Pohjoismainen blokki Naton puitteisiin tai sen ympärille?
Puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund oli tänä iltana Alfa-TV:ssa Sanna Ukkolan haastateltavana.
Kuulimme viisaita ajatuksia Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Arviot tulevastakin olivat punnittuja.
Odotin jännittyneenä, mitä Hägglund sanoo Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Näihin aikoihin saakka hän on vakaasti puolustanut Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta ja vastustanut maamme liittymistä Natoon.
Vastaus oli mielenkiintoinen. Hän sanoi liittoutumattomuuden palvelleen meitä hyvin, kun Venäjä on tiennyt, että liitymme Natoon, jos he alkavat meille ”ryppyillä”.
Nyt Gustav Hägglund tulkitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan tällaiseksi ”ryppyilyksi”.
Kaikella kunnioituksella Hägglundia kohtaan: ei Venäjä Suomelle ole ryppyillyt.
Gustav Hägglund kuitenkin näki Nato-jäsenyyteen liittyvät geopoliittiset ongelmat. Hän esitti, että Suomella tulisi olla samankaltaiset rajoitukset kuin Norjalla ja Tanskalla: emme ottaisi rauhan aikana alueellemme vieraita tukikohtia emmekä ydinaseita.
Lisäksi Hägglund puhui siitä, että Naton puitteisiin pitäisi muodostaa ”Pohjoismainen blokki”, jota Venäjä ei pitäisi uhkaavana omalle turvallisuudelleen.
x x x
Tämä Gustav Hägglundin ajatus sai minut kaivamaan esille sen, mitä kirjoitin vuonna 1994 julkaisemassani kirjoituksessa ”Euroopan unioniin vai Pohjolan yhteisöön”.
Hahmottelin artikkelissani myös sitä, millaista voisi olla Pohjolan yhteisön yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka:
”Pohjoismaiden ulkopoliittisella yhteistyöllä on vahvat perinteet. Ulkoministerikokouksia on pidetty säännöllisesti – aluksi kahdesti, nykyään kolme kertaa vuodessa. Lisäksi ministerit ovat tavanneet toisiaan mm. YK:n yleiskokouksen istuntojen yhteydessä. Alkuvaiheessa sotilaalliseen turvallisuuteen liittyvät asiat olivat esityslistan ulkopuolella. Pohjolan ydinaseettomasta vyöhykkeestä tehdyn selvitystyön yhteydessä keskustelujen piiri laajeni varsinaisen turvallisuuspolitiikan puolelle.
Puolustusministerit ovat pitäneet omia kokouksistaan. Niissä käsiteltiin alun perin vain YK:n rauhanturvatoimintaa, mutta uudessa Euroopassa näidenkin kokousten aihepiiri on laajentunut sotilaallisen turvallisuuden kysymyksiin.
Uudessa Euroopassa Pohjolan yhteisöllä voisi olla myös turvallisuuspoliittinen tehtävä.
Turvallisuuspoliittiset perusratkaisut voisivat säilyä nykyisellään. Norja ja Tanska olisivat edelleen Naton jäseniä säilyttäen sen omaehtoisen rajoituksen, että ne eivät rauhan aikana ota alueelleen ydinaseita eivätkä vieraita tukikohtia. Ruotsi ja Suomi säilyttäisivät puolueettomuutensa: ne eivät olisi liittosuhteessa muihin valtioihin, niillä olisi itsenäinen puolustus ja ne pyrkisivät pysyttäytymään sotilaallisten selkkausten ulkopuolella. Islanti olisi Naton jäsen, kuten nytkin.
Pohjoismaat voisivat tiivistää yhteydenpitoaan sotilaallisen turvallisuuden kysymyksissä, ja käydä niistä avointa keskustelua. Yhteistyötä voitaisiin lisätä mm. ilmatilan ja merien vartioinnissa sekä puolustustarviketeollisuudessa.
