Pormestariehdokkaaksi?
Pitkästä aikaa nimeni on noussut iltapäivälehtien otsikoihin ja sähköisen median kommentteihin.
Niitä lukiessani ja kuunnellessani olen yrittänyt muistaa Urho Kekkosen kommentin, että poliitikolle on tärkeintä, että hänestä puhutaan – on aivan sama, mitä puhutaan.
Olin yllättynyt, kun veteraanitoimittaja Unto Hämäläinen arveli Radio Suomen Aamun eilisessä haastattelussa, että olisin ehdolla Helsingin pormestarin vaalissa.
Hämäläistä haastateltiin Helsingin pormestarinvaalien asetelmista sen jälkeen, kun Jan Vapaavuori on ilmoittanut jättäytyvänsä sivuun ja kun Jussi Halla-aho on asettunut ehdolle.
Omasta aloitteestaan Hämäläinen ennusti haastattelun lopuksi, että minäkin olisin mukana.
Asiaa ajateltuani olen tullut siihen tulokseen, ettei Hämäläisen esittämä ajatus aivan hullu ole. Mahdollinen ehdokkuuteni oli esillä jo neljä vuotta sitten. Lisäksi olin mukana pormestarikeskusteluissa myös vuoden 2012 kuntavaalien yhteydessä.
x x x
Vuoden 2012 kuntavaalien edellä Keminmaan kunnanjohtajan virka oli haettavana. Päätin hakea sitä. Ajatukseni oli, että voisin eheyttää Keminmaan rikkonaista kunnalliselämää.
Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa olin ollut ehdokkaana Uudellamaalla ja jäänyt Keskustan romahdusmaisen tappion vuoksi valitsematta. Aikaa ja voimia olisi ollut kunnanjohtajan tehtävän hoitamista varten.
Vuoden 2012 alussa pidetyissä presidentinvaaleissa Keskusta palasi suurten puolueiden joukkoon. Puolueen menestystä kuntavaaleissa olin pohjustanut jo presidenttikampanjassa toteuttamallani mittavalla puhekierroksella lähes kaikissa Suomen kunnissa.
Presidentinvaalien jälkeen tuin puolueen kuntavaalikampanjaa järjestämällä puhetilaisuuden kaikissa niissä Manner-Suomen kunnissa, joissa en ollut ehtinyt ennen presidentinvaaleja käymään.
Kampanjoinnin yhteydessä ehdotin, että Keminmaalla siirryttäisiin pormestarijärjestelmään. Keskustan tukeva vaalivoitto olisi vakauttanut rikkonaista kunnalliselämää. Tämä hanke raukesi senkin vuoksi, että omatkaan eivät siihen innostuneet.
Kuntavaalien jälkeen suoritetussa kunnanjohtajan vaalissa asetin valintani ehdoksi yksimielisyyden. Kun siihen ei päästy, peruutin hakemukseni.
x x x
Vuoden 2017 kuntavaaleihin halusin osallistua Keskustan ehdokkaana.
Keskustan silloinen johto torjui ehdokkuuteni, vaikka olin Keskustan jäsen ja istuva valtuutettu. Tämä oli outoa. Keskustan listoilla on ollut runsaasti sekä sitoutumattomia ehdokkaita että muiden puolueiden jäseniä.
Kun Keskustan johto ei hyväksynyt minua puolueen ehdokkaaksi, päätin osallistua sitoutumattomana Helsingin kuntavaaleihin. Yhdessä samanmielisten kanssa muodostimme ”Terve Helsinki” -nimisen ryhmittymän, joka oli samalla ehdokaslistalla KD:n kanssa.
Pormestariehdokkaaksi en pyynnöistä huolimatta asettunut. Meidän ehdokkaamme oli Harri Lindell.
Tulin valituksi valtuustoon. Aluksi meillä oli yhteinen valtuustoryhmä KD:n kanssa, mutta myöhemmin muodostimme oman ”Terve Helsinki” -ryhmän.
Liityttyäni alkuvuodesta Keskustaan, en hakenut puolueen valtuustoryhmän jäsenyyttä. Halusin olla lojaali niille, jotka olivat tehneet työtä ”Terve Helsinki” -ryhmittymän puitteissa.
Useimmissa äänestyksissä olen kuitenkin ollut samalla kannalla Keskustan valtuustoryhmän kanssa. Terhi Peltokorpi ja Laura Kolbe edustavat puoluetta mallikkaasti.
x x x
Kokemukset viime kuntavaaleista osoittavat, että tulokseen vaikuttaa ratkaisevalla tavalla pormestariehdokkaiden henkilökohtainen kannatus. Tästä syystähän Jussi Halla-ahokin on päättänyt ehdokkaaksi ryhtyä.
Minulla on tästä ilmiöstä kokemusta ajalta jo kauan ennen pormestarijärjestelmään siirtymistä. Vuoden 1988 kuntavaaleissa sain puolueen kärkiehdokkaana noin 5000 ääntä, yhden kaikkien aikojen suurimmista äänimääristä, ja Keskustalle tuli neljä valtuustopaikkaa.
Uskon, että pormestariehdokkaana saattaisin vauhdittaa Keskustan kannatuksen 4-5 valtuustopaikkaan. Vuoden 2018 poikkeuksellisissa presidentinvaaleissa sain Helsingissä 12 614 ääntä. Yli kaksi kertaa enemmän kuin Keskustan ehdokas.
Olen jo ilmoittanut, että harkitsen ehdokkuutta Helsingin kuntavaaleissa. Pormestariehdokkuuttakin olen valmis harkitsemaan.
Helsinginkin vaalitulosta saattaa parantaa myös se, että tulen pian kaksikielisen piirin edustajana valituksi Keskustan puoluehallituksen jäseneksi. Muualla maassa tämän ratkaisun myönteinen vaikutus Keskustan toimintaan ja kannatukseen on vielä suurempi.
x x x
On käsittämätöntä, että jotkut puolueessa ovat ryhtyneet kampanjoimaan kaksikielisen piirin lakkauttamiseksi. Se perustettiin aikanaan sen vuoksi, että piireissä toiminnasta ei ollut kyetty huolehtimaan.
Piirin perustamista ajoi aikanaan voimakkaasti Jarmo Korhonen, joka oli Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajana nähnyt sen perustamisen välttämättömäksi. Esikuvana oli SDP, jolla oli ja on valtakunnallinen ruotsinkielinen piirijärjestö.
On järjetöntä pyrkiä lakkauttamaan kaksikielinen piiri. Sen toiminnassa on ollut ongelmia, mutta ne on korjattava.
Puoluehallituksen jäsenenä pyrin eheyttämään kaksikielistä piiriä ja tervehdyttämään suhdetta sen ja puoluetoimiston välillä.
Kuka vaan, kunhan ei vihreää puoluetta edustava henkilö.
Ilmoita asiaton viesti
Päätellen sanansaattajasta Paavo Väyrystä harjattaisiin edelleen hillotolpalle inkvisition opilla. ”Yks voima sydämehen kätketty on, se voima on puhdas ja pyhä”, kuten Halla-ahoakin, mutta ajat ovat aivan toiset.
Ilmoita asiaton viesti
…kaikkea pitää kokeilla paitsi kansantansseja ja vanhempaa miestä…
– uudempien aikojen suomalainen kansanviisaus.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Väyrysen mukaan tulo lopettaa ruotsinkieliset keskustalaiset on tämä tavoite liian vaatimaton. Kannattaa ilmottautua viher – ehdokkaaksi jolloin ne molemmat poistuvat puoluerekisteristä ja normaaleille ihmisille palaa normaalit ajat.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aho, Sinnemäki tai joku apulaiskaupunginjohtajista vai Paavo?
Paavo tietysti.
Ilmoita asiaton viesti
Ääniä saavat vaihtelevasti kaikki, mutta valituksi tullaan suurimman, valtapuolueen kärjestä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuota, kotikunnassani Kemiönsaarella on kunnanjohtajanhaku käynnissä ja asemasi kaksikielisessä piirissä kohottaisi ilman muuta osakkeita tällaisen kaksikielisen kunnan johtoon.
Valitettavasti emme voi taata yksimielistä valintaa mutta ainahan kannattaisi panna paperit vetämään. Valtuustossakin RKP:n kiilapoikana toimivalla kepulla on vankka kahden miehen ryhmä ja toiminta ei poikkea normi-pekkaroinnista millään tavalla. Tuntisit varmasti olosi kotoisaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Et Paavo tunne Helsinkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Italialaisten vastarintaliikkeiden kokemuksista syntynyt uusajattelu -mitä kevyemmät ideologiset rakenteet ihmisillä on yläpuolellaan sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä – viehätti hetken Paavo Väyrystä, mutta veri vetää kaksintaisteluun Juha Sipilän kanssa vanhan rahavallan suosikkipalvelijan paikasta johon on valmistettu uusi mestari inkvisition opeilla. Kirkkoslaavin tohtori vs. Åbon tohtori. Sotien historia ja aatelisveren paino kansan niskassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kemiin vai Maksamaalle?
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko joku tietävä kansalainen kertoa, miten Väyrysen perustamat Kansalaispuolue ja Seitsemän tähden liike toimivat ja menestyvät ja mikä on Väyrysen asema ja suhde niihin tai niiden suhde Väyryseen. Voiko politiikan diplomijonglööri Väyrynen kenties olla yhtaikaa kolmen puolueen jäsen? Onko hän suunnittelemassa ja perustamassa taas uutta puoluetta vai meneekö aika torjuessa pyyntöjen tulvaa moniin korkeisiin asemiin?
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi iltatähteä syntyi hetken Italia huumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo se vaan jaksaa aina vaan, on miehellä mitä mahtavin pokka. Muistan eräänkin kerran kun häntä haastateltiin TV:ssä jossa juontaja kysyi häneltä jostain poliittisesti kiperästä kysymyksestä josta Paavo oli aiemmin antanut julkisen kannanoton mutta kääntänyt myöhemmin takkinsa ko. asian suhteen. Paavo väitti pokkana ettei olisi antanut aiemmin mitään nykyisestä (silloisesta) kannastaan eriävää lausuntoa jolloin juontaja esitteli pätkän uutisfilmiä. Vaan Paavopa täysin rauhallisesti ilmeenkään värähtämättä totesi haastattelijalle: ”Jos olenkin näin joskus sanonut niin en ole sitä kuitenkaan koskaan tarkoittanut.
Olisi Trumpilla oppimista itsehillinnästä ettei tulisi niin raivottua median edustajille heti jos joku esittää vähäkään kiperän kysymyksen.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen/Juha Sipilä/Matti Vanhanen on sitä politiikalle, mitä Jari Sarasvuo taloudelle ja viihteelle. Ajattelijan uskollinen palvelija. Luottamus. Omaisuuserien pyrimiselle on vain yksi suunta: kasvaa entisestään,
Tosin Petteri Orpo on pannut paremmaksi taisteltuaan pankin pääkonttorin isänmaan maanperälle.
Pappissäädystä lähtöisin Paavo Arhinmäki heittäytyy pormestarin kehään myöskin. Kiva tätä on seurata. Ajat muuttuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Stadin kundeja Jumalan asialla
ilmoittautumassa ehdolle Helsingin pormestariksi kuin oltaisiin röyhkeitä siirtomaaherroja.
Kannattaa toki muistaa äskettäin kuolleen sosiologi Erik Allardtin neuvo varoa vertailemasta vähemmistösuojaamme muihin malleihin, se kun saattaisi johtaa varsin yllättäviin johtopäätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti