On vielä yksi mahdollisuus: parlamentarismi
Valmistautuessani Lappeenrannan puoluekokoukseen tavoitteeni oli, että Keskusta palaisi alkiolaisille juurilleen ja nousisi taas suurten puolueiden joukkoon.
Tässä hankkeessa oli kaksi osaa.
Kaksikielinen piiri teki puoluekokousaloitteen Keskustan periaateohjelman uudistamiseksi vuoden 2024 puoluekokouksessa. Puoluehallitus esitti aloitteen hylkäämistä, mutta puoluekokouksen aloitevaliokunta perusteellisen keskustelun jälkeen sitä lähes yksimielisesti puolsi.
Perusteluissa korostettiin, että ohjelmatyö on aloitettava välittömästi siitäkin syystä, että sen yhteydessä käytävä aatteellinen keskustelu voi edistää puolueen menestymistä vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.
Olin yllättynyt, kun puolueen johto ryhtyi puoluekokouksessa vastustamaan aloitteen hyväksymistä. Se kaatui epämääräisessä koeäänestyksessä.
Kaikki kokousedustajat eivät olleet tietoisia mistä äänestettiin. Ääntenlaskijat eivät edes nähneet suuren kokoussalin perälle.
Uskomatonta!
Aatteellista keskustelua ei todellakaan haluta käydä.
Toinen osa oli ehdokkuuteni puheenjohtajan vaalissa.
Tavoitteeni oli, että ehdokkaiden kesken syntyisi keskustelua Keskustan aatteellisesta ja poliittisesta linjasta. Sitä ei saatu lainkaan aikaan, ei edes puoluekokouksessa.
Tämä oli osa sitä keskustelemattomuuden kulttuuria, joka puolueessa on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana vallinnut.
Äänestyksen tulos ei ollut yllättävä. Olin siihen tyytyväinen.
Enempää en voinut odottaa. Vuonna 2010 puolueen johtoon noussut ”joukkue” on turvannut tehokkaasti omat asemansa.
Puoluekokouksen osanottajien reaktiot osoittivat, että alkiolaisen aatteen kannatus oli paljon laajempaa kuin vaalissa saamani äänimäärä.
Nyt olen tehnyt kaiken mahdollisen puolueen palauttamiseksi alkiolaiselle linjalleen.
Työ jatkuu, kun olen mukana uuden periaateohjelman valmistelemisessa.
x x x
Viime aikoina olen pohtinut Suomen poliittisen järjestelmän kansanvaltaisuutta.
Kun perustuslakia Urho Kekkosen pitkän presidenttikauden jälkeen uudistettiin, tavoitteena oli parlamentarismin vahvistaminen. Näyttää kuitenkin käyneen niin, että uudistus on johtanut puoluevallan kasvuun.
Yksi osoitus tästä oli se omituinen prosessi, jolla Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustavanlaatuinen suunnanmuutos kuluneena keväänä toteutettiin.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö astui ulos perustuslain mukaisesta roolistaan valtion päämiehenä ja Suomen ulkopolitiikan johtajana.
Perustuslain mukaan presidentin tulisi johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Päätöksensä tasavallan presidentin tulee tehdä ”valtioneuvostossa sen ratkaisuehdotuksesta”.
Muodollinen päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta tehtiin lopulta perustuslain mukaisella tavalla.
Tosiasiallinen päätös Natoon liittymisestä syntyi kuitenkin 2. maaliskuuta järjestetyssä tapaamisessa, jossa puolueiden puheenjohtajat tasavallan presidentin johdolla sopivat jäsenyyden hakemisesta hyvin kiireellisessä aikataulussa. Tämä päätös toteutettiin.
Myöhemmin on käynyt ilmi, että aloitteen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä oli tehnyt Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteluissa, joita hän oli käynyt presidentti Niinistön kanssa 13. joulukuuta ja 18. tammikuuta.
x x x
Suomen perustuslaki ei tunne lainkaan puolueita. Ne mainitaan vain siinä yhteydessä, kun on kysymys ehdokkaiden asettamisesta valtiollisiin vaaleihin.