Pohjolan uusi turvallisuusjärjestelmä voitaisiin sovittaa yhteen Naton alullepaneman rauhankumppanuusjärjestelmän kanssa. Siihen voisi ehkä liittyä Naton rajattu turvallisuustakuu Ruotsille ja Suomelle – jos nämä maat sitä tahtoisivat. Natoa tämä voisi kiinnostaa sen vuoksi, että pohjoismainen puolustusyhteistyö vahvistaisi erityisesti kahden jäsenmaan – Norjan ja Tanskan – turvallisuutta.
Ruotsin ja Suomen saama turvallisuustakuu voisi olla maakohtainen. Siinä voisi olla kaksi osaa. Jos Suomeen tai Ruotsiin tai niiden alueen kautta Naton jäsenmaahan kohdistuisi sotilaallinen uhka, voisivat sopimuspuolet neuvotella tilanteen edellyttämistä toimenpiteistä. Mahdollisessa kriisitilanteessa voisivat Suomi ja Ruotsi huolehtia itse maa- ja meripuolustuksestaan, mutta ne voisivat saada Naton – ennen muuta Yhdysvaltain ilmavoimien – suojaa ja tukea.
Viime vuosien kokemuksen perusteella uskoisi tällaisen rajatun turvatakuun antamisen soveltuvan Naton yleisiin toimintaperiaatteisiin. Suurempi syy on epäillä sitä, olisiko Nato valmis laajentamaan liittosuhteeseen perustuvaa puolustusvastuutaan Euroopan puolueettomiin maihin tai Varsovan liiton entisiin jäsenmaihin.
Pohjolan yhteisön turvallisuusyhteistyö ylläpitäisi ja vahvistaisi koko Pohjois-Euroopan vakautta. Kun Suomi ja Ruotsi säilyttäisivät edelleen puolueettomuutensa – kun ne eivät olisi liittosuhteessa muihin valtioihin, ja kun niillä olisi itsenäinen puolustus – ei Venäjä kokisi sitä uhkaksi omalle turvallisuudelleen. Venäjä voisi luottaa siihen, että Suomi ja Ruotsi pyrkisivät pysyttäytymään sotien ja selkkausten ulkopuolella, eivätkä sallisi alueensa käyttämistä hyökkäystarkoitukseen.
Pohjolan oman turvallisuusjärjestelmän luominen olisi joka suhteessa selvästi parempi vaihtoehto kuin se, että Suomi ja Ruotsi luopuisivat puolueettomuuspolitiikastaan ja pyrkisivät liittoutumaan Länsi-Euroopan unionin (WEU) ja sitä kautta myös Naton puitteissa.
Pohjolan yhteisöllä olisi samankaltainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö kuin Euroopan unionilla. Tähän meidän olisi helppo päästä, sillä Pohjoismaiden ulkopoliittiset kannanotot ja toimintalinjat ovat lähellä toisiaan. Niillä on hyvin samankaltainen suhtautuminen Venäjään ja yleensäkin itäiseen Eurooppaan. YK:ssa ja Ety-järjestössä – muun muassa rauhanturvatyössä – niiden olisi helppo esiintyä yhtenäisesti. Tarvittaessa kansalliset linjat voisivat kuitenkin poiketa toisistaan.
Maailmalla Pohjoismaat tunnetaan edistyksellisinä ja demokraattisina teollisuusmaina, joilla ei ole samoja rasitteita kuin useilla EU-mailla ja EU:lla on. Pohjolan yhteisö voisi pyrkiä välttämään puuttumista suurvaltojen välisiin kiistoihin ja yllä- pitää hyviä suhteita kaikkiin maihin. Pohjolan yhteisön muodostaminen vahvistaisi ja kirkastaisi Pohjoismaiden asemaa ja kuvaa ulko- ja turvallisuuspoliittisena toimijana.”
x x x
Artikkelin kirjoittamisen jälkeen on tapahtunut monia muutoksia. WEU on poistunut kuvasta. Myös entisiä Varsovan liiton jäsenmaita ja jopa entisiä neuvostotasavaltoja on liittynyt Natoon.
