Paluu niinistöläiseen vakaus- ja rauhanpolitiikkaan?
Kesäkuun 14. päivänä julkaisemassani blogissa vaadin jälleen kerran, että Ukrainaan on kiireesti saatava aikaan tulitauko ja aselepo.
Esitin, että nyt tulisi vihdoinkin käynnistää ne neuvottelut, joita ehdotin jo vuoden 2014 lopulla kirjoittamassani blogissa ”Syttyykö jäätyneistä konflikteista kuuma sota?”.
Jäätyneet konfliktit syntyivät Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena. Kun Ukrainassa syntynyttä jäätynyttä konfliktia ei saatu neuvotteluteitse ratkaistuksi, se johti täysimittaiseen kuumaan sotaan.
Kiittelin tasavallan presidentti Sauli Niinistöä siitä, että hän oli varhaisemmissa vaiheissa ollut aktiivinen neuvotteluratkaisun aikaansaamiseksi. Kysyin: ”Voisiko hän nyt palata sotapolitiikasta rauhanpolitiikkaan?”.
Kirjoitin, että Ranskan parlamenttivaalien toisen kierroksen jälkeen olisi otollinen ajankohta ryhtyä toteuttamaan rauhanpolitiikkaa ETY-järjestön huippukokousten puheenjohtajamaana toimineiden Suomen ja Ranskan johdolla.
x x x
Kesäkuun 14. päivän blogissani esitin omia arvailujani siitä, mitä Venäjän ja Ukrainan presidentit ajattelevat ja mihin he pyrkivät.
Kysyin, mitä Vladimir Putin nyt aikoo.
Ennakoin, että Venäjä pyrkisi Donbassin alueen lisäksi valtaamaan vielä venäläisenemmistöisen Harkovan alueen, jos voimat siihen riittäisivät.
Arvelin, että etelässä hyökkäystä tuskin jatkettaisiin. Transnistrian alueen venäläisvähemmistön aseman voisi pyrkiä turvaamaan myös neuvotteluteitse.
Kysyin myös, mitä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ajattelee ja mihin hän pyrkii.
Ennen Venäjän hyökkäystä Saksa ja Ranska vetosivat sen puolesta, että Ukraina olisi suostunut toteuttamaan Minsk II -sopimuksen ja hyväksynyt maalleen puolueettomuusaseman. Tämä ei auttanut. Sota syttyi.
Nyt presidentti Zelenskyi pyrkii torjumaan Venäjän hyökkäykset ja sen jälkeen valtaamaan asevoimin sen miehittämät venäläisalueet.
Tässä hyökkäyssodassa uhraukset kaatuneina ja haavoittuneina sotilaina olisivat raskaat. Siviiliväestö kokisi sodan keskellä kovia kärsimyksiä.
Kirjoitin, että länsimaiden kannalta katsoen asetelma on outo.
Sota syttyi, kun Ukraina ei suostunut turvaamaan venäläisvähemmistön oikeuksia ja asemaa neuvotteluteitse. Nyt sanotaan, että Ukrainaa on tuettava, kun sen katsotaan puolustavan ihmisoikeuksia ja demokratiaa.
Kysyin: ”Millä tavoin ihmisoikeuksia ja demokratiaa edistäisi se, että länsimaat auttaisivat Ukrainaa ”voittamaan sodan” ja häätämään Venäjän joukot perinteisesti venäläisten asuttamilta alueiltaan? Kuinka kova hinta tästä ollaan valmiit maksamaan?”.
x x x
Eilen saimme vastauksen: Nato varautuu tukemaan Ukrainan sotaponnistuksia useiden vuosien ajan.
”Lännen on valmistauduttava jatkamaan Ukrainan tukemista jopa vuosia kestävässä sodassa”, varoitti Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg saksalaiselle Bild-sanomalehdelle antamassaan haastattelussa.
Pääsihteeri Stoltenbergin mukaan sodan kustannukset ovat korkeat, mutta Moskovan sotilaallisten tavoitteiden saavuttamisen sallimisen hinta on vielä korkeampi.
”Meidän on varauduttava siihen, että se voi viedä vuosia. Emme saa lakata tukemasta Ukrainaa, vaikka kustannukset ovat korkeat. Kyse ei ole vain sotilaallisen tuen hinnasta, vaan myös energian ja elintarvikkeiden nousevista hinnoista”, Stoltenberg sanoi.
”Pääsihteerin mukaan nykyaikaisempien aseiden toimittaminen Ukrainalle lisäisi sen mahdollisuuksia vapauttaa maan itäinen Donbassin alue, josta suuri osa on tällä hetkellä Venäjän hallinnassa.”
Länsimaissa saattaa olla vaikeuksia ylläpitää kansan tukea Stoltenbergin kaavailemalle toiminnalle.
Kun Venäjä lopettaa hyökkäyksensä, Ukrainan hallituksen aseellinen toiminta muuttuu hyökkäyssodaksi venäläisvähemmistön asuttamille alueille. Sitä puolustusliitto Nato aikoo siis tukea.
Kuinkahan paljon vilua ja nälkää länsimaissa ollaan valmiit kärsimään Ukrainan hyökkäyssodan tukemiseksi? Demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisellä sitä on vaikea perustella.
Jos sota kaikkine seurauksineen ja siihen liittyvä pakotepolitiikka jatkuvat pitkään, näköpiirissä on suuria yhteiskunnallisia ja poliittisia mullistuksia sekä länsimaissa että muualla maailmassa.
Sota on saatava nopeasti loppumaan ja poliittiset neuvottelut käyntiin.
x x x
Lauantaina julkaisemassani blogissa kysyin, voisiko Joe Biden pelastaa Suomen, Ruotsin ja Naton.
Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ajattelussa ja toiminnassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys kytkeytyi Ukrainan sotaan.
Valmistautuessaan Venäjän hyökkäykseen Biden Washington Postin mukaan laskelmoi, että Suomen ja Ruotsin, kahden vahvan uuden jäsenen, Nato-jäsenyys torpedoisi ”Putinin toiveet hajanaisesta Natosta”.
Nyt on käynyt ilmi, että Suomen ja Ruotsin hakemukset ovatkin aiheuttaneet Naton piirissä vakavaa hajaannusta. Samalla Suomelle ja Ruotsille annetut lupaukset nopeasta jäsenyydestä ovat jäämässä toteutumatta.
Torstaina 16.6. julkaisemassani blogissa esitin kysymyksen, olisiko tässä tilanteessa parasta, että Ruotsi ja Suomi käsi kädessä peruuttaisivat hakemuksensa.
Kirjoitin, että aloitteen tähän voisi tehdä myös Joe Biden. Tällöin voisimme neuvotella siitä, että saisimme turvatakuut osana Pohjolan yhteisön puitteissa toteutettavaa turvallisuuspoliittista järjestelyä.
Meille ja Ruotsille tämä olisi parempi vaihtoehto kuin Nato-jäsenyys.
Toteuttaisimme presidentti Niinistön esittämän vaihtoehdon B, joka perustuisi Suomen ja Ruotsin tiivistyvään yhteistyöhön. Saisimme kahdenväliset Yhdysvaltain turvatakuut. Tämän ratkaisun tueksi voisimme muodostaa pohjoismaisen turvallisuuspoliittisen blokin, Pohjolan yhteisön.
Kultaranta-keskusteluissa Pohjoismaiden turvallisuuspoliittinen yhteistyö sai vahvaa kannatusta.
Ruotsissa Nato-jäsenyyden kannatus näyttää jo laskeneen. Suomessa tutkimuksia ei ole tehty tai ainakaan niiden tuloksia ei ole julkaistu.
x x x
Kirjoitin, että Suomen ja Ruotsin päätös peruuttaa ainakin tässä vaiheessa jäsenyyshakemuksensa lopettaisi Turkin synnyttämän Naton sisäisen kiistan ja auttaisi parantamaan sen yhtenäisyyttä.
Tällä tavoin Biden voisi Suomen ja Ruotsin lisäksi pelastaa myös Naton.
Yhdysvalloille Pohjolan yhteisöön kytkeytyvän takuujärjestelyn uskoisi sopivan.
Nato on Yhdysvalloille vain yksi sen turvallisuuspolitiikan väline. Sillä on erilaisia yhteistyö- ja takuujärjestelyjä muidenkin maiden ja maaryhmien kanssa.
Tiivis yhteistyö Pohjoismaiden kanssa antaisi myönteistä kuvaa Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikasta. Se tasapainottaisi sen kaltaisia imago-ongelmia, joita Nato-maa Turkin suunnittelema hyökkäys Syyrian ja Irakin kurdeja vastaan aiheuttaa.
Sauli Niinistön kannattaisi ottaa tämä mahdollisuus esille Joe Bidenin kanssa. Hän on palveluksen velkaa niiden vahinkojen korjaamiseksi, joita aikaisemmat keskustelut ovat saaneet aikaan.
Tämäkin voisi olla osa paluusta niinistöläiseen vakaus- ja rauhanpolitiikkaan.
Että joku kehtaakin kutsua Ukrainan puolustustaistelua hyökkäyssodaksi.
Miten ihmeessä Ukraina edes teoriassa hyökkää omalle alueelleen?
Ukrainalaisten kärsimykset johtuvat vain ja ainoastaan Venäjän hyökkäyksestä.
Ihan vastaavasti Naton sisäiset ongelmat johtuvat vain ja ainoastaan Turkista, ei Ruotsista tai Suomesta joita Väyrynen blogissaan syyttelee.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläiset itsekin sanovat hyökänneensä ja aloittaneensa sodan vuonna 2014. Pave on henkeen ja vereen Venäjän kätyri.
On jumalan siunaus ettei hän koskaan päässyt presidentiksi rakentelemaan suomesta diktatuuria Venäjän alaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Putinistista kuoriutui myös erdoganisti.
Aikaisemmin parlamentarismin perään huudellut Väyrynen toivoo nyt eduskunnan äänin 188-8 tekemän päätöksen peruuttamista. Kysyin jo aikaisemmin että kenen pitäisi se eduskunnan päätös Natohakemuksesta sitten perua ja kävellä parlamentarismin yli.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hellimä vakaus- ja rauhanpolitiikka kärsi täydellisen haaksirikon 24.2.2022. Oikeastaan jo viime vuoden loppupuolella, jolloin Venäjä esitti vaatimuksen, että Natoon ei saa ottaa uusia jäseniä ja Suomessa tajuttiin, että Venäjä haluaa päättää Suomen turvallisuuspolitiikasta ja tuosta kuuluisasta ”nato-optiosta”. Vanhan iskelmän sanoin: Aika entinen ei koskaan enää palaa.
Venäjän ehdot rauhalle ovat, että se pitää itsellään nyt valtaamansa 20% Ukrainan pinta-alasta sisältäen tärkeän Mustan meren rannikon. Venäjän alkuperäinen tavoite oli Ukrainan itsenäisyyden vieminen ja mahdollinen liittäminen Venäjään. Tuohon tavoitteeseen olisi sitten taas hyvä jatkaa muutama vuosi rauhansopimuksen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrystä sanotaan sontaläjäksi ja lutikaksi. Valideja kuvauksia.
Hän haluaisi antaa Putinin fasisteille kaiken mahdollisen ja vielä vähän enemmän.
***************
Jäätyneitä konflikteja on synnyttänyt Venäjä koska se on sen sisäpolitiikalle eduksi.
Venäjä tykkää olla terroristi.
Ukrainan neuvotteluiden ongelma 2014 alkaen oli se että Putin rikkoi kaikkia sopimuksia.
”Sota syttyi, kun Ukraina ei suostunut turvaamaan venäläisvähemmistön oikeuksia ja asemaa neuvotteluteitse. ”
Höpö höpö. Ukrainan Venäläisvähemmistöillä ei ollut mitään ongelmia ennen Venäjän terrorismin alkamista.
Itäiset alueet olivat kaksikielisiä ja kieliryhmät elivät sulassa sovussa.
Ukrainan demokratiakehitys ja halu länsimaistua oli uhka tsar Putinin hallinnolle. Siksi sota syttyi.
”häätämään Venäjän joukot perinteisesti venäläisten asuttamilta alueiltaan?”
Venäjän asejoukoilla ei ole mitään syytä olla vieraan maan alueella.
Väyrynen haluaa vastaavaa kuin että suomalaiset olisi poistettava Suomen alueilta joissa on ruotsia puhuvaa vähemmistöä.
Sanalla sanoen hullua!
”Kun Venäjä lopettaa hyökkäyksensä, Ukrainan hallituksen aseellinen toiminta muuttuu hyökkäyssodaksi venäläisvähemmistön asuttamille alueille.”
Venäläisterroristit raiskaa, murhaa ja varastaa. heidät on toki saatava ulos Ukrainasta. Sen jälkeen Ukrainan venäläiset ja Ukrainan Ukrainalaiset voivat jälleen elää sovussa.
”Kuinkahan paljon vilua ja nälkää länsimaissa ollaan valmiit kärsimään Ukrainan hyökkäyssodan tukemiseksi?”
Toivottavasti rajattomasti. Se on sen väärti. Me ei haluta putlerista Hitleri kaltaista ongelmaa.
”Sota on saatava nopeasti loppumaan ja poliittiset neuvottelut käyntiin.”
Sota loppuu sitä nopeammin mitä nopeammin Venäjän joukot murskataan.
On kaikkien yhteinen etu että venäjän miehitttämät alueet vapautetaan ja Venäjän sotavoima näivetetään olemattomaksi sanktioilla.
Sen jälkeen esim. euroopassa voidaan kohtuullisesti pienetää sotavoimaan laitettua rahoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
En ihan oikeasti ymmärrä mitä PV oikein ajaa näillä ”minä olen kirjoittanut”-blogeillaan. Voisiko kenties ajatella, että puolivuosittain tekisi yhden, jossa referoisi kaikkea siihen asti kirjoittamaansa..ettei ihan päivittäin.
Myöskään en ihan oikeasti pysty käsittämään, että mitä kuvittelee olevan hyötynä siitä, että jättäytyisimme Naton ulkopuolelle, ts. vetäisimme anomuksemme pois. Yhtään sellaista oikeaa syytä en ole osannut näistä blogeistaan lukea, toivottavasti(?) sen vielä joskus löydän.
Kun Venäjä osoittautuu valtioksi joka ei välitä siitä, että tulee tuhansia kuolleita pelkästään siksi, että joku diktaattori pääsee toteuttamaan unelmiaan, niin kyllä tällaisesta valtiosta pitää pysyä erossa ja pyrkiä lopettamaan kaikenlainen kanssakäyminen. Myöskin pitää yrittää varmistua siitä, ettei meidän kansalaisiamme teurasteta ja siihen auttaa Nato.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on.
” Toivottavasti rajattomasti. Se on sen väärti. Me ei haluta putlerista Hitleri kaltaista ongelmaa.
”Sota on saatava nopeasti loppumaan ja poliittiset neuvottelut käyntiin.”
Sota loppuu sitä nopeammin mitä nopeammin Venäjän joukot murskataan.
On kaikkien yhteinen etu että venäjän miehitttämät alueet vapautetaan ja Venäjän sotavoima näivetetään olemattomaksi sanktioilla.
Sen jälkeen esim. euroopassa voidaan kohtuullisesti pienetää sotavoimaan laitettua rahoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun Venäjä lopettaa hyökkäyksensä, Ukrainan hallituksen aseellinen toiminta muuttuu hyökkäyssodaksi venäläisvähemmistön asuttamille alueille. Sitä puolustusliitto Nato aikoo siis tukea.”
Onhan tuo totta, mutta hyökkäyssota on huono termi tässä yhteydessä.
Vertauksena: Neuvostoliitto tunkeutui Suomen alueelle Raatteen tiellä. Suomi aloitti hyökkäyssodan ajaakseen neuvostoliittolaiset pois.”
Hyökkäyssota liittyy valtakunnanrajan ylitykseen. Voi korjata, jos olen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen näkee siis epäloogisesti Donbassin rajan jo olevan Venäjän raja.
Siinä ontuu sekä etiikka että logiikka
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio. En käytä sanaa ”hyökkäyssota” sen kansainvälisoikeudellisessa mielessä.
Puolustuskannalla olleet Ukrainan joukot siirtyisivät hyökkäykseen.
Hyökkäyssota ei välttämättä ylitä valtakunnan rajaa. Sisällissotakin voi olla hyökkäyssota. Sellaiseksi voitaneen kutsua myös vuoden 2014 alussa Ukrainassa käynnistynyttä sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Taas tulee täyttä skeidaa: ” En käytä sanaa ”hyökkäyssota” sen kansainvälisoikeudellisessa mielessä.” Seliseli ja höpö höpö, Paavo.
Jaaha, Ukraina hyökkää mutta ei ”kansainvälisen oikeuden” mukaisesti.
Oletkos Paavo koskaan lukenut YK:n peruskirjan 51.artiklaa. (suosittelen lukemista). Siinä puhutaan oikeudesta puolustaa, ei hyökätä.
Luulisi, että valtiotieteen tohtori edes ymmärtäisi peruskäsitteet, mutta kuten jo kirjoitin, sääliksi käy kun ei osaa lopettaa ajoissa. Pitääkö vielä saada joku kunniakirja, asema tai arvostus? Tätä menoa entinenkin arvostus karisee vauhdilla. Mieleen tulee kovasti Miguel de Cervantesin kertomus neuvokaasta ritari don Quijote Manchalaisesta (El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha).
Ilmoita asiaton viesti
”Sellaiseksi voitaneen kutsua myös vuoden 2014 alussa Ukrainassa käynnistynyttä sotaa.”
Ei voida.
Tämä siten, että sodan käynnisti Venäjä. Täten kyseessä on hyökkäyssota, ilman sisällissotaa.
Ilmoita asiaton viesti
”En käytä sanaa ”hyökkäyssota” sen kansainvälisoikeudellisessa mielessä.”
Ai? Ainoastaan siinä tarkoituksessa että Ukrainan presidentti on syyllinen ukrainalaisten kärsimyksiin aloittaessaan hyökkäyssodan jossain muussa kuiin kansanvälisoikeudellissa mielessä:
”Nyt presidentti Zelenskyi pyrkii torjumaan Venäjän hyökkäykset ja sen jälkeen valtaamaan asevoimin sen miehittämät venäläisalueet.
Tässä hyökkäyssodassa uhraukset kaatuneina ja haavoittuneina sotilaina olisivat raskaat. Siviiliväestö kokisi sodan keskellä kovia kärsimyksiä.”
Oman valtakunnan rajojen puolustamisessa ei ole missään merkityksessä kyse hyökkäyssodasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun Venäjä lopettaa hyökkäyksensä, Ukrainan hallituksen aseellinen toiminta muuttuu hyökkäyssodaksi venäläisvähemmistön asuttamille alueille. Sitä puolustusliitto Nato aikoo siis tukea.
Kuinkahan paljon vilua ja nälkää länsimaissa ollaan valmiit kärsimään Ukrainan hyökkäyssodan tukemiseksi? Demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisellä sitä on vaikea perustella.”
Voi voi ja vielä kerran voi. Sääliksi tulee Väyrystä. Valtiotieteen tohtorin arvo ei suinkaan ole Väysysen vika vaan niitten, jotka näin paskaa kirjoittavalle tohtorille arvon ovat joskus myöntäneet. Olikohan se jonkinlainen poliittinen vastine sille, että KGB ahdisteli häntä (oman kertomansa mukaan). Tieteelliset näytöt jäivät kuitenkin aika heikoksi, mm. Neuvostoliiton jatkuvuuden osalta.
Vanhan tinurin hautakivessä oli kirjoitus: ”Paljon tinasit, paljon pilasit, viimein kolvis kylmeni”. Väyrysen kannattaisi pohtia miksi noin oli kirjoitettu ja miten se liittyy häneen.
Ilmoita asiaton viesti
Paluu niinistöläiseen vakaus- ja rauhanpolitiikkaan?
-Kyllä,mutta ei putlerin/väykän ehdoilla!