Perustuslain mukaan puolueilla ei ole roolia myöskään hallituksen muodostamisessa.
Perustuslain 61§:ssä säädetään:
”Eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.
Ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta. Näiden neuvottelujen tuloksen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä on kannattanut hänen valitsemistaan.
Jos ehdokas ei saa vaadittavaa enemmistöä, asetetaan samassa järjestyksessä uusi pääministeriehdokas. Jollei uusikaan ehdokas saa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan eduskunnassa avoimena äänestyksenä pääministerin vaali. Valituksi tulee tällöin eniten ääniä saanut henkilö.
Valtioneuvostoa nimitettäessä ja sen kokoonpanoa merkittävästi muutettaessa eduskunnan on oltava koolla.”
x x x
Puolueiden päätöksenteosta on säädetty niiden säännöissä.
Keskustan osalta osallistumista hallitusvastuuseen koskee sääntöjen 29§:
”Puolue voi olla edustettuna maan hallituksessa ja tukee sitä, mikäli hallituksen ohjelma ja toiminta ovat sopusoinnussa puolueen periaatteiden kanssa.
Puolueen osallistumisesta hallitusvastuuseen neuvottelevat puoluehallituksen ja Keskustan eduskuntaryhmän nimeämät hallitusneuvottelijat. Hallitusneuvottelijoihin kuuluvat puolueen puheenjohtaja, kolme (3) varapuheenjohtajaa, puoluesihteeri ja puoluevaltuuston puheenjohtaja sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa. Hallitusneuvottelijoita johtaa puolueen puheenjohtaja.
Hallitusneuvottelijat esittelevät neuvotteluiden tuloksen puoluehallitukselle ja eduskuntaryhmälle. Puolueen osallistumisesta hallitusvastuuseen päättää puoluehallituksen esityksestä puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteinen kokous, jossa jokaisella on yksi (1) ääni.
Puolueen ehdokkaat maan hallituksen jäseniksi nimetään puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja Euroopan parlamentissa toimivan Keskustan valtuuskunnan jäsenten yhteiskokouksessa, jossa jokaisella on yksi (1) ääni ja jota johtaa puolueen puheenjohtaja.”
x x x
Suomen poliittiseen järjestelmään on vuosien varrella kehittynyt käytäntöjä, jotka ovat perustuslain valossa hyvin kyseenalaisia.
On syntynyt käytäntö, jonka mukaan suurimman puolueen puheenjohtajalla on oikeus yrittää valtioneuvoston muodostamista. Jyrki Kataisen johtamaa hallitusta muodostettaessa hyväksyttiin se ajatus, että hänellä oli oikeus muodostaa mikä tahansa hallitus, josta kyetään sopimaan.
Tuskallisten vaiheiden jälkeen syntyi sateenkaarihallitus, jonka toiminta päättyi uuden pääministerin Alexander Stubbin johdolla aikamoiseen sekasortoon.
Vaihtoehtona olisi voinut olla SDP:n johtama hallitus.
Kolme vuotta sitten Keskustan olisi tullut pahan vaalitappion jälkeen jäädä oppositioon. Puoluevaltuusto teki jo tätä koskevan päätöksen.
Antti Rinne teki kuitenkin mahtavan tarjouksen: viisi hyvää ministerin paikkaa, puhemiehen tehtävä ja suuri määrä avustajia. Tarjous oli niin houkutteleva, että sitä oli vaikea torjua. Niinpä silloinen puoluejohto tukijoineen pyörsi tehdyn päätöksen. Valitettavasti.
On syntynyt myös käytäntöjä, joiden mukaan eduskuntaryhmän johdon tulisi nauttia puolueen puheenjohtajan luottamusta.
Vuoden 2011 tappiovaalien jälkeen Mauri Pekkarisella oli eduskuntaryhmän enemmistön tuki, mutta puheenjohtajaksi Mari Kiviniemen tahdosta valittiin ”joukkueen” avainpelaaja Kimmo Tiilikainen. Tällä ratkaisulla oli kauaskantoiset seuraukset.
x x x
Perustuslain mukaan eduskuntaryhmillä tulisi olla paljon nykyistä vahvempi asema Suomen poliittisessa järjestelmässä.
Tämä vahvistaisi järjestelmämme kansanvaltaisuutta.
Keskustan osalta tämä saattaisi antaa vielä yhden mahdollisuuden palauttaa meidän politiikkamme alkiolaisille juurilleen.
Ensi keväänä valittavalla Keskustan eduskuntaryhmällä tulee olla itsenäinen asema puolueen linjanvetäjänä.
Eduskuntavaalityössä on annettava keskeinen sija aatteelliselle keskustelulle.
Minä taas ajattelen niin, että demokratia ja parlamentarismi toimisivat paremmin jos valtiota johdettaisiin kuten kuntaa, kaikki puolueet hallituksessa. Puoluepamput sitoutuvat aina 4 vuodeksi hallitusohjelmaan ja raivaavat sinä aikana oman puolueensa oppositiota. Kansalaiset taas pettyvät joka kerta. Se olisi hitaampaa, mutta tulokset heijastelisivat paremmin kansan mielialoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä kertaa Paavo on jyvällä valuvioista. On syntynyt ajattelutapa, että presidentti johtaa turpo-asioissa hallitusta. Näinhän ei perustuslaissa ole säädetty. Erityisesti tämä kehitys on vahvistunut itsevaltaisuuteen taipuvaisen Niinistön kaudella.
Jakomielinen vallanjako on ongelmallinen ihan käytännön syistä. Pääministeri päättää Euroopan unionin ulkopolitiikasta ja samalla Suomen ulkopolitiikasta EU-pöydässä yhdessä kaikkien EU-päämiesten kanssa. Myös EU:n Nato-linjasta päätetään samassa kokoonpanossa. Presidentti on ulkokehällä kummassakin asiassa. Presidentin rooli on tavata muutama valtion päämies vuodessa, joista toinen on ollut Putin. Siksi on syytä kysyä, miksi presidentin kuuluisi edustaa Suomea Naton kokouksissa.
Järkevin tapa turpo-kysymysten valuvikojen korjaamiseksi olisi presidentin riisuminen vallasta ja roolin määrittely itsenäisyyspäivän vastaanoton seremoniamestariksi ja Kultarannan keskustelujen isännöijäksi. Ulkopolitiikan hoito pitäisi parlamentarisoitava, kuten demokratioissa on tapana.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-päätös, jota sinä olet vastustanut, sai eduskunnassa kannatuksen äänin 188-8. On jokseenkin kornia kannattaa samaan aikaan parlamentarisimia ja vastustaa parlamentin ylivoimaista päätöstä koska ei itse tykkää siitä.
Parlamentarisimia ei myöskään edusta harjoittamasi jarrutuspuheet, joiden ainoa tarkoitus on estää tai ainakin hidastaa parlamentaarista päätöksentekoa.
Lanseeraankin tähän uuden termin: Paavomentarismi. Paavomentarismin mukaan parlamentti saa päättää vain niin, että se on Väyrysen mieleen. Jos jostain syystä parlamentti äänestää toisin, paavomentarismin periaatteiden mukaan päätös tulee perua. Jos on etukäteen tiedossa että päätös olisi paavomentarismin vastainen, paavomentin edustajien tulee puhua putkeen niin kauan, että päätöksenteko on varmasti estetty. Parlamentin edustajilla ei ole oikeutta viedä asiaa äänestykseen koska paavomentilla on rajoittamaton puhe- ja jarrutusoikeus.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kohdassa kansalaispuolue ja seitsemän tähden liike -puolue:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_V%C3%A4yrynen#2018:_ero_keskustasta_ja_kiista_Kansalaispuolueessa
Molemmissahan haluttiin vain nykyisiä ja entisiä kansanedustajia sekä europarlamentaarikkoja, mutta jäseniksi ei sitten kelvannut tavan kansalaiset?
Muutenkin ne puolueet olivat kyseenalaisia, ettei siitä saa selvää erkkikään vaikka kuinka yrittäisi katsoa eri näkökulmissa.
Ilmoita asiaton viesti
Joku viisas telija huomasi mikä on parlamentti. Siis parla on puhua ja mentti tietenkin tarkoittaa mänttiä. Sitä en muista oliko tuo havainto ennen sitä Paavon jarrutuspuhetta.
Ilmoita asiaton viesti
Santeri Alkio eli aikaansa edellä ollen jo 1920-luvulla nykyistä EU:ta vielä tiiviimmän liittymän eli liittovaltion kannattaja ja samalla myös yhteisen rahan eli nykyisen euron kannattaja.
Maan Ääni-lehdessä hän kirjoitti 15. tammikuuta 1920 aikaansa edellä olleen kirjoituksen:
”Kansojen liiton heimolaisajatuksena tulisi Euroopan niin ikään kiireesti ottaa harkitakseen kysymystä Euroopan Yhdysvalloista. On ilmeistä, että oman rauhansa vuoksi Euroopan täytyy ruveta johtamaan politiikkaansa siihen, että valtojen väliltä katoaa tarve pitää yllä sotajoukkoja, tullirajoja ja eriarvoista rahaa” (Wikipedia).
Blogisti kirjoittaa ”Keskusta palaisi alkiolaisille juurilleen…”
Miten tämä on nyt selitettävissä ”alkiolaisista juurista”, kun blogisti on vastustanut voimakkaasti vuosikymmenien ajan Suomen liittymistä Euroopan unioniin ja euroon. Edesmennyt Alkio kirjoittaa sen sijaan ”Euroopan Yhdysvalloista.” Tässä on melkoinen ristiriita Väyrysen ja Alkion ajatusten välillä.
On täysin ymmärrettävää, että voittoa ei tullut puoluekokouksessa, jossa pyrittiin tietoisesti tai tietämättään vaalimaan alkiolaista linjaa ainakin tässä Euroopan yhdentymisasiassa.
Mikäli olisimme nyt EU:n ulkopuolella, niin voisi sanoa, että Suomi olisi ”lastu itänaapurin lainehilla.”
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajallemme termi ”alkiolaisuus” tarkoittaa samaa kuin ”Kekkosen-Paasikiven linja” tai ”Paasikiven linja” tai mikä tahansa muukin linja. Väyrynen itseoikeutetusti määrittää, mitä linja ja alkiolaisuus missäkin asiayhteydessä tarkoittaa. Kyse on oikeasti Väyrysen omasta linjasta ja näkemyksestä.
Noilla termeillä pyritään ainoastaan luomaan painoarvoa hänen omille ajatuksilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun häviää niin häviää, silloin ei ole kuin häviäjän mahdollisuus. End of story
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä oli osa sitä keskustelemattomuuden kulttuuria, joka puolueessa on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana vallinnut”
Keskustaako tarkoitat, vai niitä perustamiasi puolueita?
Perustamissasi puolueissa taidettiin keskustella sen verran, että jätit ne, kun siellä ei keskusteltu haluamallasi tavalla? Millaista keskustelukulttuuria sellainen on?
Ilmoita asiaton viesti
Saimme mitä odotimme: itse oletin Väyrysen kokevan tappion syyksi joko median tai joukkueen. Saimme selitykseksi jälkimmäisen.
Väyrynen sai 10 % kaikista äänistä. Väyrynen kertoo, että reaktioiden mukaan luku ei kerro kaikkea. Hänen tulkintansa on, että hänen kannatuksensa olisi ollut suurempaa.
Itse en usko moiseen. Minä luulen, että Väyrynen sai ylimääräisiä ääniä ihmisiltä, jotka ovat pettyneet nykyiseen johtoon, mutta eivät silti olisi kannattaneet Väyrystä. Vaihtoehdoiksi jäi joko äänestää Väyrystä tai Saarikkoa. Monet tyytymättömät halusivat näpäyttää ja äänestivät Väyrystä, vaikkeivät hänen teesejään hyväksyisikään.
Väyrynen on kuitenkin oikeassa siinä, että Keskustassa täytyy olla tyytymättömyyttä. Puoluekokouksessa tyytymättömyyden täytyi tuntua ja näkyä. Uskon siis hänen tulkintaansa havaitsemistaan reaktioista. On vain niin, ettei Väyrynen kelvannut tyytymättömien kanavaksi. Väyrynen ei nauti kokousedustajien luottamusta edes 10%:n verran.
Keskustaväki, puolueen kannattajat ja varsinkin puolueen johto lienevät innoissaan, kun Väyrynen ilmoitti olevansa kivenä kengässä periaateohjelmaa uudistettaessa. Puoluekokous päätti suurinumeroisesti, ettei tuota periaateohjelman uudistamista Väyrysen tekemän aloitteen mukaisesti tulla käynnistämään. Paavo kuitenkin tulkitsi tuonkin äänestystuloksen oman luottamuksensa osoitukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kokouksessa perjantaina ja lauantaina olleena voin allekirjoittaa monelta osin Niemeläisen kommentissaan kirjoittamat asiat. Väyrystä kannattavia puheenvuoroja en juurikaan kuullut. Saarikkoa niissä kehuttiin ja moitittiin. Kokoukseen osallistui suuri joukko nuoria ja he kritisoivat aika voimakkaasti puoluejohtajia ja puolueen nykytilaa. Se yllätti.
Ilmoita asiaton viesti
Arvo, arvioni perustui yksinomaan siihen, ettei puolueen piirissä voida olla tyytyväisiä puolueen tilanteeseen. Ehkei ajettu politiikka ole ollut kuitenkaan niin kehnoa, mutta kannatukseen ei kukaan puolueessa ole tyytyväisiä.
On hienoa, jos nuorempi polvi osoittaa kiinnostusta puolueen toimintaan ja ylipäätään politiikkaan. Meistä vanhoista jääristä ei enää samalla tavalla ole väliä.
Miten Keskustan kenttäväki näkee hyvinvointialueet? Saitte merkittävän osuuden valtuustopaikoista, näyttäytyikö se toiveita herättävänä?
Ilmoita asiaton viesti
Itse näen sen suurena uhkana. Sen mitä olen keskustellut keskustaa edustavien henkilöiden kanssa näkemykset ovat ristiriitaisia. Osa kannattaa ja ainakin yhtä suuri osa suhtautuu hyvin epäilevästi.
Laukaasta valtuustoon valittiin kaksi demarinaista ja yksi kokoomusta edustava nainen. Keskustaa edustava jäi yhden äänen päähän ja on varavaltuutettu. Hän pääsee osallistumaan kokouksiin usein. Onneksi muilta paikkakunnilta keskustalaisia valittiin runsaasti ja ryhmä on valtuuston suurin. Toiveista en osaa sanoa mitään.
Ilmoita asiaton viesti
OK.
Itse en usko, että Keskustan kannattajat näkisivät aluevaltuustoista etua. Oletin, että puolueväki olisi saattanut nähdäkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Äänestyksen tulos ei ollut yllätys. Olin siihen tyytyväinen”. Mainio asia, luultavasti noin 100 % keskustalaisista ovat tyytyväisiä äänestyksen tulokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi ne 10 %, jotka äänestivät ainoaa protestikohdetta. He olisivat halunneet, että protestiäänten määrä olisi ollut huomattavasti suurempi, mutta samalla pelkäsivät, ettei protesti olisi johtanut karmeimpaan mahdolliseen lopputulokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä seuraavalla kerralla on Saarikon vastaehdokkaana henkilö, jolla on aitoa kannatusta puolueen jäsenten parissa. Paavon kannatus lienee 1-4%.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät halua Putin mielissä Paavoa yhtään minnekään. Edes Venäjä ei tätä halua
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen puh.joht aikana kepussa oli kaksi ”Joukkuetta” oli J. Virolaisen joukkue ja A. Karjalaisen joukkue, Väyrynen kuului jälkimmäiseen. Meillä on edelleen kaikissa ns. ”vanhoissa” puolueissa henkilöitä jotka edelleen elävät kylmän sodan aikaa ja siitä ajattelusta tuntuu heille olevan mahdotonta päästä pois. Kaksinapainen maailma on pois pyyhitty ja siksi vaikka puolueiden on sisällään syytä käydä aatteellista keskustelua niin yhä tärkeämmäksi tulee päättäjille toimia varsinkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa pragmaattisesti, kuten Suomen eduskunnan suuri enemmistö toimi Nato-hakemuksen jättäessään, jopa VL:a tämä heille vaikea asia ymmärrettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen kirjoittaa tällä kertaa 12.6.2022:
”Ensi keväänä valittavalla Keskustan eduskuntaryhmällä tulee olla itsenäinen asema puolueen linjanvetäjänä.”
Vielä muutama kuukausi sitten, 7.4.2022, olitte eri mieltä:
”Keskustan edustajilla ei ole ollut eikä ole oikeutta sitoutua Suomen turvallisuuspoliittisen perusratkaisun muuttamiseen. Uuden linjauksen voisi tehdä vain puoluekokous.”
Mistä johtuu tulevan eduskuntaryhmän ylivertaisuus nykyiseen eduskuntaryhmään nähden?
Tuossa blogissanne vaaditte (perustuslain vastaisesti, kuten tässä blogissa korostatte), että puolueen kansanedustajien olisi pitänyt toimia puoluekokouksen viitoittamalla tavalla tilanteessa, johon puoluekokous ei voinutkaan varautua. Nyt olette sitä mieltä, että tulevan eduskuntaryhmän tulee määrittää puolueen linja ohi puoluekokouksen päätösvallan.
Miten te, tohtori Väyrynen, siis näette: voiko puolueen linja määrittää edustajien toiminnan vai onko se toisinpäin?
Vielä huhtikuussa edellytitte: ”Lappeenrannan puoluekokouksen tulee vahvistaa Keskustan perinteinen turvallisuuspoliittinen linja. Suomen tulee huolehtia itsenäisyydestään ja säilyttää asemansa sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana.”
Puoluekokous ei tuota tehnyt. Koetteko nyt, että eduskuntaryhmä voi – johdollanne tietysti – muuttaa puolueen linjan puoluekokouksesta piittaamatta?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/keskustan-on-puolustettava-suomen-itsenaisyytta-ja-puolueettomuutta/
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut valinnastanne keskustan uudeksi puheenjohtajaksi!
Keskusta tarvitsee juuri kaltaistanne nuorta, tuoretta, innovatiivista ja menneisyyden painotaakasta vapaata viriiliä lahjakkuutta puolueen tulevaisuuden rikastamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Putinin nimittäminen valehtelijaksi ja Venäjän armeijan kutsuminen lapsia raiskaavaksi roskajoukoksi on toimittelijoittenne mukaan julkaisukelvotonta tekstiä, minulla ei ole enää muuta sanottavaa, kuin ”haistakaa paska koko toimittelijakunta”. Sen sijaan luovutatte toistuvasti runsaasti palstatilaa tälle täyttä paskaa suoltavalle väyryselle, joka toistuvasti luvallanne loukkaa tasavallan presidenttiä. Eikö kestä kantti puuttua hänen kirjoituksiinsa? Omalla nimelläni täällä kirjoitan minäkin. Miettikää samalla miksi uusi Suomi ei enää ilmesty paperiversiona, jos aivokapasiteetti riittää!
Ilmoita asiaton viesti