Vuonna 1994 ehdottamani perusratkaisu voisi kuitenkin toimia edelleen siten, että ”Pohjoismainen blokki” rakentuisi nykyisten turvallisuuspoliittisten perusratkaisujen pohjalle.
Tämä olisi lisäys siihen ratkaisuun, jota tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esittänyt vaihtoehtona Suomen Nato-jäsenyydelle.
Tiivistäisimme yhteistyötä Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa. Säilyttäisimme ”Nato-option” siltä varalta, että Venäjä ryhtyisi, Gustav Hägglundin kieltä käyttäen, meille ”ryppyilemään”.
Tämän tueksi muodostaisimme turvallisuuspoliittisen blokin Natoon kuuluvista ja liittoutumattomista Pohjoismaista.
Idea pohjoismaisesta yhteistyöstä on hyvä, jos kaikki ovat Naton jäseniä, silloin olemme Naton puitteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hägglund on aina ollut Venäjän asialla ja huolehtii vain Venäjän turvallisuudesta ja siitä mikä on Venäjälle aina parasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kenraali on toiminut isänmaallisessa hengessä, kuten alla oleva linkki osoittaa:
”Eivät ne tänne uskalla tulla. Ne tietävät, että täällä tulee turpiin.”
https://yle.fi/uutiset/3-7143783
Ilmoita asiaton viesti
Muut pohjoismaat, kuten kaikki Nato-maat, ilahtuisivat kovasti Suomen jäsenyydestä. Suomi ottaisi vastuulleen yli puolet Naton ja Venäjän välisestä rajasta. Saisi bonuksena vielä entistä suuremman vastuun Baltian Nato-maiden puolustamisesta.
Kaiken huippuna olisi muiden Nato-maiden riemu siitä, että Venäjän kansaan istutetun ikuisen Nato-vihan ja Putinin hybridi- ja kyberiskujen päämaaliksi tulisi Suomi. Sehän olisi mukava tilanne kaikille muille, paitsi Suomelle?
Mitä Putinin ja Venäjän hybridi- ja kyberiskut ja muu Suomeen kohdistuva jatkuva häirintä voisivat olla Nato-jäsenyyden pikien vuosien aikana?
Venäjän käytettävissä olevien ”konnankoukkujen” kirjo on niin laaja, ettei siitä pysty kukaan etukäteen ennustamaan mitään muuta kuin sen, että iskut tulevat yllätyksenä kohteelle. – – Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith arvioi tällä viikolla HS:n artikkelissa seuraavasti: – ”Mahdollista voi olla esimerkiksi iso kyberhyökkäys, jolla on taloudellisia tai jopa ihmishenkiä vieviä vaikutuksia.”
Ajatellen Suomen Nato-jäsenyyden vuosia ja vuosikymmeniä kannattaa tutkimusjohtaja Smithin lausunto lukea: ”… voi olla kuukaudesta ja vuodesta toiseen jatkuvia kyberhyökkäyksiä, joilla on taloudellisia tai jopa ihmishenkiä vieviä vaikutuksia”.
Naton rautaesiripun tärkeimmän vartijan kohtalo tulee olemaan kova? = On hölmöä, että Suomi ryhtyy siihen hommaan.
PS. Suomalaisten pitäisi ymmärtää, ettei Venäjä ole II ms:n jälkeen edes yrittänyt hyökätä Suomeen. Eikä tule yrittämäänkään Suomen valtaamista. Ei maassamme ole sellaisia strategisia kohteita, että Venäjän kannattaisi tänne hyökätä (ja ”saada turpiinsa” kuten viime sodissa). – Suomessa, joka on sotilaallisesti Pohjolan vahvin valtio, on puolustus hyvässä kunnossa. Nato tarvitsee enemmän Suomea kuin Suomi Naton jäsenyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksemme vain yksinkertaisesti liittyisi Natoon?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tyytyä ”puolivillaiseen” ratkaisuun, kun nyt on mahdollisuus luoda pohjoismainen blokki jossa kaikki pohjoismaat ovat jäseninä Natossa. Suomen turvallisuuden kannalta varmasti paras vaihtoehto on, että kaikki pohjoismaat ovat jäseninä Natossa. Tiivis lankkuaita on vahvempi, kuin aidanseipäistä kasattu risuaita.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen on sarjassaan tyyppi 1. keskustalainen venäjähöpö ja samalla tyyppin 1. Euroopan ja länsimaisuuden vastainen Keskustan Tehtaankatulainen.
Hävetkää keskustassa…
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on jo laittanut Suomen epäystävällisten maiden listalle, yrittää uhkailemalla toistuvasti puuttua ulkopoliittisiin päätöksiimme, loukkaa ilmatilaamme säännöllisen epäsäännöllisesti ja uhkaa sulkea Saimaan kanavan. Tekee mieli kysyä Arno Kotron tyyliin, että mitähän Venäjän ”ryppyilyn” pitäisi vielä olla, jotta blogisti olisi sitä mieltä, että NATOon liittyminen olisi tarpeellista? Pitäen mielessä, että aseellinen konflikti ei käy vastaukseksi, koska siinä tapauksessa NATO ei enää ota Suomea jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Katsos Paavo ministereiden kokoukset eivät yhtään lisää Suomen puolustuskykyä eivätkä sanaseppoilut, termit ja julkilausumat. Venäjän aggressiota vastaan toimii vain riittävä voima. Siihen ei Pohjoismainen yhteistyö riitä. Sillä saadaan vain enemmän turhia sankarivainajia tosipaikan tullen.
Ilmoita asiaton viesti
”Animus in consulendo liber” NATO:n latinankielinen tunnus ”ajatus vapaassa pohdinnassa” kääntyi suomalaisugrilaisen kulttuurihenkilö Lennart Meren mielessä ”Viro on paikka jossa vironkieli on turvassa, Ruotsi on paikka jossa ruotsinkieli on turvassa, Venäjä on paikka jossa venäjänkieli on turvassa jne.” Siispä NATO on suomenkielen turvasatama tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
https://en.wikipedia.org/wiki/Animus_in_consulendo_liber
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon eivätkä luo mitään rajoitteita sotilastukikohtien perustamisesta. Ydinaseita ei rauhan eikä sodan aikana kannata ulkorajalle laittaa. Sellainen nostaa tarpeettomasti ydinsodan vaaraa.
Naton sisällä Pohjoismaiden blokki toimii tehokkaasti lisäten turvaa ja vakautta alueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Erästä virolaista valtiomiestä soveltaen suomalaiset ulkopoliitikot ovat ihmevinkujoita, joille Suomi on paikka jossa ruotsinkieli on turvassa.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen toiminta on Venäjän ikuista palvomista, tässä hyvä esimerkki,,,oletko muuten tässä ”kulkueessa” mukana:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/paavo-vayrysta-tukenut-rufi-ry-jarjestaa-putinistisen-voiton-paivan-automarssin-helsinkiin/
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen kirjoittaa odottaneensa jännittyneenä, mitä puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund sanoo Suomen liittymisestä Natoon. Väyrynen myöntää pettyneensä Hägglundin vastaukseen.