Ilmoita asiaton viesti
Keskustalaisena en voi ymmärtää Väyrysen käsittämättömiä Venäjää/Putinia puolustavia kirjoituksia. Eikö kukaan järjissään olevista entisistä Keskustan sisäpiiriin kuuluneista vaikuttajista saa Väyrystä ruotuun vai tuntevatko he niin suurta myötähäpeää etteivät halua sotkeentua häneen pikkusormellakaan.
Minun toiveeni on, että Väyrynen eroaa Keskustan jäsenyydestä ja perustaa pikaisesti ikioman puolueen. Nimeksi ehdotan NATO.
Ilmoita asiaton viesti
Antautuminen luo vakautta, luovuttaminen rauhaa! Antaudutaan kaikki, kun vielä voidaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan totta, ne jotka eivät antaudu, ovat syyllisiä sotiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkosota ja sen syyt lienevät kaikille tutut.
Vuoden 1941 sotatapahtumia kutsutaan hyökkäystaisteluiksi riippumatta siitä käytiinkö ne vanhan valtakunnanrajan länsi – tai itäpuolella.
Vuoden 1944 sotatapahtumia kutsutaan puolestaan torjuntataisteluiksi riippumatta siitä käytiinkö ne vanhan valtakunnanrajan itä- tai länsipuolella.
Tämä huomio siis sotahistoriallisesta terminologiasta mikä ymmärtääkseni koskee myös nykysotia.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä kertaa tohtori Väyrynen sitten katsoo hyväksi jankuttaa jankuttamistaan Ukrainan venäjänkieliset umpisuoraan ”venäläisiksi”. Jotka siis pitikin ”vapauttaa” ja joita pitää nyt puolustaa tulevaa ukrainalaisnatsien hyökkäystä vastaan. Kuvaavaa ja samalla kovin kuvottavaa.
Alkaa kohta kyllästyttää tämä jatkuva oksennuspussin varaaminen vierelle aina näitä kovin ihmeellisiä hengentuotteita lukiessa. (Kumma kun muuten ei tunnista itsessään minkäänlaista masokistia, mutta näitä tulee vain klikattua, vaikka kuinka tietää etukäteen mitä jankutusta ja tautologiaa taas on luvassa.)
Ilmoita asiaton viesti
Sitä se vanhuus teettää. Rannikolla asuvan vanhuksen päiväohjelmaan kuuluu ”Merisää” ja päivän paavoblogin sisältämä viiltävä analyysi siitä miten Suomen pitäisi mukautua Kremlin mielenliikkeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
venäjä vapauttaa Ukrainan alueella olevia venäjänkielisiä, sangen suuri osa vapautetaan suoraan Helvettiin tykistö- ja rakettitulituksen myötä. No positiivista on, ettei heidän tarvitse elää loppuelämäänsä venäjän diktatuurin ja sorron alla. En kuitenkaan usko, että kukaan haluaisi tällaisen vapautuksen itselle tai ystäville.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo, mennyt mies Neuvostoliiton ajalta. venäjä, venäjän diktatuurin vallanhimo ja sairas ajattelu on sotarikollisen hyökkäyssodan Ukrainaan syy. venäjän päättäjät ja ilmeisesti myös venäläiset pitävät itseään muita kansalaisuuksia ylempänä, kuten Natsit aikanaan. Eli venäläiset toimivat aivan samoilla periaatteilla, kuin Hitler.
Ja P. Väyrynen diggaa näitä! Ei ole järjen valoa ajattelussa.
Ilmoita asiaton viesti
No on siinä järkeä sinänsä, että hän kai ajattelee itse mahdollisesti hyötyvänsä kirjoituksistaan. Tosin hän ei voi oikein hyötyä niistä kunnolla ellei Venäjä valtaa Suomen alueita (ja sen jälkeen Venäjä käytännössä määrää omat ehdokkaansa Suomen johtopaikoille.. eli oletettavasti Väyrysen nyt ainakin), joten…. mitä tuosta sitten pitäisikään ajatella jää jokaisen oman harkinnan varaan.
Ilmoita asiaton viesti