joskus taistelivat. Ilmeisesti autonomian aikana meillä oli enemmän itsenäistä päätösvaltaa kuin tänään.
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmeisesti autonomian aikana meillä oli enemmän itsenäistä päätösvaltaa kuin tänään.”
Liittyminen Venäjään autonomisena osana olisi vain neuvottelukysymys jonka Väyrynen voisi presidenttinä hoitaa jouheasti. Suomalaiset voisivat jatkaa itsenäistymisen hetkeksi keskeyttämää itsenäisyyttään osana suuren Venäjän onnellisia kansoja.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin todellisuudesta irrallaan olevat tarut virkistävät mukavasti näitä keskusteluja asiaperusteisten kommenttien lomassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Urho Kekkosen johdolla Suomi pystyi vähitellen vahvistamaan itsenäisyyttään ja luomaan laajaa kansainvälistä arvostusta nauttineen puolueettomuuspolitiikan.”
Melkoinen loikka rinnakkaistodellisuuteen.
Suomen puolueettomuuspolitiikka oli melko kyseenalaista. Se oli niin puolueetonta kuin Neuvostoliitto salli.
Sinänsä mainiota, että puolustusvoimat tekivät paljon yhteistyötä länsimaisten tiedusteluorganisaatioiden kanssa, sikäli kun olen oikein ymmärtänyt.
Poliitikot nojasivat itään, puolustusvoimat länteen. Tuosta syystä NATO on vain selvää jatkumoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Väyrysen kommenttihan pitää täysin paikkansa. Puolueettomuuspolitiikan aika oli Suomelle hyvää aikaa. Suomi hyötyi merkittävästi Venäjän kanssa käytävästä kaupasta. Käytännössä mitään jännitteitä ei maiden suhteissa ollut. Suomi ei puuttunut suurvaltojen kiistoihin ja silloinen Venäjä tiesi, että Suomen alueelta ei siihen kohdistunut sotilaallista uhkaa. Nyt on uusi tilanne, Suomi on asettunut ulkopolitiikassaan selkeästi Venäjää vastaan. Isäntämaasopimus ja Natojäsenyys mahdollistavat Naton sotatoimet Suomesta Venäjän suuntaan. Valitettavasti Suomen ja Venäjän rajalla alkaa sotilaallinen varustelu.
Ilmoita asiaton viesti
”Puolueettomuuspolitiikan aika…”
Tuossa on se paradoksi, että käytännössä tuo aika ei ollut puolueetonta. YYA-sopimusta ei saa puolueettomaksi mitenkään.
Toki hyötyi idänkaupasta, mikä osaltaan myös vesittää puolueettomuutta. Suomi oli idänkaupan kautta erityisessä talousliitossa Neuvostoliiton kanssa.
Jännitteitä oli. Neuvostoliiton uhka jatkuvasti päällä.
Ilmoita asiaton viesti
Idänkaupalla menestyminenkin on vähän kyseenalaista. Toki bilateraalikauppa kävi ja samalla Suomen tuotanto oli lähinnä roskaa joka ei kelvannut kuin idänmarkkinoille. Mikä konkretisoitui sitten rajulla tavalla kun neuvostodiktatuuri romahti.
Hämäläinen tarkastelee historiaa kummallisten lasien läpi jos niin autonomian kuin suomettumisen aikakin näyttäytyy jotenkin nykyistä parempana. Elettiin sitä ennenkin kun parempaan ei ollut mahdollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Toki noin.
Teollisuus ei kehittynyt. Toisaalta se taas piti Suomen epäkiinnostavana kohteena Neuvostoliitolle ja sen levittäytymishaluille.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueettomuuden ydin oli pysyttäytyminen sotilasliittojen ulkopuolella, puuttumattomuus suurvaltojen välisiin riitoihin ja Neuvostotiliittoa vastaan suuntautuvien sotatoimien estäminen Suomen aluetta hyväksi käyttäen. Tämä puolueettomuus toteutui ja se käytännössä esti ulkopoliittiset jännitteet Suomen ja Venäjän välillä.
Nyt kaikista noista kolmesta periaatteesta on luovuttu ilman, että uuden linjan hyvyyttä ja kestävyyttä olisi asiallisesti kyetty perustelemaan.
Puhe roskan toimittamisesta bilaterilaalikaupassa Venäjälle on asiantuntematonta. Venäläiset kyllä osasivat vaatia korkeinta mahdollista laatua sinne toimitetuilta koneilta ja laitteilta, vaikka itse eivät vastaavaan laatuun yltäneetkään.
Ilmoita asiaton viesti
Aika jännä että toi ”korkein mahdollinen laatu” ei sitten kelvannut minnekään muualle kuin itäblokkiin.
Ilmoita asiaton viesti
YYA-sopimus oli yhtenevä monelta osin Varsovan liiton perussopimuksen kanssa(nopealla haulla luetun artikkelin mukaan).
Tuota kautta Suomi ei ollut puolueeton, vaan Varsovan-liiton ulko(sisä)jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Historiallinen tapahtuma, pelin kääntäjä game changer, älykäs muutos, se on nyt täällä koettu. Blogin uudelleen syntyminen.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen poliittisen uran kylmin suihku tuli silloin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Se sai myös fyysisiä vaikutuksia ja sairaalareissun. Väyrynen tiesi tasan tarkkaan, että Suomi-neito ei jää katsomaan ”sormet ristissä” tai ”tumput suorina” tätä kehitystä. Seurauksena oli nopea hakemus presidentti Sauli Niinistön johdolla puolustusliitto Natoon.
Tämä tietää loppupistettä vaikutusvaltaisissa tehtävissä itään kallellaan olevalle poliitikolle, jos niitä nyt juuri muutoinkaan olisi enää jäljellä. Väyrynen on hienovaraisesti tuonut esille tätä omaa agendaansa vuosikymmenien ajan. Sitä ei saada muutetuksi ”takkia kääntämällä.” Historiaa on vaikea pois pyyhkiä. Väyrysen henkilöhistoria Wikipediassa puhukoon puolestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä samaa Kekkonen, YYA ja Neuvostoliitto agendaa. Paavon levy on rikki …
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen kyllä kirjoittaa ansiokkaasti menneestä kehityksestä Euroopassa ja Suomessa.
Euroopan Unionin kohdalla oma filosofiani on ollut monelta osin saman suuntainen, mitä Väyrynen kirjoittaa.
Mutta Naton kohdalla olen jo kaukana eri mieltä.
Oma linjani on ollut, että meidän olisi tullut liittyä Natoon jo silloin, kun Puola, Baltian maat ja tämä rintama liittyi. Ja Euroopan Unionin kohdalla olisi tullut mennä Ruotsin ja Norjan rintamassa, eikä liittoutua Unioniin.
Mutta olen pohtinut myös sitäkin, ettei näin ilmeisesti olisi ollut mahdollista juuri sen ajan kohdalla maailmassa. Olisiko meitä olettu ilomielin Natoon, jos emme olisi muuten halunneet olla läntisessä yhteisössä (EU:ssa) tiiviisti mukana? Tätä emme nyt kukaan tiedä. Ja sitä on sen vuoksi turha jäädä jälkispekuloimaan.
Nyt tehty Nato-ratkaisu on paras mahdollinen Suomen tulevalle turvallisuustielle. Tätä ei pysty kukaan eikä mikään muuksi kiistämään. Venäjä kun on ja pysyy täysin arvaamattomana ja epäluotettavana. Nyt ei tulisi kenenkään tuhlata energiaa tämän kanssa vatuloimiseen. Kaikki jo esitetyt (itsekin olen esittänyt) perustelut ovat yksiselitteiset ja aukottomat. Tässä en lähde niitä toistelemaan.
Nyt pitää mennä eteen päin. Samaa kehottaisin Väyrysellekin. Jatkuva vanhojen kaivelu ei varmasti johda yhtään mihinkään.
Tässä Väyrysen puheenvuorossa on toki jo selkeitä eteenpäin menon askeleita. Kuten Euroopan Unionin kehittämiseksi, joista monista kohdista olen yhtä mieltä Väyrysen kanssa. Itse en ole koskaan pitänyt EU:n kehittymistä mihin se on kehittynyt, hyvänä asiana.
Ensinnäkin Unionin perusrakenne on väärä. Sen ei tulisi puuttua niin yksityiskohtaisesti kuin se puuttuu jäsenmaiden sisäisiin asioihin. Unionin peruskirjaa tulee pyrkiä muuttamaan niin, että jäsenmaille itselleen jää paljon enemmän omaa valtaa katsoa oman maansa kannalta asioita. Ei ole mitään järkeä, että jokainen nippeli ja nappeli on viilattu samanlaiseksi pohjoiisiin oloihin ja eteläisiin oloihin. Tätähän Väyrynenkin kirjoituksessaan ilmeisesti tarkoittaa?
Unionissa tarvitsee olla vain päälinjat filosofialle, ja jokainen maa ratkoo ne omalla tavallaan. Mitään yhteisiä velkoja eikä täydellisiä yhteisvastuita ei tarvita. Siis ei mitään liittovaltion suuntaista.
Nyt Natossakin alkaa Suomella ja Ruotsilla omat polkunsa. Sellainen on Nato, siellä maakohtaisesti suunnitellaan parhaat turvallisuusratkaisut ja niihin liittyvät harjoitukset. Iso yhteinen linja on Nato-alueella vakaus ja yhteiset turvatakuut (artikla 5). Eli iso kuva on kirkas. Näin tulisi olla EU:ssakin.
Paavo Väyrysellä tuntuu vielä olevan egergiaa vaikka muille jakaa. Toivoisin, että keskityt jatkossa tulevan kehittämiseen niin EU:ssa kuin Natossakin. Venäjään, YYA:han, puolueettomuuteen ja sen paremmin itsenäisyyteenkään ei kannata takertua niin perin pohjaisesti, että muu jää näkemättä. Suomi ja muutkin pohjoismaat ovat niin itsenäisiä, kuin se tässä maailman tilanteessa on ylipäätään mahdollista, kun EU:ssa Saksan ja Ranskan ajamalle kehitykselle saadaan jarrut ja suunta muutettua enemmän itsenäisten valtioiden liitoksi tai yhteisöksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tämä taas yhtäaikaa koomista ja surullista luettavaa, kun Paavo Väyrynen syyttää muita Moskova-kortin käyttämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Väyryseltä puuttuu kyky tuntea häpeää.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen itsenäisyys alkoi kaventua 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla, jolloin vasemmistovoimat pyrkivät ajamaan Urho Kekkosesta vasemmalta ohi. ”
Kekkonen pyrki ottamaan otteen Honka-liitosta jo ennen Moskovasta tilattua noottia. Kekkonen oli kaatamassa suurin valtaoikeuksin eduskuntaa, jottei vastaehdokasvalinta katkaisi hänen presidenttikauttaan. Kekkonen kavensi itsenäisyyttä tavalla, jota yksikään presidentti ei ole sen koommin edes yrittänyt.
Blogissanne esitätte törkeän asiavirheen, vääristelyn: ”Perjantai-illan vaalikeskusteluun oli hankittu täysin harhaanjohtava gallup-tutkimuksen tulos, jonka mukaan minä olisin ollut vasta neljännellä tilalla. Tosiasiassa olin ollut reilusti kakkosena, kuten ennakkoäänestyksen tulos myöhemmin osoitti.”
Ennakkoäänestyksissä Keskusta on aina saanut reilusti enemmän ääniä kuin varsinaisena äänestyspäivänä. Jos väitteenne pitäisi paikkaansa, Keskustan kannatus olisi jokaisissa vaaleissa romahtanut ennakkoäänestyksen jälkeen. Selittävä tekijä ei ole kuitenkaan kannatuksen lasku, vaan se, että nimenomaan Keskustan kannattajat ovat käyneet sankoin joukoin ennakkoäänestämässä. Tähän on luonnollisia syitä.
Minusta osoittaa epärehellisyyttä, että jätätte selittäjän huomioimatta. Te ette ollut toinen kuin omassa tavoitteessanne. Mikä sai lopulta äänestäjät nostamaan Elisabet Rehnin kakkoseksi? Rehn oli teitä parempi henkilö haastamaan Ahtisaari. Jos Rehn ei olisi noussut toiseksi, minun olisi ollut pakko äänestää demaria. Sitä en onneksi ole koskaan joutunut tekemään.
Rehn ja hänen taustajoukkonsa tekivät jotain paremmin kuin te taustajoukkoinenne. Jotain teissä on vialla, kun itse en ole varmasti ainoa, joka kiittää onneaan, suomalaista parlamentarismia, demokratiaa ja poliittisia pelureita, ettette te koskaan ole päässyt mihinkään merkittävään asemaan yhteiskunnassamme.
Ilmoita asiaton viesti
Onnea tai mitä tahansa saa kyllä kiittää, että meillä ei ole tällä hetkellä eliniäksi valittua presidenttiä, joka on ollut vallassa vuodesta 1994 alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
”…mihinkään merkittävään asemaan…”
No oli Väyrynen valitettavasti moninkertainen ulkoministeri ja ylipäänsä ministerinä koko suomettuneisuuden ajan kaksi viimeistä vuosikymmentä. Presidenttiys jäi ja jää saavuttamatta ellei Putin keksi mitään aivan ihmeellistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkomaankauppaministeriksi ja ulkoministeriksi kelpaa Suomessa kuka tahansa. Katsopa vaikka kuka ulkoasiainministerinä istuu tällä hetkellä ja kuka istui edellisessä hallituksessa.
Pääministeriksi PV ei koskaan päässyt, se paikka häneltä pelattiin poliittisella pelillä, kun Koivisto runnoi Holkerin hallituksen. Koivistoon viittasin kommentissani kohdassa, jossa kiitin poliittisia pelureita.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Fennomaan presidentiksi olisi saumoja?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän avullakaan presidentiksi pääsy ei taida enää onnistua kun Suomesta tulee Naton jäsen. Siinä meni Paavon viimeinenkin toivo.
Ilmoita asiaton viesti
suomi on juuri nyt itsenäisempi ja vapaampi kuin koskaan,verrattuna vaikkapa -70 lukuun,jolloin eduskunnassakin oli Tuure Junnila,Jorisee Ehrnrooth ja ehkäpä yhteensä 8 aitoa isänmaan ystävää,-saman verran kuin natoa vastaan äänestäneitä nyt,,,-niin ajat muuttuu!
Ilmoita asiaton viesti
” Yksi varteenotettava vaihtoehto voisi olla Euroopan jakautuminen osa-alueisiin, joista yhden tulisi olla Pohjolan yhteisö. ”
Tämä on luonteva ajatus ja saattaa toteutua sekä turvallisuus- että talouspoliittisesti jos Britannia luetaan Pohjolaan joka on luontevaa – ja jos britit, Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi niin alkavat toimia. Ja ehkä jopa Saksakin.
Ehdotin tällaista EU:n alueiksi jakautumista juuri äskettäin.
Kuten sitäkin että Välimeren valtiot saisivat samalla itse hoitaa sotkunsa
Ilmoita asiaton viesti
Miten ”vihdoinkin”;ja ’ taas”sopii samaan otsikkoon?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Paavo Väyrynen, sinun kirjoituksia on aina ilo lukea. Olen alla olevasta täysin samaa mieltä.
”Nyt tämä uhkakuva on toteutumassa. Suomen liittyminen sotilasliitto Natoon merkitsee sitä, että maamme luopuu itsenäisyydestään myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vaikuttaa väistämättä Euroopan unionin tulevaan kehitykseen. Se vauhdittaa unionin muuttumista sotilasliitoksi ja Naton eurooppalaiseksi pilariksi.
Euroopan unionin sotilaallisen ulottuvuuden vahvistuminen nopeuttaa puolestaan sen kehittymistä ylikansalliseksi liittovaltioksi.”
Ilmoita asiaton viesti
”Natoonkin kansaa ja poliitikkoja ajettiin Venäjän pelolla.”
Ei tässä pelosta ole ollut kysymys, vaan terveen kansalaisen itsesuojeluvaistosta ja terveen kansakunnan itsenäisyydensuojeluvaistosta.
Valtioneuvoston ajankohtaisselonteko turvallisuusympäristön muutoksesta:
”Venäjän toiminta rikkoo Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjaa, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Helsingin päätösasiakirjaa ja Pariisin peruskirjaa sekä Budapestin asiakirjaa vuodelta 1994. Näihin kaikkiin asiakirjoihin Venäjä on sitoutunut. Hyökkäys loukkaa Ukrainan suvereniteettia sekä alueellista koskemattomuutta ja on vakava uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.”
Ei ole ihme, että äänestysluvut olivat 188 – 8 eduskunnassa Natoon liittymisen puolesta. Tässä on vielä hyvä huomata se, että kansanedustajilla oli käytettävinään vielä luottamuksellista lisätietoa äänestyspäätösten tueksi, jota ”tavallisella tallaajalla” ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
KGB tai Venäjä ei ole uhka suvereenille kansalle.
Tässä amerikkalaisen Aasiaan muuttaneen miehen analyysia tilanteen kehityksestä.
https://m.youtube.com/watch?v=LUNi5zKqKQQ
Kaverilla ei ole poliittista agendaa USA:n sisällä ja siksi juttu on kiintoista kuultavaa. Onko Suomen hybridikeskuksella kokonaiskuva samanlainen?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin meillä on vain tämä yksi planeetta, joudumme ottamaan myös muut maat huomioon. En oikein ymmärrä Väyrysen ajatusmaailmaa. Täydellinen itsenäisyys tarkoittaisi käytännössä täydellistä eristäytymistä muista maista. Näin pohjoisessa täysi omavaraisuus ei riittäisi edes ruokkimaan koko kansaa, muusta hyvinvoinnista puhumattakaan. Ei jatkoon tämä ajatusmaailma.
Ilmoita asiaton viesti