Minäkin olen odottanut jännittyneenä, miten Väyrynen kirjoittaa/vastaa hänen 25.4.2022 kirjoittamaan blogikirjoitukseen, Luottamus Keskustaan on palautettava, kommentissani esittämääni kohteliaaseen pyyntöön, jossa pyysin Väyrystä kirjoittamaan perustamiensa uusien puolueiden vaiheista. Myönnän pettyneeni koska Väyrynen ei ole kirjoittanut minkäänlaista kirjoitusta tai kommenttia. Onko syynä se, että Väyrynen myöntää epäonnistuneensa puolueloikkauksissaan ja toivoo hartaasti keskustalaisten unohtaneen entisen kunniapuheenjohtajansa harharetket.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjoismsiden blokki on viisas kaikissa tapauksissa oli viitekehys mikä tahansa.
Taannoin vertasin sitä kerrospukeutumiseen – mitä enemmän vaatekerroksia niin sitä lämpimämpi olo.
Mutta nyt tilanne ei ole enää se että ryppyileekö Venäjä vai ei.
Vaan se että se avoimesti ja aktiivisesti paha ja pahemmaksi tulossa.
Siksi koko turvallisuuspolitiikka Euroopasss pitää katsoa etiikan valossa – että tuommoista Venäjää emme salli ollenkaan;
Pedon kuristusote kiristyy
” Kuvernööri: Venäjä ei salli haavoittuneiden sotilaiden evakuointeja Mariupolin terästehtaalta
Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko sanoo, ettei Venäjä salli haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden evakuointia Azovstalin terästehtaalta Mariupolissa.
Kyrylenkon mukaan Venäjä ei myöskään salli humanitaaristen käytävien avaamista alueelle.
Kuvernööri sanoo, että noin 370 000 asukasta on jäljellä Ukrainan kontrolloimalla Donetskin alueella. Ennen sotaa väkiluku oli 1,67 miljoonaa.
Lähde: Reuters
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynenkin näemmä alkaa jo olla sitä mieltä, että Itänaapurimme on melkein ryppyillyt meille 1939 – 44 ja myös nyt 2022, muttei ihan vielä. JA siksipä voidaan vielä oletettaa, että se Nato-optio on vielä auki. Tarkemmin ajatellen samaa mieltä on valtaosa eli noin 65 % kansasta, kun kerran katsoo, että hakemus pitäisi lähimiten lähettää.
Nainpä ollen kun suurempaa erimielisyyttä kansan ja Väyrysen välillä ei enää vallitse, pyytäisin häntä sopivassa ajanrakosessa vastaamaan pariin kolmeen kysymykseen liittyen lähestyvään Voitonpäivään ja sen muistamiseen Suomessa Väyrysen tunteman kansanryhmän tavoin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/paavo-vayrysta-tukenut-rufi-ry-jarjestaa-putinistisen-voiton-paivan-automarssin-helsinkiin/
Ilmoita asiaton viesti
Niin todellakin, Suomi ei ole Venäjälle ”ryppyillyt”
mutta Ukraina on ”ryppyillyt” jo toistakymmentä vuotta tuntuu,
ettei sen johdolla ole ollut minkäänlaista ymmärrystä mihin se johtaa?
Näin jos yrittää ajatella Venäjän näkökulmasta:
Ei ole edes yritetty saada yhteisymmärrystä venäjänkielisten (venäjänmielisten)
kanssa. Lisänä perustuslakiin kirjattu Natojäsenyyden haku.
Tuloksena oli Venäjän hyökkäys.
Luulisi, että Ukrainassa olisivat seuranneet Venäjän sotatoimia muualla esim.
Georgia, Tšetšenia jne. kaikissa näissä oli vastaava tilanne päällä kuin
Ukrainassa.
Näin jälkeenpäin ajatellen melko kauan Venäjä seurasi
Ukrainan tilannetta siihen puuttumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, eihän itsenäisen valtion sovi omaa perustuslakiaan kirjoitella kysymättä Venäjältä ensin?
Lainsäädäntövalta on itsenäisen valtion tunnusmerkkejä.
Venäjällä ei ole ollut minkäänlaista oikeutta toimiin Georgiassa, Moldovassa eikä Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti