On velvollisuus olla käytettävissä
Eilen ja tänään tulee kuluneeksi 50 vuotta vuoden 1970 eduskuntavaaleista, joissa tulin ensimmäisen kerran valituksi kansanedustajaksi. Eilen julkaisin kirjoituksen ”50 vuotta voittoja ja tappioita”, jossa käsittelin syitä siihen, että Keskusta koki viime vuoden eduskuntavaaleissa historiansa pahimman vaalitappion ja syöksyi kuilun pohjalle. Tänään lupasin kertoa, kuinka sieltä ehkä noustaan.
Pahinta vaalitappion ja sen jälkeen koetun syöksykierteen jälkeen oli se, että puolueessa ei käyty avointa keskustelua.
Saadakseni keskustelua aikaan kirjoitin vuoden vaihteessa kirjan ”Yhteinen vuosisatamme”, jossa kerron oman käsitykseni siitä, millaisella aatteellisella otteella, poliittisella linjalla ja strategialla puolue voisi jälleen nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi.
Kun julkaisin teokseni 3. helmikuuta, kerroin palaavani Keskustan jäseneksi. Vajaat kaksi vuotta aikaisemmin olin eronnut puolueen jäsenyydestä. Olin ollut perin juurin tyytymätön Keskustan politiikkaan ja siihen, että en ollut kyennyt siihen mitenkään vaikuttamaan.
Paluutani perustelin sillä, että olin alkanut jälleen uskoa mahdollisuuksiin vaikuttaa Keskustan aatteelliseen ja poliittiseen linjaan. Kerroin uskovani, että katastrofaalisen tappion jälkeen puolueessa olisi pakko suorastaan rohkaista avointa aatteellista ja poliittista keskustelua. Arvelin, ettei yksinvaltaista johtamistapaa enää siedettäisi.
Petyin pahan kerran. Puolueen johto suhtautui paluuseeni suorastaan ynseästi. Kukaan ei ole ottanut yhteyttä. Mielipiteitäni ei ole haluttu kuulla.
Kirjaani en ole saanut minkäänlaista palautetta. Puolueen äänenkannattaja Suomenmaa ei ole sitä esitellyt. Lehden lukijat eivät ole saaneet tietää, miksi erosin puolueesta ja millä perusteella palasin. Viime viikkoina julkaisemistani lukuisista blogeista yksikään ei ole ylittänyt lehden uutiskynnystä.
x x x
Julkisuudessa pyritään ylläpitämään valheellista kuvaa, jonka mukaan Keskustan puolueväki olisi hyvin tyytyväistä puolueen politiikkaan.
Yle julkaisi 25.2. tulokset kyselystä, jonka se oli tehnyt eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsenille. Uutisjutussa (https://yle.fi/uutiset/3-11225294) tulkittiin suuren enemmistön keskustavaikuttajista antaneen tukensa hallitusratkaisulle ja puolueen puheenjohtajalle.
Tosiasiassa vain puolet näistä puolue-eliittiin kuuluvista vastasi kyselyyn. Aktiivisen tuen hallitusratkaisulle heistä antoi siis alle puolet. Vain kolmannes heistä ilmoitti olevansa sitä mieltä, että nykyiselle puheenjohtajalle ei pitäisi saada vastaehdokasta ensi kesäkuun puoluekokouksessa.
Puolueen jäsenten ja kannattajien keskuudessa mielialat ovat selvästi kielteisemmät.
Olen viime viikkoina keskustellut monien puolueen jäsenten – sekä nuorten että varttuneempien – kanssa. Kukaan heistä ei ole uskonut, että Keskusta voisi nykymenolla nousta kuilun pohjalta.
Kilpailijat ovat jo ryhtyneet ilkkumaan meille. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra sanoi äskettäin, että Keskustan ”ahdinko alkaa olla niin syvä, että ei siinä auta edes terva, turve tai Väyrynen”.
Olisiko tässä mukana pelkoa siitä, että Keskusta voisi Väyrysen avulla nousta jälleen esteeksi Perussuomalaisten kuningastielle, kuten tapahtui ensimmäisen ”jytkyn” jälkeen vuoden 2012 presidentinvaaleissa? Niiden tulokset heijastuivat ratkaisevalla tavalla vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokseen.
Olisivatkohan Purran mielessä myös vuoden 2018 presidentinvaalien kokemukset?
x x x
Monet Keskustan jäsenet ja kannattajat uskovat, että Väyrynen voisi nytkin olla avuksi. He ovat toivoneet, että olisin käytettävissä, kun puoluekokous valitsee ensi kesäkuussa Keskustalle puheenjohtajan.
Jos voisin ehdokkuudellani pelastaa puolueen, minulla olisi tietysti suoranainen velvollisuus olla käytettävissä.
Meidän sukupolvemme on toiminnastaan vastuussa aikaisemmille sukupolville, jotka ovat tehneet uhrautuvaa työtä maan ja puolueen hyväksi. Vastuussa olemme myös nykyiselle ja tuleville nuorisopolville, jotka tarvitsevat tulevaisuutensa turvaksi vahvan alkiolaisen puolueen. Keskustalaista ihmisyysaatetta tarvitaan Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan rakennustyössä kipeämmin kuin koskaan aikaisemmin.
Jos kannatusta riittää, olen siis valmis antamaan suostumukseni.
Mielipidemittauksethan sen pian kertovat, millaista luottamusta eri ehdokkaat nauttivat sekä Keskustan kannattajien että koko kansan keskuudessa.
Saattaahan olla, että Suomen poliittisessa elämässä voisi nyt olla tilaa myös jollekulle kokeneelle ja varttuneelle poliitikolle.
Jos tulisin valituksi, tekisin ”pekkahaavistot”. Vaikka olen vielä nuori mies, kovin kauan en puoluetta johtaisi.
Poliittisessa toiminnassa aion olla mukana vielä pitkään – niin kauan kun terveyttä ja kannatusta riittää.
Olisit varmasti parempi presidentti kuin Jussi Halla-aho, jos vaaleja joskus vielä järjestetään.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo hyvä, aloitit nuorena, sait tukea silloisilta konkareilta. Olisiko nyt aika sinun siirtyä nuoren Katri Kulmunin tukijoukkoihin.
Kyllä Katrissa on ehtaa intohimoista keskustalaisuutta, päivitettynä tähän päivään.
Ilmoita asiaton viesti
Ministeri Kulmuni on tänään elämänsä kovimmassa paikassa Valtioneuvoston kokouksessa. #FinnishSchoolsStayOpen
Ilmoita asiaton viesti
Muutama vuosi sitten Katri Kulmuni valittiin Suomi-Venäjä seuran puheenjohtajaksi. Hän kävi osastossamme kertomassa itsestään, hän asui silloin Moskovassa ja oli naimisissa venäläisen miehen kanssa. Sitä pidettiin hyvänä että hän osaa hyvin venäjää ja on hyvät yhteydet Kremliin.
Kannatta tukea Katria, hän osaa parhaiten hoitaa ystävällisiä suhteita Venäjän johtoon.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo on epäluotettava kaveri.
Kaksi hänen perustamaansa puoluetta hän jätti oman onnensa nojaan. Opportunisti ei pety, häneen uskovat pettyvät.
Tästä syystä ihmettelen, jos keskusta ottaa hänet mukaan mihinkään vakavampaan toimielimeen. Menee loputkin äänestäjät.
Ilmoita asiaton viesti
Olen eläkkeellä ja Paavoa vanhempi. Minusta on loukkaavaa jos minulle sanotaan mitä minun pitäisi tehdä. Paavokin on eläkeläinen, kenelläkään ei pitäisi olla nokan koputtamista Paavon tekemisiin ja harrastuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Paavon parasta ennen päivä on aika kaukana menneisyydessä ja niin ovat miehen ajatuksetkin. Yritystä on, vaan ei toivon häivää.
Ilmoita asiaton viesti
Taas yksi vaali hävittävänä. Kannattaako sitä päätä hakata seinään loputtomasti?
Ilmoita asiaton viesti
Monet tässäkin viestiketjussa panettelevat Paavoa pelkästään tämän iän perusteella. Samaa – ja ainakin ikäperusteista nonsoleeraamista – taitaa tapahtua myös puoluejohdossa, mikä on törkeätä.
Nyt kaikkien tolkun keskustalaisten pitäisi tuomita jokainen lausunto, jossa Paavoa, Katria tai ketä tahansa mustamaalataan pelkän iän perusteella. Jos Paavo on liian vanha ja Katri liian nuori, niin mihin ne rajat vedetään? Helpompi kai olisi myöntää, etteivät viisaus ja osaaminen ole iästä kiinni.
Jos vanhempi väki haukkuu nuorempia, nämä tietysti nousevat kapinaan – ja toisinpäin. Nyt keskustassa vallalla olevan nuoremman siiven pitäisikin ojentaa kätensä vanhemmille – ja aloittaa vaikkapa Paavosta. Vaikkei hänen neuvojaan haluasi toteuttaakaan, ei niistä luulisi haittaakaan olevan. Paavon hiljaiseksi yrittäminen sen sijaan on sekä näkyvää että erittäin typerää.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs siinä saahan sitä puheenjohtajaksi ehdolle ruveta mutta kuten Juha Sipilä sanoi että sitten äänestää rätkäytetään siitä se tulos selviää.
Ilmoita asiaton viesti
Onko ihan pakko kommentoida, mitä mieleen juolahtaa. Esim. ”aikasi on ohitse ja olet liian vanha” Ei ole rakentavaa keskustelua kummallekaan osapuolelle
Ilmoita asiaton viesti
Kommentointi mitä mieleen juolahtaa juuri näin pitää kommentoida eikä mitään mestarin ajatuksien plagiointis.
Muuten tämä sanomani on aivan totista totta lähimenneestä historiasta, satuu nimittäin olemaan kohtuu hyvä muisti vielä.
Muuten en kirjoittanut että aikasi on ohitse ja olet liian vanha.
Ilmoita asiaton viesti
En Seppo Simonen sulle vastannutkaan, vaan näille jotka ovat aina Paavoa parjaamassa
Ilmoita asiaton viesti
Minun ehdokkaani presidentiksi vuonna 2024 on näillä näkymin Alexander Stubb. Hän ei ole demari, mutta kykenee keräämään taakseen laajan kansanliikkeen yli puoluerajojen. Presidentti Niinistö inhoaa häntä, mutta se on mielestäni Alexille pelkkää plussaa.
Ilmoita asiaton viesti